Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
mali_balon

#1901 Re: Istanbul

Post by mali_balon »

nlt wrote: 03/08/2024 22:28 Cijene katastrofa
Sarajevo je jeftiniji grad
Grad za mene prljav, samo makneš sa glavne ulice i izgleda Ko ratna zona
Uglavnom nisam nešto posebno zadovoljan
Gradski prevoz im super funkcioniše, historijske znamenitosti su isto super
Precjenjen grad sto se tice svega....ali eto jak PR uradi svoje
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1902 Re: Istanbul

Post by Truba »

Dzinna wrote: 03/08/2024 19:58
Truba wrote: 03/08/2024 00:12 povezani smo s instaMbuloom ko ljubuski sa zagrebom
toliko ponuda linija i tako dalje da se covjek ne mos odlucit i stalno odgadja

ja bih busom da izvidim i bugarsku :lol:
Ja bi autom pa moš sa mnom
koliko ljudi smijem povesti
Salah ad-Din

#1903 Re: Istanbul

Post by Salah ad-Din »

Raja možda su glupa pitanja, ali prvi put idemo u Istanbul i prvi put idemo negdje u vlastitom aranžmanu, mimo Agencije.
Kada kupim avionske karte (AJet) da li trebam još nešto uzimati pored zdravstvenog osiguranja (aerodromske takse, neke dodatne takse)?
Idemo na Sabihu aerodrom, kada sletimo odmah bi trebao uzeti one kartice za prevoz, da li to znači da već tada moram imati lira kod sebe da bi nadopunio tu karticu ili mogu razmijeniti eure na aerodromu?
Ako imate preporuku za neki solidan hotel dobro bi došla.
I stvarno se moram složiti oko cijena, ovo što sam gledao nije normalno, Aja Sofija 25 eura, Topkapi 55 eura, Dolmabahče 35 eura, Galata toranj 30 eura...Treba najmanje 400-500 KM po osobi da obiđeš znamenitosti, tako da ako ima neka preporuka šta ne vrijedi obilaziti ili šta je dobro obići a da je besplatno ili jeftino, dobro bi došla, da ne bacam pare :-D
markma

#1904 Re: Istanbul

Post by markma »

Sve to preskoci. Db gledas neke sobe i zalis sto si kupio kartu. Kad vidis kolika je guzva na neke i ne ulazi ti se. Budi ispred i uslikaj se ko sav normalan svijet :D
džakailibu

#1905 Re: Istanbul

Post by džakailibu »

Ne mijenjaj eure na aerodromu. Kupi pass karticom.
ElRe

#1906 Re: Istanbul

Post by ElRe »

@Salah ad-Din Zamijeni nesto sitno lira na aerodromu ili Ziraat banci u Sarajevu. Kupi Istanbulkart za javni prevoz.
Te stare gradjevine slobodno propusti, tu nema šta da se vidi. Gluposti.

Savjet Galataport, VadIstanbul, Saphire, Camlica, doručak na terasi nekog od restorana sa pogledom na more, šetnja promenadom Arnavutkoy Bebek, šetnja do Kiz Kulesi, muzej islamske nauke i umjetnosti.

https://youtu.be/fvIs1rvlL6I?si=MvaMSFnL6dp0OPmJ

https://www.instagram.com/withofali?igs ... 94d3gwbDVx

https://www.instagram.com/memoarijednog ... o0M2ZxcQ==

Hotel gledaj na Taksimu.
Eisenbahner1921

#1907 Re: Istanbul

Post by Eisenbahner1921 »

Pozdrav,
Je li neko mijenjao marke u lire u Istanbulu? Primaju li naše marke u njihovim mjenjačnicama i ako da, je li kurs pristojan?
Hakiz

#1908 Re: Istanbul

Post by Hakiz »

Salah ad-Din wrote: 27/09/2024 11:09 Raja možda su glupa pitanja, ali prvi put idemo u Istanbul i prvi put idemo negdje u vlastitom aranžmanu, mimo Agencije.
Kada kupim avionske karte (AJet) da li trebam još nešto uzimati pored zdravstvenog osiguranja (aerodromske takse, neke dodatne takse)?
Idemo na Sabihu aerodrom, kada sletimo odmah bi trebao uzeti one kartice za prevoz, da li to znači da već tada moram imati lira kod sebe da bi nadopunio tu karticu ili mogu razmijeniti eure na aerodromu?
Ako imate preporuku za neki solidan hotel dobro bi došla.
I stvarno se moram složiti oko cijena, ovo što sam gledao nije normalno, Aja Sofija 25 eura, Topkapi 55 eura, Dolmabahče 35 eura, Galata toranj 30 eura...Treba najmanje 400-500 KM po osobi da obiđeš znamenitosti, tako da ako ima neka preporuka šta ne vrijedi obilaziti ili šta je dobro obići a da je besplatno ili jeftino, dobro bi došla, da ne bacam pare :-D
Jerbatan, Šakirin džamija, plava džamija, džamija na Ortokoju, Rustempašina džamija, bugarska crkva, Aja Sofija, Sulejmanija...

Muzeji, Rumeli hisari (tvrđava), šetnica na Bebeku, Istiklal i njegovi klubovi...

Bagdat ulica, hamami, restorani.

Krstarenje Bosforom (ne privatni brod, nego sa IDO)

Po tim cijenama Topkapi je preskup, Galata toranj je kriminalno preskup, Dolmabahče je isto preskup.

Ja kada sam ih obilazio brojevi su bili isti, ali valuta nije bila euro, bila je turska lira :-D Kako je poskupjelo :shock:

Problem je u tome što su, uz još neka, to mjesta koja su Konstantinopolj učinila Istanbulom.

Nećeš u Dolmabahče, Aja Sofiju ili Topkapi? To je isto kao da odeš u Egipat i kažeš neću u Dolinu kraljeva, Gizu i Karnak.

Ta mjesta, kada ih jednom obiđeš, više ti ne treba, ali otići prvi put u životu tamo i ne obići ih je... čudno. Zbog njih se u te gradove i ide. Ne samo zbog njih, naravno, ali ti imaš restorana, klubova svuda po svijetu, samo u Istanbulu imaš Topkapi.

Otići u Barcelonu i ne ući u Sagrada familiu, ili u Granadi ne otići u Alhambru, u Rimu preskočiti Koloseum ili baziliku sv. Petra itd. Ne ide.
Vjecita_zavrzlama

#1909 Re: Istanbul

Post by Vjecita_zavrzlama »

Bio u istanbulu, lijepo sve, razocaran sam samo time sto , hmm kako reci, turkinje nisu nikako ono koliko sam ocekivao jer sam vjerovao serijama :mrgreen: :skoljka:
dr_Evil

#1910 Re: Istanbul

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/11/2024 12:12 Bio u istanbulu, lijepo sve, razocaran sam samo time sto , hmm kako reci, turkinje nisu nikako ono koliko sam ocekivao jer sam vjerovao serijama :mrgreen: :skoljka:
Ne znam osim PLave dzamije meni je Carigrad bio malo onako ciganluk. Mozda mu dam ponovo priliku i ovaj put uzmem vodica, iako to nikad ne praktikujem.
Vjecita_zavrzlama

#1911 Re: Istanbul

dr_Evil wrote: 19/11/2024 12:14
Vjecita_zavrzlama wrote: 19/11/2024 12:12 Bio u istanbulu, lijepo sve, razocaran sam samo time sto , hmm kako reci, turkinje nisu nikako ono koliko sam ocekivao jer sam vjerovao serijama :mrgreen: :skoljka:
Ne znam osim PLave dzamije meni je Carigrad bio malo onako ciganluk. Mozda mu dam ponovo priliku i ovaj put uzmem vodica, iako to nikad ne praktikujem.
Ma da to jest, ali najvise mi upada u oci sto na serijama kao da glume stranci.Turci nisu ni blizu u prosjeku onim glumcima, bijelci u Istanbulu ne cine vise od 20% a kad gledas serije mislis prosjecni turcin nema rszlike izmedju nas i njih.Ali su oni vise middle east.Nisa lose u tome doduse
Vjecita_zavrzlama

#1912 Re: Istanbul

I da vidio sam nesto sto me potreslo, 2 djece koja prose mozda izbjeglice, policajci ne da su ih otjerali od stanice vec galame i nasilno ih uklonise( 2 male djece sami dakle), samo ih stavi na drugu stranu ulice i to je to

Bas je to taj mentalitet, nismo ni mi puno bolji
Bosanac sa dna kace

#1913 Re: Istanbul

Post by Bosanac sa dna kace »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/11/2024 12:32
Ma da to jest, ali najvise mi upada u oci sto na serijama kao da glume stranci.Turci nisu ni blizu u prosjeku onim glumcima, bijelci u Istanbulu ne cine vise od 20% a kad gledas serije mislis prosjecni turcin nema rszlike izmedju nas i njih.Ali su oni vise middle east.Nisa lose u tome doduse
'Ta reć, koju posluku porat....
:shock: :shock: :shock: :shock:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1914 Re: Istanbul

Post by PreWiBa »

Bosanac sa dna kace wrote: 16/12/2024 00:44

Pa zavrlzama ti je naš forumski rasista i islamofob, ništa posebno ili novo od njega.

Prati malo njegove upise, bit će ti sve jasno.
Quaresma

#1915 Re: Istanbul

Post by Quaresma »

zasto? imati vodica je dobra stvar, fino te provede i isprica interesantne detalje. Ici po svome nesto razgledati jedino ako bas imas dobar zacrtan plan sta zelis vidjeti gdje vec putujes.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1916 Re: Istanbul

Post by plain vanilla »

pa isto je s glumcima :D a kad zguglas te glumce, vidis da su porijeklom Balkanci
dvojica vrlo poznatih turskih glumaca su djelomicno porijeklom iz BiH
Bosanac sa dna kace

#1917 Re: Istanbul

Post by Bosanac sa dna kace »

sehohari wrote: 16/12/2024 01:05

Pa zavrlzama ti je naš forumski rasista i islamofob, ništa posebno ili novo od njega.

Nemam kad da upratim ko sta sve pise na forumu, i nisam tu cesto...
dr_Evil

#1918 Re: Istanbul

Post by dr_Evil »

Quaresma wrote: 16/12/2024 01:18
zasto? imati vodica je dobra stvar, fino te provede i isprica interesantne detalje. Ici po svome nesto razgledati jedino ako bas imas dobar zacrtan plan sta zelis vidjeti gdje vec putujes.
Imao sam plan, ali eto, kazem ti, mozda nisam imao srece
Laplace

#1919 Re: Istanbul

Post by Laplace »

dr_Evil wrote: 16/12/2024 08:45
Quaresma wrote: 16/12/2024 01:18

Imao sam plan, ali eto, kazem ti, mozda nisam imao srece
Zakon ti je ići sa vodičem, trčeći za njim dobiješ kondiciju da se možeš odmah prijaviti za maraton.
nauticamid

#1920 Re: Istanbul

Post by nauticamid »

sehohari wrote: 16/12/2024 01:05

Pazi, neki kokos iz neke pripizdine iz zapadne hercegovine komentarise o bijelcima u Istanbulu...
slavemaster

#1921 Re: Istanbul

Post by slavemaster »

Pozdrav svima

Dajte neki prijedlog mid class hotel za porodicu sa troje djece
Unaprijed hvala i :sax: :D
ElRe

#1922 Re: Istanbul

Post by ElRe »

slavemaster wrote: 23/04/2025 11:34 Dajte neki prijedlog mid class hotel
Nippon i Titanic City na Taksimu.
xoklix

#1923 Re: Istanbul

Post by xoklix »

slavemaster wrote: 23/04/2025 11:34 Pozdrav svima

Dajte neki prijedlog mid class hotel za porodicu sa troje djece
Unaprijed hvala i :sax: :D
Radisson Harbiye, od trga na Taksimu cca 400m.
Ispred imas Kahve Dunyasi za jutarnju kafu u miru bez da te ogule 5-6 eura za kafu ,nešto poput TR Starbucksa.
N.N.

#1924 Re: Istanbul

Post by N.N. »

Nije bas pitanje za Stambol, ali mi treba par info...uskoro imamo presjedanje dole, ali dolazimo navecer oko 23 h na aerodrom pa ujutro letimo drugim letom za dalje. Troje nas je, ima i djevojcica 4 godine, kud cu sa njom za spavanje :D Moze li se nekako smjestiti na onim secijama, klupama ili cemu vec da malo odspava ? Net na aerodromu, free cijelo vrijeme ili vremenski ograniceno ? :-D
Digla_da_kreci

#1925 Re: Istanbul

Post by Digla_da_kreci »

N.N. wrote: 05/08/2025 12:59 Nije bas pitanje za Stambol, ali mi treba par info...uskoro imamo presjedanje dole, ali dolazimo navecer oko 23 h na aerodrom pa ujutro letimo drugim letom za dalje. Troje nas je, ima i djevojcica 4 godine, kud cu sa njom za spavanje :D Moze li se nekako smjestiti na onim secijama, klupama ili cemu vec da malo odspava ? Net na aerodromu, free cijelo vrijeme ili vremenski ograniceno ? :-D
Imas nap areas https://www.istairport.com/en/flights/a ... ?locale=en
imas i sleeppods koje se placaju https://www.istairport.com/en/services/ ... ?locale=en

Preko noci bude mirno i ima dosta praznih mjesta i za obicne secijice, malecku vam je lako ususkati bilo gdje. Slobodno prosetajte i nadjite prazan gate gdje nema putnika, i tu mozete ubiti oko. Ljudi spavaju i na podu, prostru jaknu, ruksak pod glavu i prespavaju noc. I ja sam jednom tako. :D
Wifi ti je besplatan cijelo vrijeme, imas i uticnice. Sretno vam. :-D
Post Reply