Precjenjen grad sto se tice svega....ali eto jak PR uradi svoje
Istanbul
Moderator: anex
-
mali_balon
#1901 Re: Istanbul
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- Salah ad-Din
#1903 Re: Istanbul
Raja možda su glupa pitanja, ali prvi put idemo u Istanbul i prvi put idemo negdje u vlastitom aranžmanu, mimo Agencije.
Kada kupim avionske karte (AJet) da li trebam još nešto uzimati pored zdravstvenog osiguranja (aerodromske takse, neke dodatne takse)?
Idemo na Sabihu aerodrom, kada sletimo odmah bi trebao uzeti one kartice za prevoz, da li to znači da već tada moram imati lira kod sebe da bi nadopunio tu karticu ili mogu razmijeniti eure na aerodromu?
Ako imate preporuku za neki solidan hotel dobro bi došla.
I stvarno se moram složiti oko cijena, ovo što sam gledao nije normalno, Aja Sofija 25 eura, Topkapi 55 eura, Dolmabahče 35 eura, Galata toranj 30 eura...Treba najmanje 400-500 KM po osobi da obiđeš znamenitosti, tako da ako ima neka preporuka šta ne vrijedi obilaziti ili šta je dobro obići a da je besplatno ili jeftino, dobro bi došla, da ne bacam pare
Kada kupim avionske karte (AJet) da li trebam još nešto uzimati pored zdravstvenog osiguranja (aerodromske takse, neke dodatne takse)?
Idemo na Sabihu aerodrom, kada sletimo odmah bi trebao uzeti one kartice za prevoz, da li to znači da već tada moram imati lira kod sebe da bi nadopunio tu karticu ili mogu razmijeniti eure na aerodromu?
I stvarno se moram složiti oko cijena, ovo što sam gledao nije normalno, Aja Sofija 25 eura, Topkapi 55 eura, Dolmabahče 35 eura, Galata toranj 30 eura...Treba najmanje 400-500 KM po osobi da obiđeš znamenitosti, tako da ako ima neka preporuka šta ne vrijedi obilaziti ili šta je dobro obići a da je besplatno ili jeftino, dobro bi došla, da ne bacam pare
-
markma
#1904 Re: Istanbul
Sve to preskoci. Db gledas neke sobe i zalis sto si kupio kartu. Kad vidis kolika je guzva na neke i ne ulazi ti se. Budi ispred i uslikaj se ko sav normalan svijet 
-
džakailibu
#1905 Re: Istanbul
Ne mijenjaj eure na aerodromu. Kupi pass karticom.
- ElRe
#1906 Re: Istanbul
@Salah ad-Din Zamijeni nesto sitno lira na aerodromu ili Ziraat banci u Sarajevu. Kupi Istanbulkart za javni prevoz.
Te stare gradjevine slobodno propusti, tu nema šta da se vidi. Gluposti.
Savjet Galataport, VadIstanbul, Saphire, Camlica, doručak na terasi nekog od restorana sa pogledom na more, šetnja promenadom Arnavutkoy Bebek, šetnja do Kiz Kulesi, muzej islamske nauke i umjetnosti.
https://youtu.be/fvIs1rvlL6I?si=MvaMSFnL6dp0OPmJ
https://www.instagram.com/withofali?igs ... 94d3gwbDVx
https://www.instagram.com/memoarijednog ... o0M2ZxcQ==
Hotel gledaj na Taksimu.
Te stare gradjevine slobodno propusti, tu nema šta da se vidi. Gluposti.
Savjet Galataport, VadIstanbul, Saphire, Camlica, doručak na terasi nekog od restorana sa pogledom na more, šetnja promenadom Arnavutkoy Bebek, šetnja do Kiz Kulesi, muzej islamske nauke i umjetnosti.
https://youtu.be/fvIs1rvlL6I?si=MvaMSFnL6dp0OPmJ
https://www.instagram.com/withofali?igs ... 94d3gwbDVx
https://www.instagram.com/memoarijednog ... o0M2ZxcQ==
Hotel gledaj na Taksimu.
-
Eisenbahner1921
#1907 Re: Istanbul
Pozdrav,
Je li neko mijenjao marke u lire u Istanbulu? Primaju li naše marke u njihovim mjenjačnicama i ako da, je li kurs pristojan?
Je li neko mijenjao marke u lire u Istanbulu? Primaju li naše marke u njihovim mjenjačnicama i ako da, je li kurs pristojan?
-
Hakiz
#1908 Re: Istanbul
Jerbatan, Šakirin džamija, plava džamija, džamija na Ortokoju, Rustempašina džamija, bugarska crkva, Aja Sofija, Sulejmanija...Salah ad-Din wrote: ↑27/09/2024 11:09 Raja možda su glupa pitanja, ali prvi put idemo u Istanbul i prvi put idemo negdje u vlastitom aranžmanu, mimo Agencije.
I stvarno se moram složiti oko cijena, ovo što sam gledao nije normalno, Aja Sofija 25 eura, Topkapi 55 eura, Dolmabahče 35 eura, Galata toranj 30 eura...Treba najmanje 400-500 KM po osobi da obiđeš znamenitosti, tako da ako ima neka preporuka šta ne vrijedi obilaziti ili šta je dobro obići a da je besplatno ili jeftino, dobro bi došla, da ne bacam pare![]()
Muzeji, Rumeli hisari (tvrđava), šetnica na Bebeku, Istiklal i njegovi klubovi...
Bagdat ulica, hamami, restorani.
Krstarenje Bosforom (ne privatni brod, nego sa IDO)
Po tim cijenama Topkapi je preskup, Galata toranj je kriminalno preskup, Dolmabahče je isto preskup.
Ja kada sam ih obilazio brojevi su bili isti, ali valuta nije bila euro, bila je turska lira
Problem je u tome što su, uz još neka, to mjesta koja su Konstantinopolj učinila Istanbulom.
Nećeš u Dolmabahče, Aja Sofiju ili Topkapi? To je isto kao da odeš u Egipat i kažeš neću u Dolinu kraljeva, Gizu i Karnak.
Ta mjesta, kada ih jednom obiđeš, više ti ne treba, ali otići prvi put u životu tamo i ne obići ih je... čudno. Zbog njih se u te gradove i ide. Ne samo zbog njih, naravno, ali ti imaš restorana, klubova svuda po svijetu, samo u Istanbulu imaš Topkapi.
Otići u Barcelonu i ne ući u Sagrada familiu, ili u Granadi ne otići u Alhambru, u Rimu preskočiti Koloseum ili baziliku sv. Petra itd. Ne ide.
-
Vjecita_zavrzlama
#1909 Re: Istanbul
Bio u istanbulu, lijepo sve, razocaran sam samo time sto , hmm kako reci, turkinje nisu nikako ono koliko sam ocekivao jer sam vjerovao serijama

- dr_Evil
#1910 Re: Istanbul
Ne znam osim PLave dzamije meni je Carigrad bio malo onako ciganluk. Mozda mu dam ponovo priliku i ovaj put uzmem vodica, iako to nikad ne praktikujem.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/11/2024 12:12 Bio u istanbulu, lijepo sve, razocaran sam samo time sto , hmm kako reci, turkinje nisu nikako ono koliko sam ocekivao jer sam vjerovao serijama![]()
![]()
-
Vjecita_zavrzlama
#1911 Re: Istanbul
Ma da to jest, ali najvise mi upada u oci sto na serijama kao da glume stranci.Turci nisu ni blizu u prosjeku onim glumcima, bijelci u Istanbulu ne cine vise od 20% a kad gledas serije mislis prosjecni turcin nema rszlike izmedju nas i njih.Ali su oni vise middle east.Nisa lose u tome dodusedr_Evil wrote: ↑19/11/2024 12:14Ne znam osim PLave dzamije meni je Carigrad bio malo onako ciganluk. Mozda mu dam ponovo priliku i ovaj put uzmem vodica, iako to nikad ne praktikujem.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/11/2024 12:12 Bio u istanbulu, lijepo sve, razocaran sam samo time sto , hmm kako reci, turkinje nisu nikako ono koliko sam ocekivao jer sam vjerovao serijama![]()
![]()
-
Vjecita_zavrzlama
#1912 Re: Istanbul
I da vidio sam nesto sto me potreslo, 2 djece koja prose mozda izbjeglice, policajci ne da su ih otjerali od stanice vec galame i nasilno ih uklonise( 2 male djece sami dakle), samo ih stavi na drugu stranu ulice i to je to
Bas je to taj mentalitet, nismo ni mi puno bolji
Bas je to taj mentalitet, nismo ni mi puno bolji
- Bosanac sa dna kace
#1913 Re: Istanbul
'Ta reć, koju posluku porat....Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/11/2024 12:32Ma da to jest, ali najvise mi upada u oci sto na serijama kao da glume stranci.Turci nisu ni blizu u prosjeku onim glumcima, bijelci u Istanbulu ne cine vise od 20% a kad gledas serije mislis prosjecni turcin nema rszlike izmedju nas i njih.Ali su oni vise middle east.Nisa lose u tome dodusedr_Evil wrote: ↑19/11/2024 12:14Ne znam osim PLave dzamije meni je Carigrad bio malo onako ciganluk. Mozda mu dam ponovo priliku i ovaj put uzmem vodica, iako to nikad ne praktikujem.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/11/2024 12:12 Bio u istanbulu, lijepo sve, razocaran sam samo time sto , hmm kako reci, turkinje nisu nikako ono koliko sam ocekivao jer sam vjerovao serijama![]()
![]()
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1914 Re: Istanbul
Pa zavrlzama ti je naš forumski rasista i islamofob, ništa posebno ili novo od njega.Bosanac sa dna kace wrote: ↑16/12/2024 00:44'Ta reć, koju posluku porat....Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/11/2024 12:32Ma da to jest, ali najvise mi upada u oci sto na serijama kao da glume stranci.Turci nisu ni blizu u prosjeku onim glumcima, bijelci u Istanbulu ne cine vise od 20% a kad gledas serije mislis prosjecni turcin nema rszlike izmedju nas i njih.Ali su oni vise middle east.Nisa lose u tome doduse
![]()
![]()
![]()
![]()
Prati malo njegove upise, bit će ti sve jasno.
- Quaresma
#1915 Re: Istanbul
zasto? imati vodica je dobra stvar, fino te provede i isprica interesantne detalje. Ici po svome nesto razgledati jedino ako bas imas dobar zacrtan plan sta zelis vidjeti gdje vec putujes.dr_Evil wrote: ↑19/11/2024 12:14Ne znam osim PLave dzamije meni je Carigrad bio malo onako ciganluk. Mozda mu dam ponovo priliku i ovaj put uzmem vodica, iako to nikad ne praktikujem.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/11/2024 12:12 Bio u istanbulu, lijepo sve, razocaran sam samo time sto , hmm kako reci, turkinje nisu nikako ono koliko sam ocekivao jer sam vjerovao serijama![]()
![]()
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1916 Re: Istanbul
pa isto je s glumcimaVjecita_zavrzlama wrote: ↑19/11/2024 12:12 Bio u istanbulu, lijepo sve, razocaran sam samo time sto , hmm kako reci, turkinje nisu nikako ono koliko sam ocekivao jer sam vjerovao serijama![]()
![]()
dvojica vrlo poznatih turskih glumaca su djelomicno porijeklom iz BiH
- Bosanac sa dna kace
#1917 Re: Istanbul
Nemam kad da upratim ko sta sve pise na forumu, i nisam tu cesto...sehohari wrote: ↑16/12/2024 01:05Pa zavrlzama ti je naš forumski rasista i islamofob, ništa posebno ili novo od njega.Bosanac sa dna kace wrote: ↑16/12/2024 00:44'Ta reć, koju posluku porat....Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/11/2024 12:32
Ma da to jest, ali najvise mi upada u oci sto na serijama kao da glume stranci.Turci nisu ni blizu u prosjeku onim glumcima, bijelci u Istanbulu ne cine vise od 20% a kad gledas serije mislis prosjecni turcin nema rszlike izmedju nas i njih.Ali su oni vise middle east.Nisa lose u tome doduse
![]()
![]()
![]()
![]()
- dr_Evil
#1918 Re: Istanbul
Imao sam plan, ali eto, kazem ti, mozda nisam imao sreceQuaresma wrote: ↑16/12/2024 01:18zasto? imati vodica je dobra stvar, fino te provede i isprica interesantne detalje. Ici po svome nesto razgledati jedino ako bas imas dobar zacrtan plan sta zelis vidjeti gdje vec putujes.dr_Evil wrote: ↑19/11/2024 12:14Ne znam osim PLave dzamije meni je Carigrad bio malo onako ciganluk. Mozda mu dam ponovo priliku i ovaj put uzmem vodica, iako to nikad ne praktikujem.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/11/2024 12:12 Bio u istanbulu, lijepo sve, razocaran sam samo time sto , hmm kako reci, turkinje nisu nikako ono koliko sam ocekivao jer sam vjerovao serijama![]()
![]()
- Laplace
#1919 Re: Istanbul
Zakon ti je ići sa vodičem, trčeći za njim dobiješ kondiciju da se možeš odmah prijaviti za maraton.dr_Evil wrote: ↑16/12/2024 08:45Imao sam plan, ali eto, kazem ti, mozda nisam imao srece
-
nauticamid
#1920 Re: Istanbul
Pazi, neki kokos iz neke pripizdine iz zapadne hercegovine komentarise o bijelcima u Istanbulu...sehohari wrote: ↑16/12/2024 01:05Pa zavrlzama ti je naš forumski rasista i islamofob, ništa posebno ili novo od njega.Bosanac sa dna kace wrote: ↑16/12/2024 00:44'Ta reć, koju posluku porat....Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/11/2024 12:32
Ma da to jest, ali najvise mi upada u oci sto na serijama kao da glume stranci.Turci nisu ni blizu u prosjeku onim glumcima, bijelci u Istanbulu ne cine vise od 20% a kad gledas serije mislis prosjecni turcin nema rszlike izmedju nas i njih.Ali su oni vise middle east.Nisa lose u tome doduse
![]()
![]()
![]()
![]()
-
slavemaster
#1921 Re: Istanbul
Pozdrav svima
Dajte neki prijedlog mid class hotel za porodicu sa troje djece
Unaprijed hvala i

Unaprijed hvala i
- ElRe
#1922 Re: Istanbul
Nippon i Titanic City na Taksimu.
- xoklix
#1923 Re: Istanbul
Radisson Harbiye, od trga na Taksimu cca 400m.slavemaster wrote: ↑23/04/2025 11:34 Pozdrav svima
Unaprijed hvala i![]()
![]()
Ispred imas Kahve Dunyasi za jutarnju kafu u miru bez da te ogule 5-6 eura za kafu ,nešto poput TR Starbucksa.
- N.N.
#1924 Re: Istanbul
Nije bas pitanje za Stambol, ali mi treba par info...uskoro imamo presjedanje dole, ali dolazimo navecer oko 23 h na aerodrom pa ujutro letimo drugim letom za dalje. Troje nas je, ima i djevojcica 4 godine, kud cu sa njom za spavanje
Moze li se nekako smjestiti na onim secijama, klupama ili cemu vec da malo odspava ? Net na aerodromu, free cijelo vrijeme ili vremenski ograniceno ? 
- Digla_da_kreci
#1925 Re: Istanbul
Imas nap areas https://www.istairport.com/en/flights/a ... ?locale=enN.N. wrote: ↑05/08/2025 12:59 Nije bas pitanje za Stambol, ali mi treba par info...uskoro imamo presjedanje dole, ali dolazimo navecer oko 23 h na aerodrom pa ujutro letimo drugim letom za dalje. Troje nas je, ima i djevojcica 4 godine, kud cu sa njom za spavanjeMoze li se nekako smjestiti na onim secijama, klupama ili cemu vec da malo odspava ? Net na aerodromu, free cijelo vrijeme ili vremenski ograniceno ?
![]()
imas i sleeppods koje se placaju https://www.istairport.com/en/services/ ... ?locale=en
Preko noci bude mirno i ima dosta praznih mjesta i za obicne secijice, malecku vam je lako ususkati bilo gdje. Slobodno prosetajte i nadjite prazan gate gdje nema putnika, i tu mozete ubiti oko. Ljudi spavaju i na podu, prostru jaknu, ruksak pod glavu i prespavaju noc. I ja sam jednom tako.
Wifi ti je besplatan cijelo vrijeme, imas i uticnice. Sretno vam.