Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#22126 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

nepass1 wrote: 22/04/2025 10:45 Ugasis navecer, kad dolazis sa posla pola sata ranije preko mob upalis i to je to.
Samo ne treba npr svaki sat paliti gasiti.
Dobar majstor.. Predlaze ti da gasis klimu kad je najhladnije i kad je struja najjeftinija i kad bi radila na "odrzavanju" ako radi 24/7. Takodje predlaze ti da je palis i da povuce 1kW kad je struja skuplja :mrgreen:
Idemedosumom

#22127 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Idemedosumom »

nepass1 wrote: 22/04/2025 10:45
Rece mi majstor sto je ugradjivao pusti price treba da radi 24h. Ugasis navecer, kad dolazis sa posla pola sata ranije preko mob upalis i to je to.
Racuni ce najbolje pokazati :D
100 majstora, 100 misljenja :-D
I ja svoju sada palim po potrebi par sati dnevno. Ali u zimskim mjesecima je to budalastina, nema gasenja. Eventualno tempirati/podesiti da se stepen ili dva smanji kada nisi u stanu/kuci, pa opet vrati kada si tu.
nepass1

#22128 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nepass1 »

gentoo wrote: 22/04/2025 10:49
nepass1 wrote: 22/04/2025 10:45 Ugasis navecer, kad dolazis sa posla pola sata ranije preko mob upalis i to je to.
Dobar majstor.. Predlaze ti da gasis klimu kad je najhladnije i kad je struja najjeftinija i kad bi radila na "odrzavanju" ako radi 24/7. Takodje predlaze ti da je palis i da povuce 1kW kad je struja skuplja :mrgreen:
Pa ne treba mi preko noci, a realno klima i ne drzi toplotu. Dok radi fino ugasis 30min kasnije hladno. Upslim preko dana kad je jeftina u 14:30h dodjem kuci i vec ugrijalo. Onda tandara do 00h.
nepass1

#22129 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nepass1 »

Pored toga ima i plin koji ce "pomagati" klimama ili obrnuto
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#22130 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by bordo gandalf »

Sve zavisi od toplotnih gubitaka prostorije koja se grije
skupljac_zeljeza

#22131 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

Kao i kod svakog grijanja, prvi faktor.
rovac13

#22132 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Grijati se klimama moze bit fino ugodno i jeftino........ako drzis non stop na istu temp.

Ako palis gasis nece bit lijepo ugodno.
U prostoru koji se hladi dolazi do hladnih povrsina,pojavljuje se kondenz itd.......klima se zalijece na max,tad je potrosnja najgora,forsira se kompresor,nakaradnije radi.......onda ce reci ne valja grijanje klimom,ne moze likepo ugrijat,bucno itd.

Za grijanje 85 m2 kuce klime su nam trosile 300-400 km struje za cijelu sezonu........zar sam trebao nesto izmisljat kao stedit :)

Upali i ne diraj.Non stop ista temp.Nema kondenza nema vlage.I to vrijedi nesto.
BlackCaviar

#22133 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by BlackCaviar »

Upalim je u septembru/oktobru i zaboravim gdje je daljinski do evo sad ovih doba nekad.
Peugeot2008

#22134 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

BlackCaviar wrote: 22/04/2025 16:24 Upalim je u septembru/oktobru i zaboravim gdje je daljinski do evo sad ovih doba nekad.
Tako treba da bude, a ovi što pale gase, lijepo im napisa rovac13, i ako je ta tema dosada objašnjavana, al hajde nek se nešto napiše.
BlackCaviar

#22135 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by BlackCaviar »

Peugeot2008 wrote: 22/04/2025 17:24
BlackCaviar wrote: 22/04/2025 16:24 Upalim je u septembru/oktobru i zaboravim gdje je daljinski do evo sad ovih doba nekad.
Tako treba da bude, a ovi što pale gase, lijepo im napisa rovac13, i ako je ta tema dosada objašnjavana, al hajde nek se nešto napiše.
To je kuca od roditelja, penzici su, tek uselili prosle godine u nju ali nekad u novembru, a iz stana gdje su zivjeli su prebacili sebi svoju klimu.

E te prosle zime je bilo ok, moglo se ali moglo je i toplije
Razlog, prekasno se pocelo grijat na nju (vec bio kraj novembra), vec zima krenula a zidovi hladni nije niko zivio tu, pa je potrajalo da se sve to zagrije i odrzav tako.

Ove zadnje zime klimu sam im upalio odmah u septembru cim cim se vise nije mogla napolju kratkih rukava pit kahva, nisam dopustio da se zidovi hlade :D i citave zime je u kuci bilo bas ugodno. A zima je bila malo jaca od prosle.

Jedna klima, montirana u hodnik, gree 12tka, sedma joj godina, druga da se aktivno grije na nju. Grije prvenstveno otvoreni dnevni+kuhinja, a onda spavacu i kupatilo, vrata su otvorena uvijek. 50m2 se aktivno grije.

Fan je na 2, nikako Auto. Dok spavaju nikakve jorgane ne koriste, prekrivace obicne.

Kuca je starija prizemna, debelih zidova, nema mnogo staklenih povrsina ko ove moderne kuce.
Last edited by BlackCaviar on 22/04/2025 20:11, edited 1 time in total.
rovac13

#22137 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Uz svako grijanje na struju svako bi MORAO imati neku rezervu tipa pec / kamin na drva

Prosle zime snijeg nas iznenadio pred novu godinu.Struje nije bilo par dana :)

Kad vec imas rezervu zapalis vatru,ugrijes zidove .I onda nema veze kad si kupio klimu.

Kad klime rade non stop onda ni zidovi nisu hladni.
nemezis

#22138 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nemezis »

Ova klima https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... tabDetails ima minimalnu snagu 900 W, vidim da mnoge skuplje klime nemaju tako nisku minimalnu snagu, na primjer https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... K000677784 je 2 kW. Može komentar?

Druga stvar, nikako da vidim razliku izmedju LG S18ET i S18EC ili S24ET i S24EC.

Treće, čitajući uputstvo za montažu, imam osjećaj da su generalno strogi zahtjevi po pitanju udaljenosti, na primjer za neku LG piše udaljenost vanjske od zida 24 inča (to niko tako ne postavlja). Koliko je bitna udaljenost od plafona, ima li neko da je postavio 5-6 cm od plafona?
skupljac_zeljeza

#22139 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

rovac13 wrote: 22/04/2025 21:43 Uz svako grijanje na struju svako bi MORAO imati neku rezervu tipa pec / kamin na drva

Kad vec imas rezervu zapalis vatru,ugrijes zidove .I onda nema veze kad si kupio klimu.

Zato sam naručio drva za sljedeću zimu jer mi ostala ispravna kotlovnica sa radijatorima. Imam 4 klime, ali i veliku površinu i znam šta mi sve pravi gubitke. Kada su bili oni minusi ove zime klime su radile bez prestanka da održe zadanu temperaturu. Uglavnom 3, a kada ne uspiju pojačavao četvrtom. Onda sam napravio test jer mi ostalo par metara drva da ujutro nabacam ložište i to izdrži 5-6 sati i dobro zgrije kuću u svim ćoškovima, klime ostanu upaljene i kada se radijatori ugriju one prestanu sa radom i samo nastave kada vatra počinje da se gasi i do kraja dana rade kao u prelaznom periodu gdje se ne lome od rada nego pomalo dodaje jedna pa druga pa dvije zajedno pa samo jedna i tako me ujutro dočekaju sa toplim sobama....komfornije je, a trošak približan, a brzo ide nabacati drva i baciti kockicu za potpalu, 5-6 minuta posla. Sa ugljem i šljakom ne bih više. Klime me ulijenile. :mrgreen: Ako naredna zima bude blaga ne vjerujem da ću to raditi osim ako ostanem bez struje ili ima ona jedna sedmica do deset dana kada mrzne i u blagim zimama. Na +7° se i ne može ovako raditi ili svaki dan jer dolazi do pregrijavanja prostora jer se zagrijava već ugrijani prostor zbog čega termostati gase radijatore i dolazi do pregrijavanja vode u sistemu. Došlo je vrijeme kada nam je sve hibridno.
nemezis wrote: 22/04/2025 23:17 Ova klima https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... tabDetails ima minimalnu snagu 900 W, vidim da mnoge skuplje klime nemaju tako nisku minimalnu snagu, na primjer https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... K000677784 je 2 kW. Može komentar?
Ne može otvoriti drugi link, ali moguće je. Kolega @Idemedosumom je na svojoj Hitachi Takai 50 'ulovio' da radi na 350 W, ako me dobro sjećanje služi pa neka me ispravi. Nije ni ova jeftina, ali cijenu opravdava twin rotary kompresor samo su ga malo pretjerali u reklami da štedi 70% struje. Možda, ali u odnosu na šta? Ne znam u kojem prostoru si planirao ovu 24-ku jer se moraš pomiriti da će najtiši rad biti na 34 dB. Onda mi je zanimljivo što kažu težinu unutarnje, a nigdje kod trgovaca ne nađoh težinu vanjske. Navodno je 38 kg. Mitsove i Hitachijeve 18-ke imaju teže vanjske.
nemezis

#22140 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nemezis »

skupljac_zeljeza wrote: 23/04/2025 00:33
rovac13 wrote: 22/04/2025 21:43 Uz svako grijanje na struju svako bi MORAO imati neku rezervu tipa pec / kamin na drva

Zato sam naručio drva za sljedeću zimu jer mi ostala ispravna kotlovnica sa radijatorima. Imam 4 klime, ali i veliku površinu i znam šta mi sve pravi gubitke. Kada su bili oni minusi ove zime klime su radile bez prestanka da održe zadanu temperaturu. Uglavnom 3, a kada ne uspiju pojačavao četvrtom. Onda sam napravio test jer mi ostalo par metara drva da ujutro nabacam ložište i to izdrži 5-6 sati i dobro zgrije kuću u svim ćoškovima, klime ostanu upaljene i kada se radijatori ugriju one prestanu sa radom i samo nastave kada vatra počinje da se gasi i do kraja dana rade kao u prelaznom periodu gdje se ne lome od rada nego pomalo dodaje jedna pa druga pa dvije zajedno pa samo jedna i tako me ujutro dočekaju sa toplim sobama....komfornije je, a trošak približan, a brzo ide nabacati drva i baciti kockicu za potpalu, 5-6 minuta posla. Sa ugljem i šljakom ne bih više. Klime me ulijenile. :mrgreen: Ako naredna zima bude blaga ne vjerujem da ću to raditi osim ako ostanem bez struje ili ima ona jedna sedmica do deset dana kada mrzne i u blagim zimama. Na +7° se i ne može ovako raditi ili svaki dan jer dolazi do pregrijavanja prostora jer se zagrijava već ugrijani prostor zbog čega termostati gase radijatore i dolazi do pregrijavanja vode u sistemu. Došlo je vrijeme kada nam je sve hibridno.
nemezis wrote: 22/04/2025 23:17 Ova klima https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... tabDetails ima minimalnu snagu 900 W, vidim da mnoge skuplje klime nemaju tako nisku minimalnu snagu, na primjer https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... K000677784 je 2 kW. Može komentar?
Ne može otvoriti drugi link, ali moguće je. Kolega @Idemedosumom je na svojoj Hitachi Takai 50 'ulovio' da radi na 350 W, ako me dobro sjećanje služi pa neka me ispravi. Nije ni ova jeftina, ali cijenu opravdava twin rotary kompresor samo su ga malo pretjerali u reklami da štedi 70% struje. Možda, ali u odnosu na šta? Ne znam u kojem prostoru si planirao ovu 24-ku jer se moraš pomiriti da će najtiši rad biti na 34 dB. Onda mi je zanimljivo što kažu težinu unutarnje, a nigdje kod trgovaca ne nađoh težinu vanjske. Navodno je 38 kg. Mitsove i Hitachijeve 18-ke imaju teže vanjske.
Meni otvara link, u pitanju je Mitsubishi klima uređaj MSZ-AP71VGK/MUZ-AP71VG2, ali još neke samngledao, nema nijedne ispod 1000 W. Kako vidim i za 18-ku LG piše 34 dB za unutrašnju. Tezina vanjske je, mislim, 42 kg. Trebam hladiti (možda u prelaznom periodu grijati) 85 m2 iz hodnika.
skupljac_zeljeza

#22141 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

nemezis wrote: 23/04/2025 06:17
Meni otvara link, u pitanju je Mitsubishi klima uređaj MSZ-AP71VGK/MUZ-AP71VG2, ali još neke samngledao, nema nijedne ispod 1000 W. Kako vidim i za 18-ku LG piše 34 dB za unutrašnju. Tezina vanjske je, mislim, 42 kg. Trebam hladiti (možda u prelaznom periodu grijati) 85 m2 iz hodnika.
Sada sam uspio otvoriti i riječ je o popularnom AP modelu i ja imam njenu nasljednicu AY35 koja radi čak i na 18 dB zbog čega sam je smjestio u spavaću koja je cca 5x4. Za nju trgovci pišu da je učinak grijanja: 4,0kW (1,3-4,6)kW, a u stvarnosti može raditi i na nižoj snazi jer osjetim iskustveno da puše nekada mlako što znači da ne može biti ovih minimalnih 1,3 kW. Jer za nju piše...
Potrošnja inverter klime i stvarna potrošnja klima uređaja

Svi moderni klima uređaji koriste inverterski kompresor čiji princip rada osigurava da klima uređaj ne radi cijelo vrijeme punom snagom, već njegova snaga varira ovisno o potrebi. Primjerice kod hlađenja, ako je temperatura prostorije puno viša od željene temperature, inverter klima uređaj će raditi punom snagom do postizanja željene temperature. Klima uređaj snage 3,5kW u punoj snazi maksimalno troši oko 1,2kW električne struje.

Kada postigne željenu temperaturu inverterski uređaj će prilagoditi odnosno smanjiti svoj učinak tako da bude dovoljan za ravnomjerno održavanje željene temperature. Ovo znači da klima uređaj maksimalne snage 3,5kW smanjuje svoju potrošnju električne energije na 200 do 500W ili kod održavanja temperature (prosječno oko 350W)!

https://www.klimakoncept.hr/hr/podrska- ... -/1163/151
Slično mi potvrdi i umjetna...

Image

Jesi li uočio razliku u težini vanjske kod LG-a i kod Mitsubishija? Oko 10 kg.
nemezis

#22142 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nemezis »

skupljac_zeljeza wrote: 23/04/2025 09:40
nemezis wrote: 23/04/2025 06:17
Sada sam uspio otvoriti i riječ je o popularnom AP modelu i ja imam njenu nasljednicu AY35 koja radi čak i na 18 dB zbog čega sam je smjestio u spavaću koja je cca 5x4. Za nju trgovci pišu da je učinak grijanja: 4,0kW (1,3-4,6)kW, a u stvarnosti može raditi i na nižoj snazi jer osjetim iskustveno da puše nekada mlako što znači da ne može biti ovih minimalnih 1,3 kW. Jer za nju piše...
Potrošnja inverter klime i stvarna potrošnja klima uređaja

Svi moderni klima uređaji koriste inverterski kompresor čiji princip rada osigurava da klima uređaj ne radi cijelo vrijeme punom snagom, već njegova snaga varira ovisno o potrebi. Primjerice kod hlađenja, ako je temperatura prostorije puno viša od željene temperature, inverter klima uređaj će raditi punom snagom do postizanja željene temperature. Klima uređaj snage 3,5kW u punoj snazi maksimalno troši oko 1,2kW električne struje.

Kada postigne željenu temperaturu inverterski uređaj će prilagoditi odnosno smanjiti svoj učinak tako da bude dovoljan za ravnomjerno održavanje željene temperature. Ovo znači da klima uređaj maksimalne snage 3,5kW smanjuje svoju potrošnju električne energije na 200 do 500W ili kod održavanja temperature (prosječno oko 350W)!

https://www.klimakoncept.hr/hr/podrska- ... -/1163/151
Slično mi potvrdi i umjetna...

Image
Evo i za tu AY35 ja nalazim u dokumentaciji učinak hlađenja minimalni 1,1 kW a ova LG 900 W. Kako da ocijenim koliko je ona stvarno bučna, vidim da ni 18-ka nije tiša, razlikuju se u maksimalnoj buci (44 i 47), minimalna je ista za obje 34.
skupljac_zeljeza

#22143 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Možda trebaš odvojiti postizanje željene temperature od održavanja postignute temperature. To se razdvaja. Ovdje je AY35 samo primjer. A 24-ka ni jedna ne može biti tiha jer treba u jednom satu ubaciti približno 1200 m³ toplog zraka. Ili 20 m³/min zraka od čega nemaš nekakve koristi. Više će ubaciti 12-ka na srednjem FAN-u i sa manje decibela.

Image
nemezis

#22144 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nemezis »

skupljac_zeljeza wrote: 23/04/2025 13:15 Možda trebaš odvojiti postizanje željene temperature od održavanja postignute temperature. To se razdvaja. Ovdje je AY35 samo primjer. A 24-ka ni jedna ne može biti tiha jer treba u jednom satu ubaciti približno 1200 m³ toplog zraka. Ili 20 m³/min zraka od čega nemaš nekakve koristi. Više će ubaciti 12-ka na srednjem FAN-u i sa manje decibela.

Image
Šta znači to da će 12-ka više ubaciti? Šta da radim ako želim hladiti 85 kvadrata? Kada se postigne željena temperatura, zar neće i 24-ka raditi tiho?
skupljac_zeljeza

#22145 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Malo mi i nejasan ovaj raspon od 20 m³ do 1200 m³ osim ako se ovo 20 m³ odnosi na ubacivanje po minuti što nije loše. 20x60=1200. To 20 je najvjerovatnije po minuti što se onda uklapa da ubacuje po satu 1200. Zbunilo me jer se rijetko računa po minuti, obično po satu u onome što nam trgovci daju kao info.
rovac13

#22146 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Po hiljaditi put,evo jos jednom.

Kod nas ima daikin 50 i 35......znaci 18ka i 12ka.

Ako vam treba 500-600 m3h protok da bi se lijepo ugrijalo onda je 50ka punp tisa.

18ka u minimumu ima protok 600m3h dok 12ka u maximumu ima otprilike toliko........12ka daleko vise se cuje.

18ka ima dosta siroku unutarnju,siroka turbina koja se okrece......na buku dosta utice brzina kojom se vrti turbina......stavis obje u minimum obje se vrte slicno ali velika zbog sirine vise zraka gura.......stavis obje u maximum obje se opet slicnom brzinom vrte ali velika opet vise zraka gura.

Ako je soba mala,spavaca,djecja,ne treba puno puhanja,12ka je bolji izbor za mene.

Ako je prostor veci otvoreniji boravak ili treba jos soba grijat.....18ka je puno bolji izbor.

24ke ne bih komentarisao.....ne bih to nikad stavio u stan kucu......mozda bih u neku halu radionu ako bas treba jako grijat.
nemezis

#22147 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nemezis »

skupljac_zeljeza wrote: 23/04/2025 18:56 Malo mi i nejasan ovaj raspon od 20 m³ do 1200 m³ osim ako se ovo 20 m³ odnosi na ubacivanje po minuti što nije loše. 20x60=1200. To 20 je najvjerovatnije po minuti što se onda uklapa da ubacuje po satu 1200. Zbunilo me jer se rijetko računa po minuti, obično po satu u onome što nam trgovci daju kao info.
Ali šta znači da će više ubaciti 12-ka?
nemezis

#22148 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nemezis »

rovac13 wrote: 23/04/2025 19:10 Po hiljaditi put,evo jos jednom.

Kod nas ima daikin 50 i 35......znaci 18ka i 12ka.

Ako vam treba 500-600 m3h protok da bi se lijepo ugrijalo onda je 50ka punp tisa.

18ka u minimumu ima protok 600m3h dok 12ka u maximumu ima otprilike toliko........12ka daleko vise se cuje.

18ka ima dosta siroku unutarnju,siroka turbina koja se okrece......na buku dosta utice brzina kojom se vrti turbina......stavis obje u minimum obje se vrte slicno ali velika zbog sirine vise zraka gura.......stavis obje u maximum obje se opet slicnom brzinom vrte ali velika opet vise zraka gura.

Ako je soba mala,spavaca,djecja,ne treba puno puhanja,12ka je bolji izbor za mene.

Ako je prostor veci otvoreniji boravak ili treba jos soba grijat.....18ka je puno bolji izbor.

24ke ne bih komentarisao.....ne bih to nikad stavio u stan kucu......mozda bih u neku halu radionu ako bas treba jako grijat.
Meni treba za hlađenje 85 m2 iz hodnika. Po površini treba 24-ka. Gledam parametre, LG 18-ka 34-44 dB, 24-ka 34-47 dB. Koliko će to biti razlika u praksi?
rovac13

#22149 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Rekoh vec bolje da ne komentarisem 24 ku.
Nisam ljubitelj tolke klime za u stan.

A pogotovo nebi nikad stavio nikakvu klimu u hodnik ......a nekamoli neku veliku.....da u hodniku napravim grenland da bi u dnevnu malo doprlo hladnoce :)
Idemedosumom

#22150 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Idemedosumom »

Kazu da za hladjenje ne mora biti neki top model. Zasto ne uzeti 2-3 najmanje/relativno jeftine klime i rasporedit ih po stanu?
Post Reply