Problemi sa želučanom kiselinom

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ZmajOdBosne76

#1 Problemi sa želučanom kiselinom

Post by ZmajOdBosne76 »

Imam probleme sa želučanom kiselinom i povratom kiseline u jednjak, jako dugo. Nema šta nisam probao ali nikako se riješiti. Posebne probleme imam tokom noći, kada hoću leći i kada se pregibam naprijed. Jedem puno ranije nego što ću leći, jedem obroke u manjim količinama, za zaštitu koristim acipan od 20mg i magin na biljnoj bazi poslije jela, no stanje ostaje isto. Otežano gutanje, često imam osjećaj da imam rane u jednjaku i ždrijelu, ostajanje do kasno u noć, problem sa tušenjem i otežanim disanjem, bol u želucu, čak mi se zna desiti da primijetim kako mi i vrat oteče često. Od te kiseline i tog pritiska u želucu mi i srce počne lupati znatno brže nego što je uobičajno.

Bio sam kod doktora, ništa posebno mi nije rekao osim toga da jedem u manjim količinama i da jedem par sati prije nego što ću leći, da nakon jela ne smijem leći odmah i dao mi je gore spomenute tablete.

Prošao sam mnogo pretraga, ništa nisu našli osim te kiseline i smatraju da je to jedini uzročnik problema.

Imam dojam da mi je iz dana u dan gore, a rješenja nema. I sad pišem u kasne sate zbog toga što ne mogu zaspati od kiseline. Da li je neko imao sličnih problema i da li ih je uspio riješiti?
nivla

#2 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by nivla »

odi gastroenterologu, preporuka za gornjakovica ako si u sarajevu, mada i na klinickom ces dobiti dobru uslugu
moras se pomiriti da ces raditi gastroskopiju
sad si dobio pantoprazol od 20mg(nekad bio samo pod nazivom controloc) sto je mozda slaba doza za tvoj slucaj, ali ne lijeci se na forumu
meni je iskreno najbolje pomagao ranitidin ali to sad nema u prodaji jer je navodno kancerogen
pantoprazol je inhibitor, mora proci vrijeme da pocne djelovati, mozda da probas neki drugi tip prazola, mozda tebi vise odgovara omeprazol,lansoprazol, esomeprazol
moras skontati sta ti od hrane odgovara i to jesti, nema
univerzalnih smjernica sta da jedes da ti se ne stvara kiselina, treba vremena da skontas, spavaj na uzdignutom uzglavlju, lijevi bok je bolji jer se teze kiselina vraca tako, spavanje na ledjima zaboravi, kao i na stomaku

pred spavanje mozea sazvakati malox/gastal ili popiti soda digest tabletu-dvije pa vidi hoce li sta promijeniti
ovaj pantoprazol popij ujutru 40-60 min prije jela, neces pretjerati ni da popijes i navece jos jednu sat pred spavanje, ja sam primao 200mg intravenozno na 24h
dječak sa šibicama

#3 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by dječak sa šibicama »

Prije desetak godina imao sam problem sa kiselinom, nekoliko mjeseci je trajalo, uglavnom nije bilo toliko strasno ali ako jedem poslije 18-19 h moglo se ocekivati dizanje kiseline posebno u snu. Gadan osjecaj kad te probudi kiselina, gusenje, doslovno ne mogu zraka uhvatiti.

Pokusao lijeciti sodom bikarbonom, pomogne privremeno i prilicno slabo. Onda uzimao neke u ustima topljive tablete koje pomazu samo nakon jela mislim da se zove gastal, a stvar rijesio Controlocom. Jedna kutija i nakon toga ko rukom odneseno.

Inace to moze biti i uzrokovano bolesnom zucnom kesom, rodjaku je kiselina mucila godinama dok nije operisala zucnu kesu. Nakon toga, nema tih problema, ljekar joj rekao da je kiselinu uzrokovala zuc koja nije radila dobro odnosno nakupljalo joj se kamenje u zuci.
nivla

#4 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by nivla »

ma meni je sega kad kazu doktor im dao neki biljni preparat, izbjegavati tog doktora
nekom pase controloc(to je sad dobio pod drugim imenom), nekom emanera/nexium(esomeprazol), nekom ulcosan/ultop(omeprazol), nekom lansoprazol, nekom soda, nekom te sto se tope u ustima (malox, gastal)-bolje djuluju kad se sazvacu, nekom reflustat(to bi mu moglo pomoci ali mu ne bih bio u kozi kad mu zeludac kroz taj gel pocne bljuvati kiselinu), nekom famotidin , mora se probati
nemediratiplz

#5 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by nemediratiplz »

Da možda nemaš hijatalnu herniju? Jesi li radio UZ? Imao sam isti problem, radio i snimanje srca da bi mi na kraju našli hijatalnu herniju zbog koje imam kiselinu. Isti osjećaj - stezanje u grudnom košu, zaglavi se zalogaj, imaš osjećaj da se gušiš, čak i napadi "astme" koji su ustvari problemi sa disanjem nakon što me zaguši kiselina. Spavanje je nemoguća misija. Trenutno sam na inhaleru jer me zaguši kiselina bez njega i ne mogu ni soavati ni hodati ni sagnuti se da se ne zakašljem i zagušim. Neko je gore sugerisao žuč, i to valja provjeriti. Nažalost kod nas samo vide ako ima kamenja a stvari poput HIDA skeniranja ne postoje. Probaj izbjegavati masno, gazirano i kofein (u bilo kojoj formi). I idi doktoru, to ti je najbitnija stavka - idi nekome ko zna šta radi i neka ti je sretno drug.

Zaboravih spomenuti, ako se loše namjestim, npr nagnem unaprijed previše ili nekako pritisnem lijevu stranu, znam dobiti jake bolove koji probadaju. Zato sam i radio srce jer su doktori bili uvjereni da je do toga. Možda je i kod tebe HH jer vidim da spominješ nešto slično.
nivla

#6 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by nivla »

ovo za hranu sto si mu savjetovao je vrlo individualno, i moze biti da mu bas odgovara, a nesto drugo sto misli da bi mu trebalo odgovarati mu skodi
npr mnogima nije tako ali meni bas pomaze kad popijem nesto gazirano, uzmem komad edamera/gaude i tih vrsta sireva jer bas neutraliziju kiselinu dok npr ove “zdrave” namirnice kao sto su integralni hljebovi sa sjemenkama skode, ili npr kokice, kostunjicavo voce jos vise pojaca lucenje kiseline, vrlo individualno
nemediratiplz

#7 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by nemediratiplz »

:thumbup: da, nisam razmišljao o tome, znam da nekima npr. čaj od mente pomogne a nekima ne, jednostavno u trenutku pisanja nije palo na pamet jer između ostaloga i doktori uglavnom daju te generalne savjete pa dok sam ne skontaš šta valja, šta ne valja... :)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#8 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by Bobi »

Visina težina? Šta jedeš? Lijepo gore ti napisaše, pazi šta jedeš i smanji obroke! Više kretanja, fizicke aktivnosti. I ja kad se prežderem neceg sto ne smijem a volim pojest hoce kiselina na uši da mi izadje :mrgreen: .
gozila555

#9 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by gozila555 »

sto manje secera,pogotovo nemoj nista gazirano,sporije jedi,dugrocno uzimanje tableta moze napravit vise stete nego koristi. imas uzet sodu bikarbonu bez aluminijuma u prodavnicama zdrave hrane.i razne tinkture na biljnoj bazi u vezi gastro.a provjeri da li imas helio baktery,ona zna napravit velike probleme u zelucu.
nivla

#10 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by nivla »

gozila555 wrote: 18/04/2025 15:44 sto manje secera,pogotovo nemoj nista gazirano,sporije jedi,dugrocno uzimanje tableta moze napravit vise stete nego koristi. imas uzet sodu bikarbonu bez aluminijuma u prodavnicama zdrave hrane.i razne tinkture na biljnoj bazi u vezi gastro.a provjeri da li imas helio baktery,ona zna napravit velike probleme u zelucu.
kakvi biljni preparati i tinkture napamet, prvo doktor
a za hranu mora sam skontati sta mu pase a sta ne, taj tvoj savjet mozda radi tebi ali njemu mozda nece, morace sam to otkriti
ima soda tablete u apoteci soda digest se zovu, moze to konzumirati
eto meni cuveni narodni lijek kunica ne pase caj, jednostavno vise kiseline mi se stvori i vise povracam, s druge strane kad se zvace ili napravi kombinacija s medom nema takvih simptoma
generalno vise ce mu vocni sok iz tetrapaka svaki kiseline napraviti nego coca cola
gozila555

#11 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by gozila555 »

nivla wrote: 18/04/2025 16:38
gozila555 wrote: 18/04/2025 15:44 sto manje secera,pogotovo nemoj nista gazirano,sporije jedi,dugrocno uzimanje tableta moze napravit vise stete nego koristi. imas uzet sodu bikarbonu bez aluminijuma u prodavnicama zdrave hrane.i razne tinkture na biljnoj bazi u vezi gastro.a provjeri da li imas helio baktery,ona zna napravit velike probleme u zelucu.
kakvi biljni preparati i tinkture napamet, prvo doktor
a za hranu mora sam skontati sta mu pase a sta ne, taj tvoj savjet mozda radi tebi ali njemu mozda nece, morace sam to otkriti
ima soda tablete u apoteci soda digest se zovu, moze to konzumirati
eto meni cuveni narodni lijek kunica ne pase caj, jednostavno vise kiseline mi se stvori i vise povracam, s druge strane kad se zvace ili napravi kombinacija s medom nema takvih simptoma
generalno vise ce mu vocni sok iz tetrapaka svaki kiseline napraviti nego coca cola
citas li ti sta je pisao,bio je kod doktora koji mu je dao neke tablete koje mu ne pomazu,ja sam samo mu rekao da proba ovo sto sam napisao.mozda mu pomogne.
nivla

#12 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by nivla »

s tim da biljne tinkture ne bi trebao napamet uzimati
raja misli ako je biljno da nece biti stete, a moze je biti itekako
akcija007

#13 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by akcija007 »

Ako imas rane po jednjaku od kiseline obavezno idi kod gastroenterolga . Pripremi se za gastroskopiju .
caseytron

#14 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by caseytron »

Meni je dupcac - caj sve rijesio. Dvije godine nemam problema, ali primijetio sam da mi npr. cokolada bas tesko pada.
ZmajOdBosne76

#15 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by ZmajOdBosne76 »

07.05. sam naručen na gastroskopiju. Pazim šta jedem i koliko jedem, najčešće rasporedim sebi na četiri manja obroka u toku dana, pomalo i onda nemam problema. Dosta utiče i posao, cijeli dan sjediš. Vikendom kad sam kući, pojačam šetnju i fizički rad i odmah mogu pucati i opasnije obroke.

Što se tiče hrane, najbolje idu proha, domaći sir i kajmak. Toga mogu pojesti u neograničenim količinama i nikad mi nije naškodilo do sada.
gozila555

#16 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by gozila555 »

ZmajOdBosne76 wrote: 22/04/2025 14:23 07.05. sam naručen na gastroskopiju. Pazim šta jedem i koliko jedem, najčešće rasporedim sebi na četiri manja obroka u toku dana, pomalo i onda nemam problema. Dosta utiče i posao, cijeli dan sjediš. Vikendom kad sam kući, pojačam šetnju i fizički rad i odmah mogu pucati i opasnije obroke.

Što se tiče hrane, najbolje idu proha, domaći sir i kajmak. Toga mogu pojesti u neograničenim količinama i nikad mi nije naškodilo do sada.
javi nam kako bi na gastroskopiji :thumbup:
nivla

#17 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by nivla »

eto odgovaraju ti namirnice koje bi kod drugih uzrokovale probleem i jos jacu kiselinu, sretno na gastroskopiji, nije strasno, ja radio 15 puta, jos sam ziv
gozila555

#18 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by gozila555 »

nivla wrote: 22/04/2025 14:33 eto odgovaraju ti namirnice koje bi kod drugih uzrokovale probleem i jos jacu kiselinu, sretno na gastroskopiji, nije strasno, ja radio 15 puta, jos sam ziv
pa sta su tebi nasli kad si bio na gastroskopiji ? i sta ti sad pomaze
nivla

#19 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by nivla »

gozila555 wrote: 22/04/2025 14:34
nivla wrote: 22/04/2025 14:33 eto odgovaraju ti namirnice koje bi kod drugih uzrokovale probleem i jos jacu kiselinu, sretno na gastroskopiji, nije strasno, ja radio 15 puta, jos sam ziv
gerb i erozije, sa 16 godina, ganjao godinama razne tablete, smiri sad pa se vrati, navikne covjek sa 22g staza da je tako
u medjuvremenu fasujem non hodgkina difuzni velikih celija, zavrsio sa transplantacijom maticnih prije pola godine. u remisii
zeludac trenutno podnosi relativno ok, popijem soda tablete kad me uhvati
gozila555

#20 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by gozila555 »

nivla wrote: 22/04/2025 15:10
gozila555 wrote: 22/04/2025 14:34
gerb i erozije, sa 16 godina, ganjao godinama razne tablete, smiri sad pa se vrati, navikne covjek sa 22g staza da je tako
u medjuvremenu fasujem non hodgkina difuzni velikih celija, zavrsio sa transplantacijom maticnih prije pola godine. u remisii
zeludac trenutno podnosi relativno ok, popijem soda tablete kad me uhvati
i meni malo sode bez aluminijuma sa vodom pomogne.
DonieBrasco

#21 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by DonieBrasco »

ZmajOdBosne76 wrote: 18/04/2025 00:10 Imam probleme sa želučanom kiselinom i povratom kiseline u jednjak, jako dugo. Nema šta nisam probao ali nikako se riješiti. Posebne probleme imam tokom noći, kada hoću leći i kada se pregibam naprijed. Jedem puno ranije nego što ću leći, jedem obroke u manjim količinama, za zaštitu koristim acipan od 20mg i magin na biljnoj bazi poslije jela, no stanje ostaje isto. Otežano gutanje, često imam osjećaj da imam rane u jednjaku i ždrijelu, ostajanje do kasno u noć, problem sa tušenjem i otežanim disanjem, bol u želucu, čak mi se zna desiti da primijetim kako mi i vrat oteče često. Od te kiseline i tog pritiska u želucu mi i srce počne lupati znatno brže nego što je uobičajno.

Bio sam kod doktora, ništa posebno mi nije rekao osim toga da jedem u manjim količinama i da jedem par sati prije nego što ću leći, da nakon jela ne smijem leći odmah i dao mi je gore spomenute tablete.

Prošao sam mnogo pretraga, ništa nisu našli osim te kiseline i smatraju da je to jedini uzročnik problema.

Imam dojam da mi je iz dana u dan gore, a rješenja nema. I sad pišem u kasne sate zbog toga što ne mogu zaspati od kiseline. Da li je neko imao sličnih problema i da li ih je uspio riješiti?
Kao neko ko je operisao žuc i kakve sam bolove prosao, agoniju, toplo ti preporucujem da odes na ultrazvuk da se to dobro provjeri a onda vid dalje korake sa dokotorom.

Ozbiljno to shvati.
Altsa

#22 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by Altsa »

DonieBrasco wrote: 22/04/2025 15:14
ZmajOdBosne76 wrote: 18/04/2025 00:10 Imam probleme sa želučanom kiselinom i povratom kiseline u jednjak, jako dugo. Nema šta nisam probao ali nikako se riješiti. Posebne probleme imam tokom noći, kada hoću leći i kada se pregibam naprijed. Jedem puno ranije nego što ću leći, jedem obroke u manjim količinama, za zaštitu koristim acipan od 20mg i magin na biljnoj bazi poslije jela, no stanje ostaje isto. Otežano gutanje, često imam osjećaj da imam rane u jednjaku i ždrijelu, ostajanje do kasno u noć, problem sa tušenjem i otežanim disanjem, bol u želucu, čak mi se zna desiti da primijetim kako mi i vrat oteče često. Od te kiseline i tog pritiska u želucu mi i srce počne lupati znatno brže nego što je uobičajno.

Kao neko ko je operisao žuc i kakve sam bolove prosao, agoniju, toplo ti preporucujem da odes na ultrazvuk da se to dobro provjeri a onda vid dalje korake sa dokotorom.

Ozbiljno to shvati.
Ja sam operisao zuc i to nije rijesilo moj problem sa kiselinom u zeludcu. Ne kazem da njemu nece. Nemam tako teske simptome kao @zmaj ali mi je kiselina prozvela hronicni gastritis i ceste upale zdrijela zbog zelucane kiseline koja sprzi grlo. E sad ja to drzim pod kontrolom pijenjem tableta Fenixa/Controloc, dva jastuka prilikom spavanja, ne jedem neposredno prije spavanja, poslije jela uzimam Salvit Acido Relief koji mi bas pomogne i pokusavam da pazim sta jedem. Ima mnogo biljnih preparata u vidu kapi koje se koriste za smanjenje tegoba kao i cajeva. Mozda pokusati i kod travara ako ne pomoigne klasicna medicina.
DonieBrasco

#23 Re: Problemi sa želučanom kiselinom

Post by DonieBrasco »

Kod tebe je to ozbiljno nesto u svakom slucaju kod doktora nemoj na svoju ruku nista i naravno brz oporavak ti zelim.
Post Reply