Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
fortaleza

#101 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by fortaleza »

I kao takva dogurala na pet stranica. Veoma uspješno.
Vjecita_zavrzlama

#102 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Edin H. wrote: 20/04/2025 17:24
gozila555 wrote: 20/04/2025 17:18 iliri su albanci,ne znam koji se vrag neki bosnjaci poistovjecuju da su oni iliri :? cemu to nazor izdvajanje iz slavenskog naroda :? pa kojim jezikom pricate :? jeste li vi to mrki ko albanci :?
Ne samo to, nego crte lica, jaka čeona kost i vilica, drugačije usne.

Najbolji primjer za to je kada sam služio JNA, prekomanda, poredali nas u stroj, na kratko ošišali.
Nema šansi da pogodiš ko je odakle, dok ne progovore.
Osim Albanaca, koje odmah prepoznaš.
Nas narod je tipicno slavenski cak vise i od npr srbijanaca, negdje sam citao da najvise slavenskih gena imaju hrvati pa bosnjaci.To za ilirire ne znam ko je to prosirio vjerovatno ljudi koji iz politickih razloga zele da nemaju nista sa komsijama
Hakiz

#103 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Hakiz »

gozila555 wrote: 20/04/2025 17:18 iliri su albanci,ne znam koji se vrag neki bosnjaci poistovjecuju da su oni iliri :? cemu to nazor izdvajanje iz slavenskog naroda :? pa kojim jezikom pricate :? jeste li vi to mrki ko albanci :?
Od 6. stoljeća počinje dolazak i naseljavanje Slavena na području današnje Bosne i Hercegovine. U to doba, Slaveni su, zajedno s Avarima, asimilirali tamošnje Kelte, Ilire i Rimljane te razvili slabo poznate političke strukture i kulturne slojeve koji će rezultirati vladavinom banova na tom području[1]
Prije Slavena ovdje je neko živio. Nisu Slaveni prvi ljudi na ovim područjima. Bosna je bila naseljena još od neolitika, 7.000 godina, barem arheologija to može potvrditi. Možda i od ranije.

Ne počinje sve sa Slavenima, krstom i polumjesecom.

Legitimno je smatrati se Slavenom. Legitimno je smatrati se predslavenom.

Kao što rekoh, ako sam po DNA Slaven, smatrat ću da sam produkt nasilja nekog Slavena nad mojom predslavenskom pretkinjom. Pa ću pravom izbora odbaciti nasilje, to jeste odbaciti Slavenstvo :mrgreen:
Last edited by Hakiz on 21/04/2025 10:57, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#104 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Hakiz wrote: 18/04/2025 21:45
sumirprimus wrote: 18/04/2025 14:15 osmanlije i sledzuci su narodi drugog kontinenta azijati.
dosli su ovde vojnim putem i unistili nam kraljevinu. porobili narode silom. uveli namete, poislamili dio stanovnistva. dio presao na islam upravo zbog tih nameta, dio se nikad nije htio poislamit, i opirali se i i zla krv je rodjena. a iza njih nista nije ostalo, totalno nerazvijena zemlja i nepismeno stanovnistvo, prodali nas za saku dukata.to je notorni istorijski fakat. i da smo pametni ko sto nismo ne bi ih nikad slavili ko sto ih mnogi danas slave.
isto ko sto je nas kraj bio poznat po vinogradima, i odjednom ga neka cudna bubice od14 vijeka unsitila ko i kraljevinu.
Oko Sarajeva su bili vinogradi od kojih se pravilo bijelo vino, kažu da je bilo dobro.

Digresija:

Ovo za Slavene i ljubav naroda, Izraelci (Jevreji) i Palestinci (Arapi) su Semiti, pa belaj.
imas u Starom gradu ulicu Vinograd (prema Sedreniku) gdje se sadilo grozdje/ bili vinogradi
sto je zanimljivo, tu su doseljeni muhadziri iz Madjarske (nakon osmanskog gubitka madjarskih, slavonskih i drugih teritorija zakljucno sa karlovackim mirom 1699.) koji su tu "doveli" prakse sadjenja grozdja/vinogradarstva
¤ jelena ¤

#105 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by ¤ jelena ¤ »

,,Ako je Zemlja okrugla, zašto..."
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#106 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by PreWiBa »

Mi jesmo slaveni i nismo.

Lingvistički definitivno jesmo, govorimo 100% slavenski jezik.

Genetski to je već druga priča. Mi smo "samima sebi" (odnosno drugim južnoslavenskim narodima poput Hrvata, Srba...) veoma slični, ali to i jeste to. Nemojte zezati da je vam neka Čehinja ili Poljakinja po izgledu 1:1 kao neko iz Bosne ili Dalmacije. Oni već imaju dosta više slavenskog udjela, i prije svega uticaja drugih naroda, npr. germanskih.
Južni slaveni su mješavina slavenskih gena i ilirskih. To što je se historijski tako desilo da slavenski jezik uzme primat ne znači da su slaveni došli ovdje prije 1000 godina i onda ostali između sebe svo vrijeme.
Hoću reći, južni slaveni su između sebe najsličniji, ali su opet sličniji drugim ne-slavenskim narodima balkana nego drugim grupama slavenskih naroda.

O kulturi i običajima sam svakako jednom otvorio već temu.
Vjecita_zavrzlama

#107 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

sehohari wrote: 21/04/2025 13:15 Mi jesmo slaveni i nismo.

Genetski to je već druga priča. Mi smo "samima sebi" (odnosno drugim južnoslavenskim narodima poput Hrvata, Srba...) veoma slični, ali to i jeste to. Nemojte zezati da je vam neka Čehinja ili Poljakinja po izgledu 1:1 kao neko iz Bosne ili Dalmacije. Oni već imaju dosta više slavenskog udjela, i prije svega uticaja drugih naroda, npr. germanskih.
Južni slaveni su mješavina slavenskih gena i ilirskih. To što je se historijski tako desilo da slavenski jezik uzme primat ne znači da su slaveni došli ovdje prije 1000 godina i onda ostali između sebe svo vrijeme.
Hoću reći, južni slaveni su između sebe najsličniji, ali su opet sličniji drugim ne-slavenskim narodima balkana nego drugim grupama slavenskih naroda.

Lupas, radio sam s ukrajincima, ne uvijek, ali cesto ne znas jel npr u pitanju nasa neka ili ukrajinka
PreWiBa

#108 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/04/2025 13:25

Lupas, radio sam s ukrajincima, ne uvijek, ali cesto ne znas jel npr u pitanju nasa neka ili ukrajinka
Ne lupam, i sam ne znaš šta pričaš.

Radi s kim hoćeš.

Evo sam jedan mali indikator.

Image

Stereotipični izgled nekog Poljaka

Image
Vjecita_zavrzlama

#109 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

sehohari wrote: 21/04/2025 13:29

Radi s kim hoćeš.

Image

Image
Ja pricam o ukrajincima, na Balkan su dolazili s tog podrucja.tipican ukrajinac:

Image

Moze proci kao Jovan iz Novog Sada ali i kao neki Almir iz lupam Kaknja :D

Ne zelim reci da smo isti ali npr cesce licimo njima nego albancima
PreWiBa

#110 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/04/2025 13:36
sehohari wrote: 21/04/2025 13:29

Radi s kim hoćeš.

Image

Image
Ja pricam o ukrajincima, na Balkan su dolazili s tog podrucja.tipican ukrajinac:

Image

Moze proci kao Jovan iz Novog Sada ali i kao neki Almir iz lupam Kaknja :D

Ne zelim reci da smo isti ali npr cesce licimo njima nego albancima
Ukrajinci čine tek 10% svih slavena i imaju najviše tih gena, ali opet - ovo ti je jedan primjer.

Image

Uopće me ne interesuje ostalo. Genetska istraživanja govore dovoljno.

Baš moraš biti udaren u glavu pa misliti da je neko od min. hiljadu kilometara bliži nego neko na daljini od 100-200 kilometara.
Hakiz

#111 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Hakiz »

Ta priča da smo u Bosni svi Slaveni dolazi iz želje Srbije i Hrvatske i njihovih ispostava i ideoloških sljedbenika ovdje da podijele i anektiraju Bosnu i ubiju svijest da je ovdje bio neko autohton prije njih. Da nisu ni prvi, ni najvažniji.

Tipična osvajačka svijest.
PreWiBa

#112 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by PreWiBa »

Meni je interesantna ta latentna mržnja prema Albancima koju jugonostalgičari često imaju. Ne kažem svi, možda čak ni većina, definitivno ne, ali postoji neka proporcionalnost, veći udio nego u totalu.

Ne znam, mislim da je mržnja pogrešna riječ, ali neki osjećaj superiornosti definitivno.

Baš bi bilo interesantno neko istraživanje u tom pogledu, jer moja je teza da je razlog tome što je većina medija ili mišljenje medija kreirano u Beogradu, pa su drugi narodi često kao "kolaterala" progutala anti-albansko izvještavanje jer je to svakako jedan medijski prostor. Sa druge strane, Srbi ili Hrvati npr. nisu preuzeli bošnjačko mišljenje o nekom narodu, ili se ne da primjetiti neki uticaj u tom pogledu.

Mislim da tu ne možemo napraviti neke paralele sa prijašnjim vremenama jer je svakako komunikacija bilo puno, puno teža.
Last edited by PreWiBa on 21/04/2025 13:55, edited 2 times in total.
Vjecita_zavrzlama

#113 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Hakiz wrote: 21/04/2025 13:44 Ta priča da smo u Bosni svi Slaveni dolazi iz želje Srbije i Hrvatske i njihovih ispostava i ideoloških sljedbenika ovdje da podijele i anektiraju Bosnu i ubiju svijest da je ovdje bio neko autohton prije njih. Da nisu ni prvi, ni najvažniji.

Ti ako odes u francusku ti neces nametnut svoj jezik , ali ako npr dodje 10 miliona crnaca i osvoje vlast, oni ce nametnuti jezik i uz to mjesanjem s lokalcina i njih utopiti u svoj narod
To se desilo kod nas

Neki dijelovi Bosne bas tipicno slavenski izgledaju, neki manje.Npr u Podrinju dominira slavenski gen… u Hercegovini je vise balkanskih gena, i nema to veze s narodima , vec se dijeli po geografiji drzave
PreWiBa

#114 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/04/2025 13:53
Hakiz wrote: 21/04/2025 13:44 Ta priča da smo u Bosni svi Slaveni dolazi iz želje Srbije i Hrvatske i njihovih ispostava i ideoloških sljedbenika ovdje da podijele i anektiraju Bosnu i ubiju svijest da je ovdje bio neko autohton prije njih. Da nisu ni prvi, ni najvažniji.

Ti ako odes u francusku ti neces nametnut svoj jezik , ali ako npr dodje 10 miliona crnaca i osvoje vlast, oni ce nametnuti jezik i uz to mjesanjem s lokalcina i njih utopiti u svoj narod
To se desilo kod nas

Neki dijelovi Bosne bas tipicno slavenski izgledaju, neki manje.Npr u Podrinju dominira slavenski gen
Mene je tebe žao druže, istinski smatram da ti treba pomoć.

Komentar ti je svakako prijavljen zbog off-topica.
Hakiz

#115 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Hakiz »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/04/2025 13:53

To se desilo kod nas

Neki dijelovi Bosne bas tipicno slavenski izgledaju, neki manje.Npr u Podrinju dominira slavenski gen
Ne osporavam.

Već sam dva puta napisao o tome, osvajanje, silovanje i vrijeme koje je prošlo od tada do danas.

Isto kao što svi u Centralnoj Americi, u Južnoj Americi osim Brazila koji govori Portugalski, svi govore Španski, tako i mi govorimo jezik koji su nametnuli Slaveni. Na iqsti način, istom metodologijom.

Pa, kako u te dvije Amerike imaš ljude koji, iako je moraju u svakodnevnom životu podnijeti, barem privatno odbacuju špansku (i portugalsku) osvajačku kulturu, prisjećaju se i njeguju autohtonu kulturu kada god mogu, tako i ja razmišljam o nama, našim područjima, Slavenima itd.

Većina Bosanaca se asimilirala, prihvatila, mali broj, promil, barem verbalno i gdje može ne želi priznati poraz :-D

Da nije bilo Jugoslavije, komunista, stvar bi bila završena, Bosna podijeljena, autohtona kultura zaboravljena.

Ako ni zbog čega drugog, zbog toga mi u Bosni ne smijemo pristati na to da se komunisti ovih područja smatraju zločincima. Koliko god EU insistirala na tome da u istu rečenicu idu nacistički, fašistički i komunistički zločini, Bosanci na to ne smiju pristati. I moraju se sa zahvalnosti sjećati Jugoslavije, Tita i KPJ.

To jeste, Jugoslavija (iako u imenu slavi osvajačke Slavene :mrgreen: ) :thumbup:
Tromblon

#116 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Tromblon »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 21/04/2025 10:42
sumirprimus wrote: 18/04/2025 14:15 osmanlije i sledzuci su narodi drugog kontinenta azijati.
dosli su ovde vojnim putem i unistili nam kraljevinu. porobili narode silom. uveli namete, poislamili dio stanovnistva. dio presao na islam upravo zbog tih nameta, dio se nikad nije htio poislamit, i opirali se i i zla krv je rodjena. a iza njih nista nije ostalo, totalno nerazvijena zemlja i nepismeno stanovnistvo, prodali nas za saku dukata.to je notorni istorijski fakat. i da smo pametni ko sto nismo ne bi ih nikad slavili ko sto ih mnogi danas slave.
isto ko sto je nas kraj bio poznat po vinogradima, i odjednom ga neka cudna bubice od14 vijeka unsitila ko i kraljevinu.
Oko Sarajeva su bili vinogradi od kojih se pravilo bijelo vino, kažu da je bilo dobro.

Digresija:

Ovo za Slavene i ljubav naroda, Izraelci (Jevreji) i Palestinci (Arapi) su Semiti, pa belaj.
imas u Starom gradu ulicu Vinograd (prema Sedreniku) gdje se sadilo grozdje/ bili vinogradi
sto je zanimljivo, tu su doseljeni muhadziri iz Madjarske (nakon osmanskog gubitka madjarskih, slavonskih i drugih teritorija zakljucno sa karlovackim mirom 1699.) koji su tu "doveli" prakse sadjenja grozdja/vinogradarstva
Negdje sam čitao da je i prije dolaska Osmanlija bila rasprostranjena sadnja vinograda u tom području Vratnik ka Sedreniku. I da se taj dio zvao Vinograd.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#117 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by TojoOptics »

Image

Porijeklom sloven, smatra se keltom, a u biti je dazdevnjak.
PM72

#118 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by PM72 »

Tromblon wrote: 21/04/2025 14:22

Digresija:

Negdje sam čitao da je i prije dolaska Osmanlija bila rasprostranjena sadnja vinograda u tom području Vratnik ka Sedreniku. I da se taj dio zvao Vinograd.
Vino piju age sarajlije a fukara jela grožđice jer im je haram bio alkohol :lol:
Tvrtko II Kotromanić

#119 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

PM72 wrote: 21/04/2025 14:30

Vino piju age sarajlije a fukara jela grožđice jer im je haram bio alkohol :lol:
vino mozda age i begovi, ostalo je sve po rakiji udaralo

ima jedan putopis negdje u vakat haman kraja osmanske vladavine, putopisac je isao u i oko Banja Luke, pise (parafraziram) da su svi (I muslimani i katolici i pravoslavci) veliki cugeri, da maltene ljudi po putevima padaju od rakije - ovo sve u doba berbe sljiva i pecenja rakijestine

isto tako anegdotica, "kolege" begovi/kapetani/velikasi su se cudom cudili sto tokom sijela jedan mladi velikas, imenom Husein Gradascevic ne pije :shock:
bilo im fakat zabremedet
Tromblon

#120 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Tromblon »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 21/04/2025 15:09
PM72 wrote: 21/04/2025 14:30

vino mozda age i begovi, ostalo je sve po rakiji udaralo

ima jedan putopis negdje u vakat haman kraja osmanske vladavine, putopisac je isao u i oko Banja Luke, pise (parafraziram) da su svi (I muslimani i katolici i pravoslavci) veliki cugeri, da maltene ljudi po putevima padaju od rakije - ovo sve u doba berbe sljiva i pecenja rakijestine

isto tako anegdotica, "kolege" begovi/kapetani/velikasi su se cudom cudili sto tokom sijela jedan mladi velikas, imenom Husein Gradascevic ne pije :shock:
bilo im fakat zabremedet
Imaju sjećanja nekog fratra iz Bl kako je učio ljude da prave džem od šljiva i suše šljive jer su samo rakiju od šljiva pekli. Poslije mu ljudi donijeli rakiju od suhih šljiva. Bolja bila.
gozila555

#121 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by gozila555 »

BL pivo su napravili franjevci,kao i sir trapist.
NediM17

#122 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by NediM17 »

Poslije obicne trave vinova loza je geografski najrasirenija biljka.
Ja lozu veziv'o samo uz juzne krajeve.
Sjebah se kad to na prvom predavanju rece profesor "Tehnologije vina".
Jos nas pita ko je najveci svjetski proizvodjac vina, mi svi k'o iz topa, Francuska.
Jok kaze, SSSR.
Hakiz

#123 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Hakiz »

gozila555 wrote: 21/04/2025 15:56 BL pivo su napravili franjevci,kao i sir trapist.
Trapisti je naziv za katolički red i njihov manastir.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Trapisti%C4%8Dki_red
Hakiz

#124 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Hakiz »

NediM17 wrote: 21/04/2025 15:58 Poslije obicne trave vinova loza je geografski najrasirenija biljka.
Ja lozu veziv'o samo uz juzne krajeve.
Sjebah se kad to na prvom predavanju rece profesor "Tehnologije vina".
Jos nas pita ko je najveci svjetski proizvodjac vina, mi svi k'o iz topa, Francuska.
Jok kaze, SSSR.
Gruzija je prva počela proizvoditi vino. Prije 8.000 godina.
¤ jelena ¤

#125 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by ¤ jelena ¤ »

,,...Srbi ili Hrvati npr. nisu preuzeli bošnjačko mišljenje o nekom narodu..."

:run:
Post Reply