Popularne stvari koje ne kontam
- Ateista
#39426 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Debljina u vecini slucajeva jeste neka vrsta licnog izbora i nezdravih navika, samo u malom broju slucajeva jesu zdravstveni problemi na koje osoba ne moze uticati i ne moze birati. Nema potrebe za uljepsavanjem i trazenjem drugih izraza, ako je neko debeo on je debeo i to je cinjenica, ali isto tako nisam ni za to da se to treba isticati i nekome sasuti u lice, da se nekom treba rugati, diskriminisati ga i slicno. Dijelom zbog toga sto cesto ne znamo sta je uzrok i sta sve stoji iza toga, ali cak i kad znamo, ne vidim zasto bi se to sad nesto isticalo.
Meni licno ne smeta ako imam kolege ili prijatelje koji su debeli, to je licni problem tih osoba i nema tu meni sta da smeta da bih ja to sad nekome prigovarao ili isticao, ako je neko OK kao osoba fizicki izgled mi je nebitan.
Ono sto mi je zanimljivo je kada debeli ljudi prihvataju sebe takve kakvi jesu i zadovoljni su sobom bez obzira na kilazu. Koliko god to bilo sa jedne strane podrzavanje nezdravih navika, opet je bolje i to nego imati komplekse zbog toga i sazaljevati se. Ko je debeo i ne moze da se natjera ili ne zeli to da promijeni, onda bar neka prihvati to i neka proba biti zadovoljan sobom, ali to naravno ne znaci da se toj osobi ne smije reci da je debela vec upravo suprotno - ta osoba sama za sebe moze reci da je debela i da nema problem sa tim.
Meni licno ne smeta ako imam kolege ili prijatelje koji su debeli, to je licni problem tih osoba i nema tu meni sta da smeta da bih ja to sad nekome prigovarao ili isticao, ako je neko OK kao osoba fizicki izgled mi je nebitan.
Ono sto mi je zanimljivo je kada debeli ljudi prihvataju sebe takve kakvi jesu i zadovoljni su sobom bez obzira na kilazu. Koliko god to bilo sa jedne strane podrzavanje nezdravih navika, opet je bolje i to nego imati komplekse zbog toga i sazaljevati se. Ko je debeo i ne moze da se natjera ili ne zeli to da promijeni, onda bar neka prihvati to i neka proba biti zadovoljan sobom, ali to naravno ne znaci da se toj osobi ne smije reci da je debela vec upravo suprotno - ta osoba sama za sebe moze reci da je debela i da nema problem sa tim.
-
mali_balon
#39427 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Za zdrav zivot treba i nekih para (za kvalitetniju hranu) jbga i vremena......Ateista wrote: ↑18/04/2025 10:46 Debljina u vecini slucajeva jeste neka vrsta licnog izbora i nezdravih navika, samo u malom broju slucajeva jesu zdravstveni problemi na koje osoba ne moze uticati i ne moze birati. Nema potrebe za uljepsavanjem i trazenjem drugih izraza, ako je neko debeo on je debeo i to je cinjenica, ali isto tako nisam ni za to da se to treba isticati i nekome sasuti u lice, da se nekom treba rugati, diskriminisati ga i slicno. Dijelom zbog toga sto cesto ne znamo sta je uzrok i sta sve stoji iza toga, ali cak i kad znamo, ne vidim zasto bi se to sad nesto isticalo.
- medvjed23
#39428 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Meni je kriterij to da li dopuštaju da im izgnjavim obraze. Ako da, super su. Ako ne, bez veze su.
- Chloe
- Photo mod
#39429 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ateista wrote: ↑18/04/2025 10:46 Debljina u vecini slucajeva jeste neka vrsta licnog izbora i nezdravih navika, samo u malom broju slucajeva jesu zdravstveni problemi na koje osoba ne moze uticati i ne moze birati. Nema potrebe za uljepsavanjem i trazenjem drugih izraza, ako je neko debeo on je debeo i to je cinjenica, ali isto tako nisam ni za to da se to treba isticati i nekome sasuti u lice, da se nekom treba rugati, diskriminisati ga i slicno. Dijelom zbog toga sto cesto ne znamo sta je uzrok i sta sve stoji iza toga, ali cak i kad znamo, ne vidim zasto bi se to sad nesto isticalo.
Vjeruj mi, ne možeš znati ni kod tog što "prihvata" i sam sebi kaže da je debeo, da to nije nešto što ga/je podsvjesno "žulja" i boli.
- Dope_Man
#39430 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jednostavno - ljudi ce ici linijom manjeg otpora. Lakse je izmisliti novi pridjev nego malo pripaziti sta se jede. I ovo govorim kao neko ko je imao 15-20 kila viska zadnjih 10tak godina. Al to je bio moj problem (mada ga nisam ni smatrao problemom realno), moj uzitak da spucam porodicno pakovanje sladoleda, veliku milku i slicne stvari kad god mi cejf. I svako ko je rekao da sam debeljuskast je samo iznio objektivnu cinjenicu. Al ljudi ne zele cinjenice, zele da ih se samo hvali, u najgorem slucaju da se ne kaze nista.. al niposto da im se uputi bilo kakva kritika. Zato se rijec "debel" koja se smatra kritikom mijenja u milion drugih koje realno nose isto znacenje, al eto plus size je kao pohvala, a debeo kritika.. pa de mi reci radije da sam plus size.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑17/04/2025 18:45ma treba biti pažljiv, ja ne govorim o mojoj ženi, djevojci, nego o komentarima na drustvenim mrezama na slikuChloe wrote: ↑17/04/2025 12:39Zašto je problem biti pažljiv prema djevojci/ženi?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑16/04/2025 15:01
pa i zenama bi valjda muskarci trebali biti najljepši, osim onim ženama koje vole druge žene.
nije stvar u tome, nego u razmišljanju da kao zena ne moze biti debela nego ugodno popunjena, punija, plus size i slični nebulozni izrazi. da ukinemo riječ debel jer eto nema debelih nego samo puniji, plus size.
Kazati- plus size, kao neki prihvatljiviji ili "in" termin od debela ( kod ženskog roda se višak kilograma gleda kao negativnost, jer nije "savršen komad "mesa"" po današnjoj mjeri. )
Ko ima djevojčice/kćerke vrlo dobro znaju kakvi se kompleksi toj jadnoj djeci nabijaju još u osnovnoj školi, zbog (ne)savršenstva u građi, kilaži, izgledu ... BOLESNO DRUŠTVO.
debela zene. na komentar da je ta i ta zena debela, sručila se lavina komentara da se ne kaze da je debela nego plus size, punija i tako neki novi izrazi.
zbog čega je nekim ženama, ne vjerujem da je svim, toliko bitno da im se ne kaze da su debele ako su npr. visoke 165 i teške 100 kg, zar ih treba lagati, zar same ne vide da su debele?
ista stvar je sa muskarcima, zar onom ko je visok 180 i tezak 120 kg, ne treba reci da je debel, je li mu treba reci ti nisi debel nego si plus size,malo si puniji, je li ga treba lagati?
I evo, sad kad sam vec 10 od tih 20tak viska izgubio, vidim kako je zapravo bilo lako. Samo kontrolisan unos kalorija. Nit vjezbam, nit kupujem neku skupu hranu.. cak trosim manje jer ne kupujem sokove i slatkise, a pakovanje piletine koje je prije islo za jedan rucak sad traje 3. Al treba se na to odluciti i ici sa tim dugorocno.. ne dozvolit sebi svaku vecer 2l cole i 2 pakovanja cipsa uz film, i ne lagati samog sebe sa tim izmisljenim rijecima.
Last edited by Dope_Man on 18/04/2025 11:09, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
-
kakavdanakneiskustvu
#39432 Re: Popularne stvari koje ne kontam
A da se riječ debeli onda totalno obrise,jer eto nekome ko ima 150 kila može zasmetati ako za nekog te kilaze se kaže da je debel?
A da tom logikom i za alkoholicara se ne preporučuje reci da je alkos,jer eto uvrijediti će se?
A da tom logikom i za alkoholicara se ne preporučuje reci da je alkos,jer eto uvrijediti će se?
- medvjed23
#39433 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ljudi imaju uticaj na mnogo toga. Primjera radi, ako je neko ružan, to se da popraviti plastičnim operacijama. Ako taj neko, iako ima finansijske i sve druge preduslove, ipak ne želi na operaciju, da li je opravdano da upirem prstom u njega i urlam: ružan si, ružan si...
Donekle razumijem svu tu priču oko zdravlja, al istina je da dobar dio ljudi samo traži izgovor da izlije pakost. Šta mene boli briga je l neko debeo ili nije... Mogu prokomentarisati u pozitivnom kontekstu ako neko zbog punijih obraza liči na panda medvjedića. A i to, u pravo vrijeme, na pravom mjestu, pravoj osobi... Mimo toga, ne interesuje me. Nemam želju da provociram, unižavam, čačkam bolne tačke ili sl.
Donekle razumijem svu tu priču oko zdravlja, al istina je da dobar dio ljudi samo traži izgovor da izlije pakost. Šta mene boli briga je l neko debeo ili nije... Mogu prokomentarisati u pozitivnom kontekstu ako neko zbog punijih obraza liči na panda medvjedića. A i to, u pravo vrijeme, na pravom mjestu, pravoj osobi... Mimo toga, ne interesuje me. Nemam želju da provociram, unižavam, čačkam bolne tačke ili sl.
- dječak sa šibicama
#39434 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Dobro, lopovima odavno tepamo da su biznismeni, kriminalcima - zestoki momak.
Sto da ne, da se neko ne uvrijedi.
Pusaci koji ubijaju sebe i druge, njima se ne tepa jer svaki drugi je pusac
Sto da ne, da se neko ne uvrijedi.
Pusaci koji ubijaju sebe i druge, njima se ne tepa jer svaki drugi je pusac
- Ateista
#39435 Re: Popularne stvari koje ne kontam
To je tacno, ima i onih koji se samo prave da im je to OK i da su sretni, a pitanje je kako se u sebi nose sa tim. Iako je tesko uci u neciju glavu, vjerujem da ima i onih koji stvarno jesu OK sa tim i zadovoljni su sobom.Chloe wrote: ↑18/04/2025 10:53Ateista wrote: ↑18/04/2025 10:46 Debljina u vecini slucajeva jeste neka vrsta licnog izbora i nezdravih navika, samo u malom broju slucajeva jesu zdravstveni problemi na koje osoba ne moze uticati i ne moze birati. Nema potrebe za uljepsavanjem i trazenjem drugih izraza, ako je neko debeo on je debeo i to je cinjenica, ali isto tako nisam ni za to da se to treba isticati i nekome sasuti u lice, da se nekom treba rugati, diskriminisati ga i slicno. Dijelom zbog toga sto cesto ne znamo sta je uzrok i sta sve stoji iza toga, ali cak i kad znamo, ne vidim zasto bi se to sad nesto isticalo.
Ono sto mi je zanimljivo je kada debeli ljudi prihvataju sebe takve kakvi jesu i zadovoljni su sobom bez obzira na kilazu. Koliko god to bilo sa jedne strane podrzavanje nezdravih navika, opet je bolje i to nego imati komplekse zbog toga i sazaljevati se. Ko je debeo i ne moze da se natjera ili ne zeli to da promijeni, onda bar neka prihvati to i neka proba biti zadovoljan sobom, ali to naravno ne znaci da se toj osobi ne smije reci da je debela vec upravo suprotno - ta osoba sama za sebe moze reci da je debela i da nema problem sa tim.![]()
Vjeruj mi, ne možeš znati ni kod tog što "prihvata" i sam sebi kaže da je debeo, da to nije nešto što ga/je podsvjesno "žulja" i boli.
- Ateista
#39436 Re: Popularne stvari koje ne kontam
medvjed23 wrote: ↑18/04/2025 11:21 Ljudi imaju uticaj na mnogo toga. Primjera radi, ako je neko ružan, to se da popraviti plastičnim operacijama. Ako taj neko, iako ima finansijske i sve druge preduslove, ipak ne želi na operaciju, da li je opravdano da upirem prstom u njega i urlam: ružan si, ružan si...
Tako je, jedno je kada cisto objektivno govorimo da je neko mrsav, debeo i slicno, a sasvim drugo kada to sluzi za provokaciju. Sta god da je, nevezano za to da li ta osoba moze uticati na to ili ne, ne vidim potrebu da se neko provocira i proziva zbog svog izgleda.
Uostalom, valjda je osnovna kultura da ne komentarisemo necije mane bez potrebe i nekom dodatno pristajem na muku, osim ako ta osoba sama ne zeli to da komentarise i pokrene tu pricu.
-
kakavdanakneiskustvu
#39437 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ne treba nikome to da je debeo stalno spominjati, još manje rugati se. priča je počela od toga da sam primijetio da na drustvenim mrezama na neciji komentar da je neka zena debala, ide lavina komentara da se ne kaze da je debela nego je plus size, da je punija da nije debela , da je svaka lijepa na svoj način. lijepa moze što se lica tiče a to se valjda odnosi na lice, biti i ona od 40 kg težine i ona od 150 kg težine.Ateista wrote: ↑18/04/2025 10:46 Debljina u vecini slucajeva jeste neka vrsta licnog izbora i nezdravih navika, samo u malom broju slucajeva jesu zdravstveni problemi na koje osoba ne moze uticati i ne moze birati. Nema potrebe za uljepsavanjem i trazenjem drugih izraza, ako je neko debeo on je debeo i to je cinjenica, ali isto tako nisam ni za to da se to treba isticati i nekome sasuti u lice, da se nekom treba rugati, diskriminisati ga i slicno. Dijelom zbog toga sto cesto ne znamo sta je uzrok i sta sve stoji iza toga, ali cak i kad znamo, ne vidim zasto bi se to sad nesto isticalo.
ne znam čemu lagati nekog da nije debel a čim vidiš tu osobu vidiš da jeste debela osoba, ista stvar je i sa mršavim osobama, ili npr. zar je vrijeđanje osobu crne boje kože koja živi u BiH nazvati crncem ili crnkinjom? kako je drukčije nazvati?
-
NediM17
#39438 Re: Popularne stvari koje ne kontam
"Kad je koza blizu kosti tad je insan ruzan dosti". 
-
kakavdanakneiskustvu
#39439 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Dope_Man wrote: ↑18/04/2025 11:01Jednostavno - ljudi ce ici linijom manjeg otpora. Lakse je izmisliti novi pridjev nego malo pripaziti sta se jede. I ovo govorim kao neko ko je imao 15-20 kila viska zadnjih 10tak godina. Al to je bio moj problem (mada ga nisam ni smatrao problemom realno), moj uzitak da spucam porodicno pakovanje sladoleda, veliku milku i slicne stvari kad god mi cejf. I svako ko je rekao da sam debeljuskast je samo iznio objektivnu cinjenicu. Al ljudi ne zele cinjenice, zele da ih se samo hvali, u najgorem slucaju da se ne kaze nista.. al niposto da im se uputi bilo kakva kritika. Zato se rijec "debel" koja se smatra kritikom mijenja u milion drugih koje realno nose isto znacenje, al eto plus size je kao pohvala, a debeo kritika.. pa de mi reci radije da sam plus size.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑17/04/2025 18:45ma treba biti pažljiv, ja ne govorim o mojoj ženi, djevojci, nego o komentarima na drustvenim mrezama na slikuChloe wrote: ↑17/04/2025 12:39
Zašto je problem biti pažljiv prema djevojci/ženi?
Kazati- plus size, kao neki prihvatljiviji ili "in" termin od debela ( kod ženskog roda se višak kilograma gleda kao negativnost, jer nije "savršen komad "mesa"" po današnjoj mjeri. )
Ko ima djevojčice/kćerke vrlo dobro znaju kakvi se kompleksi toj jadnoj djeci nabijaju još u osnovnoj školi, zbog (ne)savršenstva u građi, kilaži, izgledu ... BOLESNO DRUŠTVO.
debela zene. na komentar da je ta i ta zena debela, sručila se lavina komentara da se ne kaze da je debela nego plus size, punija i tako neki novi izrazi.
zbog čega je nekim ženama, ne vjerujem da je svim, toliko bitno da im se ne kaze da su debele ako su npr. visoke 165 i teške 100 kg, zar ih treba lagati, zar same ne vide da su debele?
ista stvar je sa muskarcima, zar onom ko je visok 180 i tezak 120 kg, ne treba reci da je debel, je li mu treba reci ti nisi debel nego si plus size,malo si puniji, je li ga treba lagati?
I evo, sad kad sam vec 10 od tih 20tak viska izgubio, vidim kako je zapravo bilo lako. Samo kontrolisan unos kalorija. Nit vjezbam, nit kupujem neku skupu hranu.. cak trosim manje jer ne kupujem sokove i slatkise, a pakovanje piletine koje je prije islo za jedan rucak sad traje 3. Al treba se na to odluciti i ici sa tim dugorocno.. ne dozvolit sebi svaku vecer 2l cole i 2 pakovanja cipsa uz film, i ne lagati samog sebe sa tim izmisljenim rijecima.
a opet, u čemu je problem osobu od 180 cm visine i 130 kg tezine nazvati debelom? kako je nazvati, malo punijom? čemu laganje???
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#39440 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ne kontam zašto ikoga zvat bilo kako? šta ti mene imaš zvati? 
-
kakavdanakneiskustvu
#39441 Re: Popularne stvari koje ne kontam
zar je vrijeđanje na nečiji komentar da je žena od 130 kg malo punija,napisati komentar da je ta zena debala a ne malo piunija?? zar to nije fakat, činjenica golim okom vodljiva? ne spominjem da to treba non stop spominjati, ali napisati komentar da umjesto malo punija ta osoba je debela, to je uvreda??medvjed23 wrote: ↑18/04/2025 11:21 Ljudi imaju uticaj na mnogo toga. Primjera radi, ako je neko ružan, to se da popraviti plastičnim operacijama. Ako taj neko, iako ima finansijske i sve druge preduslove, ipak ne želi na operaciju, da li je opravdano da upirem prstom u njega i urlam: ružan si, ružan si...
-
kakavdanakneiskustvu
- darius_maximus
#39443 Re: Popularne stvari koje ne kontam
kakavdanakneiskustvu wrote: ↑18/04/2025 15:36zar je vrijeđanje na nečiji komentar da je žena od 130 kg malo punija,napisati komentar da je ta zena debala a ne malo piunija?? zar to nije fakat, činjenica golim okom vodljiva? ne spominjem da to treba non stop spominjati, ali napisati komentar da umjesto malo punija ta osoba je debela, to je uvreda??medvjed23 wrote: ↑18/04/2025 11:21 Ljudi imaju uticaj na mnogo toga. Primjera radi, ako je neko ružan, to se da popraviti plastičnim operacijama. Ako taj neko, iako ima finansijske i sve druge preduslove, ipak ne želi na operaciju, da li je opravdano da upirem prstom u njega i urlam: ružan si, ružan si...
-
kakavdanakneiskustvu
#39444 Re: Popularne stvari koje ne kontam
da,dadarius_maximus wrote: ↑18/04/2025 16:44kakavdanakneiskustvu wrote: ↑18/04/2025 15:36zar je vrijeđanje na nečiji komentar da je žena od 130 kg malo punija,napisati komentar da je ta zena debala a ne malo piunija?? zar to nije fakat, činjenica golim okom vodljiva? ne spominjem da to treba non stop spominjati, ali napisati komentar da umjesto malo punija ta osoba je debela, to je uvreda??medvjed23 wrote: ↑18/04/2025 11:21 Ljudi imaju uticaj na mnogo toga. Primjera radi, ako je neko ružan, to se da popraviti plastičnim operacijama. Ako taj neko, iako ima finansijske i sve druge preduslove, ipak ne želi na operaciju, da li je opravdano da upirem prstom u njega i urlam: ružan si, ružan si...
- darius_maximus
#39445 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Problem je što se u ovaj razgovor miješa sve, od zezanja među rajom, do bullyinga među djecom, do iskrenosti među odraslima i straha od posljedica ako za nekoga iskreno kažeš da je debeo.medvjed23 wrote: ↑18/04/2025 11:21 Ljudi imaju uticaj na mnogo toga. Primjera radi, ako je neko ružan, to se da popraviti plastičnim operacijama. Ako taj neko, iako ima finansijske i sve druge preduslove, ipak ne želi na operaciju, da li je opravdano da upirem prstom u njega i urlam: ružan si, ružan si...
Naravno da nećeš hodati okolo i ljudima govoriti kako su debeli, ali isto tako ne trebaš djeci usađivati u glavu da je "ok da budu puniji" ili govoriti za npr. onu Lizzo (mrzim što znam ko je) da je "punija" ili "kraljica". Postoji i sredina između ta dva ekstrema.
- Ateista
#39446 Re: Popularne stvari koje ne kontam
To se slazem, ne treba izmisljati nove rijeci da se neko ne bi uvrijedio, samo sam se nadovezao na komentare da treba "sasuti u lice", mozda sam pogresno shvatio ali na to sam se nadovezao da nema potrebe ni sasipati u lice iz cista mira.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑18/04/2025 15:30ne treba nikome to da je debeo stalno spominjati, još manje rugati se. priča je počela od toga da sam primijetio da na drustvenim mrezama na neciji komentar da je neka zena debala, ide lavina komentara da se ne kaze da je debela nego je plus size, da je punija da nije debela , da je svaka lijepa na svoj način. lijepa moze što se lica tiče a to se valjda odnosi na lice, biti i ona od 40 kg težine i ona od 150 kg težine.Ateista wrote: ↑18/04/2025 10:46 Debljina u vecini slucajeva jeste neka vrsta licnog izbora i nezdravih navika, samo u malom broju slucajeva jesu zdravstveni problemi na koje osoba ne moze uticati i ne moze birati. Nema potrebe za uljepsavanjem i trazenjem drugih izraza, ako je neko debeo on je debeo i to je cinjenica, ali isto tako nisam ni za to da se to treba isticati i nekome sasuti u lice, da se nekom treba rugati, diskriminisati ga i slicno. Dijelom zbog toga sto cesto ne znamo sta je uzrok i sta sve stoji iza toga, ali cak i kad znamo, ne vidim zasto bi se to sad nesto isticalo.
ne znam čemu lagati nekog da nije debel a čim vidiš tu osobu vidiš da jeste debela osoba, ista stvar je i sa mršavim osobama, ili npr. zar je vrijeđanje osobu crne boje kože koja živi u BiH nazvati crncem ili crnkinjom? kako je drukčije nazvati?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#39447 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Kako mislis?SmokingMan wrote: ↑16/04/2025 20:05Ne znam, no meni su lijepe tanke prirodne usne i prirodne teksture lice, sa svim njegovim nesavršenstivma, odaju daleko veću ženstvenost i samopouzdanje, nego usiljenost da se nekome fizički dopadneš kroz hirurške intervencije i pretjerano treniranje u teretani. Valjda je nešto što ćemo dugotrajnije i primarnije voljeti, a to su nečiji karater i duh, a manje tijelesna manifestacija, što se podrazumjeva kao veliki izazov modernog drutšva.KraljicaIzJajca wrote: ↑16/04/2025 19:35Logično, jer im filuju botox certificirane osobe koje su zavrsile npr. Općumedicinuili dentisti, a ne eksperti plastične kirurgije i botoxiranja.SmokingMan wrote: ↑16/04/2025 19:30 Primjetih lijepuškastu djevojku u lokalnoj apoteci, ali kada sam vidio filovane usne, ogadila mi se momentalno.![]()
![]()
Nisam ni ja savršen, daleko od toga, da prigovaram onome što ljudi žele od sebe da naprave. Naprotiv, pun sam mana koje vidim kao sunce na horizontu.![]()
- nepass1
#39448 Re: Popularne stvari koje ne kontam
A ko to hoda ulicom i prstom pokazuje na debele i u lice im sasipa da su debeli? Ali ako me neko pita je sam li se ugojio reci cu mu debeo si a ne taman ti je to.medvjed23 wrote: ↑18/04/2025 11:21 Ljudi imaju uticaj na mnogo toga. Primjera radi, ako je neko ružan, to se da popraviti plastičnim operacijama. Ako taj neko, iako ima finansijske i sve druge preduslove, ipak ne želi na operaciju, da li je opravdano da upirem prstom u njega i urlam: ružan si, ružan si...
-
kakavdanakneiskustvu
#39449 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ateista wrote: ↑19/04/2025 23:09To se slazem, ne treba izmisljati nove rijeci da se neko ne bi uvrijedio, samo sam se nadovezao na komentare da treba "sasuti u lice", mozda sam pogresno shvatio ali na to sam se nadovezao da nema potrebe ni sasipati u lice iz cista mira.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑18/04/2025 15:30ne treba nikome to da je debeo stalno spominjati, još manje rugati se. priča je počela od toga da sam primijetio da na drustvenim mrezama na neciji komentar da je neka zena debala, ide lavina komentara da se ne kaze da je debela nego je plus size, da je punija da nije debela , da je svaka lijepa na svoj način. lijepa moze što se lica tiče a to se valjda odnosi na lice, biti i ona od 40 kg težine i ona od 150 kg težine.Ateista wrote: ↑18/04/2025 10:46 Debljina u vecini slucajeva jeste neka vrsta licnog izbora i nezdravih navika, samo u malom broju slucajeva jesu zdravstveni problemi na koje osoba ne moze uticati i ne moze birati. Nema potrebe za uljepsavanjem i trazenjem drugih izraza, ako je neko debeo on je debeo i to je cinjenica, ali isto tako nisam ni za to da se to treba isticati i nekome sasuti u lice, da se nekom treba rugati, diskriminisati ga i slicno. Dijelom zbog toga sto cesto ne znamo sta je uzrok i sta sve stoji iza toga, ali cak i kad znamo, ne vidim zasto bi se to sad nesto isticalo.
-
kakavdanakneiskustvu
#39450 Re: Popularne stvari koje ne kontam
bas tako, čemu nekog lagati?nepass1 wrote: ↑20/04/2025 01:08A ko to hoda ulicom i prstom pokazuje na debele i u lice im sasipa da su debeli? Ali ako me neko pita je sam li se ugojio reci cu mu debeo si a ne taman ti je to.medvjed23 wrote: ↑18/04/2025 11:21 Ljudi imaju uticaj na mnogo toga. Primjera radi, ako je neko ružan, to se da popraviti plastičnim operacijama. Ako taj neko, iako ima finansijske i sve druge preduslove, ipak ne želi na operaciju, da li je opravdano da upirem prstom u njega i urlam: ružan si, ružan si...