Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madesa

#9951 Re: Mobilni radari / kamere

Post by madesa »

avijon wrote: 15/04/2025 09:53 ma napravice barem 3min dozvoljeno, ne moze iste sekunde slikat, gdje se mozes zaustavit legalno onda, na parkingu da bi neko izaso iz auta ? :lol:

A i ako bude iste sekunde, stanes u traku i tjt, nase je da bjezimo njihovo da ganjaju :mrgreen:
ne zna se jos vrijeme , neko kaze odmah a neko 5 min

Kad neko testira neka javi :-D
laik1981

#9952 Re: Mobilni radari / kamere

Post by laik1981 »

Neka stave kameru kod hitne. Ono je vec bezobrazluk. Zakrce sve, a porking prazan. Jos dzaba pola sata cini mi se. Znaju debili cak i ulaz na parking blokirati.

Za prosirenja 3 min dovoljno, a pet vise nego dovoljno. Kaznjavati ako se na minut zaustavis je nebuloza.
lavic

#9953 Re: Mobilni radari / kamere

Post by lavic »

avijon wrote: 15/04/2025 10:37
lavic wrote: 15/04/2025 10:30 Pa jeste li ikad dozivjeli da neko u ZG, Ljubljani, da ne govorim o vecim EU gradovima stane u centru grada da bi pokondirena tikva usla ili izasla iz auta????
jel se to samo u Sarajevo izlazi iz auta u vecim gradovima teleportuju se a :lol:
Ne teleportuju se ali samo kod nas seljaci staju gdje hoce i ulaze i izlaze iz auta gdje im je ceif, na svakoj cesti viseg prioriteta u gradu ima znak "zabranjeno zaustavljanje i parkiranje" ali je kod nas vecina bahata stoka.
JavierBosnia

#9954 Re: Mobilni radari / kamere

Post by JavierBosnia »

laik1981 wrote: 15/04/2025 10:47 Neka stave kameru kod hitne. Ono je vec bezobrazluk. Zakrce sve, a porking prazan. Jos dzaba pola sata cini mi se. Znaju debili cak i ulaz na parking blokirati.

Za prosirenja 3 min dovoljno, a pet vise nego dovoljno. Kaznjavati ako se na minut zaustavis je nebuloza.
A sta smo uradili kad dozvolimo 5 min? Stanes ti i jos neko, taman jedan ode, dodjem ja i stanem par min da nekog pricekam. I onda ce ljudi zuriti da se iskljuce da ne bi dok cekaju da se iskljuce isteklo vrijeme = opasnost od nesreca
Taksistima vjerovatno dozvole preuzimanje putnika, ovo ostalo sve sto govorite gubi smisao. Jer nije problem jedan par minuta, nego gomila njih po par min svi. I ovako niko ne staje da bi ostao sat vremena, nego upravo tih par minuta

Bosnjo ce sada kao sto kazete stati u traci ili ako bude bas obazriv stat ce prije semafora u izlivnu traku
noviclan

#9955 Re: Mobilni radari / kamere

Post by noviclan »

laik1981 wrote: 15/04/2025 10:47 Neka stave kameru kod hitne. Ono je vec bezobrazluk. Zakrce sve, a porking prazan. Jos dzaba pola sata cini mi se. Znaju debili cak i ulaz na parking blokirati.

A jbg nije to autobusna (kladanj), al' je radar na 40
laik1981

#9956 Re: Mobilni radari / kamere

Post by laik1981 »

JavierBosnia wrote: 15/04/2025 10:59

A sta smo uradili kad dozvolimo 5 min? Stanes ti i jos neko, taman jedan ode, dodjem ja i stanem par min da nekog pricekam. I onda ce ljudi zuriti da se iskljuce da ne bi dok cekaju da se iskljuce isteklo vrijeme = opasnost od nesreca
Taksistima vjerovatno dozvole preuzimanje putnika, ovo ostalo sve sto govorite gubi smisao. Jer nije problem jedan par minuta, nego gomila njih po par min svi. I ovako niko ne staje da bi ostao sat vremena, nego upravo tih par minuta

Bosnjo ce sada kao sto kazete stati u traci ili ako bude bas obazriv stat ce prije semafora u izlivnu traku
Ma nije to bas tako. Ostavljaju ljudi auta po pola sata i vise sa sva cetiri. Takvi su problem. Par minuta, pogotovo dok ne izlazis iz auta nisu toliko problematicni.

Neko pomenu prosirenja kod pijace na ciglanama. Tu je problem sto ih ima koji ostave auta na 2-3 sata. Jos ga ostavi na sred prosirenja i tako ucini da je svejedno je li sam na prosirenju ili je tu jos pet auta jer je stajaliste svakako neupotrebljivo za buseve.
1Dante1

#9957 Re: Mobilni radari / kamere

Post by 1Dante1 »

Velkoski wrote: 15/04/2025 09:05 prvi put u životu jasno i glasno podržavam kršenje saobaraćajnih pravila i to parkiranje po cesti

od svih problema sa saobraćajem, ljudi koji stanu na proširenje 5-10 minuta su najmanji, i po pravilu nemaju gdje drugo ni stati
Stajem i ja i svaki put se osjecam kao najveca seljacina. Nismo navikli prosetati 100-200m ili koliko god je potrebno do nekog mjesta. Stanem i svaki put me nesto jede dok cekam sta cekam. Onda me nekad prenese kada vidim sta drugi rade pa mi je svejedno i onda se plasim u kojem smijeru idem - njihovom, gdje mi postaje svejedno krsenje pravila.

Taj minut-dva znaci da ce bus stati u traku za saobracaj, ne mozes ga obici, guzva se pravi do semafora, pali se crveno, raskrsnica u blokadi....Nastavi niz, radi minut dva pet.
Velkoski wrote: 15/04/2025 09:44 podrška svima koji se sad nabiju na cestu, naprijed braćo!
Nabijali su se i sada. Stane u traku da udje u apoteku, Robot Socijalno. Stane da ode u Montanu, ja i? Dio po dio rjesavat.
Better Man

#9958 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Better Man »

I to parkira na pješačku zonu, pa moraš iči glavnom cestom da prođeš i rizikuješ da te udari auto. Podržavam ove kamere, a glede tolerancije do 3 minute i više nego dovoljno.
drug_profi

#9959 Re: Mobilni radari / kamere

Post by drug_profi »

Puno je tri minute. Ja bih onako kako sam ranije predložio. Slika svakih 60 sekundi, dakle imaš prostor od 0:59 do maksimalno 1:58 minuta da izbjegneš dva slikanja. AI obrađuje slike i šalje brojeve tablica serveru koji piše kazne.
Dovoljno vremena da putnik uđe ili izađe.
Za taksiste dozvoliti duže.
skrbavi-admin

#9960 Re: Mobilni radari / kamere

Post by skrbavi-admin »

ja bi da slika svake sekunde 3x. da bi ovi puritanci mogli nesto daju drzavi a da to nije prazno prdoklacenje na forumu :lol:
samo sarajevo

#9961 Re: Mobilni radari / kamere

Post by samo sarajevo »

hocemo bladerunnere u sarajevu
skrbavi-admin

#9962 Re: Mobilni radari / kamere

Post by skrbavi-admin »

samo sarajevo wrote: 15/04/2025 11:37

hocemo bladerunnere u sarajevu
:thumbup:

svaka cast / konacno neko od akcije.....
ne do bog rupe pokrpit i infrastruktuuru prvo sredit al ajmo postavljat kamere i dronove od vise hiljada maraka
studiorum_tuzlaensis

#9963 Re: Mobilni radari / kamere

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ima li pravnik da pojasni da li je izmjena Zakona o prekršajima (o slanju kazni isključivo putem pošte) u skladu sa državnim ZOBS-om.
Član 79

(1) Za nepravilno parkirano ili zaustavljeno vozilo na trotoarima ili bilo kojim drugim mjestima iz čl. 69. do 78. ovog zakona u kojem nije prisutan vozač, ovlašćena službena lica ostaviće pismenu obavijest da vozač koji je parkirao ili zaustavio vozilo u roku od osam dana kod nadležnog organa na ime novčane kazne uplati zakonom propisani iznos.

(2) Vlasnik ili korisnik vozila dužan je da ovlašćenom službenom licu nadležne službe da podatke o vozaču koji je upravljao vozilom u vrijeme izvršenja prekršaja iz stava (1) ovog člana, kao i u slučaju drugih prekršaja propisanih ovim zakonom u kojima je učestvovalo njegovo vozilo.
Dobio sam kaznu i tražiću vjerovatno sudsko odlučivanje.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 15/04/2025 11:41, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#9964 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Bobi »

Šta vam smetaju kamere i radari :D ?
Naslovnica

#9965 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 15/04/2025 11:09
JavierBosnia wrote: 15/04/2025 10:59

Ma nije to bas tako. Ostavljaju ljudi auta po pola sata i vise sa sva cetiri. Takvi su problem. Par minuta, pogotovo dok ne izlazis iz auta nisu toliko problematicni.

Neko pomenu prosirenja kod pijace na ciglanama. Tu je problem sto ih ima koji ostave auta na 2-3 sata. Jos ga ostavi na sred prosirenja i tako ucini da je svejedno je li sam na prosirenju ili je tu jos pet auta jer je stajaliste svakako neupotrebljivo za buseve.
A pauk bukvalno na 100m odatle.
laik1981

#9966 Re: Mobilni radari / kamere

Post by laik1981 »

Ma ne ostavlja tako neko ko je u riziku da ce ga odnijeti. Vjerovatno zna i sefa policije i sefa pauk sluzbe.
1Dante1

#9967 Re: Mobilni radari / kamere

Post by 1Dante1 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 15/04/2025 11:40 Ima li pravnik da pojasni da li je izmjena Zakona o prekršajima (o slanju kazni isključivo putem pošte) u skladu sa državnim ZOBS-om.
Član 79

(1) Za nepravilno parkirano ili zaustavljeno vozilo na trotoarima ili bilo kojim drugim mjestima iz čl. 69. do 78. ovog zakona u kojem nije prisutan vozač, ovlašćena službena lica ostaviće pismenu obavijest da vozač koji je parkirao ili zaustavio vozilo u roku od osam dana kod nadležnog organa na ime novčane kazne uplati zakonom propisani iznos.

(2) Vlasnik ili korisnik vozila dužan je da ovlašćenom službenom licu nadležne službe da podatke o vozaču koji je upravljao vozilom u vrijeme izvršenja prekršaja iz stava (1) ovog člana, kao i u slučaju drugih prekršaja propisanih ovim zakonom u kojima je učestvovalo njegovo vozilo.
Jbga, ostavi ti je u postansko sanduce. Ne pise ostaviti na brisacu automobila :D

Zasto ces traziti suCko odlucivanje ako si kriv?
studiorum_tuzlaensis

#9968 Re: Mobilni radari / kamere

Post by studiorum_tuzlaensis »

1Dante1 wrote: 15/04/2025 12:08
studiorum_tuzlaensis wrote: 15/04/2025 11:40 Ima li pravnik da pojasni da li je izmjena Zakona o prekršajima (o slanju kazni isključivo putem pošte) u skladu sa državnim ZOBS-om.
Član 79

Jbga, ostavi ti je u postansko sanduce. Ne pise ostaviti na brisacu automobila :D

Zasto ces traziti suCko odlucivanje ako si kriv?
Nije eksplicitno, ali kontekst je takav. Do prekršajnog sudije je objektivno. Hoće li uvažiti moje argumente prekršenog državnog Zakona ili nerkinog pederalnog "dušebrižništva" za budžet.

Idemo pred sudiju svakako pa ćemo vidjet, a možda se drot ne pojavi.

Hoću da ga upoznam svakako, da vidim lika koji se nedjeljom ujutro zavlači u zapišane prolaze među sarajevskim zgradama i piše kazne. Možda je kakav komšo kome sam parkiro na mjesto. :thumbup:
shandrprcSA

#9969 Re: Mobilni radari / kamere

Post by shandrprcSA »

drug_profi wrote: 15/04/2025 11:33 Puno je tri minute. Ja bih onako kako sam ranije predložio. Slika svakih 60 sekundi, dakle imaš prostor od 0:59 do maksimalno 1:58 minuta da izbjegneš dva slikanja. AI obrađuje slike i šalje brojeve tablica serveru koji piše kazne.
koliko sam shvatio, svrha kamera je da autobusi mogu nesmetano stati na njihovo stajaliste?
drug_profi

#9970 Re: Mobilni radari / kamere

Post by drug_profi »

shandrprcSA wrote: 15/04/2025 12:48
drug_profi wrote: 15/04/2025 11:33 Puno je tri minute. Ja bih onako kako sam ranije predložio. Slika svakih 60 sekundi, dakle imaš prostor od 0:59 do maksimalno 1:58 minuta da izbjegneš dva slikanja. AI obrađuje slike i šalje brojeve tablica serveru koji piše kazne.
koliko sam shvatio, svrha kamera je da autobusi mogu nesmetano stati na njihovo stajaliste?
Za što je potrebno da na stajalištu ne bude vozila koja nisu JGS
shandrprcSA

#9971 Re: Mobilni radari / kamere

Post by shandrprcSA »

drug_profi wrote: 15/04/2025 12:51
shandrprcSA wrote: 15/04/2025 12:48
Za što je potrebno da na stajalištu ne bude vozila koja nisu JGS
i dolazimo do toga ako kojim slucajem stane 4-5 vozila po 0:59 autobus ce i dalje stajati u saob traci
1Dante1

#9972 Re: Mobilni radari / kamere

Post by 1Dante1 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 15/04/2025 12:40 Hoću da ga upoznam svakako, da vidim lika koji se nedjeljom ujutro zavlači u zapišane prolaze među sarajevskim zgradama i piše kazne. Možda je kakav komšo kome sam parkiro na mjesto.
Svaka cast za policajca. Radi posao :)

Sto se tice suda, javi nam kako je proslo jer i mene interesuje. Kako vidim iz clana tebi nece biti nacinjena nikakva steta, opet ces imati 8 dana za placanje.
drug_profi

#9973 Re: Mobilni radari / kamere

Post by drug_profi »

shandrprcSA wrote: 15/04/2025 12:55 i dolazimo do toga ako kojim slucajem stane 4-5 vozila po 0:59 autobus ce i dalje stajati u saob traci
Neće stajati 4-5 vozila nikad ako je pit stop zaustavljanje. Nema čekanja, završavanja, kladare, kifli i sl.
1Dante1

#9974 Re: Mobilni radari / kamere

Post by 1Dante1 »

🔄 Scenarij zagušenja: jedno ide, drugo dolazi
Šta se dešava:
Auto 1 staje (min 0:00) – koristi punih 3 minute.

Auto 2 stiže čim Auto 1 krene (oko 3:01) – isto staje 3 minute.

Auto 3 već čeka sa upaljenim žmigavcem…

U praksi, ovo može vrlo brzo stvoriti "rotaciju" parkiranja – stalno dolaze nova vozila, koristeći "slobodno" vrijeme za stajanje. Posebno u prometnim dijelovima kao što su:

Marijin Dvor

Skenderija

Stari Grad (kod Vijećnice, Baščaršije)

Ilidža u špicama

Spoiler
Show
📊 Kolike su šanse da se stajalište začepi?
U urbanim dijelovima Sarajeva, šanse su veoma visoke – iz više razloga:

1. Vozači brzo uče sistem
Ako vozači znaju da imaju 3 minute "džaba", koristiće ih maksimalno.

2. Nema kontrole uživo
Nema policajca koji kaže "ajde, makni se, dolazi bus". Kamera ne može tjerati auto.

3. Stajališta su često kratka
Mnogi autobusi ne mogu stati ako je već jedno auto tu. Posebno mini-stajališta kao u Skenderiji.

4. Navika vozača
Već sada mnogi vozači koriste stajališta kao "express parking", i bez dozvole. Ako se to formalizuje (makar i s vremenskim ograničenjem), to samo daje dodatni legitimitet.

✅ Moguće rješenje (ako baš mora postojati ta opcija):
Ograničiti stajanje na maksimalno 30 sekundi do 1 minut, i to samo za ukrcaj/iskrcaj putnika.

Jasna oznaka: "Zaustavljanje, ne parkiranje", i jasno vidljivo odbrojavanje (digitalni displej ili sl.).

Pametne kamere koje prate zadržavanje – ali i broj vozila dnevno da bi se uočila zloupotreba.

Bolje: uopšte ne dozvoljavati automobile na stajalištu, osim vozilima sa posebnom dozvolom (npr. taksi, vozila za osobe s invaliditetom, interventna vozila).

📍 Zaključak:
U Sarajevu – s obzirom na gustinu saobraćaja, mentalitet vozača i fizičke uslove ulica – dozvola za 3-minute stajanja na autobuskom stajalištu će gotovo sigurno rezultirati stalnim prisustvom vozila, tj. začepom.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9975 Re: Mobilni radari / kamere

Post by konektovan »

Dovoljna je minuta
Post Reply