Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kamberovica polje
#70726 Re: Zeničani
Sretan 12. april Dan oslobođenja Zenice. 
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#70727 Re: Zeničani
Hvala.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#70728 Re: Zeničani
Sretan DAN ZENICE

-
Djewojka
#70730 Re: Zeničani
Gdje su najjeftinije pločice u Zenici, dajte mi preporuku. Planiramo zidati tuš kabinu i na balkonu postaviti pločice. Ograničeni smo budžetom, pa mi nam ovaj savjet dobro došao - Pero, Almy, Trgoten ili neka radna iz Viteza? Ništa dalje do Viteza jer do petka ih moramo kupiti. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#70731 Re: Zeničani
PeroDjewojka wrote: ↑14/04/2025 07:22 Gdje su najjeftinije pločice u Zenici, dajte mi preporuku. Planiramo zidati tuš kabinu i na balkonu postaviti pločice. Ograničeni smo budžetom, pa mi nam ovaj savjet dobro došao - Pero, Almy, Trgoten ili neka radna iz Viteza? Ništa dalje do Viteza jer do petka ih moramo kupiti.![]()
- xPaco1337
#70732 Re: Zeničani
Ja sam na Peru sve uzimao, FIS mi nije imao neki izbor nikad.Djewojka wrote: ↑14/04/2025 07:22 Gdje su najjeftinije pločice u Zenici, dajte mi preporuku. Planiramo zidati tuš kabinu i na balkonu postaviti pločice. Ograničeni smo budžetom, pa mi nam ovaj savjet dobro došao - Pero, Almy, Trgoten ili neka radna iz Viteza? Ništa dalje do Viteza jer do petka ih moramo kupiti.![]()
- BlackCaviar
#70733 Re: Zeničani
Zavisi koji format pločica? Većina se cijena kreće oko 30KM/m2, ali ih imaš i po 20 i nešto par maraka iznad.
Cijene su svima tu negdje, a od svih Almy ima najveći izbor u Zenici.
Imaš i Ingrađ u Radakovu, nabavljaju od Murexa i imaju fin izbor, Vodoservis u zgradi Rome ima isto pločica ako ti je mrsko hodati do ovih daljih mjesta po gradu.
Od Viteza imaš Ganik, Ukras, Bant, Fis zaobiđi. Sa svima njima dobro utvrdi da li stvarno imaju tu količinu pločice na stanju tu kod sebe ili moraju dovoziti iz nekog drugog skladišta pošto ti je kratak rok, a onda ti valja opet keramičara/hirurga ganjati.
Imaš i Ingrađ u Radakovu, nabavljaju od Murexa i imaju fin izbor, Vodoservis u zgradi Rome ima isto pločica ako ti je mrsko hodati do ovih daljih mjesta po gradu.
Od Viteza imaš Ganik, Ukras, Bant, Fis zaobiđi. Sa svima njima dobro utvrdi da li stvarno imaju tu količinu pločice na stanju tu kod sebe ili moraju dovoziti iz nekog drugog skladišta pošto ti je kratak rok, a onda ti valja opet keramičara/hirurga ganjati.
- xPaco1337
#70734 Re: Zeničani
Po iskustvu drugih su mi rekli da Almijeve pločice pucaju lahko i da su tanke (ali imaju mozda najveci izbor), ja sam vecinom uzimao marku Gorenje (u Peru) i stavljeno je svugdje po stanu od kupatila, kuhinje, dnevne čak i na Balkon i majstorima nikad ni jedna nije pukla prilikom rezanja ali su debele baš i teško ko zemlja nadam se da necu više morat nosit nikadBlackCaviar wrote: ↑14/04/2025 08:36 Zavisi koji format pločica? Većina se cijena kreće oko 30KM/m2, ali ih imaš i po 20 i nešto par maraka iznad.
I najbolje kad uzimaš uzimati da ostane viška barem jedno pakovanje jer ti dizajnovi se mjenjaju svake godine i ako nekad jedna pukne (ili prilikom postavljanja) da imaš uvijek.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#70735 Re: Zeničani

Je li ovo slikano na Kuberu ili Volovskoj glavi?
- Mirzareli
#70736 Re: Zeničani
Volovska glava ti je ta zelena livada ,to je vjerojatno dronom slikano..
- nadžak
#70737 Re: Zeničani
Ne mora značit da je dronom snimano ovo. Prošle godine sam baš prošetao tom stazom koja se vidi i mislim da sam baš odmarao na tom mjestu odakle je slikano. Može se još dalje gore produžit tim brdom i da se izađe na asfaltnu cestu koja ide u Dobriljeno. Onda odozgo lagano nizbrdo tom cestom u grad, uz neizbježno razvaljivanje koljena. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#70738 Re: Zeničani
Nije dronom.
Znaci Volovska glava.
Dje dodje Kuber?
Znaci Volovska glava.
Dje dodje Kuber?
- nadžak
#70739 Re: Zeničani
Koliko ja znam, onaj vrh iznad volovske glave, dalje prema Dobriljenu. ( iza leđa ovog koji je slikao). Ovako je kako sam ti opisao, možeš ovom stazom da se nastaviš penjat i da dođeš na Kuber.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#70740 Re: Zeničani
Ne znam kako ne vidite da je to dooobro zoomirano 
- nadžak
#70741 Re: Zeničani
Pa ko kaže da ne vidimo?
-
Bobi
- Forum administrator
#70742 Re: Zeničani
Je, Volovska glava, taj vrh kao lici na vrh glave vola a ovaj vrh na fotografiji pored zbunja je vrh njuske
, zato se kaze volovska glava . Je zumirano je.
-
Bobi
- Forum administrator
#70743 Re: Zeničani
zurnal.infoHE JANJIĆI I VRANDUK : Sud poništio zaključke Federalnog ministarstva okoliša i turizma
Sud je utvrdio da postupci nisu vođeni na pravilan i zakonit način, ukazujući na ozbiljna proceduralna kršenja
B.M. Objavljeno: 12. april 2025. 10:15
Sud poništio zaključke Federalnog ministarstva okoliša i turizma
Janjićki slapovi
Kantonalni sud u Sarajevu poništio je krajem marta zaključke Federalnog ministarstva okoliša i turizma o projektima izgradnje hidroelektrana "Janjići" i "Vranduk" na rijeci Bosni.
Sud je utvrdio da postupci nisu vođeni na pravilan i zakonit način, ukazujući na ozbiljna proceduralna kršenja, uključujući nedostatak ključnih podataka poput broja i datuma Studije utjecaja na okoliš, te nejasna i nepotpuna obrazloženja, saopštio je Aarhus centar u BiH.
-Sud nije ušao u razmatranje retroaktivne primjene Uredbi i materijalnog zakona, kako smo naveli u našim tužbama, već se fokusirao na proceduralne nedostatke. Ali, sud je naložio tuženom Ministarstvu da ponovi postupak za oba slučaja. Očekujemo da ih FMOIT ponovi, poštivajući sve zakonske odredbe i volju mještana, a koji ne podržavaju realizaciju ovih projekata - ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.
Zbog brojnih zakonskih propusta, Njemačka razvojna banka KfW je početkom 2022. godine raskinula ugovor o kreditu u vrijednosti od nekoliko desetina miliona eura, o čemu smo ranije pisali.
Njemačka banka KfW odustaje od kreditiranja HE Janjići
PREVAGNULA NASTOJANJA MJEŠTANA I EKOLOGA
Njemačka banka KfW odustaje od kreditiranja HE Janjići
Planirana izgradnja uključuje formiranje akumulacije HE Janjići, što bi značilo prisilno raseljavanje stanovništva. Akumulacija bi trajno promijenila ekološke karakteristike rijeke, narušila kvalitet zraka stvaranjem kondenza i najezdom komaraca. Imajući u vidu da je grad Zenica već opterećen zagađenjem zraka, tok i slapovi rijeke Bosne djeluju kao prirodni ventilatori koji rashlađuju grad i obnavljaju zalihe kisika.
Izgradnjom HE "Janjići" ovaj zračni koridor bi bio prepriječen, dok bi rijeka postala usporena i pretvorena u sabirno mjesto mulja, otpada i otpadnih voda, koje bi povremeno bile ispuštane nizvodno, dodatno opterećujući zajednice nizvodno, upozoravaju iz Aarhus centra.
-Građani Zenice i mještani okolnih mjesnih zajednica su prikupili više od 1500 potpisa protiv izgradnje. Prije bilo kakve izgradnje, zakon nalaže prethodnu procjenu uticaja na okoliš. Izdavanjem osporenih akata, Ministarstvo je grubo prekršilo svoje obaveze u oblasti zaštite okoliša i direktno ograničilo prava potpisnika građanske inicijative.
Žurnal je još 2021. pisao o nezadovoljstvu koje je gradnja prouzrokovala kod građana i ekoloških udruženja. Projektom je predviđeno da će HE Janjići imati betonsku prelivnu branu visine 15 metara, koja će formirati akumulaciju dužine 2,5 km. Procjene o posljedicama nisu pokolebale investitora, Elektroprivredu BiH.
-Pogoršat će se kvalitet vode u rijeci Bosni kao i klimatski uslovi u već zagađenom
Aarhus centar u BiH je u aprilu 2022. godine podnio dvije tužbe zbog pogrešno primijenjenog materijalnog zakona, kršenja pravila postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. U osporenim aktima Ministarstvo je odbacilo zahtjev JP Elektroprivreda BiH d.d. za izdavanje okolišne dozvole za HE "Janjići" i HE "Vranduk", navodeći da objekti ne podliježu obavezi pribavljanja dozvole, pozivajući se na Uredbu o postrojenjima koja moraju imati okolišnu dozvolu.
-Presude kojima je proces izdavanja okolinskih dozvola vraćen na početak prilika je da se još jednom preispita da li je izgradnja ovih objekata danas uopće opravdana. Ukoliko Federalno ministarstvo okoliša i turizma prihvati argumente na osnovu kojih je raskinut kreditni aranžman za HE „Janjići“, dozvole neće biti obnovljene. Napominjemo da je Eko forum Zenica prije dvije godine uputio inicijativu za izmjene prostornog plana Zeničko-dobojskog kantona i preispitivanje opravdanosti izgradnje planiranih 77 hidroelektrana na području kantona. Tek brisanjem tih objekata iz prostornog plana moći ćemo reći da smo sačuvali rijeku Bosnu - poručio je prof. Samir Lemeš iz Aarhus centra Zenica (Eko forum Zenica).
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#70744 Re: Zeničani
Ma gdje si @nadžak ...živ si...
-
Bobi
- Forum administrator
#70745 Re: Zeničani
Stadion Zenica, na 2:20 .
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
-
Bolonjeze
#70747 Re: Zeničani
Kakvo je ovo nakaradno krpljenje ulica, zar se ne može sa deset metara ulice skinuti asfalt i staviti novi, gledam ispred uglovnice i na još par mijesta baš loše...zakrpe nekakve.
- Rothmans
#70748 Re: Zeničani
Kad bi se to tek tako trosilo po 10 m asfalta po gradu sta bi onda ostalo za asfaltiranje Bukovice ? E sas ti rec 'dje je Bukovica?' . Tako isto i onaj iz Bukovice kaze za uglovnicu, jbg
-
skoronikako
#70749 Re: Zeničani
Los put za Bukovicu, doduse gori je u ulici Jalijski put, dok je u ulici Vojvodica put novi i tri puta je ljepse proci. Kako cemo onda ovu analogiju na to primjeniti? 50 metara zracne linije, jedna ulica odlicna, druga katastrofa.
- N.N.
#70750 Re: Zeničani
Jalijski put je bio ‘zavrsen’, tender okoncan i izabrani ponudjac iz Visokog na kraju odustao. Klosarska posla.
Sada sve ponovo.
Sada sve ponovo.