Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

KraljicaIzJajca

#26551 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

https://www.bizi.si/VIADUCT-D-O-O/

Tko je provalio na klix članku da kompanija ne postoji, ne izbacuje Gugle, reče Pandurovićka.
KraljicaIzJajca

#26552 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Ja_Ja wrote: 14/04/2025 16:47
1Dante1 wrote: 14/04/2025 16:24 Ne treba placati nista makar dug dostigao milijardu dok se ne osigura naplata svakog feninga iz rs. Isto bi bilo da je i fbih.
Problem s tim je sto nemas mehanizam osiguranja naplate, a dug non stop raste. A drzava je u sustini duznik. Unutrasnji dogovori (pa i one koji su citko ispisani u ugovorima) o nacinu naplate nemaju veze sa stranim subjektima. Za njih je bilo bitno da je drzava kao subjekt internacionalnih ugovora potpisala da je garant i to je to, entitet nema taj internacionalni subjektivitet i bez njega nebi nikada mogao potpisati jedan takav ugovor. U RS nisu budale, znaju oni tacno sta su potpisali i kako su potpisali, bas kao i sa svim ovim zakonima i prenosima nadleznosti na koje se zale. Tamo sada vlada jedno bezvlasce u kojem vrse i finansijski pritisak na drzavu. Jedna od solucija za ovo, ukljucujuci i dug jeste da se govna pohapse pa makar kostalo 100 zivota. Iako sam generalno protiv nasilja, slazem se sa onim SDA-ovcem iz klix intervjua, SIPA, sudska policija i sve ostale drzavne sluzbe (sluzbenici) su samim uposlenjem pristali na to da im se zivot moze dovesti u opasnost. Ako policija RS zapuca, pucaj nazad i gazi. Vec sada ima dovoljno elemenata da se vrh policije RS pohapsi, hapsi odozdo prema gore, dok ih ne obezglavis. Problem je sto beskicmenjaci vode sve te sluzbe i sada im se moze da rade kako i sta hoce.
Jesu potpisali da će otplaćivati dug drzavi, ali da će isti prvo platiti država strancima. Problem je, da u državi ne postoji zakon da entitet prvo plaća državi svoj arbitražni dug. :D
Hakiz

#26553 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 14/04/2025 16:58
1Dante1 wrote: 14/04/2025 16:24 Ne treba placati nista makar dug dostigao milijardu dok se ne osigura naplata svakog feninga iz rs. Isto bi bilo da je i fbih.
Problem s tim je sto nemas mehanizam osiguranja naplate, a dug non stop raste. A drzava je u sustini duznik. Unutrasnji dogovori (pa i one koji su citko ispisani u ugovorima) o nacinu naplate nemaju veze sa stranim subjektima. Za njih je bilo bitno da je drzava kao subjekt internacionalnih ugovora potpisala da je garant i to je to, entitet nema taj internacionalni subjektivitet i bez njega nebi nikada mogao potpisati jedan takav ugovor. U RS nisu budale, znaju oni tacno sta su potpisali i kako su potpisali, bas kao i sa svim ovim zakonima i prenosima nadleznosti na koje se zale. Tamo sada vlada jedno bezvlasce u kojem vrse i finansijski pritisak na drzavu. Jedna od solucija za ovo, ukljucujuci i dug jeste da se govna pohapse pa makar kostalo 100 zivota. Iako sam generalno protiv nasilja, slazem se sa onim SDA-ovcem iz klix intervjua, SIPA, sudska policija i sve ostale drzavne sluzbe (sluzbenici) su samim uposlenjem pristali na to da im se zivot moze dovesti u opasnost. Ako policija RS zapuca, pucaj nazad i gazi. Vec sada ima dovoljno elemenata da se vrh policije RS pohapsi, hapsi odozdo prema gore, dok ih ne obezglavis. Problem je sto beskicmenjaci vode sve te sluzbe i sada im se moze da rade kako i sta hoce.
Jesu potpisali da će otplaćivati dug drzavi, ali da će isti prvo platiti država strancima. Problem je, da u državi ne postoji zakon da entitet prvo plaća državi svoj arbitražni dug. :D
I da postoji zakon, opet ne bi platio.

Ko mu šta može, nije baš da će SIPA hapsiti.
Ja_Ja

#26554 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ja_Ja »

1Dante1 wrote: 14/04/2025 16:51
Ja_Ja wrote: 14/04/2025 16:47 Problem s tim je sto nemas mehanizam osiguranja naplate, a dug non stop raste.
I sta to znaci u praksi? Plati ovaj dug, nemoj napaltiti od rs i cekaj da dodje novi dug od rs? Zasto je bolje platiti nego ne platiti sve dok se ne osigura mehanizam naplate?
Izmedju ostalog. Ne postoji mehanizam prisilne naplate. U ugovorima nije specificirano kako ce se sredstva naplatiti od nizih nivao ukoliko dodje do ovakvih situacija. Ovo pisem iz perspektive laika na ovu temu koji je proveo ovih par dana citajuci sve sto sam mogao da procitam. Mozda neko upuceniji zna bolje, ali se jos niko ne javlja. Ne samo ovdje na forumu vec i u medijima nije niko izasao sa tvrdnjom da se to moze prisilno naplatiti od RS i bez njihove volje. Vjerujem da za tuzbu drzave prema entitetu treba neka odluka nekog nivoa vlasti, a siguran sam da do te odluke ne moze doci bez konsenzusa. Vjerujem da ne postoji mehanizam prinudne naplate, bas kao sto vjerujem da za svaki oblik druge naplate mora postojati neka odluka, koja bi se opet donijela konsenzusom svih strana. Znaci i da hoces ne mozes nista uraditi jer ovisis o njihovoj volji.

I ono sto je mozda i najbitnije jeste, da nemas luksuz da ne platis jer su drzavne institucije i drzavna imovina pod teretom (opet, sa strane ugovora, drzava je duznik bez obzira sto je krajnji korisnik jedan od entiteta). Sto u praksi znaci da mi ne mozemo reci, ko ga ebe nek se nakubi milijarda. Kada stranci (u ovom slucaju Slovenci) dodju i kazu mi stavljamo hipoteku na nekretninu ili prihode neke od drzavnih institucija i prisilno naplacujemo sto je nase. E tu se greska napravila u ugovorima izmedju drzave i entiteta jer nisu isti mehanizam razvili. Da su npr. rekli da se od onih 30% koje idu RS od preraspodjele sredstava od dobiti CBBiH moze to uzeti, ili od raspodjele PDV-a, RS bi davno napravila dogovor sa Viaductom da to nekako na rate prebiju. Ovako znaju da ne postoje poslijedice, na kraju imaju sve karte u svojim rukama i mogu prisitili drzavu da plati sve, a drzava nema mehanizam da ih kazni.
Hakiz

#26555 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

Ja_Ja wrote: 14/04/2025 17:00
Ja_Ja wrote: 14/04/2025 16:47 Problem s tim je sto nemas mehanizam osiguranja naplate, a dug non stop raste.
I sta to znaci u praksi? Plati ovaj dug, nemoj napaltiti od rs i cekaj da dodje novi dug od rs? Zasto je bolje platiti nego ne platiti sve dok se ne osigura mehanizam naplate?
Izmedju ostalog. Ne postoji mehanizam prisilne naplate. U ugovorima nije specificirano kako ce se sredstva naplatiti od nizih nivao ukoliko dodje do ovakvih situacija. Ovo pisem iz perspektive laika na ovu temu koji je proveo ovih par dana citajuci sve sto sam mogao da procitam. Mozda neko upuceniji zna bolje, ali se jos niko ne javlja. Ne samo ovdje na forumu vec i u medijima nije niko izasao sa tvrdnjom da se to moze prisilno naplatiti od RS i bez njihove volje. Vjerujem da za tuzbu drzave prema entitetu treba neka odluka nekog nivoa vlasti, a siguran sam da do te odluke ne moze doci bez konsenzusa. Vjerujem da ne postoji mehanizam prinudne naplate, bas kao sto vjerujem da za svaki oblik druge naplate mora postojati neka odluka, koja bi se opet donijela konsenzusom svih strana. Znaci i da hoces ne mozes nista uraditi jer ovisis o njihovoj volji.

I ono sto je mozda i najbitnije jeste, da nemas luksuz da ne platis jer su drzavne institucije i drzavna imovina pod teretom (opet, sa strane ugovora, drzava je duznik bez obzira sto je krajnji korisnik jedan od entiteta). Sto u praksi znaci da mi ne mozemo reci, ko ga ebe nek se nakubi milijarda. Kada stranci (u ovom slucaju Slovenci) dodju i kazu mi stavljamo hipoteku na nekretninu ili prihode neke od drzavnih institucija i prisilno naplacujemo sto je nase. E tu se greska napravila u ugovorima izmedju drzave i entiteta jer nisu isti mehanizam razvili. Da su npr. rekli da se od onih 30% koje idu RS od preraspodjele sredstava od dobiti CBBiH moze to uzeti, ili od raspodjele PDV-a, RS bi davno napravila dogovor sa Viaductom da to nekako na rate prebiju. Ovako znaju da ne postoje poslijedice, na kraju imaju sve karte u svojim rukama i mogu prisitili drzavu da plati sve, a drzava nema mehanizam da ih kazni.
I to je mehanizam kojim RS vodi specijalni rat protiv BiH.

A ako ne odobriš RS-u novo zaduženje, pardon, investiciju, on neće odobriti isto za FBiH i sve staje.

Mat pozicija.
Ja_Ja

#26556 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ja_Ja »

Nisu, postoji jedan pasus u ugovoru kojim se se obavezali da ce placati sve moguce finansijske obaveze koje mogu da proisteknu iz ugovora, ali nije definisano kako. Tako da sada drzava nema mehanizma naplate od entiteta duga koji drzava mora platiti jer u internacionalnom pravu postoje te klauzule kojim se definise da onaj kome se duguje moze da spuca blokade ovako na racune ili da stavi hipoteke na drzavne nekretnine.

Da je neko s pro-bosanske strane bio pametan pa se dogovorio sa Slovencima da traze da se hipoteka stavi na zgradu vlade RS u Banja Luci mozda bi i to ubrzalo rijesavanje ovog problema. Evo i sa ovim danasnjim fiskalnim vijecem vise je nego ocigledno da oni to ne zele da plate i da im je jedini cilj da odugovlace i na kraju prisile drzavu da plati dug.
Sociolog

#26557 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sociolog »

Ozimician wrote: 14/04/2025 08:29 Sve je ovo produkt unistavanja obrazovanja i postavljanje na funkcije ljudi sa diplomama SKLJ univerziteta.

Intenzivirano nekad od 2010. god. na ovamo.

Ono sto je sada uzasno jeste da su te diplome "normalizovane", prije 10-15 god. su se u drustvu ismijavali ljudi sa diplomama tih fakulteta, sad koliko vidim niko to i ne spori vise. Moguce jer su takvi lagano preuzeli vodece uloge u drustvu.

Naplatu svega toga vidimo.
Upravu si za ovaj post 1000%.. :thumbup:

Raju 2010. s ovom diplomom podsmijavali sad to postalo " nazalost" , normala. :bih:
Prpa.ba

#26558 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Sada cekamo kojekakve gradjanske udruge da povedu BHANSA umjesto JMBG protesta, i da se Dubioza kolektiv angazuje sa koncertom. :mrgreen:
KraljicaIzJajca

#26559 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Ja_Ja wrote: 14/04/2025 17:00

:thumbup:

Ne postoji pravna procedura, jer nikad nije ni pravno uvedena, nema zakonskog, država doslovno nema taj mehanizam.

Ko je kriv za nepostojanje istog? Znamo odgovor.

Sad političari urliču jer glume da su naivni i nevini, samo lažu i politiziraju cijeli proces jer je država u krizi.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#26560 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sime_cipol »

Znaci da platimo i pitamo ima li jos :?
mist

#26561 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mist »

Samo da pitam sta bi od lobiranja kod USA?
Pa parmaci jedni valjda ima neki pravnik koji ce vam reci sta moze i na koji nacin po zakonu USA.Kakvo smo mi dno dotakli :-)
Hakiz

#26562 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

sime_cipol wrote: 14/04/2025 17:10 Znaci da platimo i pitamo ima li jos :?
Da, baš to.
mishic

#26563 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

Papagajsko ponavljanje floskule o "tri ravnopravna naroda u BiH" je beskrajno ponavljanje gluposti ma ko to ponavljao dok god se ne počne govoriti o jednakopravnosti svih građana koji žive u BiH.

Ovo mlaćenje prazne slame i bjesomučno ponavljanje te milione puta ponovljene nacionalističke fraze dodijalo je svakome živom. Kada se u to ukljući i gospodin Šmit koji ovo dobro razumije i BiH umjesto ka demokratiji i evropskim vrijednostima gura u nacionalističke torove onda to zaista postaje iritantno.

On umjesto da Bonske ovlasti koristi na zaštitu BiH i univerzalnih vrijednosti te ovlasti koristi za uništavanje i ovoga što je još ostalo od BiH gurajući ovu Državu u davno prevaziđene nacionalističke ujdurme. Sramotno i kontra-evropski do kraja.
KraljicaIzJajca

#26564 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Ja_Ja wrote: 14/04/2025 17:04

Nisu, postoji jedan pasus u ugovoru kojim se se obavezali da ce placati sve moguce finansijske obaveze koje mogu da proisteknu iz ugovora, ali nije definisano kako. Tako da sada drzava nema mehanizma naplate od entiteta duga koji drzava mora platiti jer u internacionalnom pravu postoje te klauzule kojim se definise da onaj kome se duguje moze da spuca blokade ovako na racune ili da stavi hipoteke na drzavne nekretnine.

Da je neko s pro-bosanske strane bio pametan pa se dogovorio sa Slovencima da traze da se hipoteka stavi na zgradu vlade RS u Banja Luci mozda bi i to ubrzalo rijesavanje ovog problema. Evo i sa ovim danasnjim fiskalnim vijecem vise je nego ocigledno da oni to ne zele da plate i da im je jedini cilj da odugovlace i na kraju prisile drzavu da plati dug.
Strance ne interesira taj interni problem države, i nije u redu da političari sad odugovlače jer je BHANSA blokiran račun.

Ne postoje pravni detalji obveze plaćanja entiteta državi u ovakvim procesima. To su trebali imati u državnom pravnom sistemu.
Casual's

#26565 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Casual's »

Prpa.ba wrote: 14/04/2025 17:05 Sada cekamo kojekakve gradjanske udruge da povedu BHANSA umjesto JMBG protesta, i da se Dubioza kolektiv angazuje sa koncertom. :mrgreen:
Ovaj put Dubioza oustila institucije da radeee :mrgreen:
KraljicaIzJajca

#26566 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Hakiz wrote: 14/04/2025 17:00

Pa kako entiteti mogu potpisivati ugovore sa strancima glumeći državu?
Ja_Ja

#26567 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ja_Ja »

Ne mogu i nisu potpisali. Drzava je potpisala. Entiteti ne mogu potpisivati tu vrstu ugovora. Drzava se javlja kao ugovorna strana a entitet se definise kao krajnji korisnik. U ugovoru se definise i to da je entitet obavezan da vrsi placanje kredita ili da je obavezan za svu finansijsku stetu ali i taj dio je vise interne prirode i ne zadire u sustinu ugovora koji je izmedju drzave i stranog faktora. Bez kaluzule koja je trebala definisati kako ce drzava naplatiti od entiteta kredit koji entitet ne vraca ili dug po osnovi spora poput ovog, drzava nema mehanizam naplate bez da za to daju svoju saglasnost iz entiteta koji je duznik.

U sustini sta se desava jeste da entitet nadje investitora, kreira ugovor, ovjeri ugovor i onda ugovor ide drzavi na odobrenje. Ako ga drzava ne odobri ne moze se potpisati. Tj. moglo bi ali onda investitor ili onaj koji daje kredit nemaju garanciju da ce im sredstva biti vracena ili u ovim slucajevima da ce moci naplatiti stetu jer entiteti nisu internacionalni subjekti. U medjunarodnom pravu bez obzira kako mi definisali entitete unutar drzave, entiteti nisu nista drugo do unutrasnja struktura jedne drzave i ne razlikuju se od opstina, mjesnih zajednica i inih oblika nize vlasti.
1Dante1

#26568 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 1Dante1 »

Znaci glupi bosnjo, nije za nas drzava.

Zar ni jedan od govana sda nip, sbb, sdp, np i ostali teletabisi nisu imali nekoga sposobnog da ukaze na vrstu ugovora?
Dr Arsla

#26569 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

Hakiz wrote: 14/04/2025 17:00

Možel meni država biti garant za makar jedan miliončić $ ?
Skroman sam :mrgreen:
mishic

#26570 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

Decenijama se u ovoj državi prave truhli kompromisi. Jedni to čine da bi se domogli vlasti i dodvorili svom glasačkom tijelu a drugi ciljano i planski da bi mogli matirati Državu i prisiliti je da funkcionira u njihovu korist. A da bi to mogli decenijama u institucije Države guraju sebi odane kadrove koji će (kao sada) kada zatreba blokirati Državu i njene institucije a pogodovati entitetu ili političkoj partiji koja ih je tamo instalirala.

Zapravo decenijama se nastoji nadmudriti one druge i lažima, spinovima i ucjenama doći do svoga cilja. Te laži nerijetko uključuju i strance koji lobiraju za ta nakaradna rješenja koja kada se nagomilaju prave haos koji niko više ni na koji način ne može raspetljati. Sve državne institucije i tijela su tako zarobljeni i nefunkcionalni a skupo ih plaćamo a kada zatrebaju Državi njih jednostavno nema.

I kada danas u sred ovakvog haosa na dnevni red sa Šmitom dođe Izborni zakon koji umjesto jednakosti građana i demokratskih principa na kojima se temelji i vodi nas ka EU opet slušamo višedecenijsku laž i pritisak da se instalira anti-evropski i anti-civilizacijski nacionalistički tor i to od strane onih koji glume Evropejce onda je to još jedna, decenijama ponavljana laž koja se svim silama želi nametnuti svim građanima BiH.

A kada ćemo prestati lagati, kada iskreno početi graditi odnose u društvu i Državi koji ne počivaju na lažima, obmanama i pritiscima ostaje da vidimo. Đaba MZ, đaba sudovi i presude, đaba međunarodno pravo i principi mi imamo sve svoje Balkansko. Nerazumljivo, neprihvatljivo, loše upropaštavajuće ali od toga ne odustajemo. Glupo ali istinito!
KraljicaIzJajca

#26571 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Ja_Ja wrote: 14/04/2025 17:38 Ne mogu i nisu potpisali. Drzava je potpisala. Entiteti ne mogu potpisivati tu vrstu ugovora. Drzava se javlja kao ugovorna strana a entitet se definise kao krajnji korisnik. U ugovoru se definise i to da je entitet obavezan da vrsi placanje kredita ili da je obavezan za svu finansijsku stetu ali i taj dio je vise interne prirode i ne zadire u sustinu ugovora koji je izmedju drzave i stranog faktora. Bez kaluzule koja je trebala definisati kako ce drzava naplatiti od entiteta kredit koji entitet ne vraca ili dug po osnovi spora poput ovog, drzava nema mehanizam naplate bez da za to daju svoju saglasnost iz entiteta koji je duznik.

U sustini sta se desava jeste da entitet nadje investitora, kreira ugovor, ovjeri ugovor i onda ugovor ide drzavi na odobrenje. Ako ga drzava ne odobri ne moze se potpisati. Tj. moglo bi ali onda investitor ili onaj koji daje kredit nemaju garanciju da ce im sredstva biti vracena ili u ovim slucajevima da ce moci naplatiti stetu jer entiteti nisu internacionalni subjekti. U medjunarodnom pravu bez obzira kako mi definisali entitete unutar drzave, entiteti nisu nista drugo do unutrasnja struktura jedne drzave i ne razlikuju se od opstina, mjesnih zajednica i inih oblika nize vlasti.
Ako je država odobrila ovaj ugovor RS sa Viaduktom, a nije odradila pravne preduslove, tad jeste krivica države, odnosno pravnika koji su nepismeni i neobrazovani, kao i političara.

To sam pretpostavila. Ovo je rezultat internog problema države.
1Dante1

#26572 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 1Dante1 »

KraljicaIzJajca wrote: 14/04/2025 17:48 To sam pretpostavila. Ovo je rezultat internog problema države.
Mislis nadmoci dodicka i kompanije nad ostlaim kvazi politicarima i pravnicima - u sustini nad nama svima?
KraljicaIzJajca

#26573 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

1Dante1 wrote: 14/04/2025 17:41 Znaci glupi bosnjo, nije za nas drzava.

Zar ni jedan od govana sda nip, sbb, sdp, np i ostali teletabisi nisu imali nekoga sposobnog da ukaze na vrstu ugovora?
Ja to uporno pišem!

A ondje se piše bespotrebno o RS protiv Federacije, SDA protiv Trojke, SNDS protiv njihove Trojke.

Nerad, nepismenost, neobrazovanost, kriminal su uništili državu.
kakabanja213

#26574 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

Da drzava misli naplatiti dug od RS ( ako ga plati), prijedlog bi bio da se od dijela dobiti CB koji treba ici RS plati, a druga polovina da ide BiH. Kako pise na KlIx oni su smislili da plate dug a ostalih 100 miliona da podijele. Znaci RS ne pada na pamet da plati ista.
1Dante1

#26575 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 1Dante1 »

KraljicaIzJajca wrote: 14/04/2025 17:52 A ondje se piše bespotrebno o RS protiv Federacije, SDA protiv Trojke, SNDS protiv njihove Trojke.
Da to je nasa realnost. Vazda kriv neko drugi. Evo i iz ovog ce biti kriv "Denis" "Kriv Niksic". hehe poltronske kokoske.
Post Reply