LIDL - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
stubrijez

#1076 Re: LIDL - sve o tome

Post by stubrijez »

Ovo sto sam procitao je sve u domenu neki, mnogi, u izgradnji... koliko vidim nista konkretno. To ulozeno je smijesan novac u poredjenju sa onim sto ih ceka... ja ako sam pesimistican onda ste vi u oblacima. Uostalom, sacekajmo taj decembar neke godine :lol: :lol:
Ajdinn4

#1077 Re: LIDL - sve o tome

Post by Ajdinn4 »

dječak sa šibicama wrote: 13/04/2025 00:15 Otvarat ce valjda male radnje po gradu, takva im je praksa u svakoj drzavi.
Ako misliš na male radnje u sklopu stambenih zgrada, to ne vjerujem, bar ne u bližoj budućnosti.
U Srbiji već godinama posluju, ali isključivo u svojim objektima koje su izgradili.
tramvajtrojka

#1078 Re: LIDL - sve o tome

Post by tramvajtrojka »

stubrijez wrote: 13/04/2025 00:41 Irelevantan izvor. Koje fransize ubijaju?
koje su fransize propale molim lijepo taksativno i zbog cega
stubrijez

#1079 Re: LIDL - sve o tome

Post by stubrijez »

tramvajtrojka wrote: 13/04/2025 00:59
Koje ubijaju molim lijepo, prvi sam pitao... govorimo o trgovackim marketima.
mistek

#1080 Re: LIDL - sve o tome

Post by mistek »

stubrijez wrote: 13/04/2025 00:55 Ovo sto sam procitao je sve u domenu neki, mnogi, u izgradnji... koliko vidim nista konkretno. To ulozeno je smijesan novac u poredjenju sa onim sto ih ceka... ja ako sam pesimistican onda ste vi u oblacima. Uostalom, sacekajmo taj decembar neke godine :lol: :lol:
Šta ćeš konkretnije od onog objekta u Lepenici? A evo imaš i ove objekte koji se grade ili su izgrađeni, ne znam odakle si, pa obiđi :D
Šta ima biti irelevantan izvor? Nije podatak o kapitalu neki podatak za koji ti treba spektakularan izvor, do finansijskih izvještaja može doći svako.
Može li i ovako ili da neko iz FIA pošalje zvanične izvještaje, s pečatom? :D
https://www.companywall.ba/firma/lidl-bh-doo/MMx9kJWrC
stubrijez wrote: 13/04/2025 01:06
Nije ovdje poslovalo previše franšiza. Lidl nije franšiza, regularno se šire na novo tržište. Franšize su ti McDonalds, KFC, Tacco Bell, Karibou, Vapiano.
Ti procijeni koliko njih je "loše poslovalo" :D

S druge strane, koncept kako se Lidl ovdje širi ti je sličniji konceptu DM, Waikikija, Konzum (Konzum je recimo formalno franšiza također, ali de facto je glupo to tako posmatrati), Mercator, Deichmann itd.

Tvoja rečenica je "pa vide oni dobro kako prolaze strane fransize u BiH". Sad kažeš da misliš na trgovačke markete. Ne postoji niti jedan trgovački market koji je poslovao ovdje na principu franšize da je propao. Ne postoji niti jedan ozbiljan strani da je propao, čak i da nije na bazi franšize.
stubrijez

#1081 Re: LIDL - sve o tome

Post by stubrijez »

mistek wrote: 13/04/2025 01:25
stubrijez wrote: 13/04/2025 00:55 Ovo sto sam procitao je sve u domenu neki, mnogi, u izgradnji... koliko vidim nista konkretno. To ulozeno je smijesan novac u poredjenju sa onim sto ih ceka... ja ako sam pesimistican onda ste vi u oblacima. Uostalom, sacekajmo taj decembar neke godine :lol: :lol:
Šta ćeš konkretnije od onog objekta u Lepenici? A evo imaš i ove objekte koji se grade ili su izgrađeni, ne znam odakle si, pa obiđi :D
Šta ima biti irelevantan izvor? Nije podatak o kapitalu neki podatak za koji ti treba spektakularan izvor, do finansijskih izvještaja može doći svako.

Nije ovdje poslovalo previše franšiza. Lidl nije franšiza, regularno se šire na novo tržište. Franšize su ti McDonalds, KFC, Tacco Bell, Karibou, Vapiano.

S druge strane, koncept kako se Lidl ovdje širi ti je sličniji konceptu DM, Waikikija, Konzum (Konzum je recimo formalno franšiza također, ali de facto je glupo to tako posmatrati), Mercator, Deichmann itd.

Tvoja rečenica je "pa vide oni dobro kako prolaze strane fransize u BiH". Sad kažeš da misliš na trgovačke markete. Ne postoji niti jedan trgovački market koji je poslovao ovdje na principu franšize da je propao. Ne postoji niti jedan ozbiljan strani da je propao, čak i da nije na bazi franšize.
Fransiza, mozda je bolji izraz tegovacki lanac. Svi koje si pomenuo nemaju sopstvenu infrastrukturu, zato sam i naglasio trgovacki market. Lidl gradi sopstvene objekte po standardnom obrascu. Jedini strani tog tipa (djelimicno, ali definitivno u perspektivi) bio je Intermarche... neslavno su zavrsili. Ostali koje si pomenuo (iako nisu kao Lidl) Mcdonalds je spao na dva (ili jedno) prodajna mjesta u SA a i ostali su tu negdje... ne znam o kojem obimu i teritoriji pricamo? Zamislite samo regulative i peripetije i spletke oko gradjevinskih dozvola po opcinama, kantonima i entitetima, i da pet, sest tu oko SA nekako i krene da radi to se njima ne isplati jos kad podje lokalni management tu da se ugradjuje... ma dajte ljudi zalazimo u sferu SF.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1082 Re: LIDL - sve o tome

Post by _BataZiv_0809 »

Pitao si prvo za fransize opcenito pa si skonto da si se zayebo :mrgreen:
dječak sa šibicama

#1083 Re: LIDL - sve o tome

Post by dječak sa šibicama »

Ajdinn4 wrote: 13/04/2025 00:57
dječak sa šibicama wrote: 13/04/2025 00:15 Otvarat ce valjda male radnje po gradu, takva im je praksa u svakoj drzavi.
Ako misliš na male radnje u sklopu stambenih zgrada, to ne vjerujem, bar ne u bližoj budućnosti.
U Srbiji već godinama posluju, ali isključivo u svojim objektima koje su izgradili.
Ne mislim na male granape ali ako hoces biti konkurentan, moras imati i neke radnje u gradu.

U sklopu trznog centra ili kao CJ. Ako ce im krajnji doseg biti periferija Sarajeva, pisaj ih. Ionako im treba pola decenije da uopce krenu sa poslom.
Dzontra_Volta

#1084 Re: LIDL - sve o tome

Post by Dzontra_Volta »

E jbg sad.
Pa ako u zemljama okruženja nema takvih Lidl trgovina, zašto bi ih bilo u BiH.
U Lidl ionako ideš da kupiš neke njihove brendove kojih nema u drugim radnjama.
Cedevitu, Nutellu i suho meso ćeš ionako kupovati u Bingu ili Konzumu, jer će tamo biti jeftinije.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1085 Re: LIDL - sve o tome

Post by konektovan »

_BataZiv_0809 wrote: 13/04/2025 11:23 Pitao si prvo za fransize opcenito pa si skonto da si se zayebo :mrgreen:
Najjace je kad sami sebe matiraju.
mistek

#1086 Re: LIDL - sve o tome

Post by mistek »

stubrijez wrote: 13/04/2025 01:48 Fransiza, mozda je bolji izraz tegovacki lanac. Svi koje si pomenuo nemaju sopstvenu infrastrukturu, zato sam i naglasio trgovacki market. Lidl gradi sopstvene objekte po standardnom obrascu. Jedini strani tog tipa (djelimicno, ali definitivno u perspektivi) bio je Intermarche... neslavno su zavrsili. Ostali koje si pomenuo (iako nisu kao Lidl) Mcdonalds je spao na dva (ili jedno) prodajna mjesta u SA a i ostali su tu negdje... ne znam o kojem obimu i teritoriji pricamo? Zamislite samo regulative i peripetije i spletke oko gradjevinskih dozvola po opcinama, kantonima i entitetima, i da pet, sest tu oko SA nekako i krene da radi to se njima ne isplati jos kad podje lokalni management tu da se ugradjuje... ma dajte ljudi zalazimo u sferu SF.
Trgovački lanac je potpuno druga stvar. Međutim, ni trgovački lanci ne propadaju. Druga stvar, sve je to neuporedivo, jer ovi 7 godina pripremaju teren za ulazak na tržište. Dakle, nije neki mizeran projekat i kao što sam ti izložio, upumpali su kapital od skoro pola milijarde KM već. Zapošljavaju 150 ljudi, a nisu ni počeli s poslovanjem kako treba, ali je sve to za tebe imaginarno :D Porediti Interex s ovim je besmisleno, jer koncept jedan s drugim veze nemaju. I živo me zanima kako je Interex poslovao kroz godine i da li je zaista propao ili je to jednostavno akvizicija? Čak su i oni dovoljno dugo bili ovdje, kako god.

McDonalds nije "spao na dva (ili jedno)" mjesto u Sarajevu, jer da bi spao, moraš imati puno više. U Sarajevu su poslovala 3 objekta, ukupno u državi 5, što je bio MAKSIMUM. Dakle, nisu "spali". Drugo, pogledaj finansijske izvještaje, McDonalds je ubijao, bukvalno. Imali su 18 miliona KM prihoda i 2,5 miliona KM dobiti (recimo, rast prihoda u posljednjoj godini bio je 60% :D ).

Ostali su tu negdje? Ostali manje-više tek došli i svi se šire :D KFC, Burger King, Karibou, Taco Bell, evo ide Popeyes itd. Ako imaš situaciju da se u 2-3 godine u državu dovuku ove franšize, biće da je ipak problem u tebi, a ne u njima, jer bi valjda neko od njih skontao da nema potrebe da dolaze na ovo tržište?

I naravno da postoje peripetije oko regulative, dozvola, čega sve ne. Međutim, kao što rekoh, ne radi se o Interexu, ni o nekim smiješnim granapima, a dokaze za to imaš kroz objekte koji se grade. To što ti misliš da je distributivni centar u Lepenici fikcija, objekti u Sarajevu, Mostaru, Vogošći ili Gračanici, nemoguće je takve ljude ubijediti u bilo šta. Ne bi me čudilo da ti ni dokazi da zemlja nije ravna ploča nisu dovoljni. U međuvremenu, udri:
https://www.youtube.com/watch?v=dWsYqRC9Gas
https://www.youtube.com/watch?v=_j9nzkzeIOM
https://www.youtube.com/watch?v=Tsw1n6LDlo4
https://www.youtube.com/watch?v=tVZaeub_rb4
https://www.youtube.com/watch?v=QGJuMMJV6sM
https://www.klix.ba/biznis/privreda/lid ... /230903080
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /250129067

Svaka tebi čast pa svojim razmišljanjem živiš i ne oboliš :D
dječak sa šibicama

#1087 Re: LIDL - sve o tome

Post by dječak sa šibicama »

Dzontra_Volta wrote: 13/04/2025 12:47 E jbg sad.
Pa ako u zemljama okruženja nema takvih Lidl trgovina, zašto bi ih bilo u BiH.
U Lidl ionako ideš da kupiš neke njihove brendove kojih nema u drugim radnjama.
Cedevitu, Nutellu i suho meso ćeš ionako kupovati u Bingu ili Konzumu, jer će tamo biti jeftinije.
U Sloveniji ima, u Zagrebu sam takodje vidio. Mozda u BG nema, ne znam nisam brojao.
stubrijez

#1088 Re: LIDL - sve o tome

Post by stubrijez »

mistek wrote: 13/04/2025 15:43
stubrijez wrote: 13/04/2025 01:48 Fransiza, mozda je bolji izraz tegovacki lanac. Svi koje si pomenuo nemaju sopstvenu infrastrukturu, zato sam i naglasio trgovacki market. Lidl gradi sopstvene objekte po standardnom obrascu. Jedini strani tog tipa (djelimicno, ali definitivno u perspektivi) bio je Intermarche... neslavno su zavrsili. Ostali koje si pomenuo (iako nisu kao Lidl) Mcdonalds je spao na dva (ili jedno) prodajna mjesta u SA a i ostali su tu negdje... ne znam o kojem obimu i teritoriji pricamo? Zamislite samo regulative i peripetije i spletke oko gradjevinskih dozvola po opcinama, kantonima i entitetima, i da pet, sest tu oko SA nekako i krene da radi to se njima ne isplati jos kad podje lokalni management tu da se ugradjuje... ma dajte ljudi zalazimo u sferu SF.
Trgovački lanac je potpuno druga stvar. Međutim, ni trgovački lanci ne propadaju. Druga stvar, sve je to neuporedivo, jer ovi 7 godina pripremaju teren za ulazak na tržište. Dakle, nije neki mizeran projekat i kao što sam ti izložio, upumpali su kapital od skoro pola milijarde KM već. Zapošljavaju 150 ljudi, a nisu ni počeli s poslovanjem kako treba, ali je sve to za tebe imaginarno :D Porediti Interex s ovim je besmisleno, jer koncept jedan s drugim veze nemaju. I živo me zanima kako je Interex poslovao kroz godine i da li je zaista propao ili je to jednostavno akvizicija? Čak su i oni dovoljno dugo bili ovdje, kako god.

McDonalds nije "spao na dva (ili jedno)" mjesto u Sarajevu, jer da bi spao, moraš imati puno više. U Sarajevu su poslovala 3 objekta, ukupno u državi 5, što je bio MAKSIMUM. Dakle, nisu "spali". Drugo, pogledaj finansijske izvještaje, McDonalds je ubijao, bukvalno. Imali su 18 miliona KM prihoda i 2,5 miliona KM dobiti (recimo, rast prihoda u posljednjoj godini bio je 60% :D ).

Ostali su tu negdje? Ostali manje-više tek došli i svi se šire :D KFC, Burger King, Karibou, Taco Bell, evo ide Popeyes itd. Ako imaš situaciju da se u 2-3 godine u državu dovuku ove franšize, biće da je ipak problem u tebi, a ne u njima, jer bi valjda neko od njih skontao da nema potrebe da dolaze na ovo tržište?

I naravno da postoje peripetije oko regulative, dozvola, čega sve ne. Međutim, kao što rekoh, ne radi se o Interexu, ni o nekim smiješnim granapima, a dokaze za to imaš kroz objekte koji se grade. To što ti misliš da je distributivni centar u Lepenici fikcija, objekti u Sarajevu, Mostaru, Vogošći ili Gračanici, nemoguće je takve ljude ubijediti u bilo šta. Ne bi me čudilo da ti ni dokazi da zemlja nije ravna ploča nisu dovoljni. U međuvremenu, udri:
https://www.youtube.com/watch?v=dWsYqRC9Gas
https://www.youtube.com/watch?v=_j9nzkzeIOM
https://www.youtube.com/watch?v=Tsw1n6LDlo4
https://www.youtube.com/watch?v=tVZaeub_rb4
https://www.youtube.com/watch?v=QGJuMMJV6sM
https://www.klix.ba/biznis/privreda/lid ... /230903080
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /250129067

Svaka tebi čast pa svojim razmišljanjem živiš i ne oboliš :D
Interex je propao bukvalno srusen od strane domacih lobija uz svesrdnu podrsku sopstvenog managementa. To znam iz prve ruke... te ostale navedene fransize djeluju u Sarajevu, beznacajan pokazatelj, njihova ulaganja su nikakva spram Lidla, kao sto sam rekao ne grade sopstvenu infrastrukturu. Mcdonalds je kako kazes spao sa 5 na 1 (ili 2 ) dakle posluje sa 20% planiranog kapaciteta. Svaka tebi cast pa ubijedis sam sebe kontra ociglednog. U svakom slucaju vidjecemo sta ce ispasti od svega...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1089 Re: LIDL - sve o tome

Post by _BataZiv_0809 »

McDonald je zatvorio u Tuzli i Banja Luci, ali otvorio treci restoran u Sarajevu i dva u Mostaru.
Dakle neto u plusu.
Hakiz

#1090 Re: LIDL - sve o tome

Post by Hakiz »

Ja bih radije da su umjesto svih tih nabrojanih lanaca i franšiza fast food, junk, "hrane" došli Ikea i Bauhaus. Pa radije i od Lidla.

Ali, šta je - tu je.
belfy

#1091 Re: LIDL - sve o tome

Post by belfy »

Ikea je postala prekupo sranje na kvadrat. bukvalno za novce koje traze za svoje proizvode mozes naci bolje, a jefitinije bilo gdje drugo.
VladaFBiH

#1092 Re: LIDL - sve o tome

Post by VladaFBiH »

stubrijez wrote: 13/04/2025 01:48

Fransiza, mozda je bolji izraz tegovacki lanac. Svi koje si pomenuo nemaju sopstvenu infrastrukturu, zato sam i naglasio trgovacki market. Lidl gradi sopstvene objekte po standardnom obrascu. Jedini strani tog tipa (djelimicno, ali definitivno u perspektivi) bio je Intermarche... neslavno su zavrsili. Ostali koje si pomenuo (iako nisu kao Lidl) Mcdonalds je spao na dva (ili jedno) prodajna mjesta u SA a i ostali su tu negdje... ne znam o kojem obimu i teritoriji pricamo? Zamislite samo regulative i peripetije i spletke oko gradjevinskih dozvola po opcinama, kantonima i entitetima, i da pet, sest tu oko SA nekako i krene da radi to se njima ne isplati jos kad podje lokalni management tu da se ugradjuje... ma dajte ljudi zalazimo u sferu SF.
čisto zbog korektnosti - Intermarche je bio čitavo vrijeme pozitivan i to solidno a razlozi za izlazak iz BiH nisu bili te prirode
VladaFBiH

#1093 Re: LIDL - sve o tome

Post by VladaFBiH »

belfy wrote: 14/04/2025 00:16 Ikea je postala prekupo sranje na kvadrat. bukvalno za novce koje traze za svoje proizvode mozes naci bolje, a jefitinije bilo gdje drugo.
doslovno isto kao Decathlon - više se ne isplati osim možda za sitnice
VladaFBiH

#1094 Re: LIDL - sve o tome

Post by VladaFBiH »

last mohicans wrote: 13/04/2025 00:19
konektovan wrote: 12/04/2025 22:11
akcija007 wrote: 12/04/2025 22:08 Moje predvidjanje kada se otvori Lidl da ce takav kolaps biti na prilaznim cestama Lidl Halilovici da od guzve ce se jedva ulaziti/izlaziti na parking Bingo CC i FIS
Vec je sad kolaps petkom, subotom....posebno kako sad fercera i lX transverzala, pa Boljaci i Bućaci stizu na kruzni..haos je bio danas posebno.

Jos kad lidl pocne raditi, e to ce biti tek cirkus. :-)
Koji je razlog da sve trake uipće nisu puštene na KT u Boljakovom, ja sve pokušavam skontati. I sad se pravi dzep, a sinoć je bilo isključeno uklučivanje na drugom KT na brzu cestu i sva auta su usmjeravali kroz Briješće.
pa nikada nije završen i ovo što su pustili je bez ikakvih dozvola - biće veselo kada neko zagine...
nepass1

#1095 Re: LIDL - sve o tome

Post by nepass1 »

VladaFBiH wrote: 14/04/2025 12:16
last mohicans wrote: 13/04/2025 00:19
konektovan wrote: 12/04/2025 22:11

Vec je sad kolaps petkom, subotom....posebno kako sad fercera i lX transverzala, pa Boljaci i Bućaci stizu na kruzni..haos je bio danas posebno.

Jos kad lidl pocne raditi, e to ce biti tek cirkus. :-)
Koji je razlog da sve trake uipće nisu puštene na KT u Boljakovom, ja sve pokušavam skontati. I sad se pravi dzep, a sinoć je bilo isključeno uklučivanje na drugom KT na brzu cestu i sva auta su usmjeravali kroz Briješće.
pa nikada nije završen i ovo što su pustili je bez ikakvih dozvola - biće veselo kada neko zagine...
Ja sam zamalo ovjerio pjesaka, mrak, on sav u crnom, ja kako kruzim ne vidim ga odmah, on hoda po kruznom toku. U pola metra zakocio
stubrijez

#1096 Re: LIDL - sve o tome

Post by stubrijez »

VladaFBiH wrote: 14/04/2025 11:50

čisto zbog korektnosti - Intermarche je bio čitavo vrijeme pozitivan i to solidno a razlozi za izlazak iz BiH nisu bili te prirode
Iznutra sam svjedocio zbivanjima, pozitivan ili ne nije ni vazno... opisao sam ukratko sta se desilo.
tramvajtrojka

#1097 Re: LIDL - sve o tome

Post by tramvajtrojka »

stubrijez wrote: 14/04/2025 17:33

Iznutra sam svjedocio zbivanjima, pozitivan ili ne nije ni vazno... opisao sam ukratko sta se desilo.
Desilo se to da su u isto vrijeme povukli svoje operacije sa čitavog Balkana gdje su imali poslovnice
stubrijez

#1098 Re: LIDL - sve o tome

Post by stubrijez »

tramvajtrojka wrote: 14/04/2025 17:35
stubrijez wrote: 14/04/2025 17:33
Desilo se to da su u isto vrijeme povukli svoje operacije sa čitavog Balkana gdje su imali poslovnice
Zasto?
problemnatravunu

#1099 Re: LIDL - sve o tome

Post by problemnatravunu »

Image

Image

LIDL Lukavica
tramvajtrojka

#1100 Re: LIDL - sve o tome

Post by tramvajtrojka »

problemnatravunu wrote: 27/04/2025 20:29 Image

Image

LIDL Lukavica
na ovoj lokaciji ce ubiti posao na dvije minute autom od dobrinje na raskrsnici :mrgreen:
Post Reply