Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#6026 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

konektovan wrote: 12/04/2025 09:23
teskeredzic_22 wrote: 12/04/2025 02:35
zippoo87 wrote: 11/04/2025 14:35 A naletim Hakize,ljudi 6 mjeseci pisu iste postove...samo sto su u prvih mjesec dana predvidjali apokalipsu i da ce sve biti zatvoreno 😂

U realnom zivotu ljudi zive normalno,niko i ne spominje ovo. Da je bogdom da svi imamo novca da svaki dan mozemo ici u trgovine i trositi po 50-100 KM,ko bi bio sretniji. Ali realnost je nesto skroz drugo,isto kao i forumska realnost i realni zivot 😂
Danas sam pričao sa prodavačicom koja radi u jednom od bezbroj marketa "Power" u Istočnom Sarajevu , kaže da bi potpisala do penzije 100 KM manju platu od uobičajene a da joj je zagarantovana neradna NEDELJA ( ne slobodan dan , nego nedelja) kao što je u gradu.
Jadnica, pa nek predje 300 m u federaciju i dobice je.
Nije svo Istočno Sarajevo 300 m od Federacije niti svi imamo iste kompetencije
kakaljin

#6027 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

teskeredzic_22 wrote: 12/04/2025 10:13

Danas sam pričao sa prodavačicom koja radi u jednom od bezbroj marketa "Power" u Istočnom Sarajevu , kaže da bi potpisala do penzije 100 KM manju platu od uobičajene a da joj je zagarantovana neradna NEDELJA ( ne slobodan dan , nego nedelja) kao što je u gradu.
Tako je nismo svi isti neko zeli raditi nedeljom, a neko ne zeli da radi. Zato svima omoguciti dali zeli da radi ili ne. A ne nametati nesto.
Edin H.

#6028 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

kakaljin wrote: 12/04/2025 11:05

Tako je nismo svi isti neko zeli raditi nedeljom, a neko ne zeli da radi. Zato svima omoguciti dali zeli da radi ili ne. A ne nametati nesto.
Teško je to provesti u praksi poslovođi koji organizuje smjene.
HelaS

#6029 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

teskeredzic_22 wrote: 12/04/2025 02:35 Danas sam pričao sa prodavačicom koja radi u jednom od bezbroj marketa "Power" u Istočnom Sarajevu , kaže da bi potpisala do penzije 100 KM manju platu od uobičajene a da joj je zagarantovana neradna NEDELJA ( ne slobodan dan , nego nedelja) kao što je u gradu.
Prvo, nema bezbroj Power marketa u IS već ukupno 5 od kojih je jedan samo veleprodajni, dakle ukupno 4 maloprodajna.
Drugo, nedjeljom je zabranjen rad trgovinama i u Istočnom Sarajevu.
Treće, nijedan trgovac ne radi prekovremene sate, a da mu nisu plaćeni. Nijedan trgovac ne radi prekovremene sate da mora, već svojom voljom.

Za tvoju informaciju, u SFRJ u RBiH, nedjelja je bila radna za trgovine, negdje do 10.30 sati, negdje do popodne. Svaka nedjelja
kakaljin

#6030 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Edin H. wrote: 12/04/2025 11:23
kakaljin wrote: 12/04/2025 11:05

Teško je to provesti u praksi poslovođi koji organizuje smjene.
Sve se moze kad se hoce.

Svakako poslovođa na startu zna sa koliko ljudi raspolaze da ce mu raditi nedeljom i tako pravi i smjene i radno vrijeme.
zippoo87

#6031 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

last mohicans wrote: 11/04/2025 23:52 Kako ne uviđaš, zippo, ono što je čak i neuviđajni Nikšić primjetio, da su trzni centri u velikom minusu radi nedjelje, da su bili kod njega predstavnici SCCa i drugi, sam potvrdio kod Senada, da će ići izmjena da se omogući 16, ako nije rekao i do 20 radnih nedjelja. Hoćeš li tada, kada donesu tu odluku, govoriti kao što sad govoriš da je sva priča kontra tvoje bull shit?
Ja sam rekao da ce se uvoditi odredjen broj radnih nedjelja odmah nakon prvih analiza ovog zakona,kada je proslo 3 mjeseca . Mozes naci na forumu postove od prije 3 mjeseca. Ja nisam ni protiv ni za,kazem da me licno ne dotice,samo reagujemmna botovske lazi i podvale na forumu i oko toga je sva moja reakcija. Rekao sam i licni stav,da mi je najmrze bilo raditi nedjeljom,kada sam radio u TCu ali sto se mora,nije tesko. Ponavljm,bili su se dogovorili i radnici i sindikat i poslodavci i ministarstvo...pa ako su svi uvidjeli da im je zakon stetan,neka ga opet mijenjaju,nije sveto pismo,da se ne mijenja. Tako da i vi prestanete vise da podmecete kako ja nesto podrzavam ili guram...nema politicara u BiH koji znaju napraviti nesto da svima valja,jednostqvno nemaju taj kapacitet,iz bilo koje strnke. Ja samo ponavljam da botovi manipulisu i podvaljuju svakodnevno botovski narativ. I reagovati cu na to...prije sam ih prcao ali smetljari me prijave,nedavno sam ban popusio zbog smetljarq,pa vise ne reagujem toliko,tek da se sprdam 😂
drug_profi

#6032 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Akk bude placao ekstra dnevnicu imace vise opcija. Ako mu se ne isplati onda nek ne radi taj dan.
Ako nekog prisili iliga zakine za dnevnicu, onda kazna u visini prosjecne plate njemu licno i direktoru.
teskeredzic_22

#6033 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

HelaS wrote: 12/04/2025 11:23 Drugo, nedjeljom je zabranjen rad trgovinama i u Istočnom Sarajevu.
Apsolutno netačno , samo na I.Ilidži , u ostatku IS je radno vrijeme nedeljom do 14:00.
HelaS wrote: 12/04/2025 11:23 Treće, nijedan trgovac ne radi prekovremene sate, a da mu nisu plaćeni. Nijedan trgovac ne radi prekovremene sate da mora, već svojom voljom.
Bilo bi super da ti jednog dana u nedelju otvoriš svoj šalter da platim struju ili da mi izdaš pasoš , šta te briga , sve će ti biti plaćeno i radićeš "svojom voljom" kad Elektroprivreda i šalter. MUP -a prorade nedeljom a meni baš zatreba da malo prošetam i pozavršavam papire.
HelaS wrote: 12/04/2025 11:23 Za tvoju informaciju, u SFRJ u RBiH, nedjelja je bila radna za trgovine, negdje do 10.30 sati, negdje do popodne. Svaka nedjelja
Za tvoju informaciju , niko ali niko na svijetu ne poredi nekadšanju socijalističku državu RADNIKA i ne poredi njihova istinska prava sa ovom butmirsko-tržišnom neoliberalnom džunglom osim tebe , jer to je samo tebi moguće.
Hakiz

#6034 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 12/04/2025 16:26
HelaS wrote: 12/04/2025 11:23 Drugo, nedjeljom je zabranjen rad trgovinama i u Istočnom Sarajevu.
Apsolutno netačno , samo na I.Ilidži , u ostatku IS je radno vrijeme nedeljom do 14:00.
HelaS wrote: 12/04/2025 11:23 Treće, nijedan trgovac ne radi prekovremene sate, a da mu nisu plaćeni. Nijedan trgovac ne radi prekovremene sate da mora, već svojom voljom.

Bilo bi super da ti jednog dana u nedelju otvoriš svoj šalter da platim struju ili da mi izdaš pasoš , šta te briga , sve će ti biti plaćeno i radićeš "svojom voljom" kad Elektroprivreda i šalter. MUP -a prorade nedeljom a meni baš zatreba da malo prošetam i pozavršavam papire.
HelaS wrote: 12/04/2025 11:23 Za tvoju informaciju, u SFRJ u RBiH, nedjelja je bila radna za trgovine, negdje do 10.30 sati, negdje do popodne. Svaka nedjelja
Za tvoju informaciju , niko ali niko na svijetu ne poredi nekadšanju socijalističku državu RADNIKA i ne poredi njihova istinska prava sa ovom butmirsko-tržišnom neoliberalnom džunglom osim tebe , jer to je samo tebi moguće.
Bilo bi lijepo da je tako.

I banke da rade, barem subotom.
Ozimician

#6035 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Barem jednu subotu u mjesecu, ako vec ne mogu vise, treba da rade i drzavne sluzbe, eto prva subota u mjesecu. To je nesto sto svako normalan zeli.

Na tome vlast treba da radi, da natjera sluzbe i ljude da vise rade, a ne manje.
teskeredzic_22

#6036 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Ozimician wrote: 12/04/2025 16:31

Na tome vlast treba da radi, da natjera sluzbe i ljude da vise rade, a ne manje.
Ma tako je , samo profit.
Djecu ne treba da odgajaju kako žele nego po potrebama i željama "realnog sektora" , "privatnika" , "uglednih biznismena" odnosno profita , ono što treba privatniku to da ogdoje.
Kad se razbole - nikom ništa , ako nemaju para da plate liječenje - šta se može, na mlađima svijet ostaje , ljudi su potrošna roba.

I ti ljudi nikako da shvate da je svrha njihovog postojanja da drugim ljudima prave bogatstvo , tako je od pamtivjeka , ekspresno iz bez javne rasprave je robovlasništvo preraslo u mrski feudalizam i još mrži tržišni liberalizam gdje su djeca rokala po 16 sati u britanskim rudnicima.

Čim se desi labavo , belaj nastupa.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#6037 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by laserShow »

Hakiz wrote: 12/04/2025 16:29 I banke da rade, barem subotom.
Banke su radile, no kada su vidjele da mogu da jasu i da niko nece postaviti pitanje zasto ne rade subotom i prestali su. Milina za njih :)
teskeredzic_22 wrote: 12/04/2025 17:01 Djecu ne treba da odgajaju kako žele nego po potrebama i željama "realnog sektora"
Kako fali vizije vecini ljudi nevjerovatno. Radni dani pon-petak, a vikend KO ZELI da radi za VECI IZNOS je rjesenje. Zasto ti mislis da u Sarajevu ne postoji par hiljada ljudi koji bi radili vikendom za duplu dnevnicu. Bi naravno, iz raznoraznih razloga, ali NE MOGU jer neko misli da treba da odmara.
teskeredzic_22

#6038 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

laserShow wrote: 12/04/2025 17:02

Kako fali vizije vecini ljudi nevjerovatno. Radni dani pon-petak, a vikend KO ZELI da radi za VECI IZNOS je rjesenje. Zasto ti mislis da u Sarajevu ne postoji par hiljada ljudi koji bi radili vikendom za duplu dnevnicu. Bi naravno, iz raznoraznih razloga, ali NE MOGU jer neko misli da treba da odmara.
Ne znam kad si zadnji put bio u Sarajevu ?

U Sarajevu fali SVEGA , majstora SVIH PROFILA I ORIJENTACIJE , a oni koji rade su papreno skupi , gledaju da te sjebu ,i da urade što manje za što više para.

Tako da u Sarajevu NEMA RADNE VOJSKE koja čeka da se rasporedi na radne zadatke ali avaj , mrska vlada im ne dozvoljava da se zaradi. Šmrc.
U Sarajevu ima VOJSKA BUDŽETLIJA koja bi i nedeljom z guza na guz halala po tržnim centrima i u tom je sva ali sva poenta , kakav rad i bakrači , ponudi troduplu dnevnicu za branje krastavaca , znaš ko će se javiti - niko ? Kakva crna "želja za radom" bolan ?

Država ne može da spriječi zloupotrebe , korumpirana je i nemoćna istovremeno.
Neradna nedelja je trenutno jednak interes krupnog kapitala I RADNIKA sa tri razreda neke škole koji ne mora u najam nedeljom kod Ade u mahalu a hajde Boga ti ako ne bude mušterija može se kod Ade i ograda popravljati.

Kog zmija ujede i na slici je se boji.
BadBoy

#6039 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

zippoo87 wrote: 11/04/2025 23:19 Sa te strane me ne dotice,taman da uvedu i da je 7 radnih dana,bez dana odmora a ne jedna nedjelja neradna :D
Ne radim vise u trgovini kao objektu,iako sam dugo radio vezano za prodaju.

A ne branim ja nista...meni je neradna nedjelja nebitna...ja se samo zabavljam citajuci 6 mjeseci iste postove od istih likova :D
A oni kojih se ova tema tice,oni su se izjasnili u dogovoru sa Ministarstvom...a to su radnici u trgovinama preko svog sindikata,vlasnici trgovackih lanaca,preko svojih zastupnika a Ministarstvo Trgovine je skrojilo izmejene zakona,da se ovi zahtjevi ubace.

Ono sto vidimo ovdje je kukanje ljudi koji veze sa trgovinom nemaju i nisu nikada ni imali a nemaju ni u planu da imaju. Nekima je udarilo na ego,najvise budzetlijama,koji imaju svaki vikend slobodan,pa da lindohane po trznim centrima .
Ostali narod koji i ne hoda po trznim centrima se prilagodino nakon 1-2 mjeseca i niko to vise i ne spominje.

A vi i dalje nastavite vrtiti istu plocu,evo 6 mjeseci...uskoro se ulazi i u 7. :D
Sve jako lijepo sročeno. Tačno se vidi da ovdje ljudi žive odrođeni od realnosti. U situaciji u kojoj većina poslodavaca vara državu na neki način, ovdje ljudi govore "neka se obični radnik izbori da mu se plati 100% veća dnevnica nedjeljom" :lol:

A pazi, da se uvede 100% veća dnevnica nedjeljom i da trgovci kažu "ne isplati nam se raditi nedjeljom, zatvaramo " ovdje bi isti ljudi srali na vlast kako guši trgovinu nerealnim zahtjevima i nametima. Isto ko što seru protiv minimalca :lol:
zippoo87 wrote: 11/04/2025 14:35 A naletim Hakize,ljudi 6 mjeseci pisu iste postove...samo sto su u prvih mjesec dana predvidjali apokalipsu i da ce sve biti zatvoreno 😂

U realnom zivotu ljudi zive normalno,niko i ne spominje ovo. Da je bogdom da svi imamo novca da svaki dan mozemo ici u trgovine i trositi po 50-100 KM,ko bi bio sretniji. Ali realnost je nesto skroz drugo,isto kao i forumska realnost i realni zivot 😂
Ta prodavačica nije stvarna :lol:
HelaS

#6040 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

teskeredzic_22 wrote: 12/04/2025 16:26 Apsolutno netačno , samo na I.Ilidži , u ostatku IS je radno vrijeme nedeljom do 14:00.
Sutra je nedjelja, provjerit ću.
teskeredzic_22 wrote: 12/04/2025 16:26 Bilo bi super da ti jednog dana u nedelju otvoriš svoj šalter da platim struju ili da mi izdaš pasoš , šta te briga , sve će ti biti plaćeno i radićeš "svojom voljom" kad Elektroprivreda i šalter. MUP -a prorade nedeljom a meni baš zatreba da malo prošetam i pozavršavam papire.
Čitaš li ti šta sam napisao: "nijedan trgovac...." Nisam spomenuo uslužne javne ili komunalne službe :-)
teskeredzic_22 wrote: 12/04/2025 16:26 Za tvoju informaciju , niko ali niko na svijetu ne poredi nekadšanju socijalističku državu RADNIKA i ne poredi njihova istinska prava sa ovom butmirsko-tržišnom neoliberalnom džunglom osim tebe , jer to je samo tebi moguće.
Ovdje jedini ti svršavaš na Jugoslaviju i taj sistem, zato sam ti i spomenuo tadašnje radno vrijeme
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6041 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Velkoski »

_BataZiv_0809 wrote: 12/04/2025 09:23
Cherry-Cherry wrote: 11/04/2025 10:47 Vama je bot kada neko misli drugačije od vas.
Što se neradne nedelje tiče, zabranjivati ljudima da rade i troše svoj novac kada žele jeste neinteligentno.
Ekskjuz maj frenč, no nisi li ti neiteligentnom ruljom nazvala one koji misle drukcije od tebe :?
ona je inteligentna i za nju sve treba da radi 24/7 da može trošiti svoj novac kada god želi

onom gore smeta zabrana pušenja... :lol:
laserShow

#6042 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by laserShow »

teskeredzic_22 wrote: 12/04/2025 17:11 U Sarajevu fali SVEGA
Teskeredžiću, vidim da si uzeo poprilično ciničan ton, ali hajmo malo racionalnije.

Prvo, poenta mog komentara nije bila da svi moraju raditi nedjeljom, već da oni koji žele i koji su spremni da zarade više – trebaju imati tu mogućnost. Država ne bi trebala ograničavati pravo pojedinca da radi ako mu to odgovara, posebno kad znamo da mnogima dodatni rad vikendom može značiti razliku između preživljavanja i normalnog života.

Drugo, ti spominješ da nema “radne vojske” i da niko ne bi brao krastavce ni za troduplu dnevnicu. Pa evo – nije poenta u krastavcima, već u fleksibilnosti tržišta. Ima studenata, samohranih roditelja, freelancera, ljudi sa slobodnim radnim danima... koji bi rado iskoristili vikend da dodatno zarade. Nismo svi uhljebi s budžeta, i ne pada svima teško da zasuku rukave kad se ukaže prilika.

Treće, ovo nije samo pitanje rada – ovo je i pitanje usluga. Grad poput Sarajeva ne može sebi dozvoliti da izgleda kao da je stao u vremenu svake nedjelje. Turisti, vikend posjetioci, ljudi koji rade neobične smjene – svi ti ljudi imaju potrebe i vikendom. Ako im tiho ubijamo tu potražnju, ubijamo i priliku za ekonomsku dinamiku.

I na kraju – ako država ne zna kontrolisati zloupotrebe, rješenje nije da svima zabrani rad. Rješenje je da država radi svoj posao, a da ljudima ostavi slobodu izbora.

Neradna nedjelja kao obavezna mjera za sve je kolektivno kažnjavanje zbog nesposobnosti sistema da reguliše tržište rada.

Zato – neka nedjelja ostane radna za one koji to žele. Sloboda izbora je ono što pravi razliku između sistema koji potiče rad i onog koji sputava ljude da napreduju.
bumerangss

#6043 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by bumerangss »

Ja jutros u bcc u 9:30 na razglas poziva sve glavne i pomočne kasirke na kasu, već pun bingo :-)
Na idjelu vice i porce ne mozes se mimoici. Isto na mesu, 3 mesara rade a ispred 50 kupaca ceka red
Na gastro kuharice iznose vruću hranu, vec oni stolovi puni gdje se jede
Govori jedna žena svojoj kcerk: " vidis kako je bolje sto smo poranili, veci izbor svega a iza 13 sati sve bude probrano"

Samousluzne kase pun pogodak :thumbup:
8 ih ima i tu je bio red od 7 8 kupaca koji cekaju da se oslobodi jedna od tih 8 kasa da odmah uskoce
Priznajem i meni je drugi put u životu da sam na samousluznoj kasi i ima neki gušt i to. Onakopolako bez srkleta, ne frljacam svoju robu kao pojedine kasirke...
Siguran sam da se u bcc dans prometovalo sa vise miliona KM
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6044 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Velkoski »

iš'o sam u Fontele tu kod BCC-a u utorak u 9 ujutro, parking bio pun k'o šibica

fenomen zvani odlazak u Bingo valjda... ko će znati
akcija007

#6045 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Bio sam na putu 3 dana i vratio se jucer i isao kod Djurica i u Bingo danas i do grada. Ma to je haoss svuda . Guzva s Zmaja od Bosne je od Filozofskog za skretanje desno na Vrbanju ( vjerovatno si idu prema parkinzima oko SCC) i tramvaj ne moze da skrene na S krivini i Izaziva kolaps u saobracaju od hotela Bristol prema gore je kolona.

Evo iduce nedjelje je Uskrs i splitski City Centar one radi sutra nedjelja. ( koristi 1 od 16 dozvoljenih nedjelja) kako bi splicani kupili za Uskrs
Hakiz

#6046 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

laserShow wrote: 12/04/2025 17:02
Hakiz wrote: 12/04/2025 16:29 I banke da rade, barem subotom.
Banke su radile, no kada su vidjele da mogu da jasu i da niko nece postaviti pitanje zasto ne rade subotom i prestali su. Milina za njih :)
teskeredzic_22 wrote: 12/04/2025 17:01 Djecu ne treba da odgajaju kako žele nego po potrebama i željama "realnog sektora"
Pa, ako se može zakonom narediti neradna nedjelja trgovini, može i radna subota bankama.

Vlast je uvijek krivac na kraju. Komandna odgovornost je ime igre.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6047 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mk ultra »

Velkoski wrote: 12/04/2025 19:03 iš'o sam u Fontele tu kod BCC-a u utorak u 9 ujutro, parking bio pun k'o šibica

fenomen zvani odlazak u Bingo valjda... ko će znati
Dolaze ljudi u hodnju iz cijele BiH
Javier Pena

#6048 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Javier Pena »

akcija007 wrote: 12/04/2025 19:22 Bio sam na putu 3 dana i vratio se jucer i isao kod Djurica i u Bingo danas i do grada. Ma to je haoss svuda . Guzva s Zmaja od Bosne je od Filozofskog za skretanje desno na Vrbanju ( vjerovatno si idu prema parkinzima oko SCC) i tramvaj ne moze da skrene na S krivini i Izaziva kolaps u saobracaju od hotela Bristol prema gore je kolona.

Evo iduce nedjelje je Uskrs i splitski City Centar one radi sutra nedjelja. ( koristi 1 od 16 dozvoljenih nedjelja) kako bi splicani kupili za Uskrs
Svake subote od uvođenja debilnog zakona je ista priča u sarajevu, gdje god da kreneš je kolaps, smiri se tek iza 18h. I onda dođe nedjelja kad nema žive duše.
gozila555

#6049 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gozila555 »

Javier Pena wrote: 12/04/2025 20:11
akcija007 wrote: 12/04/2025 19:22 Bio sam na putu 3 dana i vratio se jucer i isao kod Djurica i u Bingo danas i do grada. Ma to je haoss svuda . Guzva s Zmaja od Bosne je od Filozofskog za skretanje desno na Vrbanju ( vjerovatno si idu prema parkinzima oko SCC) i tramvaj ne moze da skrene na S krivini i Izaziva kolaps u saobracaju od hotela Bristol prema gore je kolona.

Svake subote od uvođenja debilnog zakona je ista priča u sarajevu, gdje god da kreneš je kolaps, smiri se tek iza 18h. I onda dođe nedjelja kad nema žive duše.
ali nerko kaze da vise nije tako,da su se ljudi navikli :izet:
laserShow

#6050 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by laserShow »

Kazu i nekini botovi ovdje na forumu iako od svojih ociju ne mogu do mozga da nesto skontaju.
Locked