Nije svo Istočno Sarajevo 300 m od Federacije niti svi imamo iste kompetencijekonektovan wrote: ↑12/04/2025 09:23Jadnica, pa nek predje 300 m u federaciju i dobice je.teskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 02:35Danas sam pričao sa prodavačicom koja radi u jednom od bezbroj marketa "Power" u Istočnom Sarajevu , kaže da bi potpisala do penzije 100 KM manju platu od uobičajene a da joj je zagarantovana neradna NEDELJA ( ne slobodan dan , nego nedelja) kao što je u gradu.zippoo87 wrote: ↑11/04/2025 14:35 A naletim Hakize,ljudi 6 mjeseci pisu iste postove...samo sto su u prvih mjesec dana predvidjali apokalipsu i da ce sve biti zatvoreno
U realnom zivotu ljudi zive normalno,niko i ne spominje ovo. Da je bogdom da svi imamo novca da svaki dan mozemo ici u trgovine i trositi po 50-100 KM,ko bi bio sretniji. Ali realnost je nesto skroz drugo,isto kao i forumska realnost i realni zivot![]()
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#6026 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
kakaljin
#6027 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tako je nismo svi isti neko zeli raditi nedeljom, a neko ne zeli da radi. Zato svima omoguciti dali zeli da radi ili ne. A ne nametati nesto.teskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 10:13Nije svo Istočno Sarajevo 300 m od Federacije niti svi imamo iste kompetencijekonektovan wrote: ↑12/04/2025 09:23Jadnica, pa nek predje 300 m u federaciju i dobice je.teskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 02:35
Danas sam pričao sa prodavačicom koja radi u jednom od bezbroj marketa "Power" u Istočnom Sarajevu , kaže da bi potpisala do penzije 100 KM manju platu od uobičajene a da joj je zagarantovana neradna NEDELJA ( ne slobodan dan , nego nedelja) kao što je u gradu.
- Edin H.
#6028 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Teško je to provesti u praksi poslovođi koji organizuje smjene.kakaljin wrote: ↑12/04/2025 11:05Tako je nismo svi isti neko zeli raditi nedeljom, a neko ne zeli da radi. Zato svima omoguciti dali zeli da radi ili ne. A ne nametati nesto.teskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 10:13Nije svo Istočno Sarajevo 300 m od Federacije niti svi imamo iste kompetencije
-
HelaS
#6029 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Prvo, nema bezbroj Power marketa u IS već ukupno 5 od kojih je jedan samo veleprodajni, dakle ukupno 4 maloprodajna.teskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 02:35 Danas sam pričao sa prodavačicom koja radi u jednom od bezbroj marketa "Power" u Istočnom Sarajevu , kaže da bi potpisala do penzije 100 KM manju platu od uobičajene a da joj je zagarantovana neradna NEDELJA ( ne slobodan dan , nego nedelja) kao što je u gradu.
Drugo, nedjeljom je zabranjen rad trgovinama i u Istočnom Sarajevu.
Treće, nijedan trgovac ne radi prekovremene sate, a da mu nisu plaćeni. Nijedan trgovac ne radi prekovremene sate da mora, već svojom voljom.
Za tvoju informaciju, u SFRJ u RBiH, nedjelja je bila radna za trgovine, negdje do 10.30 sati, negdje do popodne. Svaka nedjelja
-
kakaljin
#6030 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sve se moze kad se hoce.Edin H. wrote: ↑12/04/2025 11:23Teško je to provesti u praksi poslovođi koji organizuje smjene.kakaljin wrote: ↑12/04/2025 11:05Tako je nismo svi isti neko zeli raditi nedeljom, a neko ne zeli da radi. Zato svima omoguciti dali zeli da radi ili ne. A ne nametati nesto.teskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 10:13
Nije svo Istočno Sarajevo 300 m od Federacije niti svi imamo iste kompetencije
Svakako poslovođa na startu zna sa koliko ljudi raspolaze da ce mu raditi nedeljom i tako pravi i smjene i radno vrijeme.
-
zippoo87
#6031 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja sam rekao da ce se uvoditi odredjen broj radnih nedjelja odmah nakon prvih analiza ovog zakona,kada je proslo 3 mjeseca . Mozes naci na forumu postove od prije 3 mjeseca. Ja nisam ni protiv ni za,kazem da me licno ne dotice,samo reagujemmna botovske lazi i podvale na forumu i oko toga je sva moja reakcija. Rekao sam i licni stav,da mi je najmrze bilo raditi nedjeljom,kada sam radio u TCu ali sto se mora,nije tesko. Ponavljm,bili su se dogovorili i radnici i sindikat i poslodavci i ministarstvo...pa ako su svi uvidjeli da im je zakon stetan,neka ga opet mijenjaju,nije sveto pismo,da se ne mijenja. Tako da i vi prestanete vise da podmecete kako ja nesto podrzavam ili guram...nema politicara u BiH koji znaju napraviti nesto da svima valja,jednostqvno nemaju taj kapacitet,iz bilo koje strnke. Ja samo ponavljam da botovi manipulisu i podvaljuju svakodnevno botovski narativ. I reagovati cu na to...prije sam ih prcao ali smetljari me prijave,nedavno sam ban popusio zbog smetljarq,pa vise ne reagujem toliko,tek da se sprdamlast mohicans wrote: ↑11/04/2025 23:52 Kako ne uviđaš, zippo, ono što je čak i neuviđajni Nikšić primjetio, da su trzni centri u velikom minusu radi nedjelje, da su bili kod njega predstavnici SCCa i drugi, sam potvrdio kod Senada, da će ići izmjena da se omogući 16, ako nije rekao i do 20 radnih nedjelja. Hoćeš li tada, kada donesu tu odluku, govoriti kao što sad govoriš da je sva priča kontra tvoje bull shit?
- drug_profi
#6032 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Akk bude placao ekstra dnevnicu imace vise opcija. Ako mu se ne isplati onda nek ne radi taj dan.
Ako nekog prisili iliga zakine za dnevnicu, onda kazna u visini prosjecne plate njemu licno i direktoru.
Ako nekog prisili iliga zakine za dnevnicu, onda kazna u visini prosjecne plate njemu licno i direktoru.
- teskeredzic_22
#6033 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Apsolutno netačno , samo na I.Ilidži , u ostatku IS je radno vrijeme nedeljom do 14:00.
Bilo bi super da ti jednog dana u nedelju otvoriš svoj šalter da platim struju ili da mi izdaš pasoš , šta te briga , sve će ti biti plaćeno i radićeš "svojom voljom" kad Elektroprivreda i šalter. MUP -a prorade nedeljom a meni baš zatreba da malo prošetam i pozavršavam papire.
Za tvoju informaciju , niko ali niko na svijetu ne poredi nekadšanju socijalističku državu RADNIKA i ne poredi njihova istinska prava sa ovom butmirsko-tržišnom neoliberalnom džunglom osim tebe , jer to je samo tebi moguće.
-
Hakiz
#6034 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bilo bi lijepo da je tako.teskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 16:26Apsolutno netačno , samo na I.Ilidži , u ostatku IS je radno vrijeme nedeljom do 14:00.
Bilo bi super da ti jednog dana u nedelju otvoriš svoj šalter da platim struju ili da mi izdaš pasoš , šta te briga , sve će ti biti plaćeno i radićeš "svojom voljom" kad Elektroprivreda i šalter. MUP -a prorade nedeljom a meni baš zatreba da malo prošetam i pozavršavam papire.
Za tvoju informaciju , niko ali niko na svijetu ne poredi nekadšanju socijalističku državu RADNIKA i ne poredi njihova istinska prava sa ovom butmirsko-tržišnom neoliberalnom džunglom osim tebe , jer to je samo tebi moguće.
I banke da rade, barem subotom.
- Ozimician
#6035 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Barem jednu subotu u mjesecu, ako vec ne mogu vise, treba da rade i drzavne sluzbe, eto prva subota u mjesecu. To je nesto sto svako normalan zeli.
Na tome vlast treba da radi, da natjera sluzbe i ljude da vise rade, a ne manje.
Na tome vlast treba da radi, da natjera sluzbe i ljude da vise rade, a ne manje.
- teskeredzic_22
#6036 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma tako je , samo profit.
Djecu ne treba da odgajaju kako žele nego po potrebama i željama "realnog sektora" , "privatnika" , "uglednih biznismena" odnosno profita , ono što treba privatniku to da ogdoje.
Kad se razbole - nikom ništa , ako nemaju para da plate liječenje - šta se može, na mlađima svijet ostaje , ljudi su potrošna roba.
I ti ljudi nikako da shvate da je svrha njihovog postojanja da drugim ljudima prave bogatstvo , tako je od pamtivjeka , ekspresno iz bez javne rasprave je robovlasništvo preraslo u mrski feudalizam i još mrži tržišni liberalizam gdje su djeca rokala po 16 sati u britanskim rudnicima.
Čim se desi labavo , belaj nastupa.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#6037 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Banke su radile, no kada su vidjele da mogu da jasu i da niko nece postaviti pitanje zasto ne rade subotom i prestali su. Milina za njih
Kako fali vizije vecini ljudi nevjerovatno. Radni dani pon-petak, a vikend KO ZELI da radi za VECI IZNOS je rjesenje. Zasto ti mislis da u Sarajevu ne postoji par hiljada ljudi koji bi radili vikendom za duplu dnevnicu. Bi naravno, iz raznoraznih razloga, ali NE MOGU jer neko misli da treba da odmara.teskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 17:01 Djecu ne treba da odgajaju kako žele nego po potrebama i željama "realnog sektora"
- teskeredzic_22
#6038 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne znam kad si zadnji put bio u Sarajevu ?laserShow wrote: ↑12/04/2025 17:02
Kako fali vizije vecini ljudi nevjerovatno. Radni dani pon-petak, a vikend KO ZELI da radi za VECI IZNOS je rjesenje. Zasto ti mislis da u Sarajevu ne postoji par hiljada ljudi koji bi radili vikendom za duplu dnevnicu. Bi naravno, iz raznoraznih razloga, ali NE MOGU jer neko misli da treba da odmara.
U Sarajevu fali SVEGA , majstora SVIH PROFILA I ORIJENTACIJE , a oni koji rade su papreno skupi , gledaju da te sjebu ,i da urade što manje za što više para.
Tako da u Sarajevu NEMA RADNE VOJSKE koja čeka da se rasporedi na radne zadatke ali avaj , mrska vlada im ne dozvoljava da se zaradi. Šmrc.
U Sarajevu ima VOJSKA BUDŽETLIJA koja bi i nedeljom z guza na guz halala po tržnim centrima i u tom je sva ali sva poenta , kakav rad i bakrači , ponudi troduplu dnevnicu za branje krastavaca , znaš ko će se javiti - niko ? Kakva crna "želja za radom" bolan ?
Država ne može da spriječi zloupotrebe , korumpirana je i nemoćna istovremeno.
Neradna nedelja je trenutno jednak interes krupnog kapitala I RADNIKA sa tri razreda neke škole koji ne mora u najam nedeljom kod Ade u mahalu a hajde Boga ti ako ne bude mušterija može se kod Ade i ograda popravljati.
Kog zmija ujede i na slici je se boji.
-
BadBoy
#6039 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sve jako lijepo sročeno. Tačno se vidi da ovdje ljudi žive odrođeni od realnosti. U situaciji u kojoj većina poslodavaca vara državu na neki način, ovdje ljudi govore "neka se obični radnik izbori da mu se plati 100% veća dnevnica nedjeljom"zippoo87 wrote: ↑11/04/2025 23:19 Sa te strane me ne dotice,taman da uvedu i da je 7 radnih dana,bez dana odmora a ne jedna nedjelja neradna
Ne radim vise u trgovini kao objektu,iako sam dugo radio vezano za prodaju.
A ne branim ja nista...meni je neradna nedjelja nebitna...ja se samo zabavljam citajuci 6 mjeseci iste postove od istih likova
A oni kojih se ova tema tice,oni su se izjasnili u dogovoru sa Ministarstvom...a to su radnici u trgovinama preko svog sindikata,vlasnici trgovackih lanaca,preko svojih zastupnika a Ministarstvo Trgovine je skrojilo izmejene zakona,da se ovi zahtjevi ubace.
Ono sto vidimo ovdje je kukanje ljudi koji veze sa trgovinom nemaju i nisu nikada ni imali a nemaju ni u planu da imaju. Nekima je udarilo na ego,najvise budzetlijama,koji imaju svaki vikend slobodan,pa da lindohane po trznim centrima .
Ostali narod koji i ne hoda po trznim centrima se prilagodino nakon 1-2 mjeseca i niko to vise i ne spominje.
A vi i dalje nastavite vrtiti istu plocu,evo 6 mjeseci...uskoro se ulazi i u 7.![]()
A pazi, da se uvede 100% veća dnevnica nedjeljom i da trgovci kažu "ne isplati nam se raditi nedjeljom, zatvaramo " ovdje bi isti ljudi srali na vlast kako guši trgovinu nerealnim zahtjevima i nametima. Isto ko što seru protiv minimalca
Ta prodavačica nije stvarnateskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 02:35Danas sam pričao sa prodavačicom koja radi u jednom od bezbroj marketa "Power" u Istočnom Sarajevu , kaže da bi potpisala do penzije 100 KM manju platu od uobičajene a da joj je zagarantovana neradna NEDELJA ( ne slobodan dan , nego nedelja) kao što je u gradu.zippoo87 wrote: ↑11/04/2025 14:35 A naletim Hakize,ljudi 6 mjeseci pisu iste postove...samo sto su u prvih mjesec dana predvidjali apokalipsu i da ce sve biti zatvoreno
U realnom zivotu ljudi zive normalno,niko i ne spominje ovo. Da je bogdom da svi imamo novca da svaki dan mozemo ici u trgovine i trositi po 50-100 KM,ko bi bio sretniji. Ali realnost je nesto skroz drugo,isto kao i forumska realnost i realni zivot![]()
-
HelaS
#6040 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sutra je nedjelja, provjerit ću.teskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 16:26 Apsolutno netačno , samo na I.Ilidži , u ostatku IS je radno vrijeme nedeljom do 14:00.
Čitaš li ti šta sam napisao: "nijedan trgovac...." Nisam spomenuo uslužne javne ili komunalne službeteskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 16:26 Bilo bi super da ti jednog dana u nedelju otvoriš svoj šalter da platim struju ili da mi izdaš pasoš , šta te briga , sve će ti biti plaćeno i radićeš "svojom voljom" kad Elektroprivreda i šalter. MUP -a prorade nedeljom a meni baš zatreba da malo prošetam i pozavršavam papire.
Ovdje jedini ti svršavaš na Jugoslaviju i taj sistem, zato sam ti i spomenuo tadašnje radno vrijemeteskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 16:26 Za tvoju informaciju , niko ali niko na svijetu ne poredi nekadšanju socijalističku državu RADNIKA i ne poredi njihova istinska prava sa ovom butmirsko-tržišnom neoliberalnom džunglom osim tebe , jer to je samo tebi moguće.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#6041 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ona je inteligentna i za nju sve treba da radi 24/7 da može trošiti svoj novac kada god želi_BataZiv_0809 wrote: ↑12/04/2025 09:23Ekskjuz maj frenč, no nisi li ti neiteligentnom ruljom nazvala one koji misle drukcije od tebeCherry-Cherry wrote: ↑11/04/2025 10:47 Vama je bot kada neko misli drugačije od vas.
Što se neradne nedelje tiče, zabranjivati ljudima da rade i troše svoj novac kada žele jeste neinteligentno.![]()
onom gore smeta zabrana pušenja...
- laserShow
#6042 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Teskeredžiću, vidim da si uzeo poprilično ciničan ton, ali hajmo malo racionalnije.
Prvo, poenta mog komentara nije bila da svi moraju raditi nedjeljom, već da oni koji žele i koji su spremni da zarade više – trebaju imati tu mogućnost. Država ne bi trebala ograničavati pravo pojedinca da radi ako mu to odgovara, posebno kad znamo da mnogima dodatni rad vikendom može značiti razliku između preživljavanja i normalnog života.
Drugo, ti spominješ da nema “radne vojske” i da niko ne bi brao krastavce ni za troduplu dnevnicu. Pa evo – nije poenta u krastavcima, već u fleksibilnosti tržišta. Ima studenata, samohranih roditelja, freelancera, ljudi sa slobodnim radnim danima... koji bi rado iskoristili vikend da dodatno zarade. Nismo svi uhljebi s budžeta, i ne pada svima teško da zasuku rukave kad se ukaže prilika.
Treće, ovo nije samo pitanje rada – ovo je i pitanje usluga. Grad poput Sarajeva ne može sebi dozvoliti da izgleda kao da je stao u vremenu svake nedjelje. Turisti, vikend posjetioci, ljudi koji rade neobične smjene – svi ti ljudi imaju potrebe i vikendom. Ako im tiho ubijamo tu potražnju, ubijamo i priliku za ekonomsku dinamiku.
I na kraju – ako država ne zna kontrolisati zloupotrebe, rješenje nije da svima zabrani rad. Rješenje je da država radi svoj posao, a da ljudima ostavi slobodu izbora.
Neradna nedjelja kao obavezna mjera za sve je kolektivno kažnjavanje zbog nesposobnosti sistema da reguliše tržište rada.
Zato – neka nedjelja ostane radna za one koji to žele. Sloboda izbora je ono što pravi razliku između sistema koji potiče rad i onog koji sputava ljude da napreduju.
-
bumerangss
#6043 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja jutros u bcc u 9:30 na razglas poziva sve glavne i pomočne kasirke na kasu, već pun bingo
Na idjelu vice i porce ne mozes se mimoici. Isto na mesu, 3 mesara rade a ispred 50 kupaca ceka red
Na gastro kuharice iznose vruću hranu, vec oni stolovi puni gdje se jede
Govori jedna žena svojoj kcerk: " vidis kako je bolje sto smo poranili, veci izbor svega a iza 13 sati sve bude probrano"
Samousluzne kase pun pogodak
8 ih ima i tu je bio red od 7 8 kupaca koji cekaju da se oslobodi jedna od tih 8 kasa da odmah uskoce
Priznajem i meni je drugi put u životu da sam na samousluznoj kasi i ima neki gušt i to. Onakopolako bez srkleta, ne frljacam svoju robu kao pojedine kasirke...
Siguran sam da se u bcc dans prometovalo sa vise miliona KM
Na idjelu vice i porce ne mozes se mimoici. Isto na mesu, 3 mesara rade a ispred 50 kupaca ceka red
Na gastro kuharice iznose vruću hranu, vec oni stolovi puni gdje se jede
Govori jedna žena svojoj kcerk: " vidis kako je bolje sto smo poranili, veci izbor svega a iza 13 sati sve bude probrano"
Samousluzne kase pun pogodak
8 ih ima i tu je bio red od 7 8 kupaca koji cekaju da se oslobodi jedna od tih 8 kasa da odmah uskoce
Priznajem i meni je drugi put u životu da sam na samousluznoj kasi i ima neki gušt i to. Onakopolako bez srkleta, ne frljacam svoju robu kao pojedine kasirke...
Siguran sam da se u bcc dans prometovalo sa vise miliona KM
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#6044 Re: Neradna nedjelja u FBiH
iš'o sam u Fontele tu kod BCC-a u utorak u 9 ujutro, parking bio pun k'o šibica
fenomen zvani odlazak u Bingo valjda... ko će znati
fenomen zvani odlazak u Bingo valjda... ko će znati
-
akcija007
#6045 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bio sam na putu 3 dana i vratio se jucer i isao kod Djurica i u Bingo danas i do grada. Ma to je haoss svuda . Guzva s Zmaja od Bosne je od Filozofskog za skretanje desno na Vrbanju ( vjerovatno si idu prema parkinzima oko SCC) i tramvaj ne moze da skrene na S krivini i Izaziva kolaps u saobracaju od hotela Bristol prema gore je kolona.
Evo iduce nedjelje je Uskrs i splitski City Centar one radi sutra nedjelja. ( koristi 1 od 16 dozvoljenih nedjelja) kako bi splicani kupili za Uskrs
Evo iduce nedjelje je Uskrs i splitski City Centar one radi sutra nedjelja. ( koristi 1 od 16 dozvoljenih nedjelja) kako bi splicani kupili za Uskrs
-
Hakiz
#6046 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa, ako se može zakonom narediti neradna nedjelja trgovini, može i radna subota bankama.laserShow wrote: ↑12/04/2025 17:02Banke su radile, no kada su vidjele da mogu da jasu i da niko nece postaviti pitanje zasto ne rade subotom i prestali su. Milina za njih
Kako fali vizije vecini ljudi nevjerovatno. Radni dani pon-petak, a vikend KO ZELI da radi za VECI IZNOS je rjesenje. Zasto ti mislis da u Sarajevu ne postoji par hiljada ljudi koji bi radili vikendom za duplu dnevnicu. Bi naravno, iz raznoraznih razloga, ali NE MOGU jer neko misli da treba da odmara.teskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 17:01 Djecu ne treba da odgajaju kako žele nego po potrebama i željama "realnog sektora"
Vlast je uvijek krivac na kraju. Komandna odgovornost je ime igre.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- Javier Pena
#6048 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Svake subote od uvođenja debilnog zakona je ista priča u sarajevu, gdje god da kreneš je kolaps, smiri se tek iza 18h. I onda dođe nedjelja kad nema žive duše.akcija007 wrote: ↑12/04/2025 19:22 Bio sam na putu 3 dana i vratio se jucer i isao kod Djurica i u Bingo danas i do grada. Ma to je haoss svuda . Guzva s Zmaja od Bosne je od Filozofskog za skretanje desno na Vrbanju ( vjerovatno si idu prema parkinzima oko SCC) i tramvaj ne moze da skrene na S krivini i Izaziva kolaps u saobracaju od hotela Bristol prema gore je kolona.
-
gozila555
#6049 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ali nerko kaze da vise nije tako,da su se ljudi navikliJavier Pena wrote: ↑12/04/2025 20:11Svake subote od uvođenja debilnog zakona je ista priča u sarajevu, gdje god da kreneš je kolaps, smiri se tek iza 18h. I onda dođe nedjelja kad nema žive duše.akcija007 wrote: ↑12/04/2025 19:22 Bio sam na putu 3 dana i vratio se jucer i isao kod Djurica i u Bingo danas i do grada. Ma to je haoss svuda . Guzva s Zmaja od Bosne je od Filozofskog za skretanje desno na Vrbanju ( vjerovatno si idu prema parkinzima oko SCC) i tramvaj ne moze da skrene na S krivini i Izaziva kolaps u saobracaju od hotela Bristol prema gore je kolona.
- laserShow
#6050 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kazu i nekini botovi ovdje na forumu iako od svojih ociju ne mogu do mozga da nesto skontaju.