Alergičari, na šta ste alergični?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#751 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by izvrsni direktor »

xoklix wrote: 06/04/2025 02:04 Nikad za svojih 30 i kusur godina nisam bio alergičan i evo prvo me uhvatilo prije 10ak dana pa prestalo nakon što je kiša pala , sve do jučer (tačnije sad već prekjučer).
Nisam radio alergo test,ali 99% da je alergija. Čim padne kiša prestane ...Danas jedno 60x kihnuo, desna nozdrva malo radi malo ne radi. Patnja živa...Helem, nosi curi ko da si česmu otvorio, a oči crvene kao da konjunktivitis bolujem. Iako me oči ne svrbe toliko koliko me nos muči , ne mogu zaspati već par sati od ovog sranja... Kratkotrajno pomaže inhaliranje iznad vruće šolje kamilice. Također malo i uši svrbe,ali podnošljivo.

I da, kod starog ista situacija kao kod mene(ne živimo zajedno)...ni on nikad nije osjetio alergije za života do jučer.

Šta delati ? Prvo uraditi alergo test u ponedjeljak ili da kupim na svoju ruku lijekove sutra ? Da napomenem, niko mi u porodici ni na šta nije bio alergičan.
Neka, vidi kako je nama citav zivot sa tim. Cuj sta delati? Idi u apoteku i trazi sve sto imaju, i budi depresivan kad skontas da ti nista ne pomaze, i onda kad popusti, sjetis da ti valja sljedece godine opet sve :D
Al nije to najgore, vec ono pocelo lijepo vrijeme raja organizuje rostilje u prirodi na vikendica, ne mozes da ne ides, a kad odes izgledas ko neki freak sa crvenim ocima, balavim nosom, kises ko nenormalan, i milion maramica po dzepovima :D
Al hajde, nisi imao aldrgiju tokom korona ludila, da vidis kako tek tad bjeze od tebe sto kises ko mahnit..

Kod mene sve vrste trave citav zivot i kravlje mlijeko od skora :shock:
xoklix

#752 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by xoklix »

izvrsni direktor wrote: 10/04/2025 23:33
xoklix wrote: 06/04/2025 02:04 Nikad za svojih 30 i kusur godina nisam bio alergičan i evo prvo me uhvatilo prije 10ak dana pa prestalo nakon što je kiša pala , sve do jučer (tačnije sad već prekjučer).
Nisam radio alergo test,ali 99% da je alergija. Čim padne kiša prestane ...Danas jedno 60x kihnuo, desna nozdrva malo radi malo ne radi. Patnja živa...Helem, nosi curi ko da si česmu otvorio, a oči crvene kao da konjunktivitis bolujem. Iako me oči ne svrbe toliko koliko me nos muči , ne mogu zaspati već par sati od ovog sranja... Kratkotrajno pomaže inhaliranje iznad vruće šolje kamilice. Također malo i uši svrbe,ali podnošljivo.

I da, kod starog ista situacija kao kod mene(ne živimo zajedno)...ni on nikad nije osjetio alergije za života do jučer.

Šta delati ? Prvo uraditi alergo test u ponedjeljak ili da kupim na svoju ruku lijekove sutra ? Da napomenem, niko mi u porodici ni na šta nije bio alergičan.
Neka, vidi kako je nama citav zivot sa tim. Cuj sta delati? Idi u apoteku i trazi sve sto imaju, i budi depresivan kad skontas da ti nista ne pomaze, i onda kad popusti, sjetis da ti valja sljedece godine opet sve :D
Al nije to najgore, vec ono pocelo lijepo vrijeme raja organizuje rostilje u prirodi na vikendica, ne mozes da ne ides, a kad odes izgledas ko neki freak sa crvenim ocima, balavim nosom, kises ko nenormalan, i milion maramica po dzepovima :D
Al hajde, nisi imao aldrgiju tokom korona ludila, da vidis kako tek tad bjeze od tebe sto kises ko mahnit..

Ma ovo će poslužiti kao odličan izgovor ženi da odemo 15x na more :lol: Neko joj reče za alergiju "samo more" :|
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#753 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by izvrsni direktor »

xoklix wrote: 11/04/2025 07:03
izvrsni direktor wrote: 10/04/2025 23:33

Ma ovo će poslužiti kao odličan izgovor ženi da odemo 15x na more :lol: Neko joj reče za alergiju "samo more" :|
ona tebi samo zeli da pomogne :D
ami8

#754 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by ami8 »

Meni je izgleda Lordes(Desloratadin) prestao djelovati zbog višegodinje upotrebe u periodu mart-jul. Sinoć me uhvati kihanje poslije šetnje što prije nije bio slučaj dok trava ne počne puštati polen. Možda pređem na Xados a nabavio sam i ovaj querzetin phospholipid kao dodatak što je @konektovan preporučio pa ćemo vidjeti dalje.

Nađoh i ovaj spisak lijekova za alergije sa objašnjenjem:
https://www.springshield.ba/najbolje-ta ... a-alergiju
xoklix

#755 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by xoklix »

nivla wrote: 06/04/2025 09:35
xoklix wrote: 06/04/2025 02:27
nivla wrote: 06/04/2025 02:17

ako je nos, alergodill sprej, ima u sebi i antihistaminik(azelastin), djeluje lokalno tj ne uspavljuje, daje dobre rezultate kod ovih alergijskih rinitisa

od ove nove generacije antihistaminika meni se top pokazala lavrena, mada i obicni flonidan cini cuda kad ga sazvaces (tako se i treba koristiti- ne piti vec sazvakati)
Smijem koristiti ako nemam testom potvrđenu alergiju? Da ne čekam ponedjeljak i sutra trknem do dežurne...
smijes, antihistaminici ne idu na recept, operil je “opasniji” pa ga ljudi koriste
Allergodil baš pomaže kod nosa, čim ih ne stavim duže od 24h nos krene curiti. Međutim sad me oči počele svrbiti i crveniti, otišao u apoteku i ništa bez recepta. Prije mene isto neka žena tražila Opatanol , čuo sam da je za alergijski konjunktivitis... vratiše i nju po recept.
ami8

#756 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by ami8 »

Ako si iz Sarajeva, možeš kupiti te kapi u Istočnom Sarajevu, tamo još ne treba recept. Inače sam čuo da više ne možeš kupiti niti analgin i slično bez recepta.
nivla

#757 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by nivla »

xoklix wrote: 11/04/2025 18:23
xoklix wrote: 06/04/2025 02:27
Smijem koristiti ako nemam testom potvrđenu alergiju? Da ne čekam ponedjeljak i sutra trknem do dežurne...
smijes, antihistaminici ne idu na recept, operil je “opasniji” pa ga ljudi koriste
Allergodil baš pomaže kod nosa, čim ih ne stavim duže od 24h nos krene curiti. Međutim sad me oči počele svrbiti i crveniti, otišao u apoteku i ništa bez recepta. Prije mene isto neka žena tražila Opatanol , čuo sam da je za alergijski konjunktivitis... vratiše i nju po recept.
odes do apoteke hitna, ili ovih privatnih, prodace nesto, nije normalno da moras otici prije toga dermatologu da bi dobio to, svakako je antihistaminik i ne pokriva ga zdravstveno
xoklix

#758 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by xoklix »

nivla wrote: 11/04/2025 21:15
xoklix wrote: 11/04/2025 18:23

odes do apoteke hitna, ili ovih privatnih, prodace nesto, nije normalno da moras otici prije toga dermatologu da bi dobio to, svakako je antihistaminik i ne pokriva ga zdravstveno
Snašao se :mrgreen:
Uglavnom, da li je moguće od spreja za nos da me i oči prestanu? Ispirao kamilicom, nula bodova. Prsnem sprej maloprije kad me popustiše i oči i nos. Da ne otvaram bezveze kapi.
nivla

#759 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by nivla »

ma povezano je to sve, a azelastin (dimista, allergodil) je beton
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#760 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by konektovan »

okanomalo wrote: 10/04/2025 18:27
bordo gandalf wrote: 30/03/2025 08:25 Neki dan radio alergo test. Koristim Xados i dymista kapi. Moram pulmologu otici da mi pumpicu propise, prosle godine me uhvatilo gusenje u noci pa ne smijem zaspati

Image
gdje ste radili alergo test? ja sam radila na kosevu i nisu nista nasli. kazu da jedino u sloveniji mozes uraditi kvalitetan test. od alergijskog rinitisa sam izgubila sluh, zbog problema u srednjem uhu gubim ravnotezu, glavobolje i da ne nabrajam vise. strasno je biti alergican a ne znati na sta.moji mjeseci sa izrazenijim problemima su april,maj,juni.
Mozes uraditi u gotovo svakoj boljoj laboratoriji. Ja sam radio inhalatorne i nutritivne u The Lab-u, u ul. Mehmeda Spahe krajem prosle godine i kostalo 200 KM uz popust, koji imaju svake subote.
okanomalo

#761 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by okanomalo »

konektovan wrote: 11/04/2025 23:11
okanomalo wrote: 10/04/2025 18:27
bordo gandalf wrote: 30/03/2025 08:25 Neki dan radio alergo test. Koristim Xados i dymista kapi. Moram pulmologu otici da mi pumpicu propise, prosle godine me uhvatilo gusenje u noci pa ne smijem zaspati

Image
gdje ste radili alergo test? ja sam radila na kosevu i nisu nista nasli. kazu da jedino u sloveniji mozes uraditi kvalitetan test. od alergijskog rinitisa sam izgubila sluh, zbog problema u srednjem uhu gubim ravnotezu, glavobolje i da ne nabrajam vise. strasno je biti alergican a ne znati na sta.moji mjeseci sa izrazenijim problemima su april,maj,juni.
Mozes uraditi u gotovo svakoj boljoj laboratoriji. Ja sam radio inhalatorne i nutritivne u The Lab-u, u ul. Mehmeda Spahe krajem prosle godine i kostalo 200 KM uz popust, koji imaju svake subote.
puno ti hvala :thumbup:
nivla

#762 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by nivla »

s tim da ove testove iz krvi treba uzeti s dozom rezerve

kolegica mi je preporucila neku polikloniku u banja luci, nakon godina trazenja sta je uzrok alergije ustanovili joj da je od plombe u zubu
konektovan

#763 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by konektovan »

nivla wrote: 11/04/2025 23:23 s tim da ove testove iz krvi treba uzeti s dozom rezerve

kolegica mi je preporucila neku polikloniku u banja luci, nakon godina trazenja sta je uzrok alergije ustanovili joj da je od plombe u zubu
A kako su joj ustanovili? Pregledom, testom..nista konkretno nisi napisao.,.na sta je alergicna?
dječak sa šibicama

#764 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by dječak sa šibicama »

Nisam nikada radio alergotest, ali znam da sam alergican na maslacak po godisnjim ciklusima u aprilu, uvijek druga polovina aprila za mene je katastrofa.

Sad je pocelo i ranije jer maslacak je krenuo jos u martu zbog onog sunca koji ga je izmamio.

Pijem flonidan, uglavnom pomaze, ali ovog proljeca tu je i prehlada nos zacepljen, osjecaj iritacije ide do iza uha (subjektivni osjecaj) bol u celu bol u ocima vec tri dana, danas malo manje.

Dok pada kisa, i dobro je, kad se razljepota par dana i cvjetovi se rasire ka suncu, onda je haos. Kihanje crvene oci zacepljen nos. Drugi uzivaju u proljecu, ja ga mrzim.
macchiato

#765 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by macchiato »

Mene je ove godine uhvatilo još početkom februara, nikad mi ovako rano nije krenulo :-)

Par različitih tableta sam promjenila dosad po savjetima apotekarki, skoro nikakve koristi. Ne zna čovjek više šta da uzme da mu pomogne.
nivla

#766 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by nivla »

konektovan wrote: 11/04/2025 23:32
nivla wrote: 11/04/2025 23:23 s tim da ove testove iz krvi treba uzeti s dozom rezerve

A kako su joj ustanovili? Pregledom, testom..nista konkretno nisi napisao.,.na sta je alergicna?
na materijal plombe, mislim amalgam da je spominjala, valjda testom ne znam jel prick ili ima fazon iz krvi
probook

#767 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by probook »

Koristi li iko ovo

https://www.springshield.ba/
xoklix

#768 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by xoklix »

nivla wrote: 11/04/2025 21:39 ma povezano je to sve, a azelastin (dimista, allergodil) je beton
Oči ko nove spram jučer, azelastin zaista djeluje. Još uvijek crvene,ali bitno da ne suze i ne svrbe.
Možda mi se čini,ali kao da me malo uspavljuje ovaj sprej za nos. Jutros stavio i evo borim se sat vremena da ne zaspem.
konektovan

#769 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by konektovan »

macchiato wrote: 11/04/2025 23:49 Mene je ove godine uhvatilo još početkom februara, nikad mi ovako rano nije krenulo :-)

Par različitih tableta sam promjenila dosad po savjetima apotekarki, skoro nikakve koristi. Ne zna čovjek više šta da uzme da mu pomogne.
Vegetacija svake godine iznenadi, nikad ne znas kad ce tacnp poceti cvjetanje...ali ono prvo otopljavanje u februaru sto kazu, treba uzeti kao neki orjentir za uzimanje antihistaminika, da se organizam malo pripremi za borbu.
konektovan

#770 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by konektovan »

probook wrote: 11/04/2025 23:59 Koristi li iko ovo

https://www.springshield.ba/
Ja bih to mozda uz neki antihistaminik uzeo...kao suplementacija.
nivla

#771 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by nivla »

xoklix wrote: 12/04/2025 10:05
nivla wrote: 11/04/2025 21:39 ma povezano je to sve, a azelastin (dimista, allergodil) je beton
Oči ko nove spram jučer, azelastin zaista djeluje. Još uvijek crvene,ali bitno da ne suze i ne svrbe.
Možda mi se čini,ali kao da me malo uspavljuje ovaj sprej za nos. Jutros stavio i evo borim se sat vremena da ne zaspem.
ma uspavljuju i ovi sto pise da ne uspavljuju, ja sam se navikao, pa i ne obracam paznju, ali ko se sjeca dimidrila ovo je minimalno uspavljivanje
insaneinthebrain

#772 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by insaneinthebrain »

Ljudi jacajte imunitet. Kupite maticne i pijte svaki dan. Vitamin D 500, 1000, 2000 IU. Koliko vam odgovara. Uzimajte lijekove protiv alergije redovno dok traju simptomi. Ja sam od prije dvije godine poceo da pijem i Bromelain u kombinaciji sa Quercetinom. Na pocetku po jednu dnevno a u najgorem periodu i po dvije kapsule. I pomoglo mi je. Vidjecu kakakva ce ova sezona biti. Mene ufati krajem Aprila do sredine Juna :thumbup:
macchiato

#773 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by macchiato »

A ustvari je jak imunitet razlog za jaku alergijsku reakciju, ne obrnuto. :mrgreen:
nivla

#774 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by nivla »

macchiato wrote: 12/04/2025 12:08 A ustvari je jak imunitet razlog za jaku alergijsku reakciju, ne obrnuto. :mrgreen:
tesko je to ljudima objasniti, antihistaminik je immunosupresor, dakle sprjecava zdravu reakciju imunog sistema da pusti histamin i utice na vanjske faktore

kako to znam, zbog hemoterapija imunitet mi bio los nikakve alergijske reakcije nisam imao, cim se imunitet nakon transplantacije maticnih celija popravio javile su se alergije
banjaluka078
Moderator

#775 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by banjaluka078 »

Koju? Mene iz BL uputili u B. Gradišku u bolnicu da radim test.
Post Reply