Ubjedljivo najbolji sir, nijedan drugi ne volim na pizzi osim Livade pa čak ni mozzarelu... Zato je i pravim kući stalno
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- xoklix
- moon_walker_90
#24827 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
-
Trappist
#24828 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
"Na web-stranici BestBrokers.com objavljen je izvještaj o cijenama nekretnina u Evropi, odnosno koliko je potrebno prosječnih plata kako bi se kupio stan u jednoj evropskoj zemlji.1Dante1 wrote: ↑11/04/2025 12:40Daj primjere glavnih gradova. Kako je meni mrsko kopati, evo AI odgovor
Cijene stanova u Sarajevu nastavljaju rasti, što je rezultat povećane potražnje, ograničene ponude i rasta troškova gradnje.Trenutne cijene stanova u Sarajevu variraju u zavisnosti od lokacije, starosti objekta i kvaliteta izgradnje. Evo pregleda aktuelnih cijena:
Prosječne cijene stanova
Novogradnja: U četvrtom kvartalu 2024. godine, prosječna cijena novog stana u Sarajevu iznosila je oko 3.694 KM po kvadratnom metru, što predstavlja rast od 5,3% u odnosu na prethodni kvartal .
Starogradnja: Prosječna cijena stanova u starijim zgradama tokom 2024. godine bila je oko 2.530 KM po kvadratnom metru, što je za 275 KM više nego godinu ranije .
Cijene po općinama
Stari Grad: do 4.020 KM/m²
Centar: oko 3.900 KM/m²
jevo: oko 3.830 KM/m²
Novi Grad: oko 3.110 KM/m²
Ilidža: oko 3.000 KM/m²
Vogošća: oko 2.800 KM/m²Kada se uporede cijene stanova i platežna moć, Sarajevo ima jednu od najnižih cijena nekretnina u Evropi. Prema Deloitteovom izvještaju, prosječna cijena stana u Bosni i Hercegovini iznosi oko 1.315 EUR/m², što je među najnižima u Evropi .
U poređenju, glavni gradovi Evropske unije imaju znatno više cijene nekretnina. Na primjer, prosječne cijene stanova u Parizu dostižu 13.462 EUR/m², u Minhenu 10.500 EUR/m², a u Londonu 8.426 EUR/m² .
Iako su prosječne plate u ovim gradovima više nego u Sarajevu, omjer između cijena nekretnina i prihoda često nije povoljniji. Na primjer, u Češkoj je za kupovinu stana od 70 m² potrebno 13,3 godišnje bruto plate, dok je u Irskoj dovoljno 3,1 godišnja plata .
Uzimajući u obzir sve faktore, uključujući cijene nekretnina i platežnu moć, teško je pronaći glavni grad u EU koji ima povoljnije uslove od Sarajeva.
Istraživanje je obuhvatilo i našu zemlju, a po ovom parametru je Bosna i Hercegovina peta “najskuplja” zemlja na Starom kontinentu.
Građanima BiH je potrebno 255 prosječnih plata kako bi kupili nekretninu od 100 kvadratnih metara.
Iza naše zemlje su po ovom parametru Crna Gora (256), Slovenija (261), Češka Republika (274) i Slovačka (297).
S druge strane liste, najmanje prosječnih plata za kupovinu nekretnine je potrebno u Danskoj, a brojka je 114."
hvala lijepo i doviđenja.
-
1Dante1
#24829 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sve 5, i tvoj podatak i moj – oboje su tacni, samo gledaju stvari iz razlicitih uglova. Tvoj primjer sa BestBrokers se odnosi na to koliko je zapravo tesko prosjecnom covjeku u BiH kupiti stan s obzirom na platu – i tu smo stvarno lose prosli.
S druge strane, ono sto sam ja spomenuo su apsolutne cijene po kvadratu – i one su medju najnizima u Evropi. Dakle, stanovi jesu "jeftini" kad se gleda samo cijena, ali kad ubacis prosjecna primanja u racunicu, postaju skupi za obicnog covjeka. Uz jednu bitnu napomenu, kako ono kazu, prosjecna plata je da ja jedem kupus a ti meso i to onda ispadne obrok.
U sustini – nije problem samo trziste nekretnina, nego i mizerne plate, dok i sami podaci ne budu tacni radi te tkzv prosjecne plate.
- nepass1
#24830 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tajna zacinavanja i sos su ustvari prekrivaci neobicnog smekaNokian808 wrote: ↑11/04/2025 11:38 Kad izlaze katalozi ja Amko uopce ne gledam jer su me navikli da su preskupi.
U Mercatoru uzeo juce Madi file 10.95 kg. Svi kazu da su losiji od drugih ali za 2 KM razlike meni odlicni.
I onako kod filea koji je neutralan komad mesa tajna je u dobrom zacinjavanju ili sosu a to znam urediti bolje od supruge.
Inace sta je ovo dolar oslabio, nafta na berzi pojeftinila i naravno sve cijene u Oil aplikaciji zelene jeste da skidaju po 5 pf samo ali nize samo Hifa Mladih Muslimana u crvenom zadnje dizanje cijena. Inace citava Hifa kao da zivi u drugom svijetu samo u Lukavici imaju nize cijene a svoje sistematski deru. Amko i Hifa dvije najbezobraznije firme Bingo ispade zlatan za te profitere.
-
macchiato
#24831 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Vadim tablu analgina iz kutije, kad vidim šest tableta umjesto prijašnjih 10. A cijena uredno raste. 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#24832 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
sir je sir
samo da ne smrdi na plastiku i cement
samo da ne smrdi na plastiku i cement
- duh_sa_sjekirom
#24833 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mi smo danas došli u situaciju da oni koji imaju puno lakše podnose poskupljenja od onih koji nemaju...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#24834 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja kupio jutros u mercatiru filete, madi dobavljac. Losiji poprikicno u od osu an robot filete..ovi smrde, drobe se doslovno u ruci..Nokian808 wrote: ↑11/04/2025 11:38 Kad izlaze katalozi ja Amko uopce ne gledam jer su me navikli da su preskupi.
U Mercatoru uzeo juce Madi file 10.95 kg. Svi kazu da su losiji od drugih ali za 2 KM razlike meni odlicni.
I onako kod filea koji je neutralan komad mesa tajna je u dobrom zacinjavanju ili sosu a to znam urediti bolje od supruge.
Inace sta je ovo dolar oslabio, nafta na berzi pojeftinila i naravno sve cijene u Oil aplikaciji zelene jeste da skidaju po 5 pf samo ali nize samo Hifa Mladih Muslimana u crvenom zadnje dizanje cijena. Inace citava Hifa kao da zivi u drugom svijetu samo u Lukavici imaju nize cijene a svoje sistematski deru. Amko i Hifa dvije najbezobraznije firme Bingo ispade zlatan za te profitere.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#24835 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Dolazimo u situaciju da novac nema nikakvu vrijednost osim kad se mjeri u kilama
-
Nokian808
#24836 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
konektovan wrote: ↑11/04/2025 15:25Ja kupio jutros u mercatiru filete, madi dobavljac. Losiji poprikicno u od osu an robot filete..ovi smrde, drobe se doslovno u ruci..Nokian808 wrote: ↑11/04/2025 11:38 Kad izlaze katalozi ja Amko uopce ne gledam jer su me navikli da su preskupi.
Ne znam ali mislim i da je taj u Robotu Madi. Ja gledam cijenu i da ne smrdi da se nije poceo kvariti a file ko file je bezukusan neutralan komad mesa ali bas zato pogodan u kuhanju da postignes razne okuse. Isto kao juneci biftek blag okua ali mekano bez zila pogodno da pripremom postignes zeljeno.
-
noviclan
- konektovan
-
Naslovnica
#24839 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Livada je sasvim prosječan sir sa nerealno visokom cijenom.
-
1Dante1
#24840 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa jeste, ali je meni najbolji. Na pizzu niti jedan drugi nema okus i nacin topljenja kao on. Posebno kako pizza hladi ne okameni kao drugi koje sam ja koristio.
-
foton
#24841 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Lijepo je gledati podatke, ali tudje izjave treba uzeti sa rezervom, nekad treba i provjeriti brzo jesu li realne. Po ovome ispade da smo SVI NA MINIMALCU. Mozda je neko koristio stare podatke, svakako je 255 netacno. Mislim da smo blizi broju 155 nego 255. Po meni je pogresno gledati drzavne prosjeke jer se i u razvijenim zemljama znacajno razlikuju cijene nekretnina u vecim gradovima od cijena u manje urbanim sredinama. Mozda je bolje porediti gradove. U Danskoj je "brojka" 114. U Kopenhagenu sumnjam da je ispod 170. Poreska politika igra veliku ulogu takodjer, negdje dajete u prosjeku jednu platu godisnje samo na porez na nekretnine. Negdje se od poreza odbijaju kamate placene banci tako da se efektivni troskovi smanjuju, a cijene se formiraju prema podnosljivim efektivnim cijenama, negdje su kamatne stope vise, negdje nize. Tako da sam ovaj broj nije los okvirni pokazatelj, ali je daleko od neke tacno normirane gradacije tezine kupovine stana.Trappist wrote: ↑11/04/2025 12:57 "Na web-stranici BestBrokers.com objavljen je izvještaj o cijenama nekretnina u Evropi, odnosno koliko je potrebno prosječnih plata kako bi se kupio stan u jednoj evropskoj zemlji.
Istraživanje je obuhvatilo i našu zemlju, a po ovom parametru je Bosna i Hercegovina peta “najskuplja” zemlja na Starom kontinentu.
Građanima BiH je potrebno 255 prosječnih plata kako bi kupili nekretninu od 100 kvadratnih metara.
Iza naše zemlje su po ovom parametru Crna Gora (256), Slovenija (261), Češka Republika (274) i Slovačka (297).
S druge strane liste, najmanje prosječnih plata za kupovinu nekretnine je potrebno u Danskoj, a brojka je 114."
hvala lijepo i doviđenja.
-
macchiato
#24842 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I analgin je birvaktile bio oko marke, nekad.
Sad su digli na oko 3.50KM, što ne bi bio problem da nisu hinjski izbacili četiri tablete iz kutije. Ne bih ni skužila da nisam izvadila.
- dječak sa šibicama
#24843 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
duh_sa_sjekirom wrote: ↑11/04/2025 15:08 Mi smo danas došli u situaciju da oni koji imaju puno lakše podnose poskupljenja od onih koji nemaju...

- konektovan
-
last mohicans
#24845 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma meni livada kao i tilzit preslani. Nekad davno sam je uzimao. Baš uzmem za naredne pice, da uporedim. Meni je gauda na pizzi najbolja i pesto odozgo.
- dječak sa šibicama
-
Naslovnica
#24847 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Slažem se, odličan sir u klasi ovih granapskih.
Nekada je bio i povoljniji od većine njih (pogotovo od Livade), sada je i njegova cijena otišla u nebo.
- ElRe
#24848 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Madi, Akova, Milkos, Tako...zakonski treba zabraniti. To što oni rade je čisti kancer.konektovan wrote: ↑11/04/2025 15:25Ja kupio jutros u mercatiru filete, madi dobavljac. Losiji poprikicno u od osu an robot filete..ovi smrde, drobe se doslovno u ruci..Nokian808 wrote: ↑11/04/2025 11:38 Kad izlaze katalozi ja Amko uopce ne gledam jer su me navikli da su preskupi.
Šteta što nemamo original Ptuj proizvode. Cekin je korektan.
Ovi kao fol domaći sa olxa i FB su jednako loši kao Madi, po mom iskustvu. Prevaranti.
-
Mustang1
#24849 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Vezano za ono da se nekad izlazilo u Mercator da bi bili vidjeni. Jel se sad izlazi u Jabuku da se bude vidjeno? 
- dječak sa šibicama
#24850 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Livada je 21 u bingu, a ovaj je 19 u konzumu i merkatoru redovna cijena, cesto bude snizen na 15ak km. Koliko su skupi edameri i gaude, ovaj je jos i ok sa cijenom. Gledam maloprije u Bingu, svaki je oko 20 km a da iole valja.Naslovnica wrote: ↑12/04/2025 06:15Slažem se, odličan sir u klasi ovih granapskih.
Nekada je bio i povoljniji od većine njih (pogotovo od Livade), sada je i njegova cijena otišla u nebo.
svi su poskupi za ono sto se dobije, nes ti zuti sir. Sporedna uloga u sendvicu.