Gradnja kuce - trosak
-
mobster
#126 Re: Gradnja kuce - trosak
Sve cijene su bez PDV-a, s tim sto ce vjerovatno biti moguce tu nesto skontati da se 17% ne racuna na ukupni iznos
Znaci nije losa ponuda? Hvala puno, malo sam ohrabren 
-
husoboss
#127 Re: Gradnja kuce - trosak
Savjet ako imaš živaca ganjati jednog po jednog majstora, a ja sam tu imao sreće da sam naletio na poštenu ekipu koja je još uvijek radila.mobster wrote: ↑02/02/2025 12:38 Je li moguće da je rau-bau danas oko 1000km/m2 ? Dobio dvije ponude od dvije ozbiljne firme, stvarno kvalitetno rade, ali gledam ove postove od ranije i ljudi govore da je 1500KM/m2 do useljenja... Jesu li realne cijene npr.:
Nabavka, doprema, betoniranje MB30 / m3 za podnu plocu - 300 KM/m3
Armaturna mreza (sa sjecenjem, transportom, ugradjivanjem itd) 3,25 KM / kg
Sipke 3,5KM / kg
Betoniranje iznad prizemlja sa oplatom i pumpom 450 KM / m3
Savjeta dobijam na sve strane, od "deru te" do "nije losa ponuda", bas covjek koji nema blage veze o ovim cijenama ne moze biti pametan. Obje firme su velike i ozbiljne, ugovor, račun itd., ne bih morao ganjati individualno majstore i vući ih za rukav da rade, (imam i dobar nadzor), kad se krene raditi, zavrșavaju dogovorenu fazu do kraja pa sam voljan platiti "više" jedno 20/30k za taj luksuz da nemam glavobolja (iako ih opet ocekujem).
cijene za prvu fazu koju sam dobio su bile nenormalne, pa čak i po 20% za fazu za koju sam trazio predracun.
Na kraju me je izaslo više od 20% jeftinije u odnosu na najnizu ponudu koju sam dobio sa vise ukljucenih radova.
Predmjer u ruke i skupis ponude za materijal, beton i ugovoris samo ruke, ali tu pazi na koga ces naletjeti.
Ako budes opet isao na varijantu ponude dobro obrati paznju sta je ukljuceno u ponudu i koji materijali, kad udjes malo dublje u to bice ti svasta jasnije.
Neko pomenu PDV u gradjevini privatnih investitora
- kurty
#128 Re: Gradnja kuce - trosak
PDV i privatni investitori...
Mora i firma opravdati dio para...
Mora i firma dokazati gdje je armatura koju je kupila, gdje je beton ( ili frakcija, cement ako ima betonaru), gdje je cigla...
I još nesto... Morate shvatiti da neko mora naplatiti svoju uslugu...
Investitor trazi zidare... I ide Prica, "meni trebaju zidari, samo zidanje... Cigla ce biti na ploči, pjesak, cement, krec, voda, struja... Sve ce biti na mjestu... Ja Cu to sve obezbjediti, zovem kad bude spremno"
Investitor ode u penny, dogovori kamion cigle sa prevozom i istovarom... Tri dana poslije, vozac iz penija zove i kaze "evo ja tovari, za sat sam na adresi"...
Investitor mora naci nekoga ili izaci sa posla, docekati kamion, vozac ide sa pricom "tamo je mehko, zaglaviti Cu, ne smijem tamo kran ispruziti i tako dalje" .. Daj mu onda 50KM da "rizikuje" i to je vec dodatni trosak i zahmet... Sutra onaj sa pijeskom i vezivima... Opet ista zafrkancija... Imas li vodu na placu, struju... Daj obezbjedi sve... Sve to treba racunati u ono "tvoje je samo da zidas, ja Cu sve ostalo"...
I tako za svaku fazu...
Nije da sada nekoga prepada ili da nekoga branim, ali glavno pravilo je da se sve fino dogovori, definise... Pismeno najbolje... Meni je najdraze kad dođe takva situacija, pa onda nadjes ili prepisku ili papir ili snimljeni poziv...
Mora i firma opravdati dio para...
Mora i firma dokazati gdje je armatura koju je kupila, gdje je beton ( ili frakcija, cement ako ima betonaru), gdje je cigla...
I još nesto... Morate shvatiti da neko mora naplatiti svoju uslugu...
Investitor trazi zidare... I ide Prica, "meni trebaju zidari, samo zidanje... Cigla ce biti na ploči, pjesak, cement, krec, voda, struja... Sve ce biti na mjestu... Ja Cu to sve obezbjediti, zovem kad bude spremno"
Investitor ode u penny, dogovori kamion cigle sa prevozom i istovarom... Tri dana poslije, vozac iz penija zove i kaze "evo ja tovari, za sat sam na adresi"...
Investitor mora naci nekoga ili izaci sa posla, docekati kamion, vozac ide sa pricom "tamo je mehko, zaglaviti Cu, ne smijem tamo kran ispruziti i tako dalje" .. Daj mu onda 50KM da "rizikuje" i to je vec dodatni trosak i zahmet... Sutra onaj sa pijeskom i vezivima... Opet ista zafrkancija... Imas li vodu na placu, struju... Daj obezbjedi sve... Sve to treba racunati u ono "tvoje je samo da zidas, ja Cu sve ostalo"...
I tako za svaku fazu...
Nije da sada nekoga prepada ili da nekoga branim, ali glavno pravilo je da se sve fino dogovori, definise... Pismeno najbolje... Meni je najdraze kad dođe takva situacija, pa onda nadjes ili prepisku ili papir ili snimljeni poziv...
- Optimus09
-
di_natale
#130 Re: Gradnja kuce - trosak
Koliko bi tek onda izašao sprat kuće 8x9m sa dizanjem krova i postavljanjem novog...
-
husoboss
- no_sekirli
#132 Re: Gradnja kuce - trosak
12,1 kubik građe za krov (grede, daska, žioke) sa mega-sega-uber popustom 5000 KM 
-
husoboss
#133 Re: Gradnja kuce - trosak
Ok cijena, 500 KM/m3 sam imao ponudu. Lim je cca 19-20 KM/m2 plus ruke za sveno_sekirli wrote: ↑12/03/2025 09:20 12,1 kubik građe za krov (grede, daska, žioke) sa mega-sega-uber popustom 5000 KM![]()
- banjaluka078
- Moderator
#134 Re: Gradnja kuce - trosak
Nije u pitanju gradnja kuće, nego je došlo vrijeme da se sanira krov na roditeljskoj kući. Mislim da je građena sredinom '60-ih, nema ploču iznad plafona, krov je na 4 vode, pokriven crijepom.
Već nekoliko godina se pojavljuju pukotine na plafonima, sastavima zidova, poneka pločica u kupatilu/kuhinju ima "rascjep", tlo u ovom dijelu grada radi, vidmo to i po betonu u dvorištu i po promjenama kod komšija, tako da nisam sigurna jesu li te pukotine u kući od kuće ili tla.
Uglavnom, za vrijeme par jakih pljuskova, došllo je do prokišnjavanja i sad plafon u 2 prostorije ima fleke.
Dakle, došlo vrijeme da se nešto rad s tim krovom.
Nismo u prilici da idemo s nekim većim zahvatima, mada bi ploča bila logično rješenje. Ali to bi, pretpostavljam, iziskivalo, ojačavanja zidova, temelja, šta sve ne, a nisam sad pri lovi da sve to radim. Mislim da nije rješenje ni da se mijenja poneki crijep, jer kad pogledam na tavan, kao da vidim zvjezdano nebo, toliko je rupica u crijepu. Iznad plafona bukvalno nema ništa, grede, letve i crijep, nema bilo kakve izolacije. Kada bih sad radila novi krov, radila bih i izolaciju, kako to već treba, ali ne znam povećava li to značajno težinu krova. Ne bih ni da se kuća "slegne" pod novim krovom.
Ljudi mi savjetuju limeni krov, kao laganiji je, s obzirom na starost/nosivot kuće. Ja s limom nemam iskustva, samo jedan rani kolega je stavio lim prije par godina i vjetar mu ga odnio, pa me to malo koleba.
Dakle, ko mi je adresa da mi kaže šta zidovi uopšte mogu podnijeti, šta da stavljam na krov? Građevinski inženjer ili se u to razumiju i ljudi koji rade te vrste posla?
(Komšija koji je radio svoj krov, slična je kvadratura kuće, ali je kod njega na 2 vode, mi kaže da su mu ponude bile u rasponu 13 do 25 hiljada KM. Ne znam zašto tako velika razlika.)
Već nekoliko godina se pojavljuju pukotine na plafonima, sastavima zidova, poneka pločica u kupatilu/kuhinju ima "rascjep", tlo u ovom dijelu grada radi, vidmo to i po betonu u dvorištu i po promjenama kod komšija, tako da nisam sigurna jesu li te pukotine u kući od kuće ili tla.
Uglavnom, za vrijeme par jakih pljuskova, došllo je do prokišnjavanja i sad plafon u 2 prostorije ima fleke.
Nismo u prilici da idemo s nekim većim zahvatima, mada bi ploča bila logično rješenje. Ali to bi, pretpostavljam, iziskivalo, ojačavanja zidova, temelja, šta sve ne, a nisam sad pri lovi da sve to radim. Mislim da nije rješenje ni da se mijenja poneki crijep, jer kad pogledam na tavan, kao da vidim zvjezdano nebo, toliko je rupica u crijepu. Iznad plafona bukvalno nema ništa, grede, letve i crijep, nema bilo kakve izolacije. Kada bih sad radila novi krov, radila bih i izolaciju, kako to već treba, ali ne znam povećava li to značajno težinu krova. Ne bih ni da se kuća "slegne" pod novim krovom.
Ljudi mi savjetuju limeni krov, kao laganiji je, s obzirom na starost/nosivot kuće. Ja s limom nemam iskustva, samo jedan rani kolega je stavio lim prije par godina i vjetar mu ga odnio, pa me to malo koleba.
Dakle, ko mi je adresa da mi kaže šta zidovi uopšte mogu podnijeti, šta da stavljam na krov? Građevinski inženjer ili se u to razumiju i ljudi koji rade te vrste posla?
(Komšija koji je radio svoj krov, slična je kvadratura kuće, ali je kod njega na 2 vode, mi kaže da su mu ponude bile u rasponu 13 do 25 hiljada KM. Ne znam zašto tako velika razlika.)
-
husoboss
#135 Re: Gradnja kuce - trosak
Vidi što se tiče cijena, isto mi se desavalo, svako gleda da te okupa koliko može, dobar dio varalice i sve naravno bez racuna i papira. Moj savjet nekog poznatog ili nekog kome je vec koraktono posao urađen.banjaluka078 wrote: ↑06/04/2025 22:50 Nije u pitanju gradnja kuće, nego je došlo vrijeme da se sanira krov na roditeljskoj kući. Mislim da je građena sredinom '60-ih, nema ploču iznad plafona, krov je na 4 vode, pokriven crijepom.
- Isner
#136 Re: Gradnja kuce - trosak
Cijene gradnje su tu negdje, kako su i naveli... Al veci problem od toga su majstori, više ti treba vremena i živaca s njima nego para...
Em ih nema, em skupi em bezobrazno, pa majku mu jebem tacno nekad osjetiš kako te podjebavaju... Ako se bar nešto ne razumiješ oko gradnje, uzimaju lopatom..
Em ih nema, em skupi em bezobrazno, pa majku mu jebem tacno nekad osjetiš kako te podjebavaju... Ako se bar nešto ne razumiješ oko gradnje, uzimaju lopatom..
- banjaluka078
- Moderator
#137 Re: Gradnja kuce - trosak
Pa to obavezno, nekom čiji rad ću pogledati. Rađeno je par kuća u komšiluku, pa se mogu raspitati.
Ono što je meni najvažnije je da saznam kome da se obratim da mi kaže šta, u stvari, trebamo uraditi i šta kuća može podnijeti, u smislu nosivosti. Koju struku tražim?
- holowey
#138 Re: Gradnja kuce - trosak
staticara...banjaluka078 wrote: ↑07/04/2025 07:37Pa to obavezno, nekom čiji rad ću pogledati. Rađeno je par kuća u komšiluku, pa se mogu raspitati.
Ono što je meni najvažnije je da saznam kome da se obratim da mi kaže šta, u stvari, trebamo uraditi i šta kuća može podnijeti, u smislu nosivosti. Koju struku tražim?
- banjaluka078
- Moderator
- no_sekirli
#140 Re: Gradnja kuce - trosak
@banjaluka078
Ako imaš sumnje u statiku i nisi baš u mogućnosti sve to odraditi, ako ti je dobra građa, onda bi ta postojeća statika treba podnijeti daskanje krova, folija, letva-kontraletva i lim.
Ja sam nedavno pokrivao limom, jer sam radio visoko potkrovlje, i evo preživjelo je sve ove marčanske bure, koje su bile baš momačke.
Ako imaš sumnje u statiku i nisi baš u mogućnosti sve to odraditi, ako ti je dobra građa, onda bi ta postojeća statika treba podnijeti daskanje krova, folija, letva-kontraletva i lim.
Ja sam nedavno pokrivao limom, jer sam radio visoko potkrovlje, i evo preživjelo je sve ove marčanske bure, koje su bile baš momačke.
- banjaluka078
- Moderator
#141 Re: Gradnja kuce - trosak
Hvala ti. Juče sam malo obratila pažnju na krovove u komšiluku, ima ih nekoliko pod limom, sve na dvije vode. Ne znam predstavlja li to što je kod mene na 4 vode neku značajnu razliku... Vjetrovi ovdje postaju sve češći i jači, pa me jedino toga malo strah, ali vidim da bi što se tiče statike lim bio dosta prihvatljiviji.no_sekirli wrote: ↑07/04/2025 12:26 @banjaluka078
- no_sekirli
#142 Re: Gradnja kuce - trosak
Ja koliko sam skuzio, tebi krov nije potkovan, tj.nema daske ispod crijepa.banjaluka078 wrote: ↑09/04/2025 12:01Hvala ti. Juče sam malo obratila pažnju na krovove u komšiluku, ima ih nekoliko pod limom, sve na dvije vode. Ne znam predstavlja li to što je kod mene na 4 vode neku značajnu razliku... Vjetrovi ovdje postaju sve češći i jači, pa me jedino toga malo strah, ali vidim da bi što se tiče statike lim bio dosta prihvatljiviji.no_sekirli wrote: ↑07/04/2025 12:26 @banjaluka078
Ako su ti grede dobre, skines crijep, podaskas krov. Kubik colarice je cca 400-450 km, to ti je cca 40 kvadrata.
Folija 150gr je 200 KM 75 kvadrata.
Letvi 3x5 ti za 5 kubika daske treba cca 1 kubik, i one su ti 500 km za kubik, nekih 170 kom od 4 m.
Lim ovisi kakav ces, ali Alternativin imitacija crijepa je 25-27 km/m2 sa rukama, oluci 18-20 km/m, vjetar lajsna 20ak i tako dalje.
Evo, mozda mozes ugrubo sebi sracunati okvirnu cijenu investicije.
- banjaluka078
- Moderator
#143 Re: Gradnja kuce - trosak
Tako je, nema dasaka.no_sekirli wrote: ↑09/04/2025 20:05
Ja koliko sam skuzio, tebi krov nije potkovan, tj.nema daske ispod crijepa.
Ako su ti grede dobre, skines crijep, podaskas krov. Kubik colarice je cca 400-450 km, to ti je cca 40 kvadrata.
Letvi 3x5 ti za 5 kubika daske treba cca 1 kubik, i one su ti 500 km za kubik, nekih 170 kom od 4 m.
Lim ovisi kakav ces, ali Alternativin imitacija crijepa je 25-27 km/m2 sa rukama, oluci 18-20 km/m, vjetar lajsna 20ak i tako dalje.
Interesantno mi to zvuči. Hvala ti.
-
melac
#144 Re: Gradnja kuce - trosak
Zamijenis samo krajnje rogove ako ih je uhvatila vlaga, i samo one koji su naceti zamijeni. Ali ne bi bilo cudno da su rogovi u redu. Pogotvo ako su radjeni od borovine a ne od jelovine. U to doba je borovina bila vise zastupljena.banjaluka078 wrote: ↑09/04/2025 20:59Tako je, nema dasaka.no_sekirli wrote: ↑09/04/2025 20:05
Ja koliko sam skuzio, tebi krov nije potkovan, tj.nema daske ispod crijepa.
Interesantno mi to zvuči. Hvala ti.
-
Trappist
#145 Re: Gradnja kuce - trosak
Halalite ako nije to to, ali zanima me okvirno cijena ploce za dalju gradnju drvene kućice na njoj? I dovod struje, vode i to? Onako samo okvirno, da se mogu zaracunati

- banjaluka078
- Moderator
#146 Re: Gradnja kuce - trosak
Možda ovdje pronađeš podatak, forumaš @kuli1961 je baš detaljno navodio radove i cijene po fazama.
drvene-kuce-vikendice-t53630.html?start=1050
-
Trappist
#147 Re: Gradnja kuce - trosak
Odlično, hvalabanjaluka078 wrote: ↑10/04/2025 19:25Možda ovdje pronađeš podatak, forumaš @kuli1961 je baš detaljno navodio radove i cijene po fazama.
drvene-kuce-vikendice-t53630.html?start=1050
-
yoyoyo96
#148 Re: Gradnja kuce - trosak
Vi vjerovatno znate, ne znam gdje da postavim.
Koliko bi kostala izgradnja ploce da na nju stvim bazen? Uzeo bih onaj intexov 549x274x132.
Koliku bi plocu morao? I otp koliki je trosak za to?
Koliko bi kostala izgradnja ploce da na nju stvim bazen? Uzeo bih onaj intexov 549x274x132.
Koliku bi plocu morao? I otp koliki je trosak za to?
- no_sekirli
#149 Re: Gradnja kuce - trosak
Ne znam cemu ploca za bazen?
Naspes frakcije nule, malo potabanas, sloj najlona i uzmes stirodura ili cokl ploce od par cm i postavis po pijesku.
Kubik betona je cca 200 KM, a kubik frakcije 25. Plus, mozda kasnije budes morao tu plocu micati sa dvorista, treba ti bager sa pikamerom, 100 zajebancija.
Naspes frakcije nule, malo potabanas, sloj najlona i uzmes stirodura ili cokl ploce od par cm i postavis po pijesku.
Kubik betona je cca 200 KM, a kubik frakcije 25. Plus, mozda kasnije budes morao tu plocu micati sa dvorista, treba ti bager sa pikamerom, 100 zajebancija.
- ZoomZoomKiwi
#150 Re: Gradnja kuce - trosak
Zato što onaj bazen koji on navodi napunjen ima masu od 17.5 tona.no_sekirli wrote: ↑21/04/2025 21:15 Ne znam cemu ploca za bazen?