Dosta južnoameričkih zemalja kupuje socijalni mir tako što otvaraju vrata kineskim investicijama.Osmi Socrates wrote: ↑09/04/2025 08:28Komentar ti nema nikakvog smisla. Ja obično takve i citiram.JovicSA wrote: ↑09/04/2025 07:47Ukratko, Trumpovi i MAGA planovi idu k'o po loju, slično kao ruska SO koja završava za dvije sedmice.Osmi Socrates wrote: ↑09/04/2025 06:34 Hajd' da kažem jednu pozitivnu za Trumpa i ovog što ne pere ruke, Hegsetha.![]()
Ovo kako su na kraju riješili problem Panamskog Kanala je za svaku pohvalu. Hegseth je bio u posjeti Panami, i izabrao je mrkvu umjesto štapa. I nisam ja naivan, znam da je vjerovatno prije toga bio štap, ali se na kraju kulturno zahvalio predsjedniku Paname, i napisao na X da mu je bila čast sastati se sa njim. Dao mu je priliku da sačuva dostojanstvo pred svojim narodom. I Panamski Kanal će ostati panamski, ali će ga Amerika striktno nadgledati u saradnji sa Panamom. To je, što se mene tiče, pozitivan razvoj događaja. Iznimno važno.
Obratite pažnju i kako se Hegseth obraća Kinezima. Nažalost, na takav se način razgovara sa jedinim pravim suparnikom na svjetskoj sceni. Moraju shvatiti da si mrtav ozbiljan. I da nisi tu da se igraš oko strateški ključnih pitanja. Obratite pažnju i na koji način Kinezi odgovaraju. Kao uvrijeđena dječica. Nije tako bilo za čitave Bidenove administracije. Kamo sreće da Trumpova administracija ima isti ovakav nastup prema Rusima.
Inače, Trump objavio i povećanje budžeta za odbranu. Jedan trilion dolara. Oko 12% povećanje. Ne šale se.
Ovaj mu je plan upalio. I bez ikakvih većih komplikacija. Oni (Amerikanci) su ga (Panamski Kanal) izgradili. Oni imaju uvjerljivo najveći promet preko njega u odnosu na ostale zemlje. I od njega zavisi značajan dio američke ekonomije. Nekakav kineski utjecaj na tako važnoj tački ne odgovara nijednom normalnom čovjeku na planeti.
Pustili su 25 godina da se Panamci sjete da nije lijepo kada ti neko za jedan dolar proda veoma važan izvor prihoda da ti to koristiš tako da dopustiš njihovom najvećem neprijatelju da budaleše oko toga. Ovi se nisu sami sjetili. Neko ih je morao podsjetiti. Ovako su svi sretniji.
Recimo El Salvador.