Hakiz wrote: ↑07/04/2025 12:54Ne smije to.VladaFBiH wrote: ↑07/04/2025 09:03 samo da napišem da sam se i ove nedjelje Nikšiću sjetio uže i šire familije (i onog brata što ga je uhljebio u Autocestama Federacije uz čuvenu rečenicu "Kako ću se brinuti o Federaciji ako se ne brinem o bratu")
sad se posipa pepelom mada kontam da bi u ovoj situaciji bilo prikladnije medom i perjem: S obzirom na povećane turističke aktivnosti, Vlada FBiH će dopustiti rad određenim nedjeljama tokom godine, između 16 i 18 nedjelja godišnje, a po uzoru na praksu u Hrvatskoj.
Neka se ministri i političari drže čvrsto zakona koji su branili. Svi glupi, oni pametni. Neka budu principijelni.
Do oktobra 2026.
Koji levati posljednjih 35 godina vode državu, a koji će je tek voditi, jadna nam majka.
Eno, kažu da će Vlada FBiH uvesti ekološku naknadu za uvoz polovnih vozila, guma itd od 360 KM po toni.
To jeste, isti automobil u RS će u startu biti jefiniji 500 KM naviše nego u FBiH. Uz neradnu nedjelju, neprovođenje zakona o pušenju itd ovakve odluke isto kao da Vlada FBiH vodi specijalni rat protiv građana FBiH.
Majstori.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
gozila555
#5851 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
sumirprimus
#5852 Re: Neradna nedjelja u FBiH
samo da nastave sa neradnom nedeljom.
pa nek odmara srijedom ko hoce i moze.
pa nek odmara srijedom ko hoce i moze.
-
bumerangss
-
Messier
#5854 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Svodjenje radnickih prava , na neradnu nedjelju teta na kasama mi je ono..havarija.
-
Messier
#5855 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Uzelu su nebitnu kategoriju, izgradili empatijski odnos ka njoj, kao flou foting
Srodili se sa tetama na kasi i upitali " sta hocete vi" ?
Oh ne, ustukni
Tete na kasi ..ko na Kubi da si
Srodili se sa tetama na kasi i upitali " sta hocete vi" ?
Oh ne, ustukni
Tete na kasi ..ko na Kubi da si
- drug_profi
#5856 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jbg. posao kao i svaki drugi. Konobar koji mora da ti titra. Vozac JGS kojeg pljuju i udaraju. Pekar koji rano rani da ti kiflu ispece u nedelju.
Pumpadžija koji bi rado malo sjeo, ali nema kad iako je nedelja...
Pumpadžija koji bi rado malo sjeo, ali nema kad iako je nedelja...
-
Messier
#5857 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jel postoji zakon o radnim odnosima?
Da li postoji maksimalan broj radnih sati odredjen u zakonu o radnim odnosima?
Zasto pricamo o nedeljama , a ne o maksimalnom broju radnih sati uposlenika?
Ko navodi na tu pricu?
Zena na kasi, koja radi 38/40 sati tjedno, ima konstantno slobodne nedjelje.
Robinje, koje rade 60 sati do nedjelje, podrzavaju ovo
Sta likovi koji natrpaju kombi, u subotu navecer, i furaju 130 preko Vlasica do Bluke i Dubice i Gradiske?
Nista to.
Samo od prijatelja koji imaju trzne centre , radnicka prava guramo, smetljari.
Sramota me sici u kladionicu na Bajram, a znam dobice Volfsburg Frajburga.
One rade
Od 10 do 22 svaki dan.
Preobrazenje, Gospa 15.08, nedelja.
Bajram, prvi maj.
Drugi dan Bajrama, drugi dan prvog maja.
I onda mi dodje fol socijaldemokrat lider , kurcev i kaze osion, te zene trebaju odmor, ja gledao lete noge boraca.
Kakve mi price pusimo, mi smo za izucavanje.
Da li postoji maksimalan broj radnih sati odredjen u zakonu o radnim odnosima?
Zasto pricamo o nedeljama , a ne o maksimalnom broju radnih sati uposlenika?
Ko navodi na tu pricu?
Zena na kasi, koja radi 38/40 sati tjedno, ima konstantno slobodne nedjelje.
Robinje, koje rade 60 sati do nedjelje, podrzavaju ovo
Sta likovi koji natrpaju kombi, u subotu navecer, i furaju 130 preko Vlasica do Bluke i Dubice i Gradiske?
Nista to.
Samo od prijatelja koji imaju trzne centre , radnicka prava guramo, smetljari.
Sramota me sici u kladionicu na Bajram, a znam dobice Volfsburg Frajburga.
One rade
Od 10 do 22 svaki dan.
Preobrazenje, Gospa 15.08, nedelja.
Bajram, prvi maj.
Drugi dan Bajrama, drugi dan prvog maja.
I onda mi dodje fol socijaldemokrat lider , kurcev i kaze osion, te zene trebaju odmor, ja gledao lete noge boraca.
Kakve mi price pusimo, mi smo za izucavanje.
-
zigzag
#5858 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne pušimo, nego je to letargija.
Radi te letargije su sad premijeri i ministri ovi što imaju IQ za vođenje ekonomije i javne uprave jedno trlinaeat i po.
Tako nam je još godinu do sljedećih izbora.
Radi te letargije su sad premijeri i ministri ovi što imaju IQ za vođenje ekonomije i javne uprave jedno trlinaeat i po.
Tako nam je još godinu do sljedećih izbora.
- Cherry-Cherry
- nivla
#5860 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ko nema ili ne moze imati djecu, nije se ozenio ili se nije udala nek radi nedjeljomCherry-Cherry wrote: ↑08/04/2025 09:38A tek debilno objašnjenje, vrijeme za porodicu i izlet. Pa nismo svi retardirani.
- Cherry-Cherry
#5861 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa da. Nedelja je da se ode sa djecom na planinu i udiše svjež zrak. Pun Trebević kasirki sa djecom, prostru dekice i beru cvijeće.
- drug_profi
#5862 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Iz ovog zakona smo naučili da su kasirke najelitnija kasta trgovačke branše.
Aristokratija parekselans.
Ispod njih su pekari i, kao najniža kasta, pumpadžije.
Konobari... pa oni i nisu ljudi. To je niža vrsta, kao i vozači JGS.
Aristokratija parekselans.
Ispod njih su pekari i, kao najniža kasta, pumpadžije.
Konobari... pa oni i nisu ljudi. To je niža vrsta, kao i vozači JGS.
- Cherry-Cherry
#5863 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kad porastem želim biti kasirka, pa da idem na planinu nedeljom.
-
ljubijankic
#5864 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bolje nego biti ko bas nedjeljom mora u kupovinu jer ostalim danima nema vremenaCherry-Cherry wrote: ↑08/04/2025 12:28 Kad porastem želim biti kasirka, pa da idem na planinu nedeljom.
-
gozila555
#5865 Re: Neradna nedjelja u FBiH
da im je tako stalo do radnika,onda bi svima bila neradna nedjelja,jesul to kasirke radnici a konobar,pumpadzija nije radnik 
cisti sdp populizam,kao oni su za prava radnika
cisti sdp populizam,kao oni su za prava radnika
- drug_profi
#5866 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Prava radnika se štite dobrim ZOR i mehanizmima kojima se on provodi kako treba.
Ekonomija se štiti zaštitom prava NA RAD kad god poduzetnik smatra da je profitabilno.
Jer taj poduzetnik plaća i te radnike ako ih ima, a dobrim djelom i te političare koji treba da mu kreiraju poslovni ambijent.
Ekonomija se štiti zaštitom prava NA RAD kad god poduzetnik smatra da je profitabilno.
Jer taj poduzetnik plaća i te radnike ako ih ima, a dobrim djelom i te političare koji treba da mu kreiraju poslovni ambijent.
-
zigzag
#5867 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To se uči u srednjoj školi.
Ali imamo ministre i premijere kojima je ta diploma upitna.
Ali imamo ministre i premijere kojima je ta diploma upitna.
-
gozila555
#5868 Re: Neradna nedjelja u FBiH
to si upravu,vlast treba da kreira poslovni ambijent firmama,da nam svima bude servis,a ne da sami sebi budu svrha.drug_profi wrote: ↑08/04/2025 12:36 Prava radnika se štite dobrim ZOR i mehanizmima kojima se on provodi kako treba.
-
gozila555
#5869 Re: Neradna nedjelja u FBiH
to si upravu,vlast treba da kreira poslovni ambijent firmama,da nam svima bude servis,a ne da sami sebi budu svrha.drug_profi wrote: ↑08/04/2025 12:36 Prava radnika se štite dobrim ZOR i mehanizmima kojima se on provodi kako treba.
- Cherry-Cherry
#5870 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa zato i kažemo ovdje da su kasirke arisokratija.ljubijankic wrote: ↑08/04/2025 12:31Bolje nego biti ko bas nedjeljom mora u kupovinu jer ostalim danima nema vremenaCherry-Cherry wrote: ↑08/04/2025 12:28 Kad porastem želim biti kasirka, pa da idem na planinu nedeljom.Toliko su ljudi zauzeti
![]()
- Cherry-Cherry
-
ljubijankic
#5872 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa i nisu bas. Imaju i ovi vremena ostalim danima samo se prave pametni. Valja palamuditiCherry-Cherry wrote: ↑08/04/2025 13:32Pa zato i kažemo ovdje da su kasirke arisokratija.ljubijankic wrote: ↑08/04/2025 12:31Bolje nego biti ko bas nedjeljom mora u kupovinu jer ostalim danima nema vremenaCherry-Cherry wrote: ↑08/04/2025 12:28 Kad porastem želim biti kasirka, pa da idem na planinu nedeljom.Toliko su ljudi zauzeti
![]()
- drug_profi
#5873 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Uopšte niej fol u tome ima li se ili nema vremena. Ljudi nekad odluče provesti koji dan vikenda u neobaveznoj kupovini štenjom kroz grad subotom ili nedeljom, svracajuci na kafu ili rucak u šoping centre... to je sasvim normalna potrošačka navika koja povećava promete i uplaćene poreze.
Ujedno nekad se desi iznenadna potreba za kupovinom nečega.
Ono što mi govorimo je da je ova mjera štetna za ekonomiju, a nije riješila problem izrabljivanja. Zapravo jeste donekle samo izabranoj kasti trgovačke branše.
Još kad na ovu mjeru dodaš povećanje troškova radnog mjesta, a nikakve olakšice ni smanjenja.
Ono što mi govorimo je da je ova mjera štetna za ekonomiju, a nije riješila problem izrabljivanja. Zapravo jeste donekle samo izabranoj kasti trgovačke branše.
Još kad na ovu mjeru dodaš povećanje troškova radnog mjesta, a nikakve olakšice ni smanjenja.
-
ljubijankic
#5874 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Naravno da nije problem izrabljivanja ali jeste donijela napredak. Ja opet ponavljam, van Sarajeva niko se ne zali na ovu odluku, a ono sto znam zena da radi po trgovinama pozdravlja je. Također niko se ne zali sto trgovine ne rade nedjeljom. Jedini bi problem mogao biti ljeti, kada dodje dijaspora, vise zbog trgovackih centara nego zbog supermarketa.drug_profi wrote: ↑08/04/2025 14:07 Uopšte niej fol u tome ima li se ili nema vremena. Ljudi nekad odluče provesti koji dan vikenda u neobaveznoj kupovini štenjom kroz grad subotom ili nedeljom, svracajuci na kafu ili rucak u šoping centre... to je sasvim normalna potrošačka navika koja povećava promete i uplaćene poreze.
- drug_profi
#5875 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa ja vjerujem da izvan sarajeva neće biti velike štete, ali u Sarajevu je ima itekako već.