Ima i bosanaca, ali su manjina.Ja pricam o tipicnom izgledu.Ima i bijelih plavookih turaka ali su manjina i vecinom muhadziriPoint. wrote: ↑08/04/2025 08:43De bolan ne brukaj se na sabahu. Pa ovakvih ima i bugara, talijana, grka, španaca, portugalaca.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 06:48Ok ,koliko si cesto u Turskoj? ja imam u porodici turcine,doduse bosnjaci su ali kada odem u Tursku vidim da ovakvi dominiraju, a ovakvih ima u Bugarskoj ali kao manjina(no offense stvarno)
![]()
Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
-
Vjecita_zavrzlama
#76 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
- dr_Evil
#77 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Ali zato da si ga upitao kako izgleda jedan Izraelac, onda bi ti postavio svapsku sliku iz tridesetih, nabildan lijep, plav i sa plavim ocima, u rukama drzi cekic od Thora.
Nemas smisla nastaviti debatu sa njim o ovome
-
skoronikako
#78 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Sve se svodi na "ja mislim", a niko da citira neki relevantan izvor. Evo ja cu:
Kaze Noel Malcom u svojoj knjizi "Kratka povijest Bosne."Racial history is the bane of the Balkans. As anyone who has lived or travelled in that part of Europe will know, there is no such thing as a racially homogeneous province there, let alone a racially homogeneous state. Few individuals in the entire Balkan peninsula could honestly claim a racially pure ancestry for themselves. And yet, at many times during the last two centuries, bogus theories of racial-ethnic identity had dominated the national politics of the Balkan lands. One reason for studying the early history of the region is that it enables us to see that even if it were right to conduct modem politics in terms of ancient racial origins, it would simply not be possible.
Nowhere is this more true than in the history of Bosnia, a country which has often been called the microcosm of the Balkans. There is no such thing as a typical Bosnian face: there are fair-haired and dark-haired Bosnians, olive-skinned and freckled, big-boned and wiry-limbed. The genes of innumerable different peoples have contributed to this human mosaic. The country is heavily mountainous, with terrain ranging from the dense forest and lush upland pastures of north-central Bosnia to the arid and gaunt landscape of western Hercegovina; it is divided by rivers, most of which are non- navigable. An impenetrable mass of land, it stands between two of the main routes through which waves of invading populations entered the western Balkans: the Dalmatian coastal strip, and the lowland thoroughfare which led from Belgrade down through Serbia to Macedonia and Bulgaria. So the direct effect of those invasions on Bosnia was probably much smaller than their impact on the fertile lowlands of Serbia or the eminently plunderable Dalmatian coastal towns...
- Point.
#79 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Ovakvih tipičnih bugara, grka, talijana, španaca, ima na kamaru.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 08:56Ima i bosanaca, ali su manjina.Ja pricam o tipicnom izgledu.Ima i bijelih plavookih turaka ali su manjina i vecinom muhadziriPoint. wrote: ↑08/04/2025 08:43De bolan ne brukaj se na sabahu. Pa ovakvih ima i bugara, talijana, grka, španaca, portugalaca.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 06:48
Ok ,koliko si cesto u Turskoj? ja imam u porodici turcine,doduse bosnjaci su ali kada odem u Tursku vidim da ovakvi dominiraju, a ovakvih ima u Bugarskoj ali kao manjina(no offense stvarno)
![]()
Ne znam otkud ti da turci nisu bijele rase.
-
Vjecita_zavrzlama
#80 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Jer ih tako ne gleda niko,ni oni sami sebePoint. wrote: ↑08/04/2025 10:13Ovakvih tipičnih bugara, grka, talijana, španaca, ima na kamaru.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 08:56Ima i bosanaca, ali su manjina.Ja pricam o tipicnom izgledu.Ima i bijelih plavookih turaka ali su manjina i vecinom muhadziri
Ocito nisi putovao puno
- dr_Evil
#81 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Oh Tito dragi! Svasta na ovom forumu procitat!
- Point.
#82 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Čuj nisam puno putovao. Ja se pitam jesi ti normalan.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 10:33Jer ih tako ne gleda niko,ni oni sami sebePoint. wrote: ↑08/04/2025 10:13Ovakvih tipičnih bugara, grka, talijana, španaca, ima na kamaru.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 08:56
Ima i bosanaca, ali su manjina.Ja pricam o tipicnom izgledu.Ima i bijelih plavookih turaka ali su manjina i vecinom muhadziri
Ocito nisi putovao puno
Očito ti nisi jer te udaraju opasne predrasude i klasično neznanje.
- Sanjarko
#83 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
"Pehlivani", namjerno pod navodnike, valjda će te skontati da i jesmo malo, a i nismo prilično.
Šta se tiče izgleda ima nas raznih. Plavokosih prilično.
Sad kao i Amerikanci naginjemo više debljini kao narod i nacija.
Ja visok, šlank skoro, nešto kao Tesla izgledom, zeleno-plavih očiju, ali nisam kao on zdrav, nažalost.
Ima nas raznih, i shvatanjima, i izgledom.
Ja visok, šlank skoro, nešto kao Tesla izgledom, zeleno-plavih očiju, ali nisam kao on zdrav, nažalost.
- Sanjarko
- dr_Evil
#85 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
On pricao sa golubom, ti pricas sa mnom, 1:0 za tebeSanjarko wrote: ↑08/04/2025 10:56 "Pehlivani", namjerno pod navodnike, valjda će te skontati da i jesmo malo, a i nismo prilično.
- Sanjarko
#86 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
I to što kažeš.dr_Evil wrote: ↑08/04/2025 11:03On pricao sa golubom, ti pricas sa mnom, 1:0 za tebeSanjarko wrote: ↑08/04/2025 10:56 "Pehlivani", namjerno pod navodnike, valjda će te skontati da i jesmo malo, a i nismo prilično.
Ima nas raznih, i shvatanjima, i izgledom.![]()
-
Vjecita_zavrzlama
#87 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Point. wrote: ↑08/04/2025 10:43Čuj nisam puno putovao. Ja se pitam jesi ti normalan.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 10:33Jer ih tako ne gleda niko,ni oni sami sebe
Ocito nisi putovao puno
Očito ti nisi jer te udaraju opasne predrasude i klasično neznanje.
Kakve predrasude? Vise su tebi predrasude jer mislis da su manje vrijedni samim time sto nisu bijelci, pa mislis da ih branis od toga.a pitaj prosjecnog turcina sta misli jel evropljanin i bijelac pa ces cuti
- Point.
#88 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Hm, ne znam kako da ti objasnim, ali nisu samo evropljani bijelci. I kako si uopšte došao do zaključka da ja mislim da su manje vrijedni ako nisu bijelci? Majkemi, ko dijete si.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 11:22Point. wrote: ↑08/04/2025 10:43Čuj nisam puno putovao. Ja se pitam jesi ti normalan.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 10:33
Jer ih tako ne gleda niko,ni oni sami sebe
Ocito nisi putovao puno
Očito ti nisi jer te udaraju opasne predrasude i klasično neznanje.![]()
Kakve predrasude? Vise su tebi predrasude jer mislis da su manje vrijedni samim time sto nisu bijelci, pa mislis da ih branis od toga.a pitaj prosjecnog turcina sta misli jel evropljanin i bijelac pa ces cuti
Šta su ako nisu bijelci?
-
Vjecita_zavrzlama
#89 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
brown su, ili turci svoja rasa.Ako gledas tako kao ti, onda su i japanci bijelci.Point. wrote: ↑08/04/2025 13:23Hm, ne znam kako da ti objasnim, ali nisu samo evropljani bijelci. I kako si uopšte došao do zaključka da ja mislim da su manje vrijedni ako nisu bijelci? Majkemi, ko dijete si.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 11:22![]()
Šta su ako nisu bijelci?
U Turskoj postoji izraz ”bijeli turci” i to su ovi urbani sekularni antivjerski:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/White_Turks
Turci to pogrdno koriste u smislu ”zele biti evropska gospoda, bijelu turci”
- dr_Evil
#90 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 13:58brown su, ili turci svoja rasa.Ako gledas tako kao ti, onda su i japanci bijelci.Point. wrote: ↑08/04/2025 13:23Hm, ne znam kako da ti objasnim, ali nisu samo evropljani bijelci. I kako si uopšte došao do zaključka da ja mislim da su manje vrijedni ako nisu bijelci? Majkemi, ko dijete si.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 11:22
![]()
Šta su ako nisu bijelci?
U Turskoj postoji izraz ”bijeli turci” i to su ovi urbani sekularni antivjerski:
Cijenjeni kolega zavrzlama, nemoj se ljutit Isusa ti. Ali jesi li ti prespavao geografiju u osnovnoj skoli? Jel tebi jasno da i Arapi spadaju u bijelu rasu(mada Turci nemaju nista sa njima). Na stranu sad tvoje ili necije predrasude, ili neki pokusaji promjene zakona u SAD-u, ali cak i kod njih Turke i Arape zakonski klasifikuju u bijelo.
Helem, kod mog cijenjog nastavnika zemljopisa se ucila ta lekcija. Nadam se da je jos ziv!
- dr_Evil
#91 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
I halali, evo jos cu jednom da ti repliciram jer tek procitah ovaj tvoj link!Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 13:58
brown su, ili turci svoja rasa.Ako gledas tako kao ti, onda su i japanci bijelci.
Crni i bijeli Turci prema tvoj linku nemaju nista sa bojom koze nego predstavljaju politicku opciju, kao sto se kod nas redovno koristi crna i crvena, pa smo se svojevremeno smijali walter wolf koalicija za SDP i HSP.
Nema potrebe uvlaciti takve stvari u ove rasisticke i nacisticke razgovore. Jos cu pomisliti da su SDA-ovci neka posebna vrsta ljudi, imaju zeleno pisalo zato ih zovemo zelenim termitima. Ono wtf!
-
Vjecita_zavrzlama
#92 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
ignorises moj dio gdje postoji izraz bijeli turci kao pogrdni naziv a karali turkleri(crni turci) je vecinski narod tako reci prosjecni mujo(i nebi me cudilo da je ta podjela nastala jer su muhadziri bili bijeli i ujedno vecim dijelom kemalisti od kara turcinadr_Evil wrote: ↑08/04/2025 14:06Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 13:58brown su, ili turci svoja rasa.Ako gledas tako kao ti, onda su i japanci bijelci.
Cijenjeni kolega zavrzlama, nemoj se ljutit Isusa ti. Ali jesi li ti prespavao geografiju u osnovnoj skoli? Jel tebi jasno da i Arapi spadaju u bijelu rasu(mada Turci nemaju nista sa njima). Na stranu sad tvoje ili necije predrasude, ili neki pokusaji promjene zakona u SAD-u, ali cak i kod njih Turke i Arape zakonski klasifikuju u bijelo.
Helem, kod mog cijenjog nastavnika zemljopisa se ucila ta lekcija. Nadam se da je jos ziv!
Znaci biti bijel nije samo boja, to je kultura identitet
- dr_Evil
#93 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Tvoj post i link nisu u suskladu, rekli bi skeptici. Mozes izvoditi naravno zakljucke kako zelis. U Turskoj se naravno odvija bitka Anadolaca i Kemalista, gdje su Anadolci odlucili da su azijska zemlja i tako formiraju svoju politiku, dok su Kemalisti tradicionalno naklonjeni Europi, sto jer porijeklom vodje Kemalista jesu bili sa Balkana, a sam Kemal iz Soluna, sto jer Osmansko carstvo jeste posmatrano kao europsko i oni su sami sebe tako gledali. Helem, opet sve to nebitno za nasu rasisticku i nacisticku raspravu ciste krvi!Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 14:12
ignorises moj dio gdje postoji izraz bijeli turci kao pogrdni naziv a karali turkleri(crni turci) je vecinski narod tako reci prosjecni mujo(i nebi me cudilo da je ta podjela nastala jer su muhadziri bili bijeli i ujedno vecim dijelom kemalisti od kara turcina)
Jednostavno, Turci su bijela rasa, kao i Arapi. Ja ih nesto ne gotivim, i ne putujem bas tamo, ali oni su za ove europske ikea mesne kuglice kolijevka civilizacije. Kolo srece se okrece, nece za mog i tvog zivota, ali ona revolucija kola od 500 godina je usla u zadnji kvartal. Mozemo ocekivati da ce nasi praunuci zivjeti u svijetu gdje ce cufte/kufte uzeti primat nad mesnim kuglicama iz Ikea-e
-
Vjecita_zavrzlama
#94 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
To da su bijela resa -nisu, jedno vrijeme su spadali pod bijela rasa u npr americkom popisu pa su se izborili da imaju ”middle eastern” opciju , sad pise middle eastern isto kao i hispanicdr_Evil wrote: ↑08/04/2025 14:23Tvoj post i link nisu u suskladu, rekli bi skeptici. Mozes izvoditi naravno zakljucke kako zelis. U Turskoj se naravno odvija bitka Anadolaca i Kemalista, gdje su Anadolci odlucili da su azijska zemlja i tako formiraju svoju politiku, dok su Kemalisti tradicionalno naklonjeni Europi, sto jer porijeklom vodje Kemalista jesu bili sa Balkana, a sam Kemal iz Soluna, sto jer Osmansko carstvo jeste posmatrano kao europsko i oni su sami sebe tako gledali. Helem, opet sve to nebitno za nasu rasisticku i nacisticku raspravu ciste krvi!Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 14:12
ignorises moj dio gdje postoji izraz bijeli turci kao pogrdni naziv a karali turkleri(crni turci) je vecinski narod tako reci prosjecni mujo(i nebi me cudilo da je ta podjela nastala jer su muhadziri bili bijeli i ujedno vecim dijelom kemalisti od kara turcina)
Jednostavno, Turci su bijela rasa, kao i Arapi. Ja ih nesto ne gotivim, i ne putujem bas tamo, ali oni su za ove europske ikea mesne kuglice kolijevka civilizacije. Kolo srece se okrece, nece za mog i tvog zivota, ali ona revolucija kola od 500 godina je usla u zadnji kvartal. Mozemo ocekivati da ce nasi praunuci zivjeti u svijetu gdje ce cufte/kufte uzeti primat nad mesnim kuglicama iz Ikea-e
Npr u aparthajdu su arapi smatrani nesto izmedju bijelaca i brown.Pa su bogati sejhovi bili bijeli a obicni gradjani arapi azijati
Ma dobro citav taj koncept je nidje veze, i japanci su bijele koze ..vise se prica o evropljanima vs azijatima.To bijec je ama doslo iz Amerike

- Sanjarko
#95 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Po skeletu se zna ko je koje rase kako znam nek me neko ispravi i po antropolozima su i neki, ne svi Arapski narodi bijelci, barem sam ja nesto tako citao o tome.
- Point.
#96 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Brown rasa ili turci svoja rasa? Odrasto čovjek ovako da lupaVjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 13:58brown su, ili turci svoja rasa.Ako gledas tako kao ti, onda su i japanci bijelci.Point. wrote: ↑08/04/2025 13:23Hm, ne znam kako da ti objasnim, ali nisu samo evropljani bijelci. I kako si uopšte došao do zaključka da ja mislim da su manje vrijedni ako nisu bijelci? Majkemi, ko dijete si.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 11:22
![]()
Šta su ako nisu bijelci?
U ljudskoj vrsti postoje četiri osnovne rase: kavkazoidna, mongoloidna, australoidna i negroidna. Pogodi gdje pripadaju turci?
-
Vjecita_zavrzlama
#97 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
E jbg ne pricamo o istoj stvari, to je drugo.prvoj pripadaju kao npr i indijciPoint. wrote: ↑08/04/2025 18:59Brown rasa ili turci svoja rasa? Odrasto čovjek ovako da lupaVjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 13:58brown su, ili turci svoja rasa.Ako gledas tako kao ti, onda su i japanci bijelci.
Turci to pogrdno koriste u smislu ”zele biti evropska gospoda, bijelu turci”![]()
U ljudskoj vrsti postoje četiri osnovne rase: kavkazoidna, mongoloidna, australoidna i negroidna. Pogodi gdje pripadaju turci?
- stubrijez
#98 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
To je tacno alj nevazno. Bijelac je sirok pojam... i indijac je bjelac na papiru. A crnji of crnca. Sve je relativno. Govorimo o nekom poimanju zapadnjaka, a to smo i mi, ja se smatram pripadnikom zapadne civilizacije, dakle: zapadno od Kavkaza su bijelci.Point. wrote: ↑08/04/2025 13:23Hm, ne znam kako da ti objasnim, ali nisu samo evropljani bijelci. I kako si uopšte došao do zaključka da ja mislim da su manje vrijedni ako nisu bijelci? Majkemi, ko dijete si.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 11:22![]()
Šta su ako nisu bijelci?
-
Vjecita_zavrzlama
#99 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
E tostubrijez wrote: ↑08/04/2025 19:06To je tacno alj nevazno. Bijelac je sirok pojam... i indijac je bjelac na papiru. A crnji of crnca. Sve je relativno. Govorimo o nekom poimanju zapadnjaka, a to smo i mi, ja se smatram pripadnikom zapadne civilizacije, dakle: zapadno od Kavkaza su bijelci.Point. wrote: ↑08/04/2025 13:23Hm, ne znam kako da ti objasnim, ali nisu samo evropljani bijelci. I kako si uopšte došao do zaključka da ja mislim da su manje vrijedni ako nisu bijelci? Majkemi, ko dijete si.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 11:22
![]()
Šta su ako nisu bijelci?
- Point.
#100 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
To su znanstveno priznate rase. To je jedino bitno ovdje.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 19:02E jbg ne pricamo o istoj stvari, to je drugo.prvoj pripadaju kao npr i indijciPoint. wrote: ↑08/04/2025 18:59Brown rasa ili turci svoja rasa? Odrasto čovjek ovako da lupaVjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 13:58
brown su, ili turci svoja rasa.Ako gledas tako kao ti, onda su i japanci bijelci.
Turci to pogrdno koriste u smislu ”zele biti evropska gospoda, bijelu turci”![]()