Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

geralt

#51 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by geralt »

Rejhana wrote: 07/04/2025 17:33
gozila555 wrote: 07/04/2025 16:35 pa imamo i prezimena balijagic

Sam naziv "Bali" gledajući npr. osmanske i perzijske riječnike nije uvredljiv. Sarajevski kadija zvao se Bali-efendija, jedan od komandanata osmanske vojske zvao se Bali-beg, a imamo i poznatog šejha hamzevijskog tarikata, Hamza Bali Orlovića koji je pogubljen 1573. godine zbog hereze i krivovjerstva (mulhid).

U turskim rječnicima riječ Bali znači: 1. star, vehd; 2. vrijedan poštovanja; 3. lično ime.
U perzijskim rječnicima za izraz "Bali" imamo ova značenja: 1. srce, srčan, hrabar; 2. ruka, rame, mišica; 3. misao, pamćenje; 4. prezentska osnova glagola bālīdan (ponositi se, dičiti se, gorditi se…)

Što se tiče izraza "balija" Klaić piše da je to izraz koji se nekada upotrebljavao u pogrdnom smislu za Turčina (str. 132). Abdulah Škaljić piše da je Balija indeklinacija muslimanskog muškog imena u značenju “Starinac” i pojašnjava da arapska riječ bālī znači “star, vehad”. Pored toga, navodi i još tri značenja: 1. muslimanski seljak, primitivan, prost čovjek, čovjek iz naroda koji ne pripada plemstvu i obrazovanom svijetu; 2. pogrdni naziv za bosanskohercegovačke muslimane i 3. naziv za sirova, neotesana, silovita čovjeka.

Hrvatska enciklopedija za izraz "balije" navodi ovo:
BALIJE su skupina među hercegovačkim seljaštvom islamske vjere, nastanjeni u području visokih planina (oko Veleža, na sjeveru Maglića, Zelen gore, oko Visočice, Bjelašnice i u Borču na Neretvi). Radi slabih prometnih veza s islamskim središtima balije su dosta kasno primile islam, i to u nedovoljnoj mjeri, pa je, čini se, to razlog, da ih je ostalo muslimansko stanovništvo preziralo. Muslimansko seljaštvo pripovijeda o njima: Ne vrše uredno propise islamske vjere, ne kriju žene kao drugi muslimani, nikada se ne kupaju i rijetko idu u džamiju. O podrijetlu balija postoje dvije teorije: K. Patsch-a, koji je u njima nazirao ostatke starog romanskog stanovništva, i G. Weiganda, koji je u balijama vidio mongolski tip. Nijedna od ovih teorija nije međutim dokazana.
LIT.: J. Dedijer, Hercegovina, Beograd 1909

Ramiza Smajić, istoričarka Instituta za historiju Sarajevskog univerziteta piše:
Učestalost imena Bali još u najstarijim osmanskim katastarskim popisima Bosne kao arabistu me je direktno upućivalo na pridjev izveden od arapske riječi “bâlˮ (mozak, um), pogotovo što su ljudi tog imena često bili begovi, vojnička klasa dakle, a čak je i jedan od dva šejhu’l-islama porijeklom iz Bosne bio Bali-zade. Pojedini su ustvrdili da postoji i arapski korijen koji ima značenje “starˮ, “istrošenˮ na čemu su zasnovali stanovište da su Osmanlije balijama nazivali “starinceˮ, starosjedioce. Time bi se naglasilo njihovo domaće porijeklo, za razliku od došljaka.

U savremenom turskom jeziku danas riječ abalı znači, između ostalog, “siromašanˮ, “bijednikˮ, “nemoćanˮ, “nadničarˮ, “neko na dnu društvene ljestviceˮ. Na taj način, u pežorativnom značenju, ta riječ se koristila i koristi i danas u bosanskom jeziku i od strane viših muslimanskih slojeva, da označi društveni talog među pripadnicima iste religije.

Prema tome izraz "balija" u pežorativnom smislu koristio se za dio muslimanskog stanovništva koji su se bavili stočarstvom i koji su nastanjivali planinsko područje visoke Hercegovine. Nerijetko su ga koristili i sami muslimani iz gradova, posebno aristokratija, begovi, pa sam nailazila na podatke da mostarski begovi podveleške seljake nazivaju "balijama". To mogu shvatiti dijelom i kao tenziju "selo - grad"
Gradovi, doline i ravnice = potomci Slavena, planinska sela = potomci Ilira. Druga grupa je kroz historiju nosila imena vlasi, balije, morlaci, bunjevci, uskoci, dinaridi, sve zavisno od lokacije i vjere, a najduze su se kao posebne grupe zadrzali u Crnoj Gori u obliku tamosnjih plemena. Zajednicko im je bilo nomadsko stocarstvo, podizanje stecaka kao nadgrobnih spomenika, obicaj krvne osvete (najduze se zadrzao u Albaniji, prilicno dugo u Crnoj Gori), te gusle ("lahuta" u Albaniji).

Bukvalno dva potpuno razlicita naroda koja su se donekle spojila u jedan, a onda podijelila na vise njih prema vjeri i jeziku (BHS/albanski u Crnoj Gori i Sandzaku).
mishic

#52 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by mishic »

Najgore su prošli oni što ih unazađuje prazna glava pa imaju kokošiju logiku i još je javno plasiraju.
A o svemu onome što govore znaju taman koliko i kokoš.
Vjecita_zavrzlama

#53 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by Vjecita_zavrzlama »

Point. wrote: 07/04/2025 17:20
Vjecita_zavrzlama wrote: 07/04/2025 15:44
Point. wrote: 07/04/2025 13:52
Šta bolan Turci nisu bijelci :-)
Ono u serijama nije prosjecni turcin, odes u Tursku pa pogledas, vise su brown kao i komsije sto je normalno
Ne možeš razlikovati turčina od grka, bugara, južnog talijana, španca. Glupo je reči da nisu bijelci.
Itekako mozes
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#54 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 07/04/2025 18:01

Ono u serijama nije prosjecni turcin, odes u Tursku pa pogledas, vise su brown kao i komsije sto je normalno
Ne možeš razlikovati turčina od grka, bugara, južnog talijana, španca. Glupo je reči da nisu bijelci.
Itekako mozes
Lažeš, kratko i jasno.
Rejhana

#55 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by Rejhana »

geralt wrote: 07/04/2025 17:56
Gradovi, doline i ravnice = potomci Slavena, planinska sela = potomci Ilira. Druga grupa je kroz historiju nosila imena vlasi, balije, morlaci, bunjevci, uskoci, dinaridi, sve zavisno od lokacije i vjere, a najduze su se kao posebne grupe zadrzali u Crnoj Gori u obliku tamosnjih plemena. Zajednicko im je bilo nomadsko stocarstvo, podizanje stecaka kao nadgrobnih spomenika, obicaj krvne osvete (najduze se zadrzao u Albaniji, prilicno dugo u Crnoj Gori), te gusle ("lahuta" u Albaniji).

Bukvalno dva potpuno razlicita naroda koja su se donekle spojila u jedan, a onda podijelila na vise njih prema vjeri i jeziku (BHS/albanski u Crnoj Gori i Sandzaku).

Ukratko rečeno, to je to :thumbup:

Praktično u svima nama manje više čuči jedan vlah, balija, morlak, škutor, bunjevac...
PreWiBa

#56 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by PreWiBa »

Da se malo vratimo na srž teme

Česte čujem da je ova naša "ludost", da smo malo glasniji, da je to naša južnjačka odlika.

No, istovremeno je isto tako internet pun snimaka Rusa kako rade sranja i ne mare 0% ni za šta.
mishic

#57 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by mishic »

Cherry-Cherry wrote: 07/04/2025 17:55 Najsličniji smo Srbima i Hrvatima, zapravo to je sve jedan narod slavenski. Samo što je nas i Srbe, a nas posebno, unazadio otomanski period i promjena vjere.
Ova "genijalnost" nikako nije za dvije noge izuzev možda one kokošije!
Vjecita_zavrzlama

#58 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

sehohari wrote: 07/04/2025 18:02

Itekako mozes
Lažeš, kratko i jasno.
ne mozes , jedino mozda zapadna Turska. Turci su maleni manji i od arapa u prosjeku, i imaju cesce kose oci(turkijski gen)
Point.

#59 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by Point. »

Itekako mozes
Ne možeš.
Cherry-Cherry

#60 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by Cherry-Cherry »

mishic wrote: 07/04/2025 18:16
Cherry-Cherry wrote: 07/04/2025 17:55 Najsličniji smo Srbima i Hrvatima, zapravo to je sve jedan narod slavenski. Samo što je nas i Srbe, a nas posebno, unazadio otomanski period i promjena vjere.
Istina boli.
PreWiBa

#61 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by PreWiBa »

Cherry-Cherry wrote: 07/04/2025 20:04
mishic wrote: 07/04/2025 18:16
Istina boli.
Boli biti rasista i islamofob.
mishic

#62 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by mishic »

Cherry-Cherry wrote: 07/04/2025 20:04 Istina boli.
Kada o "istini" kakoće neko za koga se vidi na pojma nema o čemu govori onda je to daleko od istine, to ne može da boli ali treba žaliti one koji svoje neznanje proglašavaju "istinom". Jadno i bijedno!

U ostalom ima onih koji znaju ono o čemu govore pa su ovakve nebuloze već prokazane.
swanfilter

#63 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by swanfilter »

dr_Evil wrote: 07/04/2025 16:33
swanfilter wrote: 07/04/2025 16:28 U turskom okruzenju sam proveo 4 godine.

Nisam ih zbog toga nista vise zavolio. I dalje sam prilicno ravnodusan u vezi svega turskog.

Al, navod o balijama kao turskom sprdnjom na racun Bosnjaka je podvala teska. U pitanju su stoljeca prisutnosti i vladavine na ovim prostorima. Koliko god narod ovdje bio nepismena stoka sitnog zuba, narod pamti.
Ne znam nista o tome, ali znam da u Mostaru ima stara mahala Balinovac, e sad ucili su nas da je to zato jer je tu bila kapija gdje su balije morale platit ulaz u grad da bi trgovale, a pri tome se mislilo na seosko stanovnistvo bez obzira na vjeru. Stara carsija u Ljubuskom takodjer ima svoj Balinovac

Kasnije sam cuo 10 razlicitih definicija te rijeci, ali balinovac stoji i dalje gdje je stajao :)

Dakle suludo je o tome pricati, ko kod sta kaze grijesi.
Kao sto si sam napisao, balije su za Osmanlije bili svi, bez obzira na vjeru.

Iz iskustva tvrdim, za Turke smo svi iz BiH, Boşnaklar. Opet, bez obzira na vjeru.

Pa tako, za njih je i moj skolski drug Jure, Hrvat i Katolik iz Bihaca bio Bosnjak. Dok ih bukvalno mi nismo naucili da je Jure u danasnje vrijeme ipak nesto drugo ...
korisnicki

#64 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by korisnicki »

sehohari wrote: 07/04/2025 18:05 Da se malo vratimo na srž teme

Česte čujem da je ova naša "ludost", da smo malo glasniji, da je to naša južnjačka odlika.

No, istovremeno je isto tako internet pun snimaka Rusa kako rade sranja i ne mare 0% ni za šta.
Rusi su kudikamo kulturniji i obrazovaniji od Balkanaca. Nije za poređenja.
PreWiBa

#65 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by PreWiBa »

korisnicki wrote: 07/04/2025 20:43

Obrazovaniji u prosjeku, da. Kulturniji, ne bi nužno rekao.

Ne zaboravi da je i Rusija zemlja ogromnih nejednakosti.

Gospoda iz Moskve je jedno, no oni što sa blatnjavim čizmama ulaze u kuću po par puta dnevno također postoje.
swanfilter

#66 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by swanfilter »

MarshalDodik wrote: 07/04/2025 17:20
swanfilter wrote: 07/04/2025 15:04 Mada nikakve poveznice za koju bih znao, mene nesto ciganscina juzne Italije abnormalno privlaci i vuce. Mada mi je prezime anadolsko, a i kazu da smo se dovukli od tamo, bijeli smo svi odreda ko mladi sirevi ...
Kako su zazivjela ova geneticka istrazivanja i y-dna haplogrupe i sl., listom padaju usmena predavanja o anadolskom porijeklu Bosnjaka koja su prilicno cesta na podrucju Krajine i Hercegovine.
Za sad se pokazalo da je neznatan procenat danasnjih zitelja BiH dosao sa podrucja Osmanskog carstva iz dijela Anadolije, Masrika ili Magreba.
Zadnje migracije prema Bosni za vrijeme Osmanlija bile su iz gradova danasnje zapadne Srbije i Beograda, iz dijelova Madjarske- Budim i juznije, iz Slavonije i iz dijelova Like i Dalmacije.
Spomenuo si Krajinu iz koje sam i sam. Ako poznajes Karanovica i njegov rad u vezi stanovnistva na lijevoj obali Une, znaci pola Bos Krupe i prema Velikoj Kladusi.

Isti navodi brojke, a ja cu malo i nenamjerno slagati. Uglavnom, od nekakvih 5000 i kusur domacinstava u to vrijeme, 2000 i kusur tvrde da su anadolskog porijekla. Priblizan broj njih govori da su domicilni. Ono preostalih Karanovicu navode da nemaju pojma ko su i sta su ...
swanfilter

#67 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by swanfilter »

korisnicki wrote: 07/04/2025 20:43

Nekada bili. Od njih je kulture bilo u vrijeme Romanovih i naucnika u vrijeme Sovjeta. Oligarhija je od njih tesku kič seljadiju napravila.

Neka je sovinizam sa moje strane. Romi iz Rumunije i od drugdje i danasnja elita iz Rusije, isti kiceraj i seljadija.
Last edited by swanfilter on 07/04/2025 22:54, edited 1 time in total.
MarshalDodik

#68 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by MarshalDodik »

swanfilter wrote: 07/04/2025 20:49
MarshalDodik wrote: 07/04/2025 17:20
swanfilter wrote: 07/04/2025 15:04 Mada nikakve poveznice za koju bih znao, mene nesto ciganscina juzne Italije abnormalno privlaci i vuce. Mada mi je prezime anadolsko, a i kazu da smo se dovukli od tamo, bijeli smo svi odreda ko mladi sirevi ...
Kako su zazivjela ova geneticka istrazivanja i y-dna haplogrupe i sl., listom padaju usmena predavanja o anadolskom porijeklu Bosnjaka koja su prilicno cesta na podrucju Krajine i Hercegovine.
Za sad se pokazalo da je neznatan procenat danasnjih zitelja BiH dosao sa podrucja Osmanskog carstva iz dijela Anadolije, Masrika ili Magreba.
Zadnje migracije prema Bosni za vrijeme Osmanlija bile su iz gradova danasnje zapadne Srbije i Beograda, iz dijelova Madjarske- Budim i juznije, iz Slavonije i iz dijelova Like i Dalmacije.
Spomenuo si Krajinu iz koje sam i sam. Ako poznajes Karanovica i njegov rad u vezi stanovnistva na lijevoj obali Une, znaci pola Bos Krupe i prema Velikoj Kladusi.

Isti navodi brojke, a ja cu malo i nenamjerno slagati. Uglavnom, od nekakvih 5000 i kusur domacinstava u to vrijeme, 2000 i kusur tvrde da su anadolskog porijekla. Priblizan broj njih govori da su domicilni. Ono preostalih Karanovicu navode da nemaju pojma ko su i sta su ...
Ja sam to pratio u pocetku kad je zazivjelo dna istrazivanje po muskoj liniji.
Prema tim istrazivanjima vjerovatno da vas je skoro polovina domicilno ( pod tim se smatraju oni koji su docekali osmanlije), određeni procenat domacih islamiziranih slavena sa podrucja danasnje Like usljed smanjivanja granica OC prelazi na podrucje danasnje Bos.Krajine, također ima određeni procenat migracija iz Srednje Bosne.
U to vrijeme dika je bila otići na razne vjerske ili vojnicke skole u Stambol i onda poslije određenog vremena i povratka takvih pojedinih osoba ( jer vecina se nisu nikad ni vracali) cijela porodicna loza bi se ponosila i tako bi nastala predanja o Anadoliji sve do sire upotrebe prezimena koja bi se onda iz tih predanja izvodila.

Recimo najjace migracije u toku osmanskog perioda bile su sa podrucja Hercegovine prema unutrasnjosti pa postoje i mali procenti takvih medju Krajisnicima, ali oni su mnogo izrazenije Hercegovacke migracije prema istocnoj Bosni (Podrinje) pa sve do Semberije.
Hercegovacke migracije prema Krajini bile su znatno izrazenije od strane pravoslavnog hercegovackog stanovnistva...
KraljicaIzJajca

#69 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by KraljicaIzJajca »

Rejhana wrote: 07/04/2025 18:03

Praktično u svima nama manje više čuči jedan vlah, balija, morlak, škutor, bunjevac...
Za vas oboje :thumbup: :thumbup:
swanfilter

#70 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by swanfilter »

Vjecita_zavrzlama wrote: 07/04/2025 18:46
sehohari wrote: 07/04/2025 18:02

Itekako mozes
Lažeš, kratko i jasno.
ne mozes , jedino mozda zapadna Turska. Turci su maleni manji i od arapa u prosjeku, i imaju cesce kose oci(turkijski gen)
Moj profesor iz srednje skole bio je Barbaros Dikmen. Turcin, visok, blijed i kose kao Skandinavac, ali porijeklo kiparsko.

Isto tako poznajem Dalmatinca koji su nekada bili pomorci Barbaroše, a dosli u Dalmaciju iz jos juznijih krajeva.

Skoro sam u upoznao curu za koju sam bio prilicno siguran da je Tajlađanka ili slicno. A ona iz Kolumbije.

A mnogo je u J Americi slikovitih primjera fizionomije koja uveliko podsjeca vise na srednju Aziju i dalje, nego na sta smo inace navikli.

A tek nas region. Pa Perzija je dosla do Bugarske u jednom trenutku.

Nebulozno je o tome ...
Vjecita_zavrzlama

#71 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Point. wrote: 07/04/2025 20:02

Itekako mozes
Ne možeš.
Ok ,koliko si cesto u Turskoj? ja imam u porodici turcine,doduse bosnjaci su ali kada odem u Tursku vidim da ovakvi dominiraju, a ovakvih ima u Bugarskoj ali kao manjina(no offense stvarno)

Image
sinuhe

#72 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by sinuhe »

Isti reprezentativac Hrvatske/BiH/Srbije.
broj dva

#73 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by broj dva »

Irci su nam poprilicno slicni.
Nikako englezi :)
dr_Evil

#74 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by dr_Evil »

Rejhana wrote: 07/04/2025 18:03

Pretjerujete stovana susjeda, a @geralt pogotovo. Ne mozete zakljuciti da su gradovi slavenski, a planine Ilirske. Helem, danas sela vise i ne postoje mozemo slobodno zakljuciti da je do migracija stanovnistva dolazilo u svakom vecem ratu, a pogotovo u BiH gdje je stanovnistvo vise puta desetkovano, raseljavano, te naseljavano. Ako iskljucimo Posavinu citava BiH je zapravo jedna velika planina. Svakako postoji teorija da se najvise Ilirskog stanovnistva zadrzalo upravo u BIH zbog planinskog reljefa koji je bilo moguce braniti, ali s vremenom se to sve stopilo u jednu veliku kasu. Naravno Vlasi su jedna velika misterija, svi ih svojataju i svi ih se odricu, i zvuci legitimno teorija da su Balije drugi naziv za Vlahe, samo eto, poprilicno se spominje kroz predanja koje familije su vlaske. Metanlitetom nemam problem reci da su podvelesci i skutori iste gore list, a imamo zabiljezeno koje su vlaske porodice krstene u skutoriji, makar djelomicno. Necu se sloziti s vama da su iskljucivo Vlasi ostatci Ilira, a pogotovo sto imamo zapisano kako su Osmani popunjavali stanovnistvo sa Vlasima koji su dolazali van Bosne. Da su Iliri bili tradicionalni stocari to svakako, pa Dalmacija vuce korijen od rijeci stocar ili pastir na albanskom(posto kupio poto prodao reko bi preCjednik). Ali sta drugo biti u nasem krsu, te neces sadit psenicu.
Point.

#75 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by Point. »

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/04/2025 06:48
Point. wrote: 07/04/2025 20:02

Itekako mozes
Ne možeš.
Ok ,koliko si cesto u Turskoj? ja imam u porodici turcine,doduse bosnjaci su ali kada odem u Tursku vidim da ovakvi dominiraju, a ovakvih ima u Bugarskoj ali kao manjina(no offense stvarno)

Image
De bolan ne brukaj se na sabahu. Pa ovakvih ima i bugara, talijana, grka, španaca, portugalaca.
Post Reply