Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

KraljicaIzJajca

#25126 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

Thorgerson wrote: 07/04/2025 11:58
dulekrele wrote: 07/04/2025 09:48 Vukan nakon jednog sastanka skontao kakav je seronja Cirilo a ovim nasim iz trojke nije dovoljan ni 101 :lol:
Tebi je jasno valjda kako funkcionise federacija? Znas da je sistem mnogo komplikovaniji i da je takav upravo zbog hrvata, koji vecinski zive u federaciji.

Hocu da kazem, politicare u rs boli apsolutno qrac za hrvate. Ili za bosnjake. Jer se ne pitaju ni za sta.

U federaciji se pitaju hrvati. Itekako.

Tako smo dogovorili, ko nam je kriv. Tako da vukana apsolutno boli qrac i moze laprdati sta mu je volja, jer u konacnici nece on morati dogovarati sa covicem nista. Nego se mi moramo dogovoriti, a onda da opozicija dodje na gotov kolac. Pa zna to vukan.

Druga stvar, nemojte da radite istu gresku kao sa stanivukovicem, pa i sa dodikom kad je tek dosao na vlast. Vukanovic slatkorjecivo prica, ali imajte na umu da ce doci hladno trijeznjenje i tus, kada on bude pitan i kad bude rekao sta stvarno misli o pojedinim stvarima.

- on za borbu VRS smatra da je casna. Pazi. Govorimo o paravojjoj formaciji koja je pocinila najgnusnije zlocine jos od 2 svjetskog rata.

- ne priznaje genocid

- pod pojmom drzava misli na rs, ne na Bosnu

Svejedno, ja ne kazem da ne treba gurati ovu pricu s njim. Nego samo napominjem njegova stajalista, jer vidim po komentarima da ga ljudi dizu u nebesa. I znam da ce doci ubrzo taj hladan tus. Samo je pitanje vremena.
Srpska opozicija:

"Slaźemo se sa Dodikom vezano za rs, ali je izabrao pogrešan trenutak i može nam samo naškoditi i da izgubimo sve. Treba čekati pravi trenutak za ostvarenje ciljeva."

Zaro još nikome nije poszalo dovoljno jasno!
statixx

#25127 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by statixx »

Zato sto je scena takva da imamo veliki broj probosasnkih stranaka na jednoj i HDZ na drugoj strani.

Shodno tome, HDZ ima privilegiju da bira partnere pod ucjenom da ih moze izbaciti i praviti koaliciju s opozicijom ukoliko ne budu saradjivali.
DaysleepeR

#25128 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

Otkrivate toplu vodu.
Dayton je rekao da nema pobjednika/gubitnika u ratu, nekadašnje zaraćene strane treba da formiraju državu zajedno.
Nema kolektivne historije, svako ima svoju.
Nema kolektivne krivice, samo pojedinačna.

Potpisali smo, nema mijenjanja, život prolazi, treba život živjeti.
KraljicaIzJajca

#25129 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Klix:

Na novinarsko pitanje o angažovanju lobista u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od strane ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, Krišto je kazala da je tu informaciju vidjela u medijima te poručila da će se kao politički predstavnici u okviru institucija Vijeća ministara zanimati za to postoji li pravni temelj za takve aktivnosti i tko uopće može lobirati za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da je riječ o državi tri konstitutivna naroda.

:D
MarshalDodik

#25130 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MarshalDodik »

gozila555 wrote: 07/04/2025 14:39
MarshalDodik wrote: 07/04/2025 14:34
Thorgerson wrote: 07/04/2025 14:19
Pa zar nije receno da covic nece dobiti ono sto on hoce? Jel dobio, nije? Stoga zasto pricamo kao da je to proslo vrijeme i da je njima nesto dato?
Zasto je trojka u vjecitoj defanzivi u "politickoj borbi sa Covicem" ?
zato sto je covic u pravu,hrvati moraju izabrat svog clana predsjednistva.a ne da im drugi narod bira nekakvog svog podobnog.jbg, tako je.ovo je federacija bosnjaka i hrvata,i svako svog bira. komsic je mogao pridobit bh hrvate, da je poceo ih posjecivat i razgovarat sa njima.a ne ovako ,lik samo bosnjake posjecuje a ratuje sa hrvatskom.i saradjuje sa sda.
Pa biraju ko im brani?
Imali su ga svaki puta u daytonskoj BiH sto im je i zagarantovano, a nekoliko puta bio je cak i po volji Covica.
Zivimo u vremenu demokratije, vremenu odlucivanja putem referenduma isl. Mnoge (grado)nacelnike u gradovima entineta RS nije odlucila vecinska volja srpskog naroda tog grada nego vecinska volja cjelokupnog naroda u tom gradu.
Covjek kad se rodi danas u 21 vijeku je prije svega slobodan covjek, pa građanin pa tek onda pripadnik nekog etnosa.....
Po Covicevoj logici kad se zena u Sirokom porodi ona je rodila malog Hrvaticica pa tek onda bebu....

Kako ce Komsic posjecivati Hrvate po raznoraznim mjestima zapadne hercegovine i srednje bosne kad je tu persona non grata defaco od pocetka politicke karijere a od prije nekiliko godina i de jure persona non grata nakon sto su mnoge opcine donijele takav dekret.
Kako ce Komsic pridobiti te i takve građane kad su mahom svi graćani iz tih gradova bili pripadnici protivnicke vojske u odnosu na onu u kojoj se borio Zeljko Komsic.
dulekrele

#25131 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dulekrele »

dulekrele wrote: 07/04/2025 09:48 Vukan nakon jednog sastanka skontao kakav je seronja Cirilo a ovim nasim iz trojke nije dovoljan ni 101 :lol:
Tebi je jasno valjda kako funkcionise federacija? Znas da je sistem mnogo komplikovaniji i da je takav upravo zbog hrvata, koji vecinski zive u federaciji.

Hocu da kazem, politicare u rs boli apsolutno qrac za hrvate. Ili za bosnjake. Jer se ne pitaju ni za sta.

Tako smo dogovorili, ko nam je kriv. Tako da vukana apsolutno boli qrac i moze laprdati sta mu je volja, jer u konacnici nece on morati dogovarati sa covicem nista. Nego se mi moramo dogovoriti, a onda da opozicija dodje na gotov kolac. Pa zna to vukan.

Druga stvar, nemojte da radite istu gresku kao sa stanivukovicem, pa i sa dodikom kad je tek dosao na vlast. Vukanovic slatkorjecivo prica, ali imajte na umu da ce doci hladno trijeznjenje i tus, kada on bude pitan i kad bude rekao sta stvarno misli o pojedinim stvarima.

- on za borbu VRS smatra da je casna. Pazi. Govorimo o paravojjoj formaciji koja je pocinila najgnusnije zlocine jos od 2 svjetskog rata.

- ne priznaje genocid

Svejedno, ja ne kazem da ne treba gurati ovu pricu s njim. Nego samo napominjem njegova stajalista, jer vidim po komentarima da ga ljudi dizu u nebesa. I znam da ce doci ubrzo taj hladan tus. Samo je pitanje vremena.
Jao de boga ti objasni mi trenutnu situaciju i kako srbi razmisljaju. Vukan je vjerojtno samo Cirila vidio na TV do sada. I nije imao predstavu kako funkcionise "visa" politika. Sada mu je potpuno jasno. Takoder je jasno da iz rs-a nece doci srbin kojem je BiH na prvom mjestu vec likovi koji zele isto sto i dodik. Ali opet ti ljudi ne prave konstantna sranja kao dodik i njegovi separatisti sto je ipak nesto drugacije.
dulekrele

#25132 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dulekrele »

drug_profi wrote: 07/04/2025 10:46
Ćirilo je nama neophodan jer djelimo entitet. Vukanu nije, on može bez njega sve u svom entitetu završavati.
Tako da mi nemamo luksuz da se gadimo nečeg.
Vukanu je itekako potreban ako zeli da sjedne u ministarsku stolicu. Ako se ti ne gadis cirala onda sa tobom nesto debelo nije ok.
MarshalDodik

#25133 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MarshalDodik »

DaysleepeR wrote: 07/04/2025 14:52
dek wrote: 07/04/2025 14:43

Dobro pitanje.
Zato što HDZ ima skoro 100% podršku hrvatskog glasačkog tijela, 50% vlasti u Federaciji i 33% vlasti u državi.
Trojka nema 100% podršku bošnjačkog glasačkog tijela, ne drže 50% vlasti u Federaciji niti 33% vlasti u državi.
Handre se istovremeno sa Dodikom, SDFA i sa HDZ-om.
Sasvim je jasno što su u defanzivi, svaki dan moraju reagovati na neki spin od SDFA, plus se hrvati sa HDZ i SNSD.

Opozicija je generalno do sada bila jako benigna prema SDFA kad su bili u vlasti.
Ljudi se dan danas šprdaju sa Denisom Bečirevićem i njegovim saopštenjima za javnost.
To je nekako vrh problema od strane opozicije koje je SDFA imala.
Nije bitno kakvu neko podrsku od svog naroda.
Cim su u vlasti imaju dovoljnu podrsku da participiraju.
Ako 50% vlasti u federaciji drzi HDZ kako onda drugi koalicioni partner ne drzi ostalih 50 % Ne moze opozicija drzati vlast, zar ne?
KraljicaIzJajca

#25134 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-i ... /250407055

Da li je ovo samoinicojativni zaključak autora teksta?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#25135 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Bobi »

KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2025 15:10 https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-i ... /250407055

On je glavni urednik :D.
MarshalDodik

#25136 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MarshalDodik »

statixx wrote: 07/04/2025 14:59 Zato sto je scena takva da imamo veliki broj probosasnkih stranaka na jednoj i HDZ na drugoj strani.

Shodno tome, HDZ ima privilegiju da bira partnere pod ucjenom da ih moze izbaciti i praviti koaliciju s opozicijom ukoliko ne budu saradjivali.
Eh ovaj odgovor sam cekao :izet: koji je ustvari i jedini istinit.
Nije problem Covic kao Covic pa da se krene u obracun, problem je ne daj Boze sto bi zbog podizanja glave i glasa mogao ispasti iz fotelje.
Tako da proBiH strana se komotno moze preimenovati u proFotelja stranu :bih:
DaysleepeR

#25137 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

MarshalDodik wrote: 07/04/2025 15:09
dek wrote: 07/04/2025 14:43

Dobro pitanje.
Zato što HDZ ima skoro 100% podršku hrvatskog glasačkog tijela, 50% vlasti u Federaciji i 33% vlasti u državi.
Trojka nema 100% podršku bošnjačkog glasačkog tijela, ne drže 50% vlasti u Federaciji niti 33% vlasti u državi.
Sasvim je jasno što su u defanzivi, svaki dan moraju reagovati na neki spin od SDFA, plus se hrvati sa HDZ i SNSD.

Opozicija je generalno do sada bila jako benigna prema SDFA kad su bili u vlasti.
Ljudi se dan danas šprdaju sa Denisom Bečirevićem i njegovim saopštenjima za javnost.
Ako 50% vlasti u federaciji drzi HDZ kako onda drugi koalicioni partner ne drzi ostalih 50 % Ne moze opozicija drzati vlast, zar ne?
Ako ti ne znaš pročitati ono što sam ja napisao, ja ti ne mogu pomoći...
KraljicaIzJajca

#25138 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Bobi wrote: 07/04/2025 15:13
KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2025 15:10 https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-i ... /250407055

On je glavni urednik :D.
Pozdravi ga :thumbup:

Nego Šmit šmituje:

"smatra da su Dodika posebno pogodile austrijske sankcije, ali da postoje “pravne prepreke” za sankcionisanje mreže firmi koje su navodno povezane s njim.

– Upravo radim na pronalaženju rješenja – istakao je on.
farenhajt983

#25139 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by farenhajt983 »

KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2025 15:00 Klix:

Na novinarsko pitanje o angažovanju lobista u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od strane ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, Krišto je kazala da je tu informaciju vidjela u medijima te poručila da će se kao politički predstavnici u okviru institucija Vijeća ministara zanimati za to postoji li pravni temelj za takve aktivnosti i tko uopće može lobirati za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da je riječ o državi tri konstitutivna naroda.

vrijeme je da se oni potpisi za smjenu izvade na sto
Thorgerson

#25140 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

dulekrele wrote: 07/04/2025 15:07

- ne priznaje genocid

Jao de boga ti objasni mi trenutnu situaciju i kako srbi razmisljaju. Vukan je vjerojtno samo Cirila vidio na TV do sada. I nije imao predstavu kako funkcionise "visa" politika. Sada mu je potpuno jasno. Takoder je jasno da iz rs-a nece doci srbin kojem je BiH na prvom mjestu vec likovi koji zele isto sto i dodik. Ali opet ti ljudi ne prave konstantna sranja kao dodik i njegovi separatisti sto je ipak nesto drugacije.
Pa ti si sam rekao da je vukan kao skontao covic za jedan sastanak.

A mi eto bosnje glupe ne mozemo da skontamo.

To si ti napisao. I zato sam ti objasnio. Jer ti ocito nije jasno, zasto mi i nakon 100 sastanaka se tako ponasamo.
MarshalDodik

#25141 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MarshalDodik »

DaysleepeR wrote: 07/04/2025 15:18

Pomozi sebi i shvati kako jedna strana od ukupno dvije strane moze biti pozicija u vlasti a ne drzati 50 % te iste vlasti.
Ako radis u skladu sa zakonom i na strani si ustava federacije i drzave BiH zasto bi to nazvao hrvanjem s nekim ko ti je partner, ili ne mora ti ni biti partner jednostavno ili si pozitivac il si negativac.
Opet ako radis sve po ps-u nemas nikakvu potrebu da energiju trosis na spinove SDFA, jer su ipak kako kazes spinovi.

Mislim da je problem ipak taj sto imaju strah da bi mogli ostati neuhljebljeni jer Covic moze da izabere druge partnere :mrgreen:
Naravno da je to malo vjerovatno u ovim okolnostima, ali svi znamo da je bosnjo daleko najpotkupljivije politicko bice na estradi
Last edited by MarshalDodik on 07/04/2025 15:33, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#25142 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

Nije nikakav problem lupiti šakom o sto i odjebati HDZ.
Imaćeš blokiranu Federaciju i državu do izbora.
Isto kao što je bila blokirana 6 godina dok je SDFA bila u vlasti.
Svi napredovali, država stajala u mjestu.
Ali nisu izdali :D

Trojka barem pokušava da kad već jede govna uradi neke pomake za opšte dobro, a to se cijeni itekako.
drug_profi

#25143 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

dulekrele wrote: 07/04/2025 15:09
drug_profi wrote: 07/04/2025 10:46
Ćirilo je nama neophodan jer djelimo entitet. Vukanu nije, on može bez njega sve u svom entitetu završavati.
Tako da mi nemamo luksuz da se gadimo nečeg.
Vukanu je itekako potreban ako zeli da sjedne u ministarsku stolicu. Ako se ti ne gadis cirala onda sa tobom nesto debelo nije ok.
Vidi, gadio mi se i Ikar pa nisam imao izbora, morao sam jesti.
gozila555

#25144 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gozila555 »

MarshalDodik wrote: 07/04/2025 15:03
gozila555 wrote: 07/04/2025 14:39

zato sto je covic u pravu,hrvati moraju izabrat svog clana predsjednistva.a ne da im drugi narod bira nekakvog svog podobnog.jbg, tako je.ovo je federacija bosnjaka i hrvata,i svako svog bira. komsic je mogao pridobit bh hrvate, da je poceo ih posjecivat i razgovarat sa njima.a ne ovako ,lik samo bosnjake posjecuje a ratuje sa hrvatskom.i saradjuje sa sda.
Pa biraju ko im brani?
Imali su ga svaki puta u daytonskoj BiH sto im je i zagarantovano, a nekoliko puta bio je cak i po volji Covica.
Zivimo u vremenu demokratije, vremenu odlucivanja putem referenduma isl. Mnoge (grado)nacelnike u gradovima entineta RS nije odlucila vecinska volja srpskog naroda tog grada nego vecinska volja cjelokupnog naroda u tom gradu.
Covjek kad se rodi danas u 21 vijeku je prije svega slobodan covjek, pa građanin pa tek onda pripadnik nekog etnosa.....
Po Covicevoj logici kad se zena u Sirokom porodi ona je rodila malog Hrvaticica pa tek onda bebu....

Kako ce Komsic posjecivati Hrvate po raznoraznim mjestima zapadne hercegovine i srednje bosne kad je tu persona non grata defaco od pocetka politicke karijere a od prije nekiliko godina i de jure persona non grata nakon sto su mnoge opcine donijele takav dekret.
Kako ce Komsic pridobiti te i takve građane kad su mahom svi graćani iz tih gradova bili pripadnici protivnicke vojske u odnosu na onu u kojoj se borio Zeljko Komsic.
ne lazi,nikad komsic nije obisao hrvate i kad nije proglasen nepozeljnim.becirovic obilazi bosnjake i u rs-u,kad je komsic kojeg hrvata obisao :?
DaysleepeR

#25145 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

MarshalDodik wrote: 07/04/2025 15:32

Pomozi sebi i shvati kako jedna strana od ukupno dvije strane moze biti pozicija u vlasti a ne drzati 50 % te iste vlasti.
Ako radis u skladu sa zakonom i na strani si ustava federacije i drzave BiH zasto bi to nazvao hrvanjem s nekim ko ti je partner, ili ne mora ti ni biti partner jednostavno ili si pozitivac il si negativac.
Opet ako radis sve po ps-u nemas nikakvu potrebu da energiju trosis na spinove SDFA, jer su ipak kako kazes spinovi.

Mislim da je problem ipak taj sto imaju strah da bi mogli ostati neuhljebljeni jer Covic moze da izabere druge partnere :mrgreen:
Naravno da je to malo vjerovatno u ovim okolnostima, ali svi znamo da je bosnjo daleko najpotkupljivije politicko bice na estradi
Ne drži Trojka 50% vlasti jer ne drži sve kantone i stvarno nemam strpljenja za stranačka prepucavanja sa diletantima koji ne kontaju ništa osim crno bijelo.
dacha bosanac

#25146 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dacha bosanac »

Da li neko može da mi kaže (pošto nisam aktivan na ovoj temi) da li postoji bilo kakva šansa da mi, koji pripadamo ovim nekonstitutivnima, dobijemo svog predstavnika koji će se boriti za naša prava i možda nekako dobiti i jedno mjesto za ostale u predsjedništvu BiH? Pretpostavljam da od toga nema ništa, ali čisto da pitam vas upućenijije.
MarshalDodik

#25147 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MarshalDodik »

DaysleepeR wrote: 07/04/2025 15:34

Ne drži Trojka 50% vlasti jer ne drži sve kantone i stvarno nemam strpljenja za stranačka prepucavanja sa diletantima koji ne kontaju ništa osim crno bijelo.
Ok nestrpljivi, ja cu uzimati sve uzimati crno ili bijelo jer smo uvijek samo od od tog imali nekakav opipljiv rezultat, a ti zivi u ruzicastom svijetu gdje je Hdz vise zastupljen u kantonima od trojke pa zbog tog federalna vlada na celu sa trojkinim Niksicem nema ravnopravno ucesce u vlasti.
Hakiz

#25148 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

DaysleepeR wrote: 07/04/2025 15:34

Osim kada je SDA u pitanju. Tada gledati crno-bijelo ne da je poželjno, obaveza je.
Casual's

#25149 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Casual's »

Ma dajte ljudi, je li realno da su nam ova dva lika lobisti u USA? :mrgreen: Pa bolje da je Titu angazovao. 8)
KraljicaIzJajca

#25150 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

farenhajt983 wrote: 07/04/2025 15:22
KraljicaIzJajca wrote: 07/04/2025 15:00 Klix:

vrijeme je da se oni potpisi za smjenu izvade na sto
Bosna i Hercegovina još uvijek nema zakonskog okvira za djelovanje lobističkog posla. Natko Vlahović, predsjednik Hrvatskog društva lobista i akreditirani lobist pri Europskom parlamentu, kaže da je važno donošenje zakonskog okvira za djelovanje lobista.

Nije ona naivno reagirala.

Zar je moguće da BiH nema zakon o lobiranju?

Srbija i Hrvatska davno odradila u svojim avlijama.
Post Reply