Pozdrav,
Da li su neki od vas pravili racunicu kupovine gotove hrane npr, kukuruz, jecam, psenicu + premiksi koji se kupuju svakako u odnosu na to da se obradjuje samostalno sve navedeno osim premiksa?
Npr nemam traktor, za zemlju na tu kolicinu moram platiti najam koji nije visok, ali nije moja. Onda dok se sve plati do momenta da bude u skladistu, imam osjecaj da je isplativije kupiti sve gotovo.
Pricam za hobi varijantu uzgajanja par vrsta zivotinja radi licnog prehranjivanja + vremenom mozda i prodaju nekih vrsta npr guske, patke i slicno.
Sta mislite i imate li neki savjet?
Kupovati gotovu hranu ili proizvoditi svoju?
Moderator: anex
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#2 Re: Kupovati gotovu hranu ili proizvoditi svoju?
A je, to je mala proizvodnja, vise se isplati kupiti, zamisli suša ili nevrijeme i sve ti unisti ?
-
ZemoBa
#3 Re: Kupovati gotovu hranu ili proizvoditi svoju?
Bas tako, moj otac sije godinama i cesto sam se pitao isplati li se sijati jer je rijetko godina uspjesna, a posebno jer on ne vidi i vrijeme koje ulaze da to dodje do skladista + briga... Na kraju cak i da postoji mala razlika u cijeni gdje bi kupovina svega bila skuplja varijanta, opet se isplati po mom misljenju, ako se od toga ne zivi. Ali eto, volio bih cuti misljenje drugih.
-
1Dante1
#4 Re: Kupovati gotovu hranu ili proizvoditi svoju?
Za dvije osobe ne isplati se novcano. Isplati se radi toga sto znas sta si uzgojio, jer imas neke aktivnosti, a posebno se isplati za +5 osoba.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#5 Re: Kupovati gotovu hranu ili proizvoditi svoju?
A gle, imam kolegu, to je ovo brdsko podrucje oko zenice, sadi pšenicu, melje sam ali on ima tržište, unaprijed prodano sve kao fol eko hrana bla bla, 1 kg tog brašna je ihahaZemoBa wrote: ↑07/04/2025 15:13Bas tako, moj otac sije godinama i cesto sam se pitao isplati li se sijati jer je rijetko godina uspjesna, a posebno jer on ne vidi i vrijeme koje ulaze da to dodje do skladista + briga... Na kraju cak i da postoji mala razlika u cijeni gdje bi kupovina svega bila skuplja varijanta, opet se isplati po mom misljenju, ako se od toga ne zivi. Ali eto, volio bih cuti misljenje drugih.
- Haris.ba
#6 Re: Kupovati gotovu hranu ili proizvoditi svoju?
To brasno koje te ojaca teskim metalima.Bobi wrote: ↑07/04/2025 15:17 A gle, imam kolegu, to je ovo brdsko podrucje oko zenice, sadi pšenicu, melje sam ali on ima tržište, unaprijed prodano sve kao fol eko hrana bla bla, 1 kg tog brašna je ihaha .Njemu se isplati. Ali on je godinama to dok nije našao mušterije. Ovako da je to trosio kao hranu nidje ga ne bi bilo.
- -Chesterfield-
#7 Re: Kupovati gotovu hranu ili proizvoditi svoju?
Najveći problem u BiH što varalica, lopova, kriminalca... ima na izvoz.ZemoBa wrote: ↑07/04/2025 14:53 Pozdrav,
Da li su neki od vas pravili racunicu kupovine gotove hrane npr, kukuruz, jecam, psenicu + premiksi koji se kupuju svakako u odnosu na to da se obradjuje samostalno sve navedeno osim premiksa?
Npr nemam traktor, za zemlju na tu kolicinu moram platiti najam koji nije visok, ali nije moja. Onda dok se sve plati do momenta da bude u skladistu, imam osjecaj da je isplativije kupiti sve gotovo.
Pricam za hobi varijantu uzgajanja par vrsta zivotinja radi licnog prehranjivanja + vremenom mozda i prodaju nekih vrsta npr guske, patke i slicno.
Kupuju škart, otpad od žitarica iz kojih je izvučeno ulje ili neki drugi sastojak i to melju sa drugim žitaricama i prodaju kao hranu za stoku ili koke kao gotovu smješu sa određenim, ko fol, % proteina.
Ako nema grudve koja se stvori kada stisneš šakom tu smjesu odmah je tu nešto sumnjivo.
Najbolje kupiti, ako nemaš svoje, gotove žitarice, razne vrste i samljeti mlinom koliko ti treba za mjesec dana. Mlin nije skup.
A količinu žitarica će ti AI izraditi koliko čega u kg...
-
ZemoBa
#8 Re: Kupovati gotovu hranu ili proizvoditi svoju?
-Chesterfield- wrote: ↑08/04/2025 09:53Najveći problem u BiH što varalica, lopova, kriminalca... ima na izvoz.ZemoBa wrote: ↑07/04/2025 14:53 Pozdrav,
Kupuju škart, otpad od žitarica iz kojih je izvučeno ulje ili neki drugi sastojak i to melju sa drugim žitaricama i prodaju kao hranu za stoku ili koke kao gotovu smješu sa određenim, ko fol, % proteina.
Ako nema grudve koja se stvori kada stisneš šakom tu smjesu odmah je tu nešto sumnjivo.
Najbolje kupiti, ako nemaš svoje, gotove žitarice, razne vrste i samljeti mlinom koliko ti treba za mjesec dana. Mlin nije skup.
A količinu žitarica će ti AI izraditi koliko čega u kg...
Slazem se, daleko da sam mislio sve kupiti gotovo ali se nisam izrazio dobro. Mislio sam na zitarice, a ostatak stvari sam da miksam uz mlin.
- Chloe
- Photo mod
#9 Re: Kupovati gotovu hranu ili proizvoditi svoju?
Nisam te najbolje razumjela, želiš uzgajati tzv. tovnu perad ili 'pak pravo domaću ... kako god,ZemoBa wrote: ↑07/04/2025 14:53 Pozdrav,
za hobi, sigurno ti se ne isplati uzgajati sam u tvojim uslovima.
Lani sam vagan ( e sad ne znam koliko je to tačno kg, mislim nešto od 45-50 kg ), pšenice plaćala 25 KM.
Cijena se kretala od 25-30 KM. Ali, ja kupujem zbog brašna.