Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Mustang1

#50076 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Mustang1 »

Vanjska je prvi i drugi izlaz a unutrasnja je treci i cetvrti izlaz odnosno polukruzno.
kakaljin

#50077 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Mustang1 wrote: 07/04/2025 08:40 Vanjska je prvi i drugi izlaz a unutrasnja je treci i cetvrti izlaz odnosno polukruzno.
Uvijek bilo samo neki moraju to skontati, samo unutrasnja moze i drugi izlaz ako ima po dvije trake ulazne na drugom izlazu
mali_balon

#50078 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

kakaljin wrote: 07/04/2025 08:43
Mustang1 wrote: 07/04/2025 08:40 Vanjska je prvi i drugi izlaz a unutrasnja je treci i cetvrti izlaz odnosno polukruzno.
Uvijek bilo samo neki moraju to skontati, samo unutrasnja moze i drugi izlaz ako ima po dvije trake ulazne na drugom izlazu
A sta cemo sa onima koji bi da izadju na taj treci ili cetvrit izlaz iz unutrasnje pa stanu da im neko iz vanjske stane tj da ih propusti......i stane sve u kruznom
drug_profi

#50079 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ljudi, koristite žmigavce i desni retrovizor namjestite fino.
Nikakve probleme nikad nisam imao.
Ateista

#50080 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Pandakonda wrote: 07/04/2025 08:39
Ateista wrote: 07/04/2025 08:28 Nije mi jasno sta je toliki problem sa unutrasnjom trakom, i zasto je mnogi izbjegavaju?
Nikad nisam imao nikakvih problema, a cak sta vise brze prodjem upravo zato jer je manje vozila u unutrasnjoj i bude manja guzva.
Problem kod nasih kruznih tokova je to sto ljudi ne postuju "pravila". Ako ides vanjskom trebas ici odma prvi izlaz, a drugi i treci unutrasnja. Tako ne bi bilo nikakvih problema i u teoriji svi se ukljucuju i iskljucuju bez puno cekanja i udesa. Jer ako ides vanjskom i odma na prvom izlazu izlazis, onda nema šanse da se onaj iz unutrasnje sudari sa tim vanjskim jer on sigurno produzuje na naredni izlaz. Ovako imas situaciju da neko postuje pravilo i krene unutrasnjom do svog izlaza, dok u istom trenutku drugi ide vanjskom, da bi na kraju ovaj iz unutrasnje prilikom pokusaja da izađe udario ovog iz vanjske. Sto se ne bi trebalo desiti jer je ovaj iz vanjske vec trebao izaci na prijasnjem izlazu. Naravno sve zavisi koliko traka i izlaza ima kruzni tok ali razumijes sta hocu reci

A obzirom da ce u tom slucaju krivac biti onaj u unutrasnjoj jer te ovaj iz vanjske nema duznost pustiti i tehnicki si mu oduzeo prednost, ljudi samo onda voze vanjskom da im ne ide na osiguranje i da ne riskiraju udes. Tako da dokle god se zakonski ne zabrani da se smije guslati vanjskom ljudi ce to raditi jer ne zele riskirati udes u unutrasnjoj prilikom izlaza, ili da moraju kruziti u nedogled ako je guzva u vanjskoj pa ne mogu se iskljuciti kako treba
Razumijem, ali stalno koristim unutrasnju i nikad nisam imao problem, kad hocu da izadjem gledam ima li auta u vanjskoj i procijenim sta da radim. Vecina vozaca je toliko usporena da ja unutrasnjom prodjem brze od onog u vanjskoj i iskljucim se dovoljno brzo prije njega da mi nije ni bitno hoce li produziti ili ne. Ako je malo veca guzva i ima vise vozila, ili se u tom momentu bas pred izlazom poravnam sa nekim iz vanjske, onda malo usporim i vidim da li je krenuo da izlazi ili ne, cim vidim da je poceo skretati i ja izlazim, ako vidim da nije onda sacekam da prodje, nije mi to sad neki problem stati sekundu i opet krenuti, ne znam da mi se ikad desilo da moram cekati vise od par sekundi.

Skretanje samo na prvom izlazu iz vanjske bi ove probleme svakako rijesilo, samo nisam siguran koliko vozila ide samo na prvi izlaz a koliko na druge i da li bi to onda stvorilo preveliku guzvu u unutrasnjoj traci, zavisi to vjerovatno i od samog KT, nije na svakom isto.

U principu su najbolji turbo KT gdje nema takvih problema i ima manje konkfiktnih tacaka.
Ateista

#50081 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

mali_balon wrote: 07/04/2025 08:46
A sta cemo sa onima koji bi da izadju na taj treci ili cetvrit izlaz iz unutrasnje pa stanu da im neko iz vanjske stane tj da ih propusti......i stane sve u kruznom
Sto je toliki problem malo stati? Sacekas da prodje onaj ko ide dalje i onda izadjes, nikad nisam cekao vise od par sekundi, a i to jako rijetko, vecinom izadjem bez stajanja.
Pandakonda

#50082 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Pandakonda »

Ateista wrote: 07/04/2025 08:50
Pandakonda wrote: 07/04/2025 08:39
Ateista wrote: 07/04/2025 08:28 Nije mi jasno sta je toliki problem sa unutrasnjom trakom, i zasto je mnogi izbjegavaju?
Nikad nisam imao nikakvih problema, a cak sta vise brze prodjem upravo zato jer je manje vozila u unutrasnjoj i bude manja guzva.
Problem kod nasih kruznih tokova je to sto ljudi ne postuju "pravila". Ako ides vanjskom trebas ici odma prvi izlaz, a drugi i treci unutrasnja. Tako ne bi bilo nikakvih problema i u teoriji svi se ukljucuju i iskljucuju bez puno cekanja i udesa. Jer ako ides vanjskom i odma na prvom izlazu izlazis, onda nema šanse da se onaj iz unutrasnje sudari sa tim vanjskim jer on sigurno produzuje na naredni izlaz. Ovako imas situaciju da neko postuje pravilo i krene unutrasnjom do svog izlaza, dok u istom trenutku drugi ide vanjskom, da bi na kraju ovaj iz unutrasnje prilikom pokusaja da izađe udario ovog iz vanjske. Sto se ne bi trebalo desiti jer je ovaj iz vanjske vec trebao izaci na prijasnjem izlazu. Naravno sve zavisi koliko traka i izlaza ima kruzni tok ali razumijes sta hocu reci

A obzirom da ce u tom slucaju krivac biti onaj u unutrasnjoj jer te ovaj iz vanjske nema duznost pustiti i tehnicki si mu oduzeo prednost, ljudi samo onda voze vanjskom da im ne ide na osiguranje i da ne riskiraju udes. Tako da dokle god se zakonski ne zabrani da se smije guslati vanjskom ljudi ce to raditi jer ne zele riskirati udes u unutrasnjoj prilikom izlaza, ili da moraju kruziti u nedogled ako je guzva u vanjskoj pa ne mogu se iskljuciti kako treba

U principu su najbolji turbo KT gdje nema takvih problema i ima manje konkfiktnih tacaka.
To svakako, samo je problem takve kruzne tokove praviti u centrima grada jer zauzimaju dosta vise prostora i ako se ne varam samo Tuzla i Banja Luka imaju takav ? Tesko bi bilo svugdje to implementirati
Ateista wrote: 07/04/2025 08:53

Sto je toliki problem malo stati? Sacekas da prodje onaj ko ide dalje i onda izadjes, nikad nisam cekao vise od par sekundi, a i to jako rijetko, vecinom izadjem bez stajanja.
Jer u kruznom toku ne bi smjelo biti stajanja osim naravno ako se nije napravila guzva sama od sebe. Ali generalno ne bi trebalo biti stajanja i propustanja jer to rade ovi sto su van kruznog toka prije nego sto ulete. Unutra sve mora biti fluidno. Upravo su radi izbjegavanja stajanja i zastoja ukinuti semafori i ubacen kruzni da brze ide
kakaljin

#50083 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Pa to se desi kada onaj iz vanjske ne razmislja i ukljuci se pa napravi haos i zastoj. Treba samo razmisljati kada se vozi i pratiti saobracaj
drug_profi

#50084 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ne bi se smjelo voziti ni vanjskom pa se vozi. Tako će i da se staje kad se mora.
1Dante1

#50085 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

preludezalude wrote: 06/04/2025 22:57 Ne daje se hiljadarka ako nisi kriv, tako da...
Dobro, kako se dokazuje krivica? Vjestacenjem? Nisi mi odgovoro ni ti, a kako vidim ni ostali. Rekoh ako raskrsnica nije pokrivena kamerama, kako se dokazuje?
Pandakonda

#50086 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Pandakonda »

1Dante1 wrote: 07/04/2025 09:12
preludezalude wrote: 06/04/2025 22:57 Ne daje se hiljadarka ako nisi kriv, tako da...
Dobro, kako se dokazuje krivica? Vjestacenjem? Nisi mi odgovoro ni ti, a kako vidim ni ostali. Rekoh ako raskrsnica nije pokrivena kamerama, kako se dokazuje?
Ukoliko taj deda ne priznaje odgovornost a tvoj drug je siguran da nije kriv, onda samo zovnes policiju i kazes da hoces vjestacenje. Vjestaci imaju nacine da utvrde odgovornost samo je problem sto to moze potrajati. A ne mora biti kamera samo od semafora, oni mogu koristiti kamere i lokalnih ustanova, kafica itd.

Samo je to morao odma uraditi, a ne dati pare pa onda da se ganja
1Dante1

#50087 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

drug_profi wrote: 07/04/2025 08:36 Bome ne znate voziti dok vam je unutrasnja problem.
Ides od zeljeznicke prema Lozionickoj i na KT kod energoinvesta udjes u unutrasnju. Iskljuciti se na drugom izlazu lutrija, jer ovi iz pravca FDS ulijecu i uzimaju ti pravo prvenstva. Zato je bolje vanjskom.
Ukoliko taj deda ne priznaje odgovornost a tvoj drug je siguran da nije kriv, onda samo zovnes policiju i kazes da hoces vjestacenje. Vjestaci imaju nacine da utvrde odgovornost samo je problem sto to moze potrajati. A ne mora biti kamera samo od semafora, oni mogu koristiti kamere i lokalnih ustanova, kafica itd.
Pa dobro, to je onda proces. Pretpostavljam da je on dao ljami dedi da ne bi morao vjestaku i da rijesi odmah. No najmanje je bitno je li dao, vec je bitno da nije tako lako dokazati ko je prosao kroz crveno u svakoj situaicji.
drug_profi

#50088 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

1Dante1 wrote: 07/04/2025 09:18 Idez od zeljeznicke prema Lozionickoj i na KT kod energoinvesta udjes u unutrasnju. Iskljuciti se na drugom izlazu lutrija, jer ovi iz pravca FDS ulijecu i uzimaju ti pravo prvenstva. Zato je bolje vanjskom.
Redovno baš to radim i nikad problem nisam imao.
Žmigavac, retrovizor, lagano i sa oprezom.
99,9% će ti dati prostor kad daš žmigavac, osim ako nisu baš uz tvoj rep pa bi ti samo otežali manevar da stanu.
ne znam da mi se jednom ili dva puta desilo da je neki papak odlučio da ide na prednost po svaku cijenu. Na vrijeme u retrovizoru uočiš ponašanje.
1Dante1

#50089 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

Moje iskustvo je obrnuto, gdje vecina ignorise zmigavac ne kontajuci da mora propustiti i onoga u unutrasnjoj prije nego se ukljuci.
drug_profi

#50090 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

1Dante1 wrote: 07/04/2025 09:26 Moje iskustvo je obrnuto, gdje vecina ignorise zmigavac ne kontajuci da mora propustiti i onoga u unutrasnjoj prije nego se ukljuci.
Onda idi ti na njega na mjestu uključenja u KT, jer onda je njegov prekršaj ako bude kolizija.
Ne znam šta da ti kažem. U zadnjih mjesec dana izbjegavam taj KT jer je obnormalna gužva i gubljenje vremena.
Inače od kad je napravljen prije 4-5 godina ili više, svakodnevno s posla tuda u špici.
I nikakav problem, vazda lijevom ulazim u KT, i izlazim prema Jumbu/Merkatoru iz unutrasnje.
1Dante1

#50091 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

drug_profi wrote: 07/04/2025 09:30 Onda idi ti na njega na mjestu uključenja u KT, jer onda je njegov prekršaj ako bude kolizija.
Sto bih se zamarao time? Kruzim vanjsokm i nema kolizije a ni brige. Pa u slucaju udesa nece mi se auto respawnat, vec valjda koji mjesec zezati sa svime.
mali_balon

#50092 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

Ateista wrote: 07/04/2025 08:53

Pa sta je onda svrha kruznog.....onda opici klasicnu raskrsnici semafore i problem rijesen
drug_profi

#50093 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

1Dante1 wrote: 07/04/2025 10:00
drug_profi wrote: 07/04/2025 09:30 Onda idi ti na njega na mjestu uključenja u KT, jer onda je njegov prekršaj ako bude kolizija.
Sto bih se zamarao time? Kruzim vanjsokm i nema kolizije a ni brige. Pa u slucaju udesa nece mi se auto respawnat, vec valjda koji mjesec zezati sa svime.
Pa zato što se vanjskom ne kruži.
A ako se kruži vanjskom, onda se i zaustavlja u unutrašnjoj.
I onda imaš kuršlus pa je kružni besmislen.
1Dante1

#50094 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

Kaznu za kruzenje vanjskom ne mogu dobiti. Cak i da mogu, nije nista posebno.

Ja nisam spreman podmetnuti ledja radi provodjenja pravila i zato kruzim vanjskom.
drug_profi

#50095 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Pa kruzi, ali nemoj onda prigovarati sto neko stane u unutrasnjoj.
kabal1337

#50096 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Ne kontam zasto se ljudi zaustave u unutrasnjoj traci ako se ne mogu iskljuciti, napravi krug umjesto sto blokiras saobracaj u KT
1Dante1

#50097 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

kabal1337 wrote: 07/04/2025 11:25 Ne kontam zasto se ljudi zaustave u unutrasnjoj traci ako se ne mogu iskljuciti, napravi krug umjesto sto blokiras saobracaj u KT
Isto kao iz razloga zasto uzimaju prvenstvo pri ulasku u KT a ti u untrasnjoj. Onda posljedinco ja kruzim vanjskom :D

Kada sam u unutrasnjoj ako mi uzmu prvenstvo kruzim, ali onda vidim telece poglede drugih kao wtf ovaj kruzi, sto ne stane :D
drug_profi

#50098 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

kabal1337 wrote: 07/04/2025 11:25 Ne kontam zasto se ljudi zaustave u unutrasnjoj traci ako se ne mogu iskljuciti, napravi krug umjesto sto blokiras saobracaj u KT
Zato što neću da kružim. Full stop. Kad likovi ulaze u kruzni iako vide da je zakrcen, pa blokiraju druge ulaze iako oni sami ne mogu nikud drugi bi mogli. Pa onda ja kad bih kruzio opet bih dosao u taj čep kroz koji sam se jedva provukao.

Zato sto nije zvaka za seljaka. Nisu pravila jasna, nisu vozaci kulturni.
inflames

#50099 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by inflames »

Zato bih svaki napravio kao što je ovaj u BL:

Image

Uživo na mjestu gdje je ovo žuto postoji fizički graničnik.
kabal1337

#50100 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Kad bi vecina vozaca postovala ogranicenje prilasku prema KT, u KT i imala osnovnu kulturu 90% problema ne bi bilo.
Post Reply