Bossona wrote: ↑05/04/2025 09:00
apsidejzi wrote: ↑05/04/2025 08:08
Sve je ovo zbog Kine, a vi to tumacite kako hocete. Biden je sjebao Rusiju,
Trump treba da sjebe Kinu. Ja sam to pisao jos prosle godine. Makar je to plan, a vidjecemo hoce li uspjeti.
Vec se vide i prvi rezultati. Cilj je polarizirati svijet u dva tabora: US i Kina. Do sada su mnogi koristili obe sile sto je vise koristilo kini a sad je Trump lupio sakom od sto i rekao: ili tamo ili ovamo.
Vijetnam je podvio rep.
Meksiko je podvio rep. Kanada jos uvijek nije. Zivim u Svedskoj i jucer slusam premijera koji podvija rep. EU kao cjelina jos nije podvila rep zato sto Francuska i Njemacka to ne zele (jos uvijek) ali ove manje drzave bi kao podvile. Ovo sve jedino ima smisla ako se posmatra u tom kontekstu. Amerika trenutno gubi od Kine kad je tehnologija u pitanju i skontali su da je vrag odnio salu. Sustina uspjeha Kine je u tome sto je hinjski muzla Ameriku desetljecima i sad su dovoljno narasli da se mogu kocoperiti. 90% drzava drze u ekonomskom klincu i vjerovatno i oni mogu sada mnogim drzavama kazati: Nemate karte! I naravno, to se jenkijima ne svidja. Zato se niko i ne buni protiv Trumpa jer on je samo izvrsna figura a ovo je ocito koncenzus unutar vladajuce strukture. Narod ce malo najebati kao i obicno, a sad slijedi mjesec dana padanja na koljena od strane raznih drzava koje se moraju odluciti kako ce zivjeti u novom svijetu.
Globalizam je mrtav. Ulazimo u hladni rat samo ovaj put izmedju Kine i Amerike. Rusija je mrtva.
... Ludak je za ovih par dana strmoglavog pada berze uništio preko šest triliona dolara vrijednosnih dionica. Ako ne povuče ove carinske namete slijdi privredni kolaps, socijalni nemiri i sukobi. Sve više republikanaca se oglašava i protive se ovom ludaku
Jesil to imao kakvih dionica pa ti sad pale i malo ti krivo? Ako nisi - sta je onda zapravo izgubilo 6 triliona? Ljudi bacaju ove brojeve nerazumjevajuci sta je zapravo nestalo. Sta mislis da ce neko ici na proteste jer je Apple pao 10%? Problem sa ovim ciframa je extrapolacija. Nije se trgovalo svim dionicama pa da je vrijednost trzista pala. Trgovalo se sa 1% ukupnih dionica a onda se to ektrapolira na preostalih 99% vrijednosti. Firme i dalje funkcionisu kako su funkcionisale. U ponedjeljak ce ljudi i dalje na posao kako su bili i u petak. Naravno, oni koji su imali dionice sada vide minus, al to nije minus dok ne prodaju a dionice se obicno vrate. Niko se nije bunio kad su narasle 6 triliona u prethodnih godinu dana. Narasce opet. Ova panika je dovela do gubitka od godinu dana tako da onaj ko je kupovao dionice prije dvije godine i dalje je u plusu. Toliko su zapravo narasle u tom periodu. Tako da tu nece biti nekih velikih protesta zbog berze.
Sta se onda promijenilo? Kod nas u Evropi nije se promijenilo apsolutno nista, osim sto su neke kompanije izgubile dio u americkom trzistu za sad. Mi i dalje dobijamo Nike iz Vijetnama po starim cijenama. Mi i dalje dobijamo robu od Apple-a koji dolazi iz kine bez tarifa. Amerikancima ce neka roba poskupiti ali amerikanci vec imaju dosta robe koja se proizvodi kod njih. Pogotovo energije. Nece im poskupiti cijene goriva jer imaju svoju naftu, a to je najbitnije. Imaju velika obradiva prostranstva koja ce masovno posijati. Svi farmeri duplaju farme koka i krava. Amerika ce biti uredu. Poremecaj ce biti u tercijarnom sektoru. Posto je vecina dobroplacenih poslova bila u velikim centrima koji su funkcionisali na eksploataciji siromasnijih drzava, sada ce to nestati. Poremecaj ce biti u sektoru srednjih menadzera koji ce masovno izgubiti poslove. Mnogi iz IT sektora ce nastradati, ali ne oni koji programiraju nego oni koji su podrska programerima (test, analisti, projekt menadzeri i sl). White collar radnici drugim rijecima. Oni ce morati traziti druge kompanije, jer ce se broj tih poslova smanjiti.
No ono sto je bitnije od svega toga, jeste sto Amerika sada pravi novi svjetski poredak jer su vidjeli da Kinezi uzimaju svijet. Haj guglaj malo npr ko je napravio vecinu autocesta, mostove i sve vece infrastrukturne projekte na balkanu, bliskom istoku i africi? Uvijek ces naci kineze. Ni ja ne volim sto je Trump ovo uradio ovako naglo, i sto se ponasaju kao siledzije ali to ti samo kazuje koliko oni vide Kinu kao opasnost. Nemoj misliti da ja nesto volim za Trumpa i da navijam za njega. Ja sam usao u potpuni panicni mode nakon sto su se izgalamili na Zelenskog krajem februara. Ne volim ni ja siledzije ali imam oci i gledam oko sebe sta se desava. I vidim da se sve svodi na to: Ko ima kakve karte. Ako nemas karte proces kao Zelenski. Sta su karte? Imetak. Ono sto imas kod sebe to je tvoje. Ako si kupio automobil na kredit on nije tvoj. On je tudji. Pitanje je vremena kada ces izgubiti posao a sa njim i automobil. Ili mozda imas neki kineski pametni uredjaj u svojoj kuci? Oni ti ga samo iskljuce kad skontaju da im vise ne trebaju informacije koje dobijaju iz tvoje kuce preko WiFi-a.
Pouka ovog svega, kupuj stvari za kesh, rjesavaj se svih kredita koje imas. Ovo postaje rat amerike i kine (srecom jos uvijek ekonomski) a ako ameri skontaju da ne mogu ekonomski onda ce biti i vojni rat. Berzu ko jebe, to je svakako skup velikih fondova koji su pokupovali sve fabrike i masine preselili u Kinu. Onaj ko ima nesto taj je vlasnik toga. Kina ima sve fabrike Apple-a. Sutra samo kazu: nema vise izvoza. Nema ni Apple-a. Sta ti vrijedi cijena dionice od 1000 dolara ili 5000 dolara kad je onaj ko ima nesto, vlasnik toga. A sve je u Kini.
Nemoj da te mrznja prema Trumpu i MAGA zaslijepi. Oni jesu stoka, ali i kinezi su jos veca stoka. Ne zaboravi da su muslimane proganjali jer smatraju da je islam mentalna bolest. Zivimo u svijetu koji vise nije globalan i vratili smo se na zakon jaceg. Mislim, oduvijek je bio samo zamaskiran u okvire demokratije i vladavine prava. Dok je njima odgovaralo. Sad su ocito vidjeli da kinezi preuzimaju svijet i ovo je rat.