Ne mislim na jedno vlakno već na veliki broj njih koji bi se pruzali iz jedne tacke te tako stvarali uocljiv patternzilog wrote: ↑02/04/2025 16:09Ne, govorim o zracenju uslijed protoka svjetlosti unitar vlakna.drug_profi wrote: ↑02/04/2025 15:56Govoriš o toplinskom otisku, tj. razlici u brzini hlađenja i zagrijavnja u odnosu na okolinu?
Ako zelis, mozemo proanalizirati termicki footprint vlakna debljine 2-3 vlati ljudske kose, ali mislim da je to jos besmislenije...
Ukrajina
- drug_profi
#216026 Re: Ukrajina
- drndalo
#216027 Re: Ukrajina
Kolonom ces me, kolonom cu te...
-
zigzag
#216028 Re: Ukrajina
93. brigada je na tom pravcu. Znaju da su se rusi gomilali. sad su ih zgomilali. hajmo sljedeći.... za kralja i odadžb.... pardon, za putina i rodinu
- drug_profi
-
ketronsd1
#216031 Re: Ukrajina
I onda se nadju pametnjakovici i kazu lazu Ukrajinci za brojke suncokretlija

-
sumirprimus
#216032 Re: Ukrajina
naravn da ne lazu, samo sto se ukrajinci sada suocavaju sa problemom koji su imali i iz vermahta 40ih. koliko god uputili samara rusima, oni i dalje dolaze.
ovo za samaranje crvenoarmejaca iz ww2 sam posudio od madnera ako se ko sjeca te prepiske...
ovo za samaranje crvenoarmejaca iz ww2 sam posudio od madnera ako se ko sjeca te prepiske...
-
zigzag
#216034 Re: Ukrajina
Pa onda su se ganjali preko cijele istočne evrope,lijevo-desno. A sad ti rusi troše stotine hiljada ljudi samo da izađu iz vidokruga Donjecka. Ovo je besmislenije i od wwI a kamoli wwII.sumirprimus wrote: ↑03/04/2025 13:58 naravn da ne lazu, samo sto se ukrajinci sada suocavaju sa problemom koji su imali i iz vermahta 40ih. koliko god uputili samara rusima, oni i dalje dolaze.
-
mishic
#216035 Re: Ukrajina
E baš ta besmislenost i jeste prednost i Ukrajine ali i čitavog pravdoljubivog svijeta i to će se Putinu koji sada nema kuda nazad jer je sam sebe doveo u tu poziciju, na kraju dugoročno obiti o glavu. Ukrajina koliko god sada bila na gubitku u perspektivi će to nadoknaditi dok Rusija neće nikada.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#216036 Re: Ukrajina
Hoće li prekid vatre u Ukrajini dovesti do mira?
Prekidi vatre ne vode automatski miru, a trenutni napori da se progura primirje između Rusije i Ukrajine mogli bi biti kontraproduktivni. U ovom videu raspravljam o tome što je potrebno da bi prekidi vatre doveli do stvarnih mirovnih pregovora. Nažalost, trenutni djelomični prekid vatre na energetskoj infrastrukturi ne ispunjava zahtjeve i mogao bi čak potkopati proces postizanja mira.
0:00 Od mira do prekida vatre
1:06 Prekid vatre na energetskoj infrastrukturi
1:59 Prekid vatre na moru
2:24 Prijašnji prekidi vatre
3:07 Uvjeti za mirovne pregovore
4:50 Perspektive za pregovore
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#216037 Re: Ukrajina
Putin se priprema za sljedeći rat i proširuje vojsku na 2,4 miliona vojnika
Rusi neće zaustaviti ovaj rat i odbijaju poštivati bilo kakav prekid vatre. Rusi sve više i više ignoriraju Trumpa i odbijaju se slagati s njim i pretvarati se da žele zaustaviti ovaj rat. Putin je najavio najveće novačenje u 14 godina povećavajući svoju vojsku za još 160.000 ruskih ljudi.
- Hame_
#216040 Re: Ukrajina
Silicon Bites #121 - Procurio dokument Pentagona koji sugerira da je Europa sama u borbi protiv Rusije.
Ovo je još jedan od najgorih mogućih scenarija koje smo označili na ovom kanalu u nekoliko razgovora i epizoda Bitesa. Kad bismo napravili idealnu "listu želja" za Vladimira Putina – što bi on najviše želio postići svojim pozamašnim ulaganjima u imovinu, agente i korisne idiote, kao i kroz refleksnu kontrolu. Bilo bi to razbijanje NATO-a i EU-a, kao i drugih međunarodnih institucija koje ograničavaju ruske Europske i globalne operacije. I više od ovoga, želio bi zabiti klin između Europe i SAD-a i potkopati predanost Amerikanaca obrani načela Članka 5 – NATO-ove politike odvraćanja prema kojoj države članice pomažu jedna drugoj u slučaju napada.
I čini se da je Pentagon pod Trumpom isporučio konačnu nagradu Putinu.
Interni memorandum s uputama ministra odbrane Petea Hegsetha fokusiran je na odvraćanje kineskog zauzimanja Tajvana i jačanje domovinske odbrane. Ovo predstavlja veliku preorijentaciju Američke vojske. Dokument sugerira da "rizici u drugim kazalištima" možda neće biti prioritet s obzirom na ograničenja osoblja i resursa. Naglasak je na pritisku na saveznike u Europi, na Bliskom istoku i u istočnoj Aziji da troše više na odbranu kako bi preuzeli najveći dio odvraćanja od prijetnji. Imamo razumnu ideju što se pretpostavlja da su te prijetnje: Rusija, Sjeverna Koreja i Iran, prema smjernicama.
Prva Trumpova administracija imala je zajedničku brigu, čak i opsjednutost, Kinom, koja je implicitno okarakterizirana kao najveća prijetnja SAD-u. Bidenova administracija predložila je snage za pripremu i odvraćanje sukoba u Pacifičkoj regiji, ali Hegsethove smjernice u dokumentu Pentagona pružaju izvanrednu razinu detalja i opis potencijalne invazije na Tajvan. Ovo sada postaje isključivi geopolitički scenarij kojemu se mora dati prioritet u odnosu na druge potencijalne opasnosti, uključujući stvarnu militarizaciju ruskog društva na Europskom kontinentu. Tu također ima nešto od Trumpovog razmišljanja - da se SAD ne mogu koncentrirati na više od jednog cijelog ratišta odjednom. Što zahtijeva preusmjeravanje goleme Američke vojne arhitekture prema Indo-Pacifičkoj regiji uz njezinu domovinsku odbrambenu misiju.
Europa je prepuštena da tone ili pliva, protiv Rusije.
*Jedan od komentara: Nisam zabrinut zbog toga što SAD neće pomoći Europi. Zabrinut sam zbog toga što će se SAD pridružiti Rusiji u nadolazećem ratu.
- Čitalac
#216041 Re: Ukrajina
Palisa: Agresor nema problema s privlačenjem ljudstva, ove godine dovode 150 hiljada vojnika.
Ukrajinsko zapovjedništvo vidi pripremu ruske skupine za intenziviranje borbi u nekoliko smjerova. Ove godine ruska vojska planira povećati svoju grupaciju za 150 tisuća vojnika, izjavio je zamjenik predstojnika Ureda predsjednika i bivši zapovjednik 93. brigade Pavlo Palisa.
„Prema dostupnim informacijama, ove godine ruska vojska planira povećati svoju grupaciju za 150 tisuća ljudi, uvjetno, to je ekvivalent oko 15 divizija. Njihovo formiranje se nastavlja. Rusi nemaju problema s privlačenjem osoblja. Međutim, morate shvatiti da sve te snage ne mogu biti uvedene u bitku u isto vrijeme. Stoga se očekuje da će u bliskoj budućnosti pokušati izvršiti maksimalan pritisak na ta područja gdje je to moguće", rekao je Palisa.
Prema njegovim riječima, jačanje pritiska na frontu odvija se u pozadini konzultacija o prekidu vatre, za što Rusi nisu previše zainteresirani, osim možda pitanja vezanih uz pomorski smjer, gdje je za njih prekid vatre relevantniji.
„Što se tiče kopnenog pravca, očito je da oni nastavljaju postupno napredovati, pokušavajući probiti pojedine dijelove fronte. Riječ je o djelomičnim taktičkim uspjesima, koje postižu uz vrlo velike gubitke. Ali ako si to mogu priuštiti, nastavit će odgađati vrijeme. Na nekim područjima fronte neprijatelj ima neke uspjehe, ali i mi idemo u protunapad i također postižemo rezultate", rekao je Palisa.
-
zigzag
#216042 Re: Ukrajina
Treba u rusiju poslati letke sa ovim samoubijanjem. Napisati , livade vas čekaju.
Što bi nadrealisti rekli: ako ste romantična duša i imate namjeru da se ubijete , livade Majakovski su kod nas....
Što bi nadrealisti rekli: ako ste romantična duša i imate namjeru da se ubijete , livade Majakovski su kod nas....
-
CrveniKuk
#216043 Re: Ukrajina
Ne divizije, nego korpusi. Organizacija će biti brigada-korpus, bez divizija.i nemoj mi zamjeriti, nije 14. nego riječ je o 12.brigadi NG Azov. Ona će biti temelj za formiranje 12.korpisa NG.drug_profi wrote: ↑03/04/2025 12:0993. je ako se ne varam postala divizija, kao i 14. azov... vjerovatno jos neke.
-
CrveniKuk
#216045 Re: Ukrajina
Oprosti još jednom. Nema na čemu.
- drug_profi
#216046 Re: Ukrajina
-
ketronsd1
#216047 Re: Ukrajina
Sjecam se ja svega drug moj. Otkako je krenula ova agresija ja sam sve i jedan post (osim ovih na sto su na ignor) procitao. Madner je imao dobrih fula ali je znao i pokoju pametnu reci. Zato mi i nije bio ignore. Imao je on malo problema sa egom ali ja mislim da je on u sustini pozitivac bio. No mene nesto drugo "fascinira"!? Nakon svega sto se izdesavalo. Nakon svih ovih silnig laganja rutalja, njihove brutalnosti u svakom segmentu, njihovih zvjerstava itd , da postoje "ljudi" koji ih i dalje podrzavaju, brane i naravno ona epska da vjeruju u to "da su isprovocirani i uvuceni" od zapada u sve ovo.sumirprimus wrote: ↑03/04/2025 13:58 naravn da ne lazu, samo sto se ukrajinci sada suocavaju sa problemom koji su imali i iz vermahta 40ih. koliko god uputili samara rusima, oni i dalje dolaze.
Jebem li ga pored ociju da i dalje radis isto. Onda mi preostaje samo da i ja nastavim sa svojom teorijom sendvica i to je to.
I naravno podrzavam Ukrajinu i halal im svaka kruna koju sam dao za njih.
Slava Ukrajini!
-
splinter
#216048 Re: Ukrajina
Prva asocijacija Bibendum (Michelin)
- janje_
#216049 Re: Ukrajina
ko se jos sjeca onog crtanog sa ona dva krompira, odmah me podsjetilo.
https://www.youtube.com/watch?v=HG-1V5GNQus
-
Crvene_brigade
#216050 Re: Ukrajina
NATO podrška: Još F-16 aviona na putu za Ukrajinu: General Cavoli otkriva nove detalje
Nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno najavio da je u Ukrajinu stiglo nekoliko dodatnih aviona F-16, američki general Christopher Cavoli je potvrdio dolazak dodatnih letjelica.
Ukrajinske snage koriste avione F-16 u misijama rušenja bespilotnih letjelica koje ruske snage u velikim talasima lansiraju na Ukrajinu.
"Postoji još F-16 aviona spremnih za raspoređivanje. Ima više pilota u pripremi za obuku," rekao je Cavoli.
Iako su SAD obučavale ukrajinske pilote da upravljaju borbenim avionima F-16, SAD nisu dale avione Ukrajini ali su morale odobriti donacije svih zemalja koje jesu.
Tako je Nizozemska obećala donaciju 24 aviona F-16, Danska 19 aviona dok su Norveška i Belgija obećale neodređeni broj letjelica ovog tipa.
Preuzeto sa: https://www.klix.ba/vijesti/svijet/jos- ... /250404014
Nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno najavio da je u Ukrajinu stiglo nekoliko dodatnih aviona F-16, američki general Christopher Cavoli je potvrdio dolazak dodatnih letjelica.
Ukrajinske snage koriste avione F-16 u misijama rušenja bespilotnih letjelica koje ruske snage u velikim talasima lansiraju na Ukrajinu.
"Postoji još F-16 aviona spremnih za raspoređivanje. Ima više pilota u pripremi za obuku," rekao je Cavoli.
Iako su SAD obučavale ukrajinske pilote da upravljaju borbenim avionima F-16, SAD nisu dale avione Ukrajini ali su morale odobriti donacije svih zemalja koje jesu.
Tako je Nizozemska obećala donaciju 24 aviona F-16, Danska 19 aviona dok su Norveška i Belgija obećale neodređeni broj letjelica ovog tipa.
Preuzeto sa: https://www.klix.ba/vijesti/svijet/jos- ... /250404014