BHTelecom

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
escobar__

#21526 Re: BHTelecom

Post by escobar__ »

r00tf wrote: 01/04/2025 21:50 Ekipa,

Treba da vratim stari broj koji sam koristio jer mi se vezu stari podaci za njega i treba mi security code. Broj nije aktivan pokusao zvat viber etc. kaze veza sa pozvanim brojem ne moze biti realizovana.

Imal ko iskustva kakva jel moguce ?
Kontaktiraj korisničku službu, oni ti (ako hoće) mogu izaći u susret i reaktivirati broj (ako ga ti ne možeš reaktivirati dopunom).
ing-ecc

#21527 Re: BHTelecom

Post by ing-ecc »

StihNaAsfaltu wrote: 30/03/2025 01:18
dragonz wrote: 29/03/2025 17:29
StihNaAsfaltu wrote: 27/03/2025 14:29 Ima li ko informaciju koliko dugo se čeka na priključak interneta?
Ja u utorak nazvao 1444 već u petak uvedena linija u stan i jutros u 9 sati momak već pustio internet.
Čengić Vila je lokacija.
Bili su i kod mene odmah sutradan, da vide tehnicku mogucnost pa su rekli iduce sedmice doci da spoje.
ima li šta novo?
CiCk0

#21528 Re: BHTelecom

Post by CiCk0 »

escobar__ wrote: 02/04/2025 06:18
r00tf wrote: 01/04/2025 21:50 Ekipa,

Treba da vratim stari broj koji sam koristio jer mi se vezu stari podaci za njega i treba mi security code. Broj nije aktivan pokusao zvat viber etc. kaze veza sa pozvanim brojem ne moze biti realizovana.

Imal ko iskustva kakva jel moguce ?
Kontaktiraj korisničku službu, oni ti (ako hoće) mogu izaći u susret i reaktivirati broj (ako ga ti ne možeš reaktivirati dopunom).
Meni ista situacija ali mi je broj otisao na reciklazu znaci nisam ga mogao povratit i ako sam imao onaj certifikat od broja.
StihNaAsfaltu

#21529 Re: BHTelecom

Post by StihNaAsfaltu »

ing-ecc wrote: 02/04/2025 09:42
StihNaAsfaltu wrote: 30/03/2025 01:18
dragonz wrote: 29/03/2025 17:29

Ja u utorak nazvao 1444 već u petak uvedena linija u stan i jutros u 9 sati momak već pustio internet.
Čengić Vila je lokacija.
Bili su i kod mene odmah sutradan, da vide tehnicku mogucnost pa su rekli iduce sedmice doci da spoje.
ima li šta novo?
Ništa još, ne zove niko.
sifra2020

#21530 Re: BHTelecom

Post by sifra2020 »

Ovako,covjek trenutno u kuci ima neki bh telecom modem(kazu bezicni internet-ogranicene brzine ne znaju koliko gb imaju)tj samo se u struju ukljuci i ima neka kartica,uglavnom to ide dobro do oko 20-og u mjesecu i onda ide najmanja brzina sto nije dovoljno pa pune tarife i skoro plate 50km sveukupno s mobilnim tarifama.Ja predlozim njima da uvedu Moju Tv Net S ,53km kosta mislim s premium arenama,eh sad ima problem,misli(to jest siguran je) da je onaj telefonski prikljucak prekinut negdje,od one kutije ima nekih 40-50metara i ne bi mu bio problem iskopati to pa da telecom pruzi kablove,e sad da li ce telekom obzirom da se nanovo kopa ,da li ce mu pruziti optiku iako je do kutije i sve okolo bakar(ima li optika tu kakve veze za bolji net s obzirom da je sve na bakru okolo,i da li telecom kopa ili moras sam sebi kopati kanal) i da li je ako pruzaju optiku besplatna prvi put za nove korisnike ili se to placa?
ing-ecc

#21531 Re: BHTelecom

Post by ing-ecc »

Hoce li uzeti L paket?
sifra2020

#21532 Re: BHTelecom

Post by sifra2020 »

ing-ecc wrote: 02/04/2025 13:00 Hoce li uzeti L paket?
Mislim da ne bih,jer mu ne treba internet od 300mbps,ono cisto da ima net normalan neogranicen a dobre brzine a posto bi nanovo kopanje islo zato pitam da li bi optiku pruzili da bude priblizno 50/8mbps
nikimostar

#21533 Re: BHTelecom

Post by nikimostar »

Neki dan gledam iPhone 16 i nije bitno uopće koji je da li je obična 16,pro ili promax verzija na stanju ih je bilo dosta.Kako je moguće da ih danas nema nikako.Čak ih nema ni u ponudi da naručiš i to sve od jučer...
-Chesterfield-

#21534 Re: BHTelecom

Post by -Chesterfield- »

sifra2020 wrote: 02/04/2025 12:18 Ovako,covjek trenutno u kuci ima neki bh telecom modem(kazu bezicni internet-ogranicene brzine ne znaju koliko gb imaju)tj samo se u struju ukljuci i ima neka kartica,uglavnom to ide dobro do oko 20-og u mjesecu i onda ide najmanja brzina sto nije dovoljno pa pune tarife i skoro plate 50km sveukupno s mobilnim tarifama.Ja predlozim njima da uvedu Moju Tv Net S ,53km kosta mislim s premium arenama,eh sad ima problem,misli(to jest siguran je) da je onaj telefonski prikljucak prekinut negdje,od one kutije ima nekih 40-50metara i ne bi mu bio problem iskopati to pa da telecom pruzi kablove,e sad da li ce telekom obzirom da se nanovo kopa ,da li ce mu pruziti optiku iako je do kutije i sve okolo bakar(ima li optika tu kakve veze za bolji net s obzirom da je sve na bakru okolo,i da li telecom kopa ili moras sam sebi kopati kanal) i da li je ako pruzaju optiku besplatna prvi put za nove korisnike ili se to placa?
FGR ne kopa.
Seljaci kopaju sebi kanal od razvodnog stuba do kuće. Barem je tako bilo kada su meni radili. Ne znam kako je sada.

Ako ti je do čvorišta bakar ne znam kako može optika.
Pametno bi bilo u kanal ubaciti crijevo od vode i kroz njega provući bakarno. Da ponovo ne kopaš ako bi nekada išla optika.
sifra2020

#21535 Re: BHTelecom

Post by sifra2020 »

-Chesterfield- wrote: 02/04/2025 15:29
sifra2020 wrote: 02/04/2025 12:18 Ovako,covjek trenutno u kuci ima neki bh telecom modem(kazu bezicni internet-ogranicene brzine ne znaju koliko gb imaju)tj samo se u struju ukljuci i ima neka kartica,uglavnom to ide dobro do oko 20-og u mjesecu i onda ide najmanja brzina sto nije dovoljno pa pune tarife i skoro plate 50km sveukupno s mobilnim tarifama.Ja predlozim njima da uvedu Moju Tv Net S ,53km kosta mislim s premium arenama,eh sad ima problem,misli(to jest siguran je) da je onaj telefonski prikljucak prekinut negdje,od one kutije ima nekih 40-50metara i ne bi mu bio problem iskopati to pa da telecom pruzi kablove,e sad da li ce telekom obzirom da se nanovo kopa ,da li ce mu pruziti optiku iako je do kutije i sve okolo bakar(ima li optika tu kakve veze za bolji net s obzirom da je sve na bakru okolo,i da li telecom kopa ili moras sam sebi kopati kanal) i da li je ako pruzaju optiku besplatna prvi put za nove korisnike ili se to placa?
FGR ne kopa.
Seljaci kopaju sebi kanal od razvodnog stuba do kuće. Barem je tako bilo kada su meni radili. Ne znam kako je sada.

Pametno bi bilo u kanal ubaciti crijevo od vode i kroz njega provući bakarno. Da ponovo ne kopaš ako bi nekada išla optika.

Pretpostavljam da je bakar jer u novije vrijeme tu nikad nista nije kopano.
Ali vidi ovo imam rodjaka koji zivi ispod mene nekih 600m(i prije 2g je prelazio s telemaha na bht i iskopo sebi kanal od kutije i uveo je moja tv net s-neki dan ga pitam je li ti stavilo optiku ili bakar ne zna jer je stariji,ja izmjer brzinu na speedtes by ookla ona 46/7 bila,znaci optika ne moze bakar toliko)
Eh sad amidjic mi zive ispod mene mozda kilometar i po. ,dakle jos 700m ispod rodjaka(znaci najblizi magistrali od svih nas(kontam najpovoljnije mjesto)ima full s paket i im/ brzine neta kao ja 6/0.5
Eh sad znaci ,,donji’’ ima 6/0.5 net
Ovaj srednji (nanovo kopano od kutije samo-znaci kutija je pretpostavljam dosla sve pored puta od najnize pa najvisem) i ima 47/6 net
I ja najdalji 6/0.5 imam ,,dakle kraj ceste je bakar svugdje pruzen ali otkud ovom srednjem toliko jak net,ja kontam samo zbog tog dto je novo kopao pa mu optiku staviili tih 20ak metara.

Izvinite na duzem pisanju ali eto odvojio sam i ja vrijeme da fino obrazlozim kakva su desavanja ,sve nesto na cik cak,zar nije logicno da donji ima najjaci net
Mhmdblzvc17

#21536 Re: BHTelecom

Post by Mhmdblzvc17 »

sifra2020 wrote: 02/04/2025 17:18
FGR ne kopa.

Ali vidi ovo imam rodjaka koji zivi ispod mene nekih 600m(i prije 2g je prelazio s telemaha na bht i iskopo sebi kanal od kutije i uveo je moja tv net s-neki dan ga pitam je li ti stavilo optiku ili bakar ne zna jer je stariji,ja izmjer brzinu na speedtes by ookla ona 46/7 bila,znaci optika ne moze bakar toliko)
Eh sad amidjic mi zive ispod mene mozda kilometar i po. ,dakle jos 700m ispod rodjaka(znaci najblizi magistrali od svih nas(kontam najpovoljnije mjesto)ima full s paket i im/ brzine neta kao ja 6/0.5
Ovaj srednji (nanovo kopano od kutije samo-znaci kutija je pretpostavljam dosla sve pored puta od najnize pa najvisem) i ima 47/6 net
I ja najdalji 6/0.5 imam ,,dakle kraj ceste je bakar svugdje pruzen ali otkud ovom srednjem toliko jak net,ja kontam samo zbog tog dto je novo kopao pa mu optiku staviili tih 20ak metara.

Izvinite na duzem pisanju ali eto odvojio sam i ja vrijeme da fino obrazlozim kakva su desavanja ,sve nesto na cik cak,zar nije logicno da donji ima najjaci net
Može bakar i preko 100 Mbps. Kod toga što ima 47/6, kao što si rekao, kopao je ponovo kabal, nova je instalacija, manja dužina kabla i dobri spojevi. Zbog toga i ima tako dobre brzine. A kod tog drugog su vjv stari kablovi i/ili oštećni pa zato ima tako lošije brzine... Sve zavisi od kvalitete instalacija i spojeva, kao i udaljenosti od centrale....

U mene je na bakru 86/12 Mbps...

To ti je VDSL2, ko je ispod 500m od centrale, može imati do 100/40 Mbps, do nekih 800m može 50-60 Mbps (naravno, sve pod uslovom da je instalacija dobra).
Negdje se koristi i VDSL2 Vectoring gdje je moguće ostvariti još veće brzine od tih (u teoriji do 200/50 Mbps, ali udaljenost mora biti manja od 300m)
sifra2020

#21537 Re: BHTelecom

Post by sifra2020 »

Može bakar i preko 100 Mbps. Kod toga što ima 47/6, kao što si rekao, kopao je ponovo kabal, nova je instalacija, manja dužina kabla i dobri spojevi. Zbog toga i ima tako dobre brzine. A kod tog drugog su vjv stari kablovi i/ili oštećni pa zato ima tako lošije brzine... Sve zavisi od kvalitete instalacija i spojeva, kao i udaljenosti od centrale....

To ti je VDSL2, ko je ispod 500m od centrale, može imati do 100/40 Mbps, do nekih 800m može 50-60 Mbps (naravno, sve pod uslovom da je instalacija dobra).
Negdje se koristi i VDSL2 Vectoring gdje je moguće ostvariti još veće brzine od tih (u teoriji do 200/50 Mbps, ali udaljenost mora biti manja od 300m)
[/quote]

Cekaj znaci ispada da su ti kablovi koji su pored asfalta u dobrom stanju e sad znaci ispde da su problem instalacije koje vode u kucu,pa ovaj sto je novo kopao pruzili dobar bakar dobre instalacije i ima net dobar ,bilo mi nejasno ako od dna sela imaju ljudi los net otkud srednjem jak net ali znaci u tom je kvaka ,instalacije do kuca,a one su kod 90%ljudi stare po 20-30god(poslijeratne najlakse reci) kad su uvodjeni kucni mobiteli od tad su i stavljane i nikad nisu ni mijenjane)
Znaci ispada sad da bih i ja mogao dobiti bolji net od onih 6/0.5 ako bi recimo iskopao nannovo instalacije jer mi je kutija blizu,iznad kuce nekih 20-25m
Mirzareli

#21538 Re: BHTelecom

Post by Mirzareli »

Imam do zgrade optiku zvao 1444 da testiram ovu akciju 500 mb/s..kaze mi ovaj iz bh Telecoma da bih imao optiku i vece brzine treba mi donijeti neki drugi modem ?! Sad imam 50/8 preko standardnog modema (ZTE) Na koji vi nacin imate optiku u zgradi ?
ing-ecc

#21539 Re: BHTelecom

Post by ing-ecc »

Treba tebi i optika i novi modem. :D Taj ZTE nije opticki jer na takvu infrastrukturu, kako si opisao, i ide ZTE. Ovi korisnici nisu obuhvaceni akcijskim brzinama.
A optika do stana je jos dodatno povlacenje optike od "do zgrade" pa kroz haustor i u stan.
Mhmdblzvc17

#21540 Re: BHTelecom

Post by Mhmdblzvc17 »

sifra2020 wrote: 02/04/2025 18:38 Može bakar i preko 100 Mbps. Kod toga što ima 47/6, kao što si rekao, kopao je ponovo kabal, nova je instalacija, manja dužina kabla i dobri spojevi. Zbog toga i ima tako dobre brzine. A kod tog drugog su vjv stari kablovi i/ili oštećni pa zato ima tako lošije brzine... Sve zavisi od kvalitete instalacija i spojeva, kao i udaljenosti od centrale....

Cekaj znaci ispada da su ti kablovi koji su pored asfalta u dobrom stanju e sad znaci ispde da su problem instalacije koje vode u kucu,pa ovaj sto je novo kopao pruzili dobar bakar dobre instalacije i ima net dobar ,bilo mi nejasno ako od dna sela imaju ljudi los net otkud srednjem jak net ali znaci u tom je kvaka ,instalacije do kuca,a one su kod 90%ljudi stare po 20-30god(poslijeratne najlakse reci) kad su uvodjeni kucni mobiteli od tad su i stavljane i nikad nisu ni mijenjane)
Znaci ispada sad da bih i ja mogao dobiti bolji net od onih 6/0.5 ako bi recimo iskopao nannovo instalacije jer mi je kutija blizu,iznad kuce nekih 20-25m
Prvo pogledaj trenutne kablove, u razvodnoj kutiji pogledaj da nije šta oštećeno, korodiralo, oksidovalo... Pogledaj jesu li spojevi dobri, nisu li žice nigdje "uvrtane" u spiralu, i to zna smetati te ako je tako, onda stavi redne stezaljke i zaštiti ih. Onda skrati kabal ako je moguće jer što je veća dužina kabla, slabija linija...
Isto tako, postavi parametre linije iz modema po kojima se može vidjeti kakva ti je linija te kolike bi otprilike brzine mogle. To radiš na način da se u browseru ukucaš 192.168.1.1 (ako je kod tebe ZTE ili Innbox modem) ili 192.168.1.254 (ako je kod tebe Billion BiPAC modem). U polje user ukucaš "admin", a u polje password ukucaš "j363pw592D86Ve8". Kod ZTE modema, pronađeš karticu "Internet" i skrinaš te podatke; kod Innbox modema, na kartici "Status" odabereš "DSL Information" i to skrinaš; ako je Billion BiPAC modem, ideš na "Status" pa na "xDSL" i to skrinaš...
sifra2020

#21541 Re: BHTelecom

Post by sifra2020 »

Mhmdblzvc17 wrote: 02/04/2025 19:25
sifra2020 wrote: 02/04/2025 18:38 Može bakar i preko 100 Mbps. Kod toga što ima 47/6, kao što si rekao, kopao je ponovo kabal, nova je instalacija, manja dužina kabla i dobri spojevi. Zbog toga i ima tako dobre brzine. A kod tog drugog su vjv stari kablovi i/ili oštećni pa zato ima tako lošije brzine... Sve zavisi od kvalitete instalacija i spojeva, kao i udaljenosti od centrale....

Prvo pogledaj trenutne kablove, u razvodnoj kutiji pogledaj da nije šta oštećeno, korodiralo, oksidovalo... Pogledaj jesu li spojevi dobri, nisu li žice nigdje "uvrtane" u spiralu, i to zna smetati te ako je tako, onda stavi redne stezaljke i zaštiti ih. Onda skrati kabal ako je moguće jer što je veća dužina kabla, slabija linija...
Isto tako, postavi parametre linije iz modema po kojima se može vidjeti kakva ti je linija te kolike bi otprilike brzine mogle. To radiš na način da se u browseru ukucaš 192.168.1.1 (ako je kod tebe ZTE ili Innbox modem) ili 192.168.1.254 (ako je kod tebe Billion BiPAC modem). U polje user ukucaš "admin", a u polje password ukucaš "j363pw592D86Ve8". Kod ZTE modema, pronađeš karticu "Internet" i skrinaš te podatke; kod Innbox modema, na kartici "Status" odabereš "DSL Information" i to skrinaš; ako je Billion BiPAC modem, ideš na "Status" pa na "xDSL" i to skrinaš...

Kako cu ja vidjeti to u razvodnoj kutiji kad je pod kljucem,ne znam tko kljuc ima ?
Za uvrtanje to cak mi je po kuci pola kablova uvrtano i ljepljeno obicnom trakom(prije su i kanali stekali dok je pravio jedan tehnicar koji nije zna svoj posao,pa oad je drugi dosao pita ko je ovo pravio,ja kazem prosli tehnicar kaze nista ovo ne valja i on je nesto dotjero )uglavnom tv mi nikad ne steka ,zacudo 2stb,hd kanali ali tv nikad ne steka nijedan,a internet 6/0.5 cudno,,,za duzinu kabla ima prostora skratiti jer mi je sad iz hodnika kabal bas dug i ide u dnevnom boravku skroz okolo zidova ispod secije i stoji na komodi ruter(dskle kruzi kabal mozda i 8-9m a ako bi pravo isao bio bi nekih 3m,govorim za onaj u kuci,msm tamno sivi i svjetlo sivi tanki kabal su mi spojeni negdje na pola kuce,jer su osteceni,oni su od neta ja msm?nisam bas strucan jos se upoznajem s ovim stvarima
Uslikat cu ti parametre dok dodem kuci
sifra2020

#21542 Re: BHTelecom

Post by sifra2020 »

@Mhmdblzvc17

Image

Evo ako mislis na takve parametre
Mhmdblzvc17

#21543 Re: BHTelecom

Post by Mhmdblzvc17 »

sifra2020 wrote: 02/04/2025 19:50 @Mhmdblzvc17

Image

Evo ako mislis na takve parametre
Jeste, ti parametri. Dosta je slaba linija... Pregledaj kablove i sva prespojna mjesta gdje imaš, te gdje je uvrtano, stabi rednje stezaljle. Svakako pokušaj nekako otvoriti to prespojni mjesto na kući. Skrati taj kabal što imaš u kući.
Svako oštećenje veoma utiče na kvalitet linije. Pogledaj isto naliježu li svi kontakti kako treba.
Slabljenje signala ti ue 32dB, što je baš mnogo.
Ovo što imaš ti je trenutno max brzina, ne može ništa bolje.
VDSL ne bi nikako mogao...
Last edited by Mhmdblzvc17 on 02/04/2025 20:40, edited 3 times in total.
ajdamo
Grijem se na: Sunce
Vozim: Dvotočkaš

#21544 Re: BHTelecom

Post by ajdamo »

Neko će stvarno dati 40 maraka za ovo? :mrgreen:

https://dinomerlin.bhtelecom.ba/

Nema smisla
-Chesterfield-

#21545 Re: BHTelecom

Post by -Chesterfield- »

sifra2020 wrote: 02/04/2025 17:18
FGR ne kopa.

https://ibb.co/LDsdC5rh
Najpovoljnije mjesto nije magistrala, nego udaljenost od tog ili sličnog ormara do kojeg je došla optika.
Vidi po selu gdje je taj ormar i izračunaj udaljenost do tvoje kuće od ormara.

Kod mene u selu stavili taj ormar na kraj sela jer im je bilo najjeftinije nakačiti na glavni vod optike.
Da su postavili u centar sela svi bi mogli imati 50+ Mbps na VDSL. Ovako može 1/3 naselja.
mirota

#21546 Re: BHTelecom

Post by mirota »

ajdamo wrote: 02/04/2025 20:12 Neko će stvarno dati 40 maraka za ovo? :mrgreen:

https://dinomerlin.bhtelecom.ba/

Nema smisla
zar suJmas u dijasporu
sifra2020

#21547 Re: BHTelecom

Post by sifra2020 »

@Mhmdblzvc17

Procackat cu oko tog nesto za vikend ,ono sto sam sad vidio je da iz one kutijice u kuci crni kabal je negdje na sred kuce prespojen na onaj tamno sivi koji ide u dsl u bijeli ruter i to zalijepljen trakom obicnom,ne znam ima li to kakve veze
sifra2020

#21548 Re: BHTelecom

Post by sifra2020 »

@-Chesterfield-
Na google maps pise da sam na 1,6km od FTTC te kutije
Mhmdblzvc17

#21549 Re: BHTelecom

Post by Mhmdblzvc17 »

sifra2020 wrote: 02/04/2025 21:22 @Mhmdblzvc17

Procackat cu oko tog nesto za vikend ,ono sto sam sad vidio je da iz one kutijice u kuci crni kabal je negdje na sred kuce prespojen na onaj tamno sivi koji ide u dsl u bijeli ruter i to zalijepljen trakom obicnom,ne znam ima li to kakve veze
Može i to stvoriti smetnju... Svakako to pregledaj i redne stezaljke stavi. Svakako je slabljenje linije ogromno. Ako si stvarno udaljen 1600m od centrale, to ti je to... Svakako ti sve pregledaj...
sifra2020

#21550 Re: BHTelecom

Post by sifra2020 »

Image

Image

Na ovo mislim,ovaj sivi kabal ide u dsl a ovako je prespojen
Post Reply