Smisao života u Bosni i Hercegovini

Rasprave o filozofskim temama.
mishic

#401 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by mishic »

Smisao života u Bosni i Hercegovini koja je mnogo ljepša, bogatija i pogodnija za život od mnogih zemalja koje su daleko, daleko ispred nje u standardu, bogatstvu, razvijenosti, sigurnosti i dr. ogleda se u tome što je ovo moja očevina, djedovina, pradjedovina... i jedino je ona moja, meni zbog svega toga draga i zbog toga mi je u njoj najljepše a u toj ljepoti je i taj smisao zbog kojeg i ne pomišljam na odlazak iz nje i zbog kojeg sam se spreman boriti za nju da postane ono što ona može biti i što će jednom i postati.

U njoj je jedini problem što su ljudi i neljudi, oni dobri, i oni loši potaknuti zlom na drugoj strani nadvladali ove prve pa samim tim i zlo zadominiralo a dobro odgođeno za neko vrijeme kada će zla i zlih nestati ili se njihov broj značajno smanjiti.
Svejedno je da li biologijom ili psihologijom ili pak nekom intervencijom sa bilo koje strane.
snijeg_led

#402 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by snijeg_led »

Ja sam cula da nasi svi u Americi zive prilicno dobro i to iskljucivo zahvaljuci svom radu. Tako da nije to bas 10 posto.
BiBi911

#403 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by BiBi911 »

snijeg_led wrote: 01/04/2025 18:55 Ja sam cula da nasi svi u Americi zive prilicno dobro i to iskljucivo zahvaljuci svom radu. Tako da nije to bas 10 posto.
Ma jok ba to ti je sve laz. Samo se u Bosni zivi dobro jos pogotovo ako si naslijedla posao od staraca(neki salter) eh onda je haos dobro a milion i nesto nas vec otislo sto li boze?
bavi

#404 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by bavi »

Ja otkako sam prestala slusat tudje komentare o sebi i prestala se porediti sa drugim, zivim drugi zivot. I mislim da bi mi isto tako bilo odlicno i u Americi kao sto je i ovdje u Bosni. Zao mi samo u sta mi prodje mladost. Kakva naivnost , kakva budala. :lol: Kad citam ovog manucao91 (tako nekako kucam sa mob.) kao da mene opisuje prije 15tak godina. Divna osoba , ima zenu , djete , uhodan obrt , kucu napravio i onda slusa jebene dripce iz Njemacke kako eto nista nije uspio u zivotu. Jarane jedino sta trebas promjenit u svom zivotu su ti “prijatelji”.
snijeg_led

#405 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by snijeg_led »

A ja sve kontam da nas ovaj sto je sve to stvorio do 30 lozi :lol:
Last edited by snijeg_led on 01/04/2025 21:14, edited 1 time in total.
stubrijez

#406 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by stubrijez »

mishic wrote: 01/04/2025 18:43 Smisao života u Bosni i Hercegovini koja je mnogo ljepša, bogatija i pogodnija za život od mnogih zemalja koje su daleko, daleko ispred nje u standardu, bogatstvu, razvijenosti, sigurnosti i dr. ogleda se u tome što je ovo moja očevina, djedovina, pradjedovina... i jedino je ona moja, meni zbog svega toga draga i zbog toga mi je u njoj najljepše a u toj ljepoti je i taj smisao zbog kojeg i ne pomišljam na odlazak iz nje i zbog kojeg sam se spreman boriti za nju da postane ono što ona može biti i što će jednom i postati.

U njoj je jedini problem što su ljudi i neljudi, oni dobri, i oni loši potaknuti zlom na drugoj strani nadvladali ove prve pa samim tim i zlo zadominiralo a dobro odgođeno za neko vrijeme kada će zla i zlih nestati ili se njihov broj značajno smanjiti.
Svejedno je da li biologijom ili psihologijom ili pak nekom intervencijom sa bilo koje strane.
Kako bi se borio?
manuchao91

#407 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by manuchao91 »

bavi wrote: 01/04/2025 19:41 Ja otkako sam prestala slusat tudje komentare o sebi i prestala se porediti sa drugim, zivim drugi zivot. I mislim da bi mi isto tako bilo odlicno i u Americi kao sto je i ovdje u Bosni. Zao mi samo u sta mi prodje mladost. Kakva naivnost , kakva budala. :lol: Kad citam ovog manucao91 (tako nekako kucam sa mob.) kao da mene opisuje prije 15tak godina. Divna osoba , ima zenu , djete , uhodan obrt , kucu napravio i onda slusa jebene dripce iz Njemacke kako eto nista nije uspio u zivotu. Jarane jedino sta trebas promjenit u svom zivotu su ti “prijatelji”.
Pa dobro imaš pravo
Ne omalozavam svoj "uspjeh" ali...

Kucu sam napravio sa kreditom a ne sa parama koje imam. Od prije..tako da mi to prebacuju
Jer nisam bas stvorio sa svojih 10 prstiju nego ono
Rob banke sljedecih 6 godina al eto hajd ...

Ma boli me to jer su mi to jarani koje znam 15 plus godina a ne neki bezveze tipovi.

Imam dobar osjećaj da dobro i lakše zaradjuju od mene ( ne znam zasto)

Nisu mi to neprijatelji al eto kad mi kažu
Mi danas Dortmund,sutra Dusseldorf,preksutra Amsterdam
A ti pa kaže: u Bosni nit dje hodas nit kakve perspektive pa mi to stvori osjecaj promašenosti i i zapitam se da li sam upao u matricu kolotečinu ili nešto moram pod hitno promjeniti...

Hvala vam na razumijevanju
mishic

#408 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by mishic »

stubrijez wrote: 01/04/2025 20:33 Kako bi se borio?
Borio sam se, borim se i borio bih se na sve moguće načine na koje ja to mogu.

Ličnim obrazovanjem, poticanjem na obrazovanje, poštivanjem zakona, ekonomskim snaženjem domaćinstva, dobrim odnosima i saradnjom sa rodbinom, prijateljima, poznanicima, komšilukom, okruženjem... A ako i kada zatreba i onako kako god zatreba i budem mogao kao što je to bilo i devedesetih prošlog stoljeća.

Nije teško razlikovati dobro od zla i svaki doprinos ovom prvom i suprotstavljanja svemu od ovoga drugog za mene je borba i u njoj se ustrajava bez pauza, prekida i odmora.
bavi

#409 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by bavi »

snijeg_led wrote: 01/04/2025 20:03 A ja sve kontam sa nas ovaj sto je sve to stvorio do 30 lozi :lol:

Samo kod nas je osoba od 33 god balavac, nema nista. Ako je sss, a vjerovatno jest jer ima obrt, to je 15 god staza. Da mu se sta desi ima sve uslove po zakonu za invalidsku penziju 😂
manuchao91

#410 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by manuchao91 »

Razumijem ja vas da ne treba slušati tudje komentare ali nekada dragi ljudi mogu uputiti konstruktivnu kritiku samo što nažalost to meni ubije samopouzdanje

Otvoren sam i priznajem
Nemam samopouzdanja,da imam izgradnje zid ne bi me doticali to što neko priča.

Priznajem svoje greške samo što u zadnje vrijeme dozivljam brain storm odnosno bujicu ideja

Šta bi bilo da je bilo drugačije...

Da sma poslušao druge i te pare za kucu usmjerio u biznis pa sada da imam i razvijeniji biznis i kucu.
Eto to me muči ,mozda sam mogao bolje ....
bavi

#411 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by bavi »

manuchao91 wrote: 01/04/2025 21:19
bavi wrote: 01/04/2025 19:41 Ja otkako sam prestala slusat tudje komentare o sebi i prestala se porediti sa drugim, zivim drugi zivot. I mislim da bi mi isto tako bilo odlicno i u Americi kao sto je i ovdje u Bosni. Zao mi samo u sta mi prodje mladost. Kakva naivnost , kakva budala. :lol: Kad citam ovog manucao91 (tako nekako kucam sa mob.) kao da mene opisuje prije 15tak godina. Divna osoba , ima zenu , djete , uhodan obrt , kucu napravio i onda slusa jebene dripce iz Njemacke kako eto nista nije uspio u zivotu. Jarane jedino sta trebas promjenit u svom zivotu su ti “prijatelji”.
Pa dobro imaš pravo

Kucu sam napravio sa kreditom a ne sa parama koje imam. Od prije..tako da mi to prebacuju

Ma boli me to jer su mi to jarani koje znam 15 plus godina a ne neki bezveze tipovi.

A ti pa kaže: u Bosni nit dje hodas nit kakve perspektive pa mi to stvori osjecaj promašenosti i i zapitam se da li sam upao u matricu kolotečinu ili nešto moram pod hitno promjeniti...

Jesu i oni kesom platili svoje kuce u njemackoj? Dobro i lakse zaradjuju i od tebe i od mene zato sto je trziste vece i bolja platezna moc.
To ce se sve izbalansirat u 40tim… otplacen kredit, vece djete , razradjen biznis i onda polako zenu pod ruku i lagano po svijetu👍
Ovo ja iz iskustva 😂 Kod mene bio 5 god, muzev 7 god i otplatili i to prijevremeno.. al je to bilo kad su nekretnine bile haman dzabe a bubreg se davo da banka odobri kredit…a nas oboje baksuza na minimalacu prijavljeni kod privatnika. 😂😂😂 Danas nemamo kredita,duga cak ni karticu kreditnu… zivimo bas potaman bez nekog pritiska…
Usput kredit ti je vrh, 6 godina za nekretninu je bas kratko…
snijeg_led

#412 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by snijeg_led »

Kako nemas kreditnu karticu, cime placas? Ne vadis valjda gutu iz dzepa u Binketu :roll:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#413 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by PreWiBa »

manuchao91 wrote: 01/04/2025 21:19
Pa dobro imaš pravo

Prebacuju ti što si uzeo kredit? Pa u kakvim stračarima oni žive ako su za neki stan mogli tek tako iskeširati lovu? To ne može ni ljekar ako je nešto dobro u pitanju.

Šta on hoda, fino mu reci idući put, znaš ja i ti govorimo sada jednim jezikom, ja za svoju djecu znam da će ga govoriti sutra, a tebi sa tvojima treba rječnik

Izvini, ali to nisu prijatelji, to se zove omaložavanje i kurčenje. Fakat ne mogu da vjerujem. Ja bih ljudima koji neki tuđi život tako omaložavaju fino odgovorio, gospodo, danas u Dortmundu a sutra u Amsterdamu, embletičan za takav život su pripadnici romske populacije. Čime se ljudi bave fkt, ali tipično za nafuranu dijasporu jbg.
belfy

#414 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by belfy »

nakon svih naucnih i tehnoloskih otkrica i ostvarenja koja smo postigli (kao mala, ali bitna skupina) drago mi je da smo dosli i do ovih nebitnih filozofsko-socijalnih tema kao sto je smisao zivota, da ih napokon rjesimo... :-) :mrgreen:

P.S. @manuchao91, druze, privatne poruke su ti zakljucane. ako ih otkljucas mogu ti dati koji savjet, kao i podrsku...
Last edited by belfy on 02/04/2025 01:05, edited 1 time in total.
bavi

#415 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by bavi »

snijeg_led wrote: 02/04/2025 00:05 Kako nemas kreditnu karticu, cime placas? Ne vadis valjda gutu iz dzepa u Binketu :roll:
Samo debitnu bez opcije ulaska u minus. Odjavljujem se osvanuh uz forum .Valja sutra na posao.
manuchao91

#416 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by manuchao91 »

belfy wrote: 02/04/2025 00:59 nakon svih naucnih i tehnoloskih otkrica i ostvarenja koja smo postigli (kao mala, ali bitna skupina) drago mi je da smo dosli i do ovih nebitnih filozofsko-socijalnih tema kao sto je smisao zivota, da ih napokon rjesimo... :-) :mrgreen:

P.S. @manuchao91, druze, privatne poruke su ti zakljucane. ako ih otkljucas mogu ti dati koji savjet, kao i podrsku...
A joj nisam znao ,kako otključati :lol: :lol:
MehmedPasaMoric

#417 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by MehmedPasaMoric »

snijeg_led wrote: 01/04/2025 18:55 Ja sam cula da nasi svi u Americi zive prilicno dobro i to iskljucivo zahvaljuci svom radu. Tako da nije to bas 10 posto.
Sta je to prilicno dobro? Da vozis kamion 40 godina, otplatis kucu, penzionises se i umres dvije godine nakon penzionisanja? Da otvoris firmu i placas milione poreza drzavi? Da se ovde zaposlis u drzavnoj sluzbi i da nakon svakih izbora razmisljas hoce li te nova vlast pomesti sa poslla? Da naspes 20 maraka goriva, odes negdje na livadu i jedes pastetu i paradajz i da te boli qrac za sve prethodno spomenuto? Ne postoji univrrzalna definicija dobrog zivota, za Elona Muska je dobar zivot kad napokon uspije da se pokenja u Bijeloj kuci, za onog sirotana u Palestini je dobar zivot kad u rucak stavi 20 deka mesa umjesto 10
dr_Evil

#418 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

manuchao91 wrote: 02/04/2025 07:48

Vjerovatno ti je druze pun inbox, moras da pobrises malo poruka da moze proci, nazalost samo 50 je kapacitet :) Da sam ti odgovorio opet ne bi dobio :)
manuchao91

#419 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by manuchao91 »

Mozda mi svi imamo potencijal negdje drugdje.

Da li ste se ikada pitali sta ako ne ide ,da li je neuspjeh sastavni dio svakog od nas?

Koliko nas diraju tudji komentari, komentari roditelja,prijatelja....
Last edited by manuchao91 on 02/04/2025 17:44, edited 1 time in total.
manuchao91

#420 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by manuchao91 »

dr_Evil wrote: 02/04/2025 14:17

Vjerovatno ti je druze pun inbox, moras da pobrises malo poruka da moze proci, nazalost samo 50 je kapacitet :) Da sam ti odgovorio opet ne bi dobio :)
Sad čitam podatak da je u Americi 74 posto ljudi nezadovoljno poslom koji radi i da se osjeca depresivno na svom poslu

Imam konstatno žal da sam propustio nešto ,npr sto nisam ranije otišao vani ,sad imam roditelje ,ženu dijete i kuci tek napravljeni pa je teško sad to sve napustiti

Dosadilo mi je da radim posao od 8-5
Osjećam se kao u kalupu nekom a vi ?
Recite mi kakav osjećaj imate na svom poslu?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#421 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by PreWiBa »

manuchao91 wrote: 02/04/2025 17:42
dr_Evil wrote: 02/04/2025 14:17

Sad čitam podatak da je u Americi 74 posto ljudi nezadovoljno poslom koji radi i da se osjeca depresivno na svom poslu

Imam konstatno žal da sam propustio nešto ,npr sto nisam ranije otišao vani ,sad imam roditelje ,ženu dijete i kuci tek napravljeni pa je teško sad to sve napustiti

Dosadilo mi je da radim posao od 8-5
Osjećam se kao u kalupu nekom a vi ?
Recite mi kakav osjećaj imate na svom poslu?
Zasto mislis da ce u Njemackoj biti drugacije?

Zapravo, jedina promjena koja ce te orvo docekati je da ces na to jos morari jos dodati par sati dodatno jer ces raditi u niskoplacenom poslu za strance.
manuchao91

#422 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by manuchao91 »

Ma kakva njemačka samo Amerika ili Engleska
manuchao91

#423 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by manuchao91 »

Od života moramo tražiti puno više da bi smo dobili više
Skromni ljudi ostaju skromni i skromno žive do kraja života.

Dosta mi je više kalupa i kolotečine godinama
Sada sam pročitao da je prvi znak pada samopouzdanja
Poređenju s drugim ljudima , a nažalost ja to radim još uvijek ne znam zašto.

Vjerojatno zbog zbog tuđih komentara mi stalno govori kako nisam dovoljno uspio i kako radim jedno te isto već godinama
Ni ti ljudi nisu nešto posebno uspjeli u životu malo prebacuju kako tamo nigde prispio i kako radim jedan posao bez ikakvog drugog iskustva

Takvih stvari mi ubijaju samopouzdanje i dolazim do preispitivanja samog sebe
snijeg_led

#424 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by snijeg_led »

MehmedPasaMoric wrote: 02/04/2025 08:18
Sta je to prilicno dobro? Da vozis kamion 40 godina, otplatis kucu, penzionises se i umres dvije godine nakon penzionisanja? Da otvoris firmu i placas milione poreza drzavi? Da se ovde zaposlis u drzavnoj sluzbi i da nakon svakih izbora razmisljas hoce li te nova vlast pomesti sa poslla? Da naspes 20 maraka goriva, odes negdje na livadu i jedes pastetu i paradajz i da te boli qrac za sve prethodno spomenuto? Ne postoji univrrzalna definicija dobrog zivota, za Elona Muska je dobar zivot kad napokon uspije da se pokenja u Bijeloj kuci, za onog sirotana u Palestini je dobar zivot kad u rucak stavi 20 deka mesa umjesto 10
Ti si napisao da vecina nema ni za danas, a kamoli za sutra. Nismo se dotakli kvaliteta zivota, to je vec druga tema.
Ja sam samo argumentovano rekla sto je istina. Nasi u Americi su se snasli dobro, imaju dovoljno, dolaze svake godine u domovinu, trose i pomozu rodbinu i prijatelje.
To nije zivot od danas do sutra.
Messier

#425 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini

Post by Messier »

Popunim tiket za 300.

Kontam Bajram dolazi, treba dati klincima,
Imam 20.

Odigram Brajton i Slaven da dobije Osijeka.

Pusiona.

Kao sto je pusiona sve jebeno usustavljeno, kmecece
Post Reply