Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sime_cipol wrote: ↑28/03/2025 10:59
Pa i kod njega SUS motor mora da opskrbljuje strujom daleko jace EV motore
Kod BYD SEAL U, SUS motor preko mjenjača, pogoni prednje točkove i to mu je osnovna funkcija.
Kod MX-30 R-EV, SUS motor nije mehanički vezan sa pogonskim točkovima i jedina mu je funkcija da pogoni električni generator koji proizvodi struju za punjenje baterija i (valjda) za pogon elektromotora.
Provjerio sam u medjuvremenu, i keške epower je serijski hibrid.
Zamisli kombinaciju turbo troklipac sa varijabilnom kompresijom (na 50k krepaje), gpf, baterije, i slag na kraju nissan cvt
Kakav CVT?
Šta će mu ikakav mjenjač, ako SUS motor pogoni samo električni generator, a pogonske točkove pogoni (preko jednostepenog reduktora) samo elektromotor?
Seawolf wrote: ↑28/03/2025 12:49
Kod BYD SEAL U, SUS motor preko mjenjača, pogoni prednje točkove i to mu je osnovna funkcija.
Kod MX-30 R-EV, SUS motor nije mehanički vezan sa pogonskim točkovima i jedina mu je funkcija da pogoni električni generator koji proizvodi struju za punjenje baterija i (valjda) za pogon elektromotora.
Zamisli kombinaciju turbo troklipac sa varijabilnom kompresijom (na 50k krepaje), gpf, baterije, i slag na kraju nissan cvt
Kakav CVT?
Šta će mu ikakav mjenjač, ako SUS motor pogoni samo električni generator, a pogonske točkove pogoni (preko jednostepenog reduktora) samo elektromotor?
Između čega i čega bi mu trebao mjenjač?
Da naravno, sve opcije su skupa u tabeli pa sam citao brzo bez razmisljanja
sime_cipol wrote: ↑28/03/2025 10:59
Pa i kod njega SUS motor mora da opskrbljuje strujom daleko jace EV motore
Zar nije fixna kompresija od sredine 2024 i fixna kubikaza 1497ccm
Seawolf wrote: ↑28/03/2025 12:49
Zar nije fixna kompresija od sredine 2024 i fixna kubikaza 1497ccm
Na nekim mjestima stoji da je od fejslifta u junu 2024-e, ovako kako si ti napisao, ali ne znam zašto je onda u komercijalnoj oznaci i dalje "VC-T".
Seawolf wrote: ↑29/03/2025 03:29
Na nekim mjestima stoji da je od fejslifta u junu 2024-e, ovako kako si ti napisao, ali ne znam zašto je onda u komercijalnoj oznaci i dalje "VC-T".
Vikipedija hoce zajebati
Gledam na HR stranici Nissan zastupnika za zapreminu stoji Fix podatak, ali je naznačeno da je kompresija varijabilna
Balkanske stranice su jos gore, Mazde na njima imaju gpf i kad nemaju
sime_cipol wrote: ↑29/03/2025 04:37
Gledam na HR stranici Nissan zastupnika za zapreminu stoji Fix podatak, ali je naznačeno da je kompresija varijabilna
Balkanske stranice su jos gore, Mazde na njima imaju gpf i kad nemaju
MX-30 R-EV ima utičnicu za punjenje, je li tako? Dakle, klasičan električni auto, sa dodanim SUS motorom male snage kao range extender-om.
I upravo tako stoji i u komercijalnoj oznaci.
A Nissan Qashqai 1.5 VC-T e-POWER, nema utičnicu za punjenje baterija sa vanjskog napajanja, je li tako?
MX-30 R-EV ima uticnicu 100%, to sam vidio uzivo, a Nissan je ne bi trebao imati ni po specifikacijama ni po logici (2,1kWh baterija u odnosu na 16-17 kod Mazde).
sime_cipol wrote: ↑02/04/2025 00:35
Dacia izgleda nastavlja tonuti.
pa kad su se sa cijenama izjednacili sa nekim jačim brendovima , duster otisao na one pare do trijes, trijes pet milja napucan je bio okay kupovina sada je smijurija sa ovom cijenom
sime_cipol wrote: ↑02/04/2025 00:35
Dacia izgleda nastavlja tonuti.
pa kad su se sa cijenama izjednacili sa nekim jačim brendovima , duster otisao na one pare do trijes, trijes pet milja napucan je bio okay kupovina sada je smijurija sa ovom cijenom
Da, potpuno si u pravu.
Ko ce ga kupovati kad mu je cijena skoro ili preko 50k