INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#24576 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

laik1981 wrote: 29/03/2025 14:47 , a dosta kokuza ce se i enormno zaduzivati da bi pobjeglo od realnosti, pa se vozi auto od 30k, a kupuju gume starije od auta.
Ne mozes se ni zaduziti toliko ako nemas stabilna i dovoljna primanja.
To sto su prioriteti u qurtzu to je druga prica.
dječak sa šibicama

#24577 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Dakle, nijemci siromasniji od nas :thumbup:
macchiato

#24578 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by macchiato »

Argument kako imamo para jer su prodavnice pune mi je uvijek bio smiješan, pa čovjek mora jesti i kupiti tu hranu u istoj toj prodavnici, bez obzira koliko neko zarađivao. Nije da imamo izbora i da živimo od zraka.
zippoo87

#24579 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

macchiato wrote: 29/03/2025 18:39 Argument kako imamo para jer su prodavnice pune mi je uvijek bio smiješan, pa čovjek mora jesti i kupiti tu hranu u istoj toj prodavnici, bez obzira koliko neko zarađivao. Nije da imamo izbora i da živimo od zraka.
To je najgluplja moguca fraza koju neko moze izgovoriti i meni to ko napise ili kaze,automatski se diskreditovao. Ovdje na forumu ima prilican broj ponavljaca te fraze...glupo mi je na svaku reagovati ali stvarno nema utemeljenja ni u cemu. To sto u 2-3 trzna centra u glavnom gradu jedne drzave bude kupaca,nije apsolutna nikakva statistika i ne znaci nista. Sve i da su ti trzni centri dupke puni,to je par stotina kupaca u isto vrijeme tu,sto je opet nikakva statistika.

Problem je i sto ovdje ima dosta ljudi koji nikada u zivotu nisu izasli iz Sarajeva i vidjeli kako se zivi i radi u manjim sredinama,gradovima,selima i da li tamo ima ove bahate bavalurdije,kao u Sa sto po benzinskim kupuju Milke po 20 KM.
dječak sa šibicama

#24580 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Upravo tako, od Sebilja do stupske petlje drzava.

Bezveze je to sa trznim centrima, narod mora nesto jesti. Od zraka se ne zivi. A to sto ce 20 ljudi platiti milku 12 km, ne govori koliko je drzava bogata vec koliko budala ima.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#24581 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

laik1981 wrote: 29/03/2025 14:47 Postoji rjesenje za kokuzluk, bar ako je covjek zdrav i radno sposoban, a to je da se rade dva ili tri posla. Nesto sto smo nekad gledali u filmovima. Takav je vakat, takav sistem.
Ma ja iz feudalizma smo direktno prešli u ovo.
Važno je da ne puca.

Radi tri posla dok ne crkneš od bolesti , pravna država tebe jebe za pola marke neplaćene kazne pa ti ne da dokument koji si joj uredno platio , za sve ostalo gledaj nepravdu , korupciju , uzurpaciju i eksploataciju na svakom ćošku.

Šta ćeš ?
dječak sa šibicama wrote: 29/03/2025 18:56 Upravo tako, od Sebilja do stupske petlje drzava.

Bezveze je to sa trznim centrima, narod mora nesto jesti. Od zraka se ne zivi. A to sto ce 20 ljudi platiti milku 12 km, ne govori koliko je drzava bogata vec koliko budala ima.
Budalastu potrošnju možeš pravdati budalaštinom ali ne može se trošiti bez novca ?
Novac i zaduženja imaju limit , na kraju krajeva iz socijalizma je svakoj porodici ostao krov nad glavom i obrazovanje a nismo svi ratni ili tranzicioni profiteri odnosno doktori nauka ili inovatori niti radimo 20 sati dnevno privatluka.

@zippoo87 Sarajevo nije reper države , ali Sarajevo , Banja Luka , Mostar i Tuzla su itekako reper svijesti i stanja društva s obje strane pulta i to vrlo reprezentativan , što brojem stanovnika , što mentalitetom.
Last edited by teskeredzic_22 on 29/03/2025 19:11, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#24582 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Eto ja iz Zenice a nisam izasao iz Sarajeva oj hljebe.
Haj dobro.
Nema narod para, sirotinja smo.
Ako ce vam biti lakse.
dječak sa šibicama

#24583 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Nismo sirotinja samo je blesavo reci dobro se zivi ljudi kupuju iako rastu cijene.

Kupuju jer moraju, kako ko sta.

Rast cijena nije odraz bogatog drustva zaboga, vec neurednog i sve siromasnijeg. Ako meso uvozis i ne proizvodis, nisi bogat, vec unisten.
Naslovnica

#24584 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

zippoo87 wrote: 29/03/2025 18:46
macchiato wrote: 29/03/2025 18:39 Argument kako imamo para jer su prodavnice pune mi je uvijek bio smiješan, pa čovjek mora jesti i kupiti tu hranu u istoj toj prodavnici, bez obzira koliko neko zarađivao. Nije da imamo izbora i da živimo od zraka.
To je najgluplja moguca fraza koju neko moze izgovoriti i meni to ko napise ili kaze,automatski se diskreditovao. Ovdje na forumu ima prilican broj ponavljaca te fraze...glupo mi je na svaku reagovati ali stvarno nema utemeljenja ni u cemu. To sto u 2-3 trzna centra u glavnom gradu jedne drzave bude kupaca,nije apsolutna nikakva statistika i ne znaci nista. Sve i da su ti trzni centri dupke puni,to je par stotina kupaca u isto vrijeme tu,sto je opet nikakva statistika.

Problem je i sto ovdje ima dosta ljudi koji nikada u zivotu nisu izasli iz Sarajeva i vidjeli kako se zivi i radi u manjim sredinama,gradovima,selima i da li tamo ima ove bahate bavalurdije,kao u Sa sto po benzinskim kupuju Milke po 20 KM.
Ne može se reći "ima narod para", ali se može reći "ima naroda koji ima para".
Ima ih sasvim dovoljno da tržni centri, makar u Sarajevu, subotom budu opći pičvajz, a i ostalim danima ne oskudjevaju sa kupcima.
zippoo87

#24585 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Naslovnica wrote: 29/03/2025 19:10

Ne može se reći "ima narod para", ali se može reći "ima naroda koji ima para".
Ima ih sasvim dovoljno da tržni centri, makar u Sarajevu, subotom budu opći pičvajz, a i ostalim danima ne oskudjevaju sa kupcima.
To je druga formulacija i to je ok.
Ali kazem,statisticki,to nije velik ukupan broj ljudi ali daje privid luksuza i trosenja. Ovi sto idu u podmjeru sa posla u Bingo i ostalo...to je sto moras kupiti hranu a ostalo isto sto se mora. Ova godina je sto se trosenja naroda tice,najgora unazad 10 godina i kupuje se samo sto se mora. Obican narod nema novca ni za luksuznije i skuplje gadgete a kamoli preseravanja.
Mnogi su otisli vani i oni vise ovdje ne trose nista...eventualno sto se posalje roditeljima para a i to je sitno,ne moze se puno ustedjeti i tamo trenutno.

Sve ostalo je privid...imamo tu jednu bahatu kliku,koja nije brojcano pretjerano velika ali nivo bahacenja je enorman. Imate takvih po tiktoku koliko hocete. Koga zanima,ima gdje to pratiti.
bumerangss

#24586 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

konektovan wrote: 29/03/2025 11:59
duh_sa_sjekirom wrote: 29/03/2025 10:34 Kod Mujanića faširano 19 KM... :-)
Jaja kupujem direktno na farmi kod prijatelja. Uzmem odmah 2-3 školjke, jer ih puno i trošimo

Inače, kažu da će meso još ići gore. Domaće proizvodnje haman da nema, a iz uvoza sve skuplje.
Pa u bingu i konzumu je 19...
U Bingu 19,95 KM :run:
bumerangss

#24587 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

Kiki_Musampa wrote: 29/03/2025 12:02 Junetina Bingo 27 KM,aleeee :bih:
I opet se kupuje! Danas kao da je sve đabe a visok datum, davno bile i plate i penzije...
Znam svi ce reci pa nije Bajram svaki dan
Ali hvala Bogu ima narod para, barem većina
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#24588 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Očigledno je da ima dovoljan broj ljudi koji mogu podnijet ove cijene. Da narod ne kupuje ne bi bilo na policama.
To su bukvalno osnove ekonomije.
bumerangss

#24589 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

Nije argument da kupuje jer mora jesti pa eto ima para
Argumenata je puno. U Sa je 200 000 automibila i to kakvih. Iako su novi tramvaji i trole i centro održava bus i minibus saobracaj, samo se đaci studenti i penzioneri kojima Vlada KS subvencionira kartu, vozaju gradskim saobracajem. Mozda ima i 7 8% radnika većinom radnica koje su na minimalcu... radnicki mjesecni kupon je 53 KM vec 15 20 godina i u odnosu na sve nije skupo
Eto ni dvije kile junetine :mrgreen:
Ali jok, svi hadžije, svi vozaju solidna auta. Koliko kosta mjesecno to sto neko ima auto? A cesto u jednoj porodici imaju i 2 3 auta. Zato cijene garaže dostižu 60000 KM

Kako je narod obućen? Nikad bolje!
Frizure, šminke, pa koja djevojka žena danas ne radi nokte a koliko je to love? Prije 15 20 god skoro nijedna žena ili eto nek bude 5% su radile nadogradnju noktiju

Na more većina ide. U koroni do Neuma a sve više Turska Egipat Španija a skokne se vikendom i do Zaostroga Makarske...

Privatne stomatoloske ordinacije cvjetaju
Ja radio navlake u jednoj takvoj da ne reklamiram, cirkon keramika 500 KM po zubu i za gornju vilicu dao 8000 KM
Donju vilicu ću dok otplatim kredit za gornju :-)
Dok sam dolazio tih 4 5 puta u tu ordinaciju gdje imaju dvije ordinacije sa po 3 stomatoloske stolice, uvijek je bilo puno i pored termina skoro uvijek sam cekao duze po 10 15 min da se oslobodi stolica da "mene radi"
Ja mislio držat ce me ko kap vode na dlanu jer cu im iskesirati 8000 KM :lol: ali jok, vidim da im je dnevni promet vise destina hiljada KM tako da sam bio samo broj, jedan u nizu.
Ko ide u Dom zdravlja stomatologu? Rijetko ko!
daario naharis

#24590 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by daario naharis »

Ja danas usao u SCC i sve je pucalo od ljudi.

Mislim da je u Buzzu bilo 100 ljudi, al bez pretjerivanja. :D
bumerangss

#24591 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

_BataZiv_0809 wrote: 29/03/2025 19:05 Eto ja iz Zenice a nisam izasao iz Sarajeva oj hljebe.
Haj dobro.
Nema narod para, sirotinja smo.
Ako ce vam biti lakse.
Vala baš

Ima puni mjesta u BiH gdje se i bolje živi nego u Sa
Ambasade, predstavnistva firmi, državne institucije daju taj glamur i privid živoda na visokoj nozi u Sa ali ima puno ljudi biznismena po malim mjestima koji bolje žive

Ko hoce raditi ima posla! Po vecini naselja u Sa dolaze jednom sedmicno neke poredice iz drugih mjesta koji drže krave ili koze... pa prodaju mlijecne proizvide "iz gepeka" i to po cijeni kao u tržnici Markale iako je to rad na crno i nema racuna, poreza... ali i kupcima odgovara jer im u mahalu "pred vrata" dođe auto sa friškim sirom, jajima, mlijekom, špinatom...
Ti ljudi pazare po 1000 KM najmanje kad dolazi jednom sedmicno. To je 4000. Nek 1000 ima trošak za dilazak, hranu životinjama... 3000 mu ostane ciste plate!
U moju mahalu dolazi tako jedan domačin iz Konjica svake subote od 9 do 10 sati bude na lokalnoj autobuskoj stanici i sve rasproda. Zadovoljan on a i mi kupci
ElRe

#24592 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ElRe »

U Sarajevu je najmanja koncentracija privatnog biznisa. Privatni biznis cvjeta u regiji Tešanj/Jelah/Doboj/Derventa, TK, Brčko, Posušje, Široki Brijeg.

Btw, milina danas u Konzumu Wisa. Oko podne 10ak osoba u marketu, nigdje srkleta, nervoze. Bingo Stup parking bio ful zauzet. Okrenuli se i sve završili u Konzumu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#24593 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

iskoci mi na fejsu ideja kako dvije stvari troše najviše para
jedna je ispijanje kave po kahvićima
a drugu nisam docekao trebalo je klikćati dalje :lol:
last mohicans

#24594 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

Danas u Bingu kolaps, koji je by the way skup, na dosta artikli razlika u cijenama pofina. Kad pogledas kolica, namazi, ulje, brasno, konzerva, koji sok, kafa za bajrama itd. Nikakve gluposti narod ne kupuje, niti egzotiku, pa ni alkohola ne vidjeh da je iko uzeo.
zippoo87

#24595 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

bumerangss wrote: 29/03/2025 20:56
Nije argument da kupuje jer mora jesti pa eto ima para
Argumenata je puno. U Sa je 200 000 automibila i to kakvih. Iako su novi tramvaji i trole i centro održava bus i minibus saobracaj, samo se đaci studenti i penzioneri kojima Vlada KS subvencionira kartu, vozaju gradskim saobracajem. Mozda ima i 7 8% radnika većinom radnica koje su na minimalcu... radnicki mjesecni kupon je 53 KM vec 15 20 godina i u odnosu na sve nije skupo
Eto ni dvije kile junetine :mrgreen:
Ali jok, svi hadžije, svi vozaju solidna auta. Koliko kosta mjesecno to sto neko ima auto? A cesto u jednoj porodici imaju i 2 3 auta. Zato cijene garaže dostižu 60000 KM

Kako je narod obućen? Nikad bolje!
Frizure, šminke, pa koja djevojka žena danas ne radi nokte a koliko je to love? Prije 15 20 god skoro nijedna žena ili eto nek bude 5% su radile nadogradnju noktiju

Na more većina ide. U koroni do Neuma a sve više Turska Egipat Španija a skokne se vikendom i do Zaostroga Makarske...

Privatne stomatoloske ordinacije cvjetaju
Ja radio navlake u jednoj takvoj da ne reklamiram, cirkon keramika 500 KM po zubu i za gornju vilicu dao 8000 KM
Donju vilicu ću dok otplatim kredit za gornju :-)
Dok sam dolazio tih 4 5 puta u tu ordinaciju gdje imaju dvije ordinacije sa po 3 stomatoloske stolice, uvijek je bilo puno i pored termina skoro uvijek sam cekao duze po 10 15 min da se oslobodi stolica da "mene radi"
Ja mislio držat ce me ko kap vode na dlanu jer cu im iskesirati 8000 KM :lol: ali jok, vidim da im je dnevni promet vise destina hiljada KM tako da sam bio samo broj, jedan u nizu.
Ko ide u Dom zdravlja stomatologu? Rijetko ko!
Ovo sve sto si napisao i opisao,je skolski primjer prosjecnog budzetlije ili ti uhljeba u Sarajevu:D
Posebno te zenske spodobe,koje se lickaju,pickaju a u glavi nema grama mozga ali dala guzice ili ima stelu uz 20000 KM nekome...otplacen kredit,pa se moze malo skoknuti i do Istanbula i Makarske :D
Prije sam imao ove iz opisa po FBku i pratio to...ono uvezivanje vikenda pa skok vecinom Hrvatska 2-4 dana,zavisno od uvezanih dana.
Sto ti se zuba tice,mogao si ustedjeti jedno 2-3 000 KM,da si recimo dosao u neki manji grad,iznajmio stan nekoliko dana i napravio zube...iste ili bolje nego te sto si platio 8000 KM ,ali ocito i ti imas viska,za bacanje. Kod nas je kod vrhunskih stomatologa cirkon 300-350 KM po zubu.
Ovo opisao bi trebala biti ta neka srednja klasa i to i jesu ti...sto zivi nekim normalnijim zivotom,zaradjuje i odmah sve i trosi...ili ide iz kredita u kredit...zapadnjacki stil. I nije to nista lose...treba nam sto vise ovakve klase,jer je to klasa koja drzi ekonomiju. Ovo sto u manjim sredinama ima puno privrednika,koristi od njih nema puno...kod njih su minimalne plate,duzni su i Bogu i narodu i skrti vecinom i jako slabo sta trose...osim djeca njihova,koja su jako bahata i trose nemilice. Kod mene ovdje ih sada ima na desetine,djece te od bogatuna...supljoglava jako bogata i bahata balavurdija.
Messier

#24596 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Messier »

Joj zippo, plasticno promatras stvari.

Nije fora proci jeftinije, mozes zubalo napraviti na Kosovu jos jeftinije.
Odes ti iz Gracanice , uzmas stan u Prizrenu i umjesto 8 izadje te 7 milja maraka. Velika jebena dobit.
Mozes kupiti 4 ljetne gume. Elhamdulila.

U Indiju odes , kupis dva bubrega i zube za 15 milja eura.
I dobijes klinku od 16, koju stari tjera , samo da mu nije na grbaci.

Mogao si ovo, mogao si ono
zippoo87

#24597 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Messier wrote: 29/03/2025 23:54 Joj zippo, plasticno promatras stvari.

Odes ti iz Gracanice , uzmas stan u Prizrenu i umjesto 8 izadje te 7 milja maraka. Velika jebena dobit.

Meni se cini da si ti promasio poentu.
Fino sam napisao da dobijes isti kvalitet a nizu cijenu.
Stan u Indiji i na Kosovu nije iste cijene kao stan u Minhenu.
Ali je specificno i to da uvijek najmanje paze na novac oni koji ga i nemaju...evo kolega je rekao da je digao kredit za zube. Mislim,njegove pare,neka radi sta hoce,da me neko pogresno ne razumije ali da uvijek ima prostora da se nesto plati manje a dobije kvalitet,ima.
Messier

#24598 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Messier »

zippoo87 wrote: 29/03/2025 23:58
Messier wrote: 29/03/2025 23:54 Joj zippo, plasticno promatras stvari.

Meni se cini da si ti promasio poentu.
Fino sam napisao da dobijes isti kvalitet a nizu cijenu.
Stan u Indiji i na Kosovu nije iste cijene kao stan u Minhenu.
Ali je specificno i to da uvijek najmanje paze na novac oni koji ga i nemaju...evo kolega je rekao da je digao kredit za zube. Mislim,njegove pare,neka radi sta hoce,da me neko pogresno ne razumije ali da uvijek ima prostora da se nesto plati manje a dobije kvalitet,ima.
Nisam promasio poentu, a nisi ni ti, ko pazi o svom novcu i kako ga trosi, i kako bih ja, a sta bi ti trebao, da ti ja dam savjet.
Besmisleno.
Ljudi trose novce onako kako oni misle da je najsmislenije.
Neko kupi ribarsku opremu za 2 milje maraka, neko na rate placa plin i uzme kredu za te 2 milje.

Ja ne volim samo pricu, ja bih sa tim parama uradio to..
Mogao si drugacije etc
zippoo87

#24599 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Jos jedan besmislen post od tebe... :run:
Thorgerson

#24600 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Thorgerson »

Nisu samo radnje pune, nego restorani, kafici, butici.
Pa u gradu nemas slobodnog mjesta za rucak jbt. Sve je krcato. Za iftar da ne spominjem, to je druga stvar. Al

Ok, evo recimo da to nije pokazatelj realnog stanja, ni ne moze biti. Pa jel.

Kod mene u naselju, garantujem da ima barem 3x vise auta nego prije 10 godina. Znaci, tada su parkinzi bili relativno prazni. Sada, novi su izgradjeni i opet nema mjesta. Ima svakakvih auta, ali je prosjek vrijednosti negdje oko 10.000 KM.

Hajd, evo nek nije ni to neki pokazatelj.

Ljetovanja, zimovanja...ovo raje sto ja imam po fb, instagramu, komsija, roditelji i djeca iz skole. Ne znam nikoga da ne ode na ljetovanje, vise puta. Plus putovanja van toga.

Uredu, ni to haj ne mozemo reci da je pokazatelj opsteg stanja...jel Sarajevo je glavni grad.

U jedno manje mjesto van Sarajeva cesto idem, kod druga na vikendicu. Pa u tom manjem mjestu ne vidim da ljudi ista losije zive. Ogromne kucetine, baste sa rostiljima, garaze, po dva auta ispred i sl...

O cemu mi onda pricamo ba?

Sta onda vama jeste pokazatelj da se lose zivi, ako evo ovo iznad nisu pokazatelji dobrog zivota?!

Pa sta bi da imate po ulici da leze beskucnici? Po trotoarima. Sto je sasvim normalna pojava na zapadu? Sta bi i kakve bi tek onda jadikovke ovdje citali i pisali.

Ja ne kazem da nema ljudi koji slabije stoje, i koji nemaju auto i ne ljetuju, ali nigdje na svijetu, nigdje nisam sreo ljude da ovako dobro zive, a da toliko kukaju.
Post Reply