Prije je bilo da se potpiše ugovor čini mi se na 12 godina i dobijaš status povlaštenog proizvođača EE koji EP otkupljuje po većoj cijeni od tržišne. Međutim kvote su ograničene i popunjene za nekoliko godina unaprijed. Od običnog proizvođača nisam siguran da moraju otkupiti, jedino ako si konkurentan sa cijenomMitsu_bitchy wrote: ↑01/03/2025 00:03 Ukoliko sagradimo solarnu elektranu u komercijalne svrhe, odnosno za preprodaju električne energije i steknemo status proizvođača može li se desiti da EPBiH ne otkupi struju od nas ili su po zakonu obavezni?
BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Moderator: anex
-
Dr Arsla
#4701 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
-
Babbuka
#4702 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ako napraviš komercijalnu elektranu, možeš je prodavati ovlaštenim trgovcima, između ostalih i Elektroprivredi.Mitsu_bitchy wrote: ↑01/03/2025 00:03 Ukoliko sagradimo solarnu elektranu u komercijalne svrhe, odnosno za preprodaju električne energije i steknemo status proizvođača može li se desiti da EPBiH ne otkupi struju od nas ili su po zakonu obavezni?
Koliko znam, nisu obavezni, posao kao i svaki drugi.
Teško je napraviti komercijalnu elektranu, nije teško plasirati struju.
- Mitsu_bitchy
#4703 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Hvala lijepo na odgovoru.Babbuka wrote: ↑02/03/2025 09:55Ako napraviš komercijalnu elektranu, možeš je prodavati ovlaštenim trgovcima, između ostalih i Elektroprivredi.Mitsu_bitchy wrote: ↑01/03/2025 00:03 Ukoliko sagradimo solarnu elektranu u komercijalne svrhe, odnosno za preprodaju električne energije i steknemo status proizvođača može li se desiti da EPBiH ne otkupi struju od nas ili su po zakonu obavezni?
Možeš li mi reći zbog čega smatraš da je teško napraviti komercijalnu elektranu? Zar koncept nije isti kao kod rezidencijalne, samo što su komponente moćnije?
- Mitsu_bitchy
#4704 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Hvala na odgovoru.Dr Arsla wrote: ↑02/03/2025 07:41Prije je bilo da se potpiše ugovor čini mi se na 12 godina i dobijaš status povlaštenog proizvođača EE koji EP otkupljuje po većoj cijeni od tržišne. Međutim kvote su ograničene i popunjene za nekoliko godina unaprijed. Od običnog proizvođača nisam siguran da moraju otkupiti, jedino ako si konkurentan sa cijenomMitsu_bitchy wrote: ↑01/03/2025 00:03 Ukoliko sagradimo solarnu elektranu u komercijalne svrhe, odnosno za preprodaju električne energije i steknemo status proizvođača može li se desiti da EPBiH ne otkupi struju od nas ili su po zakonu obavezni?
Gledam ovaj oglas na Piku gdje prodaju kompletne sisteme od 50kw pa na dalje.
https://olx.ba/artikal/63186086
Po njihovom zarada je "zagarantovana i izvjesna" sa višedecenijskim stalnim prihodima.
-
Babbuka
#4705 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Zakasnio si na tekmu, već se igraju produžeci...prenosni kapaciteti su ograničeni i već su podijeljeni onima koji su se uključili u priču prije 3 godine (prethodne elektro-energetske saglasnosti su dijeljene hronološki po zahtjevima). Za nove investitore nema mjesta-barem koliko ja znam.Mitsu_bitchy wrote: ↑02/03/2025 18:27Hvala lijepo na odgovoru.Babbuka wrote: ↑02/03/2025 09:55Ako napraviš komercijalnu elektranu, možeš je prodavati ovlaštenim trgovcima, između ostalih i Elektroprivredi.Mitsu_bitchy wrote: ↑01/03/2025 00:03 Ukoliko sagradimo solarnu elektranu u komercijalne svrhe, odnosno za preprodaju električne energije i steknemo status proizvođača može li se desiti da EPBiH ne otkupi struju od nas ili su po zakonu obavezni?
Možeš li mi reći zbog čega smatraš da je teško napraviti komercijalnu elektranu? Zar koncept nije isti kao kod rezidencijalne, samo što su komponente moćnije?
Ako kojim slučajem negdje ima, moraš naći zemljište koje možeš pretvoriti u građevinsko, a to znači da mora biti već u prostornom planu ili ako nije tako, mora biti u katastru klasificirano kao V klasa livade ili lošije (Zakon o poljoprivrednom zemljištu FBiH).
Ovo su najznačajnije stavke za početak, poslije toga spremi milionček ili više i udri.
Last edited by Babbuka on 02/03/2025 21:57, edited 1 time in total.
-
Babbuka
#4706 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ozbiljni ljudi ne kupuju na Piku, na ovom thread-u imaš "mk ultra" koji zastupa vrlo ozbiljnog trgovca solarnom opremom.Mitsu_bitchy wrote: ↑02/03/2025 18:32Hvala na odgovoru.Dr Arsla wrote: ↑02/03/2025 07:41Prije je bilo da se potpiše ugovor čini mi se na 12 godina i dobijaš status povlaštenog proizvođača EE koji EP otkupljuje po većoj cijeni od tržišne. Međutim kvote su ograničene i popunjene za nekoliko godina unaprijed. Od običnog proizvođača nisam siguran da moraju otkupiti, jedino ako si konkurentan sa cijenomMitsu_bitchy wrote: ↑01/03/2025 00:03 Ukoliko sagradimo solarnu elektranu u komercijalne svrhe, odnosno za preprodaju električne energije i steknemo status proizvođača može li se desiti da EPBiH ne otkupi struju od nas ili su po zakonu obavezni?
Gledam ovaj oglas na Piku gdje prodaju kompletne sisteme od 50kw pa na dalje.
https://olx.ba/artikal/63186086
Po njihovom zarada je "zagarantovana i izvjesna" sa višedecenijskim stalnim prihodima.Sad koliko je to sve realno i izvodljivo, ne znam. Po prostoj računici ulaganje u solare je daleko isplativije nego ulaganje u nekretnine npr.
Ulaganje u solare je ciklično kao i ulaganje u nekrentine, cijene struje variraju. U suštini to je posao u koji ulažeš pare za koje računaš da ti nikada neće zatrebati u životu.
- Mitsu_bitchy
#4707 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Razmišljao sam o ulaganju jer ja u Hercegovini imam oko pet duluma zemlje i razmatrali smo opciju da tu napravimo elektranu sa ciljem prodaje struje. Na toj istoj zemlji imamo hidroelektranu za vlastite potrebe. Dakle, kako stvari stoje ulaganje u komercijalna postrojenja ne garantuje izvjesne prihode kako navode ovi iz KA Solara.Babbuka wrote: ↑02/03/2025 21:51Zakasnio si na tekmu, već se igraju produžeci...prenosni kapaciteti su ograničeni i već su podijeljeni onima koji su se uključili u priču prije 3 godine (prethodne elektro-energetske saglasnosti su dijeljene hronološki po zahtjevima). Za nove investitore nema mjesta-barem koliko ja znam.Mitsu_bitchy wrote: ↑02/03/2025 18:27Hvala lijepo na odgovoru.
Ako kojim slučajem negdje ima, moraš naći zemljište koje možeš pretvoriti u građevinsko, a to znači da mora biti već u prostornom planu ili ako nije tako, mora biti u katastru klasificirano kao V klasa livade ili lošije (Zakon o poljoprivrednom zemljištu FBiH).
Ovo su najznačajnije stavke za početak, poslije toga spremi milionček ili više i udri.
-
Ci-Nick
#4708 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Problem sa SE je što kad je ti proizvodiš, proizvode je i svi solari u Europi.Mitsu_bitchy wrote: ↑02/03/2025 23:32Razmišljao sam o ulaganju jer ja u Hercegovini imam oko pet duluma zemlje i razmatrali smo opciju da tu napravimo elektranu sa ciljem prodaje struje. Na toj istoj zemlji imamo hidroelektranu za vlastite potrebe. Dakle, kako stvari stoje ulaganje u komercijalna postrojenja ne garantuje izvjesne prihode kako navode ovi iz KA Solara.Babbuka wrote: ↑02/03/2025 21:51Zakasnio si na tekmu, već se igraju produžeci...prenosni kapaciteti su ograničeni i već su podijeljeni onima koji su se uključili u priču prije 3 godine (prethodne elektro-energetske saglasnosti su dijeljene hronološki po zahtjevima). Za nove investitore nema mjesta-barem koliko ja znam.Mitsu_bitchy wrote: ↑02/03/2025 18:27
Hvala lijepo na odgovoru.
Prošle godine je cijena u ljetnom periodu preko dana, posebno vikendom išla i u minus a noću dostizala 150 eura.
Veliki proizvođači koji imaju HE i to posebno reverzibilne mogu SE dobro kombinovati i prodati je u noćnim satima, mali je prodaju odmah i cijena je takva kakva bude. Ne možeš računati sa boljom cijenom od 50 eura po MWh a vjerovatno teško i do takvog ugovora. Znam da je čovjek koji je ugovorio sa Hifom dobio cijenu koja ga je razočarala, tek četvrtinu one o kojoj se pričalo u 2022.
Ja da imam zemlju u Hercegovini okrenuo bi se proizvodnji hrane, bilo kakve jer sve je skupo i bit će još skuplje.
Kg paprika ili patlidžana trenutno košta ko 100 KWh.
- studiorum_tuzlaensis
#4709 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Neće biti novih dozvola za priključenje većih kapaciteta solara u NOSu još dugo. Ovdje je lista dozvola, koje su rolling tipa i vrijede 3 god. Ako ne napraviš elektranu, shifta se na sljedeći zahtjev za prikljuečenje. https://www.nosbih.ba/bs/dokumenti/regi ... korisnici/
Danas, elektroprijenosna mreža 110kV+ nam je goli k*** jer se nije ništa uložilo u nove kapacitete još od Titinog doba. Imaju problema i sa održavanjem postojeće mreže, prije tri mjeseca su Doboj i Tešanj ostali bez napajanja više od dva dana nakon metar snijega.
Možda jedan novi dalekovod da je napravljen oko Tomislavgrada od nastanka Elektroprijenosa. VN mreža nam je podopterećena, a pri tome nemamo kapacitet da povećamo proizvodnju i izvoz. Struja će ići gore značajno, pripremite se.
Moj cilj je OFF-GRID, montiraću panele ako treba i na balkon, i vanjski zid kuće i na krov i na garažu ako treba, a plaćati razliku.
Danas, elektroprijenosna mreža 110kV+ nam je goli k*** jer se nije ništa uložilo u nove kapacitete još od Titinog doba. Imaju problema i sa održavanjem postojeće mreže, prije tri mjeseca su Doboj i Tešanj ostali bez napajanja više od dva dana nakon metar snijega.
Možda jedan novi dalekovod da je napravljen oko Tomislavgrada od nastanka Elektroprijenosa. VN mreža nam je podopterećena, a pri tome nemamo kapacitet da povećamo proizvodnju i izvoz. Struja će ići gore značajno, pripremite se.
Moj cilj je OFF-GRID, montiraću panele ako treba i na balkon, i vanjski zid kuće i na krov i na garažu ako treba, a plaćati razliku.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#4710 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
nisi napisao al doslovno ništa točnoDr Arsla wrote: ↑02/03/2025 07:41Prije je bilo da se potpiše ugovor čini mi se na 12 godina i dobijaš status povlaštenog proizvođača EE koji EP otkupljuje po većoj cijeni od tržišne. Međutim kvote su ograničene i popunjene za nekoliko godina unaprijed. Od običnog proizvođača nisam siguran da moraju otkupiti, jedino ako si konkurentan sa cijenomMitsu_bitchy wrote: ↑01/03/2025 00:03 Ukoliko sagradimo solarnu elektranu u komercijalne svrhe, odnosno za preprodaju električne energije i steknemo status proizvođača može li se desiti da EPBiH ne otkupi struju od nas ili su po zakonu obavezni?
- mk ultra
#4711 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Trenutna otkupa cijena je oko 16kF/kWhMitsu_bitchy wrote: ↑02/03/2025 23:32 Razmišljao sam o ulaganju jer ja u Hercegovini imam oko pet duluma zemlje i razmatrali smo opciju da tu napravimo elektranu sa ciljem prodaje struje. Na toj istoj zemlji imamo hidroelektranu za vlastite potrebe. Dakle, kako stvari stoje ulaganje u komercijalna postrojenja ne garantuje izvjesne prihode kako navode ovi iz KA Solara.
Preferencijalni otkup iz javnih fondova postoji još u RS-u za jedinice do 150kWp, ali to je iskreno ubleha, jer ne plaćaju
Dakle dobiješ ti sve na papiru ali para nema
Preferencijalni otkup u FBIH je stao 2020te, i poslije te godine niko nije tražio a nije ni bilo potrebe za preferencijalnim otkupom
Trenutno situacija je takva da ispod 200MWh godišnje NEĆEŠ dobiti ugovor o otkupu jer je sve manje od toga premala količina kojom se ne isplati baratati, ovo odgovara 150kW elektrani. Dakle sve manje od toga, teško da ćeš dobiti otkup.
Trenutno je cijena izgradnje na zemlji oko 1000-1100KM/kWp, paneli će malo poskupiti u narednom periodu, ali ništa pretjerano.
Projekata ima, i velikih i malih...
a KA solar ima tih elektrana po Gradiški i okolici, ako nekome treba kontakt, ili preporuka, javite
lik trguje papirima i elektranama, al nisam do sad čuo da je zajebao nekog
-
Babbuka
#4712 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
deder malo podrobnije o tomeMitsu_bitchy wrote: ↑02/03/2025 23:32 ...Na toj istoj zemlji imamo hidroelektranu za vlastite potrebe....
-
Babbuka
#4713 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
jarane, olahko pitanja postvljaš, ali si nešto škrt kada je obratno...Babbuka wrote: ↑03/03/2025 10:16deder malo podrobnije o tomeMitsu_bitchy wrote: ↑02/03/2025 23:32 ...Na toj istoj zemlji imamo hidroelektranu za vlastite potrebe....![]()
-
pinkman
#4714 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Kakve saglasnosti? Je li to ovo?Babbuka wrote: ↑02/03/2025 21:51Zakasnio si na tekmu, već se igraju produžeci...prenosni kapaciteti su ograničeni i već su podijeljeni onima koji su se uključili u priču prije 3 godine (prethodne elektro-energetske saglasnosti su dijeljene hronološki po zahtjevima). Za nove investitore nema mjesta-barem koliko ja znam.Mitsu_bitchy wrote: ↑02/03/2025 18:27Hvala lijepo na odgovoru.
Jedna je oslobađanje od obaveze pribavljanja energetskih dozvola za solarne elektrane u FBiH, kao i od obaveze pribavljanja dozvole za obavljanje djelatnosti za proizvodne objekte instalirane snage manje od 1 MW.
-
Babbuka
#4715 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
To je nešto treće, više je formalnost, ispod 1MW je kantonalni nivo, iznad 1MW je entitetski.pinkman wrote: ↑25/03/2025 17:45Kakve saglasnosti? Je li to ovo?Babbuka wrote: ↑02/03/2025 21:51Zakasnio si na tekmu, već se igraju produžeci...prenosni kapaciteti su ograničeni i već su podijeljeni onima koji su se uključili u priču prije 3 godine (prethodne elektro-energetske saglasnosti su dijeljene hronološki po zahtjevima). Za nove investitore nema mjesta-barem koliko ja znam.Mitsu_bitchy wrote: ↑02/03/2025 18:27
Hvala lijepo na odgovoru.
Jedna je oslobađanje od obaveze pribavljanja energetskih dozvola za solarne elektrane u FBiH, kao i od obaveze pribavljanja dozvole za obavljanje djelatnosti za proizvodne objekte instalirane snage manje od 1 MW.
Prethodna elektro-energetska saglasnost se traži putem lokalne elektrodistribucije koja to dalje proslijeđuje na područnu, a odnosi se na to da li postoje tehnički preduslovi (uglavnom kapacitet dalekovoda) za predloženu elektranu (ako je na srednjem naponu).
-
melac
#4716 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ako napravis dovoljno veliku i spojis se na elektroprenos boli te kurac za elektroprivredu.Mitsu_bitchy wrote: ↑01/03/2025 00:03 Ukoliko sagradimo solarnu elektranu u komercijalne svrhe, odnosno za preprodaju električne energije i steknemo status proizvođača može li se desiti da EPBiH ne otkupi struju od nas ili su po zakonu obavezni?
Mislim da ti cak i nemoras prodati struju elektroprivredi, vec kupcu s kojim dogovoris, ali placas naknadu za prenos i eventualno distribuciju ako su manji potrosaci. Ovako je barem u drzavama koje su otvorile trzise elektricne energije drugim igracima.
Edit: Trebalo bi se vise elektrana i vjetroelektrana uvezati da se izgrade trafostanice i spajanje na elektroprenos na 400kV, ali to je veliki zahvat za tebe. Ali malo ambicije bi i to rijesilo.
-
pinkman
#4717 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Hvala na info. Po tome ispada, ako sam dobro shvatio, da osoba moze kupiti zemljiste, a obliznji dalekovodi ne dozvoljavaju taj kapacitet?Babbuka wrote: ↑25/03/2025 22:20
To je nešto treće, više je formalnost, ispod 1MW je kantonalni nivo, iznad 1MW je entitetski.
Prethodna elektro-energetska saglasnost se traži putem lokalne elektrodistribucije koja to dalje proslijeđuje na područnu, a odnosi se na to da li postoje tehnički preduslovi (uglavnom kapacitet dalekovoda) za predloženu elektranu (ako je na srednjem naponu).
Kako se to uopste provjeri
Kojim to propisima rijeseno? Evo hipoteticki ako se dogovore 4 covjeka da izgrade ukupno 1 MW - what next? Kako izbjeci EPBIH?melac wrote: ↑25/03/2025 23:32Ako napravis dovoljno veliku i spojis se na elektroprenos boli te kurac za elektroprivredu.Mitsu_bitchy wrote: ↑01/03/2025 00:03 Ukoliko sagradimo solarnu elektranu u komercijalne svrhe, odnosno za preprodaju električne energije i steknemo status proizvođača može li se desiti da EPBiH ne otkupi struju od nas ili su po zakonu obavezni?
Mislim da ti cak i nemoras prodati struju elektroprivredi, vec kupcu s kojim dogovoris, ali placas naknadu za prenos i eventualno distribuciju ako su manji potrosaci. Ovako je barem u drzavama koje su otvorile trzise elektricne energije drugim igracima.
Edit: Trebalo bi se vise elektrana i vjetroelektrana uvezati da se izgrade trafostanice i spajanje na elektroprenos na 400kV, ali to je veliki zahvat za tebe. Ali malo ambicije bi i to rijesilo.
-
melac
#4718 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Propisima o prikljucku na prenosnu mrezu, mislim da je najnizi napon prenosne mreze 130kV izbjegavas elektroprivredu. Ali nista s tim od 1MW, pricamo od par stotina MW da ima smisla cijela prica.pinkman wrote: ↑26/03/2025 01:08Hvala na info. Po tome ispada, ako sam dobro shvatio, da osoba moze kupiti zemljiste, a obliznji dalekovodi ne dozvoljavaju taj kapacitet?Babbuka wrote: ↑25/03/2025 22:20
To je nešto treće, više je formalnost, ispod 1MW je kantonalni nivo, iznad 1MW je entitetski.
Prethodna elektro-energetska saglasnost se traži putem lokalne elektrodistribucije koja to dalje proslijeđuje na područnu, a odnosi se na to da li postoje tehnički preduslovi (uglavnom kapacitet dalekovoda) za predloženu elektranu (ako je na srednjem naponu).![]()
Kako se to uopste provjeri![]()
Kojim to propisima rijeseno? Evo hipoteticki ako se dogovore 4 covjeka da izgrade ukupno 1 MW - what next? Kako izbjeci EPBIH?melac wrote: ↑25/03/2025 23:32Ako napravis dovoljno veliku i spojis se na elektroprenos boli te kurac za elektroprivredu.Mitsu_bitchy wrote: ↑01/03/2025 00:03 Ukoliko sagradimo solarnu elektranu u komercijalne svrhe, odnosno za preprodaju električne energije i steknemo status proizvođača može li se desiti da EPBiH ne otkupi struju od nas ili su po zakonu obavezni?
-
Babbuka
#4719 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Naciljaš parcelu, i onda se sa brojem parcele obratiš elektroprivredi da vidiš ima li slobodnog kapaciteta na obližnjim dalekovodima. Ali tu pričamo o proceduri, u praksi je već sada rijetkost pronaći slobodan kapacitet.
EPBiH je vlasnik niskonaponske i srednjenaponske mreže, a Elektroprenos BiH je za visoki napon o kojem ne trebaš razmišljati ako te ne svrbi jedno 20 mil EUR u džepu.
Ovdje pričamo o tehničkim preduslovima, a struju možeš prodavati kome god hoćeš kasnije
- mk ultra
#4720 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ispod 20MW ne mozes dobiti spoj na nesto vece od 35kV
Projekata ima da ne ureknemo
Projekata ima da ne ureknemo
-
pinkman
#4721 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ok, hvala vam na odgovorima. Mislim da sam shvatio. Ne svrbi me 20 mil EUR nazalost
Znaci tesko je naci kapacitet na obliznjem dalekovodu. Izgleda da je bolje ulozit u nesto drugo onda jer mi se ovo cini igra za malo vece igrace
Znaci tesko je naci kapacitet na obliznjem dalekovodu. Izgleda da je bolje ulozit u nesto drugo onda jer mi se ovo cini igra za malo vece igrace
-
Ci-Nick
#4722 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Bolje bježi od SE.
Otkupna cijena će biti sve niža.
To je dobro za onog ko tu struju pretvara u proizvod, ima visoku vlastitu potrošnju a čisto za prodaju je nesigurno.
Kupi dionica neke banke i imaš prinos od 10 % bez rada i troškova.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
azdralovic
#4724 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
evropa se zeleni samo gdje su nuklearke
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#4725 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Jedna Finska jucer u 12:00 imala u pogonu 600 plus MW solara, mi imamo mjesta za napredak koliko hocemo. U isto vrijeme BiH nesto malo vise od 20 MW bilo aktivno