Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
-
made_in_sarajevo
#376 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Vala uvalise nas za svima bolje sutra. Nisu nas uvalili da plate pokrivaju. Pruga, pruga za hrasnicu, trolejbusi, trolejbusi za vogoscu, novi tramvaji, voda se stalno negdje radi. Realno ovo su sve stvari za bolje sutra.
Druga je stvar sivre zohara koji je u policiji zavrsio radi prijetnji direktorima skola, gdjr ga apsolutno ne zanima razvoj grada i hoce li sutra ta ista uciteljica imati cime doci na posao, samo daj meni. Ako ces preglasati premijera onda nam ta funkcija i ne trebA
Druga je stvar sivre zohara koji je u policiji zavrsio radi prijetnji direktorima skola, gdjr ga apsolutno ne zanima razvoj grada i hoce li sutra ta ista uciteljica imati cime doci na posao, samo daj meni. Ako ces preglasati premijera onda nam ta funkcija i ne trebA
- Haris.ba
#377 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Vlada odlucuje o projektima koje predlozi ministarstvo. Ima li neki projekt koje je neko ministarstvo planiralo da sada zbog povecanih plata nece biti realizovan?Pandakonda wrote: ↑25/03/2025 21:03 Projekat ide tek kada se spreme sredstva, tako da ne mozes znati koji projekat nece ici kada nemas ni sredstva da ga napravis. Dođeš vidis da nemas vise marke u budzetu i onda logicno vlada nece ni raspravljati o nekim buducim projektima.
Valjda se zna sta bi to bilo lijepo uloziti?
Ili evo. Sta bi to bilo lijepo napraviti da sada nece biti napravljeno?
Sta smo to kao kanton izgubili zbog povecanih plata?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#378 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
ne mora se imati mišljenje o svemu niti se mora sve znati. reći da se prvo pripreme pa TEK ONDA razmišlja o projektima je nonsens, da ne kažem žešća glupost.Pandakonda wrote: ↑25/03/2025 21:03Projekat ide tek kada se spreme sredstva, tako da ne mozes znati koji projekat nece ici kada nemas ni sredstva da ga napravis. Dođeš vidis da nemas vise marke u budzetu i onda logicno vlada nece ni raspravljati o nekim buducim projektima. Opet kazem, to je isto kao da ti kuci nemas marke nakon sto platis rezije i hranu, a zena te pita kakav cemo namjestaj kupovati ili nesto drugo. Vlada jednostavno nece diskutovati o tim stvarima jer nema para. A direktno su na udaru direktni potrosaci budzeta kao sto su porodilje, subvencije za vrtice itd. koje ce se morati rezati jer se trosi vise nego sto se zarađuje.Haris.ba wrote: ↑25/03/2025 20:13Pa konkretno koji projekt nece ici?Pandakonda wrote: ↑25/03/2025 20:10 Pa i ne mozes vidjeti koji projekt nece ici kada nece ici nista Barem ne iz kantonalnog budzeta. To je isto kao da kuci dodjes i kazes ne vidim sta necu moci kupiti od plate koja je opterećena potrosnjom i kreditima
Ima li neki konkretan, imenTovan projekt od kojeg ce se morati odustati?
Pitanje je veoma jednostavno.
Sta se to nece raditi, od cega ce se morati odustati?
postoji nešto što se zove strategija razvoja, gdje se planiraju neke stvari u periodu od otprilike 7 godina. u stvari postoji cijeli jedan organ uprave, preciznije samostalna upravna organizacija koja se bavi tim, a to je Zavod za planiranje razvoja.
vjerovali ili ne postoje i ti strateški dokumenti gdje su pobrojane stvari koje bi se trebale uraditi i projekti koji se trebaju gurati. postoje i programi javnih investicija kojima se planiraju veći projekti.
nije baš ovo mjesto gdje živimo jebeni južni sudan ili neka bliskoistočna poharana pustinja, sa slavnom historijom i jadnom perspektivom.
najveći problem će predstavljati, po mojoj slobodnoj procjeni, sva ova priča oko Dodika i talasanju, ima/nema rata, prosto jer KS dobar dio poreza uprihodi od turizma, a on je plašljiva roba. što se to prije riješi, situacija će biti nešto bolja, ali svakako je jebena situacija u cijelom svijetu i teško da se neće i kod nas reflektovati.
- Pandakonda
#379 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Pruga, hrasnica, trolejbusi itd. su bila zaduzenja koja su pokrenuta i obezbjeđena prije pondera i ovih zakona. Tada si dosao EBDR-u i rekao imamo toliko i toliko para u budzetu, mozemo podnijeti tu ratu i opterećenje dajte nam pare. Sad kad im opet dodjes za nesto taj budzet ce biti dosta dosta manji sto znaci manje sanse da će nam uopste dati. A i ako nam daju bit ce po gorim uslovima nego sto je prije bilo. Pa jebem mu mora se malo biti i fiskalno odgovoran i odnositi se domaćinski prema tom budzetu. Kao sto kuci vjerovatno se neces zaduzivati za masaže ili recimo novo auto po nenormalnoj kamati (iako ce ti to poboljsati kvalitet zivota), isto tako moramo pratiti kako vlada trosi nase pare i kako se zaduzuje radi buducnosti jer ćemo to iskihati kad tad. Tako su i Grci zivjeli, samo nabijali benefite, kupovali stvari za stanovnistvo, da bi ih na kraju mrak pojeo i ekonomski su se bacili na koljena kad su molili njemacku da ih spasi i na kraju bankrot.made_in_sarajevo wrote: ↑25/03/2025 21:06 Vala uvalise nas za svima bolje sutra. Nisu nas uvalili da plate pokrivaju. Pruga, pruga za hrasnicu, trolejbusi, trolejbusi za vogoscu, novi tramvaji, voda se stalno negdje radi. Realno ovo su sve stvari za bolje sutra.
Zavisi o kojem nivou govoris. Vlada federacije nas jeste uvalila da pokrije subvencije doprinosa za mala i srednja preduzeca radi povecanja minimalca. I jos da pokrije rupe koje ce nastati radi neradne nedjelje. Ali da se vratimo na nivo kantona, problem tu nisu samo plate, nego i socijalna davanja koja će eksplodirati jer si za skoro 50% podigao minimalac a ta davanja se vezu za njega. A i plate će eksplodirati jer kolicina novca koji federacija uplati kantonima ostaje isti, ali si zato nametanjem minimalca natjerao vladu da recimo onom portiru u kantonalnoj instituciji digne platu sa cca 700 na 1000. E sad to pomnozi puta koliko imas ljudi da su u javnim firmama imali platu ispod 1000 i tu dobijes fatalnu kombinaciju. A ti si cak i prije ukidanja pondera i ovih zakona jedno pola budzeta davao samo za plate i te stvari. Sada će ta situacija biti jos gora.
Ako hoces da vidis sta se desava kada nemas dovoljno para pogledaj drzavne institucije i drzavne firme (ne kantonalne ili federalne jer su ti budzeti veci od drzavnih). Ljudima se po 15 godina nije dizala plata, uslovi rada losi, oprema zastarjela itd.
Mozda ja lose objasnjavam, hajmo ovako. Vlada dođe i npr. dodijeli ministarstvu komunalija 10 miliona, ovo sada lupam iznose, i kaze to vam je to jer svako mora dobiti nesto. Onda taj ministar izracuna da kada se isplate plate radnicima u tom ministarstvu, pa onda u firmama pod tim ministarstvom plus racuni, odrzavanja itd. Ne ostane nista nista para ili recimo ostane neki nebitan iznos. To znaci da neces praviti novu komunalnu infrastrukturu, da neces investirati u nove tehnologije, npr. bolji bageri za odvoz smeća, nema kupovine novih cijevi nego samo odrzavanje minimalno trenutnih itd. Ti evo i sada kreditima radnis obnovu vodovodnih cijevi.Haris.ba wrote: ↑25/03/2025 21:14Vlada odlucuje o projektima koje predlozi ministarstvo. Ima li neki projekt koje je neko ministarstvo planiralo da sada zbog povecanih plata nece biti realizovan?Pandakonda wrote: ↑25/03/2025 21:03 Projekat ide tek kada se spreme sredstva, tako da ne mozes znati koji projekat nece ici kada nemas ni sredstva da ga napravis. Dođeš vidis da nemas vise marke u budzetu i onda logicno vlada nece ni raspravljati o nekim buducim projektima.
Valjda se zna sta bi to bilo lijepo uloziti?
Ili evo. Sta bi to bilo lijepo napraviti da sada nece biti napravljeno?
Sta smo to kao kanton izgubili zbog povecanih plata?
A tek kada dođemo do nekih bas osjetljivih ministarstava kao sto je zdravstvo, obrazovanje, privreda itd.
- Chmoljo
#380 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
naravno da to ne ide na način na koji si napisao. budžetska sredstva su namjenska sredstva i moraju se trošiti u skladu sa tim.Pandakonda wrote: ↑25/03/2025 21:35Mozda ja lose objasnjavam, hajmo ovako. Vlada dođe i npr. dodijeli ministarstvu komunalija 10 miliona, ovo sada lupam iznose, i kaze to vam je to jer svako mora dobiti nesto. Onda taj ministar izracuna da kada se isplate plate radnicima u tom ministarstvu, pa onda u firmama pod tim ministarstvom plus racuni, odrzavanja itd. Ne ostane nista nista para ili recimo ostane neki nebitan iznos. To znaci da neces praviti novu komunalnu infrastrukturu, da neces investirati u nove tehnologije, npr. bolji bageri za odvoz smeća, nema kupovine novih cijevi nego samo odrzavanje minimalno trenutnih itd. Ti evo i sada kreditima radnis obnovu vodovodnih cijevi.
A tek kada dođemo do nekih bas osjetljivih ministarstava kao sto je zdravstvo, obrazovanje, privreda itd.
odeš fino i pogledaš budžet i tamo su navedene pozicije za koje se planira trošiti. a ne da se da para na kamaru pa da se onda to dijeli, ko režije od plate pobogu...
a što se tiče portira i NK radnika, u kantonu su već imali skoro 1000 maraka platu, tako da minimalac neće predstavljati strašan udar iz tog razloga.
početak i kraj priče problema je ponder.
i ni po jada da je otišlo u ZDK i TK, nego su brkove omastili i HDZ kantoni. al dobro, bilo je bitno zabiti trojci.
- Haris.ba
#381 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Isto ko da je vojna tajna koji su kantonalni projekti.
Hoce li stati utopljavanje skola?
Hoce li stati zamjena vodovodnih cijevi?
Hoce li neki novi projekt stati?
Je li to nece praviti fabriku peleta?
Je li to nece neku cestu napraviti?
Je li to propao projekt gradske spalionice?
Je li to nece se praviti juzna tribina Grbavice i istocna Koseva?
Sta su skontali hoce li negdje drugo deponiju smeca praviti?
Hoce li stati Igmanski put da se pravi?
P.S.
Mnogo je veci godisnji gubitak nego 100 miliona od pondera. Mislim da je za ove tri godine nekih 700 miliona.
Hoce li stati utopljavanje skola?
Hoce li stati zamjena vodovodnih cijevi?
Hoce li neki novi projekt stati?
Je li to nece praviti fabriku peleta?
Je li to nece neku cestu napraviti?
Je li to propao projekt gradske spalionice?
Je li to nece se praviti juzna tribina Grbavice i istocna Koseva?
Sta su skontali hoce li negdje drugo deponiju smeca praviti?
Hoce li stati Igmanski put da se pravi?
P.S.
Mnogo je veci godisnji gubitak nego 100 miliona od pondera. Mislim da je za ove tri godine nekih 700 miliona.
- Pandakonda
#382 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ovo kako sam ja napisao je bilo skroz pojednostavljeno samo da se otprilike shvati poenta. Strateski dokumenti sluze samo kao okvir na osnovu kojeg ti guras neke zakone ili politike. Ti sad na osnovu tog nekog strateskog dokumenta mozes reci da zelis uvesti naknade za porodilje a skroz je druga stvar imas li novac za to.Chmoljo wrote: ↑25/03/2025 21:34ne mora se imati mišljenje o svemu niti se mora sve znati. reći da se prvo pripreme pa TEK ONDA razmišlja o projektima je nonsens, da ne kažem žešća glupost.Pandakonda wrote: ↑25/03/2025 21:03Projekat ide tek kada se spreme sredstva, tako da ne mozes znati koji projekat nece ici kada nemas ni sredstva da ga napravis. Dođeš vidis da nemas vise marke u budzetu i onda logicno vlada nece ni raspravljati o nekim buducim projektima. Opet kazem, to je isto kao da ti kuci nemas marke nakon sto platis rezije i hranu, a zena te pita kakav cemo namjestaj kupovati ili nesto drugo. Vlada jednostavno nece diskutovati o tim stvarima jer nema para. A direktno su na udaru direktni potrosaci budzeta kao sto su porodilje, subvencije za vrtice itd. koje ce se morati rezati jer se trosi vise nego sto se zarađuje.
postoji nešto što se zove strategija razvoja, gdje se planiraju neke stvari u periodu od otprilike 7 godina. u stvari postoji cijeli jedan organ uprave, preciznije samostalna upravna organizacija koja se bavi tim, a to je Zavod za planiranje razvoja.
vjerovali ili ne postoje i ti strateški dokumenti gdje su pobrojane stvari koje bi se trebale uraditi i projekti koji se trebaju gurati. postoje i programi javnih investicija kojima se planiraju veći projekti.
nije baš ovo mjesto gdje živimo jebeni južni sudan ili neka bliskoistočna poharana pustinja, sa slavnom historijom i jadnom perspektivom.
najveći problem će predstavljati, po mojoj slobodnoj procjeni, sva ova priča oko Dodika i talasanju, ima/nema rata, prosto jer KS dobar dio poreza uprihodi od turizma, a on je plašljiva roba. što se to prije riješi, situacija će biti nešto bolja, ali svakako je jebena situacija u cijelom svijetu i teško da se neće i kod nas reflektovati.
Vlada napravi budzet na osnovu pretpostavke koliko ce od cega imati prihoda, mozes ti planirati trosak ali dzabe ako nemas para. Ta se stvar desila sa subvencijama za mlade gdje su planirali 10k pa se moralo smanjiti nakon pondera. Ali opet poenta je ista da će se morati rezati socijalna davanja jer para neće bitiChmoljo wrote: ↑25/03/2025 21:42naravno da to ne ide na način na koji si napisao. budžetska sredstva su namjenska sredstva i moraju se trošiti u skladu sa tim.Pandakonda wrote: ↑25/03/2025 21:35Mozda ja lose objasnjavam, hajmo ovako. Vlada dođe i npr. dodijeli ministarstvu komunalija 10 miliona, ovo sada lupam iznose, i kaze to vam je to jer svako mora dobiti nesto. Onda taj ministar izracuna da kada se isplate plate radnicima u tom ministarstvu, pa onda u firmama pod tim ministarstvom plus racuni, odrzavanja itd. Ne ostane nista nista para ili recimo ostane neki nebitan iznos. To znaci da neces praviti novu komunalnu infrastrukturu, da neces investirati u nove tehnologije, npr. bolji bageri za odvoz smeća, nema kupovine novih cijevi nego samo odrzavanje minimalno trenutnih itd. Ti evo i sada kreditima radnis obnovu vodovodnih cijevi.
odeš fino i pogledaš budžet i tamo su navedene pozicije za koje se planira trošiti. a ne da se da para na kamaru pa da se onda to dijeli, ko režije od plate pobogu...
a što se tiče portira i NK radnika, u kantonu su već imali skoro 1000 maraka platu, tako da minimalac neće predstavljati strašan udar iz tog razloga.
početak i kraj priče problema je ponder.
i ni po jada da je otišlo u ZDK i TK, nego su brkove omastili i HDZ kantoni. al dobro, bilo je bitno zabiti trojci.
Oni su imali oko 700-800 maraka platu i raznorazne kantonalne firme su pune takvih kadrova. Konkretno majka od moje prijateljice je sa 850 skocila na 1000 maraka plate i kaze da je skoro citava firma bila na tom iznosu. Koliko ima takvih firmi i koliko ce se povecati troskovi vidjet cemo uskoro
- Chmoljo
#383 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
subvencija za mlade je bio pasjaluk Bečarevića jer javni poziv nije uvjetovao prebivalište u KS. samim tim je bilo puno više prijavljenih. obzirom da ne mislim da je glup čovjek, mislim da je to namjerno uradio, a vlada podržala vjerovatno ne ulazeći u tekst javnog poziva.
NK radnici nemaju samo osnovica+koeficijent, već u organima i određenim branšama imaju odredbu ako im je plata manja od 70% iznosa prosječne, da dobijaju uvećanje do tog iznosa. dakle ne 700, 800 nego su imali nešto preko 900 KM.
preduzeća ne brojim, jer nisu budžetski korisnici.
NK radnici nemaju samo osnovica+koeficijent, već u organima i određenim branšama imaju odredbu ako im je plata manja od 70% iznosa prosječne, da dobijaju uvećanje do tog iznosa. dakle ne 700, 800 nego su imali nešto preko 900 KM.
preduzeća ne brojim, jer nisu budžetski korisnici.
-
1Dante1
#384 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Koji diletantni sjede u ovoj skupstini, neovisno da li je pozicija ili opozicija. Gledam prenos i kako neozbiljno pristupaju, diskutuju, a najzesce mi je bilo kada se raspravljalo o prijedlogu pauze od 1h. Dobacuje neka "ih malo je to"
E moja muko...
E moja muko...
- Haris.ba
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#386 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
To je teska fula.Chmoljo wrote: ↑25/03/2025 23:55 subvencija za mlade je bio pasjaluk Bečarevića jer javni poziv nije uvjetovao prebivalište u KS. samim tim je bilo puno više prijavljenih. obzirom da ne mislim da je glup čovjek, mislim da je to namjerno uradio, a vlada podržala vjerovatno ne ulazeći u tekst javnog poziva.
-
1Dante1
#387 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
jeste i te subvencije vise nema, niti ce biti. Ko jamio jamio
- tramvajtrojka
#388 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kapidzi ... /250328166
evo kakvi retardi su u vrhu sarajevske SDA
, a sto je njih tridesetak godina bolio racku da vrate trolejbus u Vogošću to nikom nista
evo kakvi retardi su u vrhu sarajevske SDA
- Haris.ba
#389 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ja ne mogu drugacije objasniti nego da ima sestrica koji dila elektricne buseve.tramvajtrojka wrote: ↑28/03/2025 16:58 https://www.klix.ba/vijesti/bih/kapidzi ... /250328166
evo kakvi retardi su u vrhu sarajevske SDA![]()
, a sto je njih tridesetak godina bolio racku da vrate trolejbus u Vogošću to nikom nista
Trole su odlicno rjesenje. Ja da se pitam ko so ne ne pitam, ja bih sada gurao da se trola produzi do Ilijasa.
Nego, imaju li baterije ove nove trole sto trebaju doci?
- tramvajtrojka
#390 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Imaju do 20 kilometaraHaris.ba wrote: ↑28/03/2025 17:05Ja ne mogu drugacije objasniti nego da ima sestrica koji dila elektricne buseve.tramvajtrojka wrote: ↑28/03/2025 16:58 https://www.klix.ba/vijesti/bih/kapidzi ... /250328166
Trole su odlicno rjesenje. Ja da se pitam ko so ne ne pitam, ja bih sada gurao da se trola produzi do Ilijasa.
Nego, imaju li baterije ove nove trole sto trebaju doci?
Likovi samo ublehe pricaju dok nisu prstom makli da nabave nijedno novo vozilo u 40 godina, sve nam se zivo raspalo bilo i sada pametuju da bi oni električne autobuse uzeli isto kao da ja kazem da bih mogao puci belu hadid
- duh_sa_sjekirom
#391 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
I je li usvojen buĐet?
- insaneinthebrain
- insaneinthebrain
#393 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
da je debil na vlasti on bi napravio metro ispod Sarajeva. al im ne dadose. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#394 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
tramvajtrojka wrote: ↑28/03/2025 16:58 https://www.klix.ba/vijesti/bih/kapidzi ... /250328166
- duh_sa_sjekirom
#395 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Kaće, znal se šta?
- insaneinthebrain
#396 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
nikadduh_sa_sjekirom wrote: ↑28/03/2025 17:48Kaće, znal se šta?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#397 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Bice
Ima ikad da nije usvojen
Ima ikad da nije usvojen
- GandalfSivi
#398 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Vidim pada kisa danima ne prestaje. Dosla Miljacka do Drvenija mosta, nije odavno ovako (kazu od 2014.)
Jedna stvar koja je drugacija je da nema poplava na Ilidzi i prema dole. Kada je tadasnja sestorka dosla na vlast, jedan od prvih projekata je bio da se dole to sredi i regulise. Pod SDA termitima je 20 godina plavilo sa svakom malom kisicom, kad vidi sada, moze i drugacije…
Jedna stvar koja je drugacija je da nema poplava na Ilidzi i prema dole. Kada je tadasnja sestorka dosla na vlast, jedan od prvih projekata je bio da se dole to sredi i regulise. Pod SDA termitima je 20 godina plavilo sa svakom malom kisicom, kad vidi sada, moze i drugacije…
-
breuer
#399 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
i odroni kamenoloma su manji kako je trojka došla na vlast...GandalfSivi wrote: ↑28/03/2025 20:35 Vidim pada kisa danima ne prestaje. Dosla Miljacka do Drvenija mosta, nije odavno ovako (kazu od 2014.)
-
made_in_sarajevo
#400 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Rajlovac oko robota redovno ona prilazna cesta i tamo oko autoputa njive, redovno sve. Sta znaci iole pametan covjek u vladi koji naredi da dva bagera ociste kompletno korito bosne tamo od semizovca sve dole prema osjeku. Bosna se u rajlovcu izlila iz korita i jutros se vec dobro povukla, ne skroz ali tu je negdje. Kao sto kazes svake godine sam imao putovanje preko ilijasa, preko 7 gora i 7 mora da bi izasli iz ReljevaGandalfSivi wrote: ↑28/03/2025 20:35 Vidim pada kisa danima ne prestaje. Dosla Miljacka do Drvenija mosta, nije odavno ovako (kazu od 2014.)