Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

omar little

#29976 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by omar little »

cilj ovih okupljanja je da utjera odbjeglo stado nazad u demokratski tor.
jeza u ledja

#29977 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 24/03/2025 14:26 Zašto se AOC i Sanders percipiraju kao esktremna ljevica i zbog toga nisu electable, a Trumpa ne karakterišu kao ekstremnu desnicu i jako je electable?
Nešto tu ne štima, a najviše zbog činjenice da oni koji još uvijek vode demokratsku stranku se ne žele pomaći sa status quoa iako se on praktički
nastavlja urušavati na dnevnoj bazi.

I ja mislim da trenutni cilj AOC i Sandersa nisu predsjednički izbori.
Zato sto je sve pitanje relativnog odnosa politickih struja u jednoj zemlji. Da imamo kakvog komunistu koji je aktuelan prica bi bila drukcija, jelte.

Trump se itekako percipirao kao esktremna desnica i unelectable i onda paff, pa je njegov izbor otvorio oci mnogima gdje se nalazi americki elektorat.

Stvarno ne razumijem zasto o ovim stvarima uopste treba raspravljati?
Ovdje je argument da ce dio te ekstremne desnice mozda postati ekstremna ljevica. Ja se ne slazem, a jedan od razloga je upravo to zato sto uopste i nemamo pravu ekstremnu ljevicu. Ekstremna ljevica nisu progresivci niti liberali, vec nesto sasvim trece.
jeza u ledja

#29978 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

I ovom sam pisao mnogo puta, ali po meni jedan covjek, tj. izbor odredjene osobe na celo drzave ne moze biti odgovor za stvarne promjene.
Ne moze samo recimo Sanders doci na celo, da se sve ostalo onda drasticno okrene.

Mislim moze, ali onda je to kult osobe.

Ovo sto Sanders i AOC sada rade je valjda u cilju pokretanja ljudi da se ukljuce u politiku i eventualno kandiduju na primaries na raznim nivoima. Demokratama treba svjeze krvi, i bez masivne smjene metuzalema u Kongresu nece se svakako nista moci postici. Primary the mofos.

Ja licno prizeljkujem nekog novog Obamu. :-) :roll: :lol:
Znam kako to pateticno zvuci, ali eto.

Volio bih jednostavno neko sasvim novo lice i svjezu pricu. Prvenstveno usmjeren na staru dobru pricu o ekonomiji i o parama u politici. Neko koga je teze staviti u kalup.
Moja licna zelja je da ne bude nekakav milioner odvojen od realnosti (znam da su svi sad milioneri al hajde de).

AOC mi je odlicna ali o njoj je vec debelo formiran stereotip i jednostavno ne mogu zamisliti da ima ikakve sanse. (jeste, znam da ce bilo koga FOX okarakterisati kao ljevicarskog ekstrema)

Helem, sve je ovo mozda glupa prica jer boga pitaj sta ce se sve desiti u narednih par godina. :roll:
Ja_Ja

#29979 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Ja_Ja »

Sanders je napravio debelu gresku sto sa ovim okupljanjima i proliferacijom kandidata nije krenuo prije 12 godina. Nije se ni Trump samo pojavio. Ljudi zaboravljaju da je Tea Party pokret krenuo jos 2007 godine a oni su preteca danasnjih MAGAovaca. I sve te godine se radilo na tome da se izaberu ljudi u kongres koji bi jednog dana podrzavali ovo sto se danas desava. Sanders je prije 9 godina bio sam protiv svih i izgubio je. Da je imao zaledjinu u obliku kongresmena i senatora sanse bi mu bile puno vece. Sad on nema sta traziti sto se tice pretenzija na mjesto predsjednika, ali sigurno da moze pomoci da se prolifikuje kandidat koji bi za tri godine mogao da se upusti u trku.
apsidejzi

#29981 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by apsidejzi »

Znaci lik hladno pljuje po Evropi. Jebo hute i napade na njih. To nece imati nikakvih posljedica al ovaj supak Vance je bas naporan. Ako on bude iduci republikanski kandidat tek ce onda bit mrak. Trump jest komadina budale al on prica pa proguta cesto. Ovaj je ideoloski obojen i bezobrazan.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29982 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Truba »

Covjek ideoloski obojen
Nije liberal komunista socijalosta ljevicar promigracije procojs :mrgreen:
Nego obratno

Pa takav nam i treba

Samo da ratovi budu rijecima i govorima

Dosta je vise bilo mi cemo pricat a vi sutite jer ako progovorite fasi naci konzerve
Point.

#29983 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Point. »

Kako si dosadan.
apsidejzi

#29984 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by apsidejzi »

Truba wrote: 25/03/2025 06:37 Covjek ideoloski obojen
Nije liberal komunista socijalosta ljevicar promigracije procojs :mrgreen:
Nego obratno

Pa takav nam i treba

Samo da ratovi budu rijecima i govorima

Dosta je vise bilo mi cemo pricat a vi sutite jer ako progovorite fasi naci konzerve
Kome treba takav?
Truba

#29985 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Truba »

Glasacima i simpatizerima
8)
cyprus

#29986 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by cyprus »

Truba wrote: 25/03/2025 07:59 Glasacima i simpatizerima
8)
Sva sreća pa je prošlo vrijeme političke korektnosti, pa se ti glasači i simpatizeri smiju nazvati pravim imenom - šljam :)
Truba

#29987 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Truba »

pa ti si klasični primjer zbog toga zašto trump pobjedjuje i što nema više cile mile s vanceom
upravo tu političku korektnost su stvorili ti koje ti podržavaš
jeza u ledja

#29988 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Oni koji su glasali protiv Trumpa su krivi sto je on predsjednik. :oops:
cyprus

#29989 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by cyprus »

Truba wrote: 25/03/2025 10:09 pa ti si klasični primjer zbog toga zašto trump pobjedjuje i što nema više cile mile s vanceom
upravo tu političku korektnost su stvorili ti koje ti podržavaš
Ne, ja nisam ni primjer, a ponajmanje klasični... 'Klasični primjeri' na koje ti misliš smatraju da je demokratija dobar sistem i da svak treba imat jednako pravo glasa... Ja ne smatram - ja ne smatram da polusvijet treba imati jednaka politička prava kao svijet... Ljudska prava svakako, ali pravo da poluretardirani hilibili ima istu (a gledano prema elektorima i veću, ponekad čak i mnogo veću) vrijednost glasa kao obrazovan i razuman čovjek - zaista ne :)
Truba

#29990 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Truba »

ublehas si klasicni

smije li iko glasace demokrata nazvati takvim imenom
a posebice seksualne manjine koje glasaju za demokrate
cyprus

#29991 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by cyprus »

Truba wrote: 25/03/2025 11:09 ublehas si klasicni

smije li iko glasace demokrata nazvati takvim imenom
a posebice seksualne manjine koje glasaju za demokrate
Naravno, sad je vrijeme kad svakog možeš zvat kako hoćeš :)

PS Seksualne manjine čine svega par procenata populacije, i nisu bitne ni za kakav stvarni društveni proces... Zna ta njihova agenda kroz filmove i TV bit pomalo iritirajuća (prećeralo se malo u nerezonskom forsiranju, slažem se), ali da to uzmeš kao odlučujući razlog da glasaš za EVIDENTNOG morona, (kojeg ni sve satire ovog dunjaluka nisu mogle predvidjeti) sa suprotne strane ideološkog spektra - za to moraš biti zaista i sam moron, šljam i polusvijet...

Jebote, ja u životu nisam sreo transrodnu osobu uživo, i sad mi stav o rodnoj fluidnosti treba bit relevantan kad se odlučuje o životnim pitanjima :lol: :lol:
cyprus

#29992 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by cyprus »

Ili evo da isključimo kontekst SAD-a, gdje je džender ovo-ono ko i važno političko pitanje... Evo ti Srbije, gdje se o pederima i trans osobama uopšte ne priča... Ima ih na obje strane :D

Polusvijet koji glasa za Vučića i polusvijet koji glasa za Trumpa je moralno i intelektualno podudaran... U toj grupaciji zasigurno ima i dobronamjernih i pametnih ljudi... Ali me niko neće uvjeriti da ima ijedna osoba koja je tu ujedno i dobronamjerna i pametna... Moraš biti ili moralni bogalj, ili intelektualni kepec... Ili oboje...
Truba

#29993 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Truba »

sto vise pises vise se ukopavas..sto vise slova potrebih za objasnjenje ono nije potrebno

moj je moto dokle god je na rijecima i nema ratova ko buš obama biden i osstali prije

dobro je da nam trump vance čuvaju svjetski mir
drug_profi

#29994 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by drug_profi »

Čuvaju mir tako da će uspostaviti osnovu za mnogo gore ratove...
ultima_palabra

#29995 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

]Znaci bukvalno trenutna tema je kako ovi pisu u grupi koga ce, kada i kako bombardovati… i onda se ukaze sjemenistarac sa pricom kako nema vise ratova i kako oni cuvaju mir :lol: :-) :run:
dale cooper

#29996 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 24/03/2025 17:25
dale cooper wrote: 24/03/2025 14:26 Zašto se AOC i Sanders percipiraju kao esktremna ljevica i zbog toga nisu electable, a Trumpa ne karakterišu kao ekstremnu desnicu i jako je electable?
Nešto tu ne štima, a najviše zbog činjenice da oni koji još uvijek vode demokratsku stranku se ne žele pomaći sa status quoa iako se on praktički
nastavlja urušavati na dnevnoj bazi.

I ja mislim da trenutni cilj AOC i Sandersa nisu predsjednički izbori.
Zato sto je sve pitanje relativnog odnosa politickih struja u jednoj zemlji. Da imamo kakvog komunistu koji je aktuelan prica bi bila drukcija, jelte.

Trump se itekako percipirao kao esktremna desnica i unelectable i onda paff, pa je njegov izbor otvorio oci mnogima gdje se nalazi americki elektorat.

Stvarno ne razumijem zasto o ovim stvarima uopste treba raspravljati?
Ovdje je argument da ce dio te ekstremne desnice mozda postati ekstremna ljevica. Ja se ne slazem, a jedan od razloga je upravo to zato sto uopste i nemamo pravu ekstremnu ljevicu. Ekstremna ljevica nisu progresivci niti liberali, vec nesto sasvim trece.
Neće i ne može, ali itekako mogu moderates i undecided, samo kada bi i sama demokratska stranka prestala likove kao što su Sanders ili
AOC karakterisati kao komunjare i ekstremnu ljevicu.
jeza u ledja wrote: 24/03/2025 17:35 I ovom sam pisao mnogo puta, ali po meni jedan covjek, tj. izbor odredjene osobe na celo drzave ne moze biti odgovor za stvarne promjene.
Ne moze samo recimo Sanders doci na celo, da se sve ostalo onda drasticno okrene.

Mislim moze, ali onda je to kult osobe.

Ovo sto Sanders i AOC sada rade je valjda u cilju pokretanja ljudi da se ukljuce u politiku i eventualno kandiduju na primaries na raznim nivoima. Demokratama treba svjeze krvi, i bez masivne smjene metuzalema u Kongresu nece se svakako nista moci postici. Primary the mofos.

Ja licno prizeljkujem nekog novog Obamu. :-) :roll: :lol:
Znam kako to pateticno zvuci, ali eto.

Volio bih jednostavno neko sasvim novo lice i svjezu pricu. Prvenstveno usmjeren na staru dobru pricu o ekonomiji i o parama u politici. Neko koga je teze staviti u kalup.
Moja licna zelja je da ne bude nekakav milioner odvojen od realnosti (znam da su svi sad milioneri al hajde de).

AOC mi je odlicna ali o njoj je vec debelo formiran stereotip i jednostavno ne mogu zamisliti da ima ikakve sanse. (jeste, znam da ce bilo koga FOX okarakterisati kao ljevicarskog ekstrema)

Helem, sve je ovo mozda glupa prica jer boga pitaj sta ce se sve desiti u narednih par godina. :roll:
Da, i ja mislim da je ova Sandersova trenutna inicijativa u tu svrhu. Kao neki groundwork za mogući veći upliv progresivnih snaga na raznim
nivoima u budućnosti.

Neko kao Obama je samo more of the same od demokratske stranke, što je niti novo niti svježe.
jeza u ledja

#29997 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 25/03/2025 14:54 Neće i ne može, ali itekako mogu moderates i undecided, samo kada bi i sama demokratska stranka prestala likove kao što su Sanders ili
Undecided ne postoje. Budimo realni.

A kad i ako nesto decide, izabrace najgoru mogucu opciju. Vidimo na primjeru Trumpa.

Moderates ne bi bili moderates da glasaju za "ekstremnu ljevicu", a vec smo utvrdili, u kontekstu americke politike Sanders je ekstrem. To nije do Demokrata i pogrdnih imena, to je jednostavno fakat.

dale cooper wrote: 25/03/2025 14:54 Neko kao Obama je samo more of the same od demokratske stranke, što je niti novo niti svježe.
Nije ni novo ni svjeze?
Obama je jedini lik koji je u zadnjih skoro pa 30 godina prebacio 330 elektorskih glasova. Dva put.

Kada kazem neko poput njega, ne mislim bukvalno na njegovog dvojnika sa istom pricom i politikom. Govorim o nekome ko uspijeva transformirati glasacko tijelo i zagrabiti horizontalno kroz presjek elektorata. Nekoga ko odgovara datom trenutku i situaciji.

Sta tacno ocekujes? Kombinaciju FDR-a i Lincolna istovremeno? Mislim ono. :-)
Styling

#29998 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Styling »

jeza u ledja wrote: 25/03/2025 18:18
dale cooper wrote: 25/03/2025 14:54 Neće i ne može, ali itekako mogu moderates i undecided, samo kada bi i sama demokratska stranka prestala likove kao što su Sanders ili

A kad i ako nesto decide, izabrace najgoru mogucu opciju. Vidimo na primjeru Trumpa.

Moderates ne bi bili moderates da glasaju za "ekstremnu ljevicu", a vec smo utvrdili, u kontekstu americke politike Sanders je ekstrem. To nije do Demokrata i pogrdnih imena, to je jednostavno fakat.

dale cooper wrote: 25/03/2025 14:54 Neko kao Obama je samo more of the same od demokratske stranke, što je niti novo niti svježe.
Nije ni novo ni svjeze?
Obama je jedini lik koji je u zadnjih skoro pa 30 godina prebacio 330 elektorskih glasova. Dva put.

Kada kaze neko poput njega, ne mislim bukvalno na njegovog dvojnika sa istom pricom i politikom. Govorim o nekome ko uspijeva transformirati glasacko tijelo i zagrabiti horizontalno kroz presjek elektorata. Nekoga ko odgovara datom trenutku i situaciji.

Michele Obama :-D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#29999 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

mislim da se očekuje da tipovi poput Nancy stocktradinginsider Pelosi više ne budu tu da održavaju status quo i bogate se

'ljevlje' glasačko tijelo nije homogenizirano po svaku cijenu, tako ni Biden onda ne bi pobijedio da je situacija bila drugačija od referenduma da se skine Trump. Zato Kamala i nije pobijedila, taj momentum više nije postojao

Demokrate će izgubiti i 2028. ako kandidat opet bude bezličan. Više nije dovoljno "samo kontra Trumpa", k'o što ni kod nas više nije dovoljno "samo kontra ezdea"
dale cooper

#30000 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 25/03/2025 18:18

Nije ni novo ni svjeze?

Kada kazem neko poput njega, ne mislim bukvalno na njegovog dvojnika sa istom pricom i politikom. Govorim o nekome ko uspijeva transformirati glasacko tijelo i zagrabiti horizontalno kroz presjek elektorata. Nekoga ko odgovara datom trenutku i situaciji.

Ako je Sanders ekstrem, onda je i Trump sa druge strane spektra. Nikada se ni u kontekstu republikanske stranke nije pojavio neko kao on.
A ipak je pobijedio...dvaput.

Pa Obama je imao taj star quality i oratorske sposobnosti koje kupe glasove, ali kada današ pogledaš njegovu politiku, nije ništa drugo nego kontinuitet post Clintonove demokratske stranke. Znači apsolutno ništa novo pod suncem.

Šta tačno očekujem? Ništa posebno dobro.
Post Reply