Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
Vjecita_zavrzlama

#19976 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

Quaresma wrote: 23/03/2025 02:11
studiorum_tuzlaensis wrote: 21/03/2025 11:51 Tika je radila 99% dzamije, medrese i sl. Vecinom iz osmanskog perioda, ostalo bas tanko. I tu se svasta radilo preko lokalnih merhameta i sl.

Neokolonijalna AKP Turska i Erdoan nisu nikakvi prijatelji Bosne, shvatite to vise. Kemaliste ne interesujemo uopće, iako postoje veze i porijeklo.

Anadolci i Seldžuci Bosnu, zbog islama, gledaju kao pogodnu tačku za isturene škole gdje regrutuju buduće turske špijune u regiji.

Pored toga, uvidjeli su da nismo najbistriji.

Evo spomenika sehidima i Mehmedu koji je ubio zadnjeg bosanskog kralja i prekinuo državnost BIH na period od 480 god.
Image

Nadam se da ce ovaj odvratni obelisk biti nekad srušen.
Wow. Nisam znao da ovo postoji.

Kakav smo mi narod u PM. Dobro je pa nisu zahtjevali zastavu s ljiljanima umjesto trenutne.
Evo vijesti, tad je Nasa Stranka Sanski Most digla glas protiv ovoga:

Općina Sanski Most 18. ožujka organizira proslavu 101. godišnjice Galipoljske bitke, u kojoj je turska vojska pobijedila snage tadašnje Antante.

Proslava će biti održana u Donjem Kamengradu, mjestu u kojem su turske vlasti podigle spomenik svojim borcima koji su poginuli osvajajući srednjovjekovni bosanski grad Kamengrad 1463. godine.

"Neprilično je organizovati proslavu u znak sjećanja na pripadnike jedne okupatorske vojske, a posebno na lokaciji Donjeg Kamengrada, gdje su 1463. zbog imperijalnih interesa Osmanskog Carstva ginuli i osmanski i bosanski vojnici. Turska vlada je na tom mjestu podigla spomenik osmanskim vojnicima, a naše vlasti nisu podigle spomenik bosanskom kraljevstvu. Poltronski odnos Stranke demokratske akcije prema Turskoj prelazi svaku mjeru", kazao je Enes Kurtović, član Odbora Naše stranke Sanski Most.

Takođe, dodao je Kurtović, šuti na činjenica da smo do sada od turskih investitora doživjeli samo neuspješnu privatizaciju ŠIP Sana, nakon koje je ovo poduzeće, koje je nekad zapošljavalo 1200 radnika, ostalo opljačkano i porušeno, a da niko nije odgovarao za taj kriminal.

"Pomoću te 'investicije' drvna industrija grada koji leži ispod šumovitog Grmeča uništena je i svedena na nivo 'razvojne šanse'", kazao je Kurtović.

Općinski odbor Naše stranke protivi se organizaciji proslave 18. ožujka, aktivnom sudjelovanju lokalne vlasti i korištenju objekata i djece iz lokalne osnovne škole u tu svrhu. Protivimo se svim nastojanjima da se prekroje povijesne činjenice, bilo da je riječ o 1463, 1941. ili 1992. godini.

"Predlažemo da se krene u realizaciju planova o obnovi kamengradske tvrđave i uređenju njene okoline, kako bismo pokazali turistima, ali i samima sebi, da imamo vlastito kulturno nasljeđe", zaključio je Kurtović.
Quaresma

#19977 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Quaresma »

Vjecita_zavrzlama wrote: 23/03/2025 02:19
Evo vijesti, tad je Nasa Stranka Sanski Most digla glas protiv ovoga:
Tacno me stid. Jos kad pomislim da sigurno ima nasih dobrih bosnjana koji ovo odobravaju i branili ovaj potez. :run:
BAK-eV

#19978 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BAK-eV »

astala_vistala wrote: 23/03/2025 01:14 Biće interesantno kako će se sada SDA i DF ponašati, ako ne podrže novu vlast bez Dodika biće izdajnici i gube izbore gdje su 2026 trebali da pometu trojku zbog svih kikseva, Ako podrže zacementirat će trojku u vlasti, jer će se kreirati narativ u narodu da je Dino Konaković otjerao sa vlasti Bakira i Dodika.

Dodik nema podršku naroda i to se vidi, bar većina razumije da pozicija entiteta RS nije u pitanju, niko neće i ne može ugasiti autonomiju iz dejtona, a samostalni put je provalija.

Nakon ove sage volio bi da stranci to jeste OHR uradi najbolju stvar za našu zemlju, a to je da bilo koju visoku javnu poziciju ograniči na 1 mandat i da ta osoba više nema pravo kandidature za bilo šta za života, time bi nam učinili uslugu da nam se nikad više ne ponove tipovi kao Dodik.
Ne trebaju podrzati nista, ako ce se dalje cementriati podjela.
Pogotovo ako je uslov za to IZ po mjeri HDZ-a.

Milsim, kakava ti je to logika, da treba dati nesto vjecno a to je Izborni zakon, za nesto, sto je u najboljem slucaju ograniceno na 18 mjeseci i nakon toga moze biti sve isto. :shock:
Montana1

#19979 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Montana1 »

Ateista wrote: 23/03/2025 00:16
Montana1 wrote: 22/03/2025 23:34
Ateista wrote: 22/03/2025 23:16

Tako sto su pustili sud da radi svoj posao.
A sta je drugacije moglo da se uradi?
Da se lobira i utice na sud da do optuznice uopste i ne dodje.
Mislis da bi doslo do ovoga da je SDFA na vlasti?
Da upravu si, zajebali se i šmit i dodo zajedno, nisu znali na pocetku da sda i df nisu na vlasti.
nepass1

#19980 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by nepass1 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 23/03/2025 00:32 Otisao Bakir i Dodik , ostao Covic ali to je ok za sad.Uspjeli smo dvije metastaze odstranit, trecu kontrolisemo sad lakse

Tobejarabi :P
Doci ce dodik umjesto dodika
izbjeglica_iz_besmisla

#19981 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

BAK-eV wrote: 23/03/2025 02:34 Ne trebaju podrzati nista, ako ce se dalje cementriati podjela.
Pogotovo ako je uslov za to IZ po mjeri HDZ-a.

Milsim, kakava ti je to logika, da treba dati nesto vjecno a to je Izborni zakon, za nesto, sto je u najboljem slucaju ograniceno na 18 mjeseci i nakon toga moze biti sve isto. :shock:
Hoce li to biti prica iz kuhinje u Mehmeda Spahe - nece SDFA glasati za nove ministre jer "stite" BiH od novog Izbornog zakona?

Stitite vi imetak, od Bakira i 100 sarajevskih porodica, i zabokrecinu koju ste njegovali 30 godina.

Ali hvala na odgovoru, to cijenim.
izbjeglica_iz_besmisla

#19982 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

nepass1 wrote: 23/03/2025 06:23 Doci ce dodik umjesto dodika
Al nece Bakir umjesto Bakira, i tu je kvaka.

Sta je nasa strana mogla uraditi, uradila je :bih:
made_in_sarajevo

#19983 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by made_in_sarajevo »

jutros se probudim kad milion notifikacija twiter i svi sda. Izdaja drzave, daje se covicu sve, znamo sta je na sastanku bilo i predajemo drzavz covicu, izdaja, sve mu trojak daje... Znaci sve je kontra sto ovi pricaju, avde i one elme, emine vrhunski znalci
mali_balon

#19984 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mali_balon »

nepass1 wrote: 23/03/2025 06:23
Vjecita_zavrzlama wrote: 23/03/2025 00:32 Otisao Bakir i Dodik , ostao Covic ali to je ok za sad.Uspjeli smo dvije metastaze odstranit, trecu kontrolisemo sad lakse

Tobejarabi :P
Doci ce dodik umjesto dodika
Hoce sigurno.....trebat ce nekih 10 15g da se ustolci a bolje je da se pitamo hocel li za to vrijeme bosnjacka politka biti minderlopovska (ko sto je bila zadnjih 30g) ili progresivna u jacanju drzave i institucija
palermo

#19985 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

mali_balon wrote: 22/03/2025 23:00
palermo wrote: 22/03/2025 18:07
mali_balon wrote: 22/03/2025 17:20

BiH i bosnjake je vise unistila sda nego VRS mladic i karadzic i dodik.....
Ma gori je Alija od Radovana :izet:
Ne bi reko da je alija gori od dr.dabica ali nas je kostao vise nego radovan.......
Cini mi se da te razumijem. Nije nas mnogo kostao Radovan , nesto ljudskih zivota I par spaljenih kuca, a Alija...eheejjjj.
Cini mi se da sugeriras I da je Radovan pokazivao vise humanizna i ljdskosti spram Bosnjaka ( od Alije, naravno) sto je svakako zanimljiva opservacija.
mali_balon

#19986 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mali_balon »

palermo wrote: 23/03/2025 07:34
palermo wrote: 22/03/2025 18:07

Ma gori je Alija od Radovana :izet:
Ne bi reko da je alija gori od dr.dabica ali nas je kostao vise nego radovan.......
Cini mi se da te razumijem. Nije nas mnogo kostao Radovan , nesto ljudskih zivota I par spaljenih kuca, a Alija...eheejjjj.
Cini mi se da sugeriras I da je Radovan pokazivao vise humanizna i ljdskosti spram Bosnjaka ( od Alije, naravno) sto je svakako zanimljiva opservacija.
Zaradio si sendvic bravo
palermo

#19987 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

mali_balon wrote: 23/03/2025 07:39

Zaradio si sendvic bravo
Da, jesam, ne samo sendvic, trudio sam se kroz zivot.
Zato mi I jeste drago procitat ova duboka razmisljanja I kriticke opservacije koje si napisao. Sad iz ove perspective nesto mislim, ponukan tvojim postovima, mozda bi bilo bolje da smo se stavili pod komandu Radovana a.ne Alije, steta bi bila neuporedivo manja. Vjerujem da se slazes.
no_sekirli

#19988 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

Styling wrote: 23/03/2025 00:31
Bosanski_kralj wrote: 22/03/2025 23:23 Čuj SDAu dati nešto. Ja njima ne bih dao ni članstvo u komisijama pri općinskom vijeću kamo li šta drugo.

Gdje god ih se može izbaciti iz vlasti to se mora odraditi.
Tako je. Ne treba im dati priliku ni u mjesnoj zajednici.
Treba samo biti realan. SDA ima vecinu u klubu Bosnjaka u DN, i po sistemu demokracije mjesto u kolegiju im i pripada. To nije nikakvo poklanjanje.

Ovim potezom bi bacili bas fokus na SDA da se konacno istjera iz sume i da se vidi jesu li proBIH kako se deklariraju ili su samo smokvin list Dodiku i Covicu.
mali_balon

#19989 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mali_balon »

palermo wrote: 23/03/2025 07:48

Zaradio si sendvic bravo
Zato mi I jeste drago procitat ova duboka razmisljanja I kriticke opservacije koje si napisao. Sad iz ove perspective nesto mislim, ponukan tvojim postovima, mozda bi bilo bolje da smo se stavili pod komandu Radovana a.ne Alije, steta bi bila neuporedivo manja. Vjerujem da se slazes.
Bolju opservaciju nisam ni ocekaivo od sda sendvicara :kiss:
LipeCvat

#19990 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by LipeCvat »

Zaradio si sendvic bravo
evo i po cijenu da me svrstaš u Alijine i tadašnje i sadašnje . Molba da i meni objasniš te kriterijume po kojima su Alija i Radovan jednaki u bilo kojoj sferi .
Malo ću ti pomoći . U mom kraju ( Prijedor i okolina ) su Alijini u mnogo čemu doprinjeli da poslije poslijeratnog povratka čitave porodice spakuju kofere i opet se ufate noge . Živi su , večina , po Njemačkoj, Austriji, Francuskoj , Švedskoj …
Procentualno se vjerovatno istovjetno desilo i u susjednom Sanskom Mostu , opet Alijini krivi i opet su večina živi tamo negdje ali se i vjerovatno češće osmjehnu , mada ni u to nisam više siguran poslije dramatičnih promjena u zadnjih par godina .
Radovanovi nisu dozvoljavali da se pakuju koferi , oni su pakovali u logore i u grobnice .
Doduše ima preživjelih po Americi , Švedskoj , Njemačkoj , Holandiji ….Sanskom Mostu , Bihaću…
Jel ovo sendviča vrijedno ?
palermo

#19991 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

mali_balon wrote: 23/03/2025 08:28
palermo wrote: 23/03/2025 07:48

Zaradio si sendvic bravo
Bolju opservaciju nisam ni ocekaivo od sda sendvicara :kiss:
Ma.dobro, ne bih ja sad tu unosio licne.emocije I opservacije.

Nego, meni je iiznimno drago sto vidim taj veliki napredak u emancipaciji Bosnjaka tj muslimana. Nekad na ovom.forumu bi ye napali, i svasta nagovorili da si rekao da je Alija napravio vise stete od Radovana, a danas....otvorena srca, u demokratskom ozracju ti to slobodno kazes I sto je najvaznije nisi sam. I siguran sam, ne bi se to desilo bez hrabrih ljudi kao sto si ti I jos par momaka, a I starije gospode ( samo ovdje na forumu) koja ima hrabrosti da to izgovori, kaze, vikne.
cyprus

#19992 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by cyprus »

Evo ja ću reć da tvrdnja da je Alija nanio više štete nego Radovan nema nikakvog smisla, niti uporišta u stvarnosti...
PM72

#19993 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

cyprus wrote: 23/03/2025 09:09 Evo ja ću reć da tvrdnja da je Alija nanio više štete nego Radovan nema nikakvog smisla, niti uporišta u stvarnosti...
Ispravka,
Alijina politika nakon rata je napravila više štete i nazadka nego Radovanova.Ubilo nam se više vojnika i policajaca radi nepravde nego što je pobijeno u Srebrenici.
I o čemu pričamo?
I ova govna što sad vladaju produkt su alijine politike
Trappist

#19994 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Trappist »

Pa dobro, mozda mi je i draze da se ovdje opet svadjaju botovi sda i trojke nego da par likova prica o rovovima i ratu.

:bih:
Ludzak

#19995 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ludzak »

studiorum_tuzlaensis wrote: 21/03/2025 11:51 Tika je radila 99% dzamije, medrese i sl. Vecinom iz osmanskog perioda, ostalo bas tanko. I tu se svasta radilo preko lokalnih merhameta i sl.

Neokolonijalna AKP Turska i Erdoan nisu nikakvi prijatelji Bosne, shvatite to vise. Kemaliste ne interesujemo uopće, iako postoje veze i porijeklo.

Anadolci i Seldžuci Bosnu, zbog islama, gledaju kao pogodnu tačku za isturene škole gdje regrutuju buduće turske špijune u regiji.

Pored toga, uvidjeli su da nismo najbistriji.

Evo spomenika sehidima i Mehmedu koji je ubio zadnjeg bosanskog kralja i prekinuo državnost BIH na period od 480 god.
Image

Nadam se da ce ovaj odvratni obelisk biti nekad srušen.
Bošnjaci M95 ne priznaju tu historiju prije Osmanske vlasti, već od Osmanske vlasti.
PM72

#19996 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

Ja kad kažem da su turci bili agresori i da su donjeli islam -ovi M95 me proglase vlahom i dušmanom.Za njih Bosna postoji od 1463.
Ludzak

#19997 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ludzak »

Plavo-bijeli wrote: 22/03/2025 21:58 Sve u svemu moglo bi ovo dobro zavrsiti u odnosu na ono sto se predlagalo da se pucamo sa MUPom RSa i fakticki pokrenemo rat.

Malo po malo umjesto da rastu, oni sve vise i vise gube vlast.

Nadali su se vecoj podrsci, a ono jedinu podrsku dobivaju od Vucica koji i sam gubi vlast, pa ne zna ni on vise gdje udara..vjerujem da ne moze on ni zbog svojih problema spavati, a jos od prije se zna da ne podnosi on puno Dodika, ali eto moraju se zbog obostranih koristi...

Vec sad evo nude neke kompromise, a nikoga ne zanimaju vise kompromisi.

Mislim da ce Dodik pobjeci, a ovi ce popusiti foru...

Ja bih volio da mi to sve dodatno iskoristimo na neki nacin da ojacamo kao drzava da se ovakve stvari ne bi mogle desavati u buducnosti, sta i na koji nacin ne znam.

Mislim da je Dodiku jasno da je izgubio, a on moze do sutra neke nove zakone kao pisati, ali dzaba kad i od ostalih Srba se cini da niko nije iza njega osim ovih sto mu se od prije uvlace u guzicu.

Zanimljivo je to sto bi poraz Dodika bio na neki nacin poraz i SDA. Ipak Trojka bi sa ovim puno vise dobila jer bi na kraju ispalo da su oni ti koji su uspjeli otjerati Dodika i napraviti vlast bez njega, pa je SDA i odgovarao neki veci sukob, nesto, pa da oni kao pritrce da pomognu i pokazu kako Bosne nema bez njih, zato je isao sav ovaj narativ da je kao Trojka kriva za sve u posljednje vrijeme...

Helem, moglo bi biti neko malo bolje vrijeme za drzavu, uskoro.
Dodik će kako vrijeme bude odmicalo sve jači i jači biti. Od naroda će sve veću podršku dobijati, jer će uvidjeti da je taj baja jači i od same države. Da mu država ne može ništa, i pokušavat će da iskoriste tu situaciju.
banjaluka078
Moderator

#19998 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by banjaluka078 »

Vidim da je Draško zauzeo "sad se ja pitam" pozu. Jedva dočekao. Kuku nama za 10 godina s njim, kad ga budemo skidali s vlasti...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sazetak ... /250322103
CrveniKuk

#19999 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by CrveniKuk »

banjaluka078 wrote: 23/03/2025 09:43 Vidim da je Draško zauzeo "sad se ja pitam" pozu. Jedva dočekao. Kuku nama za 10 godina s njim, kad ga budemo skidali s vlasti...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sazetak ... /250322103
Ako se nađu njegove slike u neugodnim pozama, neće biti nikad veći problem.
cyprus

#20000 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by cyprus »

PM72 wrote: 23/03/2025 09:13
cyprus wrote: 23/03/2025 09:09 Evo ja ću reć da tvrdnja da je Alija nanio više štete nego Radovan nema nikakvog smisla, niti uporišta u stvarnosti...
Ispravka,
Alijina politika nakon rata je napravila više štete i nazadka nego Radovanova.Ubilo nam se više vojnika i policajaca radi nepravde nego što je pobijeno u Srebrenici.
I o čemu pričamo?
I ova govna što sad vladaju produkt su alijine politike
Nisam nimalo fan Alijine ni predratne, ni ratne, ni poslijeratne politike, ali de da ne pričamo gluposti...
Post Reply