Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
MMM1977

#18001 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MMM1977 »

Svakim danom je sve više argumenata da se ukine RS. Hvala Mile :bih:
Bossona

#18002 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Bossona »

Prpa.ba wrote: 19/03/2025 16:36 Image

forumski jutelovci, drzava nikad jaca

Sarajevska nedjeljna revija “Ljiljan” 18. maja 1998. intervjuira generala Halida Čengića, zvanog Hadžija, tokom rata glavnog logističara Armije BiH. Mada je taj sastanak Izetbegovićeve grupe sa Akademicima SANU tabu tema danas, ipak smo zahvaljujući nepažnji Halida Čengića saznali da se dogodio, I da se na njemu diskutovalo o podjeli Bosne, 6 godina prije početka rata. Čengić na slijedeći način opisuje sastanak ostatka Izetbegovićeve grupe sa srpskim akademicima dok je Izetbegović još bio u zatvoru. Citiram.
Novinar Mustafa Borović: Dvije godine poslije toga (Izetbegovievog hapšenja) sreli ste se sa Dobricom Ćosićem i drugim akademicima SANU-a. Možete li nam to pobliže objasniti? Ko je sve bio sa vama u grupi?
Čengić: U društvu smo bili ja, Mustafa Spahić, Džemaludin Latić (već su bili izašli iz zatvora), gospođa Lejla Akšamija, kćerka gospodina Izetbegovića, i Azijada, supruga Ismeta Kasumagića (koji je još bio u zatvoru sa Izetbegovićem). Akademik Ljuba Tadić nas je odveo u Beogradu u neki poznati restoran u šumi na Košutnjaku na ručak, jer tamo služe janjetinu. Tamo smo ostali i razgovarali oko tri sata. Kasnije smo shvatili da je to bila neka “srpsko-muslimanska Jalta”.
Borović: O čemu ste razgovarali?
Čengić: O svemu. Moram istaći da su se naši domaćini dobro potrudili. Napravili su takav raspored za stolom da pojedinačno svaki od nas sjedi do jednog od akademika, da može dobro razgovarati. Ja sam sjedio do dr. Božidara Jakšića i dr. Koste Čavoškog. Do Koste je sjedio akademik Tadić, pa do njega Džemal, pa onda Mustafa, pa akademik Dobrica Ćosić, pa Lejla i Azijada. … Kraj citata.

Srpski akademici su poklonili toliku pažnju Hadžiji Čengiću, hodži Spahiću, Džemi Latiću, kojemu su srpske novine objavile prve pjesme da bi ga mogli poturati kao “islamskog intelektualca”, te Lejli i Azijadi, samo zato što su to ljudi odani Izetbegoviću, njihovoj uzdanici u predstojećim događajima. Uostalom, Hadžija je najbolje objasnio smisao prijateljstva SANU-a prema Izetbegoviću i njegovoj grupi, nazivajući taj sastanak “srpsko-muslimanska Jalta”. (Jalta je sinonim za podjelu države)

Koliko su Alija Izetbegović i njegova grupa bili značajni u velikosrpskom projektu postaje jasno kada se sagleda koliko su se akademici Srpske akademije nauka i umetnosti trudili oko Izetbegovićeve grupe dok su ovi bili u zatvoru. Navedimo samo dva primjera te brige za “muslimanske intelektualce”, kako ih srpski akademici nazivaju.

Primjer 1. – U knjizi koju je 1987. izdao Bosanski institut (kasnije Bošnjački institut) o Sarajevskom procesu (1983.) Aliji Izetbegoviću, Džemalu Latiću, i ostalima iz njihove grupe, na stranicama 271 i 272 nalazi se cijelo pismo/peticija kojega su članovi “Srpske akademije nauka i umetnosti” (SANU) uputili Predsjedništvima SFRJ i SRBiH. Pismo (naslovljeno “Predstavka”) se sastoji od dvije stranice teksta u kojem Akademici SANU-a traže hitno pomilovanje (oslobađanje iz zatvora) svih osuđenih na Sarajevskom procesu 1983. Koliko važnu ulogu u projektu SANU-a ima Izetbegović i njegova grupa najbolje se vidi iz činjenice da je na prvom sastanku SANU-a poslije usvajanja “Memoranduma” stavljena na dnevni red “Predstavka” kojom se traži puštanje iz zatvora Izetbegovićeve grupe.

U “Predstavci” SANU-a iz 1986. godine, između ostalog se kaže, citiram:

“Ono što je učinjeno Sarajevskim procesom ne može se povući. Ali, dalje patnje i stradanja Džemala Latića mogu se odmah prekinuti. Predlažemo vam da aktom o pomilovanju odmah obustavite dalje izdržavanje kazne i pustite na slobodu Džemala Latića.

Činjenice koje smo naveli da bismo ilustrovali sudbinu Džemala Latića bacaju neotklonjivu senku na čitav Sarajevski proces i dovode u najozbiljniju sumnju opravdanost i zakonitost kažnjavanje SVIH OKRIVLJENIH. (naglasio autor) Zato vam predlažemo da pomilujete SVE OSUĐENE u Sarajevu i tako omogućite puštanje na slobodu onih koji se još uvek nalaze na izdržavanju kazne zatvora.”

U Beogradu 6. lipnja 1986. godine

Odbor za obranu slobode misli i izražavanja:

akademik Matija Bećković

akademik prof. dr. Dimitrije Bogdanović

dr. Kosta Čavoški

Dobrica Ćosić

prof. dr. Andrija Gams

dr Ivan Janković

prof. dr. Neca Jovanov

akademik prof. dr. Mihajlo Marković

akademik Dragoslav Mihajlović

Borislav Mihajlović – Mihiz

akademik prof. dr. Nikola Milošević

Tanasije Mladenović

akademik dr. Gojko Nikoliš

akademik prof. dr. Predrag Palavestra

akademik Mića Popović

akademik prof. dr. Radovan Samardžić

akademik Mladen Srbinović

akademik prof. dr. Dragoslav Srejović

akademik prof. dr. Ljubomir Tadić

U ime Odbora

Ljubomir Tadić

Kraj citata.

https://hamdocamo.wordpress.com/2014/04 ... TfKeWPp35g

“Afera Agrokomerc”
“Afera Agrokomerc” je pokrenuta 1988. kada je ustanovljeno izdavanje velikih iznosa mjenica bez pokrića od strane Agrokomerca iz Velike Kladuše. Činjenica da je direktora Agrokomerca Fikreta Abdića na tu funkciju doveo Hakija Pozderac iskorištena je od protagonista “antibirokratske revolucije” u BiH da se ukloni Pozderčeva garnitura iz rukovodstvu BiH.
Poslije “Afere Agrokomerc” stvari su se odvijale veoma brzo. Glatko je pušten Alija Izetbegović, 7 godina prije odsluženja kazne zatvora. O tome je pričao Adil Zulfikarpašić. Zulfikarpašić svjedoči: “Dva dana po Izetbegovićevom puštanju iz zatvora on se našao u Zurichu kod mene. Ja sam znao da su mu prilikom presude 1983. oduzeta i građanska prava i da se građanska prava ne mogu vratiti bez novoga procesa.

Upitao sam Izetbegovića kako je mogao dobiti pasoš tako brzo dok mu još ni građanska prava nisu vraćena? On je samo odgovorio: “Eto, dali mi.” Kada se znaju prilike u tadašnjoj BiH i kada se zna ko je i kome mogao tako izdati pasoš SFRJ nameće se pitanja: “Ko je Alija Izetbegović?” Zašto bi velikosrbi olakšavali Izetbegoviću stvaranje “muslimanske stranke”? Naše sumnje se pojačavaju kada se sjetimo Karadžićeve izjave pred izbore: “Ako bude izabran Duraković, bit će rat, a ako bude izabran Izetbegović, dogovorit ćemo se.”

Danas poslije Izetbegovićevih potpisa na sve “mirovne planove” kojima se legalizuju četnička osvajanja po Bosni i Hercegovini postaje jasno da je Karadžiću trebao Izetbegović upravo da bi mogao uspješnije ratovati, tj. da bi imao nekoga u suprotnom taboru ko će mu svojim potpisima legalizovati opljačkano. Postaje jasna i predizborna hajka na dr. Nijaza Durakovića iz partijskih organizacija Saveza komunista iz većinskih srpskih dijelova Bosanske Krajine. Dakle, po svaku cijenu su se morali ukloniti iz vlasti Bošnjaci koji bi mogli parirati velikosrbima, a dovesti Izetbegović na čelo Muslimana.

Alija Izetbegovic-Kako sam postao predsjednik

Image

Image
Last edited by Bossona on 19/03/2025 18:29, edited 1 time in total.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#18003 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sime_cipol »

palermo wrote: 19/03/2025 17:54 Da napravim mali off. Nije bas totalni off, al eto u odnosu na ovu yekucu diskusiju. Malo svrnuh na temu Vlada Kantona Sarajevo I pade.mi na pamet, jel se u ovim kantonima ista podizima, radi glede ove situacije. Ono nije bas da ih se ne tice, svi granice sa RS-om, sta mislite ima.li tu kakvih planova, ima.li kakve koordinacije sa visim.nivoima....postoje i kantonalni MUP-ovi...kantoni su kod nas.gotovo.male drzave...
Vodimo se onom, sve je u Allahovim rukama i svima je nafaka davno propisana.
palermo

#18004 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

sajber87 wrote: 19/03/2025 17:51
palermo wrote: 19/03/2025 16:47
sajber87 wrote: 19/03/2025 16:40

Ih da hoce, ali sacekajmo kako ce se raspetljati zakon o drzavnoj imovini :mrgreen:
Kojoj drzavnoj imovini ?? Kakv crni Zakon :D
Jos prije jedno mozda dvije godine pisao sam ovdje da je po meni zakon o drzavnoj imovini nuklearna opcija, da li ti mislis da se odustalo od njega, naravno da dogovora nece biti, ostaje samo her smit ili mislis da se taj zakon nikad nece donijeti. :mrgreen: Mozda grijesim ali meni djeluje tako
Pa moras Imati drzavu da bi donio Zakon o drzavnoj imovini. Ili makar da bi taj Zakon uopste imao smisla.Dakle, prvo jedno, pa.onda drugo
PlusSA

#18005 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PlusSA »

Sad ce ba Ramo naš junak :lol:
palermo

#18006 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

sime_cipol wrote: 19/03/2025 17:56
palermo wrote: 19/03/2025 17:54 Da napravim mali off. Nije bas totalni off, al eto u odnosu na ovu yekucu diskusiju. Malo svrnuh na temu Vlada Kantona Sarajevo I pade.mi na pamet, jel se u ovim kantonima ista podizima, radi glede ove situacije. Ono nije bas da ih se ne tice, svi granice sa RS-om, sta mislite ima.li tu kakvih planova, ima.li kakve koordinacije sa visim.nivoima....postoje i kantonalni MUP-ovi...kantoni su kod nas.gotovo.male drzave...
Vodimo se onom, sve je u Allahovim rukama i svima je nafaka davno propisana.
:D :thumbup:
madesa

#18007 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by madesa »

MMM1977 wrote: 19/03/2025 17:55 Svakim danom je sve više argumenata da se ukine RS. Hvala Mile :bih:
Svakim danom bosna sve slabija
Reglan

#18008 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Reglan »

Koliko MUP RS broji policajaca?
MMM1977

#18009 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MMM1977 »

madesa wrote: 19/03/2025 17:57
MMM1977 wrote: 19/03/2025 17:55 Svakim danom je sve više argumenata da se ukine RS. Hvala Mile :bih:
Samo prividno
canvra888

#18010 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by canvra888 »

Nadam se da je ovo sarkazam? Nema ukidanja RS. Slabo ofucanije fraze od ove.
Last edited by canvra888 on 19/03/2025 17:59, edited 1 time in total.
dale cooper

#18011 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

Romanija wrote: 19/03/2025 17:54
Messier wrote: 19/03/2025 17:40
Prpa.ba wrote: 19/03/2025 17:29

Prvo v.d. ministar je iz HDZ-a, dakle opstruirace proces jer zasto ne bi u interesu mira i dogovora sva 3 naroda, a drugo i da ne opstruira, nece SNSD podrzati v.d. za SIPA-u osim ako nije neki novi Culum.

Pogresno sam se ja izrazio, nije izvjesnije, nego je sigurno, pa ne znam na cemu temeljis optimizam? Cavarina plata je nivo nategnutosti ko prelazak Igora i Gorice u Patriotsku ligu. :mrgreen:
Iskreno , koga boli sta ko i sta radi?

To su samo neki homo sapiensi koji ce za 20 godina snimati dokumentarac u bbc produkciji, smrt BH

Na koju ce se inicirati neke nove generacije , i ta shvatanja prenositi u buducnost, sljedecim generacijama.

Ono, formirana dox filmovima.
Produkcija strasna, mora da je istina.

VIbra u Bosni je losa.
To je sustina.
Niko nije zadovoljan, al fora je sto niko nema para.

I onda sta, koja je opcija?
Otkud ti to, sva moja raja u Sa komparativno zive bolje od mene u Engleskoj, dobri poslovi i dobre plate za BiH standarde. Vise se njih ibreti hoce li na odmor u Grcku, Gironu ili Rim, i vjerovatno vecina nikad nija otvorila klix ako i znaju sta je to. na svaki pomen situcije mi kazu da ne serem i da ne sirim paniku ""iz dijaspore" :D A svi smo veterani narodnooslobodilackog rata 92-95.
A vidi, možda su i u pravu. Ne znam ni ja šta mi ovdje imamo od ovoga što pratimo i tabirimo situaciju, osim frustracije i nerviranja.
Last edited by dale cooper on 19/03/2025 18:03, edited 1 time in total.
emmir1

#18012 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by emmir1 »

Faktor pise da su im potvrdili da su najvise 3 uposlenika SIPA e napustili posao i presli u MUPRS
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#18013 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

Nije bas, znaju oni dobro svoje granice ;-)
JovicSA

#18014 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

Reglan wrote: 19/03/2025 17:58 Koliko MUP RS broji policajaca?
Kažu oko 8.000
Messier

#18015 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Messier »

Romanija wrote: 19/03/2025 17:54
Messier wrote: 19/03/2025 17:40
Prpa.ba wrote: 19/03/2025 17:29

Prvo v.d. ministar je iz HDZ-a, dakle opstruirace proces jer zasto ne bi u interesu mira i dogovora sva 3 naroda, a drugo i da ne opstruira, nece SNSD podrzati v.d. za SIPA-u osim ako nije neki novi Culum.

Pogresno sam se ja izrazio, nije izvjesnije, nego je sigurno, pa ne znam na cemu temeljis optimizam? Cavarina plata je nivo nategnutosti ko prelazak Igora i Gorice u Patriotsku ligu. :mrgreen:
Iskreno , koga boli sta ko i sta radi?

To su samo neki homo sapiensi koji ce za 20 godina snimati dokumentarac u bbc produkciji, smrt BH

Na koju ce se inicirati neke nove generacije , i ta shvatanja prenositi u buducnost, sljedecim generacijama.

Ono, formirana dox filmovima.
Produkcija strasna, mora da je istina.

VIbra u Bosni je losa.
To je sustina.
Niko nije zadovoljan, al fora je sto niko nema para.

I onda sta, koja je opcija?
Otkud ti to, sva moja raja u Sa komparativno zive bolje od mene u Engleskoj, dobri poslovi i dobre plate za BiH standarde. Vise se njih ibreti hoce li na odmor u Grcku, Gironu ili Rim, i vjerovatno vecina nikad nija otvorila klix ako i znaju sta je to. na svaki pomen situcije mi kazu da ne serem i da ne sirim paniku ""iz dijaspore" :D A svi smo veterani narodnooslobodilackog rata 92-95.
Super za vas.
I volim da nasi ljudi imaju kesa.
Trebamo se truditi da vise stvaramo, nesto cemo potrositi na Kipru il u u Barsi il bilo gdje.

Trebas stvoriti novac, da ti ljudi nisu na on off, da im kao ti mozes gospodariti, jer nemaju za racun od struje.

Ja ne znam ko su tvoja raja, vi ste mladji, ajtievci i sve.
Postujem vas strasno i iskreno

Uzdam se u vas.

Al sam glup ispao , jer ti pricas o Sa ajtievcima, kako oni super zive i sve.

I uvijek naletim na minu
Last edited by Messier on 19/03/2025 18:14, edited 2 times in total.
Johny12

#18016 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Johny12 »

emmir1 wrote: 19/03/2025 18:02 Faktor pise da su im potvrdili da su najvise 3 uposlenika SIPA e napustili posao i presli u MUPRS
I to je kao neki uspjeh?? Da sam Dodik cak bih insistirao da ostanu jer je id ocigledne koristi…..

Uglavnom vecina tih ljudi taktizira da vidi sta ce i kako. Inercija uvijek ide na ruku onih koji ne mijenjaju putanju.

No i to je kratkotrajno: sto se vise oteze, manji je autoritet drzave i prelazi ce poceti
tuitamo

#18017 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tuitamo »

Jes. Ukinuće ju forumski bataljon. :thumbup:
amidzazeher

#18018 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by amidzazeher »

zigson wrote: 19/03/2025 17:43 Navikli ljudi na gromoglasne medijske ispade i osudjivanja, koja su nam uglavnom donosila donacije u vidu hurmi, pa kad se radi tiho onda im cudno, tako da razumijem histeriju u potpunosti.
Bas mi zao nekad bude sto ovi zeleni gmazovi nisu trenutno na vlasti da vidim kako bi to oni odradili. Jest da nikad ne bi ni dosli u ovu situaciju jer bi se sve svelo na lupanje po prstima i 1001 laz kako oni hoce ali im neko ne da ili da ne zele uvesti BiH u rat!
zenit dozic

#18019 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zenit dozic »

emmir1 wrote: 19/03/2025 18:02 Faktor pise da su im potvrdili da su najvise 3 uposlenika SIPA e napustili posao i presli u MUPRS
:thumbup:
3 petokolonasa manje
MarshalDodik

#18020 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MarshalDodik »

mk ultra wrote: 19/03/2025 18:04
Nije bas, znaju oni dobro svoje granice ;-)
Ali dobar musliman nema granice u saburu :izet:
bh.tornjak

#18021 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by bh.tornjak »

SaraFina wrote: 18/03/2025 20:55
bh.tornjak wrote: 18/03/2025 20:21 jbt...cekajuci hapsenje Probosanci ce se pobit medjusobno....

i da ....ostavite finu Saru na miru...nije da nije mislila bas tako kao sto je rekla (u pravu je) :D
zena je bRez dlake na jeziku a jezik ostar ko sablja Sulejmanova....
Dobro nam dosao nazad! :kiss:

PreCjednik Trazi nekog da muhabeti.
Dodik očajnički traži sagovornike: Poslao instrukcije ambasadorima koje je nominovao SNSD da lobiraju za RS
bolje vas nasao... :thumbup:
SaraFina

#18022 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Ja sam ponosna na nas u Bosni. Kad pogledas Srbe i Mileta, ucjene njegove i njegovu šugavu priču. Kako ce oduzimati imovinu onim osobama koje ostanu da rade u drzavnom institucijama. Pa to nema nigdje na svijetu, da bi narod mirno akceptirao. Osim po šupak drzavama. Isto je i ovim u Srbiji sa Vucicem. Zvucni top na ove prosvjede. Takodjer drzava nikakva.
Hrvati U BiH, jedan vodja, jedna partija i jedan glas. Strasno.

Kod nas kakvi god mi bili, opet nista od navedenog ne prolazi. I mijesamo politicke opcije i kaznjavamo na izborima.
Messier

#18023 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Messier »

JovicSA wrote: 19/03/2025 18:06
Kažu oko 8.000
Pa broj tu nista ne znaci.
Ima 5 ljudi na kontaktu, 7995 rade sto im kazes
Last edited by Messier on 19/03/2025 18:15, edited 1 time in total.
SaraFina

#18024 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Ja sam ponosna na nas u Bosni. Kad pogledas Srbe i Mileta, ucjene njegove i njegovu šugavu priču. Kako ce oduzimati imovinu onim osobama koje ostanu da rade u drzavnom institucijama. Pa to nema nigdje na svijetu, da bi narod mirno akceptirao. Osim po šupak drzavama. Isto je i ovim u Srbiji sa Vucicem. Zvucni top na ove prosvjede. Takodjer drzava nikakva.
Hrvati U BiH, jedan vodja, jedna partija i jedan glas. Strasno.

Kod nas kakvi god mi bili, opet nista od navedenog ne prolazi. I mijesamo politicke opcije i kaznjavamo na izborima.
zigson

#18025 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zigson »

Messier wrote: 19/03/2025 18:15
JovicSA wrote: 19/03/2025 18:06
Kažu oko 8.000
Pa broj tu nista ne znaci.
Ima 5 ljudi na kontaktu, 7995 rade sto im kazes
Ni ti ne znas sta si htio napisati
Post Reply