"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Laplace

#8776 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Laplace »

Truba wrote: 20/02/2025 11:40 Ako su ti djeca najjaci argument onda si propo ko profa :mrgreen:

Djeca koja odrastaju u izobilju su takva

Primijetio sam slicnist s u ponasanju djece britanske kraljevske obitelji
Što se tiče MUska, djeca nisu ni među prvih 10. Musk je već odavno skrenuo lijevo kod Albuquerqueja.

Do prije par godina sam ga smatrao tehnološkim i poslovnim genijem. Čudio sam se ljudima koji su ga kritikovali i smatrali idiotom. A onda sam sve više uviđao koliko je odlijepio.
Laplace

#8777 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Laplace »

Isner wrote: 20/02/2025 11:55 Koliko znam, penzioneri koji su svoj status stavili "u fazu mirovanja" i krenuli ponovo da rade su oni u deficitarnim zanimanjima tipa vozač u Centrotransu, KV majstori raznih profila itd..
Ovdje je diskusija o onima čija penzija nije u mirovanju. Primaju i platu i penziju. Doduše, jesu deficitarna zanimanja (npr. profesor fizike - da nije toliko deficitaran misliš li da bi mene trpjeli?).
ShnjaZZZ

#8778 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

Isner wrote: 20/02/2025 11:55 Koliko znam, penzioneri koji su svoj status stavili "u fazu mirovanja" i krenuli ponovo da rade su oni u deficitarnim zanimanjima tipa vozač u Centrotransu, KV majstori raznih profila itd..
Većina tj 99% njih radi na ugovor o djelu i primaju i platu i penziju
elcaliente

#8779 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

Hakiz wrote: 20/02/2025 10:09
Laplace wrote: 19/02/2025 09:12
Hakiz wrote: 11/02/2025 16:51

Zašto bi to bio problem?
Zato što se na konkurs javi sa 40 godina radnog staža pa mladi ljudi nemaju ni teoretske šanse dobiti posao, a on uredno prima i platu i penziju. Mladima preostaje jedino da idu vani. Posljedično imamo negativan prirodni priraštaj.
Nešta ne vidim da države po Evropi smanjuju prag za penzionisanje da bi mladima oslobodili radna mjesta. Upravo suprotno, dižu sa 60 na 65, pa 72, pa 75. U nekim državama svijeta penzija haman i ne postoji kao institut. Radi se do smrti. Smanjenje količine (broja i sume) isplaćenih penzija je za svaku državu važnije od upošljavanja mladih.

Da li je u državama EU zabranjeno raditi ako si u penziji? Evrope uopšte? Svijeta?

Ne moramo kao drugi, ali bilo bi interesantno uporediti.
Naravno da nije zabranjeno, ne kontam cemu cudzenje. Kako se uopste nekome generalno moze zabraniti rad.
Ako radnik dostigne prag da je uplaciovao u penzionu fond 45 godina, onda ima pravo na penziju.
Trenutno starosna penzija za sve one koji su rodjenji od 1959 mogu ici u penziju sa 67 a od 2004 je se svima po godini rodjenja dize prag zu dva mjeseca. Ja sam 1980 godiste i ja idem u starosnu penziju sa 68 godina i 6 mjeseci.
Znaci svaki radnik koji je uplacivao doprinose 45 godina je ostavrio prvo na penziju i pored toga ima pravo raditi sto mnogi i koriste. Za platu nema ogranicenja, penzija se oporezuje normalno kao i sve penzije. Jedino sto od plate mora i dalje placati doprinose za penziono osiguranje.
Ja imam takvog radnika, kaze ima dvje cerke koje jos studiraju, a skupa mu kirija tako da ce raditi koliko god bude mogao, pa i do 70 godine.
Last edited by elcaliente on 20/02/2025 12:47, edited 1 time in total.
moee

#8780 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moee »

Zašto bi radili na ugovor o djelu, kad mogu sasvim normalno raditi i biti prijavljeni kao bilo koji radnik? Čak naprotiv, ugovor o djelu ima određena ograničenja, ne možeš cijelu godinu raditi na ugovor o djelu.
Ovo može biti slučaj u privatnoj praksi, dok u školama i dr. ustanovama sigurno ne rade na ugovor o djelu.
Isner

#8781 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Isner »

ShnjaZZZ wrote: 20/02/2025 12:27
Sve do jednom, dok ih kakva inspekcija ne rebne.. Ugovor o djelu ne smije imati kontinuitet (ako traje duže od mjesec ipo u kalendarskoj godini, a pri tome je na penziji ili u radnom odnosu) to je onda rad na crno... Mada ih u državnim firmama uglavnom ne diraju, dok kod privatnika ako takve uhvate, znaju kažnjavati..

Vidim vozače Centre penzionere, uglavnom voze i pokrivaju seoske linije i vanredne vožnje...
Laplace

#8782 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Laplace »

moee wrote: 20/02/2025 12:45 Zašto bi radili na ugovor o djelu, kad mogu sasvim normalno raditi i biti prijavljeni kao bilo koji radnik? Čak naprotiv, ugovor o djelu ima određena ograničenja, ne možeš cijelu godinu raditi na ugovor o djelu.
Ovo može biti slučaj u privatnoj praksi, dok u školama i dr. ustanovama sigurno ne rade na ugovor o djelu.
U školi i ne može raditi po ugovoru o djelu. Može raditi po ugovoru o radu do okončanja konkursne procedure a najkasnije tri mjeseca, a (srećom) ugovora o djelu nema (takvi ugovori su mi, dok sam počinjao i naivno vjerovao u usmene dogovore, oduzeli više od godine radnog staža).
belfy

#8783 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

elcaliente wrote: 20/02/2025 12:45
Laplace wrote: 19/02/2025 09:12

Zato što se na konkurs javi sa 40 godina radnog staža pa mladi ljudi nemaju ni teoretske šanse dobiti posao, a on uredno prima i platu i penziju. Mladima preostaje jedino da idu vani. Posljedično imamo negativan prirodni priraštaj.
Nešta ne vidim da države po Evropi smanjuju prag za penzionisanje da bi mladima oslobodili radna mjesta. Upravo suprotno, dižu sa 60 na 65, pa 72, pa 75. U nekim državama svijeta penzija haman i ne postoji kao institut. Radi se do smrti. Smanjenje količine (broja i sume) isplaćenih penzija je za svaku državu važnije od upošljavanja mladih.

Da li je u državama EU zabranjeno raditi ako si u penziji? Evrope uopšte? Svijeta?

Naravno da nije zabranjeno, ne kontam cemu cudzenje. Kako se uopste nekome generalno moze zabraniti rad.
Ako radnik dostigne prag da je uplaciovao u penzionu fond 45 godina, onda ima pravo na penziju.
Trenutno starosna penzija za sve one koji su rodjenji od 1959 mogu ici u penziju sa 67 a od 2004 je se svima po godini rodjenja dize prag zu dva mjeseca. Ja sam 1980 godiste i ja idem u starosnu penziju sa 68 godina i 6 mjeseci.
Znaci svaki radnik koji je uplacivao doprinose 45 godina je ostavrio prvo na penziju i pored toga ima pravo raditi sto mnogi i koriste. Za platu nema ogranicenja, penzija se oporezuje normalno kao i sve penzije. Jedino sto od plate mora i dalje placati doprinose za penziono osiguranje.
Ja imam takvog radnika, kaze ima dvje cerke koje jos studiraju, a skupa mu kirija tako da ce raditi koliko god bude mogao, pa i do 70 godine.
ovo je, zapravo, nepotpuna informacija. penzioner u De smije raditi 15 sati sedmicno i primati penziju. ako radi bilo sta vise od toga penzija se obustavlja, ali mu raste koeficijent za penziju, tako da nakon dodatnih mjeseci/godina rada ima vecu penziju.
zippoo87

#8784 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Opet gracanicki Rahman u glavnoj ulozi,koji maltretira i mobinguje radnice.
Inace ovaj Izo je radio u fabrici obuce Fortuna i kada je Fortuna propala,otvorio svoju fabriku nedaleko.
Poslusajte brdje kako se ponasa

Optimus09

#8785 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Optimus09 »

Sirovina,jadne zene samo.
Optimus09

#8786 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Optimus09 »

Sad sam se sjetio,poznajem ga iz doba kad se pricalo kako mu djevojka zapravo moze biti kcerka.Ogromna razlika u godinama bila.
zippoo87

#8787 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Optimus09 wrote: 22/02/2025 16:01 Sad sam se sjetio,poznajem ga iz doba kad se pricalo kako mu djevojka zapravo moze biti kcerka.Ogromna razlika u godinama bila.
Ta "djevojka" mu je sada supruga i ima sa njom i dijete.
A ta "supruga" je sasvim slucajno i direktorica firme...pa onda jos dodatno ebe radnice.
A sada se izgleda unerovozio sto je porasla minimalna plata,pa ne smije otpustiti radnice direktno,nego im natovari posla za 5-6 zena i normalno to ne moze niko odraditi i evo sta im radi i kako se ponasa.
Mislim ja tog covjeka znam cijeli zivot ...sirov uvijek bio,seljober.
elcaliente

#8788 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

belfy wrote: 22/02/2025 15:27

ovo je, zapravo, nepotpuna informacija. penzioner u De smije raditi 15 sati sedmicno i primati penziju. ako radi bilo sta vise od toga penzija se obustavlja, ali mu raste koeficijent za penziju, tako da nakon dodatnih mjeseci/godina rada ima vecu penziju.
Nije istina, taj zakon je davno promjenjen.
Moze trenutno raditi 2,5 goidna da prima i penziju i platu u punom iznosu. Imam takvog radnika, sljedeca vlada sa CDU i SPD ukida ogranicenje od 2,5 godina i moci ce se raditi neograniceno. To im pise u izbornom programu. Razlog nedostatak kvalifikovanih radnika i male penzije.
belfy

#8789 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

elcaliente wrote: 22/02/2025 19:06

Moze trenutno raditi 2,5 goidna da prima i penziju i platu u punom iznosu. Imam takvog radnika, sljedeca vlada sa CDU i SPD ukida ogranicenje od 2,5 godina i moci ce se raditi neograniceno. To im pise u izbornom programu. Razlog nedostatak kvalifikovanih radnika i male penzije.
cijenio bih ako mozes postaviti taj novi zakon (ili link na isti). jer ja imam kolegu koji ove godine u oktobru ide u penziju i planira nakon toga raditi 15h sedmicno, a vjerujem da je poprilicno informisan jer se tice njega samog.
Ci-Nick

#8790 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ci-Nick »

"Wer sein reguläres Renteneintrittsalter erreicht hat – aktuell sind es 65 Jahre und 11 Monate –, kann unbegrenzt hinzuverdienen und seine volle Rente beziehen. Rentenbeiträge müssen zwar nicht mehr entrichtet werden. Doch wer seine Rente erhöhen will, darf weiter in die Rentenkasse einzahlen."

https://www.deutsche-rentenversicherung ... _2022.html

ako treba prijevod,..
Može se neograničeno raditi i primati puna penzija uz opciju da se ne uplaćuju doprinosi ili da se uplaćuju a da penzija raste zbog dodatne uplate doprinosa.
elcaliente

#8791 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

belfy wrote: 23/02/2025 15:45

cijenio bih ako mozes postaviti taj novi zakon (ili link na isti). jer ja imam kolegu koji ove godine u oktobru ide u penziju i planira nakon toga raditi 15h sedmicno, a vjerujem da je poprilicno informisan jer se tice njega samog.
Samo pitaj, tata ima sve a mogao si i sam googlati.

Rentnerinnen und Rentner dürfen so viel verdienen wie sie möchten, ohne dass ihre Rente gekürzt wird. Seit Anfang 2023 gilt das auch für Frührentner, die vor ihrer Regelaltersgrenze sowohl eine Altersrente als auch ein Gehalt beziehen.

https://www.deutsche-rentenversicherung ... liste.html
belfy

#8792 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

elcaliente wrote: 23/02/2025 16:56
belfy wrote: 23/02/2025 15:45

Samo pitaj, tata ima sve a mogao si i sam googlati.

Rentnerinnen und Rentner dürfen so viel verdienen wie sie möchten, ohne dass ihre Rente gekürzt wird. Seit Anfang 2023 gilt das auch für Frührentner, die vor ihrer Regelaltersgrenze sowohl eine Altersrente als auch ein Gehalt beziehen.

https://www.deutsche-rentenversicherung ... liste.html
prvo - hvala na informaciji. budem procitao koliko odmah.

drugo - ovo patroniziranje sa "tata ima sve" ti je ruzno i neprikladno. koji klinac ti to treba? ja tebi nista ruzno nisam rekao...

trece - naravno da sam mogao i sam guglati, ali imaju dva razloga zasto to nisam uradio. prvi je zato sto volim delegirati poslove umjesto da ih sam radim, a drugo je sto, ako vec poznajes taj zakon i gdje ga naci, ces to uraditi brze nego sto bih ja. time sam ustedio vreme koje bih inace potrosio na trazenje i iskoristio ga na drugi nacin, a sada evo imam i informaciju. forum, pored razmjene misljenja, je mjesto i za razmjenu informacija...

idem procitati sta sve tamo stoji.
mach's gut! :kakoste:

EDIT: procitao i u pravu si. iduce sedmice ce biti veselje kad mi kolega sazna ovo. posto ne znam tvoju adresu ja cu gajbu pive preuzeti na sebe... :D
Laplace

#8793 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Laplace »

zippoo87 wrote: 22/02/2025 18:11
Optimus09 wrote: 22/02/2025 16:01 Sad sam se sjetio,poznajem ga iz doba kad se pricalo kako mu djevojka zapravo moze biti kcerka.Ogromna razlika u godinama bila.
Ta "djevojka" mu je sada supruga i ima sa njom i dijete.
A ta "supruga" je sasvim slucajno i direktorica firme...pa onda jos dodatno ebe radnice.
A sada se izgleda unerovozio sto je porasla minimalna plata,pa ne smije otpustiti radnice direktno,nego im natovari posla za 5-6 zena i normalno to ne moze niko odraditi i evo sta im radi i kako se ponasa.
Mislim ja tog covjeka znam cijeli zivot ...sirov uvijek bio,seljober.
Zar i ovo nisu izričito zabranili kad su pričali o povećanju minimalne plate? Ovo je školski primjer mobinga.

Upravo zbog ovakvih "gazdi" je velika šteta što nismo u EU. Pogledajmo Hrvate: njihovi nazovigazde ne mogu naći radnike jer ovi odoše u Italiju, Austriju, Sloveniju, gdje im naumpadne pa neka on glumi gazdu.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8794 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

I onda neko kaže šta ćemo u EU, ne treba to nama...ne treba ovim domaćim krkanima koji su navikli da izrabljuju i kradu gdje god stignu kako im je qrtzu ćeif.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8795 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

ShnjaZZZ wrote: 20/02/2025 12:27
Ako je na ugovor o djelu onda prima honorar a ne platu
vjeshalica

#8796 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/ned ... /250317095

Zar nisu otpustili toliki narod poslije povecanja minimalca? Hahaha

Sad traze bijednike iz bijelog svijeta da irgate ko majmuni
zippoo87

#8797 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Ovo je cisti dokaz lazi i sizofrenih reakcija poslodavaca.

Prosle godine,u septembru-oktobru,kukanje po medijima,ovih istih sa slike,kako fali 30000 radnika u FBiH i kako je drama.
Onda ide zakon o minimalcu 1000 KM i naredna 2 mjeseca slusamo kako je sve propalo,radnici otpusteni,minusi na sve strane,protesti istih ovih sa slike,itd

Sada opet,polovinom marta,ide kukanje kako opet nema radnika i da im treba dozvoliti da uvoze radnike.
Ko je lud ovdje?

Pa sami zakljucite,ko laze i muti u svemu ovome!
gozila555

#8798 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by gozila555 »

zippoo87 wrote: 17/03/2025 13:55 Ovo je cisti dokaz lazi i sizofrenih reakcija poslodavaca.

Prosle godine,u septembru-oktobru,kukanje po medijima,ovih istih sa slike,kako fali 30000 radnika u FBiH i kako je drama.
Onda ide zakon o minimalcu 1000 KM i naredna 2 mjeseca slusamo kako je sve propalo,radnici otpusteni,minusi na sve strane,protesti istih ovih sa slike,itd

Sada opet,polovinom marta,ide kukanje kako opet nema radnika i da im treba dozvoliti da uvoze radnike.
Ko je lud ovdje?

sta pricas gluposti i generalizujes :-) pa nije realni sektor samo gradjevina :-) vecina tih radnika je falilo u gradjevini.kao sto fali sirom evrope,pa se uvozi radna snaga iz azije.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8799 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Nemoj se prosipati ko žižljiva riža! Nije samo bauštela u pitanju, traže uvoz stranih radnika i za ugostiteljstvo, prerađivačku i prehrambenu industriju gdje je izrabljivanje na maksimumu za minimalac. Takođe hoće da uvoze i šofere.

Hoće ruljani domaći ponovo da jašu radnike, da im rade od zvijezde do zvijezde, budu zahvalni što rade i ćute. Za takav ćeif su spremni i da plate firaune više nego domaće jer moć je slatka... :evil:
zippoo87

#8800 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

gozila555 wrote: 17/03/2025 13:58
zippoo87 wrote: 17/03/2025 13:55 Ovo je cisti dokaz lazi i sizofrenih reakcija poslodavaca.

Ko je lud ovdje?

sta pricas gluposti i generalizujes :-) pa nije realni sektor samo gradjevina :-) vecina tih radnika je falilo u gradjevini.kao sto fali sirom evrope,pa se uvozi radna snaga iz azije.
Ja sam ti pogresna adresa rahmane :D
Obrati se udruzenju poslodavaca,pa vidi sa njima sta im treba,ko im treba,fali li im radnika ili bi da otpustaju.
Ja samo citam vijesti sa neta :lol:
Post Reply