BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#4026 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dzontra_Volta »

mc-twin wrote: 15/03/2025 22:52 Sto se tice kreditnih kartica UniCredit mi tu djeluje kao najbolja opcija. Bude ista cijena i nude najveci izbor radnji u kojima mozes kupovati na rate.
Šta znači najveći broj radnji?
Shop&fun (kreditna) kartica u Sparkasse svaku kupovinu u bilo kojoj radnji na svijetu ili online dijeli na rate. S tim da je do 12 rata bez kamata, a preko 12 sa kamatama (ne znam tačno koja je kamata, ali valjda negdje piše).
U radnji samo provuku karticu, a broj rata ti odrediš izborom profila koji ti najviše odgovara.
drug_profi

#4027 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Unicredit daje u mnogim radnjama na 24 ili 36 rata.
Intesa ima zgodan feature kad radnja recimo ne daje na shoping rate. Platis sve odjednom, pa onda porukom sa kodom razgodis na broj rata koji ti pase uz 5% provizije za to.
perfect_guy

#4028 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by perfect_guy »

PlusSA wrote: 15/03/2025 18:42 Ima li neko Sparkasse Shop&Fun karticu?
Koliki su troškovi održavanja i kamate ako se kupuje preko nje ili ima li negdje drugo neka slicna Shopping kartica druge banke gdje ne gule previše kad se na rate kupuje.
do 6 rata je bez kamata, dalje je 13,99%

https://cdn0.erstegroup.com/content/dam ... un_xls.pdf
drug_profi

#4029 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Kakva je to budalastina? Batali to. Unicredit i Intesa, to gledaj.
Del_Boy1

#4030 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Del_Boy1 »

drug_profi wrote: 16/03/2025 00:52 Unicredit daje u mnogim radnjama na 24 ili 36 rata.
Intesa ima zgodan feature kad radnja recimo ne daje na shoping rate. Platis sve odjednom, pa onda porukom sa kodom razgodis na broj rata koji ti pase uz 5% provizije za to.
To isto ima i unicredit, samo što se kod njih u aplikaciji podijeli, ali ne znam koja je kamata na to.
drug_profi

#4031 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Znam da UC isto nudi ali mislim da uzmu tada vise od 5%.
mc-twin

#4032 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by mc-twin »

Kamata odnosno naknada kada se djeli u aplikaciji zavisi od broja rata. Sto je veci broj rata veci je i postotak koji uzimaju. Ne bih znao tacno iste pa da ne lupam napamet...
mc-twin

#4033 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by mc-twin »

Dzontra_Volta wrote: 15/03/2025 23:28
mc-twin wrote: 15/03/2025 22:52 Sto se tice kreditnih kartica UniCredit mi tu djeluje kao najbolja opcija. Bude ista cijena i nude najveci izbor radnji u kojima mozes kupovati na rate.
Šta znači najveći broj radnji?
Shop&fun (kreditna) kartica u Sparkasse svaku kupovinu u bilo kojoj radnji na svijetu ili online dijeli na rate. S tim da je do 12 rata bez kamata, a preko 12 sa kamatama (ne znam tačno koja je kamata, ali valjda negdje piše).
U radnji samo provuku karticu, a broj rata ti odrediš izborom profila koji ti najviše odgovara.
Mislim najveci izbor radnji s kojima oni imaju "ugovore" gdje mozes kupovati na rate po istoj cijeni i to do 24.
azdralovic

#4034 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by azdralovic »

drug_profi wrote: 16/03/2025 01:01 Kakva je to budalastina? Batali to. Unicredit i Intesa, to gledaj.
fora je sto Sparkasse mozes gdje god hoces provuci... kupis karte za avion i podjelis na 6 rata, bez naknade ikakve
Del_Boy1

#4035 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Del_Boy1 »

azdralovic wrote: 17/03/2025 09:29
drug_profi wrote: 16/03/2025 01:01 Kakva je to budalastina? Batali to. Unicredit i Intesa, to gledaj.
fora je sto Sparkasse mozes gdje god hoces provuci... kupis karte za avion i podjelis na 6 rata, bez naknade ikakve
Jesi li siguran da je baš sve bez naknade, čak iako nemaju ugovor sa tom radnjom?

Obično su takve transkcije sa kamatom, sad ne znam konkretno za sparkasse kartice kako je.

Edit,

Sad sam skinuo informacioni list i uvjerio se.
Uglavnom, do 6 rata je bez kamate, a za više od 6 rata ide 13,99% kamata.
Dzontra_Volta

#4036 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dzontra_Volta »

Prije je bilo 12 mjeseci.
U stvari, ja sam u oktobru kupio nešto što je podijeljeno na 12 rata bez kamata.
Vjerovatno su za nas koji smo ranije potpisali ugovor ostali važeći raniji uslovi.
U svakom slučaju, ako je nekome dovoljno 6 rata, onda je Sparkasse kartica povoljnija, jer je možeš koristiti bilo gdje.
Sličnu karticu je nekad imala Sberbank.
drug_profi

#4037 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

6 rata je malo.
Intesa i UC imaju u vecini radnji ugovor za rate. Bez provizije i kamate.
Tamo gdje nema, ili se ne isplati radi razlicitih cijena postoji opcija plaćanja odjednom a zatim slanja koda kojim banku upucujes da ti racu razbije na zeljeni broj rata.
U intesi je to 5% u tom slucaju.
PlusSA

#4038 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by PlusSA »

Dzontra_Volta wrote: 17/03/2025 17:49 Prije je bilo 12 mjeseci.
U stvari, ja sam u oktobru kupio nešto što je podijeljeno na 12 rata bez kamata.
Vjerovatno su za nas koji smo ranije potpisali ugovor ostali važeći raniji uslovi.
U svakom slučaju, ako je nekome dovoljno 6 rata, onda je Sparkasse kartica povoljnija, jer je možeš koristiti bilo gdje.
Sličnu karticu je nekad imala Sberbank.
pa okej je i 6x rata ne bih svakako uzimao na više rata.
npr TV košta 1800 KM za keš, platiš je Sparkasse karticom na 6x rata po 300KM.. jel ima neka dodatna skrivena naknada koju banka uzima sebi?
perfect_guy

#4039 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by perfect_guy »

ide svakako naknada kartice kao kartice ili paketa.
ako dižeš s njom na bankomatu, ide 10 KM + 1,5%, i čini mi se kamata neovisno o broju rata kad se to dizanje podijeli
giovanni008

#4040 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by giovanni008 »

Koja Banka u Sarajevu ima najpovoljnije cijene paket-obicnog racuna koji bi samo sluzio da se plate mjesecne dadzbine, stan, komunalije, struja i slicno?

Vidim da je u vecini paketa izasla nova opcija tj. "Paket za finansijsku inkluziju" koji imaju sve banke i nekako je najjeftiniji. Jel ovaj paket dostupan za sve gradjane ili?

Imali i jedna banka u BiH da je aktivirala mogucnost placanja variabilnog trajnog naloga sto znaci da recimo jedan mjesec dodje mi racun za struju 9,4 km a sljedeci 20,88 km i da banka automatski odbije na osnovu te variabilne potrosnje bez da ja moram prstom mrdnut?
madesa

#4041 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by madesa »

giovanni008 wrote: 19/03/2025 12:21 Koja Banka u Sarajevu ima najpovoljnije cijene paket-obicnog racuna koji bi samo sluzio da se plate mjesecne dadzbine, stan, komunalije, struja i slicno?

Vidim da je u vecini paketa izasla nova opcija tj. "Paket za finansijsku inkluziju" koji imaju sve banke i nekako je najjeftiniji. Jel ovaj paket dostupan za sve gradjane ili?

Imali i jedna banka u BiH da je aktivirala mogucnost placanja variabilnog trajnog naloga sto znaci da recimo jedan mjesec dodje mi racun za struju 9,4 km a sljedeci 20,88 km i da banka automatski odbije na osnovu te variabilne potrosnje bez da ja moram prstom mrdnut?
jesi lijen :D

BBI ima te Erezije dodje ti obavijest npr Voda 20km i ti kliknes plati :D a moze i automatski da ti se skine kad dodje racun
Refik4

#4042 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Refik4 »

giovanni008 wrote: 19/03/2025 12:21 Koja Banka u Sarajevu ima najpovoljnije cijene paket-obicnog racuna koji bi samo sluzio da se plate mjesecne dadzbine, stan, komunalije, struja i slicno?

Procredit bank je najpovoljnije - sad ne znam jel' ima to specifično što tebi treba. ..
Del_Boy1

#4043 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Del_Boy1 »

Kod Unicredit banke u m-ba aplikaciji kod ugovaranja trajnog naloga ima da se aktivira i trajni nalog ovlašteno povlačenje. Ne znam da li radi, ali vjerovatno ne bi stavili tu opciju da ne radi.

Evo šta piše u aplikaciji kao objašnjenje za tu uslugu.

Standardni trajni nalog obuhvaća prijenose sredstava s jednog računa na drugi u Banci i plaćanja izvan Banke.

Plaćanja se obavljaju u vrijeme i u iznosu koje klijent odredi (vlasnik računa koji se tereti).

Standardni trajni nalog Klijent ugovara ako se radi o:

- fiksnim iznosima prijenosa;

- fiksnim datumima dospijeća;

- jednoličnoj dinamici.

Trajnim nalogom ovlašteno povlačenje korisnik računa ugovara plaćanje u korist pravnih osoba čiji su iznosi i datumi dospijeća promjenjivi, a koje određuje pravna osoba.
Last edited by Del_Boy1 on 20/03/2025 10:15, edited 1 time in total.
azdralovic

#4044 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by azdralovic »

Del_Boy1 wrote: 19/03/2025 21:07

Kod Unicredit banke u m-ba aplikaciji kod ugovaranja trajnog naloga ima da se aktivira i trajni nalog ovlašteno povlačenje. Ne znam da li radi, ali vjerovatno ne bi stavili tu opciju da ne radi.

Standardni trajni nalog obuhvaća prijenose sredstava s jednog računa na drugi u Banci i plaćanja izvan Banke.

Plaćanja se obavljaju u vrijeme i u iznosu koje klijent odredi (vlasnik računa koji se tereti).

- jednoličnoj dinamici.

Trajnim nalogom ovlašteno povlačenje korisnik računa ugovara plaćanje u korist pravnih osoba čiji su iznosi i datumi dospijeća promjenjivi, a koje određuje pravna osoba.
Trajni nalog je za fiksne iznose,
UCB a i neke druge banke imaju e-racun opciju, uneses broj ugovora recimo za elektroprivredu, i svaki mjesec ti dodje nalog za placanje sa tacnim iznosom i svim ostalim informacijama vec spreman, ti samo pritisnes plati.
Del_Boy1

#4045 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Del_Boy1 »

To je e-uplatnica.
Oni imaju dvije vrste trajnog naloga, čitaj gore šta piše za trajni nalog ovlašteno povlačenje.
giovanni008

#4046 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by giovanni008 »

Tako je Unicredit ima tu opciju "Trajni nalog- ovlašteno povlačenje" ali je nazalost ogranicena samo na nekoliko firmi s kojima su sklopili ugovor. Nadam se da ce se lista vremenom povecati:

https://www.unicredit.ba/ba/stanovnistv ... jninalog_2

Trajni nalog- ovlašteno povlačenje

Namjena i karakteristike trajnog naloga-ovlašteno povlačenje:

da Banka u Vaše ime za Vaš račun obavlja plaćanje u korist pravnih osoba čiji su iznosi i datumi dospijeća promjenjivi, a koje određuje pravna osoba
na dan izvršenja trajnog naloga na računu treba osigurati dovoljno sredstava za izvršenje trajnog naloga.
ovlašteno povlačenje možete ugovoriti u bilo kojoj poslovnici Banke ili putem e-ba usluge.

Trajni nalog – ovlašteno povlačenje možete ugovoriti sa svojega tekućeg računa za sljedeće tvrtke:

Tvrtka Ugovaranje trajnog naloga

Sarajevogas d.o.o. Sarajevo Poslovnice UniCredit Bank/e-ba usluga

Merkur BH osiguranje d.d. Sarajevo Poslovnice UniCredit Bank/e-ba usluga

HT d.d. Mostar Direkcija za pokretnu mrežu Poslovnice UniCredit Bank/e-ba usluga

HT d.d. Mostar Direkcija za fiksnu mrežu Poslovnice UniCredit Bank/e-ba usluga

JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar Poslovnice UniCredit Bank/e-ba usluga

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo Poslovnice UniCredit Bank/e-ba usluga

JKP Čistoća d.o.o. Cazin Poslovnice UniCredit Bank/e-ba usluga

Del_Boy1 wrote: 19/03/2025 21:07

- jednoličnoj dinamici.

drug_profi

#4047 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Zna li neko koji je najpovoljniji način prebacivanja veće sume sa računa fizičkog lica iz Srbije na račun fizičkog lica u BiH?
Novac od prodaje nekretnine.
-Chesterfield-

#4048 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by -Chesterfield- »

Koja je najpovoljnija banka za primanje uplata iz Njemačke - vođenje računa i ostalo..?
Penzioner u BiH bi povremeno primao donacije od rodbine iz inozemstva?
Pandakonda

#4049 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Pandakonda »

-Chesterfield- wrote: 25/03/2025 19:02 Koja je najpovoljnija banka za primanje uplata iz Njemačke - vođenje računa i ostalo..?
Penzioner u BiH bi povremeno primao donacije od rodbine iz inozemstva?
Koliko znam procredit banka je najbolja po tom pitanju. Dosta benefita ima za eure
mirota

#4050 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by mirota »

da ne citam sve, treba preko IBANA da uplatim neki novac u inostranstvo, imam devizni racun, znaci li to sta ? kako je najlakse to uplatiti
Post Reply