ubio si ti kurac moj i za to ti svaka cas'moonco wrote: ↑15/03/2025 19:20Dobro je dok ti ne budu kazivali kao na obali sirijeskrbavi-admin wrote: ↑15/03/2025 18:57 evo odmaceko sam da mi kaes
i dalje nemas pojma.
nego.... sretno u ratu u kojem ces koristit celicnu municiju, pogotovo kad smrzne i kad raskalis cijev u okruzenju hahaha celicane moj![]()
a možda bude i prilike, efikasni su, što jes jes
![]()
Ti ces stati i ispred jedne i ispred druge...da se uvjerimo i dokazemo valja li cemu i radi li posao za sta je namjenjena.
Ako ne bude radila...e jbaji je onda..onda nije cemua dokle god radi neka je i meni je draga..ako ista nije skup celik...posebno sada
A ti si neki botic koji nije u okruzenju...hvala tako volim kad izlazite na cistinu...da vas ubijem ko zeca![]()
BH vojna industrija i naoruzanje
- skrbavi-admin
#18551 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#18552 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Za Ramazan laje i glumi Bošnjaka muslimana 
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#18553 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
skrbavi-admin wrote: ↑15/03/2025 20:10ubio si ti kurac moj i za to ti svaka cas'moonco wrote: ↑15/03/2025 19:20Dobro je dok ti ne budu kazivali kao na obali sirijeskrbavi-admin wrote: ↑15/03/2025 18:57 evo odmaceko sam da mi kaes
i dalje nemas pojma.
nego.... sretno u ratu u kojem ces koristit celicnu municiju, pogotovo kad smrzne i kad raskalis cijev u okruzenju hahaha celicane moj![]()
a možda bude i prilike, efikasni su, što jes jes
![]()
Ti ces stati i ispred jedne i ispred druge...da se uvjerimo i dokazemo valja li cemu i radi li posao za sta je namjenjena.
Ako ne bude radila...e jbaji je onda..onda nije cemua dokle god radi neka je i meni je draga..ako ista nije skup celik...posebno sada
A ti si neki botic koji nije u okruzenju...hvala tako volim kad izlazite na cistinu...da vas ubijem ko zeca![]()
![]()
Smirite se!
-
belfy
#18554 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
da, mozda tebi ne izgleda kao djecija igra, ali ga bukvalno mozes i kuci praviti ako uzmes stare kablove, pa iz njih povadis bakar i onda dodas cink ako ga imas u bilo kojem obliku.... evo, samo za poredjenje (posto govorimo o BiH) - lakse ga je praviti nego rakiju.Hrmpallier wrote: ↑11/03/2025 23:27A - Rudnik je na samrti ili ne radibelfy wrote: ↑10/03/2025 19:49 sto se tice mesinga to je najmanji problem. rudnik Sase kod Srebrenice ima obilje zinka (a i olova) i idealan je za namjensku industriju. jedino sto bi se bakar morao uvoziti, ali on je jeftin, a i uvozimo ga u poprilicnim kolicinama. sama proizvodnja mesinga je djecija igra ako sirovine nisu problem, a nisu... isto vrijedi i za skladistenje.
B - Rudnik je u RS
C - "Dječja igra". Da, naravno. Za Nijemce, Šveđane, Čehe, ....
Za nas, ovako jadne i nikakve bi i proizvodnja drvenog romobila/trotineta bila izuzetno zahtjevan tehnički izazov.
a sve dok ga ne moramo sami praviti isti se moze kupiti jeftinije nego da ga sami pravimo i cijena mu je niska. proizvodnja treba da se obezbijedi samo ako sama kupovina postane nedostuopna (hint: embargo).
-
emirolini
- moonco
#18556 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zašto?! Godinama nas uvjeravate da se mrski muslimani i Bošnjaci ne mogu odbraniti. A ja ovdje bezveze iščeprkam hop vidi može se ovo, hop vidi ovaj projekat, hop vidi onaj, hop vidi ona firma. Moji postovi nisu namijenjeni ni Hrvatskom, a ni Srpskom auditoriju, niti komšijama preko granice, a ni domaćim petokolonašima. Iako ima i takvih i to baš dosta. Vidiš vjera u sebe i svi oni ljudi koji rade na projektima imaju vjere i vjerovanje. Jer da nema vjere mnogi projekti se ne bi nikada ni započeli, a ni završili. A niti bi čovjek bilo šta postigao u životu da nema vjere i tog nekog vjerovanja. Pa čak i neprijatelji ovog naroda vjeruju da će nekakvim pasjalucima nešto postići.
- moonco
#18557 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kalupi, trn, i hidraulični cilindar.belfy wrote: ↑15/03/2025 22:34 da, mozda tebi ne izgleda kao djecija igra, ali ga bukvalno mozes i kuci praviti ako uzmes stare kablove, pa iz njih povadis bakar i onda dodas cink ako ga imas u bilo kojem obliku.... evo, samo za poredjenje (posto govorimo o BiH) - lakse ga je praviti nego rakiju.
a sve dok ga ne moramo sami praviti isti se moze kupiti jeftinije nego da ga sami pravimo i cijena mu je niska. proizvodnja treba da se obezbijedi samo ako sama kupovina postane nedostuopna (hint: embargo).
-
Škobo Habu
#18558 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mi se možemo samo zahvaliti bivšoj državi i njenom rukovodstvu što su namjensku industriju raspršili po cijeloj Jugoslaviji, što je i bilo sasvim logično ako uzme u obzir unutrašnje uređenje i strateško lociranje objekata.moonco wrote: ↑15/03/2025 23:23
Zašto?! Godinama nas uvjeravate da se mrski muslimani i Bošnjaci ne mogu odbraniti. A ja ovdje bezveze iščeprkam hop vidi može se ovo, hop vidi ovaj projekat, hop vidi onaj, hop vidi ona firma. Moji postovi nisu namijenjeni ni Hrvatskom, a ni Srpskom auditoriju, niti komšijama preko granice, a ni domaćim petokolonašima. Iako ima i takvih i to baš dosta. Vidiš vjera u sebe i svi oni ljudi koji rade na projektima imaju vjere i vjerovanje. Jer da nema vjere mnogi projekti se ne bi nikada ni započeli, a ni završili. A niti bi čovjek bilo šta postigao u životu da nema vjere i tog nekog vjerovanja. Pa čak i neprijatelji ovog naroda vjeruju da će nekakvim pasjalucima nešto postići.
Alijićima i ostalim SDA propagandistima možemo samo zahvaliti na vjeri da sve što ima vrijednost pretvore u potpuno neupotrebljivo. I iz toga izvuku direktnu korist. Dio stranci, dio strančkim tajkunima, ostalo IZ za gradnju džamija.
- moonco
#18559 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nisu to oni onako iz dobre volje pravili, već samo nastavili ono što je započela A-U u cilju što većeg eksploatisanja rudnog bogatstva i jeftine radne snage, za teške fizičke poslove. Od željezara, rudnika, tvornica legura, metala. Sve ono što ćaćina i mamina djeca neće da rade.Škobo Habu wrote: ↑15/03/2025 23:38Mi se možemo samo zahvaliti bivšoj državi i njenom rukovodstvu što su namjensku industriju raspršili po cijeloj Jugoslaviji, što je i bilo sasvim logično ako uzme u obzir unutrašnje uređenje i strateško lociranje objekata.moonco wrote: ↑15/03/2025 23:23
Alijićima i ostalim SDA propagandistimamožemo samo zahvaliti na vjeri da sve što ima vrijednost pretvore u potpuno neupotrebljivo. I iz toga izvuku direktnu korist. Dio stranci, dio strančkim tajkunima, ostalo IZ za gradnju džamija.
Sakrit ćemo broj porušenih dzamija, pa ne treba da se grade. Zna se kome smetaju dzamije i ko ih je rušio.
Nijedna firma namjenske industrije nije propala. Već je proširila i obnovila kapacitete. Ili bi i to nekako sakrili i prikrili?!
-
belfy
#18560 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
zasto ovdje citiras samo mene koji sam rekao da je to djecija igra, a izrezes @Hrmpallier -a koji tvrdi da to samo odredjene drzave mogu praviti?moonco wrote: ↑15/03/2025 23:27Kalupi, trn, i hidraulični cilindar.belfy wrote: ↑15/03/2025 22:34 da, mozda tebi ne izgleda kao djecija igra, ali ga bukvalno mozes i kuci praviti ako uzmes stare kablove, pa iz njih povadis bakar i onda dodas cink ako ga imas u bilo kojem obliku.... evo, samo za poredjenje (posto govorimo o BiH) - lakse ga je praviti nego rakiju.
- moonco
#18561 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zato sto nema potrebe začatavati temu citiranjem i razvodnjavati je, već treba biti konkretan i direktan. Sad da budemo ozbiljni 100 miliona drvenih čačkalica nije igra, a pogotovo dječija. Čitava priča vrti se oko onih kalupa kakva god da je proizvodnja u pitanju ručna ili automatska na mašini.
- moonco
#18562 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Prvog dana zvanične posjete Azerbejdžanu imao sam službene sastanke sa predsjednikom Azerbejdžana Ilham Aliyevim i ministrom odbrane ove zemlje general-pukovnikom Zakirom Hasanovim.
Predsjednika Aliyeva i ministra odbrane Hasanova sam upoznao sa situacijom u našoj zemlji, antidejtonskom, antiustavnim i separatističkim djelovanjem vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta predvođenim predsjednikom RS Miloradom Dodikom.
Nakon što je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović tokom svoje nedavne posjete Azerbejdžanu iznijela niz laži te tražila podršku i novac za daljnju separatističku politiku manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, drago mi je da sam imao priliku predsjedniku Azerbejdžanu Aliyevu i vlastima ove zemlje iznijeti stvarnu sliku o situaciji u našoj zemlji.
Predsjednik Azerbejdžana Aliyev je razumio situaciju u našoj zemlji, jer je sličan problem u Azerbejdžanu bio prije nekoliko godina. Regija Nagorno-Karabah, koji po međunarodnom pravu pripada Azerbajdžanu i koja je većinski naseljena Armencima, nije bila pod potpunom kontrolom centralne vlasti Azerbejdžana.
Diplomatski pokušaji da se situacija riješi mirnim putem su bili bezuspješni. Izbio je rat kojim je Azerbejdžan regiju Nagorno-Karabah u potpunosti stavio pod kontrolu centralne vlasti.
Predsjednik Aliyev je nakon moga izlaganja dao bezrezervnu podršku Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i cjelovitosti.
Bosna i Hercegovina je suverena zemlja koja ima hiljadugodišnju tradiciju državnosti i možda najstarije i najdugovječnije granice kao država u Europi. Dodik i klika oko njega to sigurno neće promijeniti.
Učinit ćemo sve legalnim i političkim sredstvima da Bosna i Hercegovina sačuva svoju teritorijalni integritet , suverenitet i ustavno uređenje. Svaki pokušaj odcjepljenja će, kao i u slučaju Nagorno-Karabah, rezultirati potpunom integracijom u ustavnopravni predak Bosne i Hercegovine.
Tokom današnjih sastanaka razgovarao sam i o mogućnostima unaprjeđenja saradnje, posebno ekonomske i vojne. Azerbejdžan je zemlja koja se užurbano razvija zahvaljujući prirodnim resursima, posebno nafti i plinu. Siguran sam da Bosna i Hercegovina saradnjom sa Azerbejdžanom može dodatno ekonomski prosperirati.
Sa ministrom odbrane Azerbejdžana Hasanovim sam dogovorio konkretne korake kako bismo unaprijedili saradnju u oblasti odbrane.
Za sutra imam sastanke sa ministrom za odbrambenu industriju Azerbejdžana na kojem ću dogovoriti značajniju saradnju u oblasti namjenske industrije između naše dvije zemlje.
Prethodne vlasti, iz samo njima znanih razloga, nisu uspjele stvoriti dobre političke odnose sa Azerbejdžana. Takvo stanje su iskoristili predstavnici politike koja radi na razgradnji Bosne i Hercegovine da lobiraju i traže podršku za svoju separatističku politiku. Moramo širiti istinu o stanju u našoj zemlji u svijetu. Moramo aktivno lobirati za Bosnu i Hercegovinu.
-
belfy
#18563 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
puno citiranje sugovornika nije razvodnjavanje teme, nego postivanje istog. docim, ti napises u tri stavke sta je bitno, pa onda zakljucis da nije djecija igra... i sta da ti kazem? da se razumijes u industrijsku proizvodnju kao Mara...? evo, da se osvrnem i na ovo oko 100 miliona cackalica. danas se fabrike kupuju skoro k'o u video igrici (ne zahebavam se). odes i proberes koju zelis, te sa kojim ulazom, izlazom i kapacitetom, brojem zaposlenih shodno nivou automatizacije... unutar tog ugovora obezbijedis (ako vec nije ukljuceno) obuku operatera za rad iste, kao i odrzavanje. tu dobijes rokove i za izgradnju i pustanje u rad iste, kao i obuku radnika/operatera na istim. odrzavanje obicno svi vole zadrzati za sebe i jako skupo naplacuju takve obuke iz ocitih razloga.moonco wrote: ↑16/03/2025 14:17Zato sto nema potrebe začatavati temu citiranjem i razvodnjavati je, već treba biti konkretan i direktan. Sad da budemo ozbiljni 100 miliona drvenih čačkalica nije igra, a pogotovo dječija. Čitava priča vrti se oko onih kalupa kakva god da je proizvodnja u pitanju ručna ili automatska na mašini.
elem, da, to jeste djecija igra kada imas pare. ali mogu da razumijem da to nije opste znanje i da nekima moze izgledati kao kvantna fizika... hint - nije...
- moonco
#18564 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hint - kad imaš pare.
Ih kad imaš para lahko je svašta. A kad si kokuz i mali daj skrpi kako znaš i umiješ bilo šta, u skladu sa mogućnostima. Što se kaže pokrij se koliko ti je jorgan dug. E mi smo ovi drugi, znači kokuzaneri koji se dovijaju kako znaju i umiju i svaki napredak je veliki obzirom na količinu resursa koje posjedujemo. Druga stvar ja napišem tri stavke bez posebnog objašnjenja i detaljnih informacija da nebi nekoga policija pozvala na informativni razgovor ili kurir od tužilaštva sa roze kovertom došlo na vrata sa krivičnom prijavom sa pozivom za osumnjičenog. Da se kazneno zakonom ne odgovara paša moj.
Ovo je osjetljiva tema i čitaju je mnogi. I oni koji su dobronamjerni i oni koji nisu, možda su neki i zlonamjerni. Ko zna ima svakakvog naroda koji se zanima za ovu temu. Tako da o sitnim finesama nećemo ovdje ni pričati.
Ih kad imaš para lahko je svašta. A kad si kokuz i mali daj skrpi kako znaš i umiješ bilo šta, u skladu sa mogućnostima. Što se kaže pokrij se koliko ti je jorgan dug. E mi smo ovi drugi, znači kokuzaneri koji se dovijaju kako znaju i umiju i svaki napredak je veliki obzirom na količinu resursa koje posjedujemo. Druga stvar ja napišem tri stavke bez posebnog objašnjenja i detaljnih informacija da nebi nekoga policija pozvala na informativni razgovor ili kurir od tužilaštva sa roze kovertom došlo na vrata sa krivičnom prijavom sa pozivom za osumnjičenog. Da se kazneno zakonom ne odgovara paša moj.
-
Fast Driver
#18565 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kad stiže Kirpi od braće turaka?
-
Iceplayer
#18566 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
moonco wrote: ↑17/03/2025 15:18Prvog dana zvanične posjete Azerbejdžanu imao sam službene sastanke sa predsjednikom Azerbejdžana Ilham Aliyevim i ministrom odbrane ove zemlje general-pukovnikom Zakirom Hasanovim.
Predsjednika Aliyeva i ministra odbrane Hasanova sam upoznao sa situacijom u našoj zemlji, antidejtonskom, antiustavnim i separatističkim djelovanjem vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta predvođenim predsjednikom RS Miloradom Dodikom.
Nakon što je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović tokom svoje nedavne posjete Azerbejdžanu iznijela niz laži te tražila podršku i novac za daljnju separatističku politiku manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, drago mi je da sam imao priliku predsjedniku Azerbejdžanu Aliyevu i vlastima ove zemlje iznijeti stvarnu sliku o situaciji u našoj zemlji.
Predsjednik Azerbejdžana Aliyev je razumio situaciju u našoj zemlji, jer je sličan problem u Azerbejdžanu bio prije nekoliko godina. Regija Nagorno-Karabah, koji po međunarodnom pravu pripada Azerbajdžanu i koja je većinski naseljena Armencima, nije bila pod potpunom kontrolom centralne vlasti Azerbejdžana.
Diplomatski pokušaji da se situacija riješi mirnim putem su bili bezuspješni. Izbio je rat kojim je Azerbejdžan regiju Nagorno-Karabah u potpunosti stavio pod kontrolu centralne vlasti.
Predsjednik Aliyev je nakon moga izlaganja dao bezrezervnu podršku Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i cjelovitosti.
Bosna i Hercegovina je suverena zemlja koja ima hiljadugodišnju tradiciju državnosti i možda najstarije i najdugovječnije granice kao država u Europi. Dodik i klika oko njega to sigurno neće promijeniti.
Učinit ćemo sve legalnim i političkim sredstvima da Bosna i Hercegovina sačuva svoju teritorijalni integritet , suverenitet i ustavno uređenje. Svaki pokušaj odcjepljenja će, kao i u slučaju Nagorno-Karabah, rezultirati potpunom integracijom u ustavnopravni predak Bosne i Hercegovine.
Tokom današnjih sastanaka razgovarao sam i o mogućnostima unaprjeđenja saradnje, posebno ekonomske i vojne. Azerbejdžan je zemlja koja se užurbano razvija zahvaljujući prirodnim resursima, posebno nafti i plinu. Siguran sam da Bosna i Hercegovina saradnjom sa Azerbejdžanom može dodatno ekonomski prosperirati.
Sa ministrom odbrane Azerbejdžana Hasanovim sam dogovorio konkretne korake kako bismo unaprijedili saradnju u oblasti odbrane.
Za sutra imam sastanke sa ministrom za odbrambenu industriju Azerbejdžana na kojem ću dogovoriti značajniju saradnju u oblasti namjenske industrije između naše dvije zemlje.
Prethodne vlasti, iz samo njima znanih razloga, nisu uspjele stvoriti dobre političke odnose sa Azerbejdžana. Takvo stanje su iskoristili predstavnici politike koja radi na razgradnji Bosne i Hercegovine da lobiraju i traže podršku za svoju separatističku politiku. Moramo širiti istinu o stanju u našoj zemlji u svijetu. Moramo aktivno lobirati za Bosnu i Hercegovinu.
Bilo bi korisno i nama i njima kada bi ušli u zajedničku proizvodnu nekih vojnih sistema, tipa oni su već uveliko sa turcima razvili raketni sistem kojeg samo sklapaju, ali i ne proizvode. Možda bi se dalo mogućnosti da se počnu proizvoditi u Pretisu, tako mi konačno oživjimo naš raketni program, a Azerbejdžan možda u dogledno vrijeme ovlada tehnologijom da sam proizvodi...
-
belfy
#18567 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nama ne nedostaje para. nama nedostaje drzave, ali to nije samo do nas.moonco wrote: ↑18/03/2025 00:27 Hint - kad imaš pare.![]()
Ih kad imaš para lahko je svašta. A kad si kokuz i mali daj skrpi kako znaš i umiješ bilo šta, u skladu sa mogućnostima. Što se kaže pokrij se koliko ti je jorgan dug. E mi smo ovi drugi, znači kokuzaneri koji se dovijaju kako znaju i umiju i svaki napredak je veliki obzirom na količinu resursa koje posjedujemo. Druga stvar ja napišem tri stavke bez posebnog objašnjenja i detaljnih informacija da nebi nekoga policija pozvala na informativni razgovor ili kurir od tužilaštva sa roze kovertom došlo na vrata sa krivičnom prijavom sa pozivom za osumnjičenog. Da se kazneno zakonom ne odgovara paša moj.Ovo je osjetljiva tema i čitaju je mnogi. I oni koji su dobronamjerni i oni koji nisu, možda su neki i zlonamjerni. Ko zna ima svakakvog naroda koji se zanima za ovu temu. Tako da o sitnim finesama nećemo ovdje ni pričati.
i nemam pojma sta zelis reci sa podvucenim. meni izgledas kao neko ko nema pojma sa pojmom i prica gluposti cisto samo da bi pricao. koja je tvoja struka?
- moonco
#18568 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Normalo da para nedostaje. Ne rastu vojno industrijska postrojenja na grani. Sad kakva je trenutna vojno-politička situacija u svijetu ne može se ni za pare naći ono što je potrebno za razvoj vojne industrije. Već stani u red da se veći igrači namire.
Bolje ti je što nemaš pojma. Nije za svakoga ni dobro da ima pojma. Neko mora da bude i ograničen sa pojmom i da mu se na kapaljku daje pojam. Jer koliko mu se pojma da, toliko ima mogućnosti da shvati i rezonuje. Ti meni izgledaš kao neko koga su roditelji zapostavljali kad je bio dijete. Inače imam mačku tako da radije njoj poklanjam pažnju nego nekome frustriranom i željnom pažnje i to one negativne koja se može radije upotrijebiti u neke pozitivne svrhe, kao što je npr. kopanje, nosanje vreća, tucanje kamena, neki fizički posao u skladu sa tvojim karakteristikama. Jer neko ko nema pojma za njega i jeste takva vrsta posla.
Nauči se prvo komunicirati pa mi se obračaj jer vidim da si neka nekulturna i neartikilisana osoba. Kad se budeš naučio kulturi i odgoju, ono što su ti roditelji propusili onda ćemo diskutovati.
- moonco
#18569 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Za tu priču potrebno je da u Pretisu poprave mašinu za valjanje raketnih komora. Osim toga moraju nabaviti i nove, male i velike mašine za hladno rotaciono istiskivanja ako se misli raditi na raketnom programu. A prije toga mora se investirati u nove kovačke baterije, jer kompletna proizvodnja ide preko njih. I bojeve glave i raketne komore. Uz kovačke baterije moraju se nabaviti i peći za termičku obradu i indukcione peći za zagrijavanje. Pored svega treba i pogon za livenje i sušenje eksploziva. Pogon sa novim obradnim centrima. To je što se tiče Pretisa. Ostaje problem kako riješiti raketno gorivo jer i za to trebaju ozbiljne investicije. Od hemijskog procesnog dijela do mašina za ekstrudiranje raketnog goriva.Iceplayer wrote: ↑18/03/2025 17:39 Bilo bi korisno i nama i njima kada bi ušli u zajedničku proizvodnu nekih vojnih sistema, tipa oni su već uveliko sa turcima razvili raketni sistem kojeg samo sklapaju, ali i ne proizvode. Možda bi se dalo mogućnosti da se počnu proizvoditi u Pretisu, tako mi konačno oživjimo naš raketni program, a Azerbejdžan možda u dogledno vrijeme ovlada tehnologijom da sam proizvodi...
Druga je sad priča ako bi lansere radio BNT, jer oni imaju očuvane kompletne pogone. Od velikih mašina za honovanje, novih peći za termičku obradu, do sačuvanih i obnovljenih kovačkih čekića i presa.
-
GOLDZEN
#18570 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
TLDR press konferencije od neki dan:
Konkretne informacije o dvije nove fabrike bi trebali dobiti u narednom periodu. Otvaranje u sljedeća 12-24 mjeseca. Najavljeno predstavljanje "dva nova proizvoda" NI. Živi bili pa vidjeli.Federacija Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti dvije nove fabrike namjenske industrije, a očekuje se da će biti podružnice postojećih fabrika u zemlji.
Pogoni će biti otvoreni u Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu, potvrdio je federalni ministar energetike, rudarstva i industrije, Vedran Lakić.
Lakić je naglasio da postojeće kompanije već posjeduju potrebne dozvole i dokumentaciju za pokretanje novih objekata.
Ministar Lakić je također istakao da su finansijski rezultati u namjenskoj industriji u prošloj godini bili znatno bolji nego prethodne godine, te da su samo dvije kompanije u ovoj industriji ostvarile dobit veću od 70 miliona KM.
Također je najavio da je u toku sanacija TRZ Hadžići, koji je nedavno zaključio značajan ugovor. Lakić se nada da će, uz pomoć drugih kompanija iz namjenske industrije, TRZ Hadžići uskoro stati na noge.
Lakić je spomenuo i primjer kompanije Zrak, koja je bila u stečaju, a sada ima dugoročne ugovore i izmiruje svoje troškove. Kompanija je potpisala dugoročno partnerstvo sa BNT-om iz Travnika, koji će biti prisutan u upravljačkoj strukturi Zraka.
Ministar je također istakao da je započela modernizacija namjenske industrije, s novom opremom koja će omogućiti bržu i veću proizvodnju te zapošljavanje više radnika. Lakić je dodao da će se nastaviti reinvestiranje u razvoj ove grane industrije.
-
Iceplayer
#18571 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sve se je to nekad radilo, i sve je to moguće pokrenuti naravno trebat će godina i ulaganja, ali da se je to na vrijeme počelo obnavljati sad bi već imali funkcionalan pogon, isto tako kako vrijeme odmiče možemo ga imati za par godina, a isto tako ako se ne počne raditi ništa nećemo ga imati za par godina, sve je u percepciji neophodnostimoonco wrote: ↑18/03/2025 23:13Za tu priču potrebno je da u Pretisu poprave mašinu za valjanje raketnih komora. Osim toga moraju nabaviti i nove, male i velike mašine za hladno rotaciono istiskivanja ako se misli raditi na raketnom programu. A prije toga mora se investirati u nove kovačke baterije, jer kompletna proizvodnja ide preko njih. I bojeve glave i raketne komore. Uz kovačke baterije moraju se nabaviti i peći za termičku obradu i indukcione peći za zagrijavanje. Pored svega treba i pogon za livenje i sušenje eksploziva. Pogon sa novim obradnim centrima. To je što se tiče Pretisa. Ostaje problem kako riješiti raketno gorivo jer i za to trebaju ozbiljne investicije. Od hemijskog procesnog dijela do mašina za ekstrudiranje raketnog goriva.Iceplayer wrote: ↑18/03/2025 17:39 Bilo bi korisno i nama i njima kada bi ušli u zajedničku proizvodnu nekih vojnih sistema, tipa oni su već uveliko sa turcima razvili raketni sistem kojeg samo sklapaju, ali i ne proizvode. Možda bi se dalo mogućnosti da se počnu proizvoditi u Pretisu, tako mi konačno oživjimo naš raketni program, a Azerbejdžan možda u dogledno vrijeme ovlada tehnologijom da sam proizvodi...
Druga je sad priča ako bi lansere radio BNT, jer oni imaju očuvane kompletne pogone. Od velikih mašina za honovanje, novih peći za termičku obradu, do sačuvanih i obnovljenih kovačkih čekića i presa.
A nadam se da će napokon naše vlasti shvatiti da je jedini način da će se naše komšije okaniti teritorije BiH ako Bosna bude imala toliko jaku namjensku industriju da neprijatelji ne mogu ni pomisliti da mogu izdržati i financirati dugotrajne sukobe sa Bosnom...
- Kiki_Musampa
#18572 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sa ovim novim nacinom borbenih dejstava, sve bi to imalo svrhe da je ukopano u brda. Ovako,na povrsini, dron sa explozivom unisti sve za minut. Ukraina je pokazala buducnost ratovanja, gdje gadjaju Rusiji postrojenja pored sve PVO koje imaju
- moonco
#18573 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Iceplayer wrote: ↑19/03/2025 10:40 Sve se je to nekad radilo, i sve je to moguće pokrenuti naravno trebat će godina i ulaganja, ali da se je to na vrijeme počelo obnavljati sad bi već imali funkcionalan pogon, isto tako kako vrijeme odmiče možemo ga imati za par godina, a isto tako ako se ne počne raditi ništa nećemo ga imati za par godina, sve je u percepciji neophodnosti
A nadam se da će napokon naše vlasti shvatiti da je jedini način da će se naše komšije okaniti teritorije BiH ako Bosna bude imala toliko jaku namjensku industriju da neprijatelji ne mogu ni pomisliti da mogu izdržati i financirati dugotrajne sukobe sa Bosnom...
Ne samo namjensku vojnu industriju u smislu osnivanja i izgradnje fabrika vojne industrije, vec i na razvoju i proizvodnji vlastitih industrijskih rjesenja, masina kao sto je npr. prije rata Pretis radio. Kupe masinu na zapadu i reverznim inzinjeringom je iskopiraju i na taj nacin uduplaju industrijsku proizvodnju. PTG iz Gorazda je na slican nacin prosirio industrijske kapacitete uz pomoc alatnica iz Gorazda. Osim toga mora se raditi na edukaciji i obrazovanju. Mi imamo na desetetine tehnickih skola i nikada niko nije ulozio ni jedne marke u prosirenje ili osnivanje novih smjerova. Od nacelnika opcina do Kantonalnog nivoa. Barem kad je u pitanju edukacija i obrazovanje u oblasti proizvodnje i odrzavanja licnog naoruzanja pistolji, automati, automatske puske, karabini, lovacko naoruzanje. Mislim da bez sistema, a kad kazem sistem mislim na svaki nivo vlasti, na sve ljudske, tehnicke, tehnoloske, naucne i materijalne kapacitete ovo nece biti moguce.
- moonco
#18574 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Upravo zbog toga je bitno imati kapacitet za razvoj i proizvodnju mašina i tehnologija. U slučaju bio kakvih situacija, da se ima alternativa. Tokom 1992-1995 bile su bombardovana i granatirana vojno industrijska postrojenja. Od Pobjede u Tesnju, Slavke Rodica u Bugojnu, Bratstva 1994. godine u Novom Travniku, Zeljezara, pogona u Bihacu i Cazinu, vanjski dio Igmana u Konjicu, zajedno sa repetitorima na brdu Zlatar iznad Igmana. Sreca pa je bilo sve dislocirano i nije se nista radilo na jednom mjestu. Tako da je sve to bilo ograniceno.Kiki_Musampa wrote: ↑19/03/2025 10:46 Sa ovim novim nacinom borbenih dejstava, sve bi to imalo svrhe da je ukopano u brda. Ovako,na povrsini, dron sa explozivom unisti sve za minut. Ukraina je pokazala buducnost ratovanja, gdje gadjaju Rusiji postrojenja pored sve PVO koje imaju
Dovoljno je gadjati trafo stanicu u industrijskoj zoni da se onemoguci proizvodnja, a ne neko skladiste mazuta, goriva, ulja, skladista gotovih proizvoda i slicno.
- moonco
#18575 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ur917ObscwHoće li Krajina postati srce namjenske industrije: "Neka komšiji živi krava i biće svima bolje"
Elvedin Sedić je jučer ugostio kolege načelnike
Fahrudin Bender
Jedinstvo općina i gradova pokazano u nastupu prema predstavnicima federalne vlasti može donijeti samo dobro svima u Unsko-sanskom kantonu
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
U Bihaću je danas održan sastanak članova Saveza općina i gradova u Federaciji BiH na kojem su kolege iz USK-a predložile članove za Skupštinu saveza i predstavnika u mreži Saveza jugoistočne Evrope. Koordinacija aktivnosti u vođenju lokalne politike, zajednički uticaj na više nivoe vlasti i problematika komunalnih usluga i taksi u središtu su interesa lokalnih nivoa.
Strateški razlozi
Otključan je novi nivo suradnje, pogotovo među osam općina i gradova Unsko-sanskog kantona koji su pokazali nesebičnost i zajedništvo kroz akciju da se dio vojne industrije prebaci u Krajinu.
- Svi smo podržali definitivnu odluku da grad Cazin dobije tu priliku za namjensku industriju. Više od godinu smo mi to kroz razgovore zahtijevali kroz zajednički stav da dio proizvodnje nađe opravdanost u Unsko-sanskom kantonu, te da nećemo praviti problem hoće li to biti Bihać ili neka druga općina. Ali, Cazin zaista nije imao konkurencije. Komisija koja je dolazila na teren i obilazila sve lokalne zajednice vršila je ispitivanja te, vođena zakonskim preduvjetima koji se odnose na namjensku industriju, izabrala je lokaciju Raskovac u općini Cazin, kazao nam je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.
I druge lokacije u USK-u nisu u potpunosti odbačene i ostaju u opticaju za dalje širenje namjenske industrije
Preduvjeti su bili da se lokacija budućeg postrojenja ne smije nalaziti u blizini naseljenih mjesta, te da ima prikladan poligon za testiranja i druge zahtjevne okolnosti koje su pronađene samo u Cazinu.
- Generalno, nama je drago i podržavamo da je to na području našeg kantona, jer nije samo važan efekt privredne aktivnosti koja je ovdje primarna, nego i zbog sigurnosnih te strateških razloga odbrambenog pozicioniranja, koji je tradicionalno uvijek bio značajan za naš kanton, kazali su nam krajiški gradonačelnici.
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
Tako je kroz zajednički interes prevaziđena stara retrogradna politika nek’ komšiji crkne krava, kako je to opisao gradonačelnik Bihaća.
- Tako je, to je i bila moja izjava nakon posjete premijera Nikšića, jer nije uredu da, ako mi ostanemo bez krave, čekamo i da se radujemo da se to i kod komšije desi. Neka ima komšija i dvije, što se nas tiče, a i nama će biti tako lakše. Što se tiče namjenske industrije, oni su sad u fazi podnošenja zahtjeva za dodjelu zemljišta, odnosno ići će javni poziv, pa nakon toga postupak izgradnje. Naravno da će to potrajati, ne možemo očekivati da se sve odmah završi u roku od godinu ili dvije i da odmah počne proizvodnja. Ali, važno je da je proces otvoren i da se ide u pravom smjeru. Sad je to sve ozbiljan rad sa konkretno postavljenim ciljevima, kazao nam je Sedić.
Ravnomjeran razvoj
Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom Nerminom Nikšićem i ministrom Vedranom Lakićem, bila je u službenoj posjeti Unsko-sanskom kantonu tokom prve sedmice marta, dok su prethodnu godinu delegacije Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH u više navrata dolazile u ovaj dio zemlje kako bi sa stručnim ekipama razmatrale ponuđene lokacije i našle onu koja zadovoljava sve uslove.
- Nismo slučajno izabrali Cazin iako je to bio prvi grad koji je tražio dio namjenske industrije. Zadovoljstvo mi je da se to razvija dalje. Želimo učiniti sve da imamo ravnomjeran razvoj u Federaciji, izjavio je tada premijer Nermin Nikšić.
Unsko-sanski kanton do sada nije imao nikakvog udjela u priči o namjenskoj industriji, ali ako se ovaj projekt u Cazinu uspješno realizuje, otvaraju se mogućnosti da još neki krajiški gradovi i općine stave u funkciju ponuđene lokacije.
Najavljena neka nova dva proizvoda iz NI