https://youtu.be/59_A5M9Ic1c?si=BaRfrWee0slAQO4b
Ukrajina
-
Sociolog
#215601 Re: Ukrajina
dobar prilog, o buducnosti razvoja dronskog ratovanja
s AI inteligencijom
- drug_profi
#215602 Re: Ukrajina
Uglavnom, pjesadinac je donji. Zivotni vijek na frontu par sati.
Masine ce preuzeti sve. Meso nema sanse.
Masine ce preuzeti sve. Meso nema sanse.
-
Sociolog
#215603 Re: Ukrajina
sad prave neke dronove, ko mini tenkove, mobilna vozila 
-
zigzag
#215604 Re: Ukrajina
Čitalac wrote: ↑14/03/2025 21:42 Inače, Dugin je, pred početak ovih pregovora o primirju, plasirao poduži i pomirljivi intervju za ukrajinsku publiku. Razgovarao je sa novinarkom Dianom Pančenko iz Mikolajiva, protiv koje je SBU u oktobru 2023. pokrenuo istragu zbog izdaje. Dugin pruža ruku Ukrajincima, najavljuje „bratsko praštanje“, kaže da bi se mogao naći zajednički jezik s hrabrim Ukrajincima...Ovo bi mogao biti onaj nastavak rata „nevojnim sredstvima“, kako rekoše iz Kremlja.
- Ukrajina treba biti sastavni dio istočnoslavenskog euroazijskog raja, koji smo pozvani pažljivo, prijateljski i miroljubivo zajedno graditi. Sada nemamo drugog izbora nego izgraditi istinski suverenu državu-civilizaciju, euroazijsku, istočnoslavensku, utemeljenu na tradicionalnim vrijednostima, na našoj duhovnoj pravoslavnoj kulturi…
- Danas smo mnogo govorili o Ukrajincima, ali ništa manje paradoksalan, tragičan i tužan ne bi bio ni razgovor o našim pogreškama. Uostalom, mi smo uglavnom jedno te isto. Na to sam mislio kad sam rekao da su Ukrajinci dio našeg nacionalnog tijela. Ne želim reći da smo mi Rusi veliki, a da Ukrajinci nisu. Mi smo jedno, svi naši narodi, cijeli ruski svijet se našao u tako povijesno teškim uvjetima da je to jako bolno. Našli smo se pod utjecajem kolosalnih sila - kulturnih, ideoloških, geopolitičkih, ekonomskih. Upali smo u povijesnu zamku…
- Pružio bih ruku Ukrajincima i rekao: čujte, vi ste nam otvorili oči što se događa u svijetu, koliko je monstruozan ovaj liberalni globalni Zapad, gdje smo skoro skliznuli. Pa hajde, primite ovu ruku...Mnogi Ukrajinci danas su shvatili da su izdani od Zapada. Hvala Bogu da jesu. Oni vide da ih se Zapad lako odrekao, da ih je iskoristio, ponizio, jednostavno uništio...Ali, bez obzira na sve: evo moje ruke, uhvatite je, zajedno ćemo graditi veliku državu…
- Moramo se vratiti u jedinstven duhovni prostor. Moramo se vratiti pravoslavnoj crkvi, moramo dopustiti i drugim religijama koje postoje u našim zemljama da doprinesu stvaranju velikog duhovnog svijeta. Ne treba nam primirje, nego mir, ruski svijet. I u ovom ruskom svijetu svatko od nas naći će svoje dostojno mjesto i mislim da ćemo sigurno doći do točke kada će naš današnji rat završiti bratskim praštanjem, duhovnim uskrsnućem našeg jedinstvenog naroda…
- Koja je alternativa? Istrijebiti Ruse? Nemoguće je. Istrebiti Ukrajince? Nemoguće je. Poraziti Rusiju? Nemoguće je. Također je nemoguće preseliti negdje sve Ukrajince. To je nemoguće. Osuđeni smo da budemo zajedno. Imamo istu geografiju, istu povijest, istu sudbinu, isti jezik, istu kulturu, istu vjeru. Sve to nas je učinilo ne samo susjedima, već jednim...ž
- Što bih rekao ukrajinskom vojniku, majci koja je izgubila sina? Kako god bilo, vaša tuga je naša tuga, a naša tuga je vaša tuga. Sad vi ubijate nas, mi ubijamo vas, tako će valjda biti još neko vrijeme, rat je rat. Ali to neće dovesti do ničega dobrog, ne može završiti ničim dobrim. Moramo pronaći neki drugi izlaz iz svega ovoga. Imamo pravog neprijatelja, zajedničkog i vama i nama. Koliko vremena, koliko još gubitaka moramo pretrpjeti, a da toga postanemo svjesni...
Standarno četnički. Ko nas bre zavadi... dugin je Dobrica
- Haris.ba
#215605 Re: Ukrajina
Hoce li Dodik ici preko ukrainske teritorije za Moskvu?
-
BiBi911
- Haris.ba
#215607 Re: Ukrajina
Ma ja bih radije da ga prinude da slete i procesiraju zbog one ikone.
A, ako bude medjunarodna potjernica - kuda ce onda?
-
Bernardinac
#215608 Re: Ukrajina
To je ista doktrina kao svi Srbi u jednoj državi.Čitalac wrote: ↑14/03/2025 21:42 Inače, Dugin je, pred početak ovih pregovora o primirju, plasirao poduži i pomirljivi intervju za ukrajinsku publiku. Razgovarao je sa novinarkom Dianom Pančenko iz Mikolajiva, protiv koje je SBU u oktobru 2023. pokrenuo istragu zbog izdaje. Dugin pruža ruku Ukrajincima, najavljuje „bratsko praštanje“, kaže da bi se mogao naći zajednički jezik s hrabrim Ukrajincima...Ovo bi mogao biti onaj nastavak rata „nevojnim sredstvima“, kako rekoše iz Kremlja.
- Ukrajina treba biti sastavni dio istočnoslavenskog euroazijskog raja, koji smo pozvani pažljivo, prijateljski i miroljubivo zajedno graditi. Sada nemamo drugog izbora nego izgraditi istinski suverenu državu-civilizaciju, euroazijsku, istočnoslavensku, utemeljenu na tradicionalnim vrijednostima, na našoj duhovnoj pravoslavnoj kulturi…
- Danas smo mnogo govorili o Ukrajincima, ali ništa manje paradoksalan, tragičan i tužan ne bi bio ni razgovor o našim pogreškama. Uostalom, mi smo uglavnom jedno te isto. Na to sam mislio kad sam rekao da su Ukrajinci dio našeg nacionalnog tijela. Ne želim reći da smo mi Rusi veliki, a da Ukrajinci nisu. Mi smo jedno, svi naši narodi, cijeli ruski svijet se našao u tako povijesno teškim uvjetima da je to jako bolno. Našli smo se pod utjecajem kolosalnih sila - kulturnih, ideoloških, geopolitičkih, ekonomskih. Upali smo u povijesnu zamku…
- Pružio bih ruku Ukrajincima i rekao: čujte, vi ste nam otvorili oči što se događa u svijetu, koliko je monstruozan ovaj liberalni globalni Zapad, gdje smo skoro skliznuli. Pa hajde, primite ovu ruku...Mnogi Ukrajinci danas su shvatili da su izdani od Zapada. Hvala Bogu da jesu. Oni vide da ih se Zapad lako odrekao, da ih je iskoristio, ponizio, jednostavno uništio...Ali, bez obzira na sve: evo moje ruke, uhvatite je, zajedno ćemo graditi veliku državu…
- Moramo se vratiti u jedinstven duhovni prostor. Moramo se vratiti pravoslavnoj crkvi, moramo dopustiti i drugim religijama koje postoje u našim zemljama da doprinesu stvaranju velikog duhovnog svijeta. Ne treba nam primirje, nego mir, ruski svijet. I u ovom ruskom svijetu svatko od nas naći će svoje dostojno mjesto i mislim da ćemo sigurno doći do točke kada će naš današnji rat završiti bratskim praštanjem, duhovnim uskrsnućem našeg jedinstvenog naroda…
- Koja je alternativa? Istrijebiti Ruse? Nemoguće je. Istrebiti Ukrajince? Nemoguće je. Poraziti Rusiju? Nemoguće je. Također je nemoguće preseliti negdje sve Ukrajince. To je nemoguće. Osuđeni smo da budemo zajedno. Imamo istu geografiju, istu povijest, istu sudbinu, isti jezik, istu kulturu, istu vjeru. Sve to nas je učinilo ne samo susjedima, već jednim...ž
- Što bih rekao ukrajinskom vojniku, majci koja je izgubila sina? Kako god bilo, vaša tuga je naša tuga, a naša tuga je vaša tuga. Sad vi ubijate nas, mi ubijamo vas, tako će valjda biti još neko vrijeme, rat je rat. Ali to neće dovesti do ničega dobrog, ne može završiti ničim dobrim. Moramo pronaći neki drugi izlaz iz svega ovoga. Imamo pravog neprijatelja, zajedničkog i vama i nama. Koliko vremena, koliko još gubitaka moramo pretrpjeti, a da toga postanemo svjesni...
Većina naroda srpskog i ruskog mora živjeti pod jednom šapom.
Jer ako budu živjeli u nekoj drugoj državi, npr. Hr, Bih, CG ili Ukrajini, Moldaviji gdje nema te njihove šape to je za njih vjerovatni poraz.
Politika klerikalnog feudalizma gdje će apsolutnu vlast imati jedan despot i crkva.
Vučići i Putini.
Cilj je imati što više podanika(ovaca) ubijenih u pojam čvrstom rukom i medijskom indoktrinacijom.
Ako ne možeš to ispuniti onda iseli svoje ovčice i ne dopusti da žive u drugom sistemu jer to je opasno po despote i crkvu.
Jer ne dao Bog da ostatak stada vidi da ovi na (obično zapadnoj) strani počinju bolje i slobodnije živjeti od onih u glavnom stadu.
-
zilog
#215609 Re: Ukrajina
Ukratko: Djuro ce im oprostiti, sto ih je tukao...Čitalac wrote: ↑14/03/2025 21:42 Inače, Dugin je, pred početak ovih pregovora o primirju, plasirao poduži i pomirljivi intervju za ukrajinsku publiku. Razgovarao je sa novinarkom Dianom Pančenko iz Mikolajiva, protiv koje je SBU u oktobru 2023. pokrenuo istragu zbog izdaje. Dugin pruža ruku Ukrajincima, najavljuje „bratsko praštanje“, kaže da bi se mogao naći zajednički jezik s hrabrim Ukrajincima...Ovo bi mogao biti onaj nastavak rata „nevojnim sredstvima“, kako rekoše iz Kremlja.SpoilerShow- Ukrajina treba biti sastavni dio istočnoslavenskog euroazijskog raja, koji smo pozvani pažljivo, prijateljski i miroljubivo zajedno graditi. Sada nemamo drugog izbora nego izgraditi istinski suverenu državu-civilizaciju, euroazijsku, istočnoslavensku, utemeljenu na tradicionalnim vrijednostima, na našoj duhovnoj pravoslavnoj kulturi…
- apsidejzi
#215610 Re: Ukrajina
U sjeni ovih desavanja oko Kurska, desila se jedna izvanredno dobra stvar za Ukrajinu prije par dana. Naime, ukri su uspjeli oboriti prvi ruski avion sa EVROPSKIM oruzjem. Kad su ameri zatvorili pipu, ukri su koristili SAMP/T projektil i zveknuli jednu SUŠKU tj neki SU avion ali jos nije potvrdjeno koji. Rusi koriste SU-34 za "glide bombs" koje ispaljuju sa svoje teritorije i najvjerovatnije je taj oboren.
Kako god, u eri ovog bipolarnog Trumpa, bitno je imati alternativu pa kad ga opali luda u vezi NATO-a i americke pomoci da ukrajina ima alternativu.
Kako god, u eri ovog bipolarnog Trumpa, bitno je imati alternativu pa kad ga opali luda u vezi NATO-a i americke pomoci da ukrajina ima alternativu.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#215611 Re: Ukrajina
Ali zaista ima logike... angažovati lovce sa bokericama i dvocijevkama (municija/sitna sačma za fazane) i opleti po ovim dronovima koji su laka meta za skinuti u odnosu na prepelicu, fazana,... glinenog goluba.JoseMujica wrote: ↑14/03/2025 10:46@Hame_ evo jeSpoilerShowdrug_profi wrote: ↑13/03/2025 20:40 Nesto malo o buducoj obaveznoj opremi pjesadinca.
Beretta shotgun skrojena za antidron borbu.
Do 100 metara daljine zasipa sačmom dovoljne energije za unistenje dtona.
https://defence-blog.com/beretta-promot ... e-defense/![]()
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#215612 Re: Ukrajina
Prekid vatre... zamka za Ukrajinu?
HeroType za Daily Kos
Petak, 14. marata 2025.

Prekid vatre? Je li to zamka za Ukrajinu?
Samo razmišljanje o prijedlogu prekida vatre.
Koliko ja razumijem, ako Rusija pristane, i Ukrajina i Rusija će prestati da se bore na 30 dana dok traju razgovori o tome ko je kome šta učinio i šta svaka može zadržati.
Nije li velika opasnost da se u tih 30 dana razgovora ništa ne dogovori ali da Rusija opet ne napadne, samo zadrži svu zemlju koju je otela. Što Ukrajina može učiniti? Rusija bi mogla reći, neka imamo prekid vatre od 60 dana, 90 dana itd. cijelo vrijeme zadržavajući svu zemlju i djecu koju su ukrali.
Krene li Ukrajina opet u rat i ako da, postaje agresor, ako ne, Rusija će samo zadržati sve.
Je li prekid vatre zamka za Ukrajinu?
Cijenim da je Ukrajina u nezgodnoj poziciji da pomogne tom mršavom čovjeku, uskrati jedno selo idiota, da Trump dobije Nobelovu nagradu za mir
misli...
Komentar: Prekid vatre u konačnici ide u korist Ukrajine. Mislim da je ukrajinsko gospodarstvo u boljem stanju od ruskog. A dobivanje američkih obavještajnih podataka barem bi spriječilo da to ode Rusima. Osim toga, daje Europi više vremena da poveća svoju vojnu potporu Ukrajini, što je izgleda trend jer SAD stvara vakuum.
Tokom primirja Ukrajina može nastaviti proizvoditi dronove i drugo oružje. S dovoljno bespilotnih letjelica mogli bi imati zračnu prednost ako se rat nastavi. To bi, u kombinaciji s novim naporima da se ukrajinske snage promijene kako bi bile sposobnije za borbu kombiniranim oružjem, moglo rezultirati vrlo značajnim dobicima ako se primirje raspadne.
Zahtijevao bih da se Rusija povuče iz istočne Ukrajine kao uvjet bilo kakvog primirja, osim privremenog prekida vatre. Jasno stavite do znanja da se prekid vatre može nastaviti sve dok postoji stvarni miran napredak prema vraćanju ovoga pod ukrajinsku kontrolu. To stavlja Rusiju na teret da ovo održi mirnim.
HeroType za Daily Kos
Petak, 14. marata 2025.
Prekid vatre? Je li to zamka za Ukrajinu?
Samo razmišljanje o prijedlogu prekida vatre.
Koliko ja razumijem, ako Rusija pristane, i Ukrajina i Rusija će prestati da se bore na 30 dana dok traju razgovori o tome ko je kome šta učinio i šta svaka može zadržati.
Nije li velika opasnost da se u tih 30 dana razgovora ništa ne dogovori ali da Rusija opet ne napadne, samo zadrži svu zemlju koju je otela. Što Ukrajina može učiniti? Rusija bi mogla reći, neka imamo prekid vatre od 60 dana, 90 dana itd. cijelo vrijeme zadržavajući svu zemlju i djecu koju su ukrali.
Krene li Ukrajina opet u rat i ako da, postaje agresor, ako ne, Rusija će samo zadržati sve.
Je li prekid vatre zamka za Ukrajinu?
Cijenim da je Ukrajina u nezgodnoj poziciji da pomogne tom mršavom čovjeku, uskrati jedno selo idiota, da Trump dobije Nobelovu nagradu za mir
misli...
Komentar: Prekid vatre u konačnici ide u korist Ukrajine. Mislim da je ukrajinsko gospodarstvo u boljem stanju od ruskog. A dobivanje američkih obavještajnih podataka barem bi spriječilo da to ode Rusima. Osim toga, daje Europi više vremena da poveća svoju vojnu potporu Ukrajini, što je izgleda trend jer SAD stvara vakuum.
Tokom primirja Ukrajina može nastaviti proizvoditi dronove i drugo oružje. S dovoljno bespilotnih letjelica mogli bi imati zračnu prednost ako se rat nastavi. To bi, u kombinaciji s novim naporima da se ukrajinske snage promijene kako bi bile sposobnije za borbu kombiniranim oružjem, moglo rezultirati vrlo značajnim dobicima ako se primirje raspadne.
Zahtijevao bih da se Rusija povuče iz istočne Ukrajine kao uvjet bilo kakvog primirja, osim privremenog prekida vatre. Jasno stavite do znanja da se prekid vatre može nastaviti sve dok postoji stvarni miran napredak prema vraćanju ovoga pod ukrajinsku kontrolu. To stavlja Rusiju na teret da ovo održi mirnim.
- Hame_
#215613 Re: Ukrajina
NOVI REKORD! Ukrajinci UDARILI RUSIJU DUBLJE NEGO IKADA!
Danas postoji mnogo zanimljivih ažuriranja iz Ruske Federacije.
Ovdje se praznine u ruskoj protuzračnoj obrambenoj mreži povećavaju kako ukrajinske snage sustavno demontiraju ključne sustave na bojnom polju. Sa svakom novom mrtvom točkom, ukrajinske bespilotne letjelice i rakete udaraju dublje u ruski teritorij, pogađajući ciljeve visoke vrijednosti za koje se nekada smatralo da su nedodirljivi.
Spoiler
Show
Prvo, Ukrajinci su gađali kritična sredstva ruske protuzračne obrane na Krimu putem nove i inovativne taktike. Ukrajinci su objavili prvu snimku ukrajinske mornaričke bespilotne letjelice koja lansira više FPV kamikaza dronova na ruske mete s obale. Ovi su dronovi uspješno pratili i uništili ruski Strela-10 i sustav protuzračne obrane kratkog dometa Osa dok su bili u tranzitu i nisu mogli odgovoriti na udare.
Daljnja snimka prikazuje ukrajinske FPV bespilotne letjelice kako uništavaju dva sustava protuzračne obrane Tor-M2, jedan u Donjecku i jedan u Lugansku, dizajniran za presretanje udarnih bespilotnih letjelica dugog dometa i krstarećih projektila. Dodatno, tri sustava Buk-M2 izvađena su iz Zaporožja, jer njihovi radari nisu uspjeli otkriti ukrajinske dronove kamikaze. Dodatne borbene snimke otkrivaju kako su Ukrajinci gađali još jedan sustav protuzračne obrane Osa s bespilotnom letjelicom Switchblade u regiji Donjecka. Ukrajinci su također raketnim udarom uništili ruski sustav za elektroničko ratovanje Borisoglebsk u blizini Hersona. Na kraju, Ukrajinci su uništili ruski sustav S-300 u Zaporožju granatom bačenom iz drona i sjeli promatrajući vatru dok su dva ruska vojnika pokušavala spasiti gorući sustav.
Ukrajinci su također ciljali rusku protuzračnu obrambenu mrežu nizom tajnih sabotažnih operacija, koordinirajući partizanske aktivnosti na kritičnim komponentama i imovini. Ukrajinski partizani podijelili su video zapaljene ruske radarske stanice 96L6E instalacije S-300 i S-400 u Jevpatoriji, čime su učinkovito zaslijepljeni ruski lanseri projektila. Ukrajinska obavještajna uprava također je organizirala nekoliko diverzantskih operacija unutar ruskog teritorija, infiltrirala se u Tversku regiju, zapalila zapovjedno mjesto S-300 i radarsku stanicu, onesposobila sustav dugog dometa i stvorila značajnu prazninu za ukrajinske bespilotne letjelice i projektile. Dodatno, ukrajinski agenti sabotirali su dva sustava za elektroničko ratovanje Zhitel u Voronježu, dodatno osakativši sposobnost Rusije da se suprotstavi rojevima dronova.
Unatoč prekidu izravne razmjene američkih obavještajnih podataka, Ukrajina nastavlja primati vrijedne obavještajne podatke od europskih saveznika, dok također koristi privatne satelitske izvore za prikupljanje informacija o ruskim ciljevima. To je omogućilo ukrajinskim operaterima HIMARS-a da napadnu ruski poligon u Zalizny Portu, Kherson, kazetnim streljivom, eliminirajući preko 30 vojnika. Dodatno, precizno navođene rakete GMLRS ciljale su poligon u Zaporožju, uništivši desetke ruskih vojnika i oklopnih vozila.
Rupe u ruskoj mreži protuzračne obrane također su omogućile Ukrajincima da nastave svoju kampanju napada na ruska postrojenja za rafiniranje nafte. Prva meta bila je rafinerija Novoshakhtinsk, gdje su izbili veliki požari nakon što je ukrajinski dron probio rusku protuzračnu obranu, prisilivši radnike na evakuaciju. Sljedeća meta bila je ruska rafinerija nafte u Novokuybyshevsku u Samari, jedna od najvećih u Rusiji, koja godišnje prerađuje više od 8 milijuna tona nafte.
Na kraju, ukrajinske bespilotne letjelice pogodile su svoju dosad najudaljeniju metu, rafineriju nafte Ufa, preko 1.400 km od Ukrajine. Ključni opskrbljivač gorivom za rusku vojsku, rafinerija—koja dnevno proizvodi preko 168.000 barela nafte—zapalila se nakon napada. Njegovo uništenje naglašava proširene mogućnosti ukrajinskih bespilotnih letjelica, signalizirajući da nijedna meta zapadno od Urala nije sigurna.
Sveukupno, Ukrajinci su pojačali svoje napade na Krim, koristeći mornaričke bespilotne letjelice za raspoređivanje FPV kamikaza bespilotnih letjelica protiv ruskih sustava protuzračne obrane, dok su također gađali sustave s konvencionalnim FPV bespilotnim letjelicama, pa čak i organizirali goleme diverzantske operacije unutar ruskog teritorija. U međuvremenu, udari ukrajinskih bespilotnih letjelica dugog dometa pokazali su sposobnost da pogode sve ruske mete zapadno od Urala, budući da je ruska mreža protuzračne obrane već razvučena i gubi mnoge sustave zbog ukrajinskih napada i sabotaža. Ukrajinska mornarica je također objavila planove za treći napad na Kerčanski most, prisiljavajući Rusiju da prerasporedi više svoje ionako prenaglašene protuzračne obrane na Krim, stvarajući dodatne praznine koje Ukrajina može iskoristiti - bez obzira na to jesu li Ukrajinci stvarno izvršili napad ili ne.
Daljnja snimka prikazuje ukrajinske FPV bespilotne letjelice kako uništavaju dva sustava protuzračne obrane Tor-M2, jedan u Donjecku i jedan u Lugansku, dizajniran za presretanje udarnih bespilotnih letjelica dugog dometa i krstarećih projektila. Dodatno, tri sustava Buk-M2 izvađena su iz Zaporožja, jer njihovi radari nisu uspjeli otkriti ukrajinske dronove kamikaze. Dodatne borbene snimke otkrivaju kako su Ukrajinci gađali još jedan sustav protuzračne obrane Osa s bespilotnom letjelicom Switchblade u regiji Donjecka. Ukrajinci su također raketnim udarom uništili ruski sustav za elektroničko ratovanje Borisoglebsk u blizini Hersona. Na kraju, Ukrajinci su uništili ruski sustav S-300 u Zaporožju granatom bačenom iz drona i sjeli promatrajući vatru dok su dva ruska vojnika pokušavala spasiti gorući sustav.
Ukrajinci su također ciljali rusku protuzračnu obrambenu mrežu nizom tajnih sabotažnih operacija, koordinirajući partizanske aktivnosti na kritičnim komponentama i imovini. Ukrajinski partizani podijelili su video zapaljene ruske radarske stanice 96L6E instalacije S-300 i S-400 u Jevpatoriji, čime su učinkovito zaslijepljeni ruski lanseri projektila. Ukrajinska obavještajna uprava također je organizirala nekoliko diverzantskih operacija unutar ruskog teritorija, infiltrirala se u Tversku regiju, zapalila zapovjedno mjesto S-300 i radarsku stanicu, onesposobila sustav dugog dometa i stvorila značajnu prazninu za ukrajinske bespilotne letjelice i projektile. Dodatno, ukrajinski agenti sabotirali su dva sustava za elektroničko ratovanje Zhitel u Voronježu, dodatno osakativši sposobnost Rusije da se suprotstavi rojevima dronova.
Unatoč prekidu izravne razmjene američkih obavještajnih podataka, Ukrajina nastavlja primati vrijedne obavještajne podatke od europskih saveznika, dok također koristi privatne satelitske izvore za prikupljanje informacija o ruskim ciljevima. To je omogućilo ukrajinskim operaterima HIMARS-a da napadnu ruski poligon u Zalizny Portu, Kherson, kazetnim streljivom, eliminirajući preko 30 vojnika. Dodatno, precizno navođene rakete GMLRS ciljale su poligon u Zaporožju, uništivši desetke ruskih vojnika i oklopnih vozila.
Rupe u ruskoj mreži protuzračne obrane također su omogućile Ukrajincima da nastave svoju kampanju napada na ruska postrojenja za rafiniranje nafte. Prva meta bila je rafinerija Novoshakhtinsk, gdje su izbili veliki požari nakon što je ukrajinski dron probio rusku protuzračnu obranu, prisilivši radnike na evakuaciju. Sljedeća meta bila je ruska rafinerija nafte u Novokuybyshevsku u Samari, jedna od najvećih u Rusiji, koja godišnje prerađuje više od 8 milijuna tona nafte.
Na kraju, ukrajinske bespilotne letjelice pogodile su svoju dosad najudaljeniju metu, rafineriju nafte Ufa, preko 1.400 km od Ukrajine. Ključni opskrbljivač gorivom za rusku vojsku, rafinerija—koja dnevno proizvodi preko 168.000 barela nafte—zapalila se nakon napada. Njegovo uništenje naglašava proširene mogućnosti ukrajinskih bespilotnih letjelica, signalizirajući da nijedna meta zapadno od Urala nije sigurna.
Sveukupno, Ukrajinci su pojačali svoje napade na Krim, koristeći mornaričke bespilotne letjelice za raspoređivanje FPV kamikaza bespilotnih letjelica protiv ruskih sustava protuzračne obrane, dok su također gađali sustave s konvencionalnim FPV bespilotnim letjelicama, pa čak i organizirali goleme diverzantske operacije unutar ruskog teritorija. U međuvremenu, udari ukrajinskih bespilotnih letjelica dugog dometa pokazali su sposobnost da pogode sve ruske mete zapadno od Urala, budući da je ruska mreža protuzračne obrane već razvučena i gubi mnoge sustave zbog ukrajinskih napada i sabotaža. Ukrajinska mornarica je također objavila planove za treći napad na Kerčanski most, prisiljavajući Rusiju da prerasporedi više svoje ionako prenaglašene protuzračne obrane na Krim, stvarajući dodatne praznine koje Ukrajina može iskoristiti - bez obzira na to jesu li Ukrajinci stvarno izvršili napad ili ne.
- Hame_
#215614 Re: Ukrajina
Rusija odbila ponudu Ukrajine za prekid vatre
Ukrajina je ponudila Rusiji prekid vatre od 30 dana uz podršku Sjedinjenih Država, a Rusi to u ovom trenutku ne prihvaćaju. Putinovi tvrdolinijaši ogorčeni su idejom o prekidu vatre i žele nastaviti rat pod svaku cijenu dok Ukrajina ne bude potpuno uništena. Putin ne želi mir.
Iz videa: Donald ne zna šta radi, nema plana i uvom trenutku uvjeren sam da ni sam putin ne zna šta želi učiniti s ovim ratom u sljedećih nekoliko mjeseci. Žele li rusi zapravo privremeni prekid vatre ili žele nastaviti ovaj rat?! Mislim da rusi uopšte ne znaju što žele učiniti.
Za Ukrajinu, sve što treba učiniti je reagirati Donaldu, reagirati putinu, i naravno - Ukrajina ne vjeruje rusima, ali ona želi pokazati svoju spremnost za mir, to je razlog zašto je Zelenski ponudio 30-dnevni prekid vatre.
"Moramo krenuti prema miru, prema sigurnosnim jamstvima i moram osloboditi naše ljude, odlučni smo surađivati što je brže moguće s našim partnerima." Zelenski
- Hame_
#215615 Re: Ukrajina
Trump 'pojačava pritisak' na Putina
Ekonomski pritisci na Kremlj su "pomalo udarac preko Putinovog saginjanja/pretvaranja", kaže bivša ministrica odbrane Penny Mordaunt.
- Hame_
#215616 Re: Ukrajina
Ukrajinska 5. jurišna brigada odbila je ruske vojnike bacanjem streljiva. 15. marta 2025.
Spoiler
Show
- Hame_
#215617 Re: Ukrajina
Ukrajinska vojska testira udarnu bespilotnu letjelicu opremljenu navođenim projektila.
Spoiler
Show
-
KMR
#215618 Re: Ukrajina
U Kursku u ovom trenutku nema okruženja niti na taktičkom niti na operativnom nivou Ukrajinskih jedinica, ali ima onoga što bi se na naš jezik prevelo kao "vatrena blokada", odnosno dotur municije, opreme i hrane kao i izvlačenje jedinica je otežano (a na nekim mestima i onemogućeno) dejstvom Ruskih snaga. Mnogo je snimaka gde se Ukri izvlače "čovek po čovek" i po njima se pojedinačno dejstvuje sa FPV dronovima. U Kursku su evidentno najpotentnije ruske "FPV" jedinice.
Dalje iz činjenice da Forprosti i Orini dejstvuju neometano (uglavnom sa Fab-20) jasno je da su Ukri izgubili neposrednu protivazdušnu odbranu iznad i u okolini Sudže.
Dalje iz činjenice da Forprosti i Orini dejstvuju neometano (uglavnom sa Fab-20) jasno je da su Ukri izgubili neposrednu protivazdušnu odbranu iznad i u okolini Sudže.
-
zigzag
#215619 Re: Ukrajina
Imaš li kakve detalje kako se četničija koprca oko Pokrovska?
Sve fvp-om u glavu...
Sve fvp-om u glavu...
Ogromna ruska rafinerija dva dana gori. Pogodio je Neptun?
Najnaprednija ruska rafinerija nafte u Tuapseu gori već dva dana - vjerojatno ju je pogodio Long Neptune.
-
KMR
#215620 Re: Ukrajina
Kod Pokrovska se u ovom trenutku ne dešava ništa značajno. Ranije su Ukri izveli lokalne kontra napade i povratili neke prilaze.
- deer_hunter
#215621 Re: Ukrajina
0vaj put su opkolili NATO oficire, kako je krenulo NATO ce ostati bez komandnog kadra. Bez podmornica su vec ostali, zarobljene, izvucene iz Crnog mora i poslane u Kremlj da ih Putin osobno provoza...
https://www.b92.net/info/svet/112349/u- ... -nato/vest
-
gold'n'brown
#215622 Re: Ukrajina
Bas vjerujemo Lebedevudeer_hunter wrote: ↑16/03/2025 12:48 0vaj put su opkolili NATO oficire, kako je krenulo NATO ce ostati bez komandnog kadra. Bez podmornica su vec ostali, zarobljene, izvucene iz Crnog mora i poslane u Kremlj da ih Putin osobno provoza...![]()
- Čitalac
#215623 Re: Ukrajina
Dubinjanski: Kako god da se rat završi, moramo iz njega izaći uzdignute glave, čeka nas teška borba s ruskom propagandom.
...Ne znamo kada će i pod kojim uvjetima sadašnji rat završiti. Ali vjerojatnost da će ishod neprijateljstava razočarati mnoge od nas bila je i ostaje velika. A ako se nade milijuna naših sugrađana ne obistine, onda će se u Ukrajini sigurno čuti definicija "moralne pobjede". Završetak rata bez kapitulacije neprijatelja, bez sloma režima u Kremlju i bez oslobađanja svih ukrajinskih teritorija i dalje će biti teško proglasiti neospornom pobjedom Kijeva. Izglednije je pozicioniranje očuvanja našeg suvereniteta i remećenje planova Kremlja kao moralne pobjede u neravnopravnom obračunu sa zlom.
Neosporna pobjeda – poput poraza Njemačke ili Japana 1945. – ne treba dodatnu potvrdu. To je svima očito i jednostavno je nemoguće takvu pobjedu dovesti u pitanje. Ali moralna pobjeda postaje pobjeda samo ako su je ljudi spremni smatrati takvom. Ako će se u dogledno vrijeme u Kijevu govoriti o moralnoj pobjedi Ukrajine u ratu protiv ruskih osvajača, onda će se i za taj narativ morati boriti.
Prvo, sudbinu moralne pobjede odredit će sukob domaćih i ruskih propagandista. Očito je da će ideja moralne pobjede nad neprijateljem zadovoljiti strateške interese Ukrajine. Kako god završila vruća faza sveopćeg rata, za Ukrajince je vrlo važno da iz nje izađu uzdignute glave. S osjećajem vlastite vrijednosti, s vjerom u sebe i svoju snagu. To će smanjiti poslijeratnu frustraciju, postati vrijedna potpora tijekom obnove zemlje i pomoći u pripremi za novu vjerojatnu rundu borbe s Ruskom Federacijom.
Rusija će imati vitalni interes osigurati da se narativ o "moralnoj pobjedi" ne ukorijeni u ukrajinskom društvu. Očaj u Kijevu, Odesi i Lavovu značit će neprijatelju više od održavanja kontrole nad Donjeckom, Luganskom ili Mariupoljom. Ruskoj Federaciji je važno ne samo otrgnuti dio našeg teritorija, već i poniziti milijune naših sunarodnjaka, uvjeravajući ih da su svi vojni gubici bili uzaludni. Sa stajališta Kremlja, demoralizacija Ukrajinaca bit će ključ budućeg poraza i apsorpcije cijele Ukrajine...
- Hame_
#215624 Re: Ukrajina
Još dokaza zašto su ruske pritužbe u vezi s NATO-om B.S. (Hame: sranje)
dlsamsona za Daily Kos
Nedjelja, 16. marta 2025.

Kako se Rusija odnosi prema susjedima.
Isticao sam na bilo kojem mjestu koje se činilo prikladnim, činjenicu da je širenje NATO-a rezultat ruske agresije, a ne motiviranja ruske agresije. Rusija je napala bivše sovjetske republike (ne računajući Ukrajinu) 9 puta od 1991. Naišao sam na ovaj video na YouTubeu koji nudi malu lekciju iz istorije koja detaljno opisuje rusko ponašanje:
Što Rusija ne želi da znate o svojoj istoriji
Preporučujem da podijelite ovaj video s bilo kim koga poznajete, a ko je još sposoban racionalno razmišljati, dok istovremeno propitujete motivaciju Rusije i razmatrate mogućnost da bi ruski postupci mogli biti opravdani.
NATO-vo navodno obećanje da se "nikada neće širiti na istok" bilo je iskrivljavanje i zapravo se u osnovi poštovalo sve dok Rusija nije napala Krim. Jednostavno rečeno, obećanje da se NATO neće širiti na istok nikada nije napisano i zapravo je bilo primjenjivo samo na stacioniranje NATO trupa i objekata u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Zemlje bivšeg Varšavskog pakta nikad nisu bile dio rasprave i te su zemlje u biti molile da im se dopusti pridruživanje NATO-u jer su predobro znale sudbinu naroda koji žive u susjedstvu Rusije. Poljska je zapravo ucjenjivala Clintona da dopusti Poljskoj da se pridruži NATO-u i Poljska sada troši veći % svog BDP-a na odbranu od SAD-a. Poljaci poznaju Rusiju bolje od većine zemalja.
Trebali bismo obratiti pažnju.
Komentar: Svako ko misli da Rusija nije "carstvo zla" je glup i glupost ne možeš popraviti.
dlsamsona za Daily Kos
Nedjelja, 16. marta 2025.

Kako se Rusija odnosi prema susjedima.
Isticao sam na bilo kojem mjestu koje se činilo prikladnim, činjenicu da je širenje NATO-a rezultat ruske agresije, a ne motiviranja ruske agresije. Rusija je napala bivše sovjetske republike (ne računajući Ukrajinu) 9 puta od 1991. Naišao sam na ovaj video na YouTubeu koji nudi malu lekciju iz istorije koja detaljno opisuje rusko ponašanje:
Što Rusija ne želi da znate o svojoj istoriji
Preporučujem da podijelite ovaj video s bilo kim koga poznajete, a ko je još sposoban racionalno razmišljati, dok istovremeno propitujete motivaciju Rusije i razmatrate mogućnost da bi ruski postupci mogli biti opravdani.
NATO-vo navodno obećanje da se "nikada neće širiti na istok" bilo je iskrivljavanje i zapravo se u osnovi poštovalo sve dok Rusija nije napala Krim. Jednostavno rečeno, obećanje da se NATO neće širiti na istok nikada nije napisano i zapravo je bilo primjenjivo samo na stacioniranje NATO trupa i objekata u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Zemlje bivšeg Varšavskog pakta nikad nisu bile dio rasprave i te su zemlje u biti molile da im se dopusti pridruživanje NATO-u jer su predobro znale sudbinu naroda koji žive u susjedstvu Rusije. Poljska je zapravo ucjenjivala Clintona da dopusti Poljskoj da se pridruži NATO-u i Poljska sada troši veći % svog BDP-a na odbranu od SAD-a. Poljaci poznaju Rusiju bolje od većine zemalja.
Trebali bismo obratiti pažnju.
Komentar: Svako ko misli da Rusija nije "carstvo zla" je glup i glupost ne možeš popraviti.
- Hame_
#215625 Re: Ukrajina
Malcolm Nance: Ukrajina brani demokratiju
Malcolm Nance bivši je dočasnik mornaričke obavještajne službe SAD-a od karijere i bio je savjetnik američkih vladinih agencija za provođenje zakona, domovinske sigurnosti i obavještajnih agencija. Nance je također bivši član Ukrajinske legije stranaca i ostaje snažan zagovornik Ukrajine.