Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
Maliodmene

#13576 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Maliodmene »

Nego kako planiraju postavit Vukanovica za ministra sigurnosti?
necko_hz

#13577 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by necko_hz »

lord-executioner wrote: 13/03/2025 22:42 Frka u kojoj bi oni pruzili otpor, ili cak zapucali, stetila bi prije svega njima. Zar se tom riziku ne izlaze specijalac ili djelatnik SIPAe kod svakog hapsenja? Ne podrzavam da iko izgubi zivot zbog ovih likova, ali lisavanje slobode lica koja pruzaju otpor je gotovo pa neizostavno u svakom predmetu npr. organiziranog kriminala. Meni je ovo ravno tome da sad neko propuca par ljudi, a policija slegne ramenima i kaze jbg ovo je visok rizik, neka ga jos mjesec dva pa cemo ga maznuti kad krene kod nane po pekmez. Gdje ce vise zglajzati? Kako? Sta ce se promijeniti? Krenut ce sami po taj pekmez bez MUPa?
Strpljenje, zdrav razum, hladna glava i slične fraze koje se ovdje obilato koriste kako bi se objasnio manjak (re)akcije sa naše strane, u principu, nije loša taktika kada bi se temeljila na svjesnoj odluci da se ide na taj način.

Ali, gledajući mentalitet nas i naših političara iskazan u svim potezima od kraja agresije naovamo, pa još i komentare i mindset onih koji se pozivaju na 'strpljenje i hladnu glavu', mislim da se pomenuta taktika navodi i potencira isključivo iz nedostatka muda da se uradi bilo šta drugačije.

I takva taktika "nenasjedanja i hladne glave" dovela nas je do toga da je RS progresivno iz godine u godinu postajao sve jača država u državi, a može nas komotno dovesti i do toga da nam sutra traže pasoše na entitetskoj liniji.

Sudeći po svemu, mislim da bi se i tad govorilo da ne trebamo nasjedati, da trebamo zadržati hladnu glavu, jer u slučaju adekvatne reakcije, mogao bi neko i poginuti.

A što bi iko bio spreman poginuti za državu? Jebo državu.

Dok je ne izgubiš.

Tek tada kreće hvatanje za glavu.
Ozimician

#13578 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

Uz amin HDZa i opozicije i federalne i RS
Maliodmene

#13579 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Maliodmene »

Ozimician wrote: 13/03/2025 23:00 Uz amin HDZa i opozicije i federalne i RS
Pa blokirat ce ovi iz SNSD.
lord-executioner

#13580 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by lord-executioner »

Awakened wrote: 13/03/2025 22:28
lord-executioner wrote: 13/03/2025 22:22
Awakened wrote: 13/03/2025 22:20

Hajde molim te navedi sta bi se to trebalo poduzeti u naredna dva dana sto nece vise koristiti njima nego drzavi BiH?

Onaj zove na oruzje...HEEEEJ! :roll:
Kako njima koristi da budu privedeni? 🤷🏿
Kako ce biti u ovom trenutku privedeni bez frke koja bi samo njima odgovarala, a mozda se izgubili i zivoti? Ovo se apsolutno mora odraditi mudro i bez naglih pokreta, pa da bude za sedmicu, mjesec ili godinu. Plus, sto neko rece, treba ih pustiti da sto vise zakonski zaglajzaju.
Evo ja cu biti sretan ako se ispostavi da sam neupućen i naivan i neznalica. Ali ispratim ovakve stvari i naravno da nisam oduševljen idejom da bahati politokrimosi i njihova agenda pusti korijenje

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kontrov ... /250313203
lord-executioner

#13581 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

necko_hz wrote: 13/03/2025 23:00
lord-executioner wrote: 13/03/2025 22:42 Frka u kojoj bi oni pruzili otpor, ili cak zapucali, stetila bi prije svega njima. Zar se tom riziku ne izlaze specijalac ili djelatnik SIPAe kod svakog hapsenja? Ne podrzavam da iko izgubi zivot zbog ovih likova, ali lisavanje slobode lica koja pruzaju otpor je gotovo pa neizostavno u svakom predmetu npr. organiziranog kriminala. Meni je ovo ravno tome da sad neko propuca par ljudi, a policija slegne ramenima i kaze jbg ovo je visok rizik, neka ga jos mjesec dva pa cemo ga maznuti kad krene kod nane po pekmez. Gdje ce vise zglajzati? Kako? Sta ce se promijeniti? Krenut ce sami po taj pekmez bez MUPa?
Strpljenje, zdrav razum, hladna glava i slične fraze koje se ovdje obilato koriste kako bi se objasnio manjak (re)akcije sa naše strane, u principu, nije loša taktika kada bi se temeljila na svjesnoj odluci da se ide na taj način.

Ali, gledajući mentalitet nas i naših političara iskazan u svim potezima od kraja agresije naovamo, pa još i komentare i mindset onih koji se pozivaju na 'strpljenje i hladnu glavu', mislim da se pomenuta taktika navodi i potencira isključivo iz nedostatka muda da se uradi bilo šta drugačije.

I takva taktika "nenasjedanja i hladne glave" dovela nas je do toga da je RS progresivno iz godine u godinu postajao sve jača država u državi, a može nas komotno dovesti i do toga da nam sutra traže pasoše na entitetskoj liniji.

Sudeći po svemu, mislim da bi se i tad govorilo da ne trebamo nasjedati, da trebamo zadržati hladnu glavu, jer u slučaju adekvatne reakcije, mogao bi neko i poginuti.

Dok je ne izgubiš.

E pa to. Evo ponavljam, ja cu biti sretan ako se moja demoraliziranost i pesimizam pokazu pogresnim, ali postoje situacije koje traze brzu akciju. Sabur ce nas sahraniti.
Bbby

#13582 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Bbby »

Dok je ne izgubiš.

,,,,
Last edited by Bbby on 30/05/2025 23:24, edited 1 time in total.
video

#13583 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by video »

Maliodmene wrote: 13/03/2025 23:02
Ne treba DN za imenovanje ministara.
Samo ZD.
Jos mu daju da bude zamjenik presjedavajuce pa samim tim se njegova pika pa odluke u VM prolaze sa jednim glasom
Casual's

#13584 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Casual's »

https://www.youtube.com/watch?v=NzJFKeTk_xA

2:28 - 5 godina jbt. Pa vrijeme je da se nešto riješi.
Maliodmene

#13585 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Maliodmene »

video wrote: 13/03/2025 23:06
Ne treba DN za imenovanje ministara.
Samo ZD.
Jos mu daju da bude zamjenik presjedavajuce pa samim tim se njegova pika pa odluke u VM prolaze sa jednim glasom
Au, nisam znao da ne treba DN. Pa to je sah mat. Sta je sa direktorom SIPE, treba li za to DN?
seksi_ideje

#13586 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by seksi_ideje »

Svaki dan zadnjih par dana, dva puta dnevno se neki likovi javljaju koje ovdje nikad nisam prije primjetio. Jednom se javljaju u podne i onda navecer.
no_sekirli

#13587 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

Nemaju oni sta blokirati, Dom naroda se ne pita nista kod imenovanja. Ali mislim da ne moze bez HDZa. biti izabran.
Rekao je Dino neki dan plan, ako Vukana izaberu u VM, skinut ce Kosarca sa mjesta potpredsjednika, i napravit ce prohodnim VM za donosenje odluka i zakona.
Sad, bas se ne kontam najbolje u fukncioniranje VM, ali mislim da ako se predsjednica i 2 zamjenika ne sloze, neka tacka ne moze na dnevni red.
video

#13588 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by video »

no_sekirli wrote: 13/03/2025 23:08
Nemaju oni sta blokirati, Dom naroda se ne pita nista kod imenovanja. Ali mislim da ne moze bez HDZa. biti izabran.
Rekao je Dino neki dan plan, ako Vukana izaberu u VM, skinut ce Kosarca sa mjesta potpredsjednika, i napravit ce prohodnim VM za donosenje odluka i zakona.
Sad, bas se ne kontam najbolje u fukncioniranje VM, ali mislim da ako se predsjednica i 2 zamjenika ne sloze, neka tacka ne moze na dnevni red.
Da, upravo tako.
Mada su sad prece neke druge stvari u drzavi od ovoga
4L0n3

#13589 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 4L0n3 »

Dok je ne izgubiš.

Najlakse je tudjim mudima gloginje mlatit.
lord-executioner

#13590 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

seksi_ideje wrote: 13/03/2025 23:07 Svaki dan zadnjih par dana, dva puta dnevno se neki likovi javljaju koje ovdje nikad nisam prije primjetio. Jednom se javljaju u podne i onda navecer.
Ako mislis na mene (jer nisam bio tu vidljiv do danas), ja sam na ovom forumu bio dok je jos uvelike bio Sarajevo-X. Nisam dugo komentirao nista, ali na ovo sam se uključio.
Maliodmene

#13591 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Maliodmene »

video wrote: 13/03/2025 23:10

Da, upravo tako.
A direktor SIPE? Jel mora ici preko DN imenovanje i smjena?
video

#13592 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by video »

Maliodmene wrote: 13/03/2025 23:11

Da, upravo tako.
Imenovanja ne idu preko DN
Hdz se sada pita
Last edited by video on 13/03/2025 23:14, edited 1 time in total.
Prpa.ba

#13593 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Haris.ba wrote: 13/03/2025 22:43 Ma samo da se moze do Zagreba autom sjeverno, sve ostalo je ok. :mrgreen:
Sasvim je legitimno pitati gdje je granica izmedju "mudrog plana" i "mirnog razlaza". Mozda treba pokazivati i pasose na GP Doboj, pobunjeni srbi bi najradije da se desi neki incident, da neko ne pokaze pasos, pa da to iskoriste.. :mrgreen:
Maliodmene

#13594 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Maliodmene »

video wrote: 13/03/2025 23:14
Maliodmene wrote: 13/03/2025 23:11

Da, upravo tako.
Imenovanja ne idu preko DN
Znaci mogu se lagano zamjenuti ministri ali i direktori. Ne vidim onda nikakav problem.
Johny12

#13595 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Johny12 »

madesa wrote: 13/03/2025 22:43
seksi_ideje wrote: 13/03/2025 22:39
madesa wrote: 13/03/2025 22:38 Dodik ce jedino otici sa vlasti ako infarkt dobije u ovo par dana ili prirodna smrt. Ko mu je sve protivnik na drugoj strani on ce jos dugo biti tu gdje jeste
Hajd ti malo prosetaj
Boli istina?
Dani prolaze, prasce svaki dan novi zakon i ustave neke. A mi? Nista ,pusteno sve niz vodu. Svaki dan ce biti ovakav . Uhapsiti ga mi necemo. Moliti boga da se cudo desi da uleti eufor ili nato ali kao sto vucic kaze veceras cuda ne postoje
Nije to bas tako bezazleno i slazem se sa tobom.

Dodik sasvim sigurno nije uspio u svom naumu i vjerujem da bi sada rado nazad. S druge strane, vlasti BiH nisu za sada uspjele da ga privedu za obzbiljne prekrsaje i terete za koje bi u funkcionalnoj drzavi vec bio u prdekani.

Po mom misljenju nismo u pat poziciji, Dodik je u vidnom “minusu” ali jos nije izgubio. Pokusace da izvuce pat tako sto podize uloge jos vise, a istovremeno daje privid da “jgra po pravilima), npr podnio je zalbu na presudu koju ne priznaje, sudu koji ne priznaje, dalje, cini mi se VM i dalje funcionise a ne vjerujem da ce njegovi kadrovi da se povuku.

Sto se duze bude cekalo sa privodjenjem i sto vise on bude dizao uloge ali i istovremeno davao privid “posao kao i obicno”, pocece stizati zahtjevi da se ovo dogovori, da je politicki problem itd…. Bice pritisaka na bih institucije. Ako se bas otegne sedmicama onda je gotovo, Dodik crna ovca se sigurno vraca u stado….. i izvukao je remi.
no_sekirli

#13596 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

Ja kontam da bi bilo jako dobro imati funkcionalno vijece ministara, ma kakvo ono bilo. Ako.prestanu raditi drzavni organi, nema ni drzave. A to je upravo ono cemu presudjeni krsitelj zakona Milorad Dodik i tezi. Da se bez njega ne moze nista.

Covic jos to sve umata u celofan, pod mantrom, hajmo sjest i dogovorit se, samo ne znam do kada ce i on moci izdrzati pritisak.

Za BiH je najbitnije da se Amerika ne predomisli preko raskusuravanja za Ukrajinu, a bilo bi jako vazno da EU jos jace krene u kritike i sankcije. A to mogu veoma lako, povlacenjem investicija, zabranom uvoza iz RSa, sankcijama za kretanje pobunjenicima i slicno.
Oni bi trebali napraviti barem prvi mali korak da daju vjetar u ledja nasim drzavnim organima, a i da malo poguraju opoziciju u RS, koja ma kakva bila, odraduje lavovski posao na rusenju diktatorskog rezima u entitetu.
madesa

#13597 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by madesa »

seksi_ideje wrote: 13/03/2025 23:07 Svaki dan zadnjih par dana, dva puta dnevno se neki likovi javljaju koje ovdje nikad nisam prije primjetio. Jednom se javljaju u podne i onda navecer.
Sta treba da ko ti besposlicar gledamo kretanje helikoptera
staaarinavijac

#13598 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by staaarinavijac »

ako Država zaista postoji ,ako hoće da pokaže da je ozbiljna , onda njene institucije i agencije moraju da je zaštite, što podrazumijeva i hapšenje i privođenje kriminalaca ...naravno , da su u takvim situacijama mogući sukobi , ali džaba kad NEMA drugog načina ... Meksiko je , npr., morao angažovati svoju vojsku da bi pokušao da dohaka meksičkim narko-kartelima ...lično , ne vjerujem da bi EUFOR i NATO osjetno pomogli hapšenje onih spodoba , također nije dobro da vrijeme prolazi , ne samo zato što se ide ka tome da kod Kozje ćuprije jednog jutra osvane prava pasoška kontrola, već što će naši povratnici sve više razmišljati da takvu samoprozvanu "državu" napuste radi sigurnosti , ali isto tako će zapadni susjedi , ako vide da nema adekvatne reakcije BH-države , početi ozbiljno razmišljati o svojim secesionističkim potezima ... i onda je , što napisa jedan forumaš , kasno hvatati se za glavu ... mora se jednom presjeći ...
Mea_parvitas

#13599 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Mea_parvitas »

Ako nista, do sad smo pokazali da znamo saburati
necko_hz

#13600 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by necko_hz »

4L0n3 wrote: 13/03/2025 23:10Najlakse je tudjim mudima gloginje mlatit.
Jako dubokoumno.

No budući da je riječ o našoj državi, sve su to naša muda i prije ili kasnije mogu i hoće doći na panj.

A i to malo muda što nam je ostalo i koja u ovom trenutku koristimo da laprdamo ovdje, imamo zato što je neko prije 30 godina bio spreman uraditi sve što je potrebno da sačuva državu i nas u njoj.
Post Reply