Pa i ovo je pretpostavka jer nije uzeta u obzir inflacija i poskupljenje proizvoda i kolicina proizvoda. Samo se navodi prometDaysleepeR wrote: ↑12/03/2025 16:23 Ne znam, ja samo postavio zvanični podatak, a vi se nastavite prepucavati i dalje koristeći pretpostavke.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
kakaljin
#5226 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- DaysleepeR
#5227 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nemojte me uključivati u dalje diskusije, slobodni ste i dalje da se koljete koristeći paušalne ocjene i pretpostavke.
-
kakaljin
- Ozimician
#5229 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Vrlo je moguce da je doslo do porasta potrosnje, cijene otisle u 3PM, ljudi subotom kupe i vise "da u nedjelju ne zafali".
Kakogod, Rahmani ponovo da dobitku. Zakon i jeste donesen zbog njih, kakvi radnici i bakraci.
Kakogod, Rahmani ponovo da dobitku. Zakon i jeste donesen zbog njih, kakvi radnici i bakraci.
-
Hakiz
#5230 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Naravno, svako stvari gleda onako kako mu odgovaraju.DaysleepeR wrote: ↑12/03/2025 16:23 Ne znam, ja samo postavio zvanični podatak, a vi se nastavite prepucavati i dalje koristeći pretpostavke.
I kada se ocjenjuje firme gleda se koliko su zaradile, ne gleda se kako je u njima raditi, koliko je radnika u njima oboljelo ili umrlo zbog uslova rada itd.
-
Hakiz
#5231 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Vlada koja je naredila neradnu nedjelju iznosi podatak da je njenom naredbom pivečan promet?DaysleepeR wrote: ↑12/03/2025 16:26 Nemojte me uključivati u dalje diskusije, slobodni ste i dalje da se koljete koristeći paušalne ocjene i pretpostavke.
Baš nezavisna ocjena i procjena razloga, ulijeva povjerenje.
-
gozila555
- Laplace
#5233 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Navalile budale iz cijelog svijeta da gledaju brda pa bi to Visočani da iskoriste.kakaljin wrote: ↑11/03/2025 23:12 https://www.klix.ba/biznis/privreda/vis ... /250311144
Visoko traži od Vlade FBiH izuzeće od zabrane rada nedjeljom
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Ozimician
#5235 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Slazem se. Prije 15 jos i vise.
Realno komentar je nidje veze, ali eto mora se naci neka opravdanost.
Nego ukazujem na elementarni manjak logike u tom postu. Kao da su budzetlije sibirski tigrovi.
- Pandakonda
#5236 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bilo je ocekivati da ce i Visoko traziti izuzece, grad koji se turisticki jako brzo uzdize i nisu ludi da zatvore trgovine nedjeljom kad im je najbitnije. Lahko je u Sarajevu pricati kad mozes skoknuti do istocnog, u Visokom nemaju gdje
- Laplace
#5237 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mene godinama ubjeđivali da sam se dobro uhljebio, i onda pogledam koliko zarađuju radnici sa trogodišnjom srednjokm školom i skontam da me fino šiju sa platom. I to ne oni koji imaju privatni biznis, nego rade kao obični radnici kod poslodavaca. Ne bunim se, i trebaju imati dobre plate.Ozimician wrote: ↑12/03/2025 17:19Slazem se. Prije 15 jos i vise.
Realno komentar je nidje veze, ali eto mora se naci neka opravdanost.
Nego ukazujem na elementarni manjak logike u tom postu. Kao da su budzetlije sibirski tigrovi.
Nego, kad bi privatnici sve uplaćivali po PS-u (kao što se uglavnom radi radnicima na budžetu) i kad bi opštovali ZOR, vjerovatno bi situacija kod nas bila mnogo bolje.
Eto kako sam se uhljebio: da sam odustao od fakulteta i tražio posao kao elektroinstalater, sad ne bih morao čekati da sindikat potpiše idiotski kolektivni ugovor (koji je za mene ponižavajući iz razloga o kojima ne bih ovdje) nego bih uslovio poslodavca: ili viša plata ili ja odoh pa astalavista baby.
-
starboy018
#5238 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ja sam ipak misljenja da niko nece da dobije izuzece jer bi zakon bio obesmisljenPandakonda wrote: ↑12/03/2025 17:29 Bilo je ocekivati da ce i Visoko traziti izuzece, grad koji se turisticki jako brzo uzdize i nisu ludi da zatvore trgovine nedjeljom kad im je najbitnije. Lahko je u Sarajevu pricati kad mozes skoknuti do istocnog, u Visokom nemaju gdje
cijeli TK planira da trazi izuzece
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#5239 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kakva glupost.Pandakonda wrote: ↑12/03/2025 17:29 Bilo je ocekivati da ce i Visoko traziti izuzece, grad koji se turisticki jako brzo uzdize i nisu ludi da zatvore trgovine nedjeljom kad im je najbitnije. Lahko je u Sarajevu pricati kad mozes skoknuti do istocnog, u Visokom nemaju gdje
Zbog manjeg kvara na automobilu rane jeseni prošle godine smo prinudno stali u Visokom u nedelju.
Prošetali smo gradom.
Mačke nije bilo na ulici iako je bio topao i sunčan jesenji dan.
Dakle mačku nismo sreli u šetnji od 14:00 do 16:00 sati i ispijanju kafe u piceriji u Čaršiji.
-
gozila555
#5240 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pa sto ne napustis onda budzetski posaoLaplace wrote: ↑12/03/2025 17:36Mene godinama ubjeđivali da sam se dobro uhljebio, i onda pogledam koliko zarađuju radnici sa trogodišnjom srednjokm školom i skontam da me fino šiju sa platom. I to ne oni koji imaju privatni biznis, nego rade kao obični radnici kod poslodavaca. Ne bunim se, i trebaju imati dobre plate.
Nego, kad bi privatnici sve uplaćivali po PS-u (kao što se uglavnom radi radnicima na budžetu) i kad bi opštovali ZOR, vjerovatno bi situacija kod nas bila mnogo bolje.
Eto kako sam se uhljebio: da sam odustao od fakulteta i tražio posao kao elektroinstalater, sad ne bih morao čekati da sindikat potpiše idiotski kolektivni ugovor (koji je za mene ponižavajući iz razloga o kojima ne bih ovdje) nego bih uslovio poslodavca: ili viša plata ili ja odoh pa astalavista baby.
- Laplace
#5241 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zato što to nisam uradio na vrijeme.gozila555 wrote: ↑12/03/2025 18:49pa sto ne napustis onda budzetski posaoLaplace wrote: ↑12/03/2025 17:36Mene godinama ubjeđivali da sam se dobro uhljebio, i onda pogledam koliko zarađuju radnici sa trogodišnjom srednjokm školom i skontam da me fino šiju sa platom. I to ne oni koji imaju privatni biznis, nego rade kao obični radnici kod poslodavaca. Ne bunim se, i trebaju imati dobre plate.
Eto kako sam se uhljebio: da sam odustao od fakulteta i tražio posao kao elektroinstalater, sad ne bih morao čekati da sindikat potpiše idiotski kolektivni ugovor (koji je za mene ponižavajući iz razloga o kojima ne bih ovdje) nego bih uslovio poslodavca: ili viša plata ili ja odoh pa astalavista baby.pa neces,jer dobro ti znas da ti je to sigurica,nista ne moras radit,ni za sta ne odgovarat.nit moras razmisljat kako svaki mjesec obezbjedit minimum 1730 KM bruto.
Misliš da nisam pokušavao? Neće niko radnika od preko 40 godina, koji se uz to mora prilagođavati novom radnom mjestu (koliko god se ja brzo prilagođavam, opet treba vremena).
-
Hakiz
#5242 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Orašje ga je dobilo. Ako ga više niko ne dobije, eto novog problema. Zašto Orašje može, drugi ne mogu? Koja je to moć koja Orašju odmah omogući izuzeće? Je li to trojka ucijenjena nečim od Čovića pa "hrvatski" grad dobi izuzeće, a "bošnjački" ne mogu dobiti?starboy018 wrote: ↑12/03/2025 17:44ja sam ipak misljenja da niko nece da dobije izuzece jer bi zakon bio obesmisljenPandakonda wrote: ↑12/03/2025 17:29 Bilo je ocekivati da ce i Visoko traziti izuzece, grad koji se turisticki jako brzo uzdize i nisu ludi da zatvore trgovine nedjeljom kad im je najbitnije. Lahko je u Sarajevu pricati kad mozes skoknuti do istocnog, u Visokom nemaju gdje
I tako dalje.
- Laplace
#5243 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Teško ćeš vidjeti mačku kad je grad pun pasa lutalica. I ono što je izbjeglo pse i automobile krije se.teskeredzic_22 wrote: ↑12/03/2025 18:46Kakva glupost.Pandakonda wrote: ↑12/03/2025 17:29 Bilo je ocekivati da ce i Visoko traziti izuzece, grad koji se turisticki jako brzo uzdize i nisu ludi da zatvore trgovine nedjeljom kad im je najbitnije. Lahko je u Sarajevu pricati kad mozes skoknuti do istocnog, u Visokom nemaju gdje
Zbog manjeg kvara na automobilu rane jeseni prošle godine smo prinudno stali u Visokom u nedelju.
Prošetali smo gradom.
Mačke nije bilo na ulici iako je bio topao i sunčan jesenji dan.
Dakle mačku nismo sreli u šetnji od 14:00 do 16:00 sati i ispijanju kafe u piceriji u Čaršiji.
Visoko je ionako odavno polumrtav grad, jedino ga na aparatima drže oni stranci koji gledaju u brda.
- Laplace
#5244 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Svi su jednaki samo su neki jednakiji od ostalih.Hakiz wrote: ↑12/03/2025 18:52Orašje ga je dobilo. Ako ga više niko ne dobije, eto novog problema. Zašto Orašje može, drugi ne mogu? Koja je to moć koja Orašju odmah omogući izuzeće? Je li to trojka ucijenjena nečim od Čovića pa "hrvatski" grad dobi izuzeće, a "bošnjački" ne mogu dobiti?starboy018 wrote: ↑12/03/2025 17:44ja sam ipak misljenja da niko nece da dobije izuzece jer bi zakon bio obesmisljenPandakonda wrote: ↑12/03/2025 17:29 Bilo je ocekivati da ce i Visoko traziti izuzece, grad koji se turisticki jako brzo uzdize i nisu ludi da zatvore trgovine nedjeljom kad im je najbitnije. Lahko je u Sarajevu pricati kad mozes skoknuti do istocnog, u Visokom nemaju gdje
I tako dalje.
-
starboy018
#5245 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ne mora sve biti na nacionalnoj osnovi.Hakiz wrote: ↑12/03/2025 18:52Orašje ga je dobilo. Ako ga više niko ne dobije, eto novog problema. Zašto Orašje može, drugi ne mogu? Koja je to moć koja Orašju odmah omogući izuzeće? Je li to trojka ucijenjena nečim od Čovića pa "hrvatski" grad dobi izuzeće, a "bošnjački" ne mogu dobiti?starboy018 wrote: ↑12/03/2025 17:44ja sam ipak misljenja da niko nece da dobije izuzece jer bi zakon bio obesmisljenPandakonda wrote: ↑12/03/2025 17:29 Bilo je ocekivati da ce i Visoko traziti izuzece, grad koji se turisticki jako brzo uzdize i nisu ludi da zatvore trgovine nedjeljom kad im je najbitnije. Lahko je u Sarajevu pricati kad mozes skoknuti do istocnog, u Visokom nemaju gdje
I tako dalje.
Orasje ima jedinstven polozaj unutar FBiH (geografski odvojen PK od ostatka FBiH) i sam taj amandman da opcine mogu traziti izuzece je dodan zbog orasja (zbog cega je dobilo izuzece i prije usvajanja uslova za dobijanje izuzeca).
ne vjerujem da ce Hercegovci traziti izuzeca jer je kod njih neradna nedjelja vec 3-4 god
-
Hakiz
#5246 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Upravo si potvrdio da je na nacionalnoj.starboy018 wrote: ↑12/03/2025 18:59ne mora sve biti na nacionalnoj osnovi.Hakiz wrote: ↑12/03/2025 18:52Orašje ga je dobilo. Ako ga više niko ne dobije, eto novog problema. Zašto Orašje može, drugi ne mogu? Koja je to moć koja Orašju odmah omogući izuzeće? Je li to trojka ucijenjena nečim od Čovića pa "hrvatski" grad dobi izuzeće, a "bošnjački" ne mogu dobiti?starboy018 wrote: ↑12/03/2025 17:44
ja sam ipak misljenja da niko nece da dobije izuzece jer bi zakon bio obesmisljen
I tako dalje.
Orasje ima jedinstven polozaj unutar FBiH (geografski odvojen PK od ostatka FBiH) i sam taj amandman da opcine mogu traziti izuzece je dodan zbog orasja (zbog cega je dobilo izuzece i prije usvajanja uslova za dobijanje izuzeca).
ne vjerujem da ce Hercegovci traziti izuzeca jer je kod njih neradna nedjelja vec 3-4 god
Svako "hrvatsko" mjesto koje je tražilo, dobilo je. Ni jedno "bošnjačko" koje je tražilo, nije dobilo.
To da li će druga "hrvatska" mjesta tražiti i dobiti je nagađanje.
Činjenica je ovo šta sam napisao.
Dodatak:
https://www.klix.ba/biznis/privreda/cav ... /250312152
-
starboy018
#5247 Re: Neradna nedjelja u FBiH
"svako hrvatsko mjesto koje je trazilo je dobilo", pa jedno je trazilo i dobiloHakiz wrote: ↑12/03/2025 20:10Upravo si potvrdio da je na nacionalnoj.starboy018 wrote: ↑12/03/2025 18:59ne mora sve biti na nacionalnoj osnovi.Hakiz wrote: ↑12/03/2025 18:52
Orašje ga je dobilo. Ako ga više niko ne dobije, eto novog problema. Zašto Orašje može, drugi ne mogu? Koja je to moć koja Orašju odmah omogući izuzeće? Je li to trojka ucijenjena nečim od Čovića pa "hrvatski" grad dobi izuzeće, a "bošnjački" ne mogu dobiti?
I tako dalje.
Svako "hrvatsko" mjesto koje je tražilo, dobilo je. Ni jedno "bošnjačko" koje je tražilo, nije dobilo.
To da li će druga "hrvatska" mjesta tražiti i dobiti je nagađanje.
Činjenica je ovo šta sam napisao.
Dodatak:
https://www.klix.ba/biznis/privreda/cav ... /250312152
a i glupo mi je to stavljanje nacionalnog prefiska na mjesto gdje je 55% Bosnjaka po popisu iz 2013 (govorim o naseljenom mjestu Orasju gdje se nalaze trzni centri i trgovine, a ne o selima oko njega).
-
gozila555
#5248 Re: Neradna nedjelja u FBiH
orasje je dobilo logicno,jer vikendom imaju najveci promet,jer su uz granicu,gdje masa ljudi iz hrvatske dolazi tu kupovat.
-
mishic
#5249 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Svi "argumenti" onih koji su insistirali na uvođenju ovoga zakona pali su u vodu a da će biti tako unaprijed je bilo jasno.
Sada se ovim pojedinačnim izuzimanjem pojedinih mjesta pravi dodatna pometnja umjesto da se jednostavno prizna da ovaj veliki promašaj treba ispraviti ukidanjem ovoga zakona. I to treba uraditi prije intenziviranja turističke sezone jer kada i kroz nju shvatimo koliko gubimo ovim zakonom štetu neće biti moguće brzo namiriti.
Sada se ovim pojedinačnim izuzimanjem pojedinih mjesta pravi dodatna pometnja umjesto da se jednostavno prizna da ovaj veliki promašaj treba ispraviti ukidanjem ovoga zakona. I to treba uraditi prije intenziviranja turističke sezone jer kada i kroz nju shvatimo koliko gubimo ovim zakonom štetu neće biti moguće brzo namiriti.
-
gozila555
#5250 Re: Neradna nedjelja u FBiH
naravno da je promasaj,samo vlada se pravi luda i nece tako to da vidi,isto ko i za povecanje minimalca bez smanjena doprinosa.vlada ne slusa struku,niksic pravnik i vojin sa megatrend faksa su najpametniji experti na svijetu.mishic wrote: ↑12/03/2025 22:19 Svi "argumenti" onih koji su insistirali na uvođenju ovoga zakona pali su u vodu a da će biti tako unaprijed je bilo jasno.