Ne može za 2023.facundo campazzo wrote: ↑17/02/2025 15:47 Da li se moze povrat poreza na hipotekarni kredit raditi retroaktivno? Konkretno, sad da podnesem zahtjev za 2023. i 2024. godinu?
Za 2024. podnosiš zahtjev do kraja marta ove godine.
Moderator: anex
Ne može za 2023.facundo campazzo wrote: ↑17/02/2025 15:47 Da li se moze povrat poreza na hipotekarni kredit raditi retroaktivno? Konkretno, sad da podnesem zahtjev za 2023. i 2024. godinu?
ne, predas sve papire, oni ce prosljediti opstini da izadje komisija za procjenu i onda dobijes od poreske rjesenje u kojem ce biti naveden iznos poreza, umanjem po svim stavkama po kojem ostvarujes pogodnostiMea_parvitas wrote: ↑12/03/2025 14:41 Da li je sada procedura da se cijeli porez na nekretninu isplati u full iznosu pa ganja povrat? Zasto se onda u proceduri prijave poreza moraju dostavljati podaci u skladu sa prijavom poreza na oslobadjanje od dijela poreza na prvu nekretninu, gdje se dostavljaju svi dokazi, sa sudova o nepostojanju nekretnina supruznika, itd. ako ce se opet morati ganjati povrat sa tim papirima? Hvala
Predali smo sve papire, zvao je taj iz opcinske komisije da su procijenili na nesto veci iznos nego sto je placen zaista, prema notarskom ugovoru i kaze to treba otici potpisati. Pitao sam koliki je porez, kaze placa se full iznos a onda od poreske trazimo povrat?k4mi wrote: ↑12/03/2025 14:47ne, predas sve papire, oni ce prosljediti opstini da izadje komisija za procjenu i onda dobijes od poreske rjesenje u kojem ce biti naveden iznos poreza, umanjem po svim stavkama po kojem ostvarujes pogodnostiMea_parvitas wrote: ↑12/03/2025 14:41 Da li je sada procedura da se cijeli porez na nekretninu isplati u full iznosu pa ganja povrat? Zasto se onda u proceduri prijave poreza moraju dostavljati podaci u skladu sa prijavom poreza na oslobadjanje od dijela poreza na prvu nekretninu, gdje se dostavljaju svi dokazi, sa sudova o nepostojanju nekretnina supruznika, itd. ako ce se opet morati ganjati povrat sa tim papirima? Hvala
Moram li i Aug obrazac predat?Dzontra_Volta wrote: ↑17/02/2025 20:33Ne može za 2023.facundo campazzo wrote: ↑17/02/2025 15:47 Da li se moze povrat poreza na hipotekarni kredit raditi retroaktivno? Konkretno, sad da podnesem zahtjev za 2023. i 2024. godinu?
Koja opstina, kanton?Mea_parvitas wrote: ↑12/03/2025 16:02 Predali smo sve papire, zvao je taj iz opcinske komisije da su procijenili na nesto veci iznos nego sto je placen zaista, prema notarskom ugovoru i kaze to treba otici potpisati. Pitao sam koliki je porez, kaze placa se full iznos a onda od poreske trazimo povrat?
Predao sam na Ilidzi, sva dokumentacija poreskoj predata prema onoj koja se trazi prilikom podnosenja zahtjeva, kupovina prve bracne nekretnine. I sad me zovu nakon par mjeseci da je komisija procijenila taj nesto veci iznos, da znaju koja je zgrada i da dodjemo to potpisati. Pitam tog istog koliko sam duzan poreza, kaze full tih 5%, pa reko zasto je full kad smo predavali svu dokumentaciju, kaze ah ne, to vi u poreskoj onda podnosite zahtjev za povrat nakon placanja punog iznosa. Npr nasao sam neki ppziv opcine centar za refundaciju poreza na prvu nekretninuMalisa11 wrote: ↑12/03/2025 16:09Koja opstina, kanton?Mea_parvitas wrote: ↑12/03/2025 16:02 Predali smo sve papire, zvao je taj iz opcinske komisije da su procijenili na nesto veci iznos nego sto je placen zaista, prema notarskom ugovoru i kaze to treba otici potpisati. Pitao sam koliki je porez, kaze placa se full iznos a onda od poreske trazimo povrat?
Ja sam u Centru predao za procjenu, te za oslobodenje poreza na osnovu dva clana domacinstva. Umanjen iznos, hajde sada se ne sjecma, sa 10k na 5k, i platio tih 5k. Taj povrat mi nije poznat.
Ako ispunjavate ove uslove, kod mene je bilo da je odmah umanjeno, a ne da se trazi povrat. Tako sam i isplatio.Plaćanje poreza na nepokretnosti oslobođeni su i kupci nekretnine u FBiH do 38 godina, koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. Ova porezna olakšica propisana je za površinu do 30m2 za prvog člana domaćinstva a za svakog narednog člana uvećava se za 15 m2, a kojim se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca. Ove porezne olakšice odnose se i na bračne i na vanbračne zajednice, s tim da vanbračni partneri trebaju biti upisani kao kupci i suvlasnici nekretnine u kupoprodajnom ugovoru.
Predaješ sve obrasce čiji obračun prikazes u GPD-u. To moraš i kad nemaš nikakvog povrata poreza._BataZiv_0809 wrote: ↑12/03/2025 16:03Moram li i Aug obrazac predat?Dzontra_Volta wrote: ↑17/02/2025 20:33Ne može za 2023.facundo campazzo wrote: ↑17/02/2025 15:47 Da li se moze povrat poreza na hipotekarni kredit raditi retroaktivno? Konkretno, sad da podnesem zahtjev za 2023. i 2024. godinu?
Ili samo gip gpd i potvrdu banke?
TnxDzontra_Volta wrote: ↑12/03/2025 18:07Predaješ sve obrasce čiji obračun prikazes u GPD-u. To moraš i kad nemaš nikakvog povrata poreza._BataZiv_0809 wrote: ↑12/03/2025 16:03Moram li i Aug obrazac predat?Dzontra_Volta wrote: ↑17/02/2025 20:33
Ne može za 2023.
Ili samo gip gpd i potvrdu banke?
To se potpise u opstini a onda opstina vraca predmet na poresku. Nema opcina nista sa obracunom. U biti uvijek je 5% samo se smanjuje broj kvadrata (30+15). Sacekaj da poreska zavrsi svoj obracun, ako si predao svu papirologiju bit ce to ok.Mea_parvitas wrote: ↑12/03/2025 16:02Predali smo sve papire, zvao je taj iz opcinske komisije da su procijenili na nesto veci iznos nego sto je placen zaista, prema notarskom ugovoru i kaze to treba otici potpisati. Pitao sam koliki je porez, kaze placa se full iznos a onda od poreske trazimo povrat?k4mi wrote: ↑12/03/2025 14:47ne, predas sve papire, oni ce prosljediti opstini da izadje komisija za procjenu i onda dobijes od poreske rjesenje u kojem ce biti naveden iznos poreza, umanjem po svim stavkama po kojem ostvarujes pogodnostiMea_parvitas wrote: ↑12/03/2025 14:41 Da li je sada procedura da se cijeli porez na nekretninu isplati u full iznosu pa ganja povrat? Zasto se onda u proceduri prijave poreza moraju dostavljati podaci u skladu sa prijavom poreza na oslobadjanje od dijela poreza na prvu nekretninu, gdje se dostavljaju svi dokazi, sa sudova o nepostojanju nekretnina supruznika, itd. ako ce se opet morati ganjati povrat sa tim papirima? Hvala
Prvo vjerovatno da ti je to prva nekretnina i da time si rijesio stambeno pitanje.intro wrote: ↑13/03/2025 06:31 Pozdrav. Prvi put prikupljam ovu dokumentaciju, pa me zanima šta im predstavlja "dokaz da su sredstvima odobrenog stambenog kredita riješili ili počeli rješavati stambeno pitanje"?
A drugo, uvjerenje od suda/općine da obveznik i njegov bračni drug ne posjeduju nekretninu - ovo se vadi u sudu/općini prebivališta a ne u općini gdje je stan?
Pa nije tender, pa da otvore sve zahtjeve odjednom.sime_cipol wrote: ↑26/03/2025 12:05 Nisu malo, nego dobro pozurili.
Ne znam kako, ako se jos primaju zahtjevi
Ma i prva koverta je spora.Nesto kontam sto se to mora u dvije faze odvijati.Moramo li sve komplikovati