BINGO trgovački lanac - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#3351 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Hakiz »

aCme wrote: 10/03/2025 21:57 Privatnik si, daješ fine plate, bajramluk, novogodišnjica , razne pomoći, obilježavaš praznike kao ovo sad za 8. Mart i onda ti se kaže ti to sve radiš zbog reklamisanja, okani se toga nego nam spusti cijene :-)

Lično pomislim za takve osobe da bi otvorili piljaru u kvartu i imali prodajnu cijenu manju od nabavne.
Ne vidiš kontradikciju u svom postu?
Hakiz

#3352 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Hakiz »

Casual's wrote: 11/03/2025 11:36 Kakva crna borba. Zene im paletare vozaju u 16 i brasno utovaraju i istovaraju. Nekome iz marketinga naumpalo ajmo se mi kao boriti nesto. :mrgreen: Place im nisu kako je ova spomimjala, nego minimalac - 1200 KM. Onih po 1000 KM im jest isplacivano jednom godisnje, kao i regres 2x po 200 KM u toku godine.
U čemu je problem? Zar nije to feministička mantra, da su žene ravnopravne sa muškarcima?

Ako je tačno, Bingo u tom slučaju slijedi feminističku liniju. I sada to loše?
nivla

#3353 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by nivla »

zippoo87 wrote: 11/03/2025 19:41
nivla wrote: 11/03/2025 10:01 firma koja godinama otpusta trudnice kad trebaju na porodiljsko odjednom na prvoj liniji borbe za prava zena, bolje nismo ni zasluzili
A zar nije napredak kada se ovi iz crne zone poprave i pocnu raditi sve suprotno...tj. bolje nego sto su radili.
Meni je to lijepa vijest,ne znam ostalim.

Naravno da je Bingo prije bio obicni lihvar sa pijacarskim nacinom upravljanja ali nekako kada su izgradili onaj prvi veliki shoping centar u Tuzli,BCC,pocelo je da se malo drugacije radi i upravlja sa firmom. Onda je kao kec na desetku dosla korona i sva ova inflacija i to su najvise od svih iskoristili SVI maloprodajni lanci u BiH. Pa jbte,prije korone Mega diskont,Crvena jabuka (Ne mislim dio u RSu) i jos puno lanaca nisu ni postojali.
Sada imaju po 10+ trznih centara. Sve za 3-4 godine...kako ako svi rade na "minimalnoj marzi" :D
ovo za bolovanje, nije bilo prije nego sad unazad koji mjesec
Chloe
Photo mod

#3354 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Chloe »

nivla wrote: 11/03/2025 20:15
nivla wrote: 11/03/2025 10:01 firma koja godinama otpusta trudnice kad trebaju na porodiljsko odjednom na prvoj liniji borbe za prava zena, bolje nismo ni zasluzili
A zar nije napredak kada se ovi iz crne zone poprave i pocnu raditi sve suprotno...tj. bolje nego sto su radili.

Naravno da je Bingo prije bio obicni lihvar sa pijacarskim nacinom upravljanja ali nekako kada su izgradili onaj prvi veliki shoping centar u Tuzli,BCC,pocelo je da se malo drugacije radi i upravlja sa firmom. Onda je kao kec na desetku dosla korona i sva ova inflacija i to su najvise od svih iskoristili SVI maloprodajni lanci u BiH. Pa jbte,prije korone Mega diskont,Crvena jabuka (Ne mislim dio u RSu) i jos puno lanaca nisu ni postojali.
Sada imaju po 10+ trznih centara. Sve za 3-4 godine...kako ako svi rade na "minimalnoj marzi" :D
Kod nas u Bingu regularno žene idu na bolovanje, ima ih i na trudničkom.

:hm: Kao da pišemo od dvije različite firme. :-)
zippoo87

#3355 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by zippoo87 »

Chloe wrote: 11/03/2025 20:28
nivla wrote: 11/03/2025 20:15

Kod nas u Bingu regularno žene idu na bolovanje, ima ih i na trudničkom.

:hm: Kao da pišemo od dvije različite firme. :-)
Mozda svaka PJ ima svoje menaĐere i imaju odrijesene ruke i onda to oni svojevoljno rade. U centralu samo posalju papire za prijavu/odjavu.
Moguce da ne ide sve preko glavnog sjedista firme...nagadjam,ne bavim se Bingom,tako da ne znam kod njih nista.
Nokian808

#3356 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Nokian808 »

gozila555 wrote: 11/03/2025 09:53
Nokian808 wrote: 11/03/2025 05:10
gozila555 wrote: 09/03/2025 19:09

zvucala bi ti 1000 dobra cifra da nisu doprinosi 730, to je sve zbog debila niksica koji nam je pored svijetske inflacije,napravio i internu inflaciju,gdje povecao minimalac a nije smanjio doprinose,i sad imamo otkaze i povecanje cijena iz dana u dan. to su ti ekonomski magovi niksic i vojin. u harvardu proucavaju uredbe i odluke njive
To je ta SDA mafijaska spika....Niksic je uradio odlican potez i to je zapravo najbolji potez bilo koje vlade FBIH u zadnjih 10 godina. Moralo se presjeci...
kakva sda spika,o cemu ti,radim u realnom sektoru,povecali se svi troskovi.nema ko nije digao cijene zbog debila niksica i njegovog ekonomskog maga vojina. jedini ko je zadovoljan tom odlukom su politicari i uhljebi poput tebe
Nisam znao da sam uhljeb evo me u nocnoj smjeni. Ja i supruga smo dobili povecanja plate zahvaljujuci odluci....kao i mnogi drugi radnici u proizvodnji.
gozila555

#3357 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by gozila555 »

Nokian808 wrote: 12/03/2025 05:02
Nokian808 wrote: 11/03/2025 05:10

To je ta SDA mafijaska spika....Niksic je uradio odlican potez i to je zapravo najbolji potez bilo koje vlade FBIH u zadnjih 10 godina. Moralo se presjeci...
kakva sda spika,o cemu ti,radim u realnom sektoru,povecali se svi troskovi.nema ko nije digao cijene zbog debila niksica i njegovog ekonomskog maga vojina. jedini ko je zadovoljan tom odlukom su politicari i uhljebi poput tebe
Nisam znao da sam uhljeb evo me u nocnoj smjeni. Ja i supruga smo dobili povecanja plate zahvaljujuci odluci....kao i mnogi drugi radnici u proizvodnji.
a jesil vidio koliki ti je bruto :? i koliko moras drzavi dat.tebe to ne zanima.da malo vodis firmu zanimalo bi te da sad na 1000 KM minimalca,moras drzavi dat jos 730 KM. sto ti je veca plata,veci ce ti i doprinosi bit.niksic debil nije smanjio doprinose.jel ti sad sta jasno?
pezzar

#3358 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by pezzar »

gozila555 wrote: 12/03/2025 09:03
a jesil vidio koliki ti je bruto :? i koliko moras drzavi dat.tebe to ne zanima.da malo vodis firmu zanimalo bi te da sad na 1000 KM minimalca,moras drzavi dat jos 730 KM. sto ti je veca plata,veci ce ti i doprinosi bit.niksic debil nije smanjio doprinose.jel ti sad sta jasno?
I opet: Ne idu doprinosi državi, većina ide penzionerima, bolesnima i nezaposlenima. Sad ti kažeš: Al' 2 milijarde dugaaaaa u državnim firmama.

Gori sam ja što odgovaram, al' brate sereš ko foka. Reče jednom Alija Behmen, najgore je kad je čovjek glup, a uporan.
gozila555

#3359 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by gozila555 »

pezzar wrote: 12/03/2025 09:06
gozila555 wrote: 12/03/2025 09:03

I opet: Ne idu doprinosi državi, većina ide penzionerima, bolesnima i nezaposlenima. Sad ti kažeš: Al' 2 milijarde dugaaaaa u državnim firmama.

Gori sam ja što odgovaram, al' brate sereš ko foka. Reče jednom Alija Behmen, najgore je kad je čovjek glup, a uporan.
pazi sto idu hahaha,pa gdje silna lova iz fonda za nesrece koje uplacujemo svaki mjesec :? glup sam jer drzavne firme duguju 2 milijarde KM :?
gozila555

#3360 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by gozila555 »

gozila555 wrote: 12/03/2025 09:08
gozila555 wrote: 12/03/2025 09:03 a jesil vidio koliki ti je bruto :? i koliko moras drzavi dat.tebe to ne zanima.da malo vodis firmu zanimalo bi te da sad na 1000 KM minimalca,moras drzavi dat jos 730 KM. sto ti je veca plata,veci ce ti i doprinosi bit.niksic debil nije smanjio doprinose.jel ti sad sta jasno?

pazi sto idu hahaha,pa gdje silna lova iz fonda za nesrece koje uplacujemo svaki mjesec :? glup sam jer drzavne firme duguju 2 milijarde KM :? vidi se da si sdp bot pa ne kontas neke stvari.
pezzar

#3361 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by pezzar »

gozila555 wrote: 12/03/2025 09:03 a jesil vidio koliki ti je bruto :? i koliko moras drzavi dat.tebe to ne zanima.da malo vodis firmu zanimalo bi te da sad na 1000 KM minimalca,moras drzavi dat jos 730 KM. sto ti je veca plata,veci ce ti i doprinosi bit.niksic debil nije smanjio doprinose.jel ti sad sta jasno?

pazi sto idu hahaha,pa gdje silna lova iz fonda za nesrece koje uplacujemo svaki mjesec :? glup sam jer drzavne firme duguju 2 milijarde KM :?
Koliko znam, penzioneri dobijaju penzije redovno. Zdravstveno osiguranje je plaćeno. Ljudi koji ostanu bez posla, dobijaju s biroa naknadu za nezaposlene. Tu je većina tih doprinosa koje ti i tvoj poslodavac uplatite državi. To nema neke pretjerane veze s fondom za nesreće niti sa dugom državnih firmi.

Trebao bi i da znaš da se za puno tih dužnika provode i stečajni postupci. Naravno da će dosta tih potraživanja ostati nenaplaćena. Naravno, ti znaš i da su većinu tih dugovanja firme napravile dok su njima upravljali SDA direktor, s ciljem da ih svuku u ravan kako bi njima bliske privatne firme preuzele poslove, pogone itd. I ok, ti ćeš se možda sad poklopiti (vjerovatno nećeš) al' te eto za par dana s istom pričom. Nikšić sjeb'o privredu povećanjem minimalca, Jest, al' u žutu. Cijene nisu uopšte rasle do te odluke, a i to što su rasle i to je Nikšić kriv? I vjerovatno bi trend rasta nekad stao sam od sebe, poravnio, jer inače to trendovi rade.
gozila555

#3362 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by gozila555 »

pezzar wrote: 12/03/2025 09:14

Koliko znam, penzioneri dobijaju penzije redovno. Zdravstveno osiguranje je plaćeno. Ljudi koji ostanu bez posla, dobijaju s biroa naknadu za nezaposlene. Tu je većina tih doprinosa koje ti i tvoj poslodavac uplatite državi. To nema neke pretjerane veze s fondom za nesreće niti sa dugom državnih firmi.

Trebao bi i da znaš da se za puno tih dužnika provode i stečajni postupci. Naravno da će dosta tih potraživanja ostati nenaplaćena. Naravno, ti znaš i da su većinu tih dugovanja firme napravile dok su njima upravljali SDA direktor, s ciljem da ih svuku u ravan kako bi njima bliske privatne firme preuzele poslove, pogone itd. I ok, ti ćeš se možda sad poklopiti (vjerovatno nećeš) al' te eto za par dana s istom pričom. Nikšić sjeb'o privredu povećanjem minimalca, Jest, al' u žutu. Cijene nisu uopšte rasle do te odluke, a i to što su rasle i to je Nikšić kriv? I vjerovatno bi trend rasta nekad stao sam od sebe, poravnio, jer inače to trendovi rade.
pa de ti onda otvori firmu i obezbjedi nam 1730 KM mjesecno,ti mislis firmama pada lova sa neba tek tako.da su svi ko bingo.de malo prosiri te uske vidike koje imas.moras imat širu sliku .a ne zamisljat da su svi poslodavci nekakve gazde sa skupim autima,maldivi ,bla bla bla.....
sto ne kazes da imamo najvece doprinose na svijetu ,to tebe ne zanima.
pezzar

#3363 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by pezzar »

gozila555 wrote: 12/03/2025 09:19
gozila555 wrote: 12/03/2025 09:08 pazi sto idu hahaha,pa gdje silna lova iz fonda za nesrece koje uplacujemo svaki mjesec :? glup sam jer drzavne firme duguju 2 milijarde KM :?

pa de ti onda otvori firmu i obezbjedi nam 1730 KM mjesecno,ti mislis firmama pada lova sa neba tek tako.da su svi ko bingo.de malo prosiri te uske vidike koje imas.moras imat širu sliku .a ne zamisljat da su svi poslodavci nekakve gazde sa skupim autima,maldivi ,bla bla bla.....
Što bih ja otvarao firmu da tebi nešto obezbjedim? Ti moraš nekad shvatiti da ako firma ne može obezbjediti obavezno i plus nešto sebi zaraditi ne treba da postoji. Nisam spomenuo ni gazde ni auta ni maldive. Radnik treba da živi, a ne samo da jede i ide na posao jer ne može priuštiti ništa drugo.

Sjedim tako u nekom društvu koje kao ti kuka o povećanju plate, pa par minuta poslije kukaju kako je skupo djecu odvesti u kino. Reko', a zar ne mislite da i ljudi s minimalcem trebaju djecu odvesti u kino? Muk. Ne mogu više danas, nemam vremena. Ti si kao u realnoom sektoru, a povazdan na forumu? Teško.
gozila555

#3364 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by gozila555 »

pezzar wrote: 12/03/2025 09:26
gozila555 wrote: 12/03/2025 09:19

Što bih ja otvarao firmu da tebi nešto obezbjedim? Ti moraš nekad shvatiti da ako firma ne može obezbjediti obavezno i plus nešto sebi zaraditi ne treba da postoji. Nisam spomenuo ni gazde ni auta ni maldive. Radnik treba da živi, a ne samo da jede i ide na posao jer ne može priuštiti ništa drugo.

Sjedim tako u nekom društvu koje kao ti kuka o povećanju plate, pa par minuta poslije kukaju kako je skupo djecu odvesti u kino. Reko', a zar ne mislite da i ljudi s minimalcem trebaju djecu odvesti u kino? Muk. Ne mogu više danas, nemam vremena. Ti si kao u realnoom sektoru, a povazdan na forumu? Teško.
pa ne mogu male i mikro firme nista zaradit jer moraju placat svakakve namete,povecanjem minimalaca automatski su se povecali i doprinosi,i nakon takve debilne odluke krenula je lanacana reakacija jos veceg poskupljenja.jer vecina ne moze zaradit 1730 KM .jel ti sad sta malo jasnije :? smanji najvece doprinose na svijetu,pa tak onda povecaji minimalnu platu .
gozila555

#3365 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by gozila555 »

gozila555 wrote: 12/03/2025 09:30
pezzar wrote: 12/03/2025 09:26
gozila555 wrote: 12/03/2025 09:19 pa de ti onda otvori firmu i obezbjedi nam 1730 KM mjesecno,ti mislis firmama pada lova sa neba tek tako.da su svi ko bingo.de malo prosiri te uske vidike koje imas.moras imat širu sliku .a ne zamisljat da su svi poslodavci nekakve gazde sa skupim autima,maldivi ,bla bla bla.....

pa ne mogu male i mikro firme nista zaradit jer moraju placat svakakve namete,povecanjem minimalaca automatski su se povecali i doprinosi,i nakon takve debilne odluke krenula je lanacana reakacija jos veceg poskupljenja.jer vecina ne moze zaradit 1730 KM .jel ti sad sta malo jasnije :? smanji najvece doprinose na svijetu,pa tak onda povecaji minimalnu platu .
pa da otvoris firmu,uvidio bi sa cime bi se sve sreo i sta sve moras placat.ovako samo lupas u prazno.jer si ekonomski nepismen.
Armin2013

#3366 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Armin2013 »

Ma da sada svi krive Vladu.
Al hajmo ovako:
Da su poslodavci prijavili radnike na pune plate, možda bi se i prije smanjili doprinosi, međutim poslodavci su isplaćivali plate u kovertama a Vlast da bi namirila budžet držala visoke poreze
Da su poslodavci prijavili sve radnike a ne držali na crno imali bi bolji omjer penzionera i radnika i bili bi manji porezi (možda)

Nego je bilo dobro i poslodavcima i vlastima, a samo je radnik bio najebo jer kada dođe pred penziju nema staža ili će imati minimalnu penziju

E došlo je vrijeme da vlasti malo to poslože putem reformi, a svake reforme su teške, a ove pogotovo.

Treba samo prijavljivati plate u koverti i rad na crno.

Ne može svako imati ni firmu, da i to bude jasno. I koji god poslodavac kuka neka zatvori firmu i radi kod nekoga za 1.000,00 Km i rahat
Malisa11

#3367 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Malisa11 »

gozila555 wrote: 12/03/2025 09:31 pa da otvoris firmu,uvidio bi sa cime bi se sve sreo i sta sve moras placat.ovako samo lupas u prazno.jer si ekonomski nepismen.
imam firmu, placam razne gluposti, no svoje placanje u koverti i trenutni problem nikako ne mogu pripisati zakonu o minimalcu. Mislim mogu licemjerno.

Davao u koverti, sada ne mogu i eto kao neko drugi mi kriv? Kako da ne.
Naslovnica

#3368 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Naslovnica »

Treba povećati minimalac na 1500KM
Plus doprinosi.
Neki bi i to našli za OK, ko ne može da obezbijedi ta sredstva neka zatvori firmu, ha ja.
:thumbup: :thumbup:
Trappist

#3369 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Trappist »

Armin2013 wrote: 12/03/2025 10:24 Ma da sada svi krive Vladu.
Al hajmo ovako:
Da su poslodavci prijavili radnike na pune plate, možda bi se i prije smanjili doprinosi, međutim poslodavci su isplaćivali plate u kovertama a Vlast da bi namirila budžet držala visoke poreze
Da su poslodavci prijavili sve radnike a ne držali na crno imali bi bolji omjer penzionera i radnika i bili bi manji porezi (možda)

Nego je bilo dobro i poslodavcima i vlastima, a samo je radnik bio najebo jer kada dođe pred penziju nema staža ili će imati minimalnu penziju

E došlo je vrijeme da vlasti malo to poslože putem reformi, a svake reforme su teške, a ove pogotovo.

Ne može svako imati ni firmu, da i to bude jasno. I koji god poslodavac kuka neka zatvori firmu i radi kod nekoga za 1.000,00 Km i rahat
aha, sigurno bi bio manji porez :D
Armin2013

#3370 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Armin2013 »

Trappist wrote: 12/03/2025 10:34
Armin2013 wrote: 12/03/2025 10:24 Ma da sada svi krive Vladu.
Al hajmo ovako:

aha, sigurno bi bio manji porez :D
To sada ne znamo, ali se mogao napraviti pritisak kao i sada. Kako sada može? Nego bilo dobro i poslodavcima i vlasti i nek stoji ne ljuljaj brod.
dvajt

#3371 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by dvajt »

Opet ce poslodavci koji su imali radnike na 1400-1500 KM plate sada ugovorit platu na 1000 KM a ovu razliku + 100-200 KM na ruke isplaćivati
Hakiz

#3372 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 12/03/2025 10:33 Treba povećati minimalac na 1500KM
Plus doprinosi.
Neki bi i to našli za OK, ko ne može da obezbijedi ta sredstva neka zatvori firmu, ha ja.
Kažu na forumu, ako penzioner ne može od penzije da održava stan od 100 kvadrata, neka ga proda, kupi manji i moći će plaćati račune za ržtaj stan.

Istom logikom, ako poslodavac nije u stanju da isplaćuje platu i na nju doprinose, neka ostavi onome koji može. On neka za toga radi.

Ako treba smanjiti doprinose poslodavcima, treba smanjiti račune penzionerima. I ostalim. Račune za struju, vodu, grijanje itd.

Ako se računi ne mogu smanjiti da ne dođe u opasnost postojanje elektroprivrede, toplana itd, onda da ne ugrozimo državu ne smijemo smanjiti doprinose.

Ne mora svako ko želi imati svoju firmu. Želje i mogućnosti. Kao što kažu za penzionere.
Last edited by Hakiz on 12/03/2025 13:41, edited 1 time in total.
gozila555

#3373 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by gozila555 »

Hakiz wrote: 12/03/2025 13:37
Plus doprinosi.
Kažu na forumu, ako penzioner ne može od penzije da održava stan od 100 kvadrata, neka ga proda, kupi manji i moći će plaćati račune za ržtaj stan.

Istom logikom, ako poslodavac nije u stanju da isplaćuje platu i na nju doprinose, neka ostavi onome koji može. On neka za toga radi.

Ne mora svako ko želi imati svoju firmu. Želje i mogućnosti. Kao što kažu za penzionere.
bravo,ali uzalud im je pricat kad su ekonomski nepismeni,oni uporno vide samo tu 1000,ne zanima ih onih 730. to povecanje troskova ih ne zanima,samo daj daj .
Naslovnica

#3374 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Naslovnica »

Hakiz wrote: 12/03/2025 13:37
Plus doprinosi.

Naravno.
Zato pod hitno treba povećati minimalac na 1500-2000KM, zašto samo 1000? Plus doprinosi.
Ako poslodavac nije u stanju da isplaćuje platu i na nju doprinose, neka ostavi onome koji može
:thumbup:
Naslovnica

#3375 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Naslovnica »

dupli
Post Reply