SIPA?
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Styling
- cyprus
#10827 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Metafora medvjeđe usluge znači nešto drugo 
- dale cooper
#10828 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10829 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#10830 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
moji upisi su svjedok koliko mi je antipatičan Željko Komšić.VladaFBiH wrote: ↑11/03/2025 08:51a da se sjetimo "Hrvatske samouprave" u postdejtonskoj BiH (03.03.2001) kada je Jelavić rekao da je Federacija mrtva i da je HNS vrhovno tijelo za Hrvate u BiH?Novak20 wrote: ↑11/03/2025 07:55Skijaš wrote: ↑11/03/2025 07:30 "Potrebno je izići s inicijativom i biti hrabar te tražiti ono što je, zapravo, dobiveno u Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu, što je nepravedno na štetu Hrvata izmijenjeno. Dakle, povratak na pozicije gdje su Hrvati i u Federaciji i u državi bili na apsolutno jednakoj poziciji s ostalim dvama konstitutivnim narodima” Zeljana Zovko
"Lider bosanskih Srba Milorad Dodik podržava separatizam u Bosni i Hercegovini. Sada su i separatisti među bosanskim Hrvatima krenuli u akciju. To je zabrinjavajući odjek devedesetih za mnoge koji su pobjegli od nasilja i genocida u tom periodu. Separatizam tada nije završio dobro, a neće ni sada” poručio je Grassley
Danas bi svima trebalo biti jasno da je HDZ nemoguce odobrovoljiti ustupcima.![]()
HDZ BiH je nemoguće dobiti za saveznika u sukobu bošnjačke unitarističke ili srpske secesionističke politike bez ustupaka.
Ako Dodik i njegovi suradnici ne budu uhićeni i nastave raditi na rušenju suvereniteta države u svom entitetu, zahtjevi HDZ prema bošnjačkoj politici glede izmjena IZ i Ustava BiH mogu samo rasti ali nikada do mjere koja će ukazivati na hrvatski separatizam bez obzira što priča i kako lobira onaj američki starkelja.
no kada se krene guslati o unitarizmu i oduzimanju legitimiteta onima koji nisu izabranim pravovjernim hrvatsko-katoličkim glasovima, uvijek napomenem na tu lijepu epizodu (interesantno da je i tada SDP bio u vlasti).
tada idu neke šale, pošalice, doskočice. u biti urađeno je apsolutno isto što Dodik sada radi. samo što je to evidentno bilo osuđeno na neuspjeh od starta, jedino je u tome razlika. nisu se morale čekati institucije, jer su bile nepostojeće ili preslabe, a strani faktor izrazito jak i posvećen.
hrvatska politika je dokazala tada svoj separatizam i da uvijek jedno oko mora biti na njoj.
hrvatska politika je tu dobila Komšića i tu je izgubila povjerenje da nas od predsjednika iz reda hrvatskog naroda koji dolazi iz HDZa neće zaboljeti glava. ne zato što je nešto oduzeto, nego što nešto nije moglo biti u ratu dobijeno pa se traži još uvijek.
-
LSD
#10831 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ima, al drzavne institucije ostaju u glavnom gradu.dale cooper wrote: ↑11/03/2025 09:36Ima ba države i van glavnog grada.
Drugim rijecima, kad Sud Srbije bude u Novom Pazaru ili Tutinu a ne u Beogradu, onda moze i u Lukavici.
- dale cooper
#10832 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne može da bude ni u Zenici ili Tuzli je li? Zaboravljaš da je ova država malo drugačije konstruisana.LSD wrote: ↑11/03/2025 09:40Ima, al drzavne institucije ostaju u glavnom gradu.
Drugim rijecima, kad Sud Srbije bude u Novom Pazaru ili Tutinu a ne u Beogradu, onda moze i u Lukavici.
Last edited by dale cooper on 11/03/2025 09:43, edited 1 time in total.
-
LSD
#10833 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
LSD
#10834 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Drzavne institucije su u glavnim gradovima.dale cooper wrote: ↑11/03/2025 09:42Ne može da bude ni u Zenici ili Tuzli je li? Zaboravljaš da je ova država malo drugačije konstruisana.
Ne znam koji dio tu nije jasan.
- Styling
#10835 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- cyprus
#10836 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nego, bio sam siguran da sam negdje prije dvije godine konstatovao da je Dodiku blizu kraj... Tražio sam sad taj post, ali ga nisam mogao naći... Ipak, našao sam ovo:
Od starta mi se svidio pristup Trojke državničkim pitanjima - čak su me i pozitivno iznenadili, bolje su se i zrelije postavili nego što sam očekivao... Zauzeli konstruktivan stav, nisu dali Dodiku da ih uvuče u blato, pustili ga da se svađa sam sa sobom... I ovo kad su ga otresli nedavno, bilo je gospodski... Pristup koji je jednostavno morao donijet rezultat - i evo donio je... Dodik je pred zidom - pitanje je samo hoće li se održat još nekoliko dana, sedmica ili mjeseci... Iskreno mučna mi je pomisao da bi ovo njegovo koprcanje mogla nas sve napatit još mjesecima - ali to je definitivno maksimum...
Zašto sam ovo iskopao - zato što je sad najbolje vidljivo ono što evo već skonto 20 godina na forumu trubim - nije politika samo izać u medije i nagovorit se... Dodik to jeste dobro koristio da se održava na vlasti, ali manji entitet od toga nije imao nikakve praktične koristi...cyprus wrote: ↑30/01/2022 03:48 Nevezano za Pećanina - kakav pandan Dodiku?![]()
Zašto bi iko trebao da bude pandan krkanu? U čemu je to Dodik uspješan, pa mu je potreban pandan?
Jeste uveo zemlju u krizu, al jel pomjerio Republiku Srpsku prema svojim proklamovanim ciljevima i za pedalj? Jašta je...
Znam ja na šta se misli kad se ovo kaže (a kaže se nažalost često, zato reagujem) - potreban je neko ko će znat krkanski odgovorit i nagovorit Dodiku... I ko biva Dodik bi se kad mu neko dobro odgovori trebao poklopitI na taj način se posmatra politika na ovom kurčevom Balkanu... Ko se bolje zna nagovorit taj je bolji političar
![]()
Stvarnost međutim demantuje - jedan Sulejman Tihić se nije znao nagovorit nikome... Međutim, u vakat kad je on bio najistaknutija politička ličnost, od 1992. godine pa do danas Bosna i Hercegovina je najviše ličila na državu, htio neko to priznat ili ne...
Od starta mi se svidio pristup Trojke državničkim pitanjima - čak su me i pozitivno iznenadili, bolje su se i zrelije postavili nego što sam očekivao... Zauzeli konstruktivan stav, nisu dali Dodiku da ih uvuče u blato, pustili ga da se svađa sam sa sobom... I ovo kad su ga otresli nedavno, bilo je gospodski... Pristup koji je jednostavno morao donijet rezultat - i evo donio je... Dodik je pred zidom - pitanje je samo hoće li se održat još nekoliko dana, sedmica ili mjeseci... Iskreno mučna mi je pomisao da bi ovo njegovo koprcanje mogla nas sve napatit još mjesecima - ali to je definitivno maksimum...
-
LSD
#10837 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma ja Silajdzic
Pa hajmo onda pristati da Parlament bude u Posusju, a Sud na Sokocu.
- pezzar
#10838 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Treba i konstatovati: Što je veća greška, teže je tu grešku priznati.
- dale cooper
#10839 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kao što rekoh ova država je malo drugačije konstruisana od ostalih pa bi to sa vremena na vrijeme trebalo i uvažiti. Najbitnije institucijeLSD wrote: ↑11/03/2025 09:44Drzavne institucije su u glavnim gradovima.dale cooper wrote: ↑11/03/2025 09:42Ne može da bude ni u Zenici ili Tuzli je li? Zaboravljaš da je ova država malo drugačije konstruisana.
Ne znam koji dio tu nije jasan.
svakako jesu u Sarajevu i niko i ne spori da treba da bude tako. Međutim insistira se da maltene sve bude smješteno tamo, i sve državne
agencije i sjedišta svih najbitnijih državnih kompanija. Stanite ba malo više.
- Logovan
#10840 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ovo kao neka mirnija verzija Milorada Dodika. Govno, ali umotano govno sa mašnicom.
-
LSD
-
neon-x
#10842 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jos uvijek imam strah od americkog pozicioniranja, jer budimo iskreni, dobar dio Trumpove ekipe ukljucujuci njega samog je nakupina bandita koja funkcionise bez ikakvih principa. Mislim da nece biti dobro ako se Trumpova klika pocne ozbiljno baviti nama i nadam se da cemo ostati na nivou Rubijevih pomocnika.
Mislim da ne bismo trebali kukati previse i prerano traziti od njih da trose energiju i resurse na rjesavanje nasih problema. Dovoljna je nacelna podrska i potvrda da se stav prema BiH nece mijenjati. Ovo mi uz podrsku eufora trebamo rjesavati sami, pa nek Mile bude taj koji ce dizati uzbunu.
Mislim da ne bismo trebali kukati previse i prerano traziti od njih da trose energiju i resurse na rjesavanje nasih problema. Dovoljna je nacelna podrska i potvrda da se stav prema BiH nece mijenjati. Ovo mi uz podrsku eufora trebamo rjesavati sami, pa nek Mile bude taj koji ce dizati uzbunu.
- Stabilizator
#10843 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa imali smo tu ekipu prije Dodika. Ivanić u predsjedništvu, Sarovic i Mektić ministri. Ni približno se nije vodila ovakva politika a kamoli retorika.Thorgerson wrote: ↑11/03/2025 08:48 Ja imam problem samo s tim da je Dodik toliko visoko dignuo ljestvicuz da ce nam sad pdp, sds i ostali biti kamilica.
A oni nisu kamilica. I oni su postrojavali za 9 januar. I oni rs nazivaju drzavom. I oni nisu za nato. I oni gledaju u srbiju kao majku. I njima je sps sveto slovo. Ne priznaju genicid. Ljiljani su im ratna zastava. Armija BiH im je tzv.
Hocu da kazem, kad i ako ode dodik, nemojte ocekivati da i dalje nece biti tenzija, biti ce. Samo eto, doveli smo se do toga da nam je cak i ovo gore pobrojano, pozeljno u ovom trenutku.
-
Vjecita_zavrzlama
#10844 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
da ne potcjenjujes malo amere?neon-x wrote: ↑11/03/2025 09:53 Jos uvijek imam strah od americkog pozicioniranja, jer budimo iskreni, dobar dio Trumpove ekipe ukljucujuci njega samog je nakupina bandita koja funkcionise bez ikakvih principa. Mislim da nece biti dobro ako se Trumpova klika pocne ozbiljno baviti nama i nadam se da cemo ostati na nivou Rubijevih pomocnika.
,nije Trump Bakir ,,:Dss
- No Mind
#10845 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma premudro... sve je to drzava BiH, nebitno koja administrativna jedinica. Upravo je lociranje svugdje po državi dokaz njene snage.
Pada mi napamet Pentagon i sjediste CIA, koji su oboje u VA, nisu u Washingtonu.
- video
#10846 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Stevandić se neće danas pojaviti u Tužilaštvu BiH. S Dodikom ‘obračun’ do kraja sedmice. Tri su scenarija
https://rap.ort.ba/stevandic-se-nece-da ... scenarija/I dok Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a izbjegava pozive Tužilaštva BiH da da izjavu u ovoj instituciji o napadu na ustavni poredak, za šta ga sumnjiče državni tužioci, istim stopama izgleda korača i Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.
Novi poziv
Njemu je također novi poziv otišao krajem prošle sedmice. Prvi, za 7. mart ove godine Stevandić je, kako smo objavili, opravdao. Za danas je ponovo pozvan i jučer do 17 sati nije tražio odgodu. No, sinoć je izjavio da ne može doći jer ima Kolegij NSRS.
Za razliku od Dodika, Stevandić je uredno dobio oba poziva. I prvi i drugi.
Međutim, Tužilaštvo s Dodikom polako gubi strpljenje. Saznajemo da mu je jučer iza 13 sati poslan novi poziv jer tvrdi da drugi, iako ne nudi dokaze, uopće nije primio. Ako opet, a sve su prilike da hoće, izignoriše, prema informacijama Raporta, Tužilaštvo planira do kraja sedmice riješiti novonastalu situaciju i Dodikovo izrugivanje pravosuđu.
Boji se hapšenja
Saznajemo da je donesna odluka da, ako Dodik odbije novi poziv, odmah bude upućen prijedlog za njegovo dovođenje i da se više ništa ne čeka. Ako se to ne ostvari, ići se se s prijedlogom za pritvorom i raspisivanjem potjernice. Tri su scenarija za Dodika. Ili da dođe u Tužilaštvo, ili da tužioci narede da ga dovode Sudska policija i da se za njim raspiše potjernica, uz prijedlog za pritvorom. Najizglednije je da će za Dodikom ići potjernica, jer je očigledno da se boji hapšenja, a neće ni dozvoliti da ga Sudska policija nađe na adresi koju je prijavio.
- Stabilizator
#10847 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bravo. Ovo je veoma mudro!!HD_2015 wrote: ↑11/03/2025 09:13Đavo je u detaljima. Sjetite se nejasnog pojma "legitimnosti" i kako je HDZ predstavio kao temeljno pravo iznad Ustava i zakona i kako ga je predstavio kao strogo definisanog.
Tako i ovo. Srbima itekako idu na ruku izjave da se ne žele sukobi. Kao slijedeći korak, srpska politika želi mirnim puten narušiti zakone ove države. To samo po sebi ne narušava integritet, ali jeste atak na državu.
Zato me i zabrinjava kada neko naglasi da je integritet i mir od najviše važnosti. Srbi sve unaprijed kažu. Njihov plan je slijedeći - narušavaće zakone države, a od EUFOR-a će očekivati da održava mir, tj. da određene snage ne započnu policijsku akciju u svrhu hapšenja pobunjeničke bande.
Dugoročno je opasno ako "očuvanje mira po svaku cijenu" postane narativ. To bi jednog dana značilo da se GT-a može ponašati kao država u državi i da će im to neko u budućnosti garantovati u svrhu "očuvanja mira".
Znači narativ se mora pretvoriti u "poštovanje zakona i Ustava BiH", a ne "mira i integriteta".
- Stabilizator
#10848 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ova priča o " legitimnom" predstavljanju je svedena na Komšića a istina je da sve 3 strane uredno koriste ove mogućnosti.
Dovoljno je pogledati Dodikove ministre u Vladi RSa ili Čovićeve Srbe u raznim strukturama vlasti.
Što dovodi do zaključka da je tzv legitimno predstavljanje diskriminirajuće i jedino građansko predstavljanje moze zaštiti prava svakog građanina i biti u okviru demokratskog društva
Dovoljno je pogledati Dodikove ministre u Vladi RSa ili Čovićeve Srbe u raznim strukturama vlasti.
Što dovodi do zaključka da je tzv legitimno predstavljanje diskriminirajuće i jedino građansko predstavljanje moze zaštiti prava svakog građanina i biti u okviru demokratskog društva
- Prpa.ba
#10849 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dosta dobrih upisa na temi, lijepo za promjenu ne morati nista kontrirati nego samo potpisati upise. Kao da gledam sazrijevanje nacije u stvarnom vremenu.
Komsic kao figura jeste neko ko ima specifican politicki "smek", ali da je i u pitanju kozmopolitski hrvat iz SDP-a HNK bez agresivne kvazi-gradjanske retorike, kuknjava o izbornom zakonu opet ne bi stala.

Kratko i lijepo sumirano. Hrvatskoj politici se nije dopao pravac reformi koje su vodjene na ustavan i dejtonom propisan nacin, izasli su van dejtona, izgubili i pri tome se kao element odvracanja pocelo (s vremena na vrijeme) koristiti dejtonom propisanu mogucnost u Predsjednistvu BiH.Chmoljo wrote: ↑11/03/2025 09:40 urađeno je apsolutno isto što Dodik sada radi. samo što je to evidentno bilo osuđeno na neuspjeh od starta, jedino je u tome razlika. nisu se morale čekati institucije, jer su bile nepostojeće ili preslabe, a strani faktor izrazito jak i posvećen.
hrvatska politika je dokazala tada svoj separatizam i da uvijek jedno oko mora biti na njoj.
hrvatska politika je tu dobila Komšića i tu je izgubila povjerenje da nas od predsjednika iz reda hrvatskog naroda koji dolazi iz HDZa neće zaboljeti glava. ne zato što je nešto oduzeto, nego što nešto nije moglo biti u ratu dobijeno pa se traži još uvijek.
Komsic kao figura jeste neko ko ima specifican politicki "smek", ali da je i u pitanju kozmopolitski hrvat iz SDP-a HNK bez agresivne kvazi-gradjanske retorike, kuknjava o izbornom zakonu opet ne bi stala.
neon-x wrote: ↑11/03/2025 09:53 Jos uvijek imam strah od americkog pozicioniranja, jer budimo iskreni, dobar dio Trumpove ekipe ukljucujuci njega samog je nakupina bandita koja funkcionise bez ikakvih principa. Mislim da nece biti dobro ako se Trumpova klika pocne ozbiljno baviti nama i nadam se da cemo ostati na nivou Rubijevih pomocnika.
-
neon-x