Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
Thorgerson

#10801 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

Ja imam problem samo s tim da je Dodik toliko visoko dignuo ljestvicuz da ce nam sad pdp, sds i ostali biti kamilica.

A oni nisu kamilica. I oni su postrojavali za 9 januar. I oni rs nazivaju drzavom. I oni nisu za nato. I oni gledaju u srbiju kao majku. I njima je sps sveto slovo. Ne priznaju genicid. Ljiljani su im ratna zastava. Armija BiH im je tzv.

Hocu da kazem, kad i ako ode dodik, nemojte ocekivati da i dalje nece biti tenzija, biti ce. Samo eto, doveli smo se do toga da nam je cak i ovo gore pobrojano, pozeljno u ovom trenutku.
Stabilizator

#10802 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Stabilizator »

Novak20 wrote: 11/03/2025 08:41
dr_Evil wrote: 11/03/2025 08:30
Novak20 wrote: 11/03/2025 07:55

:-)

HDZ BiH je nemoguće dobiti za saveznika u sukobu bošnjačke unitarističke ili srpske secesionističke politike bez ustupaka.

Ako Dodik i njegovi suradnici ne budu uhićeni i nastave raditi na rušenju suvereniteta države u svom entitetu, zahtjevi HDZ prema bošnjačkoj politici glede izmjena IZ i Ustava BiH mogu samo rasti ali nikada do mjere koja će ukazivati na hrvatski separatizam bez obzira što priča i kako lobira onaj američki starkelja.
Pardoniram da te ispravim.
HDZ BiH je nemoguće dobiti za saveznika u sukobu bošnjačke unitarističke ili srpske secesionističke politike bez cilja koji vodi ka debljanju pereca.
To je tvoje mišljenje, a ne moje pa me nisi dužan ispravljati jer sam napisao što sam mislio. RH je u EU i njene granice su zakovane što znači da nema debljanja pereca ali ima želje da Hrvati u BiH budu jednakopravan narod sa druga dva naroda u BiH i opstanu kao svoji na svome.

Ako se to ne može ili neće, ne vidim razloga da hrvatska politika u BiH nekome drži stranu i čuva leđa.
Jednakopravni narodi i jefnakopravni građani je nemoguće imati istovremeno?
Ako imaš jednakopravne narode onda su ostali diskriminirani a i onaj narod koji je najbrojniji jer se sve dijeli 1/3?
Svako demokratsko društvo mora biti zasnovano tako da ce svaki građanin imati ista prava.
Mi sa ovakvim uređenjem nikada ne možemo uci u EU jer sadašnji sistem se žestoko krši sa osnovnim građanskim i ljudskim pravima.
tramvajtrojka

#10803 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tramvajtrojka »

Novak20 wrote: 11/03/2025 08:44
SmokingMan wrote: 11/03/2025 08:35 Građanska funkcionalna država je za HDZ "unitaristička", jer tada svaki mogući plan pokušaja oživljavanja i osamostaljenja presuđenog UZP.a postaje nemoguć.
Koliko je "građanska" država funkcionalna pokazalo se na popravci pruge kod Jablanice. :D
Ministarstvo odgovorno za popravku te pruge i ceste je u nadležnosti HDZ ministara mojne se vise ukopavati tako ti smilja i hercegovackog krša :lol: :lol:
VladaFBiH

#10804 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by VladaFBiH »

Skijaš wrote: 11/03/2025 07:30 "Potrebno je izići s inicijativom i biti hrabar te tražiti ono što je, zapravo, dobiveno u Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu, što je nepravedno na štetu Hrvata izmijenjeno. Dakle, povratak na pozicije gdje su Hrvati i u Federaciji i u državi bili na apsolutno jednakoj poziciji s ostalim dvama konstitutivnim narodima” Zeljana Zovko

"Lider bosanskih Srba Milorad Dodik podržava separatizam u Bosni i Hercegovini. Sada su i separatisti među bosanskim Hrvatima krenuli u akciju. To je zabrinjavajući odjek devedesetih za mnoge koji su pobjegli od nasilja i genocida u tom periodu. Separatizam tada nije završio dobro, a neće ni sada” poručio je Grassley

Danas bi svima trebalo biti jasno da je HDZ nemoguce odobrovoljiti ustupcima.

HDZ BiH je nemoguće dobiti za saveznika u sukobu bošnjačke unitarističke ili srpske secesionističke politike bez ustupaka.

Ako Dodik i njegovi suradnici ne budu uhićeni i nastave raditi na rušenju suvereniteta države u svom entitetu, zahtjevi HDZ prema bošnjačkoj politici glede izmjena IZ i Ustava BiH mogu samo rasti ali nikada do mjere koja će ukazivati na hrvatski separatizam bez obzira što priča i kako lobira onaj američki starkelja.
a da se sjetimo "Hrvatske samouprave" u postdejtonskoj BiH (03.03.2001) kada je Jelavić rekao da je Federacija mrtva i da je HNS vrhovno tijelo za Hrvate u BiH?
dr_Evil

#10805 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Prpa.ba wrote: 11/03/2025 08:46
Novak20 wrote: 11/03/2025 08:44 Koliko je "građanska" država funkcionalna pokazalo se na popravci pruge kod Jablanice. :D
Hajde, vrlo funkcionalna je bila NDH, odluke su se zurno provodile, pa ne znaci da je iko hajrovao od nje. :mrgreen:
Ali su promptno dodali munare na Dom likovne umjetnosti u Zagrebu :D mnogo su efikasni bili.
Peacean

#10807 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Peacean »

Nije ovdje stvar samo u dodiku, ako institucije BiH svojom snagom procesuiraju možda najjačeg političara u BiH to znači kraj ere gdje su političari mogli da rade šta god hoće bez brige za posljedice. A s obzirom da ništa nije cenzurisano narodi u susjednim zemljama će se zapitati ako bosanci mogu zašto ne bismo mogli i mi. Zato određeni političari stoje iza dodika svom snagom.
No Mind

#10808 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

Do kada tužilaštvo mora poslati ovaj finalni poziv poslje zadnjeg neodazivanja?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#10809 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by arman1 »

Thorgerson wrote: 11/03/2025 08:48 Ja imam problem samo s tim da je Dodik toliko visoko dignuo ljestvicuz da ce nam sad pdp, sds i ostali biti kamilica.

A oni nisu kamilica. I oni su postrojavali za 9 januar. I oni rs nazivaju drzavom. I oni nisu za nato. I oni gledaju u srbiju kao majku. I njima je sps sveto slovo. Ne priznaju genicid. Ljiljani su im ratna zastava. Armija BiH im je tzv.

Hocu da kazem, kad i ako ode dodik, nemojte ocekivati da i dalje nece biti tenzija, biti ce. Samo eto, doveli smo se do toga da nam je cak i ovo gore pobrojano, pozeljno u ovom trenutku.
100%
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10810 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Thorgerson wrote: 11/03/2025 08:48 Ja imam problem samo s tim da je Dodik toliko visoko dignuo ljestvicuz da ce nam sad pdp, sds i ostali biti kamilica.

Oko tih stvari ce uvijek biti tenzija dok ne pomremo mi koji se toga sjecamo i nasa djeca.

Pitanje je moze li se sa opozicijom dogovoriti kljucne stvari za funkcionisanje drzave i EU put.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10811 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

_BataZiv_0809 wrote: 11/03/2025 09:06

Oko tih stvari ce uvijek biti tenzija dok ne pomremo mi koji se toga sjecamo i nasa djeca.

Pitanje je moze li se sa opozicijom dogovoriti kljucne stvari za funkcionisanje drzave i EU put.
tako je. da se ne prave problemi oko stvari koje su već dogovorene. tako npr. mislim da bi se sa njima moglo dogovoriti da sjedište apelacionog suda bude I. Sarajevu.
dek

#10812 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dek »

Što se tiče HDZ-a, nema sumnje da bi oni isto radili što i Dodik samo su premali i preslabi.

Ne treba gajiti iluzije da su puno drugačiji, dovoljno je pratiti izjave njihovih čelnika, čak i kad je na prvi pogled neutralno, uvijek je to nekako naginje ka srbočetničkoj politici.

Ta politika se nije mijenjala od rata.

Tako da, stava smo da ne treba imati nikakve milosti, prije u mlađim danima nisam htio glasati za Komšića, te nije u redu, te najmalobrojniji su, te nije dobro za stabilnost BiH. Sve da im to i daš, sutra će biti nešto novo, i oni će se sjetiti nekakvog izvornog Dejtaona i Vašingtona ili čega već, tzv HB ili šta već.

Odavno već nemam nikakvu dilemu, ne smije im se nikad više dopustiti da imaju člana Predsjedništva, kao ni druge pozicije koje mi možemo uzeti, to s ljudi nečasnih namjera prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima.
VladaFBiH

#10813 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by VladaFBiH »

ovdje sam optimista jer kada ovo laktaško govedo završi ili kao bjegunac ili iza rešetaka imat ćemo nekih 3-5 godina da sredimo državu da funkcioniše jer se niko neće usuditi da ponovi njegove greške... samo je pitanje da će ovo znati iskoristiti ili će se opet "glođati" oko gluposti
Last edited by VladaFBiH on 11/03/2025 09:09, edited 1 time in total.
LSD

#10814 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by LSD »

Peacean wrote: 11/03/2025 08:59 Nije ovdje stvar samo u dodiku, ako institucije BiH svojom snagom procesuiraju možda najjačeg političara u BiH to znači kraj ere gdje su političari mogli da rade šta god hoće bez brige za posljedice. A s obzirom da ništa nije cenzurisano narodi u susjednim zemljama će se zapitati ako bosanci mogu zašto ne bismo mogli i mi. Zato određeni političari stoje iza dodika svom snagom.
Obicna suplja prica.
Kakav crni kraj ere :-) Dodik se sklanja jer je presao sve crvene linije i jer su zapadne zemlje odlucile da ga puste niz vodu.A ne sto su institucije ko fol snazne.
Institucije o kojima pises su nesposobne i korumpirane totalno, cemo najbolje svjedoci slucaj Covic kada su dokazi tog kriminalca misteriozno "nestali" na putu od Mostara do Sarajeva.
dr_Evil

#10815 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Moze, ali iskljucivo dok ne preuzmu sve funkcije od Dodika i krenu sa svojim talovima. Dok ne zavuku pipke u sve pore drustva RS potpisat ce oni sve potrebno.

Ljudi koji se ne slazu su vecinom odavno "plocnici Toronta, oci boje fronta"
dek

#10816 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dek »

To si u pravu ali ovo je poruka i za njih šta će biti reakcija ako pokušaju nešto slično.
HD_2015

#10817 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HD_2015 »

Đavo je u detaljima. Sjetite se nejasnog pojma "legitimnosti" i kako je HDZ predstavio kao temeljno pravo iznad Ustava i zakona i kako ga je predstavio kao strogo definisanog.

Tako i ovo. Srbima itekako idu na ruku izjave da se ne žele sukobi. Kao slijedeći korak, srpska politika želi mirnim puten narušiti zakone ove države. To samo po sebi ne narušava integritet, ali jeste atak na državu.

Zato me i zabrinjava kada neko naglasi da je integritet i mir od najviše važnosti. Srbi sve unaprijed kažu. Njihov plan je slijedeći - narušavaće zakone države, a od EUFOR-a će očekivati da održava mir, tj. da određene snage ne započnu policijsku akciju u svrhu hapšenja pobunjeničke bande.

Dugoročno je opasno ako "očuvanje mira po svaku cijenu" postane narativ. To bi jednog dana značilo da se GT-a može ponašati kao država u državi i da će im to neko u budućnosti garantovati u svrhu "očuvanja mira".

Znači narativ se mora pretvoriti u "poštovanje zakona i Ustava BiH", a ne "mira i integriteta".
Ateista

#10818 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ateista »

Ako se dobro sjecam, sud je proglasio 9. Januar neustavnim, zasto za njegovo obiljezavanje nema tuzbi i sudskih procesa?
Sad kad se krenulo sa ovim, treba i to istjerati, sve sto je proglaseno neustavnim treba sankcionisati.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#10819 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sime_cipol »

Novak20 wrote: 11/03/2025 08:41
dr_Evil wrote: 11/03/2025 08:30

Pardoniram da te ispravim.
HDZ BiH je nemoguće dobiti za saveznika u sukobu bošnjačke unitarističke ili srpske secesionističke politike bez cilja koji vodi ka debljanju pereca.
To je tvoje mišljenje, a ne moje pa me nisi dužan ispravljati jer sam napisao što sam mislio. RH je u EU i njene granice su zakovane što znači da nema debljanja pereca ali ima želje da Hrvati u BiH budu jednakopravan narod sa druga dva naroda u BiH i opstanu kao svoji na svome.

Ako se to ne može ili neće, ne vidim razloga da hrvatska politika u BiH nekome drži stranu i čuva leđa.
Hrvati imaju sve ono sto im Ustav garantuje. To je neko potpisao u Daytonu. I to je tako.
Ni Bošnjacima se ne svidja uredjenje, entiteti, distrikt, kantoni, ime jednog entiteta, ali zivimo s tim, jer je neko to potpisao.
SmokingMan

#10820 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SmokingMan »

Novak20 wrote: 11/03/2025 08:44
SmokingMan wrote: 11/03/2025 08:35 Građanska funkcionalna država je za HDZ "unitaristička", jer tada svaki mogući plan pokušaja oživljavanja i osamostaljenja presuđenog UZP.a postaje nemoguć.
Koliko je "građanska" država funkcionalna pokazalo se na popravci pruge kod Jablanice. :D
Pa eto i Petrinije je 4 godine čekalo da se gotovo u potpunosti obnovi od katstrofalnog zemljotresa, a opet govorimo o organizovanoj zemlji članici EU, nemar!!! I Rumunija je članica EU ali stanje tamo je nalik stanju u BIH sa mnogo kompleksijim sistemom.
Problem BIH je akutna korupcija i složio bih se odusustvo odgovornosti vlasti, koje je prije svega okrenuto svojim interesima, a manje iteresima građana. Problem i dalje leži u politički nepismenom stanovništvu. Popravljanje stanja društva mora krenuti od pojedinca.
LSD

#10821 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by LSD »

Chmoljo wrote: 11/03/2025 09:08
tako npr. mislim da bi se sa njima moglo dogovoriti da sjedište apelacionog suda bude I. Sarajevu.
To bi bila nevidjena glupost i medjevdja usluga negatorima genocida.
Niti jedna drzavna institicija ne smije biti u genocidnoj tvorevini....niti treba biti tamo.
Zato postoji glavni grad.
Malisa11

#10822 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Malisa11 »

LSD wrote: 11/03/2025 09:16
tako npr. mislim da bi se sa njima moglo dogovoriti da sjedište apelacionog suda bude I. Sarajevu.
Niti jedna drzavna institicija ne smije biti u genocidnoj tvorevini....niti treba biti tamo.
Zato postoji glavni gtad.
koja mitomanija na nivou cetnicke propagande nista u Bosni i Hercegovini. Nevjerovatno kakvi komentari.
Trappist

#10823 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Trappist »

Peacean wrote: 11/03/2025 08:59 Nije ovdje stvar samo u dodiku, ako institucije BiH svojom snagom procesuiraju možda najjačeg političara u BiH to znači kraj ere gdje su političari mogli da rade šta god hoće bez brige za posljedice. A s obzirom da ništa nije cenzurisano narodi u susjednim zemljama će se zapitati ako bosanci mogu zašto ne bismo mogli i mi. Zato određeni političari stoje iza dodika svom snagom.
ma hajde. 20 godina krade i zajebaje sviju redom, i sad trebamo likovat sto ce biti uhapsen i to ce neke promjene donijeti? Skoro svaki ministar sigurnosti je uhapsen, i opet dodje neki novi koji opet bude uhapsen. Gledaj koliko je recimo u hrvatskoj "palo" ministara u zadnje 2 godine, ali dzaba, opet dodju novi koji isto rade.
palermo

#10824 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

doktor78 wrote: 11/03/2025 07:44 Ozren Kebo:
U naša tri etnonacionalna korpusa ovih dana vri toliko dramatičnih stvari da je prava informacijska šteta ne skrenuti pažnju na njih.
Krenimo od braće Srba. Desilo se to da je u posjetu Sarajevu i državi došao generalni sekretar NATO saveza, Mark Rutte. Kao što i priliči, gostu se prvo obratila članica Predsjedništva Željka Cvijanović, pa je poslije nje riječ dobio gost, a onda su se nazočnima nagovorili Željko Komšić i Denis Bećirović.
Nezadovoljna govorom ove dvojice potonjih (kao da su oni bili zadovoljni njenim), Cvijanović ruši protokol te dobre diplomatske običaje i još jednom se javlja za riječ, da ona Zapadu i NATO paktu objasni kako stvari stoje.
I tu prepoznajemo tridesetogodišnji temeljni metod srpske politike u Bosni i Hercegovini: proaktivnost. Oni su uvijek tri koraka ispred Bošnjaka. Uvijek oni zadaju domaću zadaću, pa se onda Bošnjaci polomiše da je napišu. Tokom rata - dok Alija odradi jednu stvar, Radovan bi ih nakarikao tri ili više. Prije podne napravi masakr u Ulici Vase Miskina, poslije podne prvo da intervju Nijemcima, a onda za američke kamere na Palama igra lopte sa Toholjem i Veliborom Ostojićem.
I? Šta na kraju bi? Gdje ga odvede ta vanserijska aktivnost, to konstantno zadavanje ritma i neusporediva politička živost? U najsuroviji zatvor zapadnog svijeta njega, a njegov projekat među najsramnije epizode dvadesetog stoljeća. Dodik i njegova ekipa ni poslije silnih decenija nikako da shvate krucijalnu političku činjenicu - da bi proaktivnost imala smisla, mora biti upregnuta u prave ciljeve. Kad ti je cilj zločin, kao kod Karadžića i Mladića, ili secesija, kao kod Dodika & Co, nikakva živahnost ti ne može pomoći.
Sada prelazimo na braću Bošnjake. Kakva gomila zavađenih amatera s obje strane, to je sjest pa plakati.
Prvo, ovi iz Trojke optužuju SDA da je zaobilaženjem vitalnog nacionalog interesa proizvela belaj. Nije točno, krizu je proizveo Dodik, a manevar s vitalnim interesom je jedan od boljih poteza SDA posljednjih godina. Izveli su odmetnika na čistac, oduzeli mu valjanost i snagu prijetnje i napravili od njega bjegunca.
S druge strane, SDA optužuje Trojku da je mlitava, nesposobna i da ne zna igrati. I to je dramatično pogrešna ocjena. Trojka odavno nije igrala ovako dobro. Šta bi SDA uradila na njihovom mjestu? Uhapsila ga? Malo morgen. Po koju cijenu bi poslali nečiju djecu da ginu? Tek sada se otvaraju uvjeti čak i za takav ishod, legalno hapšenje, zahvaljujući upravo odmjerenim i izbalansiranim potezima Trojke.
Poseban pečat nepopularnosti nakon jučerašnjeg dana ide na splet SDA medija koji su izveli informacijski udar neviđenog intenziteta. Ti su mediji objavili da se Nermin Nikšić sastao sa Nenadom Stevandićem. Laž, i to strašna. Zaprepašćujuća, već je izazvala političku štete. Sve nam ovo govori da bošnjačka politika u strateškom smislu ne postoji, i dalje prisustvujemo krvavoj borbi za resurse i javna preduzeća. Ako Trojka ovo riješi kako treba i privede pravdi odmetnika bez kapi krvi, pobjeda na sljedećim izborima im je neusporedivo bliža. Taj bi trijumf mogao neutralizirati mnogo toga što su do sada loše ili pogrešno odigrali i uradili.
I na kraju braća Hrvati. I jedna sestra među njima. Hrvatska nas je navikla da često bude na pogrešnoj strani historije i politike, a tekuća avantura s Dodikom je ne samo njihova sramota nego i svjedočanstvo pacerskih procjena. Dva sata nakon trijumfalnog američkog obraćanja Željane Zovko, da je "kucnuo povijesni čas", sami vrh Amerike joj je opalio takvu diplomatsku šamarčinu da bi se svaka pristojna osoba iz razloga stida zauvijek povukla iz javnog života. Ali ne i ova o kojoj govorimo.
Mizerna je lista Dodikovih saveznika u pokušaju separacije: Putin, Vučić, Orban, Stevandić, Milanović, Plenković, Čović, Vulin i Zovko. Kad neko 1941. napravi pogrešnu procjenu, to se i nekako može razumjeti i pravdati. Ali krajem aprila 1945. tražiti nekakve povijesne prilike tamo gdje ih nema, e to je za sjest i ibretit se.
Dobar Oza :bih: sve je vala obuhvatio.

Doduse , bio je dobar I kad su ga ovdje napadali da se prodao SDA :D .
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10825 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

LSD wrote: 11/03/2025 09:16
Zato postoji glavni grad.
dobro Harise Silajdžiću. sve si u pravu.
Post Reply