Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
liyf

#11801 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

HelaS wrote: 03/03/2025 22:32
liyf wrote: 03/03/2025 22:17 nicaZe
Image

Image
Najprije sam mislio da je neka sportska odjeća, pa kontam za koja takmičenja Oružanih snaga, kad uniforme za policiju ZE-DO Kantona :lol:
Da sam se izgubio u Bosni i da me zaustavi ovakav policajac iskreno bi mislio da sam u Srbiji, previše mi baca na nešto što bi oni nosili
di_natale

#11802 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by di_natale »

Zar ova uniforma nije jedinstvena uniforma za sve kantonalne mupove? Na desnoj strani grb kantona u ovom slucaju ZDK, na lijevoj grb FBiH?
tramvajtrojka

#11803 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

liyf wrote: 03/03/2025 23:25
liyf wrote: 03/03/2025 22:17 nicaZe
Image

Image
Najprije sam mislio da je neka sportska odjeća, pa kontam za koja takmičenja Oružanih snaga, kad uniforme za policiju ZE-DO Kantona :lol:
Da sam se izgubio u Bosni i da me zaustavi ovakav policajac iskreno bi mislio da sam u Srbiji, previše mi baca na nešto što bi oni nosili
vala nista ne moze da se nosi sa yumco smecem ono je poseban level ocaja za njih i koteks dodje ozbiljna firma :mrgreen: :mrgreen:
N.N.

#11804 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by N.N. »

di_natale wrote: 03/03/2025 23:29 Zar ova uniforma nije jedinstvena uniforma za sve kantonalne mupove? Na desnoj strani grb kantona u ovom slucaju ZDK, na lijevoj grb FBiH?
Jeste. Sva murija u FBiH ce ove uniforme nosati…
liyf

#11805 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

tramvajtrojka wrote: 03/03/2025 23:30
liyf wrote: 03/03/2025 23:25

vala nista ne moze da se nosi sa yumco smecem ono je poseban level ocaja za njih i koteks dodje ozbiljna firma :mrgreen: :mrgreen:
idee yumco i mile dragic hahahahaha
HarTar

#11806 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by HarTar »

liyf wrote: 03/03/2025 22:18
HarTar wrote: 03/03/2025 13:33 🇧🇦🇹🇷 Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je konkurs za prijem 23 kandidata na vojne akademije Republike Turske

📌 Vojna akademija kopnene vojske primit će 15 kandidata,
📌 Zrakoplovna vojna akademija pet kandidata,
📌 Vojna medicinska akademija tri kandidata.

✔ Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva.

📍Konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

https://www.aa.com.tr/ba/balkan/minista ... TwUgiHyOeQ
Jesu isti uslovi i za Makedoniju, Ameriku, Hrvatsku, Austriju?
Svako MO raspisuje vlastite uslove, pa tako i MO BiH, ali u globalu uslovi su uglavnom slični.
liyf

#11807 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

HarTar wrote: 04/03/2025 09:00
liyf wrote: 03/03/2025 22:18
HarTar wrote: 03/03/2025 13:33 🇧🇦🇹🇷 Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je konkurs za prijem 23 kandidata na vojne akademije Republike Turske

📌 Vojna akademija kopnene vojske primit će 15 kandidata,
📌 Zrakoplovna vojna akademija pet kandidata,
📌 Vojna medicinska akademija tri kandidata.

✔ Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva.

📍Konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

https://www.aa.com.tr/ba/balkan/minista ... TwUgiHyOeQ
Jesu isti uslovi i za Makedoniju, Ameriku, Hrvatsku, Austriju?
Svako MO raspisuje vlastite uslove, pa tako i MO BiH, ali u globalu uslovi su uglavnom slični.
hvala, jel budu na godišnjem nivou konkursi ili kako im se ćefne?
HarTar

#11808 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by HarTar »

liyf wrote: 04/03/2025 12:07
HarTar wrote: 04/03/2025 09:00
liyf wrote: 03/03/2025 22:18 Jesu isti uslovi i za Makedoniju, Ameriku, Hrvatsku, Austriju?
hvala, jel budu na godišnjem nivou konkursi ili kako im se ćefne?
Nema na čemu. Da svake godine. Sretno ako planiraš prijaviti se.
Dr Arsla

#11809 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Dr Arsla »

Jesul stigli oklopnjaci i Bajre iz Turske ili su još na carini ?
HarTar

#11810 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by HarTar »

Dr Arsla wrote: 05/03/2025 20:19 Jesul stigli oklopnjaci i Bajre iz Turske ili su još na carini ?
Evo šta kaže Helez...

https://crna-hronika.info/ministar-hele ... ila/695665.
Iceplayer

#11811 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Iceplayer »

Budžet OS BiH za 2024 godinu je trebao iznositi 1 milijardu KM, od kojih su OS BiH dobile samo 300 miliona zbog blokada Dodikovog režima, već je mnogo godina izgubljeno i OS se uskraćene za novac koji su mogli iskoristiti u modernizaciju raznih sistema, da li će se padom Dodik i separističke klape napokon povećati budžet OS BiH na 2% BDP-a, kao što je i trebao biti, mislim da je to bitno pitanje koje se mora rješavati u dogledno vrijeme.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#11812 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by moonco »

Šta ovo dovlače

Peacean

#11813 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Peacean »

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Zukan Helez kaže da je predložio generalnom sekretaru NATO saveza Marku Rutteu da BiH odmah postane uslovni član NATO saveza
https://www.klix.ba/vijesti/bih/helez-p ... /250310155
Seawolf

#11814 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Seawolf »

moonco wrote: 10/03/2025 14:56 Šta ovo dovlače

Kakve veze ima konvoj rumunskih vojnih vozila sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine?
stubrijez

#11815 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by stubrijez »

Peacean wrote: 10/03/2025 15:59
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Zukan Helez kaže da je predložio generalnom sekretaru NATO saveza Marku Rutteu da BiH odmah postane uslovni član NATO saveza
https://www.klix.ba/vijesti/bih/helez-p ... /250310155
Cim mu je Zukan rekao ima da budemo u Natu do petka...
moonco

#11816 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by moonco »

Seawolf wrote: 10/03/2025 17:28
moonco wrote: 10/03/2025 14:56 Šta ovo dovlače

Kakve veze ima konvoj rumunskih vojnih vozila sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine?
Ne znam ti mi objasni.
sak

#11817 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by sak »

Iceplayer wrote: 10/03/2025 14:02 Budžet OS BiH za 2024 godinu je trebao iznositi 1 milijardu KM, od kojih su OS BiH dobile samo 300 miliona zbog blokada Dodikovog režima, već je mnogo godina izgubljeno i OS se uskraćene za novac koji su mogli iskoristiti u modernizaciju raznih sistema, da li će se padom Dodik i separističke klape napokon povećati budžet OS BiH na 2% BDP-a, kao što je i trebao biti, mislim da je to bitno pitanje koje se mora rješavati u dogledno vrijeme.
Vaša analiza je fer. Uskoro će biti prilika za nagodbu kada okupirani entitet završi sa koracima žalosti (denial, anger, bargaining, depression, and acceptance). Oni imaju dva problema, kokuzluk i šest godina zabrane. Da li je Federacija spremna da digne harač na 40% i prihvati Igora za "partnera?" Ne mislim da postoji verzija da se oni smire, glasaju za EU i NATO, sami plate svoje dugove, i odreknu se SNSD sistema--opet će biti nagodba. A onda tek treba dogovor u Federaciji sa HDZ.

Ili, uložiti tih 700 miliona na policiju u Federaciji? Šest-sedam hiljada specijalaca, helikopteri, dronovi, oklopna vozila...
GOLDZEN

#11818 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Budžet OS ostao na istom nivou kao i prošlogodišnji 🤡

Umoran sam od ovoga
Iceplayer

#11819 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Iceplayer »

sak wrote: 10/03/2025 19:05
Iceplayer wrote: 10/03/2025 14:02 Budžet OS BiH za 2024 godinu je trebao iznositi 1 milijardu KM, od kojih su OS BiH dobile samo 300 miliona zbog blokada Dodikovog režima, već je mnogo godina izgubljeno i OS se uskraćene za novac koji su mogli iskoristiti u modernizaciju raznih sistema, da li će se padom Dodik i separističke klape napokon povećati budžet OS BiH na 2% BDP-a, kao što je i trebao biti, mislim da je to bitno pitanje koje se mora rješavati u dogledno vrijeme.
Vaša analiza je fer. Uskoro će biti prilika za nagodbu kada okupirani entitet završi sa koracima žalosti (denial, anger, bargaining, depression, and acceptance). Oni imaju dva problema, kokuzluk i šest godina zabrane. Da li je Federacija spremna da digne harač na 40% i prihvati Igora za "partnera?" Ne mislim da postoji verzija da se oni smire, glasaju za EU i NATO, sami plate svoje dugove, i odreknu se SNSD sistema--opet će biti nagodba. A onda tek treba dogovor u Federaciji sa HDZ.

Ili, uložiti tih 700 miliona na policiju u Federaciji? Šest-sedam hiljada specijalaca, helikopteri, dronovi, oklopna vozila...
Apsolutno je neophodno da se dignu i standardi policije u FBiH, ali problem u ulaganju samo u policiju ograničenost sistema i vrste oružja koja policija legalno smije da posjeduje.
Zašto policija da naručuje npr. Javline, PVO sisteme itd.
Žalostno je što godine prolaze i to naša vlast iz nekog razloga ne može spoznati, 2024 godina je prošla i tih 700 miliona više se neće nadoknaditi nikada, a za taj novac se je mogao kupiti ozbiljan sistem.
Evo 2025 isto to je već 1,4 milijarde manje uloženo u OS BiH, Srbi dobro to računaju i dobro znaju šta rade prilikom stopiranja budžeta OS BiH, svake godine kada se ne donese budžet od 2% OS BiH taj novac se više nikad neće vratiti u OS BiH.
moonco

#11820 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by moonco »

Iceplayer wrote: 11/03/2025 11:25

Apsolutno je neophodno da se dignu i standardi policije u FBiH, ali problem u ulaganju samo u policiju ograničenost sistema i vrste oružja koja policija legalno smije da posjeduje.
Žalostno je što godine prolaze i to naša vlast iz nekog razloga ne može spoznati, 2024 godina je prošla i tih 700 miliona više se neće nadoknaditi nikada, a za taj novac se je mogao kupiti ozbiljan sistem.
Evo 2025 isto to je već 1,4 milijarde manje uloženo u OS BiH, Srbi dobro to računaju i dobro znaju šta rade prilikom stopiranja budžeta OS BiH, svake godine kada se ne donese budžet od 2% OS BiH taj novac se više nikad neće vratiti u OS BiH.
Da su pametni makar bi pokrili ovaj dio oko lakog i licnog naoruzanja i municije. Ako samo uzmes u obzir masovnost licnog naoruzanja i to je velika stvar. Tako da imaju vlastitu infrastrukturu kao sto je npr. tehnicka sluzba za odrzavanje naoruzanja sa vlastitim alatnicama, masinama i repromaterijalom za proizvodnju rezervnih dijelova za licno naoruzanje i kapacitete za kompletiranje municije za vlastite potrebe.

Uz to mi imamo desetine srednjih masinskih i tehnickih skola, a nemamo uopste smjerove i dualne programe obrazovanja za npr. precizne mehanicare/CNC Operatere i puskare. Tu je i policijska akademija na Vracama, mislim da se jedan dio moze i sa akademijom uraditi u vezi edukacija i obuka. Niko da podrzi osnivanje smjerova u srednjim skolama makar za puskare, da se sufinansira opremanje laboratorija i radionica u tehnickim i masinskim skolama tako da se godisnje ima par stotina puskara. Za 10 godina to je par hiljada ljudi koji imaju kapacitet i znanje i opremu za proizvodnju stotine hiljada komada licnog naoruzanja. Ovo cak mogu da obave i opcinski nacelnici gdje se skole nalaze. Par stotina hiljada i eto vlastitog samostalnog industrijskog kapaciteta za logistiku i rezervu.

Osim toga, imamo primjer sa izgradnjom poligona-strelista na Zuci u Sarajevu. Opstine i ovdje mogu da pomognu sa finansijama u vezi izgradnje tako da se ima desetine i stotine strelista za obuku i rekreaciju.

Treba zakon mijenjati u vezi municije tako da bude i civilima (lovcima) omoguceno samostalno punjenje lovacke municije (sacmena i karabinska) za vlastite potrebe, tako da ko god ispunjava zakonske uslove moze kupiti podsklopove za municiju (zrna, cahure, kapisle, bezdimni barut) za vlastitu proizvodnju i koristenje municije. Na ovaj nacin bi se omogucila prodaja podsklopova od Igmana, PTG-a i Ginexa na domacem trzistu

Takodjer na ovaj nacin bi maksimalno iskoristili kapacitete postojece industrije i policije kad je u pitanju licno naoruzanje. Uz pomoc firmi, instituta mogu putem tzv. reverznog inzinjeringa osvojiti proizvodnju puskomitraljeza i mitraljeza do 12.7mm i dalekometnih snajpera. Tehnologije, masine i oprema koja se koristi za proizvodnju i odrzavanje licnog naoruzanja (ono sto je zakonom dozvoljeno do kojeg kalibra), takodjer se moze koristiti u vanrednim okolnostima i za proizvodnju jaceg naoruzanja koje je u sustini vojno i koje ima veliku vatrenu moc.

:D

Jedina prepreka ovome su oni tenderi, jer tu su pare i muljanja i izvlacenja para iz budzeta. :mrgreen:
liyf

#11821 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

Iceplayer wrote: 11/03/2025 11:25

Ne znaju engleski, nemaju pancire, ne nose okvire u pištoljima, nemaju fakulteta, i oni Javeline da koriste? Ne treba im ni pendreke dati kakvi su u zadnjih 5 godina.
GOLDZEN

#11822 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Italijanski Huey u Butmiru kao dio novog vala pojačanja EUFOR-a

Image

Image

Image
liyf

#11823 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

Posmatrači OS BiH (i Gruzije) na vježbi "Joint Viking 25", najveća vojna vježba u Norveškoj, oko 10000 vojnika iz 9 NATO članica

Image
Image
Image
Image
Image
Last edited by liyf on 14/03/2025 00:40, edited 1 time in total.
Post Reply