Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#10251 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moonco »

palermo wrote: 10/03/2025 15:07
moonco wrote:
dale cooper wrote: 10/03/2025 14:49 Ogromna većina Hrvata u BiH nikada neće glasati za bilo koga drugog osim za HDZ, Čović or no Čović.
Hoće kad se zavrne Bošnjačka pipa :bih:
:D nece se nikad zavrnuti jer zivimo u istoj drzavi. A cak I da se privremeno zavrne tu je majcica Hrvatska.

Kao sto moj sused Evil rece, ne.poredite neuporedivo.
Hoće što ne bi Boga ti. :D Čak će opet postati i Bošnjaci katolici u dogledno vrijeme. Već se značajnije izjašnjavaju da govore bosanskim jezikom.

Kakvi oni idu sultanu ljubiti ruku za tvornicu streljiva. A on im pokla kršćane u Siriji sad uživo live. :wink:
gozila555

#10252 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gozila555 »

SaraFina wrote: 10/03/2025 15:09
dale cooper wrote: 10/03/2025 15:04
gozila555 wrote: 10/03/2025 14:58 pa kult je,kao sto je kult sda kod bosnjaka.vidio si sad na zadnjim opcinskim izborima,opet sda dobila najvise glasova.
Bošnjaci su uvijek imali veću političku pluralnost nego Srbi i Hrvati u BiH.
Oni i politicki i demografski slabe iz dana u dan. Ni HDZ Hr ne ocekuje da im mi U buducnosti garantiramo neku politicku poziciju. Ovo sa IZ je bilo da ih se skine S vrata. No da ce VP demografska potonuca pratiti daljim nametanjima je suludo. Jednostavno ta konstitutivnost ce postati mrtvo slovo na papiri i legitimitet na koji se Covic poziva.
sve dok postoji i samo jedan hrvat on ce bit konstutivan svidjalo se to tebi ili ne.slavis dan drzavnosti 25 oktobar koji je nastao u zavnobih-u,gdje se kaze da je bih i hrvatska,srpska i muslimanska. a vamo brojis koliko koga ima,i radujes se nestanku jednog naroda .a lafo slavis taj 25 oktobar.
dr_Evil

#10253 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

SaraFina wrote: 10/03/2025 14:58
dr_Evil wrote: 10/03/2025 14:54
SaraFina wrote: 10/03/2025 14:43
Smijenjen je Bakir, jedna noga tronozca, Dodik u najavi. Covic ne moze ostati. Kao sto rekoh ima niz gresaka. Prva je sto ne dozvoljava opoziciji koju je unistio da „ prezivi“. Ljudi se hrane mrvicsma. HNS mu je osobna prcija.
Ako se ne moze unistiti i svesti na KUD HDZ iduci izborni ciklus, treba ici na smjenu Covica. No i HDZ ce morati otici. Opozicija kakva takva im je, konstruktivnija je od HDZ-a.
Mi i moralno i politicki imamo sva prava da maknemo HDZ. Pa jucer Gudelj u onom fasistickom glasilu HMS-u suflira Dodiku u drzavnom udaru. Mislim sta je tebi?
Odustajem :D

Izgubih te kod "ljudi se hrane mrvicama". Inace kraj poznat pod "necemo se vjencat dok jedno od nas ne dobije posao u drzavnoj".
Vidim da si na forumu od 2019. znaci propustio si i Alijansu i platformu. Tebi sve zvuci nemoguce. Meni ne. Naprotiv.
Sta trebamo dozvoliti da 250 k i njihova politicka opcija uzima isto „kajmaka“ kao i 1.5 mil ljudi.
Mislim to je i logicki i matematicki suludo.
:D kakav je to ziva bila razlog, sto sam na forumu od 2019-e? Pa jesam li imao zivot prije foruma? Mahao kakvim zastavama toj platformi, popusti.

Politike Dodika i Covica su jednako pogubne za BIH. Hrvati kao i uvijek puste Srbe da odrade za njih prljavi dio posla, sto njima i nije neki problem. Realnost je potpuno drugacija, prije svega nemas vise glasace SDP-a kao nekad na svim stranama, niti SDP ima bazu drugih nacija u svom clanstvu kao onda, cak je i Kukic pokojni ih napustio prije smrti. Nasa Stranka je pokusala doci do nekog takvog statusa, ali je divno minirana od svojih kolega u Sarajevu te nije uspjela. Herr Schmidt tesko da bi presudio da je odnos poslanika kao onda, upitaj Novaka.

Sto ne znaci da mi necemo naprijed kao drzava, i da se nece stati u kraj draganovom separatizmu, pod uslovom da se igra pametno. To o cemu ti pricas nije realno.

Moze s vremenom se izroditi neki zajednicki pokret. Ali mi smo miljama daleko od toga, matematiku na stranu. Nije realno ni da 1.5miliona stanovnika zivi na manje % federacije od 250.000, ali je tako.. a zna se kako se glasa, nije samo broj nego i teritorij.
dale cooper

#10254 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

SaraFina wrote: 10/03/2025 15:00
dale cooper wrote: 10/03/2025 14:57
gozila555 wrote: 10/03/2025 14:52
Nije istina,prije sejde komsica hdz i covic je bio u zescem padu. Dolaskom sejde, covic i hdz maximalno rastu.
Jesu, ali opet su dobijali dovoljno. HDZ je kod Hrvata u BiH kult, posebice kod ovih iz srednje Bosne kao i Hercegovine. Totalni hard core.
Hrvata ima trenutno oko 250 k. S tendencijom dalje pada. Ova situacija je neodrziva. I suluda. Zasto bi HDZ-u pogodovali. Oni ne dobiju vise od 120k glasova u Federaciji.
Dok je Daytona takva je situacija. Ne kažem ja da treba bilo kome pogodovati, ali treba se poštovati izborna volja. Ako HDZ dobije najveći broj
hrvatskih glasova, ko sam ja da kažem ma ko ih jebe svakako ih ima manje od svih ostalih ajmo da ih prejebemo. Ja sam i ovom pogledu legalista,
ako ćemo poštovati ustav, državu i institucije onda trebamo poštovati i ovo.
SaraFina

#10255 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

moonco wrote:
dale cooper wrote: 10/03/2025 14:49 Ogromna većina Hrvata u BiH nikada neće glasati za bilo koga drugog osim za HDZ, Čović or no Čović.
:D nece se nikad zavrnuti jer zivimo u istoj drzavi. A cak I da se privremeno zavrne tu je majcica Hrvatska.

Bas poredite vi neusporedivo. Srba ima oko 800 k i Imaju svoj entitet. Na 49% teritorije. Hrvata ima 250k i Imaju 2 kantona. VP ih spasio ovaj izborni ciklus potonuca i to totalnog. Mislite da ce i dalje sprijecavati to daljim nametanjem i kad padnu ispod 200k?
palermo

#10256 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

moonco wrote: 10/03/2025 15:11
moonco wrote:

Hoće što ne bi Boga ti. :D Čak će opet postati i Bošnjaci katolici u dogledno vrijeme. Već se značajnije izjašnjavaju da govore bosanskim jezikom.

Kakvi oni idu sultanu ljubiti ruku za tvornicu streljiva. A on im pokla kršćane u Siriji sad uživo live. :wink:
Da nisi posteni dijasporac tj. dijasporka, sad bi ti se reklo, jel to ti iz Austrije ili odakle vec znas bolje od nas :D

Salim se ovo, ne.zahmeti....
moonco

#10257 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moonco »

dr_Evil wrote: 10/03/2025 15:12
Moze s vremenom se izroditi neki zajednicki pokret. Ali mi smo miljama daleko od toga, matematiku na stranu. Nije realno ni da 1.5miliona stanovnika zivi na manje % federacije od 250.000, ali je tako.. a zna se kako se glasa, nije samo broj nego i teritorij.
A Boga mi je ono ko najviše para uplaćuje u UIO, PDV i ostale poreze. Ko ima pare on se pita i treba toliko da se pita. Inače mi je to politika isto kad se žena uda zbog para pa hoće čovjeka da ucjenjuje iz podređene pozicije ili obrnuto. Samo ukinuti HDZ kladionice i UZP politika je propala. I ne samo kladionice, već i sve ostalo što bi njima punilo buđet. :D
SaraFina

#10258 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

dale cooper wrote: 10/03/2025 15:12
dale cooper wrote: 10/03/2025 14:57

Jesu, ali opet su dobijali dovoljno. HDZ je kod Hrvata u BiH kult, posebice kod ovih iz srednje Bosne kao i Hercegovine. Totalni hard core.
Hrvata ima trenutno oko 250 k. S tendencijom dalje pada. Ova situacija je neodrziva. I suluda. Zasto bi HDZ-u pogodovali. Oni ne dobiju vise od 120k glasova u Federaciji.
Dok je Daytona takva je situacija. Ne kažem ja da treba bilo kome pogodovati, ali treba se poštovati izborna volja. Ako HDZ dobije najveći broj
hrvatskih glasova, ko sam ja da kažem ma ko ih jebe svakako ih ima manje od svih ostalih ajmo da ih prejebemo. Ja sam i ovom pogledu legalista,
Ja smatram da Imamo i moralno i legalno pravo, izabrati politicku opciju kod Hrvata, koja je spremna suradnji i kompromisima.
Moralnost je smijesna stvar u politici. No sam Covic nam je je isporucio. Godinama unistavajuci drzavu, surujuci s Dodikom i unistavajuci sve dobro i pozitivno.

Covic je Federaciju iznutra izgrizao namjerno, da bi Dodik RŠ mogao predstavljati godinama kao funktionani dio BiH.
Novak20

#10259 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

Smijenjen je Bakir, jedna noga tronozca, Dodik u najavi. Covic ne moze ostati. Kao sto rekoh ima niz gresaka. Prva je sto ne dozvoljava opoziciji koju je unistio da „ prezivi“. Ljudi se hrane mrvicsma. HNS mu je osobna prcija.
Ako se ne moze unistiti i svesti na KUD HDZ iduci izborni ciklus, treba ici na smjenu Covica. No i HDZ ce morati otici. Opozicija kakva takva im je, konstruktivnija je od HDZ-a.
Mi i moralno i politicki imamo sva prava da maknemo HDZ. Pa jucer Gudelj u onom fasistickom glasilu HMS-u suflira Dodiku u drzavnom udaru. Mislim sta je tebi?
:pisnuo:

Istine radi Bakir nije smijenjen nego je njegova stranka izgubila na općim izborima za dlaku i to ne u svim zakonodavnim tijelima BiH. SDA ima kontrolni paket u bošnjačkom klubu Doma naroda BiH, a čini mi se da nisu loši ni u DN F BiH. Ta noga i ovako dobro stoji.

Sasvim je moguće da se SDA vrati u vlast nakon što je na lokalnim izborima pomela Trojku i nakon odlaska veleposlanika koji je eksperimentirao sa određivanjem vlasti u BiH.

Pošto stalno pričaš u množini da i ja probam odgovoriti na taj način. Moralno i političko pravo da nekoga maknete ćete steći kada budete u stanju popraviti 93 metra tračnica najprometnije pruge u BiH za mjesec dana, a ne za pet mjeseci. :D

O tragediji u D. Jablanici i izgradnji kuća svom narodu da ne pričam.

:run:
Last edited by Novak20 on 10/03/2025 15:20, edited 1 time in total.
SaraFina

#10260 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

palermo wrote: 10/03/2025 15:14
moonco wrote: 10/03/2025 15:11

Da nisi posteni dijasporac tj. dijasporka, sad bi ti se reklo, jel to ti iz Austrije ili odakle vec znas bolje od nas :D

Mjesto boravka nema veze s poznavanjem situacije bilo gdje u svijetu. Politicke, ekonomske ili demografske. Da je to tako vi ne biste pisali na temama o Siriji, Ukrajini ili USA. A Bogami pisete. Zato, da smatram da znam bolje od vas. :lol: :lol:
Ozimician

#10261 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

gozila555 wrote: 10/03/2025 15:19
moonco wrote: 10/03/2025 15:17
dr_Evil wrote: 10/03/2025 15:12
A Boga mi je ono ko najviše para uplaćuje u UIO, PDV i ostale poreze. Ko ima pare on se pita i treba toliko da se pita. Inače mi je to politika isto kad se žena uda zbog para pa hoće čovjeka da ucjenjuje iz podređene pozicije ili obrnuto. Samo ukinuti HDZ kladionice i UZP politika je propala. I ne samo kladionice, već i sve ostalo što bi njima punilo buđet. :D
pa glupko te kladionice i tebi pune budzet.sve imas na stranici porezne uprave fbih.jedini ko ne puni budzet su federalne firme kojim upravljaju bosnjaci.
Kladionice hrane ovu drzavu.

Tacno se osjeti oa okrece na jugo. :D
moonco

#10262 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moonco »

Jes dijaspora iz šehera. Evo sad gledam na Trebević. :D
Prpa.ba

#10263 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

SaraFina wrote: 10/03/2025 15:12 Bas poredite vi neusporedivo. Srba ima oko 800 k i Imaju svoj entitet. Na 49% teritorije. Hrvata ima 250k i Imaju 2 kantona. VP ih spasio ovaj izborni ciklus potonuca i to totalnog. Mislite da ce i dalje sprijecavati to daljim nametanjem i kad padnu ispod 200k?
Mani se hrvata vise, zivota ti.

I ovo ti pisem kao neko ko protekle 2 godine trpi uvrede i banove zbog obracuna sa politikom trojke koja je HDZ-u dala nevidjenu kolicinu moci u FBiH.

Hrvati u BiH su saveznici velikosrpske politike i to je stvarno njihov problem, imaju prednosti ali bome imace i mahane svega sto to donosi.

Hrvatsku politiku se apriori mora gledati kao zlonamjernu i uvijek na granici neprijateljstva. Davati im se treba samo ono sto mora, i malo secera na to iz dobre volje da ostavimo otvorena vrata nekoj buducoj relaksaciji.

Isto i sa srpskom.

Je li hrvata ima 700, 200 hiljada ili 15, nije nas problem i to sami neka rjesavaju.
gozila555

#10264 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gozila555 »

Ozimician wrote: 10/03/2025 15:20
gozila555 wrote: 10/03/2025 15:19
moonco wrote: 10/03/2025 15:17

pa glupko te kladionice i tebi pune budzet.sve imas na stranici porezne uprave fbih.jedini ko ne puni budzet su federalne firme kojim upravljaju bosnjaci.

pa hrane, zaposlile su stotine ljudi . milioni od njih ti ulaze u federalni budzet.to su cinjenice
DaysleepeR

#10265 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

Niko neće dirati Čovića.
Ovoj zemlji ne treba veto EU članice za pristupanje.
To su ljudi u godinama, penzije se bliže, sa novim ljudima dolaze nove politike i nove opcije.
Ne tako davno je vlast u Federaciji napravljena bez HDZ-a pa se ispostavilo da su ti ljudi zadrtije ustaše i još veći kriminalci koji su još i glupi pa to nisu znali sakriti, katastrofa je bila.
palermo

#10266 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 10/03/2025 15:12 ......
I sta' s ti na ove postove reci moj zemo.....
dr_Evil

#10267 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 10/03/2025 15:20

Ma alterego nekih drugih forumasa, naprave ovako neki nick s vremena na vrijeme da ga sprze, a onaj glavni cuvaju, naravno osim kad je Kabiri u pitanju, onda se ne gleda koji je nick.

Nego, ne razumije kako porezni sistem radi, i koliko se vraca na centralu, i da poslovnice i nemaju bas nesto hajra. Ali pusti :)
SaraFina

#10268 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Novak20 wrote: 10/03/2025 15:18
:pisnuo:

Istine radi Bakir nije smijenjen nego je njegova stranka izgubila na općim izborima za dlaku i to ne u svim zakonodavnim tijelima BiH. SDA ima kontrolni paket u bošnjačkom klubu Doma naroda BiH, a čini mi se da nisu loši ni u DN F BiH. Ta noga i ovako dobro stoji.

Sasvim je moguće da se SDA vrati u vlast nakon što je na lokalnim izborima pomela Trojku.

Pošto stalno pričaš u množini da i ja probam odgovoriti na taj način. Moralno i političko pravo da nekoga maknete ćete steći kada budete u stanju popraviti 93 metra tračnica najprometnije pruge u BiH za mjesec dana, a ne za pet mjeseci. :D

O tragediji u D. Jablanici i izgradnji kuća svom narodu da ne pričam.

:run:
Ooooo pa gdje si Novace? Kaj se dela u stozeru? Tuguje li se radi Mileta?

Bakira je smijenilo njegovo glasacko tijelo. Ma sta ti mislio o tome. To ti je tako. I ja smatram, da vi Covics i HDZ mozete zadrzati. Koliko hocete. No mi Imamo sva prava izabrati konstruktivnu opciju u federaciji.

Sad reci Jurici da opet suflira Dodi u drzavnom udaru. Pa nam javi.
NediM17

#10269 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by NediM17 »

gozila555 wrote: 10/03/2025 15:12
dale cooper wrote: 10/03/2025 15:04

Bošnjaci su uvijek imali veću političku pluralnost nego Srbi i Hrvati u BiH.
Oni i politicki i demografski slabe iz dana u dan. Ni HDZ Hr ne ocekuje da im mi U buducnosti garantiramo neku politicku poziciju. Ovo sa IZ je bilo da ih se skine S vrata. No da ce VP demografska potonuca pratiti daljim nametanjima je suludo. Jednostavno ta konstitutivnost ce postati mrtvo slovo na papiri i legitimitet na koji se Covic poziva.
sve dok postoji i samo jedan hrvat on ce bit konstutivan svidjalo se to tebi ili ne.slavis dan drzavnosti 25 oktobar koji je nastao u zavnobih-u,gdje se kaze da je bih i hrvatska,srpska i muslimanska. a vamo brojis koliko koga ima,i radujes se nestanku jednog naroda .a lafo slavis taj 25 oktobar.
E cuj 25. oktobar Dan drzavnosti BiH.
Pa malo mu jednom nego dvaput.
Rekoh ti, izgorices.
dr_Evil

#10270 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 10/03/2025 15:22
dr_Evil wrote: 10/03/2025 15:12 ......
I sta' s ti na ove postove reci moj zemo.....
Ma nista susjed, nekad se zamislim koliko slabo se poznaje domovina van granica tramBajske pruge.
gozila555

#10271 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gozila555 »

Prpa.ba wrote: 10/03/2025 15:21
SaraFina wrote: 10/03/2025 15:12 Bas poredite vi neusporedivo. Srba ima oko 800 k i Imaju svoj entitet. Na 49% teritorije. Hrvata ima 250k i Imaju 2 kantona. VP ih spasio ovaj izborni ciklus potonuca i to totalnog. Mislite da ce i dalje sprijecavati to daljim nametanjem i kad padnu ispod 200k?
Mani se hrvata vise, zivota ti.

I ovo ti pisem kao neko ko protekle 2 godine trpi uvrede i banove zbog obracuna sa politikom trojke koja je HDZ-u dala nevidjenu kolicinu moci u FBiH.

Hrvati u BiH su saveznici velikosrpske politike i to je stvarno njihov problem, imaju prednosti ali bome imace i mahane svega sto to donosi.

Hrvatsku politiku se apriori mora gledati kao zlonamjernu i uvijek na granici neprijateljstva. Davati im se treba samo ono sto mora, i malo secera na to iz dobre volje da ostavimo otvorena vrata nekoj buducoj relaksaciji.

Isto i sa srpskom.

Je li hrvata ima 700, 200 hiljada ili 15, nije nas problem i to sami neka rjesavaju.
to ti mozes tako davat samo u svom kalifatu koji prizeljkujes,nije ti ovo sdf fildzan drzava da ti nekom nesto dajes.i onda se cudis dodiku sto je ovakav,takvi poput tebe mu i daju povoda za bilo sta.
dr_Evil

#10272 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

NediM17 wrote: 10/03/2025 15:23

Rekoh ti, izgorices.
Halali mu, ne obiljezava se u skolama sa hrvatskom vecinom, tako da nije imao kad naucit :D
palermo

#10273 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

moonco wrote: 10/03/2025 15:20

Jes dijaspora iz šehera. Evo sad gledam na Trebević. :D
Moja greska bila, post.je bio upucen Sarafini ( al prepoznala je ona to :D ) izvinjenje
gozila555

#10274 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gozila555 »

NediM17 wrote: 10/03/2025 15:23
gozila555 wrote: 10/03/2025 15:12

Rekoh ti, izgorices.
ispravka krivog navoda,25 novembar,dobro ti znas sta sam htio rec.
dale cooper

#10275 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

SaraFina wrote: 10/03/2025 15:17
dale cooper wrote: 10/03/2025 15:12

Ja smatram da Imamo i moralno i legalno pravo, izabrati politicku opciju kod Hrvata, koja je spremna suradnji i kompromisima.
Moralnost je smijesna stvar u politici. No sam Covic nam je je isporucio. Godinama unistavajuci drzavu, surujuci s Dodikom i unistavajuci sve dobro i pozitivno.

Covic je Federaciju iznutra izgrizao namjerno, da bi Dodik RŠ mogao predstavljati godinama kao funktionani dio BiH.
Ja ne smatram. Da, država se gradi suradnjom i kompromisima, ali svih strana. Naša je dužnost da se borimo za državu na legalan način,
unutar ustava koji smo potpisali i državnih institucija koje smo izgradili. Mislim da je to jedini ispravan način.
Post Reply