Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
Prpa.ba

#10226 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 10/03/2025 14:23 Nista to ne tvrdim nego poredis razlicite situacije.
Nisi Mevlidove metke mogao vratiti nazad privremenom mjerom.
Pa eto, zanemari Mevlida, ovo Dodikovo je minimalno jednako i sa sirim obimom opasnosti od nastanka stetnih posljedica.

Organizovana grupa pobunjenih srba koristi institucije cijelog entiteta, kreira pravnu nesigurnost, atmosferu neposredne sigurnosne opasnosti na rubu incidenta, izlazi van okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Tuzilastvo odbija iskoristiti mogucnosti koje ima i salje mu pisamca ne bi li - ustvari ne znam ni ja sta? Stiglo pojacanje EUFOR-a?

To je indirektni dokaz nemoci, a ne mudrosti. OK je to tako i napisati, tako razumijem i ovo sto je napisao kolega Daysleeper.
SaraFina

#10227 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Najvecu gresku koju Covic radi, je u tome sto neda opoziciji da „zive“. On baca ljudima mrvice, a svoje iz stranke je rasporedio i na portiska mjesta po institucijama.

HNS mu je osobna prcija. Opozicija je totalno nezadovoljna svojim polozajem.

Nas je licno kostao godinama blokade, hinjaluka, opsruiranja i blokade.

Tako da ja ne vidim ni moralnu ni politicku opravdanost zasto bi HDZ „prezivio“ nakon Miletovog pada.
Last edited by SaraFina on 10/03/2025 14:36, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#10228 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

Ja gledam neke male znakove koji su jako bitni.
Recimo, nekad u prošlosti bi Dodik preduhitrio sve i otišao u kasarnu u Banja Luci na sastanak sa srpskom komponentom OSBiH, malo pojeo ručak, slikali se, obišao neke tenkove i ćao. Time bi pokazao da njega slušaju srbi iz OSBiH.

Sad je Helez sjeo sa vrhom OSBiH, Dodika ni na mapi.
To pokazuje snagu države, naše su OSBiH, nije sastavljeno od trokoponentnih uhljeba.

Ima još takvih primjera, da ne pišem sad.
dr_Evil

#10229 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

SaraFina wrote: 10/03/2025 14:21
dr_Evil wrote: 10/03/2025 14:15
SaraFina wrote: 10/03/2025 14:12

Kad ode Mile, HDz cemo svesti na KUD u Zapadnoj Hercegovini. Imacemo odrijesene ruke od opozicije iz RŠ. I svu moguciäu pomoc.
:D jos lozenja iz majke Svedske. Mislim da ti bas i ne kuzis mentalitet glasaca HDZ-a, a sanse da svedes HDZ na KUD su ravne da ja dobijem Nobela.
Kakvog lozenja? Sad forumski panicari tvog kalibra, imaju strah i od rata sa HDZ-om? Popustilo ovo s Dodom, ne protjera ni SIPU ä, niti posla mup da zauzmu drzavne institucije. Sad nam je prijetnja Dragan Covic i HDZ?
Ako jeste i ako se bojiš, ne preduzimaj nista. Neka provodi aparthejd i u Sarajevu. Izaberite ga za dozivotnog clana presjednistva. Ja se sjecam i Platforme i Alijanse. Ti ocigledno ne.
sIjecam se malo bolje nego ti, bit ce jer sam mozda stajao pored onih transportera dok se istovarala Hercegovacka banka, igrao kosarke sa jelavicevim sinom.. i jos nekih sitnica, haman zaman, koje u ovom trenutku nisu ni bitne.

Dakle, opet da ti kazem. Ne shvatas ti taj narod, mozda pomislis da je to HDZ, ali HDZ je samo istureni pijun, ako njega nestane preuzet ce crkva, ako vec ne postoji neka zamijena, a koja uvijek postoji. 45 godina mrskih komunista je uradilo jedno veliko nista, ali zato ces ih ti pretvoriti u KUD.

Diplomatski rat sa Covicem je potpuno drugaciji od onog koji se igra sa Dodikom. Spusti loptu.

Ne radi se tu o panici, nisam panicario ni u jednom trenutku ove krize koja jos nije gotova. Ti ne razumijes sta zapravo se moze poduzeti. Tvoj lobij nije ni desetina lobija kojeg oni imaju. Sa Dodom je bila drugacija prica, njemu se moze poklopit jupiter sa venerom pa da dobije koju na geopolitici, ali u osnovi oni ne pripadaju zapadnom svijetu.
dale cooper

#10230 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

Prpa.ba wrote: 10/03/2025 14:30
_BataZiv_0809 wrote: 10/03/2025 14:23 Nista to ne tvrdim nego poredis razlicite situacije.
Nisi Mevlidove metke mogao vratiti nazad privremenom mjerom.
Pa eto, zanemari Mevlida, ovo Dodikovo je minimalno jednako i sa sirim obimom opasnosti od nastanka stetnih posljedica.

Organizovana grupa pobunjenih srba koristi institucije cijelog entiteta, kreira pravnu nesigurnost, atmosferu neposredne sigurnosne opasnosti na rubu incidenta, izlazi van okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Tuzilastvo odbija iskoristiti mogucnosti koje ima i salje mu pisamca ne bi li - ustvari ne znam ni ja sta? Stiglo pojacanje EUFOR-a?

To je indirektni dokaz nemoci, a ne mudrosti. OK je to tako i napisati, tako razumijem i ovo sto je napisao kolega Daysleeper.
Nije li Klixu došlo pojašnjenje da pravna procedura nalaže tužiteljstvu da mu pošalju drugi poziv? :zoka:
SaraFina

#10231 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

dr_Evil wrote: 10/03/2025 14:36
SaraFina wrote: 10/03/2025 14:21
dr_Evil wrote: 10/03/2025 14:15

:D jos lozenja iz majke Svedske. Mislim da ti bas i ne kuzis mentalitet glasaca HDZ-a, a sanse da svedes HDZ na KUD su ravne da ja dobijem Nobela.
Kakvog lozenja? Sad forumski panicari tvog kalibra, imaju strah i od rata sa HDZ-om? Popustilo ovo s Dodom, ne protjera ni SIPU ä, niti posla mup da zauzmu drzavne institucije. Sad nam je prijetnja Dragan Covic i HDZ?
Ako jeste i ako se bojiš, ne preduzimaj nista. Neka provodi aparthejd i u Sarajevu. Izaberite ga za dozivotnog clana presjednistva. Ja se sjecam i Platforme i Alijanse. Ti ocigledno ne.
sIjecam se malo bolje nego ti, bit ce jer sam mozda stajao pored onih transportera dok se istovarala Hercegovacka banka, igrao kosarke sa jelavicevim sinom.. i jos nekih sitnica, haman zaman, koje u ovom trenutku nisu ni bitne.

Dakle, opet da ti kazem. Ne shvatas ti taj narod, mozda pomislis da je to HDZ, ali HDZ je samo istureni pijun, ako njega nestane preuzet ce crkva, ako vec ne postoji neka zamijena, a koja uvijek postoji. 45 godina mrskih komunista je uradilo jedno veliko nista, ali zato ces ih ti pretvoriti u KUD.

Diplomatski rat sa Covicem je potpuno drugaciji od onog koji se igra sa Dodikom. Spusti loptu.

Ne radi se tu o panici, nisam panicario ni u jednom trenutku ove krize koja jos nije gotova. Ti ne razumijes sta zapravo se moze poduzeti. Tvoj lobij nije ni desetina lobija kojeg oni imaju. Sa Dodom je bila drugacija prica, njemu se moze poklopit jupiter sa venerom pa da dobije koju na geopolitici, ali u osnovi oni ne pripadaju zapadnom svijetu.
Smijenjen je Bakir, jedna noga tronozca, Dodik u najavi. Covic ne moze ostati. Kao sto rekoh ima niz gresaka. Prva je sto ne dozvoljava opoziciji koju je unistio da „ prezivi“. Ljudi se hrane mrvicsma. HNS mu je osobna prcija.
Ako se ne moze unistiti i svesti na KUD HDZ iduci izborni ciklus, treba ici na smjenu Covica. No i HDZ ce morati otici. Opozicija kakva takva im je, konstruktivnija je od HDZ-a.
Mi i moralno i politicki imamo sva prava da maknemo HDZ. Pa jucer Gudelj u onom fasistickom glasilu HMS-u suflira Dodiku u drzavnom udaru. Mislim sta je tebi?
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#10232 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moonco »

Samo ih rascjepkati. Na deset manjih strankica. Kad može kod Bošnjaka, može i kod BH Hrvata. Samo ih kopirati, ono što oni rade.
dale cooper

#10233 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

Ogromna većina Hrvata u BiH nikada neće glasati za bilo koga drugog osim za HDZ, Čović or no Čović.
sajber87

#10234 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sajber87 »

gozila555 wrote: 10/03/2025 14:22
sajber87 wrote: 10/03/2025 14:19 Sustina problema bosne je u tome sto se na nivou vlasti gdje je srpski konstitutivni narod vecina( manji bh entitet rs) mogu donositi odluke kakve oni zele i gdje drugi konsitutivni narodi (bosnjaci i hrvati)nemaju pravo veta niti mogucnost da sprijece bilo koju odluku, dok tamo gdje su srbi manjina imaju pravo veta i bez njihovih predstavnika se ne mogu donijeti bilo kakve odluke ( veci bh entitet fed i drzava bosna i hercegovina).
Dok je tako stabilnosti nikad nece biti. Ili veto svima na sve ili nema veta nikome.
Mislim da bi dobro rjesenje bilo ukidanje vijeca naroda rs i doma naroda fed bih i prenosenje ovlastenja na drzavni dom naroda koji bi se pitao o svim odlukama na nizim nivoima vlasti(entiteti i distrikt)
pa upravo to je aprilski paket sadrzavao,drzavni parlament bi imao sve ovlasti.
Vec sam govorio da je odbijanje aprilskog paketa uz reviziju presude protiv srbije mozda i najveca izdaja bosanske drzave od 1995 do danas
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#10235 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moonco »

dale cooper wrote: 10/03/2025 14:49 Ogromna većina Hrvata u BiH nikada neće glasati za bilo koga drugog osim za HDZ, Čović or no Čović.
Hoće kad se zavrne Bošnjačka pipa :bih:
gozila555

#10236 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gozila555 »

dale cooper wrote: 10/03/2025 14:49 Ogromna većina Hrvata u BiH nikada neće glasati za bilo koga drugog osim za HDZ, Čović or no Čović.
Nije istina,prije sejde komsica hdz i covic je bio u zescem padu. Dolaskom sejde, covic i hdz maximalno rastu.
dr_Evil

#10237 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

SaraFina wrote: 10/03/2025 14:43
Smijenjen je Bakir, jedna noga tronozca, Dodik u najavi. Covic ne moze ostati. Kao sto rekoh ima niz gresaka. Prva je sto ne dozvoljava opoziciji koju je unistio da „ prezivi“. Ljudi se hrane mrvicsma. HNS mu je osobna prcija.
Ako se ne moze unistiti i svesti na KUD HDZ iduci izborni ciklus, treba ici na smjenu Covica. No i HDZ ce morati otici. Opozicija kakva takva im je, konstruktivnija je od HDZ-a.
Mi i moralno i politicki imamo sva prava da maknemo HDZ. Pa jucer Gudelj u onom fasistickom glasilu HMS-u suflira Dodiku u drzavnom udaru. Mislim sta je tebi?
Odustajem :D

Izgubih te kod "ljudi se hrane mrvicama". Inace kraj poznat pod "necemo se vjencat dok jedno od nas ne dobije posao u drzavnoj".
SaraFina

#10238 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Mislim da je i Covke potrosena roba. I to dobro potrosena. Ugrozba i njegova sranja godinama o nemogucnosti suzivota dolaze polako na naplatu. Svim Hrvatima je jasno da je njemu bitno da bude u vlasti. A da njihova prava su zastupljena kao i tvoja i moja. Sto se tice HDZ-a. Tako da i ta vecina koja glasa za HDZ, ne bi imala nista protiv da se njega smijeni.
A onda treba HDZ poslati na klupu.
dr_Evil

#10239 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

gozila555 wrote: 10/03/2025 14:52
Nije istina,prije sejde komsica hdz i covic je bio u zescem padu. Dolaskom sejde, covic i hdz maximalno rastu.
Broj Hrvata 2006- te danas. Te regionalnu sliku istih.
dale cooper

#10240 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

Jesu, ali opet su dobijali dovoljno. HDZ je kod Hrvata u BiH kult, posebice kod ovih iz srednje Bosne kao i Hercegovine. Totalni hard core.
JovicSA

#10241 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

Suma sumarum posjeta Rute ništa novo nije donijela što se nije očekivalo.

- Dao je podršku institucijama, rekao da želi proširenje saradnje sa NATO,
- Više izdvajanja za naoružanje za OS BiH u skladu sa mogućnostima,
- podrška OHR-u, rekao je da ovo nije 1992 i da napadi na ustavni poredak nisu prihvatljivi

Ukratko to je to, idemo dalje, čekamo drugi poziv suda i neodazivanje Mileta a onda ide potjernica i sve što ide uz to.
SaraFina

#10242 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

dr_Evil wrote: 10/03/2025 14:54
SaraFina wrote: 10/03/2025 14:43
Odustajem :D

Izgubih te kod "ljudi se hrane mrvicama". Inace kraj poznat pod "necemo se vjencat dok jedno od nas ne dobije posao u drzavnoj".
Vidim da si na forumu od 2019. znaci propustio si i Alijansu i platformu. Tebi sve zvuci nemoguce. Meni ne. Naprotiv.
Sta trebamo dozvoliti da 250 k i njihova politicka opcija uzima isto „kajmaka“ kao i 1.5 mil ljudi.
Mislim to je i logicki i matematicki suludo.
gozila555

#10243 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gozila555 »

dale cooper wrote: 10/03/2025 14:57
Jesu, ali opet su dobijali dovoljno. HDZ je kod Hrvata u BiH kult, posebice kod ovih iz srednje Bosne kao i Hercegovine. Totalni hard core.
pa kult je,kao sto je kult sda kod bosnjaka.vidio si sad na zadnjim opcinskim izborima,opet sda dobila najvise glasova.
neon-x

#10244 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by neon-x »

SaraFina wrote: 10/03/2025 14:27
neon-x wrote: 10/03/2025 14:23
SaraFina wrote: 10/03/2025 14:12

Kad ode Mile, HDz cemo svesti na KUD u Zapadnoj Hercegovini. Imacemo odrijesene ruke od opozicije iz RŠ. I svu moguciäu pomoc.
Jos jedna mudra bosnjacka strategija samoubistva iz premisljaja.

Samo maloumnik moze odluciti da povladjuje brojcanijem dokazanom separatisti sa svim autonomaskim papirima s pecatom koje mu Zapad polako cijepa, a okrenuti se protiv integriranijeg i malobrojnijeg bez papira ali koji uziva protekciju Zapada.
Pa ja zagovaram kad se rijesi Mile, da se rijesi i Dragan. A ne da s Miletom surujemo. Onako u paketu ih poklopiti.
Sto da ne? Nema tu emocija niti neke casti. To je obicna selekcija. Politicka. I Imamo svako pravo na to. Cak i moralno. Mada je Moral u politici smijesna stvar.
HDZ BiH je trenutno uskladnjen (nevoljko) sa HDZ HR politikom uskladjene sa evropskim trendom centristicke politike od Trumpovog povratka. To je politika koja je prihvatljiva za BiH i tu ne bi trebalo praviti nikakve bespotrebne probleme dok je to tako.

HDZ BiH ce biti pod protekcijom EU i glavni partner za neformalne razgovore tako da tu ne treba dream dreams da bi proBiH politike mogle imati bilo kakvu podrsku za njihovo rusenje, cak naprotiv. Pogotovo sto u kamenjaru cuci ogromna krstaska incel energija koju oba HDZ-a drze pod kontrolom a koja sanja i podgrijava dolazak iredenristicke politike na evropsko tlo.

Ako bi kojim slucajem Hrvati u vecem dijelu izabrali neke probosanskije stranke, a sto ce se tesko desiti, naravno da treba pruziti podrsku tim snagama ali ovaj put puno pametnije nego prvi put kada se odgovorilo Komsicem.
JovicSA

#10245 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

Bošnjačkim povratnicima u Foči prijetili da će "ih sve poklati", oglasila se Duška Jurišić
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... sic/581621
SaraFina

#10246 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Hrvata ima trenutno oko 250 k. S tendencijom dalje pada. Ova situacija je neodrziva. I suluda. Zasto bi HDZ-u pogodovali. Oni ne dobiju vise od 120k glasova u Federaciji.
SaraFina

#10247 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

neon-x wrote: 10/03/2025 14:59
SaraFina wrote: 10/03/2025 14:27
neon-x wrote: 10/03/2025 14:23

Jos jedna mudra bosnjacka strategija samoubistva iz premisljaja.

Samo maloumnik moze odluciti da povladjuje brojcanijem dokazanom separatisti sa svim autonomaskim papirima s pecatom koje mu Zapad polako cijepa, a okrenuti se protiv integriranijeg i malobrojnijeg bez papira ali koji uziva protekciju Zapada.
Pa ja zagovaram kad se rijesi Mile, da se rijesi i Dragan. A ne da s Miletom surujemo. Onako u paketu ih poklopiti.
Sto da ne? Nema tu emocija niti neke casti. To je obicna selekcija. Politicka. I Imamo svako pravo na to. Cak i moralno. Mada je Moral u politici smijesna stvar.
HDZ BiH je trenutno uskladnjen (nevoljko) sa HDZ HR politikom uskladjene sa evropskim trendom centristicke politike od Trumpovog povratka. To je politika koja je prihvatljiva za BiH i tu ne bi trebalo praviti nikakve bespotrebne probleme dok je to tako.

HDZ BiH ce biti pod protekcijom EU i glavni partner za neformalne razgovore tako da tu ne treba dream dreams da bi proBiH politike mogle imati bilo kakvu podrsku za njihovo rusenje, cak naprotiv. Pogotovo sto u kamenjaru cuci ogromna krstaska incel energija koju oba HDZ-a drze pod kontrolom a koja sanja i podgrijava dolazak iredenristicke politike na evropsko tlo.

Ako bi kojim slucajem Hrvati u vecem dijelu izabrali neke probosanskije stranke, a sto ce se tesko desiti, naravno da treba pruziti podrsku tim snagama ali ovaj put puno pametnije nego prvi put kada se odgovorilo Komsicem.
HDZ BiH u Federaciji ima nesto malo preko 100k glasaca. To s kim su uskladjeni nije nas problem. Niti nam HR i Plenkovic trebaju biti neka prijetnja. Niti osjecam ugrozenost s te strane. Dobili su IZ. Totalno je sizofreno nadati se da ce pad njihove populacije u buducnosti i opstpjnost konstitutivnosti srecavati neka nova nametanja. Ili prijetnje HDZ-a HR. Plenki je uradio sto je mogao jednom. Sve dalje ja vidim kao totalni pad i slabljenje njihove politicke pozicije.
Last edited by SaraFina on 10/03/2025 15:06, edited 1 time in total.
dale cooper

#10248 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

gozila555 wrote: 10/03/2025 14:58
pa kult je,kao sto je kult sda kod bosnjaka.vidio si sad na zadnjim opcinskim izborima,opet sda dobila najvise glasova.
Bošnjaci su uvijek imali veću političku pluralnost nego Srbi i Hrvati u BiH.
palermo

#10249 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

moonco wrote:
Hoće kad se zavrne Bošnjačka pipa :bih:
:D nece se nikad zavrnuti jer zivimo u istoj drzavi. A cak I da se privremeno zavrne tu je majcica Hrvatska.

Kao sto moj sused Evil rece, ne.poredite neuporedivo.
SaraFina

#10250 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

dale cooper wrote: 10/03/2025 15:04
gozila555 wrote: 10/03/2025 14:58

Bošnjaci su uvijek imali veću političku pluralnost nego Srbi i Hrvati u BiH.
Oni i politicki i demografski slabe iz dana u dan. Ni HDZ Hr ne ocekuje da im mi U buducnosti garantiramo neku politicku poziciju. Ovo sa IZ je bilo da ih se skine S vrata. No da ce VP demografska potonuca pratiti daljim nametanjima je suludo. Jednostavno ta konstitutivnost ce postati mrtvo slovo na papiri i legitimitet na koji se Covic poziva.
Post Reply