***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
arminicos

#651 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by arminicos »

Podesis krivulju na osnovu vanjske temperature stimas sebi temperaturu polaza TP. Recimo kod mene radi na +3°C i vise vanjske > polaz je 36°C a na -10°C i vise vanjske > polaz je 42°C.
Moras si na Weather set temp podesiti krivulju broj 9 to je krivulja "custom" radi po principu kako je namjestis u postavkama za servisere. Svako krivulju podesava na osnovu svog objekta i pracenja vanjske temperature..

Sobni termostat izbaci skroz..zovni majstora da ti podesi da se cirkulaciona pumpa ukljucuje cim je u cijevima temperatura vode +28°C da se pumpa ukljucuje i radi non stop. Ili druga opcija podesi sobni termostat na 30°C stepeni da radi stalno. A onda krivulju stimaj.
lostaroundhere

#652 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by lostaroundhere »

Raja jel se ko susretao sa ovom markom Fujiair. Pojeftine su dal je to neka navlakusa.
Dr_Help
BHTelecom podrška

#653 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Dr_Help »

Evo dosad moja iskustva sa pumpom.
U pitanju je kinez EVi

U kući je trenutno 23° konstantno.

1. Water inlet temp. (Temperatura ulaza vode): 37°C
2. Water outlet temp. (Temperatura izlaza vode): 40°
3. Ambient temp. (Spoljna temperatura): -2°C
4. Water tank temp. (Temperatura spremnika vode): 40°C
5. Exhaust gas temp. (Temperatura izlaznih gasova): 44°C
6. Return gas temp. (Temperatura povratnih gasova): -4°C
7. Evaporator coil temp. (Temperatura na isparivaču): -5°C
8. Cooling coil temp. (Temperatura na rashladnoj spirali): 38°C
9. Opening of main EEV (Otvorenje glavnog EEV-a): 84P
10. Opening of assistant EEV (Otvorenje pomoćnog EEV-a): 0P
11. Compressor current (Struja kompresora): 9 A
12. Heat sink temp. (Temperatura hladnjaka): 40°C
13. DC bus voltage value (DC napon): 577 V
14. Compressor klix frequency (Frekvencija kompresora): 29 Hz
Konstantna je potrošnja struje pošto pumpa radi non stop i održava ovih 23°

2.5 kwh potrošnja.
Zagrijavam trenutno oko 130 m2 ostale prostorije su isključene.
Fasada grafitna , izolovani podovi i plafoni.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#654 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by karabajaze »

Koja je EVi pumpa u pitanju, koja snaga? Imate li pufer?
LikeLike

#655 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by LikeLike »

Pozdrav, da li je neko radio u skorije vrijeme ovo grijanje?

Zanima me koliko kosta ugradnja kompletnog grijanja na toplotne pumpe? Znaci nema radijatora niti instalacija.

Preporuka za majstora? Preporuka za proizvodjaca? Podno grijanje ili radijatori? Koliko okvirno kosta ugradnja za dvoetazni stan cca 120m2?
arminicos

#656 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by arminicos »

LikeLike wrote: 14/12/2024 21:16 Pozdrav, da li je neko radio u skorije vrijeme ovo grijanje?

Zanima me koliko kosta ugradnja kompletnog grijanja na toplotne pumpe? Znaci nema radijatora niti instalacija.

Preporuka za majstora? Preporuka za proizvodjaca? Podno grijanje ili radijatori? Koliko okvirno kosta ugradnja za dvoetazni stan cca 120m2?
Preporuka sve podno!
120 m2 > Toplotna pumpa ne jaca od 8 kW po mogucnosti trofazna ukoliko ima...ukoliko nema moze i monofazna.
Od proizvodjaca sto vecina nas koristi preporuka ide

Japanci:
Mitsubishi
Panasonic
Hitachi

Kinezi:
Midea

Gledaj da ti je ugrade bez buffer spremnika! Sve direktno znaci bez sobnog termostata..sve po krivulji da radi prati vanjsku temleraturu. Balansiraj sve krugove grijanja.
Gray

#657 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Gray »

Pozdrav, može li se napraviti da jedna vanjska jedinica se koristi za više unutrašnjih? Npr. jedna vanjska jedinica ali da se koristi za 2-3 stana? Kako u tom slučaju mjeriti potrošnju, koji stan je koliko koristio grijanje?
Frilens

#658 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Frilens »

Pozdrav, planiram ugraditi toplotnu pumpu uskoro, potreban mi je savjet vezano za snagu pumpe.

Kuca ima 184 m2 ukupno, dvije etaze, visina plafona 275 jedna etaza, a druga 200-260, uradjeno je podno grijanje sa razmakom 10 cm, cijevi 17 mm promjer, pod oko 5 cm stiropor + 3,5 cm cepasti, fasada 10 cm stiropor, tavan 20 cm vuna, stolarija vrlo dobra 7 komora troslojno staklo, s tim da ima vecih portala. Po nekim mojim proracunima na -7 stepeni gubici kuce su oko 8,5 kw, ako uzmem i neku rezervu kontam da nisu veci od 10,5 kw.
Odlucio sam se za Mideu split trofazna, gdje unutrasnja jedinica ima dodatno 9 kw pomocni grijac za bas nize temperature. Prodavac preporucuje 16 kw, sto mi zvuci kao previse i da nece moci dovoljno nisko ici u modulaciji pri visim vanjskim temperaturama. Ja kontam da mi je dosta 12 kw, ali ne znam zasto oni preporucuju vecu snagu. Inace, kuca se nalazi na Ilidzi gdje je realno dosta maglovito i vlazno, ne znam koliko to moze igrati ulogu kod izbora.

Interesuje me ima li neko iskustva sa Mideom sa podnim grijanjem i donekle slicnom izolacijom, koliku snagu koristi za koju kvadraturu i da li zadovoljan sto se tice efikasnosti sistema? Ili generalno misljenja ko ima iskustva sa ovom tematikom..
BlackCaviar

#659 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by BlackCaviar »

Pitanje za vas što imate podno grijanje i toplotnu pumpu, koje su vam podne obloge?

Keramika i kamen su logično najbolji, to znam, ali bih to izbjegao, barem prvih par godina.

Razmišljao sam o vinilu, najviše iz razloga što nema onaj filc kao kod laminata, tanji je (3-5mm) a išao bih na sistem lijepljenja za pod.

Estrih je urađen, a preko njega sam za svaki slušaj još prošle godine prosuo samonivelirajuću masu, tako da je pod ravan.

Kakva su vaša iskustva?
Vezirbh

#660 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Vezirbh »

Pozdrav. Planiram adaptaciju potkrovlja, radio bih podno grijanje i ugradio toplotnu pumpu. Potrebno mi je rijesiti i hladjenje leti, receno mi je za mogucnost tih ventilokonvektora ali citajuci ovdje ne preporucuju se. Moze li kakvo dodatno objasnjenje zasto je bolja varijanta i koja je razlika u odnosu na inverter klime? HvaLa
Bullet Tooth Tony

#661 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Bullet Tooth Tony »

BlackCaviar wrote: 12/01/2025 12:01 Pitanje za vas što imate podno grijanje i toplotnu pumpu, koje su vam podne obloge?

Keramika i kamen su logično najbolji, to znam, ali bih to izbjegao, barem prvih par godina.

Razmišljao sam o vinilu, najviše iz razloga što nema onaj filc kao kod laminata, tanji je (3-5mm) a išao bih na sistem lijepljenja za pod.

Estrih je urađen, a preko njega sam za svaki slušaj još prošle godine prosuo samonivelirajuću masu, tako da je pod ravan.

Kakva su vaša iskustva?

Approx. 3.6 mm wear layer from solid wood - multiple renovations possible
Suitable for underfloor heating systems, thermal insulaton resistance RT = 0.078 m2K/W

https://www.scheucherparkett.at/en/products/bilaflor

https://www.scheucherparkett.at/en/prod ... novoloc-5g

Strasno kvalitetan i lijep ... odlican za podnog
piplica
Grijem se na: Ćumur

#662 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by piplica »

BlackCaviar wrote: 12/01/2025 12:01 Pitanje za vas što imate podno grijanje i toplotnu pumpu, koje su vam podne obloge?

Kakva su vaša iskustva?
Zašto su keramika i kamen najbolji?
janje_

#663 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by janje_ »

Dobio sam ponudu za tp. Kuća je prizemlje, sprat i potkrovlje, sve oko 250m2. Postoji grijanje na drva, sa radijatorima. Potrošimo oko 12 kubika drveta, ali je u kući pravo toplo i tako bi da i ostane. Fasada je 10cm stirpor, stolarija dvokomorna.

Ponuda je nešto malo ispod 15k. Tp vivax 22 monoblok, buffer od 80 litara, cirkulaciona pumpa, termostat u sobi.

Postojeći sistem ostaje, i to dogovor je da ugrade nepovratne ventile da mogu naložiti u svaka doba ako zagusti ili nestane struje.

Jel ovo ok ponuda?
tuitamo

#664 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by tuitamo »

janje_ wrote: 09/03/2025 10:21 Dobio sam ponudu za tp. Kuća je prizemlje, sprat i potkrovlje, sve oko 250m2. Postoji grijanje na drva, sa radijatorima. Potrošimo oko 12 kubika drveta, ali je u kući pravo toplo i tako bi da i ostane. Fasada je 10cm stirpor, stolarija dvokomorna.

Ponuda je nešto malo ispod 15k. Tp vivax 22 monoblok, buffer od 80 litara, cirkulaciona pumpa, termostat u sobi.

Postojeći sistem ostaje, i to dogovor je da ugrade nepovratne ventile da mogu naložiti u svaka doba ako zagusti ili nestane struje.

Jel ovo ok ponuda?
Cijena je ok. Dobar je plan ostaviti postojeći sistem jer pretpostavljam da nemaš podno grijanje. Zbog toga ti treba visoka polazna temperatura a time i puno struje kod jakog minusa. Meni je taj bufer premali. Po kW snage toplotne pumpe treba između 40 i 80l planirati. Pa eto računaj.
janje_

#665 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by janje_ »

tuitamo wrote: 09/03/2025 10:43 Cijena je ok. Dobar je plan ostaviti postojeći sistem jer pretpostavljam da nemaš podno grijanje. Zbog toga ti treba visoka polazna temperatura a time i puno struje kod jakog minusa. Meni je taj bufer premali. Po kW snage toplotne pumpe treba između 40 i 80l planirati. Pa eto računaj.
Nemam podno, nego na postojece radijatore ide sve. Mozda u neka doba da nabavim fan coiler u dvije dnevne sobe, ali to je sad samo razmisljanje. Da mi je da vidim kako ce ovo fercerati.

Pitacu ih zasto su predlozili tako mali buffer i koje opcije jos nude. Hvala na odgovoru.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#666 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Zakalwe »

Kakva su vaša iskustva?
Ja imam keramiku u hodniku i kupatilu, ostalo parket (hrast). Sve radi fino. Keramika se osjeca toplijom nego parket, ali sve fercera. Ukupno oko 180 kvadrata podnog grijanja.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#667 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Zakalwe »

Buffer je potreban iz vise razloga:

Kad imas on/off pumpu (pogotovo ako je podno grijanje sa malom zapreminom).
Kad imas termostate. Oni naprave "kratak spoj" a pumpi treba neka dovoljno radne tekucine da se ne "pregrije".
kad "pucketaju" cijevi radijatora.

Buffer tank se moze prikljiciti na (najmanje) dva nacina: "radni tank" (ako se koriste termostati) i kao "uvelicavac zapremine vode".

Sto veci buffer to bolje (to manje temperatura varira). Nove pumpe mogu varirati frekvenciju (=inverter) sto smanjuje potrebu za velikim buferom ali i one idu kao on-off kada je potraznja dovoljno niska.
Sembericus

#668 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Sembericus »

Moja iskustva.

Hyundai 14kw monobloc vazduh-voda. Prizemlje podno grijanje - keramika, 40ak kvadrata, potkrovlje radijatori 70ak kvadrata. Termostat nariktan da se grijanje upali kad padne na 23.5c. Fasada stiropor 10cm, potkrovlje vuna 20cm, stolarija komerling 6 komora tri stakla.

Februar 232km, januar 232km, decembar - 234km, novembar 200km
Peugeot2008

#669 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

janje_ wrote: 09/03/2025 10:21 Dobio sam ponudu za tp. Kuća je prizemlje, sprat i potkrovlje, sve oko 250m2. Postoji grijanje na drva, sa radijatorima. Potrošimo oko 12 kubika drveta, ali je u kući pravo toplo i tako bi da i ostane. Fasada je 10cm stirpor, stolarija dvokomorna.

Jel ovo ok ponuda?
Pitaj ti tog majstora, zašto ta TP, još moniblok, mora da će stavljati glikol u nju. Za taj budžet imaš ti bolji izbor. Posebno zašto tolike snage a za baffer ispričana priča. Pitaj ga kako će da radi ta TP u prelaznom periodima, tj. koliko joj je najmanja snaga. Kad bude napolju +10 šta će biti onda sa TP.
Peugeot2008

#670 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

Sembericus wrote: 29/03/2025 15:34 Moja iskustva.

Hyundai 14kw monobloc vazduh-voda. Prizemlje podno grijanje - keramika, 40ak kvadrata, potkrovlje radijatori 70ak kvadrata. Termostat nariktan da se grijanje upali kad padne na 23.5c. Fasada stiropor 10cm, potkrovlje vuna 20cm, stolarija komerling 6 komora tri stakla.

Februar 232km, januar 232km, decembar - 234km, novembar 200km
Drago mi je da si zadovoljan potrošnjom ali moglo je to i bolje. Na takvu izolaciju to je prejaka TP.
janje_

#671 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by janje_ »

Peugeot2008 wrote: 30/03/2025 21:48

Jel ovo ok ponuda?
Pitaj ti tog majstora, zašto ta TP, još moniblok, mora da će stavljati glikol u nju. Za taj budžet imaš ti bolji izbor. Posebno zašto tolike snage a za baffer ispričana priča. Pitaj ga kako će da radi ta TP u prelaznom periodima, tj. koliko joj je najmanja snaga. Kad bude napolju +10 šta će biti onda sa TP.
Ako ga pitam zasto ta to i monoblok, sta je tacan odgovor, sta da ocekujem da ce reci?

A mislim da je spominjo antifriz, valjda je to glikol.

Mozes li molim te opet objasniti, sta da ocekujem kao odgovor za ovo sa prelaznim periodima, sta ce biti sa tp?
Peugeot2008

#672 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

janje_ wrote: 31/03/2025 00:36
Peugeot2008 wrote: 30/03/2025 21:48

Jel ovo ok ponuda?
Ako ga pitam zasto ta to i monoblok, sta je tacan odgovor, sta da ocekujem da ce reci?

A mislim da je spominjo antifriz, valjda je to glikol.

Mozes li molim te opet objasniti, sta da ocekujem kao odgovor za ovo sa prelaznim periodima, sta ce biti sa tp?
Antifriz ili glikol ti je jasno zašto će ga stavljati ali on je i izolator. Monoblokom mu je lakše raditi a zašto ta TP pa vjerojatno ima dobru maržu na nju. Najbitnije je da imaš servisnu podršku za TP koju odabereteš. Baffer kao volumizer ok, krivulja grijanja prema vanjskoj temperaturi. E sad oko prelazni perioda, ta TP od 22 kW kada napolju bude kao sada što je vrijeme ona će stalno da taktira to jest da se pali i gasi i tako cijeli dan jer ne može da spusti toliku snagu, samim tim dolazi do habanja mnogih dijelova TP. Znači treba vidjeti u specifikacijama kolika joj je minimalna snaga kojom može da radi, na kojoj vanjskoj temperaturi, kolika joj je potrošnja u tom trenutku rada. Ako imaš TP od 22 kW napolju plus 10 a tebi gubitak toplote na objektu minimalan, onda će ona da radi veoma malo da bi zagrijala i onda pošto ne može da ispegla, da modulira ide u off. S obzirom na zime koje su kod nas TP se bira na način da se uzima TP koja ti paše do -7 vanjske temperature, a preko -7 neka se pali elektro grijač, to i onako može biti par dana. S tim rješavaš ove prelazne periode. Na kraju krajeva kad je dosta hladno a bojiš se da će TP potrošiti mnogo struje, i još par dana traje baš hladno, imaš bekap u vidu centralno na drva pa potpali vatru neće ti ništa biti.
Peugeot2008

#673 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

I na kraju najbitnije je da nađeš par ponuda, da sve stavi na papir, da znaš koga ćeš hvatati za vrat ako nešto krene ne daj bože loše. A ovdje na forumu mogu se dobiti neke informacije, ali samo kao info, moraš biti obazriv i oprezan jer u pitanju je tvoj novčanik.
janje_

#674 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by janje_ »

puno hvala na detaljnom objasnjenju.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#675 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by karabajaze »

Sezona grijanja 2024/2025 je završena. Početak grijanja je bio 04.10.2024. a kraj 17.04.2025.
Grijem 185 mkv, kobinacija podnog i radijatorskig grijanja, bez pufera. TP termoflux 16 kw, monoblok.
Fasada 10 cm stiropor, u krovu 30 cm vune.
Račun za ovu sezonu 600 KM, pumpa nije gašena i radila je po krivulji.
Post Reply