Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Moderator: _BataZiv_0809
-
gozila555
#61001 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Bice veceras na hrt 1 u 23:30
-
omar little
#61002 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
i, sta kazu, sinoc na oskarima rijec niko o trumpu, a? <3 nema moralnog vertikalisanja i glumatanja kada postoji realna mogucnost snosenja posljedica. herojima i borcima za "demokratiju i pravedno drustvo" su ipak najvaznije njihove guzice i njihovi milijuni. ko bi rekao.

- Point.
#61003 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Veliki De Niro je izašao na scenu sinoć i rekao fuck Trump. 
- Altsa
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
-
belfy
#61008 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
koliko imena spasenih ljudi znas sa Schindlerove liste? ...ili samo znas za Schindlera? tu lezi odgovor na tvoje pitanje.BarbaDue wrote: ↑02/03/2025 16:57 Čovjek koji nije mogao šutjeti 2024.
U filmu se radi o istinitom događaju otmice i zločina u Štrpcima 1993. godine, kada je srpska paravojna formacija pod nazivom Beli orlovi zaustavila voz na stanici Štrpci, gdje je tada iz voza izvukla 18 Bošnjaka i 1 Hrvata potom ih pobila.
Film je pokupio nagradu u Veneciji, ali sam na neki način razočaran jer radnja je usredotočena na stradanje Tome Buzana, nne iskoristivši priliku da se kaže, ili bar naglasi istinu o stradanju 18 Bošnjaka. Ipak, Buzan oficir bivše Juge u penziji se pobunio na odvođenje Bošnjaka i tako spasio bar jednog muslimana, ali je sa takvim potezom i sam završio na strijeljanju.
-
epik
#61009 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
The Gordge 2025
- black
- BarbaDue
#61011 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ne kontaš. Ko je govorio o imenima??belfy wrote: ↑04/03/2025 23:40koliko imena spasenih ljudi znas sa Schindlerove liste? ...ili samo znas za Schindlera? tu lezi odgovor na tvoje pitanje.BarbaDue wrote: ↑02/03/2025 16:57 Čovjek koji nije mogao šutjeti 2024.U filmu se radi o istinitom događaju otmice i zločina u Štrpcima 1993. godine, kada je srpska paravojna formacija pod nazivom Beli orlovi zaustavila voz na stanici Štrpci, gdje je tada iz voza izvukla 18 Bošnjaka i 1 Hrvata potom ih pobila.SpoilerShow
Film je pokupio nagradu u Veneciji, ali sam na neki način razočaran jer radnja je usredotočena na stradanje Tome Buzana, nne iskoristivši priliku da se kaže, ili bar naglasi istinu o stradanju 18 Bošnjaka. Ipak, Buzan oficir bivše Juge u penziji se pobunio na odvođenje Bošnjaka i tako spasio bar jednog muslimana, ali je sa takvim potezom i sam završio na strijeljanju.
Šindlerovu listu sam gledao i gledajući taj film vrlo lako se može shvatiti, o čemu, i o kome se radi.
Dok gledajući "Čovjek koji nije mogao šutjeti" se ne može ni na slutiti o čemu se radi, gdje, kako, i ko je stradao osim Tome.
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#61012 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Preporučio bih film, odličan je ali ne znam kako se zove. Uglavnom, sve se odvija u jednoj stambenoj, čini mi se, napuštenoj zgradi u kojoj se nalaze neki kriminalci a neka specijalna jedinica ima za cilj da ih pohvata, naravno. Tu ima krvi do koljena a film je čini mi se korejski ili španski.
Volio bih ga opet pogledati ako se sjetimo naziva filma.
- Rothmans
#61013 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ja se sjecam ovog malezijskog da je bio lud ko struja. Vidim 8 sam dao na imdbsuad-sarajevo wrote: ↑05/03/2025 17:37 Preporučio bih film, odličan je ali ne znam kako se zove. Uglavnom, sve se odvija u jednoj stambenoj, čini mi se, napuštenoj zgradi u kojoj se nalaze neki kriminalci a neka specijalna jedinica ima za cilj da ih pohvata, naravno. Tu ima krvi do koljena a film je čini mi se korejski ili španski.![]()

The Raid Redemption (2011)
- Peacean
#61014 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
The Raid, ima i nastavak ako se dobro sjećam. Dobra akcijasuad-sarajevo wrote: ↑05/03/2025 17:37 Preporučio bih film, odličan je ali ne znam kako se zove. Uglavnom, sve se odvija u jednoj stambenoj, čini mi se, napuštenoj zgradi u kojoj se nalaze neki kriminalci a neka specijalna jedinica ima za cilj da ih pohvata, naravno. Tu ima krvi do koljena a film je čini mi se korejski ili španski.![]()
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#61015 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Hvala momci. To je to. 
-
kakavdanakneiskustvu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#61017 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Pogledah Anoru veceras.
Meni je film pre do bar!!
Mala je razvalila ulogu, totalno sam joj povjerovao da je promiskuitetna vrckava djevojcica zeljna bijega od siromastva, ali nista manje nije razvalio ni ovaj djecacic sto glumi rusko razmazeno deriste rodjeno sa zlatnom kasikom u ustima.
Slazem se da je druga polovina filma pomalo haoticna, ali mi se svidja kako se dinamika njihovog odnosa mijenja naprasno i prelazi u svoju suprotnost.
A odnos izmedju nje i onog gorile Igora je zakucao film
A mala mi je na prvu bila ruznjikava, ali je bogme betoncic
Meni je film pre do bar!!
Mala je razvalila ulogu, totalno sam joj povjerovao da je promiskuitetna vrckava djevojcica zeljna bijega od siromastva, ali nista manje nije razvalio ni ovaj djecacic sto glumi rusko razmazeno deriste rodjeno sa zlatnom kasikom u ustima.
Slazem se da je druga polovina filma pomalo haoticna, ali mi se svidja kako se dinamika njihovog odnosa mijenja naprasno i prelazi u svoju suprotnost.
A odnos izmedju nje i onog gorile Igora je zakucao film
A mala mi je na prvu bila ruznjikava, ali je bogme betoncic
-
belfy
#61018 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
djelomicno si u pravu. ali, evo detalj - vojska ulazi i pita za imena i ciju slavu slavis... protiv koga se i za sta se Toma buni? mada se slazem da je moglo biti jednostavnije objasnjeno, ali onda bi to neki procijenili kao klisej...BarbaDue wrote: ↑05/03/2025 13:32Ne kontaš. Ko je govorio o imenima??belfy wrote: ↑04/03/2025 23:40koliko imena spasenih ljudi znas sa Schindlerove liste? ...ili samo znas za Schindlera? tu lezi odgovor na tvoje pitanje.BarbaDue wrote: ↑02/03/2025 16:57 Čovjek koji nije mogao šutjeti 2024.U filmu se radi o istinitom događaju otmice i zločina u Štrpcima 1993. godine, kada je srpska paravojna formacija pod nazivom Beli orlovi zaustavila voz na stanici Štrpci, gdje je tada iz voza izvukla 18 Bošnjaka i 1 Hrvata potom ih pobila.SpoilerShow
Šindlerovu listu sam gledao i gledajući taj film vrlo lako se može shvatiti, o čemu, i o kome se radi.
Dok gledajući "Čovjek koji nije mogao šutjeti" se ne može ni na slutiti o čemu se radi, gdje, kako, i ko je stradao osim Tome.
- problemnatravunu
#61019 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Mislim da to spada u uobičajeni izričaj kratkog filma ,djelomicno si u pravu. ali, evo detalj - vojska ulazi i pita za imena i ciju slavu slavis... protiv koga se i za sta se Toma buni? mada se slazem da je moglo biti jednostavnije objasnjeno, ali onda bi to neki procijenili kao klisej...
dosta sam ih pogledao , eto samo po SFF-u , meni sasvim uobičajeno i tipično za taj format, da se u njemu ne kaže baš sve eksplicitno, direktno (možda zato što je kratak pa nema vremena za objašnjavanje
- BarbaDue
#61020 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Palo mi je na um i to, međutim svejedno da je autor filma želio na vrlo jednostavan način sa par detalja je mogao pokazati o čemu je riječ. Sa samo jednim kadrom kroz prozor voza je mogao pokazati tablu sa natpisom Štrpci. Gotovo, završen posao. Jednostavno to se nije htjelo, čak u jednom momentu vojnik pita koliko ih je, ovaj odgovara 10, znači nebitan podatak, ne može se povezati sa zločinom u Štrpcima. Prema tome, svejedno što je kratki film samo ta dva sitna detalja se moglo reći sve, ali nažalost nije.problemnatravunu wrote: ↑06/03/2025 06:20Mislim da to spada u uobičajeni izričaj kratkog filma ,djelomicno si u pravu. ali, evo detalj - vojska ulazi i pita za imena i ciju slavu slavis... protiv koga se i za sta se Toma buni? mada se slazem da je moglo biti jednostavnije objasnjeno, ali onda bi to neki procijenili kao klisej...
dosta sam ih pogledao , eto samo po SFF-u , meni sasvim uobičajeno i tipično za taj format, da se u njemu ne kaže baš sve eksplicitno, direktno (možda zato što je kratak pa nema vremena za objašnjavanje![]()
)
-
gozila555
#61021 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
pa eto onda ti napravi film o tom dogadjaju,nek bude tabla štrpci,pa bolan budi zadovoljan sto se neko sjetio snimit film o ovom brutalnom dogadjaju ,jer je totalno pao u zaborav.ovaj film je izasao u svijet i pokazao sta je ovde bilo.BarbaDue wrote: ↑06/03/2025 07:59Palo mi je na um i to, međutim svejedno da je autor filma želio na vrlo jednostavan način sa par detalja je mogao pokazati o čemu je riječ. Sa samo jednim kadrom kroz prozor voza je mogao pokazati tablu sa natpisom Štrpci. Gotovo, završen posao. Jednostavno to se nije htjelo, čak u jednom momentu vojnik pita koliko ih je, ovaj odgovara 10, znači nebitan podatak, ne može se povezati sa zločinom u Štrpcima. Prema tome, svejedno što je kratki film samo ta dva sitna detalja se moglo reći sve, ali nažalost nije.problemnatravunu wrote: ↑06/03/2025 06:20Mislim da to spada u uobičajeni izričaj kratkog filma ,djelomicno si u pravu. ali, evo detalj - vojska ulazi i pita za imena i ciju slavu slavis... protiv koga se i za sta se Toma buni? mada se slazem da je moglo biti jednostavnije objasnjeno, ali onda bi to neki procijenili kao klisej...
dosta sam ih pogledao , eto samo po SFF-u , meni sasvim uobičajeno i tipično za taj format, da se u njemu ne kaže baš sve eksplicitno, direktno (možda zato što je kratak pa nema vremena za objašnjavanje![]()
)
-
epik
-
gozila555
- dulekrele
#61024 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Usrali su film na kraju totalno.
- problemnatravunu
#61025 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Satira
Satira je književni oblik u kojem se kritički ismijava pojedinac, grupa, država ili vlast. Često je korištena kao sredstvo političke borbe. Satira je vrsta komedije koja kritizira neke pojave ili karaktere, a bez želje da se osuđuju.
Satira je umjetnička forma kojom se ljudi, događaji ili uvjeti kritiziraju, ismijavaju ili negiraju. Tipični satirični stilski načini su pretjerivanje kao preuveličavanje ili podcjenjivanje kao namjerna trivijalizacija sve do smiješnog ili apsurdnog. Obično je satira kritika odozdo (osjećaj građana) prema gore (zastupljenost vlasti) po mogućnosti u poljima politike, društva, ekonomije ili kulture.[1]