BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dvajt

#3976 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by dvajt »

UnKnownBA wrote: 25/02/2025 11:22 Ima li neka banka kod nas devizni račun a da je kartica za njega VISA?

Imam Unicredit koja je vezana za MasterCard koji je smeće za internet plaćanja. Idu na odobravanja banke tj. na njihov poziv pa ako hoće nazovu ako neće onda ništa od plaćanja, uz to mogu i da ti ih blokiraju proizvoljno.
Ovo mene zanima, ja imam PBS visa karticu ali nista vani ne mogu plaćati !?
akcija007

#3977 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by akcija007 »

Osim UniCredit Banke koja izdaje karticu MasterCard po deviznom racunu niti jedna druga banka nema devizni racun uz debitnu karticu. Nekada davnoo je jos imala tadasnja Hypo Alpe Adria Bank izdavali su Maestro karticu uz eur ili usd devizni ali su s transformacijom u Addiko ukinuli taj proizvod , tako da je na trzistu ostao samo UniCredit
alcho

#3978 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by alcho »

:lol:
Za sta vam tacno treba kartica vezana za devizni racun???
azdralovic

#3979 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by azdralovic »

alcho wrote: 25/02/2025 13:02 :lol:
placas u devizama, nema konverzija itd...
Malisa11

#3980 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Malisa11 »

Kartica vezana za devizni racun? Kako, zasto?

Imam visa karticu, vezana za glavni racun (Kako ga ko zove ne znam) na njemu BAM, kada placam skida mi valutu u kojoj placam i obracunava proviziju.

Da li zelite devizni u eurima da bi placali u eurima? Cak i da ima, zaboravite, sve dok ne usvojimo evropske nacine placanja i implementiramo sisteme, provizija koju banka uzima je ok, sve drugo je komplikacija, vecinom nemoguce.
Ma kakvi, cak i da ima, isplatilo bi se samo onima koji imaju veci broj transakcija. Pa i pored toga, banka bi ti uzela 1% naknade za placanje i na isto dodjes.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3981 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

vidi cega se lik dosjetio
nisam o tome razmisljao :D
alcho

#3982 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by alcho »

azdralovic wrote: 25/02/2025 13:29
alcho wrote: 25/02/2025 13:02 :lol:
A kako ti dođu pare na racun? Neko ti uplati u devizama? Jer ako prebacujes sa KM-ovskog na devizni racun, placas konverziju.
UnKnownBA

#3983 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by UnKnownBA »

Malisa11 wrote: 25/02/2025 13:30 Kartica vezana za devizni racun? Kako, zasto?

Imam visa karticu, vezana za glavni racun (Kako ga ko zove ne znam) na njemu BAM, kada placam skida mi valutu u kojoj placam i obracunava proviziju.

Da li zelite devizni u eurima da bi placali u eurima? Cak i da ima, zaboravite, sve dok ne usvojimo evropske nacine placanja i implementiramo sisteme, provizija koju banka uzima je ok, sve drugo je komplikacija, vecinom nemoguce.
Ma kakvi, cak i da ima, isplatilo bi se samo onima koji imaju veci broj transakcija. Pa i pored toga, banka bi ti uzela 1% naknade za placanje i na isto dodjes.
Ima prednosti jer ne želim da koristim račun na koji mi liježe plata za internet plaćanja, niti da otvaram gomilu računa za svaku namjenu a potreban mi je i devizni račun u eurima. Većinom ta internet plaćanja nisu sigurna osim na provjerenim stranicama i možeš nekom dati podatke da ti sve sa računa skine ili jednostavno da ti podaci ostanu u ukradenom telefonu ili hakovanom kompijuteru. Nedavno se upravo to desilo mojoj ženi, ukucala je podatke sa kartice negdje gdje nije trebala, nekim prevarantima, koji su joj poslije skidali sa računa.

Ima još prednosti, pored provizija konverzacije, što možeš podizati keš na bankomatima i plaćati širom evrope, obzirom da imaš karticu vezanu za devizni.

Dalje, već imam devizni račun u eurima i plaćam u eurima i karticu za njega koja je MasterCard, znači to postoji kao što sam rekao na Unicredit banci. Jedino što su plaćanja preko interneta komplikovana zbog MasterCard-a obzirom da je potrebno da te banka pozove kao da provjeri jeste li to vi pa onda da odobri uplatu. Problem dolazi kada se to desi jer oni hoće-neće nazvati a ovamo ti otkucava 30 sekundi vremena za to. Ovi te nazovu nakon pola sata i pitaju jeste li to vi, a ovamo isteklo vrijeme za uplatu … pitaš ih je li me to zajebajete.

Tako da je to mnogo lakše napravljeno u VISA sistemu gdje ti dolaze poruke sa kodom na telefon koji ti ukucaš, samim ti potvrdiš da si to ti, i završiš uplatu.

Imali smo problem i u Turskoj sa ovim MasterCard-om gdje ni ova kartica deviznog računa u eurima a ni ženina sa MasterCard-om (debitni Zirat banke) nije prošla u tržnom centru pa sam na kraju sa ovom drugom (VISA) platio.

Znači, što se mene tiče, MasterCard je smeće i nikada više tu karticu uzeti neću, taman morao banku promijeniti.
nivla

#3984 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by nivla »

rajfajzen ti se raduje i kaze imamo visu bez ogranicenja dodji kod nas
UnKnownBA

#3985 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by UnKnownBA »

Otišao sam od tih lihvara prošle godine, dizali kamate na kredite u nedogled par puta, dok pojedine nisu dizale nikako, i podigli sa 3,5% na 5,5% kao da su ljudi budale. Promijenim banku i dobijem fiksnu 2,99% …

Nego imaju li oni karticu za devizni, ako imaju da li je VISA? Možda i otvorim kod njih ako imaju, ako su jedini, svejedno mi za tu svrhu.
mfa_secure

#3986 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by mfa_secure »

UnKnownBA wrote: 25/02/2025 15:23
Imali smo problem i u Turskoj sa ovim MasterCard-om gdje ni ova kartica deviznog računa u eurima a ni ženina sa MasterCard-om (debitni Zirat banke) nije prošla u tržnom centru pa sam na kraju sa ovom drugom (VISA) platio.

Znači, što se mene tiče, MasterCard je smeće i nikada više tu karticu uzeti neću, taman morao banku promijeniti.
Ja sam Mastercard uredno koristio u Istanbulu preko GPay-a i sve je prolazilo bez problema. Čak i na trafici prošlo kada sam kupovao Istanbul Card. Kartica je vezana za TR u NLB banci.
alcho

#3987 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by alcho »

UnKnownBA wrote: 25/02/2025 15:23
Malisa11 wrote: 25/02/2025 13:30 Kartica vezana za devizni racun? Kako, zasto?

Ima prednosti jer ne želim da koristim račun na koji mi liježe plata za internet plaćanja, niti da otvaram gomilu računa za svaku namjenu a potreban mi je i devizni račun u eurima. Većinom ta internet plaćanja nisu sigurna osim na provjerenim stranicama i možeš nekom dati podatke da ti sve sa računa skine ili jednostavno da ti podaci ostanu u ukradenom telefonu ili hakovanom kompijuteru. Nedavno se upravo to desilo mojoj ženi, ukucala je podatke sa kartice negdje gdje nije trebala, nekim prevarantima, koji su joj poslije skidali sa računa.

Ima još prednosti, pored provizija konverzacije, što možeš podizati keš na bankomatima i plaćati širom evrope, obzirom da imaš karticu vezanu za devizni.

Dalje, već imam devizni račun u eurima i plaćam u eurima i karticu za njega koja je MasterCard, znači to postoji kao što sam rekao na Unicredit banci. Jedino što su plaćanja preko interneta komplikovana zbog MasterCard-a obzirom da je potrebno da te banka pozove kao da provjeri jeste li to vi pa onda da odobri uplatu. Problem dolazi kada se to desi jer oni hoće-neće nazvati a ovamo ti otkucava 30 sekundi vremena za to. Ovi te nazovu nakon pola sata i pitaju jeste li to vi, a ovamo isteklo vrijeme za uplatu … pitaš ih je li me to zajebajete.

Tako da je to mnogo lakše napravljeno u VISA sistemu gdje ti dolaze poruke sa kodom na telefon koji ti ukucaš, samim ti potvrdiš da si to ti, i završiš uplatu.

Jedino sto ti mogu reci je da kreneš ispocetka, jer ovo sve sto pises veze s vezom nema. Znaci bukvalno pises neke svoje ŠBBKBB. Ne znam sta bih izdvojio kao highligt tvog posta. Mosda ovo da mozes podizati i placati sirom Evrope :lol:
UnKnownBA

#3988 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by UnKnownBA »

Ne znam ni zašto citiraš ako ne znaš odgovor na pitanje da li kod nas ima banka koja uz devizni račun izdaje karticu VISA?

Sasvim jednostavno pitanje, a tebi ako je dosadno nađi nekog drugog da ubijaš vrijeme. Ne znam ni zašto ovdje pišeš, otvori temu šega-šala pa opleti.

Mislio sam si uštedjeti vrijeme pitajući ovdje, da ne hodam po bankama, ali sam se očito za’ebao.
akcija007

#3989 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by akcija007 »

Karticu uz devizni racun izdaje samo i iskljucivo UniCredit Bank. I to MasterCard .
Malisa11

#3990 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Malisa11 »

UnKnownBA wrote: 25/02/2025 15:23 Tako da je to mnogo lakše napravljeno u VISA sistemu gdje ti dolaze poruke sa kodom na telefon koji ti ukucaš, samim ti potvrdiš da si to ti, i završiš uplatu.
Mnogo si svojih ubjedjenja napisao, a ne stvarnih stavki, pa cu samo da se na ovo referisem. Za placanje visa karticom NE SALJE TI POTVRDU VISA, vec je to sistem banke. Nadalje, stranica gdje placas MORA IMPLEMENTIRATI OVAJ SISTEM, jer ako nema na stranici gdje placas, nece ni traziti sms od banke.

To znaci ako imas stranicu XY na koojoj placas, a nije implementiran SMS sistem, neces ni dobiti kod.

Mnogi su u zabludi da za svako internet placanje dolazi sms. Ne dolazi, samo na gore opisani nacin
intro

#3991 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by intro »

Malisa11 wrote: 25/02/2025 19:19
UnKnownBA wrote: 25/02/2025 15:23 Tako da je to mnogo lakše napravljeno u VISA sistemu gdje ti dolaze poruke sa kodom na telefon koji ti ukucaš, samim ti potvrdiš da si to ti, i završiš uplatu.
Mnogo si svojih ubjedjenja napisao, a ne stvarnih stavki, pa cu samo da se na ovo referisem. Za placanje visa karticom NE SALJE TI POTVRDU VISA, vec je to sistem banke. Nadalje, stranica gdje placas MORA IMPLEMENTIRATI OVAJ SISTEM, jer ako nema na stranici gdje placas, nece ni traziti sms od banke.

To znaci ako imas stranicu XY na koojoj placas, a nije implementiran SMS sistem, neces ni dobiti kod.

Mnogi su u zabludi da za svako internet placanje dolazi sms. Ne dolazi, samo na gore opisani nacin
:thumbup:
Samo da dodam da se sistem zove 3D Secure, ko želi više da potraži na stranici svoje banke, wikipediji i sl.
marko+VANbasten2025

#3992 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by marko+VANbasten2025 »

Addiko banka nikako. Najlošija iskustva. Trenirani su za prevaru i sve što loše mislimo o bankarskom sektoru možemo pronaći u Addiko banci.
Banka nema dozvolu u Austriji!!! Nasljednica bivše Hypo banke o kojoj sve znamo. Jedini koji maksimalno koriste telefon kao sredstvo komunikacije kako ne bi ostavljali pisani trag. Dobro se pazite njihovih obećanja! Ponavljam, naučeni i trenirani za prevaru.
azdralovic

#3993 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by azdralovic »

marko+VANbasten2025 wrote: 27/02/2025 16:36 Addiko banka nikako. Najlošija iskustva. Trenirani su za prevaru i sve što loše mislimo o bankarskom sektoru možemo pronaći u Addiko banci.
Banka nema dozvolu u Austriji!!! Nasljednica bivše Hypo banke o kojoj sve znamo. Jedini koji maksimalno koriste telefon kao sredstvo komunikacije kako ne bi ostavljali pisani trag. Dobro se pazite njihovih obećanja! Ponavljam, naučeni i trenirani za prevaru.
kakve veze ima dozvola u Austriji?
madesa

#3994 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by madesa »

otkad BBI skida neku naknadu za OTP u iznosu od 2,5 :-) i sta je to
gidra

#3995 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by gidra »

madesa wrote: 05/03/2025 10:38 otkad BBI skida neku naknadu za OTP u iznosu od 2,5 :-) i sta je to
Pretpostavljam da je to One-Time Password koji se koristi u sklopu Mastercard 3D Secure sigurnosnog protokola, to ti je ona SMS poruka koju dobiješ da potvrdiš online kupovinu.
Dok sam bio u Asi, 0.50 KM su mi naplacivali po obavljenoj online transakciji tj. potvrdi, u Ziraatu je to besplatno.
madesa

#3996 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by madesa »

gidra wrote: 05/03/2025 10:48
madesa wrote: 05/03/2025 10:38 otkad BBI skida neku naknadu za OTP u iznosu od 2,5 :-) i sta je to
Pretpostavljam da je to One-Time Password koji se koristi u sklopu Mastercard 3D Secure sigurnosnog protokola, to ti je ona SMS poruka koju dobiješ da potvrdiš online kupovinu.
Dok sam bio u Asi, 0.50 KM su mi naplacivali po obavljenoj online transakciji tj. potvrdi, u Ziraatu je to besplatno.
Jeste to je to , zvao sam sad. Uveli od 01/25 .
0,5 km po transakciji
Malisa11

#3997 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Malisa11 »

lol, smecari.
gidra

#3998 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by gidra »

Onda je najbolje kupiti sebi Aircash, napuniti karticu na trafici bonom (uskoro u martu/aprilu) i plaćati online tom karticom bez ikakvih dodatnih troškova i provizija i ne koristiti karticu matične banke za online transakcije, jedino tako onda možete izbjeći taj trošak od 0.50 KM za OTP.
azdralovic

#3999 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by azdralovic »

gidra wrote: 05/03/2025 13:50 Onda je najbolje kupiti sebi Aircash, napuniti karticu na trafici bonom (uskoro u martu/aprilu) i plaćati online tom karticom bez ikakvih dodatnih troškova i provizija i ne koristiti karticu matične banke za online transakcije, jedino tako onda možete izbjeći taj trošak od 0.50 KM za OTP.
ne radi trenutno dopuna na aircash BiH racune
gidra

#4000 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by gidra »

azdralovic wrote: 05/03/2025 14:51
gidra wrote: 05/03/2025 13:50 Onda je najbolje kupiti sebi Aircash, napuniti karticu na trafici bonom (uskoro u martu/aprilu) i plaćati online tom karticom bez ikakvih dodatnih troškova i provizija i ne koristiti karticu matične banke za online transakcije, jedino tako onda možete izbjeći taj trošak od 0.50 KM za OTP.
ne radi trenutno dopuna na aircash BiH racune
Jesi li procitao sta sam napisao? Mart/april, detalje mozes provjeriti na Aircash topicu.
Post Reply