Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

elcaliente

#32376 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by elcaliente »

Labirint wrote: 01/03/2025 21:17
Naslovnica wrote: 01/03/2025 20:41 Image
Bez namjera da branim bilo koga al igrom slucaja znam da su ove stvari nosene u Jablanicu kao dio pomoci tom narodu , a ne kako je prikazano u privatne svrhe selidbe. Ponekad vijesti (ustvari cesto vijesti..) poprime sasvim desetu konotaciju u odnosu na stvarno stanje al eto..BiH, bitno je diskreditovati...
Hajde budi iskren sam prema sebi i reci da ti to zvuci kao suplja.
Kakva ba Jablanica, kliometrima smrdi na laz.
Eto bas Jablanica, bas ovi likovi i bas kamion od Autocesta i bas neki odpad tovare kao pomoc.
Optimus09

#32377 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Optimus09 »

Ko nije koristio nesto sluzbeno u privatne svrhe nek se javi.Ne mora biti vozilo :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#32378 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

ja još ne znam gazdu privatne firme koji je pravio problem da se kolegi prevuče nešto

i u svakoj firmi do sada, mogu uzeti kombi, kedi, šta god mi treba koliko god mi treba... nijedna državna nije bila.
dr_Evil

#32379 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

mk ultra wrote: 03/03/2025 12:49 ja još ne znam gazdu privatne firme koji je pravio problem da se kolegi prevuče nešto

i u svakoj firmi do sada, mogu uzeti kombi, kedi, šta god mi treba koliko god mi treba... nijedna državna nije bila.
100 puta uzeo auto od firme da prebacim nesto, zadnji put drva :D

Nije isti slucaj posudio kamion da prebacim kauc, i posudio inspekcijsku skodu da vozim zenu na odmor.

Ali evo, uzeli bager od vodovoda da iskopaju sebi bazen preko vikenda, to je vec na granici normalnog.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#32380 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

elcaliente wrote: 02/03/2025 09:17 Hajde budi iskren sam prema sebi i reci da ti to zvuci kao suplja.
Kakva ba Jablanica, kliometrima smrdi na laz.
Eto bas Jablanica, bas ovi likovi i bas kamion od Autocesta i bas neki odpad tovare kao pomoc.
Da, bas se preseljavaju, jedan frizider star 30 godina :D, jedina imovina :D. Pa da se preseljavao napunio bi cijeli kombi stvarima a ne nekim otpadom, znaci nije nikakvo preseljenje :D.
RJ57

#32381 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

nije u BiH ali je Vc ..... neki šef raje u osijek-koteksu juče rekao da će se dio do mađarske granice završiti do kraja lipnja, što bi mo mom poznavanju hrvatskog trebalo značiti do kraja juna 8) a dalje prevedeno je za očekivati da se to nekad najesen otvori

onaj iz RSa isto reče da se otvaranje gradiške očekuje najesen ... elem moći ćemo i u budimpeštu/beč i u zagreb/minhen do kraja ove godine malo brže nego dosad
izbjeglica_iz_besmisla

#32382 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Odlicno :thumbup:
RJ57

#32384 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

mogli bi se smilovati i početi kopati tunel, ovi sa druge strane su odavno završili svoj dio a ovi nisu još ni otvor tj. ulaz napravili u punoj visini

Image

portal lijeve cijevi tunela će očito biti gdje je crvena strelica, prije toga ide vijadukt za lijevu traku. šta će biti gdje je plava strelica nemam pojma

Image
Maliodmene

#32386 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Maliodmene »

Jos nista oko dionice na sjeveru i ugovora, katastrofa.
RJ57

#32387 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

neće to još dugo, ako za par godina završe i ovo što se trenutno gradi biće dobro
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#32388 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by teskeredzic_22 »

Maliodmene wrote: 12/03/2025 00:04 Jos nista oko dionice na sjeveru i ugovora, katastrofa.
U srijedu sam putovao iz Banja Luke i na izlasku u Kostajnici jasno se vidi trasa prema Medakovu na kojoj se aktivno radi.
RJ57

#32389 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

po njegovom postu mislim da on misli na ovo što još nije potpisano
Maliodmene

#32390 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Maliodmene »

RJ57 wrote: 14/03/2025 11:31 po njegovom postu mislim da on misli na ovo što još nije potpisano
Da, na nju mislim, ostalo se radi fakat lijepom brzinom.
mistek

#32391 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mistek »

Evo svježe su otvorili nekakve pozive za eksproprijaciju za dionice Medakovo-Ozimice i Mostar jug-Mostar sjever. Nije loša vijest da se nešto radi u vezi s tom tzv. mostarskom obilaznicom. Možda bi se kroz 2-3 godine moglo i imati tu otvoreno gradilište.

Dosta toga bi trebalo biti gotovo u naredne 2 godine. Gotovo izvjesno da će tada moći da se vozi od Ozimice (Brankovići na M17), pa do Bosanske Gradiške autocestom, što će biti 135km autoceste u kontinuitetu, što je rekord :)

Ovo sa Zenica sjever-Poprikuše je neizvjesno obzirom na teren i sve belaje, ali i to će u nekoj formi biti otvoreno u roku od 2 godine. To će značiti 118km u kontinuitetu na relaciji Bradina-Golubinja. Ostat će rupa od 15km od Golubinje do Brankovića gdje će se morati voziti cestom M17, za što sumnjam da će biti gotovo prije 2030. godine. Ako i tada. Dobra stvar je što su obje petlje, i ona u Golubinji, i ona u Brankovićima, odmah uz M17, s najjednostavnijim mogućim pristupom.

Na jugu će tek 2028. biti otvoreno skoro izvjesno ovo što sad grade, a ako ove godine potpišu, onda možda i u potpunosti od Gnojnica do Bijače (40km).

Ove tri sekcije su maksimum koji možemo imati do 2028. :) Do 2030. se, ako sve bude kako treba, može očekivati spajanje Golubinja-Brankovići i eventualno mostarska obilaznica. I Prenj u nekoj fazi izgradnje, svakako. Prenj će da koriste barem 4 izborna ciklusa sa "još malo".
Dr Arsla

#32392 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

...... :D
RJ57

#32393 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

mistek wrote: 14/03/2025 13:52 Evo svježe su otvorili nekakve pozive za eksproprijaciju za dionice Medakovo-Ozimice i Mostar jug-Mostar sjever. Nije loša vijest da se nešto radi u vezi s tom tzv. mostarskom obilaznicom. Možda bi se kroz 2-3 godine moglo i imati tu otvoreno gradilište.

Dosta toga bi trebalo biti gotovo u naredne 2 godine. Gotovo izvjesno da će tada moći da se vozi od Ozimice (Brankovići na M17), pa do Bosanske Gradiške autocestom, što će biti 135km autoceste u kontinuitetu, što je rekord :)

Ovo sa Zenica sjever-Poprikuše je neizvjesno obzirom na teren i sve belaje, ali i to će u nekoj formi biti otvoreno u roku od 2 godine. To će značiti 118km u kontinuitetu na relaciji Bradina-Golubinja. Ostat će rupa od 15km od Golubinje do Brankovića gdje će se morati voziti cestom M17, za što sumnjam da će biti gotovo prije 2030. godine. Ako i tada. Dobra stvar je što su obje petlje, i ona u Golubinji, i ona u Brankovićima, odmah uz M17, s najjednostavnijim mogućim pristupom.

Na jugu će tek 2028. biti otvoreno skoro izvjesno ovo što sad grade, a ako ove godine potpišu, onda možda i u potpunosti od Gnojnica do Bijače (40km).

Ove tri sekcije su maksimum koji možemo imati do 2028. :) Do 2030. se, ako sve bude kako treba, može očekivati spajanje Golubinja-Brankovići i eventualno mostarska obilaznica. I Prenj u nekoj fazi izgradnje, svakako. Prenj će da koriste barem 4 izborna ciklusa sa "još malo".
super summary :thumbup:

ovo za eksproprijaciju sam danas vidio, to da za ozimica-medakovo nije još završena je strašno i porazno, ali šta drugo očekivati od kretena.

a tih 12km od golubinje do brankovića (tj. 15km po M17) nisu po meni prevelik problem ako se ostatak stvarno završi.
neki

#32394 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

mistek wrote: 14/03/2025 13:52 Evo svježe su otvorili nekakve pozive za eksproprijaciju za dionice Medakovo-Ozimice i Mostar jug-Mostar sjever. Nije loša vijest da se nešto radi u vezi s tom tzv. mostarskom obilaznicom. Možda bi se kroz 2-3 godine moglo i imati tu otvoreno gradilište.

Mostarska obilaznica nema govora da će biti završena prije 2032-33..za tu dionicu čini mi se nije ni glavni projekat pripremljen a sastojat će se uglavnom od tunela na cijeloj trasi..
teskeredzic_22

#32395 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by teskeredzic_22 »

RJ57 wrote: 14/03/2025 18:43
Spoiler
Show

super summary :thumbup:

ovo za eksproprijaciju sam danas vidio, to da za ozimica-medakovo nije još završena je strašno i porazno, ali šta drugo očekivati od kretena.

a tih 12km od golubinje do brankovića (tj. 15km po M17) nisu po meni prevelik problem ako se ostatak stvarno završi.
Znači "ugrubo" od Nemile do iznad Žepča (ta Golubinja) nema autoceste zasada , a Golubinja - Doboj i Zenica - Nemila će biti završeno s izbornom 2026 godinom ?

Hvala.
RJ57

#32396 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

ugrubo od bradine do golubinje i od brankovića do gradiške bi se moglo voziti do izbora slijedeće godine i ostala bi “samo” ta rupa od 15km, mada nikad neznaš gdje može stati. neka frka začas može iskočiti a niko ne može garantovati ni da će integral ubrzati na dobojskoj zaobilaznici, ovim tempom mogu još 10 godina raditi
teskeredzic_22

#32397 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by teskeredzic_22 »

RJ57 wrote: 14/03/2025 19:27 ugrubo od bradine do golubinje i od brankovića do gradiške bi se moglo voziti do izbora slijedeće godine i ostala bi “samo” ta rupa od 15km, mada nikad neznaš gdje može stati. neka frka začas može iskočiti a niko ne može garantovati ni da će integral ubrzati na dobojskoj zaobilaznici, ovim tempom mogu još 10 godina raditi
Uh , valjalo bi.

Hvala još jednom :bih:
mistek

#32398 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mistek »

Očigledno je kako će trenutna vlast u FBiH (osim HDZ kojem se standardno fućka za ovo) pokušati ipak pozavršavati ovo za što imaju već sređena sredstva i što može dosta glatko ići. Osjetili su da to može biti dobar marketing za izbore.

Što se tiče dionice Mostar jug-Mostar sjever, ona je prema idejnom projektu duga 14,2 km i od objekata će imati 5 tunela ukupne dužine 5,88 km i 10 vijadukta ukupne dužine 1,64km. Ostalo je otvorena trasa (6,73km). Po meni, trebalo bi biti jednostavnije u smislu eksproprijacije upravo zbog ovoga i terena generalno, a i vjerovatno je teren pogodniji za sve ove objekte nego recimo zenička obilaznica ili ovo što imamo oko Vranduka :) Ono je krš sve, moraju ti vijadukti biti jednostavniji puno. Vjerujem da se gradnja može uklopiti u recimo 4 godine, ali je tačno da je vjerovatno precijenjeno da počne naredne godine :D
moon_walker_90

#32399 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by moon_walker_90 »

Sto znaci 135 km(gradiska-ozimice) + 15(ozimice-poprikuse sto fali) + 118(poprikuse-bradina) i kada se i tih 15 km zavrsi imati cemo 268km autoputa u cjelini sto je super.

A jedno pitanje za buducnost, posto autoput Vc od Visokog skrece istocnije pema Sarajevu, da li bi u buducnosti bilo pametno raditi drugu trasu od Visokog do iznad Tarcina za ljude u tranzitu?

Image
drug_profi

#32400 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Bice jednom. Za 20-30 godina
Post Reply