BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#3726 Re: BiH - Crna hronika

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 27/02/2025 10:52
propojeilijas wrote: 26/02/2025 21:08 monstrume iz brckog bi objesio za ele. stub da sam vlast
A šta ćemo sa ovima po Sarajevu?
Svaki dan desetine djece organizirano prose na ulicama, niko kurcem da mrdne, dapače.
Griješni bošnjo misli da će ga sadaka spasiti džehenema?
Ja sam danima zvao policiju za ono dijete pored scc sto je prosilo i stao i cekao kada ce doci. Nisu dolazili. Sve je to uvezano.
banjaluka078

#3727 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

kabal1337

#3728 Re: BiH - Crna hronika

Post by kabal1337 »

banjaluka078 wrote: 27/02/2025 11:08 Rijetko to dobije sudski epilog.

https://srpskainfo.com/kupio-djevojcicu ... ane-kazne/
Uvijek me zanimalo zasto nije dobio nikakvu kaznu zbog laznog svjedocenja i podmetanja dokaza
Haris.ba

#3729 Re: BiH - Crna hronika

Post by Haris.ba »

kabal1337 wrote: 27/02/2025 11:12 Uvijek me zanimalo zasto nije dobio nikakvu kaznu zbog laznog svjedocenja i podmetanja dokaza
Pa zato sto kao optuzeni se ne vodi kao svjedok i smije lagati (odatle i ona famozna Karkinova - sud je da se laze). I zato sto nije podmetao dokaze. Ako na to mislis.
banjaluka078

#3730 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

Psujem glasno. Znao komšiluk, imala radnicu, ništa sakriveno, bitno da kona zna da djeca imaju "lijepa starinjska muslimanska imena", a to što je sve mimo zakona, nema veze.

https://www.nezavisne.com/novosti/hroni ... ara/889784
Ateista

#3731 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

Malisa11 wrote: 27/02/2025 11:01
propojeilijas wrote: 26/02/2025 21:08 monstrume iz brckog bi objesio za ele. stub da sam vlast
Svaki dan desetine djece organizirano prose na ulicama, niko kurcem da mrdne, dapače.
Jbga, sto bi ti rekao, nisam ja kriv. Tako svi mi kazemo nismo mi krivi i hajmo jovo nanovo.
Kako mi mozemo biti krivi za to? Mogu djelimicno biti krivi oni koji to podrzavaju i daju pare prosjacima, ali opet glavni krivac je vlast koja to ne rjesava.
sinuhe

#3732 Re: BiH - Crna hronika

Post by sinuhe »

Još se ne zna ni čija su to djeca. Većinom imaju strane dokumente, a sada istražioci utvrđuju da li su to originalni ili falsifikovani dokumenti. Nema tu uopšte djece iz Brčkog, nego su iz Banjaluke, Mostara, Hrvatske i drugih stranih zemalja. Tu su ih većinom ostavljali roditelji, koji su išli da prosjače u Francusku, Italiju, Španiju"
Ne može se sve pravdati siromaštvom.
Ovo je još samo jedan primjer zapuštenosti. I da su oni čuvali tu djecu prekršili su milion zakona.
Last edited by sinuhe on 27/02/2025 13:31, edited 1 time in total.
HelaS

#3733 Re: BiH - Crna hronika

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 27/02/2025 11:04
Ja sam danima zvao policiju za ono dijete pored scc sto je prosilo i stao i cekao kada ce doci. Nisu dolazili. Sve je to uvezano.
Ko :?
elcaliente

#3734 Re: BiH - Crna hronika

Post by elcaliente »

banjaluka078 wrote: 27/02/2025 10:31
Chloe wrote: 27/02/2025 10:22
:shock:

Bože sačuvaj, kakvi su to roditelji. :twisted:

Gledajući fotografije kuće, pa nije ona na nekom pustom mjestu nego u naselju.
Nije mi jasno da susjedi nisu ništa primejtili. :?
Ah, kakvi...oni koji prodaju djecu ili u roblje ili u brak s 13 godina, a mi se pravimo da ne vidimo i govorimo "to je kod njih tako", "običajno pravo"...

Čitam da su, navodno, nekoliko djevojčica uputili na ginekološki pregled. :( Nadam se iz opreza i procedura, a ne prijavljenog zlostavljanja.

Komšije ne poriču da su viđali tu ženu s djecom i kako idu u prodavnicu, govorila im kako drži vrtić.
Ispadose komsije glupe kao qurac. Cuj drzi vrtic u kuci bez fasade i nema napolju oznaka da se radi o vrticu.
Kakva je to prica. Cuj drzi vrtic, nema ni igralista napolju za djecu, nema nista i nikome nije sumnjivo bilo.
Haris.ba

#3735 Re: BiH - Crna hronika

Post by Haris.ba »

elcaliente wrote: 27/02/2025 16:41 Ispadose komsije glupe kao qurac. Cuj drzi vrtic u kuci bez fasade i nema napolju oznaka da se radi o vrticu.
Kakva je to prica. Cuj drzi vrtic, nema ni igralista napolju za djecu, nema nista i nikome nije sumnjivo bilo.
Pa to je prica za javnost. Sta ce drugo kazati?

Vide da ih je neko stitio, sta im treba problem u zivotu?
SaraFina

#3736 Re: BiH - Crna hronika

Post by SaraFina »

Haris.ba wrote: 27/02/2025 16:45
elcaliente wrote: 27/02/2025 16:41 Ispadose komsije glupe kao qurac. Cuj drzi vrtic u kuci bez fasade i nema napolju oznaka da se radi o vrticu.

Vlasnica kuće je čistačica u banci. U slobodno vrijeme držala dom za nezbrinutu djecu. Koje iskrivljavanje istine. Sram ih bilo svih okolo.
elcaliente

#3737 Re: BiH - Crna hronika

Post by elcaliente »

Haris.ba wrote: 27/02/2025 16:45

Razumijem ali ima anonimna prijava. Ne mora reci ime i prezime.
I nije to da se radi o dvoje troje komsija, ovo je naselje.

Zamisli imas supu bez fasade, drzis unutra desetero djece i komsija te pita, kakvo su to djeca i ti mu kazes ma vrtic otvortio. Ono WTF.
Ako ne prijavi prvi komsija, prijaviti ce te drugi i sve anonimo.
Haris.ba

#3738 Re: BiH - Crna hronika

Post by Haris.ba »

elcaliente wrote: 27/02/2025 16:48 Ako ne prijavi prvi komsija, prijaviti ce te drugi i sve anonimo.
Pa 100% da je neko prijavio. Kod nas narod prijavi 100% regularan posao jer je ljubomoran, a da ne prijavi nesta sumnjivo.

Neko je ocito zaboravio procitati prijavu.
Rothmans

#3739 Re: BiH - Crna hronika

Post by Rothmans »

Ne znam otkud ibrecenje ovoliko ? Isto da ne znamo ko su i sta su i da du im ovakve stvari stroga normala.
banjaluka078

#3740 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

Policija 2017. ili 2018. napravila službenu zabilješku o toj kući punoj djece i niko ništa ni tad ni do sad.
vjeshalica

#3742 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

Ciganuša u akciji
sinuhe

#3743 Re: BiH - Crna hronika

Post by sinuhe »

Zašto nikad niko ne tuži državu Strazburu u vezi ovoga. Nadležni i NVO vole reći kako je država potpisnik raznih konvencija.
banjaluka078

#3745 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

Suzie Q

#3746 Re: BiH - Crna hronika

Post by Suzie Q »

ovo se od jucer masovno dijeli i upravo citam na klixu baba pustena nakon saslusanja, ima 100 unucadi, kaze placala je cuvanje djece u toj kuci.
nemoguce da nisu vidjeli objave s fejsa. Nemoguce da MUP iz Mostara nije povezao babu koja je vec imala prijave.

Znaci, bombardiraju nas kojekakvim glupostima sta se objavljuju po drustvenim mrezama od sisa i guzica pa nadalje, a ovakve stvari prodju nezapazeno. Veliko sranje se krije iza ovoga. Plus sto sam lik koji je ovo stavio na fejs tvrdi da se godinama bori s babom a policija nista.
banjaluka078

#3747 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

https://6yka.com/bih/novi-detalji-potvr ... -o-bebama/
– Nažalost i ovaj slučaj, ali i mnogi prethodni, ukazuju na to da BiH se još uvijek suočava s nizom izazova koji jasno ukazuju da prava djece nisu prioritet u programima i politikama BiH vlasti na svim nivoima. Nemamo nikakvu strategiju niti akcioni plan koji je posvećen pravima djeca niti na jednom nivou vlasti. Trinaest godina lobiramo u FBiH da se Lanzarote konvencija primjenu u krivičnom zakondavstvu FBiH, to se još nije desilo i imamo slučajeva da predatori i dalje mogu otkupiti kaznu zatvora do jedne godine. To su veliki apsurdi – kazala je Bajamović u Novom danu.

Ističe da u slučaju u Brčkom postoji elementi trgovine ljudima jer su djeca bila vrbovana, skrivan i zatočena. Vjeruje da Policija Brčko distrikta istrago može dokazati ova djela.

– Djeca su bila higijenski zapuštena, u socijalnoj izolaciji. Ona su sada premještena u smještajne kapacitete zajedno, ne razdvajaju ih što je bitno jer još nije poznat identitet sve djece i vrlo je važno da se ne odvajaju da ne bi razdvojili bliže srodnike, a to bi dodatno moglo traumatizovati ovu djecu. Ona su medicinski zbrinuta – kazala je.

Podsjetila je na slučaj od prije pet godina u Sanskom Mostu koji je imao iste odrednice – djeca iz Italije “data su na čuvanje ženi”, i ilegalno prešla granicu.

– Ovo je neki novi modalitet vrbovanja i pripreme djece za određeni oblik eksploatacije da li u BiH ili zemljama u okruženju – navela je.

Upitala je kako je moguće da toliki broj djece boravi, a da ljudi iz okruženja ne primijete.

– Djeca su bila prepuštena sama sebi. Dobila sam informaciju da su djeca od 10 do 12 godina morala da brinu o bebama. Preuzimali su ulogu odrasle osobe. Rečeno mi je i da je nevjerovatno koliko su disciplinovani i kako za kratko vrijeme djevojčica od 10 godina presvuče bebu. Vidimo da je ovo korišteno, po mom mišljenju i na osnovu iskustava s djecom žrtvama trgovine ljudima, da bi ovo bilo sabirno mjesta za djecu koja su pripremana za određenu vrstu eksploatacije. Treba imati sumnju da su određeni roditelji davali svoju djecu u zakup. Imali smo slučajeva gdje su bebe davali u zakup. Treba voditi računa i dali su sami roditelji bili eksplatatori – navela je.

A advokat nekih od roditelja jutros drami da su djeca nezakonito "izuzeta" i da ih se nepravedno tretira, jer su Romi...kao da se ne rade o ljudima koji su djecu ostavili ovako kako jesu.
Toffee karamela

#3748 Re: BiH - Crna hronika

Post by Toffee karamela »

Haris.ba wrote: 27/02/2025 16:56
elcaliente wrote: 27/02/2025 16:48 Ako ne prijavi prvi komsija, prijaviti ce te drugi i sve anonimo.
Pa 100% da je neko prijavio. Kod nas narod prijavi 100% regularan posao jer je ljubomoran, a da ne prijavi nesta sumnjivo.

Neko je ocito zaboravio procitati prijavu.
i to je sa 99% sigurnosti prijavio neko zbog zavisti kad je bacio računicu na papir koliko kona uzima po djetetu a ne zbog brige za djecu

"vamo radi u banci a vamo djecu čuva, e neš više šćeri materina" ta vrsta prijave
preludezalude

#3749 Re: BiH - Crna hronika

Post by preludezalude »

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250218132

Ne znam da li je ovo bilo na temi ...

U javnosti se ne spominje ali... nastradali djecak je nasilnik koji je vec neko vrijeme bio nasilnicki nastrojen prema sinu napadaca. Ocu puko film i krenuo rjesavat problem na svoj nacin da bi spasio sina. Naravno, potpuno pogresan nastup prema maloljetniku ali ni ja se nebi zakleo da nebi isto uradio za svog sina. Problem je u tome da skola nije reagovala na vrsnjacko nasilje i onda je doslo do ovoga. I sad skola rjesava problem tako sto ta dva ucenika trebaju da se prebace u drugu skolu. Skola za pozelit. Uhapseni je trebao direktora izgazit jer mu dijete nije sigurno u skoli.
Laplace

#3750 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

preludezalude wrote: 02/03/2025 21:35 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250218132

Ne znam da li je ovo bilo na temi ...

U javnosti se ne spominje ali... nastradali djecak je nasilnik koji je vec neko vrijeme bio nasilnicki nastrojen prema sinu napadaca. Ocu puko film i krenuo rjesavat problem na svoj nacin da bi spasio sina. Naravno, potpuno pogresan nastup prema maloljetniku ali ni ja se nebi zakleo da nebi isto uradio za svog sina. Problem je u tome da skola nije reagovala na vrsnjacko nasilje i onda je doslo do ovoga. I sad skola rjesava problem tako sto ta dva ucenika trebaju da se prebace u drugu skolu. Skola za pozelit. Uhapseni je trebao direktora izgazit jer mu dijete nije sigurno u skoli.
Zbog ovakvih situacija su prije nekoliko godina u Hrvatskoj tražili da se uvede suspenzija učenika osnovne škole (koja postoji u nekim zemljama). Učenik-nasilnik bi bio suspendovan na određeni period, obično do kraja nastave, pa bi polagao razred o trošku roditelja (u pravilu razredne ispite ne bi položio iz prvog pokušaja pa bi izlazio ponovo, opet o dodatnom trošku roditelja). Ne vjerujem da su išta uspjeli izboriti jer se i kod njih pravo na obrazovanje shvata na način da to pravo imaju nasilnici a žrtve nasilja neka se same snalaze kako znaju i umiju.

Kod nas, da bi se učenik prebacio iz jedne u drugu (najbližu) školu, mora ta škola dati pristanak. A škole obično zatežu i izbjegavaju da prime takve učenike (logično, ko bi htio problematičnog učenika - izvor glavobolje i vječiti problem koga se skoro nemoguće riješiti).Znam da smo imali problema kad sam radio u osnovnoj školi u TK: ne možeš prebaciti učenika jer ga nijedna škola neće primiti i onda deveraj sa njim kako znaš i umiješ. Naopako, ali tako je (bar bilo kad sam ja radio tamo, sumnjam da je sad išta bolje).
Post Reply