Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
MehmedPasaMoric

#376 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by MehmedPasaMoric »

broj dva wrote: 25/02/2025 08:16
MehmedPasaMoric wrote: 24/02/2025 23:04 Nisam ocekivao ovako strastveno branjenje "Gospe" na ovom forumu, jbt kao da sam na poskok info a ne na klixu :run: Te to je vjera u to se ne dira, te tu ne trebaju dokazi, te sotonjara papa je dapace osporio itd. Ubleha najobicnija, skontali da im je lakse lezati u hladu i presvlaciti naivne strance nego svercovati duhan na magarcima preko kamenjara na plus 50 stepeni, kraj price, the end. Isto su mogli uraditi i Visocani
Tebi se maltene mora crtati razlika izmedju ideje (vjere) i fizicke gradjevine ali vec ti je nacrtano a ti odbijas da vidis. Tvrdoglav, trol ili nesto trece ?
Pa nema razlike ako se govori o turistickim atrakcijama. Raznorazne nedokazane gluposti sirom svijeta su turisticke atrakcije koje privlace milione ljudi. Niko ovde ne trazi da se u enciklopediji Britannica objavi poglavlje o Visockoj piramidi, niti da se na Oxfordskoj katedri za arheologiju drze predavanja o njoj
banjaluka078
Moderator

#377 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by banjaluka078 »

MehmedPasaMoric wrote: 25/02/2025 10:34

Pa nema razlike ako se govori o turistickim atrakcijama. Raznorazne nedokazane gluposti sirom svijeta su turisticke atrakcije koje privlace milione ljudi. Niko ovde ne trazi da se u enciklopediji Britannica objavi poglavlje o Visockoj piramidi, niti da se na Oxfordskoj katedri za arheologiju drze predavanja o njoj
Kad sam išla obići nekropolu stećaka u Radimlji, očekivala sam da vidim te stećke.

Ako kad krenem da vidim piramide, očekivaću da one budu tamo.
Haris.ba

#378 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by Haris.ba »

Ovo sa "vjerovanjem u piramide" iako ih nema se granici sa kultom.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#379 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by TojoOptics »

Image

Slika od Hieronymus Boscha (onaj sto mu dize lovu ima i naocale na nosu, da djeluje ucenije, a ovaj desno, nesto kao Semir, mu valja ublehe).
Celticross

#380 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by Celticross »

HelaS wrote: 24/02/2025 23:44
Celticross wrote: 24/02/2025 21:43
HelaS wrote: 24/02/2025 18:08

Pomozi nam, napiši šta je uništio?
Uništio/uništava konstantno brdo imena Grad, svojim kvazi iskopavanjima. Na tom brdu Grad se nalazio srednjovjekovni grad Visoki. Ono sve što je pokazivao kao dijelove piramide, gospodin je uzimao sa kulturno zaštićenog grada i stavljao u tunele i okolo.
Mislio sam da si ozbiljniji :-)
? Mislio sam kako ga samo ljudi iz Visokog brane, jer ih je doista doveo na mapu. Dosta stranaca je došlo, ono svatko s imalo kritičkog mišljenja se zapitao, o čemu je ova stvar. I on je svjestan toga, pa se brzo prebacio s piramide na liječenje, torabi efekt. Tko želi plaćati, neka plaća-
Ali moj problem sa njim jeste prostor na kojem prodaje priču o piramidi. Pri tome jasno oštećujući on i svi ti silni posjetitelji prostor koji je nacionalni spomenik.
banjaluka078
Moderator

#381 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by banjaluka078 »

:)
dr_Evil

#382 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by dr_Evil »

banjaluka078 wrote: 25/02/2025 14:18
Spoiler
Show
:)
Odlicna!
stubrijez

#383 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by stubrijez »

TojoOptics wrote: 25/02/2025 11:02 Image

Slika od Hieronymus Boscha (onaj sto mu dize lovu ima i naocale na nosu, da djeluje ucenije, a ovaj desno, nesto kao Semir, mu valja ublehe).
Ovaj desni je za odvlacenje paznje... kad se zrtva zainteresira i nagne, cviko mu ga pristavi zar ne vidis. Vidi kako uziva u trenutku slasti...
stubrijez

#384 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by stubrijez »

Meni je Sema car ba... ko ga ne mrzi mogao je cuti mnoge njegove izjave, covjek ima sirinu i rejting u tim nekim paranaucnim s i drugim krugovima, volio ga ne volio. I nevezano iskljucivo za piramidu, stav imam o tome ne bih da ga ponavljam vise... I da je sve laz, treba skontati da je frajer valja 15aj godina pa ti vidi. Ne treba ga pljuvat, ako nista nije lopov.
Sanjarko

#385 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by Sanjarko »

stubrijez wrote: 25/02/2025 19:16 Meni je Sema car ba... ko ga ne mrzi mogao je cuti mnoge njegove izjave, covjek ima sirinu i rejting u tim nekim paranaucnim s i drugim krugovima, volio ga ne volio. I nevezano iskljucivo za piramidu, stav imam o tome ne bih da ga ponavljam vise... I da je sve laz, treba skontati da je frajer valja 15aj godina pa ti vidi. Ne treba ga pljuvat, ako nista nije lopov.
Izgradio terene, ocistio taj dio itd. Ali eto nije nista uradio. Za piramide svejedno ubleha ili ne on napravi nesto.
nivla

#386 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by nivla »

stubrijez wrote: 25/02/2025 19:16 Meni je Sema car ba... ko ga ne mrzi mogao je cuti mnoge njegove izjave, covjek ima sirinu i rejting u tim nekim paranaucnim s i drugim krugovima, volio ga ne volio. I nevezano iskljucivo za piramidu, stav imam o tome ne bih da ga ponavljam vise... I da je sve laz, treba skontati da je frajer valja 15aj godina pa ti vidi. Ne treba ga pljuvat, ako nista nije lopov.
lopov je cim je unistavao fosile koji du pronadjeni i koji mu nisu isli u prilog, uz to sve lopov je jer “lijeci” a to je krivicno djelo
stubrijez

#387 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by stubrijez »

nivla wrote: 25/02/2025 19:39
lopov je cim je unistavao fosile koji du pronadjeni i koji mu nisu isli u prilog, uz to sve lopov je jer “lijeci” a to je krivicno djelo
Pa dobro, mozda je tako a mozda i reklakazala... nije ga niko nikad optuzio i gonio.
dječak sa šibicama

#388 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by dječak sa šibicama »

Sustinski, trebala je drzava stati sa jos nekoliko miliona eura da se pokusa prodati ubleha naivnim turistima jer "ako moze Gospa..."

Zasto ubleharenje nije institucionizirano, pitam :oops: :lol:
stubrijez

#389 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by stubrijez »

Drugo je to... nema veze, koliko znam nije on puljko od drzave nista, to mu posebno priznam. Za razliku od mnogih... mi imamo taj pljuvatorski halopisacnapiselsesta mindset, sreca pa to toliko ne dopire do likova koji su iznad toga kao sto je pomenuti kvazinaucnik....
nivla

#390 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by nivla »

stubrijez wrote: 25/02/2025 20:53 Drugo je to... nema veze, koliko znam nije on puljko od drzave nista, to mu posebno priznam. Za razliku od mnogih... mi imamo taj pljuvatorski halopisacnapiselsesta mindset, sreca pa to toliko ne dopire do likova koji su iznad toga kao sto je pomenuti kvazinaucnik....
kako drzava nije dala, pa ne znam za javnu kompaniju koja nije finansirala njegovu ublehu
da citiram @banjaluka078
Fondacija se zahvaljuje za slijedeće donacije:

Vlada ZeDo Kantona, Zenica, BiH
Općina Visoko, Visoko, BiH
Općina Zavidovići, Zavidovići, BiH
BH Telecom, Sarajevo, BiH
Turistička zajednica FBiH, Sarajevo, BiH
Vanjskotrgovinska komora BiH, Sarajevo, BiH
Služba za zapošljavanje ZeDo Kantona, Zenica, BiH
Općina Stari Grad Sarajevo, Sarajevo, BiH
Lutrija BiH, Sarajevo, BiH
Turistička zajednica ZeDo Kantona, Zenica, BiH
Služba za zapošljavanje ZeDo Kantona,Zenica, BiH
Turisticka Zajednica Ze-Do Kantona , Zenica, BiH
Federacija Bosne i Hercegovine , Sarajevo, BiH
JU Apoteke Sarajevo, Sarajevo, BiH
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine ,Sarajevo, BiH
Zenica Bus ,Zenica, BiH
Vlada Federacije BiH ,Sarajevo, BiH
Ministarstvo kulture i sporta ,Kanton Sarajevo, BiH
Općina Stari Grad ,Sarajevo, BiH
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine,Sarajevo, BiH

itd...

Vlada FBiH, Opcina Stari grad Sarajevo, BH Telecom, Turisticka zajednica Ze-Do kantona... su navedeni kao sponzori Fondacije, a Federalna novinska agencija i Federalna televizija kao medijski sponzori.
banjaluka078
Moderator

#391 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by banjaluka078 »

nivla wrote: 25/02/2025 21:07
kako drzava nije dala, pa ne znam za javnu kompaniju koja nije finansirala njegovu ublehu
da citiram @banjaluka078
Bacali se parama na njega. Svake sedmice neka zvučna posjeta političara, estradnjaka, reis lično, organizovane ture škola, mekteba, ženksih (ovo naročito, jer su padale na plavi čuperak) udruženja, udruženja penzionera, volonterske akcije da mu lopataju bez plaćanja, hit onog nekog repera "Lati se lopate"...joj, previše i predugo pamtim.
Medijski sponzor FENA, pa onda zavede novinarku koja je pisala o projektu, pa su onda zajedno gurali lažne vijesti, pa izbio onaj neki "laganjem do istine" skandal. Pa se saznalo za njih dvoje, a u Fondaciji brat Semirove žene (one koja je ostala u USA), pa drama... Tad su jedino BH Dani imali muda pisati kritički o projektu, jer su inače svi bili označeni kao izdajice, mrzitelji Bosne, naučna zajednica proglašavana "foteljašima" koji ništa ne rade, iako su tih godina nalazi "foteljaša" bili i više nego značajni, čak toliko da je profesorica Vasilj dobila čast da otvori godišnju arheološku konferenciju zbog pronalaska amfora u Hutovom blatu...
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#392 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by teskeredzic_22 »

banjaluka078 wrote: 25/02/2025 21:24
da citiram @banjaluka078
Bacali se parama na njega. Svake sedmice neka zvučna posjeta političara, estradnjaka, reis lično, organizovane ture škola, mekteba, ženksih (ovo naročito, jer su padale na plavi čuperak) udruženja, udruženja penzionera, volonterske akcije da mu lopataju bez plaćanja, hit onog nekog repera "Lati se lopate"...joj, previše i predugo pamtim.
Medijski sponzor FENA, pa onda zavede novinarku koja je pisala o projektu, pa su onda zajedno gurali lažne vijesti, pa izbio onaj neki "laganjem do istine" skandal. Pa se saznalo za njih dvoje, a u Fondaciji brat Semirove žene (one koja je ostala u USA), pa drama... Tad su jedino BH Dani imali muda pisati kritički o projektu, jer su inače svi bili označeni kao izdajice, mrzitelji Bosne, naučna zajednica proglašavana "foteljašima" koji ništa ne rade, iako su tih godina nalazi "foteljaša" bili i više nego značajni, čak toliko da je profesorica Vasilj dobila čast da otvori godišnju arheološku konferenciju zbog pronalaska amfora u Hutovom blatu...
A flomasterima ispisivani "natpisi" na zidovima "piramida"....

Uf , nisu flomasteri , urezivano je nešto :D
dječak sa šibicama wrote: 25/02/2025 19:49 Sustinski, trebala je drzava stati sa jos nekoliko miliona eura da se pokusa prodati ubleha naivnim turistima jer "ako moze Gospa..."

Zasto ubleharenje nije institucionizirano, pitam :oops: :lol:
Pa kad nije Torabi uletio na budžet kako će ludi šeširdžija :D ?

Uprkos Fudi Backoviću :D
Last edited by teskeredzic_22 on 25/02/2025 21:28, edited 1 time in total.
snijeg_led

#393 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by snijeg_led »

Najinteresantnije od svega kako ima pravo na onaj grunt. Jel zemlja u njegovom vlasnistvu :D
stubrijez

#394 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by stubrijez »

stubrijez wrote: 25/02/2025 20:53 Drugo je to... nema veze, koliko znam nije on puljko od drzave nista, to mu posebno priznam. Za razliku od mnogih... mi imamo taj pljuvatorski halopisacnapiselsesta mindset, sreca pa to toliko ne dopire do likova koji su iznad toga kao sto je pomenuti kvazinaucnik....
da citiram @banjaluka078
Fondacija se zahvaljuje za slijedeće donacije:

Vlada ZeDo Kantona, Zenica, BiH
Općina Zavidovići, Zavidovići, BiH
BH Telecom, Sarajevo, BiH
Turistička zajednica FBiH, Sarajevo, BiH
Vanjskotrgovinska komora BiH, Sarajevo, BiH
Općina Stari Grad Sarajevo, Sarajevo, BiH
Lutrija BiH, Sarajevo, BiH
Služba za zapošljavanje ZeDo Kantona,Zenica, BiH
Turisticka Zajednica Ze-Do Kantona , Zenica, BiH
Federacija Bosne i Hercegovine , Sarajevo, BiH
JU Apoteke Sarajevo, Sarajevo, BiH
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine ,Sarajevo, BiH
Zenica Bus ,Zenica, BiH
Vlada Federacije BiH ,Sarajevo, BiH
Ministarstvo kulture i sporta ,Kanton Sarajevo, BiH
Općina Stari Grad ,Sarajevo, BiH
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine,Sarajevo, BiH

itd...

Vlada FBiH, Opcina Stari grad Sarajevo, BH Telecom, Turisticka zajednica Ze-Do kantona... su navedeni kao sponzori Fondacije, a Federalna novinska agencija i Federalna televizija kao medijski sponzori.
Auuu.....
dr_Evil

#395 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by dr_Evil »

da citiram @banjaluka078
Nemoj mi braniti te foteljase ziva bila. Taman i da rade nesto njihov rad je u potpunosti nevidljiv. Mi se nalazimo u trenutku kada su nam potrebne male historijske pobjede, a foteljasi su u konstantnoj odbrani. Vise je uradio Semir za promociju Ilira u ovih 10-15 godina nego oni otkad im je fakultet osnovan. Makar i to sto on prica je nemoguce dokazati.
Tvrtko II Kotromanić

#396 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by Tvrtko II Kotromanić »

dr_Evil wrote: 26/02/2025 09:01
da citiram @banjaluka078
Nemoj mi braniti te foteljase ziva bila. Taman i da rade nesto njihov rad je u potpunosti nevidljiv. Mi se nalazimo u trenutku kada su nam potrebne male historijske pobjede, a foteljasi su u konstantnoj odbrani. Vise je uradio Semir za promociju Ilira u ovih 10-15 godina nego oni otkad im je fakultet osnovan. Makar i to sto on prica je nemoguce dokazati.
sta ziv bio pricas

kakav semir i iliri

hajde sada fino tastaturu u ruke i guglaj izdanja FF UNSA, Instituta za Historiju, Udruženja Bathinus, sve sto se tice Ilira pa ces vidjeti da nisi upravu i da pravi historicari itekako rade, a naravno kao i uvijek, sarlatani su glasniji a naravno kako je i narod nepismen, i sarlatani su vidljiviji u javnosti

a pritom, govorimo o historiji kao nauci koja pociva na jasnim metodologijama i objektivnom pristupu, tako da apsolutno nema prostora ni za kakve historijske "pobjede" ili "poraze" ako tako nesto uopce postoji, vec iskljucivo naucno-istrazivacki proces i rad koji kod nas, hvala Bogu, je itekako ziv i sa divnim (vecinom mladim) historicarima

potrazi malo djela Salmedina Mesihovica (vecinom vezani za rimski period) pa onda narocito prof Amru Sacic Beca, jednu od jacih strucnjak/inja iz sfere upravo proucavanja Ilira
dr_Evil

#397 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by dr_Evil »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 26/02/2025 09:05

sta ziv bio pricas

kakav semir i iliri

hajde sada fino tastaturu u ruke i guglaj izdanja FF UNSA, Instituta za Historiju, Udruženja Bathinus, sve sto se tice Ilira pa ces vidjeti da nisi upravu i da pravi historicari itekako rade, a naravno kao i uvijek, sarlatani su glasniji a naravno kako je i narod nepismen, i sarlatani su vidljiviji u javnosti

a pritom, govorimo o historiji kao nauci koja pociva na jasnim metodologijama i objektivnom pristupu, tako da apsolutno nema prostora ni za kakve historijske "pobjede" ili "poraze" ako tako nesto uopce postoji, vec iskljucivo naucno-istrazivacki proces i rad koji kod nas, hvala Bogu, je itekako ziv i sa divnim (vecinom mladim) historicarima

potrazi malo djela Salmedina Mesihovica (vecinom vezani za rimski period) pa onda narocito prof Amru Sacic Beca, jednu od jacih strucnjak/inja iz sfere upravo proucavanja Ilira
Ne lozi se Tvrtko, znam sta pricam. Evo kakve koristi mi imamo sto su prosle godine izbacili Historiju Bosne u sest tomova, koju sam naravno kupio vec u preprodaji, a dobar dio vec i procitao. Koliko ljudi ce se odluciti za takvo nesto? Na ovom forumu mogu zamisliti 4-5 ljudi da ce uraditi isto.

Nisam ja niti u jednom trenutku rekao da mi nemamo strucnjaka iz tih oblasti, nego da ne postoje na javnoj sceni van akademske zajednice, svojom greskom, a i istrazivanja su zaista vecinom foteljaska.

Mi se nalazimo u trenutku gdje je potrebna popularizacija historije, bilo to ilirske ili srednjovjekovne, sto znaci da da profe svakako mogu nastaviti da rade ono sta rade u akademskim okvirima, ali nama je potrebno vise nego ikad da se malo spuste medju ljude i krenu sa promocijom. Sve rupe koji su oni ostavili iza sebe popunili su Semiri, ali i historicari okolnih zemalja sa svojim teorijama.
Tvrtko II Kotromanić

#398 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by Tvrtko II Kotromanić »

dr_Evil wrote: 26/02/2025 09:18
Tvrtko II Kotromanić wrote: 26/02/2025 09:05

sta ziv bio pricas

kakav semir i iliri

Ne lozi se Tvrtko, znam sta pricam. Evo kakve koristi mi imamo sto su prosle godine izbacili Historiju Bosne u sest tomova, koju sam naravno kupio vec u preprodaji, a dobar dio vec i procitao. Koliko ljudi ce se odluciti za takvo nesto? Na ovom forumu mogu zamisliti 4-5 ljudi da ce uraditi isto.

Nisam ja niti u jednom trenutku rekao da mi nemamo strucnjaka iz tih oblasti, nego da ne postoje na javnoj sceni van akademske zajednice, svojom greskom, a i istrazivanja su zaista vecinom foteljaska.

Mi se nalazimo u trenutku gdje je potrebna popularizacija historije, bilo to ilirske ili srednjovjekovne, sto znaci da da profe svakako mogu nastaviti da rade ono sta rade u akademskim okvirima, ali nama je potrebno vise nego ikad da se malo spuste medju ljude i krenu sa promocijom. Sve rupe koji su oni ostavili iza sebe popunili su Semiri, ali i historicari okolnih zemalja sa svojim teorijama.
napisah roman xD ali me log outa :sax:
da pokusam ponovo ali krace hahah

istrazivanja nisu foteljaska, zna se kako se rade i kojom metodologijom
drugo, popularizacija svake nauke, pa i historije u jednom antinaucnom drustvu kakvo je nase je jako tesko
zamisli svaki dan na medijima nekog historicara, fizicara, hemicara, geografa (osim onog profe sa dobrinje) - bilo bi super ali to ne vuce gledanost ni klikove/komentare
ili evo, svaka promocija publikacije, casopisa, knjige je otvorena za javnost, budu i mediji, pa onda imamo super posjecen skup sa par manjih clanaka koji zavrse na marginama naslovnih strana portala ili na 10str novina
a neki semir zovne djokovica, zovne i pocasti medije koji ce x clanaka na naslovnoj objaviti, a pritom nase nepismeno gradjanstvo ce se hvatati na to

gdje da se akademik spusti medju narod?
da ide od standa do standa na pijaci i govori sta su historijski fakti i da nije neki bosnjo od prije 200.000 godina napravio piramide, niti da su bogumili 5x dnevno nicice padali na zemlju pred Bogom ili da su bosnjaci/srbi/hrvati najstariji nakon ameba jer haplogrupe bla bla ili da je pogresno posmatrati stari i srednji vijek kroz danasnje vizure tri naroda?

slazem se s tobom kada kazes da je potrebna popularizacija nauke generalno, ukljucujuci i historiju
ali za to je potreban siri i jaci angazman i sektora obrazovanja ali i sektora prije svega javnog informisanja i medija generalno
ako ti semiri, razne jale bube, cece, pa eto i miloradi, nermini, bakiri pune naslovne strane, gdje tu ostaje prostor za nauku?

da ne govorim o aspektu novca, koliko novca dobija nauka? mi smo tu negdje pri dnu kada je rijec o ukupnim budzetskim izdvajanjima za naucno-istrazivacku djelatnost.

vecina historicara radi bukvalno o svom trosku ili da bude na nuli, iskljucivo iz ljubavi prema nauci i zelji za doprinosom drustva kroz naucnu djelatnost koja je, opet kazem i uprkos svemu, izuzetno aktivna i plodonosna
gozila555

#399 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by gozila555 »

semir je dobio ogroman drzavni novac,a sve sa ciljem da i bosnjaci imaju nesto kao gospa u medjugorju,semir je bio bosnjacki projekat,mnogi bosnjacki politicari su ga posjecivali,mislim da je i reis bio kod njega.
broj dva

#400 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by broj dva »

Šeširdžija se ne bavi istoriji, on je u drugom biznisu, ubehaštvo nadriljekarstvo laži i fantazije, ako od njega nešto očekujem možeš samo goluba na grani dobiti..
Locked